čtvrtek 21. listopadu 2013

Tohle není žádnej obyčejnej nanuk


Víš co bych si přála k narozeninám? Chtěla bych se opít. Spát dokdy budu chtít. Umýt okna. Objednat si long island ice tea bez výčitek, že mi bude blbě v šest ráno, až budu Čičman dělat mlíko ke snídani. Sedět v kuřácké kavárně u dvojitého espressa a číst si noviny.

Jak se můžete přesvědčit, od osmnáctin a darů materiálního charakteru jsem ušla dalekou cestu. Zato narozeninové oslavy se s přibývajícím věkem koncentrují a smršťují jako zanikající neutronová hvězda. A tak odjel v pátek odpoledne Milý s dětmi do Brna a já osiřela v bytě s rozházenými hračkami a pytlíkem octových chipsů jako jediným nutričním zdrojem na víkend, nepočítaje šumivý acylpyrin.

První chybou bylo velkolepé promo. První narozeniny po třech letech! píšu jsem do subjectu pozvánek. Vezměte sebou kohokoliv. Tím myslím opravdu kohokoliv! Omluvenky nevystavuji, pokud nemůžete – pošlete za sebe náhradníka. Zřejmě o mně máte pochyby a máte na ně nárok; přesto potvrzuji, že nejsem těhotná, ani nekojím. Vaše Psice.

Pokud by vás někdy napadlo psát podobné zhůvěřilosti lidem, kteří se půl roku těší, až se budou moci pomstít za vaši účast na jejich narozeninách, tak vás mohu ujistit, že dostanete strašně moc totožných lahví svatomartinského, mnoho lidí u stolu uvidíte poprvé a naposled a mezi zbytek neznámých ksichtů zařadíte obsluhu a ten váš v zrcadle před ucpaným hajzlem.

Přesto a proto, že jsem obesílala jen pár dnů předem, bylo setkání s některými hosty doslova haluška. Nejen díky páteční akci double vodka s redbullem, ale třeba takového Míru z Braníka jsem neviděla skoro rok. Míra to vzal navíc poctivě a jako jediný přinesl hudební nástroje, pokud mezi ně můžeme zařadit chřestidla z vydlabaných tykví. „Zmrzlina?“ zadívám se na kelímek jahodové dřeně. „Tohle“, říká Míra, „není žádnej obyčejnej nanuk. Tohle je můj kamarád Mrož“ a opatrně nadzvedává víčko. Okolní stoly profackuje čpavá vůně vysokovoltážního hulení a číšník protestně tříská objednanými nápoji o stůl.

Ostatně proč ne? Narozeniny mám jednou v roce a zrovna dneska spoustu času. Za půl hodiny se vesmír rozdělil do obrazových fragmentů jako z mušího pohledu. V jednom z oken s Mírou synchronně chřestíme před hospodou v rytmu ča-ča. V jiném přichází nová várka gratulantů a propuká zmatek v tom, kdo a kde je ksakru oslavenec. V předposledním z nich se mi číšník posmívá, když platím tři jahodové džusy a šlehačku. Konečně v posledním se vytrácím tajemněji než Hugo Haas a přicházím domů tanečním krokem a v rozšafném rozmaru krátce po půlnoci. A potom tu zbývá jen poslední záhada, protože ráno domem profukuje svěží větřik skrz vymlácené okno v mezipatře. A já se dodnes marně obhajuji, že jsem to fakt nebyla!





10 komentářů:

  1. Milému všechna čest a já přemýšlím, jestli jsem se stavem věcí tak zenově smířená, nebo tak nudná, když se opít nechci víceméně už asi nikdy (myslím takovýhle tah, ne dvě tři sklenky do nálady a v jedenáct spát)...

    OdpovědětVymazat
  2. ježíšikriste ! jahodový džusy se šlehačkou, to teda musela bejt palba ... to bych se mohl leknout u dálnohovořiče, že krvácím do žaludečních šťáv

    OdpovědětVymazat
  3. Hlasuju pro, žes to okno vytřískala ty!

    Já měla okno v sobotu, nevytřískala jsem ho, ale ztřískala jsem se. Bylo dost divné, když osoba, která na večírku přítomna nebyla, mi ráno vykládala, že nemohla na pokoji spát, pořád slyšela mě, jak řvu. Prej hlavně u písně z Hříšnýho tance a Sex je náš. Já na to: "To se vůbec nehrálo!" - "Hrálo! A ty jsi do toho řvala: Uděláme se!"
    Já: "To jsem nebyla já!?"
    "Byla."

    Krásné okno do dvora. A ten nápis nad kosočtvercem jsi napsala taky ty, psice, vsaď se.

    OdpovědětVymazat
  4. Quanti: pro mě je opít se taková zážitková turistika; dostanu se do toho stavu méně často než do ZOO, takže definitivní nikdy si ještě nechám v záloze na své devadesátiny...

    extláča: já jsem nezvracela a vyčůrané to vypadalo zcela průměrně, díky za optání!

    liška: ale taková okna strašně nahrávají podobným vychcánkům na pokojích, co údajně spali, ale přitom všechno slyšeli a viděli! Takže důkaz nebo presumpce neviny!
    To je úplně jasný, že jsem to vytřískala já. Ale zcela určitě bych použila jinou barvu fixky a šťavnatější oslovení, kdybych tedy byla natolik schizofrenní, že bych se ještě téhož večera vydala si za to vynadat...

    OdpovědětVymazat
  5. Tvar vyskleného obrazce je fakt pěkný, takový lidský:-)
    Jeden intimní dotaz, protože fyzicky se na to bojím optat, abych nebyl za úplnýho venkovskýho balíka - proč se pije vodka s redbullem? A vážně to lidem chutná? Protože redbull jsem zkoušel jednou, pít se to nedá a že by to vylepšila vodka, si nejsem jist...?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://alkoholia.cz/magazin/alkohol-s-energy-drinkem-nebezpecny-koktejl

      Vymazat
    2. Absolut EU;) Tímto bych zakázala taky irskou kávu!
      Btw. na stejném webu jsou k dostání recepty, proti kterým je vodka s redbullem mlíko pro děcka: "Naleznou se však i zajímavější recepty, jako například Kladivo na čarodějnice. Jde o kombinaci instantní kávy, červeného vína, vodky a cukru. Mezi české recepty se pak řadí káva okořeněná Becherovkou."

      http://alkoholia.cz/magazin/kava-alkohol-ozivi-vyzkousejte-proverene-kombinace

      Vymazat
  6. Sejra: já ti na to nedovedu kvalifikovaně odpovědět, protože vodku nepiju (ačkoliv mi redbull z nějakých úchylných pohnutek chutná, stejně jako cukrová vata nebo kyselí gumoví medvídci). Ale předpokládám, že je to tak atraktivní hlavně díky explicitní výstraze, že se energy drinky nemají míchat s alkoholem a ve výsledku to nebude o moc jiné než panák v kávě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vysvětlení, nicméně moudrý z toho nejsem. Ale varianta zakázaného ovoce zní dobře.

      Vymazat
  7. Psice kalila, Psice kalila!

    Moc krásný popis, skoro jako bych tam byla :).

    Ad kofein a alkohol - kamarádka s oblibou nabízela na svých soukormých akcích "medvědí tlapy" - mletý kafe (instatní by asi bylo lepší), cukr a rum, chutnalo to jak kofila :)

    OdpovědětVymazat