čtvrtek 10. července 2014

Vagón číslo 666


Představte si transport do Osvětimi. Moč, krev a pot. Slušná šance nakazit se od tubery po skvrnitý tyfus bezdomovce, co jede na černocha zamčen na hajzlu. Ne, že byste si to s ním chtěli vyměnit. Moč se snažíte během cesty vsáknout a zrecyklovat znovu do tělního oběhu, než si dopřát úlevu do díry, kde už tolik lidí před vámi minulo svůj cíl. Cesta do rodného města na východě byla cestou do lágru, jen se zpátečními kolejemi, takže si člověk mohl dopřát trochu balkánské divočiny i cestou zpátky a prohlídnout si třeba lidovou sbírku drobných předmětů, které bývají zastrkané pod rozpáranou koženkou sedadel.  
Potom přišel Radim Jánošík Jančura a zasadil díky přehodnocení pojmu jízdní komfort smrtící ránu do týlu Českých drah. Najednou to jede bez smradu. Místo huhlavého dědka s hromádkou lupů na zpocené pionýrské košili, co se vám vyčítavě kouká do pytlíku se svačinou a nejradši by vylil i Sunar z okénka a přestěhoval vám dalších deset lidí do kupé, aby se neplýtvalo místem, vás chodí po špičkách kontrolovat sexy stewardky, zda jste v posledních deseti minutách nezaregistrovali pocity hladu, žízně, nebo nepotřebujete obejmout. 

S úlevou zjistíte, že záchody nemusí být výzkumnou laboratoří na nové mutace SARS, pokud k nim patří uklízečka. Že se děti nemusí zabavit jen odloupáváním zaschlých žvýkaček zpod stolku a ječením pokaždé, když se kolem šourá obskurní průvodčí a chrčí „přistoupili?“ jako zvoník od Matky Boží.

V Regiojet zašli ještě dál a matku s dětmi povýšili na úroveň platícího zákazníka, což je obrovský posun od tý pani s fakanama, co droběj rohlik a bude se ji muset pomáhat s kočárkem k plnohodnotnému člověku bez handicapu. K tomu účelu slouží vagón č. 6, který bych po čerstvé zkušenosti přečíslila na 666. Vagón s dětskou hernou. Idylické místo, kde si můžete dát kávu a noviny, zatímco si vaše děti hrají. Jedna z vlajkových lodí dobra, která ztroskotala v oceánu lidské demence. 

Jak jinak označit bezdětnou paní č. 1, která sedí uprostřed, jemnocitně ukašlává a štítivě si uhlazuje sukni kdykoliv se přes ni pokoušejí děti natáhnout pro vodu, což je vzhledem k obezitě složitý logistický úkol i pro hadí ženu. Jasně, je tady víc místa pro nohy a obří hemisféry svého zadku si může rozprostřít na dvě sedadla, ale budete si kvůli tomu kupovat lístky v infernu, explicitně nazvaném dětské kupé – vhodné pro cestující s dětmi a potom se divit? 

Druhá vysírka je Dobrá Máma, která vás v části trasy Pardubice-Kolín dožene k vnitřním otázkám, zda je možné přeříznout krkavici za pomoci plastového míchátka do kávy, kdyby se přibrousilo o dveře. Dobrá Máma je databáze praktických doporučení, jak učinit tento vesmír ještě lepším místem k životu. 

Když vymrhá část svého potenciálu na děcko („Nechceš se napít? Ale napiješ se, je to zdravé pro ledvinky! Hodné holčičky neplivají vodu po mamince! Hraješ si s panenkou? Pojď si hrát raději se stavebnicí, rozvíjí lépe motorické schopnůstky! Uprav si ofinku! (13x) Hodné holčičky se neválí po zemi!“(20x), zbývá pořád ještě nálož prvotřídního jakostního oseru pro vás.

„My si protíráme očička, asi chceme spinkat!„ (Já, Čičman, nebo my všichni? Bože, ta je hráblá.) 
„Dáme si vitamínky v jablíčku?“ (Doufám, že nás tu nebude chtít všechny nakojit) Zabořím se konečně do lidovek. 
„Váš chlapeček má u nosu nudličku. Chcete podat kapesník?“ 

Dá se vybookovat dětské kupé pro jednu osobu? Bude nutný zámek na tajný číselný kód na jízdence, nebo budou dveře bránit stewardky vlastním tělem, pokud je podplatím? A co na to Radim Jančura?

11 komentářů:

  1. to miluju, když se někdo sere do mejch dětí stylem - my máme ale špinavou pusinku od zmrzlinky, maminka ti jí utře kapesníčkem
    třeba má bezdětná pani dětské kupé místo antikoncepce

    OdpovědětVymazat
  2. Pche, mně to sežralo komentář, bůů...

    S Jančurou jsem se taky chystala jet, taky v dětském kupé - bohužel/naštěstí? z cesty zatím sešlo, ale měla jsem přesně dva stejné strachy: z bezdětného debila, co si zabookuje místo v herním kupé, a z profesionální mamynky. Možnost jednomístného dětského kupé by bývala byla naprosto ideální...

    OdpovědětVymazat
  3. Mě jako zamračenému chlapovi, když cestuji s dětmi, se nikdo takto nesnaží radit, asi obě moje děti tiše litují, co to mají za fotra bubáka :-)
    Dalimil

    OdpovědětVymazat
  4. Ela: Jj, neúkolovat cizí lidi přes jejich děti by mělo být nějak výrazně zatrženo v pravidlech zdvořilého chování.

    Quanti: To je přesně ono, soukromé a navíc personalizované kupé, kde si přes internet naklikáš časy, kdy mají nosit kávu a občerstvení, hračky dle věku a pohlaví, knihy a film;)

    Dalimil: Já jsem se mračila, až jsem z toho chytla tik do oka a nefungovalo to. Myslím, že děti zabubákovaného otce ocení, aspoň já neznám žádné, co by vykazovalo příchylnost k úlisným bábám v dopravních prostředcích.

    OdpovědětVymazat
  5. Fakt stewardky nabízí obejmutí? Já se snad překonám a někdy někam vlakem pojedu:-)

    OdpovědětVymazat
  6. Sejra: za obejmutí kamkoliv ... tak jen aby se Jančurovi ten byznys nezvrhnul, nakonec by z toho mohly být průchozí "objímací" vagóny, které stojí na peróně a nikam vlastně jet nemusí :)
    Psice: díky bohu za české dráhy, kvůli nim nám vlastně ta naše země a pár žlutých vagónů připadají jako ráj na zemi !

    OdpovědětVymazat
  7. S RegioJetem jezdím docela pravidelně a vždycky si u toho vzpomenu, jak České dráhy tvrdí, že stav vlaků prý odráží kulturu cestujících, páč ten bordel si tam přece děláme sami. Tak asi nějakej jinej gang.

    Jednou jsem si omylem rezervovala místo v dětském kupé, ale byl poloprázdný vlak, tak jsem si mohla přesednout jinam. Tyhle dětské karantény jsou super nejenom pro rodiče:o) Mně děti ani tak moc nevadí (většinou spíš rodiče - naposledy jsem jela v osobáku s ženskou, co celou cestu strávila tím, že ječela asi na tříletého syna, ať si nesedá na vedlejší sedačku. Ani já, ani on jsme nepochopili proč, když jsme ve vagónu byli jenom my tři a matka ho měla na očích a asi tak dva metry od sebe, ale samozřejmě kvůli tomu cestu prokňoural), protože jsem přesně ten typ, co má v letadle všechny děti v okruhu pěti metrů kolem sebe. A čím delší let, tím delší řev. Vyléčilo mě to z přesvědčení, že NIKDO přece nedokáže tři hodiny v kuse křičet. Takže jsem zvyklá, ale znám slabší povahy.

    OdpovědětVymazat
  8. Sejra: Kdyby se cukaly, bez ostychu se odkazuj na tento blog!

    extláča: Nebo by to mohly být pojízdné hampejzy. Co se týká srovnání, aby to nebylo s RJ takové nadšení, jako v 90. letech v podstatě z čehokoliv, co nebylo páchnoucí, ušmudlané, neforemné nebo v petrolejové barvě. Pamatuji se, že v rodném městě zřídili v devadesátkách bazar s hrozným odpadem, ale ze Západu, prostě, Maruš! A stály se před ním fronty na ošmajdaný boty od zápaďáků a otlučený lyže, co ale jezdily po alpských sjezdovkách.

    Žena s moly: Já jsem se takhle naposled vyléčila z přesvědčení, že máme neuřvanější děti široko daleko v letadle Paříž- Panama, kde předvedla několikaměsíční dvojčata (!) rekordní výkon a řvala na střídačku sice, ale v podstatě konstantně, deset hodin. Nevadilo mi to jen díky úlevě, že to nejsou moje děti, ale neměla bych na to koule, brát takhle malý děti na mezikontinentální lety. (leda uspaný v přepravním boxu s labradorem)

    OdpovědětVymazat
  9. nojo, devadesátky, mladost-radost! :D
    noóó, ty hampejzy jsem myslel, jenže jsem si nemohl tóo, je vybavit

    OdpovědětVymazat
  10. Grr, přesně ty zdrobnělinkovské kydy, co tak výstižně popisuješ v závěru, nesnáším. Jediné osobě na světě je odpouštím a to je naše sekretářka, duše spřízněná. U té mi nevadí, když řekne dítěti: "Udělala sis radůstku, viď" nebo "dáš si čajdu?" atd.
    Odpouštím jí to ráda proto, že znám i zcela jinou její polohu: geniální hlášky, docela černohumorný, skvělý.
    Ale řekla jsem jí, že nepoužívám a těžko snáším zdrobněliny, natolik otevřen spolu můžeme mluvit, takže dobrý.
    To s některými těmi ženami nejde, hrůza pomyslet na jejich ksicht...

    OdpovědětVymazat
  11. Když jsem byla nedávno s Horstem na operaci, tak se tam nějaká mamka s děckem chtěla odebrat na odděleníčko. To mě teda už odbouralo (nebo spíš oddělalo)....

    OdpovědětVymazat