úterý 22. července 2014

Alois

O mé stařecké skvrně velikosti mexického dolaru pod okem jsem vám už tuším někde psala. Od této příhody jsem se několik let aktivně vyhýbala návštěvě kožního lékaře, aby mě sestra neoslovovala „babičko“ hned ve dveřích a nepadaly další návrhy jako botox pro vypnutou pleť a kačeří úsměv na vlastním funusu.

Roky tedy běžely a seznam kožních neduhů se pomalu rozšiřoval, až jsem si začala připadat jako pan hostinský Bedřich, co byl se svým papírkem chorob odeslán na prohlídku do krematoria.

Potom se mi za krkem udělala malá bulka. Protože v onkologické praxi, jak jsem si jednou přečetla, je dobré nečekat a o všem otevřeně mluvit, než vás to klepne a nestihnete nakonec říct nic, svěřovala jsem se celkem na potkání a zjistila jsem, že se mi o nádoru mluví překvapivě snadno, ačkoliv je tento problém často bagatelizován a to i ze stran nejbližších. Kteří by vám místo sarkasmů měli kupovat letenky na společnou cestu kolem světa. Ale z těchto lidí, kteří by vás měli provázet na nejtěžší etapě života, se místo toho vyklubou necitové schopní tvrzení, že vám za krkem roste hlava siamského dvojčete, nebo zapouzdření červi-mozkožrouti.

Sžila jsem se s ním natolik, že jsem nádora pojmenovala Alois. Na oplátku jsem si mohla osahat cizí bulky a zjistila jsem, že větší část mých známých jsou jimi doslova prolezlí a pro některé z nás je dokonce nejvyšší čas využít pěkného počasí a uspořádat tématický rozlučkový večer s krtkovým dortem připomínajícím obří melanom.

Objednala jsem se na kožní a v čekárně jsem si šeptem deklamovala všechny další choroby, abych nebyla za Bedřicha s papírkem.  Vychází sestra pro kartu pojištěnce. Moje doktorka je na dovolené, zastupující lékař, nevadí? 

Zastupující lékař musí být samozřejmě mladý, pohledný a galantní, takže na otázku, co vám je, máte chuť jemně vzdechnout a nechat si zkontrolovat znaménko krásy nad rtem, ale rozhodně se s ním nechcete ani verbálně hnípat v nádorech, furunklech a dalším svrabu.

Ale znaménko krásy nad rtem nemám, takže nezbývá než vytasit silnější kalibr. Aloise.

„To je tuková cysta, možná trochu nepříjemná, ale zcela bezpečná“ ďoubá do něj lékař. Takže ke stařecké skvrně přibývá tuk! Čím dál, tím líp! Co bude příště, bércový vřed? Elefantiáza?

„Já ho ale nechci, i když je bezpečný“  trvám si zarputile na svém. „No, můžeme ho odstranit, spolu s tím, tím a tím“, ukazuje na skvrnu a znaménka, které jsem označila jako další nežádoucí. „Ale nebudete se moct dva týdny koupat a doporučoval bych to udělat kvůli slunci až na podzim“. Bez vyzvání rozbalím celé břicho jako válečnou mapu. „A mohli bychom přidat taky tohle a tohle, vytyčuju plán laserového bombardování. Potom dojdeme k celkové částce okolo pěti tisíc, tak se raději zase rychle uklidním, obleču a odcházím i se spokojeně netknutým Aloisem domluvit se sestrou termín na listopad.

Když to potom u frappé líčím Janě, napadne zdaleka nejefektivnější alternativa.  A nebylo by lepší odstranit si úplně celé břicho místo té vystřihovánky a vycpat si s ním prsa? Ještě to musím pořádně promyslet. Škoda, že je Alois jen jeden!

18 komentářů:

  1. Já klidně nějakým tím tukem přispěju, když nebude vadit, že není z Aloisů, ale starých dobrých břišních zásob...

    OdpovědětVymazat
  2. Na ten přenos tuků z břicha do prsou ze zeptej! Ještě by bylo zajímavé vědět, jestli to jde i ze zadku:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Quanti: děkuji za dárcovskou nabídku. Ale ten můj by myslím stačil na prsa a ještě škvarkovou pomazánku k tomu.

    Sejra: abych pak nepřepadávala!

    OdpovědětVymazat
  4. sice to bylo pro Sejra, ale stejně se nad tím musím pozastavit: kdybys měla obří prsa, tak bys přepadávala kolemjdoucí? asi si půjdu dát studenou sprchu...

    OdpovědětVymazat
  5. Přátelé, to je omyl - já nechtěl pro Psici velká prsa. Já chtěl vědět, zda je možné takto tuk přenášet a tuto informaci jsem chtěl dále šířit mezi zhrzené a frustrované ženštiny v mém okolí!!!!
    Lobo, studené sprchy nepomáhají, doporučuji tření froté ručníky, řádně naškrobenými:-)

    OdpovědětVymazat
  6. A mně se líbí, že i tak asexuální téma jako jsou kožní nádory a tukové bulky může skončit komentáři o tom, co si kde třít...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. F. Tak on lobo nijak nespecifikoval, jaký je přesný důvod jeho potřeby ochlazení se a tak mi nezbylo nic jiného, než si vybavit scénku z filmu (tuším) Jak básníci přicházejí o iluze...

      Vymazat
  7. F.: všechno je to o kvalitních čtenářích!

    OdpovědětVymazat
  8. lobo: nad tím, co potom s nimi, jsem se pravda ještě nezamýšlela. Ale vsadila bych se, že téma prsatých násilnic, které v temných uličkách přepadávají nic netušící muže spěchající na rodinnou oslavu, je už zpracované v nějakém filmu z klubu otrlého diváka.

    Sejra: Pseudovědecké pokusy ať si každý testuje na vlastním tuku! Já jen nezávazně a z dobré vůle nabízím zavařovačku sádla a Aloise v láku pro ty, kteří pociťují nedostatek vlastního materiálu.

    F. Ono to obloukem skončí na kožním a jsme zase zpátky tam, kde jsme začali.

    OdpovědětVymazat
  9. taky by to mohlo být tvoje dvojče ! slyšelisteto ? Psice má dvojče !!!!

    OdpovědětVymazat
  10. xltc: založím mu vlastní blog!

    OdpovědětVymazat
  11. doufám, že bude psát častějc než ty :D

    OdpovědětVymazat
  12. Gratuluju k nalezenému dvojčeti!
    Jedna moje kamarádka ho měla a mluvila oněm jako o bráchovi, než jí doktoři řekli, že by to muselo být jednovaječné dvojče, takže sestra. V tom případě zvaž, jestli ho chceš i dále volat Alois.

    Jo a já mám bouli na noze, takovou gelovou pod kolenem, a ještě jsem nešla k doktoru, radši. Nechápu, co to je. Asi se budu opičit a pojmenuju ji.

    OdpovědětVymazat
  13. lobo,
    mně se to stalo, já byla přepadena velkými ňadry!
    Jednou jsem šla po Karláku, koukala do země, pak zvedám hlavu a můj zrak zachytil nezvyklý pohyb, valící se masu neznámého původu, vlnivý útok, který mě zarazil. Zůstala jsem zírat- byla to Halina Pavlowská, šla přímo proti mně. Čelní útok. Nikdy bych nečekala tak obří vlnu.

    OdpovědětVymazat
  14. Liška: měli bysme napsat Žaponcům, že jejich příští cu-na-mi by se mělo jmenovat Ha-li-na

    OdpovědětVymazat
  15. Liška: to bude něco podobnýho, Alois má taky gelovou konzistenci. Srážka s Halinou - tam záleží, jak je člověk vysoký. Když bys jí byla po prsa, bylo by to do měkkého. Ve všech jiných modelových situacích člověka nespíš porazí a přejede jako kombajn...

    OdpovědětVymazat
  16. Mimochodem jsem Trudi upekla k narozeninám krtkův dort (ač nesnáší banány) a hodlala jsem jím obdarovat i Horsta. Trochu jsi mi pokazila plán :-)

    OdpovědětVymazat