středa 20. června 2012

Nepij z kaluže, neolizuj cizí psy, nejez klacíky!


Momentka z rozhicovaného parku: Opírám se o pouliční lampu, chladím si krk a čelo oroseným půllitrem malinovky a mám chuť si ji vylít za výstřih celou bez ohledu na průhledný tričko, masařky a vlastně úplně všechno, co se na mě nalepí na cestě domů.

„Paní, to je váš chlapeček, co tamhle pije z kaluže?“ Odtrhnu se od malinového chladiče, Žmur dřepí na všech čtyřech před dírou v asfaltu a máchá si svorně jazyk v louži spolu se zlatým kokršpanělem.

Strašně jsem se těšila na druhé léto svých třech roků prázdnin. Jak už nebude ležák/lezák a takové ty prvorepublikové výjevy v pruhovaných plavkách na plovárně.
Pražská realita je taková, že mimoděk vyvracím oči jen při představě zavařování se na půlhodiny do tramvaje, kde většinou někomu začne strašně táhnout na nemocný kolena nebo zablokovanou krční páteř, jakmile pootevřu okénko, hledání volného metru čtverečního ve stínu a louhování dítěte v zelenkavém roztoku koncentrované močoviny a chlóru v brouzdališti. Jakmile se jen nahnu nad nějakou pražskou fontánu, mám už většinou za zadnicí správce a edukační výklad o zákazu kontaminovat vodu svými končetinami, takže se pokaždé zastydím a zpoceně odtáhnu s nepořízenou jako malomocná v Džibuti.

Ven z Prahy, ven – už příští týden, navštívit po půl roce brněnské známé, nechat děti padat ze židlí, demolovat nepotřebné vybavení bytu, rozmazávat po sobě jahody a konečně: podělit se o ten zázrak života s brněnskou babičkou a dědou a vrátit se do Prahy na pár dnů jako bezdětný pár. Taky v tom sousloví slyšíte cinkání skleniček? Bezstarostný pohled na budík o půl desáte ráno? Lístky na koncert? Plné talíře v restauraci bez dětského koutku, z nichž vám žádná malá ruka nevykrádá přílohu a necintá omastek do klína?


9 komentářů:

  1. Malé děti, malé starosti, velké děti, velké starosti:-)
    Jako otec 13 a 8 let starých kluků vím, jak je tohle přísloví platné.

    OdpovědětVymazat
  2. Sejro, vizualizace druhého dítěte a Žmura s aktovkou u nás zatím spadá do kategorie naprosté fantasy. 13 a 8 - to ty nejzábavnější léta, odrané oblečení a vyhraněné hudební styly teprve přjdou:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Starší poslouchá Bacha, Mozarta, Psí vojáky, mladší jakýsi gotický rock. Odrané oblečení je už za dveřmi:-))

      Vymazat
  3. to se tak dobře čte :-)) bohužel se matky, jejichž děti pijou z kaluží, aniž by pak musely na výplach žaludku, dost blbě hledaji ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Stanovila jsem si osobní hranice před hovna a zdechliny. Všechno, co je před tím, ho imunizuje (slovy dětské doktorky, když ho načapala, jak si v čekárně cpe do pusy erární pískací hračky ze 70.let)

      Vymazat
    2. tak to máme hranice nastavený vcelku shodně, posnídat trochu hlíny, poobědvat pískoviště, zapít to louží, jako dezert olíznou nějaký auto po cestě a k večeři posbírá pod stolem kusy tvrdých rohlíků z předchozích dnů..
      to mi připomíná, jak jsme byli loni pod stanem a čudle se jen tak batolilo a cpalo se jehličim a šiškama (ty se teda proti srsti blbě vyndavaji)

      Vymazat
  4. No vidíte, a mně máti nadává, že nechám sníst Hanku tu cereální hvězdičku, která jí spadla na podlahu pod kuchyňský stůl a ona pro ni brečí (typická lakota a nechce přijít ani o jednu jedinou). A to doma denně zametám a několikrát denně vytírám, protože obě holky jsou činné s vodou a nádobím. Kdybych jí řekla, že jsem ji onehdy nechala sebrat a sníst lentilku, co jí upadla na chodník, abych neriskovala hysterický záchvat v 39 stupních ve stínu... :)

    OdpovědětVymazat
  5. squire: jakmile je v dohledu mámy, tak má nastavená hygienická pravidla taky jinde, naštěstí naši mají psa, takže i moje ultrahygienická máma posunula za ty roky pravidla o 90 stupňů směrem k flekům na koberci, chlupům na gauči nebo hlodání kostí na parketách...

    OdpovědětVymazat
  6. Jak tak pročítám zápisky pozpátku, tak mě zde zvlášť pobavila ta představa budíku o půl desáté ráno ;-)

    OdpovědětVymazat