neděle 6. ledna 2013

Posraná neděle


Chcete mít děti? Po tomto příspěvku to ještě zvážíte.

Vy možná začínáte den Lexaurinem zapitým malou vodkou, možná taky koblihou zhltanou na sprintu do práce s moučkovým cukrem v koutcích a marmeládovým knírkem pod nosem. O čtenářích s oblibou v koblihách plněných nutelou raději ani nepsat. Žmurovo ráno startuje půllitrovkou naředěného džusu a třemi až ležatou osmičkou dílů Krtka podle toho, jestli je všední den nebo víkend, během kterých se jeho rodiče můžou nenápadně osahávat pod dekou a hrát kámen-nůžky-papír o to, kdo vstane a pustí další díl.

Tento harmonický rodinný stereotyp může rozbít jen jediná nehoda; když první partner vyspává v okamžiku, kdy druhý usadí již napojeného Žmura k notebooku a následně vypitou lahev mylně identifikuje za dosud prázdnou. Žmur v takových chvílích navíc podvědomě vytuší svou šanci a protože jeho kvóta činí pouze jeden slazený nápoj denně mezi nezábavnými sklenicemi vody z kohoutku, neštítí se ani účelové lži pro získání dalšího drinku.

Přitom sám ví, jak tyhle příběhy končí; po naklopení jednoho litru džusu nalačno dojde v jeho střevech k prudké eruptivní reakci. Bývalí rohlíci se šunkou, ovesná kaše a jablko, které tam spořádaně čekají ve frontě na jízdenku ven, se v kontaktu s tekutinou stanou zmanipulovaným davem a demonstrací za svobodu, která si razí cestu nedbajíc jakýchkoliv překážek od análních svěračů po čisté tepláky konče.

Vracím se z vycházky pro snídani a Žmur mě u dveří zdraví „bobo“. „Novou plínu?“ ptám se letmo mezi vybalováním pečiva a pomazánek a on si může ukroutit hlavu, jak kývá, že strašně chce. „Já myslím, že zase kecá“, zahuhlá do toho Milý od čištění zubů, ale když se sehnu a Žmura pachově a vizuálně zkontroluju, tak tentokrát fakt nekecá.

Ještě teplý průjem mu zateká přes obě nohy až do fuseklí, kde vytváří jakési retenční nádržky a ven propouští hnědožlutou strusku při každém Žmurově kroku. Okamžitě odnášíme živé a dosud činné epicentrum do vany, kde na něj mířím sprchou a lituji, že mezi ručníky ve skříňce nemáme pro tyto příležitosti také žluté igelitové oděvy s plynovou maskou jako na epidemiologických pracovištích. Milý zatím s kýblem koncentrovaného chlorovodíku a starým reklamním tričkem sleduje stopu po bytě. „Je to dobrý, postel není kontaminovaná“, oddechnu si, ale za chvíli slyším: Tady si vzal něco na stole a stopy vedou dál do mé pracovny! A přes koberec! Žmure!!!“

Takže jsme vytřeli a vydenzifikovali v podstatě celý byt za Žmurova netaktního uchechtávání a znesnadňování úklidových prací, neb považoval celou nechutnou story za příjemné zpestření víkendového dopoledne a chceme se konečně usadit ke stolu, když Milý volá z předsíně. „Hele, jedl dneska Žmur kiwi?“ „To měl včera odpoledne k svačině“, odpovím zklamaně v předtuše, že se zrovna dneska snídat prostě nebude. „Tak to ještě nejsme zdaleka u konce“, odpoví mi od botníku.




11 komentářů:

  1. zlatej krteček, jinak by osahávání nebylo ani u nás :)

    OdpovědětVymazat
  2. Je třeba Žmura přeorientovat na něco delšího, třeba jeden díl Pána prstenů nebo tak něco. Podle mého je na pěknou akci pod peřinou jeden díl krtečka žalostně málo!!!

    OdpovědětVymazat
  3. extláča, Sejra: a že vás ze všeho zaujal zrovna ten Krteček! Příště věnuji speciální post dětským seriálům!;)

    OdpovědětVymazat
  4. Krásný, lidsky teplý příběh ! Doporučuji změnit postup pouštění audiovizuálních oblbováků, vstát ke každému dílu zvlášť je krajně nedůstojné (hint: youtube umí playlisty, popř. krtečka uložit na hdd)

    OdpovědětVymazat
  5. Anonym: i mezi Krtečky se najdou i pár napínavých speciálů na 30 min:) Ale souhlasím, ty šestiminutové člověka ráno akorát naštvou!

    OdpovědětVymazat
  6. Nám by stačily i tříminutové!

    OdpovědětVymazat
  7. Děti jsou zlo ! stačí si vzpomenout na Vymítače ďábla, Kukuřičné děti,nebo Pátek třináctého !

    OdpovědětVymazat
  8. F.: na 3 minuty se už nevyplatí z té postele vůbec vylézat, to je lepší managovat děti vleže a dávat jim zábavné úkoly jako "kdo první najde ve vedlejším pokoji velké červené autíčko" (které tam není a nikdy nebylo) nebo "jak vypadá spící/mrtvá opice"...

    baryk: Ještě bych do antikoncepční filmotéky přidala Rosemary má děťátko, ten zrazuje už od početí!

    OdpovědětVymazat
  9. MB: zitra se bude snidat vsude! Jinak mohu zapujcit dilo Maly vrah...

    OdpovědětVymazat
  10. MB: nene, díky, my tu máme živoucí literární předlohu. Budu se dovzdělávat jen v konkrétních oblastech: třeba Hitlerovu dětství se všichni autoři věnují jen okrajově jednou odfláknutou kapitolou, táži se proč?

    OdpovědětVymazat
  11. Nojo, no. U Hitlera je problem, ze se vsichni radsi zabyvaj jeho dedstvim:-) jak vidim, potrebnou literaturou jsi zasobena a tudiz pripravena na druhy vrh! ;-) MB

    OdpovědětVymazat