neděle 17. února 2013

Těhotenský bootcamp



Když jsem byla těhotná s Pižmurem, připadala jsem si pořád někde skříplá a skrčená, což se stalo po pár měsících nepohodlí příčinou mé registrace na těhotenskou jógu. Hodiny probíhaly v zaběhnutém pořádku a o fyzické náročnosti rovnající se ranní rozcvičce v hospicu. "Nejdříve si pohodlně lehneme na bok a prodýcháme první čakru (uplyne 10 minut, první třetina cvičenek usíná). Tak a teď zvedneme levou ruku, velmi, velmi pomalu a opatrně nad hlavu. Nepřeceňujte svoje síly! Výborně, vydýchejte se a lehněte si na druhý bok. Zavřete oči a soustřeďte se na pomalé nádechy a výdechy do druhé čakry...(ozývá se táhlé chrápání, předcvičující vyčítavě pokašlává a okotlí relaxační hudbu víc nahlas. Cvrlikající ptáci se doplňují s rytmickým chrápáním a teď už se kromě toho ozývá i násilím zadržovaný smích bdělé menšiny.)

Chodila jsem z těch hodin sice dál uskříplá, ale zato odpočinutá a odevzdaná jako Bódhisattva; koberce tam mají měkké a časem jsem si vyležela koutek hned u topení, kde se mi dařilo prodýchávat čakry obzvlášť hluboce. Proto jsem s volbou fitness saloonu neváhala a zaregistrovala se na stejné adrese i tentokrát. "Kurz jógy už je bohužel plný, ale můžu vám nabídnout Pilates. Je to skoro to samé", ujišťuje mě recepční. Je mi to fakt jedno. Pilát nebo Mahéšváranda, v řízeném povalování pod topením jsem na poloviční cestě k osvícení a stát se organizátorkou svých vlastních kurzů!

Na první hodinu si u skříněk oblékám tričko na spaní a ovčí bačkůrky, takže mě trochu zarazí trikoty a iontové nápoje ostatních účastnic. Asi mi za ty dva roky ujel vlak s těhotenskými cvičebními úbory. Koutek u topení je prázdný, rozběhnu si tam natřást svoji matraci ze tří karimatek a pohodlně začít s relaxací. Vtom vrazí do místnosti obergruppenfűhrerin zahalená do neónově růžového trikotu, tyrkysových očních stínů a na hlavě se ji do rytmu natřásá odbarvený blond ohon. V sekundě stojíme v pozoru a hlásíme příjmení. A zůstáváme ve stoje! "Zavřeme všechny naše spodní otvůrky a hmitáme! Raz, dva, tři, čtyři, raz, dva, tři, čtyři! Vy mi tam nějak vlajete", zapichuje gelový nehet na ukazováčku mým směrem, zatímco se snažím udržet balanc na jedné noze a zbývajícími končetinami pohybovat podle příkazu (a ještě se u toho soustředit, jaké všechny otvůrky mají zůstat uzavřené a jestli se budou taky synchronizovaně otevírat). 

"A tu nohu pěkně do pravého úhlu, ať si tam pro vás nemusím dojít" žertovně na mě pičuje od zrcadel za chvíli. "Css, cso si myslíš ty cs..au křeč!...ty cs...couro!" chroptím přes semknuté rty během dřepů s nataženýma rukama před sebou. Potom v odrazu zrcadel postřehnu, jak se přikrádá mým směrem, drtíc po cestě nepoddajné kosti ostatních lemplů. Raději si vykloubím kyčel do pravého úhlu svépomocí, ale stejně si mě podá a zručně mě přelouskne jako brčko do koktejlu se slovy "takhle to bude mnohem efektivnější!"

Konečně si sedáme, výstižněji, hroutíme se na podložku. Ale jestli se mnou počítáte s tím, že teď se bude odpočívat, tak jste dětinové z jógy pro začátečníky. Ostatně ten fitness klon Barbie a pneumatického kladiva vás záhy přesvědčí, že hmitat a posilovat řitní svěrače se dá dokonce vleže i při závěrečné relaxaci, aby se člověk nemusel stydět za promarněný pocit, že se tam za své peníze válí zbůhdarma jako nějaké hovado na louce.

Cestu domů bych nazvala spíš pochodem smrti a hned od rohožky jsem si poprosila o masáž, u které jsem vyčerpáním usnula. Zdálo se mi o tom, že mi Barbína svazuje ruce posilovací gumou na cvičení a ucpává otvůrky činkami za stálého odpočítávání raz, dva, tři, čtyři! Když jsem se ráno vzbudila, zjistila jsem, že opravdu nemůžu hýbat rukama a taky namoženými stehny. A navíc, že zakoupenou permanentku na deset lekcí nelze stornovat! 

17 komentářů:

  1. tohle ti závidim, já se nikdy neodhodlala k těhotenskýmu cvičení, protože představa, že tam budem pospávat a pak řešit, kdo má co nakoupeno a koho co bolí a kdo kde natejká... ale tenhle dril ti závidim, to každou hned miminovsky starosti přejdou :-))

    OdpovědětVymazat
  2. Tyvogo, těhotná bych na Pilates asi nešla. Chodím na něj tak rok a půl a cca půl roku trvalo, než si svaly zvykly a nebolely pak ještě další dny. Teď už jdu i 2 x týdně, hezky to zpevňuje postavu a má to hodně zdravotních aspektů, ale chodím k OK trenérce. Ovšem vylehávání to tedy fakt není a u někt. cviků se jí smějeme, že jestli si myslí, že to uděláme jako ona, je na omylu. Ale jsou to samý dobrý protahováky. Ty otvůrky jsme nikdy neuzavíraly. Každá hodina jde v nějakém limitu zrušit a bukovat se dá individuálně, což je super. Pak ale chodíme s kam. na 1 pivo do nejbl. lokálu, trochu rozvolnit namožené svaly;-)
    PS: Ty drastičtější cviky na břiše bych s návštěvníkem uvnitř vůbec nedělala:-( Podle mě je Pilates vhodné tak po odkojení. Bos.

    OdpovědětVymazat
  3. Ha:)Pilátes jsem měla jako povinný tělocvik na výšce, a od té doby ho nemůžu cítit. Jsem se ulívala, jak jsem mohla, abych se moc nezapotila:)

    Mým sportem číslo jedna je běh, ale to by se mimču asi moc nelíbilo:(

    Tak hodně štěstí při dalších 9 hodinách:)

    OdpovědětVymazat
  4. Tak ty hodiny dej někomu jako dárek, na kt. nezapomene:-)))Bos.

    OdpovědětVymazat
  5. Elo, ona i ta jóga před 2 lety nebyl žádný turecký bazar...každej se tam válel tak nějak sám za sebe, což mi vyhovovalo. A teď na kecy není dech ani síla, to je jasný;)

    Bos, tohle je spešl verze pro těhotné, člověk je z toho vyřízenej, ale všude jinde, než na břiše. Tyhle svalové skupiny se z toho úplně vynechávají. A otvůrky jsou podle mé nesmělé interpretace jen zadržené svěrače na posílení pánevního dna, anebo jen praktické opatření, abychom se jim tam z toho nepo...

    Frybo, běh by mu asi neublížil, spíš se v tomhle počasí nechce mě a navíc jsem dýchavičná i když jdu do schodů, takže nevím, kam bych doběhla...vlastně vím, do nejbližší kavárny;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to my odcházíme zejména s bolavýma břišníma svalama;-) Kraulování s nataženýma a zvihnutýma rukama nohama na břiše je náš oblíbený sadomaso cvik ;-) Posilování svěračů je dobrá věc, aby se člověk ve vysokém stádiu těhotenství či věku nepo.. při kýchnutí ;-) Udržet moč a myšlenku může být pro tyto skupiny častý problém ;-)

      Vymazat
    2. Sorry chybí podpis - Bos.

      Vymazat
  6. Já budu od příštího týdne chodit na tai-či. Hlavně to hned zkraje nepřepálit - to je moje heslo :-)
    A za sebe můžu říct, že po dvou porodech silně nedoporučuju trampolínu...zkusila jsem jednou na Horstovu žádost a jak rychle a dychtivě jsem tam vlezla, tak rychle a frustrovaně jsem zase slezla...

    OdpovědětVymazat
  7. V podstatě jsi popsala moje pocity z první hodiny pilates, ale to bya ta netěhotenská verze, ta fplnýpalbě, na kterou jsem se dostavila po pěti měsících kojení a ignorace povadlých břišních svalů:-DDD

    Sklapovačku, oblíbený to prvek našeho inkvizitora, jsem udělala až osmou lekci.

    OdpovědětVymazat
  8. F.: to abych se přihlásila hned po porodu na kung-fu, abychom si mohly příště v kavárně vyseknout nějaký spřátelený bojový duel!

    squire: koukám, že o netěhotenském Pilatesu tady v komentářích kolují úplné středověké legendy!

    OdpovědětVymazat
  9. Pilates jsou sice dřina, ale účinná a výživná, za hodinu je to třikrát kolem svalového a úponového světa a zpět ;-)Bos.

    OdpovědětVymazat
  10. Vyprdněte se na pilates, jógy a různá pitomá cvičení a přijeďte na jaře k nám - potřebuju na zahradě vyhrabat z trávníku mech, plocha je cca 2 000 metrů čtverečních, pak nějaké to dříví přeskládat.. Budete mít cvičení, o jakém se vám ani nesnilo!!! A k tomu zadarmo, plus dostanete najíst a napít:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Jo! To je presne ten duvod, proc nikdy nechci bejt tehotnej!

    OdpovědětVymazat
  12. Sýre, my to ale potřebujeme pravidelně, netrénovaný by nás tvůj trávník zabil;-) Jinak ani tak nshazuju kila po dítěti, ale zpevňuju+udržuju co tak nějak mám od 20, plus mínus. Asi že nedržím žádné diety, tak je tělo v klidu a nedělá zásoby, páč přísun má furt, nevím. Možná ty vytrvalostní pařby taky nejsou k zahození, po cca 5 hodinách tance se taky tělu dá slušný trénink ;-)Na tu jarní brigádu můžeš udělat happening, s programem zahrnující promenádu v plavkách, koštování domácích produktů, anketu na obsah kabelek, ukázka fotek z orgasmických sestupů... Na něco z toho se jistě každá chytne. Nabídneš-li volný výběh pro děti a seznámení s manželkou, není co řešit ;-) Bos.

    OdpovědětVymazat
  13. Galahad: a to jsou ještě další tajné záležitosti, které by se jsi jistě ocenil, věnuju ti post na téma menstruační kalíšek...

    Bos., Sejra: potvrzuji účast!

    OdpovědětVymazat
  14. Z pilatesu jsem se vrátila asi před dvěma hodinami a říkala jsem si, že ne, nebudu už nic jít, tak jsem si nalila aspoň dvojku červenýho.

    Začala jsem s tím tak před třemi lety, ale frekvenci aspoň dvakrát do týdne jsem zatím nikdy neudržela dýl než měsíc, protože mi do toho vždycky vlezla nemoc, blbej rozvrh nebo hospoda. S námi chodí cvičit i těhotné, jenom vynechávají některé cviky. Taky někdy chci tvrdit, že jsem těhotná, abych to nemusela dělat.

    P.S.: Zakazuji ti psát o dalších tajných záležitostech souvisejících s těhotenstvím a porodem:o)

    OdpovědětVymazat
  15. Gréto, dvakrát týdně si to dám jako motivačku, abych se tam dostala aspoň jednou týdně. Protože i s tou mojí vetchou frekvencí mi tam padají stejné příčiny, krom toho rozvrhu.

    P.S. to teprve přijde! A nezamlčím nic!:)

    OdpovědětVymazat