středa 7. listopadu 2012

Tajný a hajný



Pravdou je, že můj přístup ke kultuře za poslední rok zaznamenal poměrně přelomový a pro mnohé nechutný vývoj, proč si to nepřiznat. Něco jako když se z vegetariánky stane bulimistická čtvrttunová Američanka s kožní mykózou v každém ze svých mnoha laloků a ňader. Otázka už zkrátka nezačíná „na co?“, ale „mám hlídání“? 

Díky tomuto neortodoxnímu přístupu mě přestane číst nejeden vyznavač artových indočínských filmů a HIV pozitivních tanečních skupin z Nigérie, ale nebudu si darmo zvracet do vlastních bot. Na koncerty Justina Biebera je to pro mě pořád ještě dlouhá a trnitá cesta, i když už jsem si sem tam naběhla, jako naposled na Hrdém Budžesovi (i přes Báru Hrzánovou a poměrně sexy recenzi je to kus urputně se usmívající trapárny, která by si zasloužila sestříhat do maximálně 15 minut hutnějších pasáží)


Co bych se třeba před pár lety nenadála, je zjištění, že ze stažené bondovky uvidím více než úvodní song a potom až závěrečné titulky, než si půjdu rozespale vyčistit zuby. A že půjde Psice do multiplexu na Skyfall?! Odolá nevyrvat mlaskajícímu divákovi před ní kyblík s popcornem a nevysypat mu ho za tričko?


Navzdory  mé virtuální přípravě a uklidňujícím článkům, jak jsou na tom multiplexy špatně s návštěvností, vás mohu ujistit, že týden po premiéře budete obklopeni plným sálem lidí a že si sebou hodně z nich vezme o dost hlasitější sváču než relativně neškodní drtiči popcornu. Uprostřed je sice nejlepší výhled, ale je potřeba se smířit s nutným zlem, že potřebu vykonáte až po filmu nebo pod sedadlo, nehledě na chmurné vyhlídky v případě požáru.  Ty dvě a půl hodiny filmu úměrně svému věku bez záchodu vydržím v pohodě, ale pokud k tomu přičtu 40 minut debilních reklam, už se dostávám k zamyšlení, jak tady kurva může stát  lístek skoro dvě kila, když by se dal film s tučným ziskem zasponzorovat jen z kapes inzerentů?  


A teď dost škarohlídství: úvodní animace: dostala mě, exteriéry a kamera:  skvělé (plavba na ostrov duchů Hashima se mi vizuálně vryla do mozku asi úplně nejvíc),  příběh: nejenže nějaký byl (tady vidíte, že má očekávání nebyla vysoká), ale od začátku šlapal tak dynamicky, že jsem byla ochotna zapomenout i na to, že Daniel Craig vypadá jako Ukrajinec s odstátýma ušima  a měla jsem za něj zpocené dlaně. Ale mě se ve filmech stejně většinou líbí víc holky. A Bérénice Marlohe byla bez make-upu a s monoklem daleko krásnější než v šanghajském casinu.

Necelé dvě hodiny jsem tedy kamínek po kamínku stavěla svůj nový pohled na bondovky, když přišel závěr, po kterém museli lítostí a vzteky ublinkávat do kyblíků i popcornáři: Bond se vrací na skotskou vysočinu do svého rodné chaloupky (lépe řečeno gotického velkopanství, původem zřejmě filmařská stavba vzniklá defaultně pro natáčení horrorů), aby spolu s M. očekával nápor asi stovky ozbrojených mužů jen s kulovnicí po svém otci a za pomoci vousatého hajného na vejminku.


Dobře, nemusíte mi vysvětlovat, že u Bonda se má snít, ale hajný prostě patří do krkonošských pohádek nebo německého porna. Nezachránila to ani transformace Miss Moneypenny ze špatné ostřelovačky na kvalitní sekretářku, ale jen díky těm prvním dvěma třetinám skvostného filmu lístky na další bondovku? With pleasure!

12 komentářů:

  1. vida, o důvod ke stažení víc!

    OdpovědětVymazat
  2. Plné kino? Ježyš, to bych zešílel. Já naposled v koně (někdy loni) seděl se svým synem a asi 18 lidma, z nichž 15 furt žralo ten popkorn a 12 telefonovalo. Ani vlastně nevim, na čom sme byli, tak mě ty lidi srali.

    OdpovědětVymazat
  3. gratuluji k dobrému vkusu ! já viděl krom téhle všechny bondovky a kdo by je snad chtěl pomlouvat, tak toho bych protřepal a vyjímečně i zamíchal ! :-)..

    OdpovědětVymazat
  4. lobo, sejra: nebudu rozhodně popírat, že 90% všech filmů vídám v pololehu s notebookem na břiše. Na druhou stranu, zrovna ke Skyfallu mě velké plátno sedlo (a co teprve takové 3D...) a asi by mě sralo ještě víc než lidi, kdybych zase usnula krátce po úvodu

    baryk: v ostatních dílech se dovzdělávat určitě nebudu, stejně jako v terminátorech, star wars a batmanech!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. to chápu, ale zapomněla si na stargate, stargate atlantis,stargate universe, galactica battlestar a star trek.. a bez toho už se žít nedá...

      Vymazat
    2. Baryku, zapomněls ještě Fringe, fallink skies a Grimm:-))

      Vymazat
  5. Tady zase včera někdo místo psaní reportů prokrastinoval psaním blogu :-) Ještěže tak!

    OdpovědětVymazat
  6. F.: No pozor, tenhle post je ještě z časného odpoledne, kdy jsem čekala na tvůj příjezd! To ovšem nijak neovlivňuje fakt, že po vietnamském čaji a café Bogota jsem definitivně usnula někdy kolem jedné ranní. Docela se těším, až budu moct pít, po flašce vína by na žádné reporty nedošlo a šla bych spát se slepicema...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono těžko soudit, kdy publikuješ, když se podívám, jak máš na blogu srovnaný čas :-) Já jsem šla brzy, už o půl dvanácté!

      Vymazat
  7. Jaká "svačinka" může být ještě horší než ten smradlavý popcorn? :-o

    OdpovědětVymazat
  8. "hajný prostě patří do krkonošských pohádek nebo německého porna. " - :-DD

    Přiznávám kajícně, že jsem svou první a druhou bondovku (pokaždé s jiným představitelem hl.role) viděla teprve tento měsíc! Akční hrdina mi je pustil. Jenže já tomu nepřišla na chuť, dost mě to nudilo. Tento týden jsem si pustila dva díly starého dobrého Fantomase a ten mě bavil, jako když mi bylo deset. Sama se tomu svému vkusu divím.

    Na Skyfall chci jít do kina, i když ten hl.hrdina mi připadá úplně jako Putin a to nevím, jestli přežiju, koukat dvě hodiny na Putina. Mně to stačí na plakátech... No snad to půjde, pro kulturu by se člověk mohl trochu namáhat, none?

    OdpovědětVymazat
  9. Už jenom kvůlli tomu Putinovi bych na to nešla. To je jako by místo Vinnetoua dali Vietnamce;-) To nemají lepší Bondy?! Nebo je v tom nějaká podprahová snaha? Bos.
    Jo, "Putin" by mohl jít s hajným do zmíněného porna, to by ještě mohlo být zábavné, ale kazit mi bondovku, no fuj tajbl;-)

    OdpovědětVymazat