neděle 29. prosince 2013

Rukavice na šňůrce


Od dětí se můžeme v řadě věcí inspirovat, i když jsou tady věci, které už nikdy nebudete chtít dělat. Napichovat na ukazováček a jíst škraloupy z hrnečku teplého mléka. Nosit body s patentky v rozkroku. Lepit si holuby z nosu v řadě za sebou na tričko (Žmur dnes ráno).  

Ale potom jsou vynálezy, které pomohly vyřešit moji mnohaletou krizi se ztrácením věcí. A to jsou přesně ty věci, ve kterých si, my senioři, můžeme brát od dětí příklad. Rukavice na provázku. Efektivně prosté. Prostě efektivní. Když jsem je měla poprvé venku, můj pocit stárnoucí infantilní lolitky rychle přebil fakt, že jsem si rukavice nezapomněla doma, na lavičce, ani v kavárně pod židlí. Ušetřena byla spousta nadávek a sebeobviňování. Rukavice na šňůrce prostě fungují.

V prvotním nadšení jsem dokonce přemýšlela, co dalšího bych si k sobě tak mohla přivázat. Deštník? Mobil? Klíče na krk? Ponožky na šňůrce?

Potom jsem vzala rukavice na gumě na večerní vycházku do hospody. To je vůbec skvělá věc, protože putyky bývají často postavené na temných místech s křížící se energií. Taková černá díra sice obvykle nepohlcuje ponožky, zato rukavice, deštníky a peníze jako na běžícím pásu.

Odhodila jsem tedy kabát na sofa s úlevou, že se konečně nemusím nutit je přepočítávat a vůbec té kurevské věci věnovat zlomek myšlenky a místo toho se mohu s chutí koncentrovat na nápojový lístek. Brzy na to mi sklenička s vínem cinkla do zubů, protože někdo zezadu narazil do gauče. Podle duté rány a náhlého klidu to bylo zřejmě hlavou a potom se sesunul v bezvědomí na koberec. To mě neznepokojilo tolik, jako když se můj kabát roztřásl epileptickým záchvatem, přičemž se v pozadí ozývalo temné mručení šelmy. Boxer Ježek. Vysvětlivky, místní psí štamgast. Jen o mou osobu dosud neprojevil větší porci zájmu než znuděné zívnutí, takže jsem se jatá černou předtuchou začala pídit po příčinách Ježkovy aktivity.

Z kabátu se táhne dlouhatánská pupeční šňůra. A na jejím konci stojí Ježek. Z tlamy mu čtverácky vykukuje zelený kožíšek s odkapávající slinou. Jestli jste někdy tahali cokoliv z tlamy boxerovi, ani nemusíte pokračovat ve čtení. Pro ostatní je to něco jako vyprošťovat velice umolousaného pražského krysaříka ze zavřených dveří tramvaje. Komplikované záchranné práce se navíc ukázaly jako ten nejlepší motivátor, aby hra pokračovala dál a ve vyšším levelu. Zbytek večera jsem tedy rukavice držela nad hlavou, stála a posléze na nich seděla, popíjela chlupaté psí víno a snažila se dopovědět zbytek příběhu. Ježek mě neúnavně obíhal v kruzích a násilně se pokoušel probourat pod zadek pro vytouženou kořist.

Pokud ale může být na rukavicích na provázku ještě něco horšího, bez zaváhání tak označuji placení na baru. Ježek doslova chytil poslední příležitost za pačesy. Nikdy v životě jsem neviděla boxera skákat tak vysoko a výt jako šakal. Když pochopil, že jeho pletená laň uniká do bezpečí domova, alespoň se mi přitiskl celou vahou k noze a chvatně se rozloučil několika kopulačními pohyby. Po krvavé bitvě dnes rukavice odpočívají na topení. Vytahaná šňůra mi umožňuje nosit je proklatě nízko, ale nevím, zda si s nimi zítra troufnu do parku, kde své hravé psy venčí půlka Prahy.

15 komentářů:

  1. No vida! Zrovna poňoukám loba, aby ku příležitosti svých narozenin napsal sebeoslavný post, tak má o důvod víc. Psice už vrhla!
    Jinak sestřenice měla boxera jménem Artur a mám s ním povícero vtipných historek. Ježek si může gratulovat, že rukavici nepozřel, protože by pak za sebou dost dlouho musel na šňůrce tahat vlastní hovno (ověřeno v praxi - bohužel).

    OdpovědětVymazat
  2. F.: Náš pes zase po zahradě trousil smotané ruličky kapesníků - když ještě nebyly v módě papírové. Při jarním tání sněhu to u nás vypadalo jako v galanterii;)

    Lobovi vše nejlepší a speciálně pro tebe ještě ujištění, že veškerá podobnost s palčáky, které jsi zapomněla u nás na botníku, je čistě náhodná!

    OdpovědětVymazat
  3. Ééj, sbírat škraloup se jako v dospělosti nemá dělat?

    OdpovědětVymazat
  4. Ježek je vášnivej!

    F.:
    hovno na gumě potvrzuji i u koček! Velmi se podobá pouťové atrakci - opici na gumě, kterou jsem na tatínkovi vždycky vydyndala spolu s papírovým parapletem, balonkem a trumpetkou.

    OdpovědětVymazat
  5. Quanti: A je to tady! Škraloupák!

    Ona je to tedy spíš možná celoživotní vášeň, protože mě škraloupy nejely nikdy. Ale ve školce nás nutili vypít teplé mléko včetně hlenivců a všech 20 děcek nás zachránil chlapeček, který je statečně vyjedl ze všech hrnků. Bohužel už se asi nikdy nedovím, jestli zůstal škraloupákem dodnes. Ve mně ale díky školce nadosmrti zůstal odpor k teplému mléku, krupicové kaši a zemlebábě.

    Liška: to je originální tip na dárek k zítřejším Žmurovým třetinám! Původně jsem chtěla napsat hand-made dárek, ale není to úplně výstižný termín.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vinna v plném rozsahu (byť nevím, jestli by to u mě šlo až do cizích hrnků...)! Ve mně školka vybudovala toliko nenávist k zeleným fazolkám...

      Vymazat
  6. Žmur má u mě velké plus, je to holt lovec. Taky hřaduje.
    Prej pomáhá, když se boxerovi přetnou lícní svaly loveckou dýkou. Prej pustí všechno a asi to potom působí i jako další prevence.

    OdpovědětVymazat
  7. extláča: lovecká dýka je věc, která by neměla chybět v žádné dámské kabelce!

    OdpovědětVymazat
  8. psice: jestli v tvé není, máš pro svého milého tip na dárek na další vánoce

    OdpovědětVymazat
  9. Všechno nejlepší ke žmurovinám!

    - jsem tu psala na Silvestra, ale náš nový levnější pracovní antivirák to nepustil do světa.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, vyřídím! Myslím, že žádné narozeniny nikoho z nás tak bouřlivě neslavili i úplně cizí lidi a měl i nejlepší ohňostroj! Jen s těma dárkama to mají povánoční děti prostě nefér!

      Vymazat
  10. Mekbílová
    Škraloupák? Nemyslíš náhodou Škraloupožrouta? Tak přezdívali v předškolním zařízení Láfovi! Máme společného více než jsem myslela: Líbávám ústa, která pozřela tvůj škraloup!
    svět je proklatě malej....

    OdpovědětVymazat
  11. MB: Vida, zřejmě nejde o ojedinělou hříčku přírody! Mohli by si s Quanti založit škraloupáckej klub a scházet se v klubovně nad šálky horkého mléka!

    OdpovědětVymazat
  12. no tak, psice, lobo už vrhnul !

    OdpovědětVymazat
  13. extláča: dnes nejdřív vrhnu a až potom vyvrhnu, snad se dostanu k vysvětlení;)

    OdpovědětVymazat