neděle 28. července 2013

Ruce, nohy, ústa

cukr, káva, limonáda, čaj, rum, bum!

Mně se nějak udělalo špatně“ odhodí Milý vysávací hadici z nového luxu a zhroutí se do křesla. „Úplně mě polil mrtvolný pot. Moje ruce! Podívej se na moje ruce!“ Na dlaních mu před našima očima rostou malé červené pupínky a spojují se do sousedních států a kontinentů. „No to nemyslíš vážně? Jak jsi to udělal?“ Pečlivě pátrám po použití výtvarné technice. Trik s červenou fixkou to není. „Ale alergie na vysavač stejně není diagnóza“ trvám si na svém. „V tom případě jsem se stal první obětí nějakého nového virového kmene, protože má tělesná teplota se právě přehoupla přes 38,5 a nelítostně pokračuje  dál. Se zatajeným dechem sledujeme digitální teploměr. U třicetdevítky to pípne. Milý do sebe chlístá dětský Panadol s příchutí lesních jahod rovnou z lahvičky, protože naše domácí lékárnička disponuje jen náplastí na kuří oko a menstruačním Nurofenem. Já zatím zadávám klíčová slova, hledám, nacházím, zvolávám. Hand, foot, mouth! Nemoc pískovišť. Pacientům je nejčastěji do pěti let. Nemáš taky roupy?

Totiž nechci být nefér a škodolibá, ale uplynulých devět měsíců jsem byla nemocná jenom já. Takže bych vlastně měla legitimní nárok zamnout si ruce, že si jednou černého Petra vytáhnul taky někdo jiný. A jakého! Už jenom ten název. Vůbec jsem nevěděla, že existují nemoci pojmenované jen výčtem končetin. Asi jako kdybyste trpěli místo akné obličejem. A jak by se potom říkalo kapavce?

Správná otázka ovšem zní, na jak dlouho se můžu těšit pevnému zdraví a sametové pokožce já. Dnes ráno připajdal Žmur po špičkách s bolestnou grimasou. I se svou krátkozrakostí na mě jeho chodidla a dlaně zdálky blikaly výstrahu: HFMD! Nedotýkat se! Poměr malomocných se tedy v naší domácnosti upravil na 2:2.

Trochu to připomíná rozvodové řízení; každý z nás se teď stará o svoje dítě, svoje jídlo a svoje spodní prádlo. Přičemž já navíc zabezpečuji styk s veřejností, protože Milý trpí oprávněnou paranoiou, že z jeho puchýřnatých rukou nebudou přijímat bankovky ani prodavačky z rozvojových zemí, kde se nekróza a zahnívající pahýly usekávají mačetou zaživa.

Ale jak praví lidové pořekadlo: lepší bolák v hrsti, než HFMD na ksichtě!





14 komentářů:

  1. uf, ta fotka je hodně nechutná, doufám, že je z iternetu a není to Milý!
    tak přeju brzké uzdravení a ať se HFM Diseasedále nešíří!

    OdpovědětVymazat
  2. Dee, foto je pouze ilustrativní. Ale z dlaní a chodidel u nás by vznikla taky docela obskurní fotogalerie...

    OdpovědětVymazat
  3. To je tedy krása, ta fotka takhle po ránu...

    OdpovědětVymazat
  4. vida, a to k nám prý zanedlouho máte přijet na návštěvu? :-) challenge accepted!

    OdpovědětVymazat
  5. Teda psice, ty máš jeden nechutnej příspěvek vedle druhýho a to ve vysoké kvalitě ;-) Teď v tom dusném vedru budou mít boláky jistě grády :-( Taky jsem zvědavá, jaké exotické nechutnosti nám poreportuješ po vánocích. Někdy je dobré se stýkat jen virtuálně, jak to tak pozoruju. Snad se mi z tvých článků nezaviruje počítač ;-) Bos.

    OdpovědětVymazat
  6. lobo: host do domu, Bůh do domu!

    Sejro, Bosorko: příště to bude o něčem voňavém, estetickém a sluníčkovém, slibuju! Třeba o pěstování tulipánů.

    OdpovědětVymazat
  7. Na sázení tulipánů bych nesázela, cibule olejzaj myši, nechávaj tam bobky, taky občas cibule shnijou a smrdí, taky se občas ke zkáze přidá plesnivění.. Ale Audrey Hepburn je za války z hladu jedla, tak to snad nebude takový hnus ;-) Bos.

    OdpovědětVymazat
  8. Ničeho nás nešetři, jen tvrdě do nás!!!

    OdpovědětVymazat
  9. Fuj, to je hnusná choroba!
    Ještě že
    "...hoof-and-mouth disease, a disease of cattle, sheep, and swine. However, the two diseases are caused by different viruses and are not related."

    Člověk se od kopytnatce nenakazí a naopak.
    Ještě aby se mu noha proměnila v kopyto, brr.

    OdpovědětVymazat
  10. ty jo vy jedete :-) to jsme se zánětem spojivek žabaři :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Už prosím přidej nový příspěvek, ať tu furt nestraší ta nechutná fotka, pak se u toho hůř jí;-) Bos.

    OdpovědětVymazat
  12. Liško, to už pak zavání i různýma slintavkama a kulhavkama, ale to zatím nevedeme!

    Elo, zánět spojivek měl Milý před měsícem:)

    Bos.: coming soon!

    OdpovědětVymazat
  13. tím chceš řídt, že TOHLE je další level??

    OdpovědětVymazat
  14. Elo, ano je to někde uprostřed na úsečce mezi zánětem spojivek a dýmějovým morem;)

    OdpovědětVymazat