středa 27. března 2013

Nikdy se nevrátí!

...pohádka mládí...



Dřív jsem si k dětským seriálům hýčkala stejně nostalgický vztah jako k Vitacitu nebo Pikau (z tuby tlačit rovnou do pusy). Kombinace rodiče v práci, Standa Hložek právě uvádí Smolíkovi v Magionu, čerstvá perforace jazyku i horního patra od koncentrátu kyseliny citrónové a pravačka ulepená od kondenzovaného mléka, to je dodnes takový můj vnitřní přístav bezpečí před zlou dospělostí plnou svobody, sexu a vlastních peněz.

Potom Žmur dozrál do stádia, kdy se mu zalíbilo dívat se na pohádky a my si užívali skoro bezdětná povalečská rána v teplé posteli s propletenýma nohama  a bez hlubšího promýšlení důsledků ho vzdělávali v samoobsluze notebooku.

Po určité době strávené v ráji musím bohužel konstatovat, že nám všem začala situace přerůstat přes hlavu.

Žmur vykazuje podle mezinárodní stupnice závislosti silnou a nutkavou potřebu ukájet se nad příhodama křečovitých figur s vypouklýma očníma bulvama,  které se nejen debilně jmenujou, smějou a klátí, ale rovnou vraždí lejzrem. A co je největší peklo – o tom všem navíc mluví. Přičemž své staré kamarády, jako namátkou Maxipsa Fíka nebo Krtka, kterého jsem si vážila úplně nejvíc, protože se vyjadřoval pouze v citoslovcích „jééé“ a „bééé“, nejen že hodil Žmur do smetí, ale začal jimi neskrývaně opovrhovat.

„Tak co Pižmourku, dneska se přece nebudeš dívat na toho hnipíra Scooby Doo, že ne“ bodře začínám ranní konverzaci u načítání youtube. Pustím ti pořádnou pohádku, kterou jsem měla ráda, když jsem byla malá jako ty…“
„Pfrrrrrrrr, blé“, Žmur přes lehce sevřené rty tlačí vzduch a pysky mu pleskají o sebe v názorné imitaci pořádného pivního prdu.

„Dej toto“, ukazuje na náhled v Doporučujeme, protože jste si už přehráli (mimochodem moje homepage youtube už je celá zaflákaná animovanýma paksichtama, admini si podle uživatelského účtu a data narození musí myslet, že mám Downův syndrom)

„Žmure, zase Teo!?“
„Tea ne, nenávidím ho!“ Milý si přetahuje peřinu přes hlavu a sténá.
„Tea jo“, odsouhlasí si spokojený Žmur a dvakrát klikne.

Abyste to pochopili i bez dětí, Teo a Mirek Dušín na sebe mají podobné dějové vazby jako Prometheus s Vetřelcem. Sága Teo vám zkrátka v mnohém napoví, jak vypadají správní chlapci ve školce ještě před tím, než si postaví s klukama klubovnu a rozhodnou se vykonat každý den aspoň jeden dobrý skutek nebo ve třetí třídě na základce naprogramují svůj první start-up.

Teo totiž nemá nikdy smrky rozetřený až za ušima, nekrade drobný, v parku si nestrká si pivní víčka do kapes od bundy a pokud někdy odporuje mamince, přijde se jí za to do konce dílu omluvit. Teo kromě těchto předností taky nepostrádá protivnou znělku dotěrnou jako orbitka ve vlasech, kterou si budete polohlasně broukat v tramvaji a když si to uvědomíte (vždy příliš pozdě), začnete sami sebou hluboce pohrdat.

Vlastně bychom měli být rádi, že si ho Žmur vybral za svého morálního guru, místo toho jsme si k němu postupem dílů vypěstovali poruchu osobnosti jen při poslechu dialogů a emotivně reagujeme na každý jeho pozitivní skutek nebo mravní ponaučení, která generuje zhruba v minutových intervalech.

„Maminko, já už se tak těším, až povezu svou malou sestřičku v kočárku do parku.“
„A já se zase těším, že přestanou fungovat semafory a přejede vás na zelenou dodávka s herákem, vylízánku“, srdečně mu popřeje na cestu Milý zpod polštáře.

Já vím, že to bude horší. Zatím neobjevil teletubbies ani gormity a taky nemá účet na rapidshare a dokonce ani facebook, aby to lajkoval s ostatními batolaty. Jen jsem doufala, že pro něj nebudu totálně out už ve dvou letech. Protože je to čistě můj osobní názor, ale Pučmeloud takový vořezávátko fakt nebyl a nikdy nebude, Žmure!


21 komentářů:

  1. Nejsem tak masochistická, abych to šla zkoumat (má míra masochismu byla beze zbytku vyčerpána prvními dvěma a tři čtvrtě minutami jednoho dílu My Little Pony), ale není ona to jedna z těch znělek, kdy jen hádám, kolik museli zaplatit člověku, který se sníží k tomu onu věc nazpívat?

    OdpovědětVymazat
  2. A nejde to na youtube nějak zakázat?:o)

    OdpovědětVymazat
  3. hapla: prý na jejich natáčení zneužívají pornoherce s obzvlášť těžkým dětstvím, gamblery a lidi, co si potřebujou rychle vydělat na dávku;)

    gréto, tím se ovšem nevyřeší problém, jak ráno nevstávat v šest hodin

    OdpovědětVymazat
  4. Tak mi to nedalo a pustila jsem si kousek jednoho dílku tohoto seriálu, a musím prohlásit, že je to skutečně maximálně debilní věc. Naprosto souhlasím s Haplou, co ty lidi udělali, že to musí namluvit?

    OdpovědětVymazat
  5. Super článek, nasmála jsem se:) Mně tedy Teo nevadí, u nás už zavládly winx, bakugani, pokémoni, gormiti a různé další potvory, které vykřikují různé nesrozumitelnosti a navzájem se masí...takže Teo je ještě v pohodě. On člověk rád vzpomíná na to, na co koukal jako malý, ale viděla jsem teď pár dílů Boba a Bobka...a je to slabota. Nebo takový loupežník Rumcajs, taky hrůza. Pokud bylo záměrem vytvořit kladného hrdinu typu Jánošík, tak se to tedy moc nepovedlo. A tak dále. Ono ty pohádky dříve nebyly nějak výrazně povedenější, jen na ně člověk nekoukal těma dospěláckýma kritickýma očima...
    Sandra

    OdpovědětVymazat
  6. Sandro, kvalitativní analýzou příběhů máš asi pravdu. Ale aspoň se na to dalo líp koukat - třeba loutky od Trnky, to jim člověk velkoryse odpustí i jak se houpou na nitích, který jsou prokletě vidět nebo že mají v zadku zaraženou vodící tyč. Dnešní ksichti vyrobený na kompu jsou všichni stejný.

    OdpovědětVymazat
  7. Moje děti si oblíbily Medvídka Pú. Musí ho mít nejlépe denně. Na jedné straně - díl má hodinu, takže za tu dobu stihnu vyžehlit nebo si dáchnout na gauči - ale na straně druhé - ten medvěd mě už tak strašně S**E!!!

    Občas mám tendence najít a zakroutit mu krkem, toho herce, co ho nadaboval do češtiny a dal mu to debilní hihňání.

    Prasátko je fajn, Tygr je srandovní, Králík je správně vyšinutej, Ijáčka při jejich úrovni hlasitosti skoro neslyším, ale ten medvěd je na zabití.

    OdpovědětVymazat
  8. Ale jsou zase i krásné nové české večerníčky. Třeba chaloupka na vršku, ta je naprosto úžasná.

    A všichni si frčíme na prasátku Pepině...tam mám u některých příhod pocit, že měl autor u nás doma zabudovanou skrytou kameru:)

    Sandra

    OdpovědětVymazat
  9. squire: myslíš toho medvídka Pú, co mluví jak se silnou nadváhou a nosem plným hlenů?:)

    sandro, chaloupku na vršku neznám, díky za tip a doufám, že jsou díly dlouhé;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, toho myslím. Ale ty hleny by mi tak nevadily, moje mladší mládě má chronickou rýmu a mluví skoro přesně stejně, jenom ty kydy co z něj padají! Když už musím čelit jeho nenažranosti, tak bych alespoň čekala, že děti od něj něco odkoukají a budou chtít sežrat oběd, ale ony né. Pořád drží selektivní hladovku.

      Vymazat
    2. Žmur je právě takovej žravej medvídek Pú, takže u nás jsou vhodnější spíš sportovně-anorektičtí hrdinové;)

      Vymazat
  10. u nás se teď frčí na bolkovi a lolkovi, včelce máje a pejskovi a kočičce, naštěstí ale pořád vede audio hurvínek což mi naprosto vyhovuje, toho můžu do zblbnutí i já :-))

    to vstávání o šesté ti strašně nezávidim, za těhotna bych to nepřežila... to s dítkem vstával muž i v těch našich standardních osm a já do devíti spala

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. do-devíti-spala.... ach bože.

      Hanička školkáč - vstávání mezi šestou a půl sedmou nutně.

      Budíka nepotřebujeme, protože Liduška se pravidelně budí mezi čtvrt na šest a půl šestou.

      Že jsem v osmém měsíci, nezajímá ani Hanku, ani Lidušku, ani manžela:-D

      Vymazat
  11. Mě zase nebetyčně vytáčí, když Horst na youtube sjíždí Walkthrough různých počítačových her (namátkou Angry Birds, Marble Blast nebo Super Mario Bros - toho nenávidím ze všech nejvíc). Jinak moje oblíbené pohádky celkem bere...Kluka z plakátu teď aktuálně...
    Neuváděl Hložek spíš Vegu? V Magionu byl podle mě Rosák a pak Jančařík.

    OdpovědětVymazat
  12. Elo, vstávat tak v devět! Doufám, že druhok bude spací dítě a vyspím se do osmi třeba aspoň v porodnici;)

    F. k těm už se taky proklikal, nebo promovidea na nový lego a produktový prezentace na dětský vercajky za mimořádně nechutnou cenu obecně.
    Jsi první člověk, co mě dohnal na Standovy ofiko stránky, moderoval oboje. A mimochodem aktuálně vyjíždí na turné, zvu tě!

    OdpovědětVymazat
  13. Díky za pozvání, letos výjimečně vynechám.

    OdpovědětVymazat
  14. Tu nostalgii u Magionu si popsala přesně:)) Jinak já se snažím nenápadně vnutit pohádky, co baví i mě (třeba Scooby Doo), ale ne vždy se mi to daří. Šílím třeba z Winx.(

    OdpovědětVymazat
  15. Medvídek Pú má ale moc hezké písničky, já osobně nenávidím seriál Oggy a šváby, to je zosobněné peklo na zemi...
    http://www.csfd.cz/film/130529-oggy-a-svabi/
    Dalimil

    OdpovědětVymazat
  16. Iri: já ty pohádky většinou jenom slyším, než že bych se na nich divácky spolupodílela, takže opravuji svůj minulý komentář - zjistila jsem, že na produktových prezentacích Lega hraje celkem příjemná hudba;)

    Dalimile, a to mi zase z popisku přijde Oggy jako celkem sympatický týpek! Ale díl si pustit netroufnu, to je pravda - ne dokud Žmur bezpečně nespí a není tak zajištěno, že si tu kravinu bude vynucovat dalších pár týdnů a měsíců...

    OdpovědětVymazat
  17. mě se líbí, jak je ta dětská duše schopná pojmout obrovskou škálu pohádek.
    Můj 5ti letý syn je schopen se dívat na "Madagaskar 3" a hned potom na "Potkali se u Kolína". A oboje sleduje s nadšením !
    Dalimil

    OdpovědětVymazat
  18. Teo, Teo, je prima kamarad! :) (a kdyby jenom on, uff..) L.

    OdpovědětVymazat