pátek 10. dubna 2015

Lemur z konťáku

Během sobotní procházky po ulicích jsme se Žmurem zaráz zpomalili krok u přecpaného kontejneru, ze kterého koukaly jako z  obskurní výkladní skříně strašně zajímavé a barevné věci. Bábinovský květinový šátek, školní sešity, pár černobílých fotek, panenka- mimino s utrženou rukou a lemur. Pravda, trochu ošklivý, s jedním okem utrženým a druhé mu visí jen na nitce, ale kdo z nás má právo soudit podle zevnějšku? 

„Páni“, vydechl Žmur a myslel tím tu utrženou ruku. Žmur má vytříbený vkus pro věci, se kterými si ostatní už nevědí rady. „Týýýjo“, řekla jsem já a vytáhla jsem ven za pruhovaný ocas lemura, kterého  Žmur nemohl vidět a byl mým nálezem dočista ohromen. „Vy jste zase nechutný“ prohlásil Milý a Čičman souhlasně pokyvovala. Tihle dva od nás jsou vůbec dost nóbl a nemají ani základní pochopení pro poklady, co najdete ležet na ulici nebo v popelnici. Milý je od dětství traumatizován nějakým letáčkem od pediatra a domnívá se, že všechno na zemi pokrývá souvislá vrstva vyhládlých mikrobiálních predátorů, co vám ožerou ruku na kost do tří sekund po zvednutí spadlého krajíce chleba. Já si o tom myslím, že to je evoluční nevýhoda, ale dost možná tento postoj oba přehodnotí, až mi v květnu přestane chodit rodičovský příspěvek.

Žmur si na rozdíl od Čičman od raného dětství libuje v pití z kaluží, olizování klacků a mlsání bonbónků z hlíny a nedělá si s tím žádné násilí, takže jde za Milým a sepjatýma rukama moří „Tatí, tatí, prosím, že si ho můžeme vzít. Já se o něj budu starat!“ „A já ho vyperu na devadesát a přišiju mu oko“ přimlouvám se. Kolem nás prochází hlouček turistů a pár z nich už loví drobné v peněženkách, když vidí Žmura somrovat v prošoupaných teplácích před kontejnerem, takže Milý nerad souhlasí, hlavně, abychom už šli dál a nestupňovali ostudu.

"Hele a proč myslíš, že lidé vyhazují takové lemury?" ptá se mě nenápadně cestou. „No já nevím. Prostě mají děcka moc hraček a nevejdou se jim domů?“ tipnu si variantu, která je sice nudná, ale o to víc pravděpodobná. „Nene, řekne Milý temně a zamyšleně, „podívej se na to jeho oko. Vyhodili ho, protože je v noci chodil strašit!“ To byl ovšem jiný kalibr, než číhající žloutenka ve spárách dlaždiček, takže jsme si lemura všichni znovu důkladně prohlédli. „Já ho stejně chci“, prohlásil Žmur, „i kdyby chodil strašit“. (Proti Žmurovým duchům a mrtvolám je ošklivka Lemur přece jen miláček publika.) Třeba je v něm zašitý kilo kokainu, potěžkávám ho a tak může zůstat hygienicky svázaný ve dvou neprodyšných sáčcích na dně kočáru.

Asi tušíte, že se v tomto týdnu začaly dít jisté zvláštní věci.

  • Někdo mi okousal čokoládového velikonočního zajíce, prokazatelně v noci
  • Přistihla jsem paní Tichou, jak na chodbě domu zařvala „Tady v tom baráku se nedá žít!“ a práskla dveřmi, až to zadunělo
  • Lemur se záhadně stěhuje po bytě, za morální skandál považuji včerejší nález v mém šuplíku se spodním prádlem
  • Ztratila jsem kartu zdravotní pojišťovny. Nechává si snad Lemur vyrobit falešný oko?
  • Na nástěnce ve školce se dnes objevilo zadání KRESLÍME POSTAVY S DŮRAZEM NA DETAIL. V záplavě pokřivených princezen, třínohých tatínků a maminek s pěti prsy je na čestném místě vyvěšen Žmurův obraz. Prý se na zvídavé dotazy učitelek vyjádřil, že jde o dozorce, který přišel zkontrolovat trestance do vězení. Ale my modří už víme, že?





16 komentářů:

  1. Super!
    Moc jste mne na víkend potěšila.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  2. Taky díky a fajn jarní víkend

    OdpovědětVymazat
  3. Bacha, za králem Lemounů by se k Vám mohl nastěhovat celý Madagaskar, dva bachy na Mortyho.

    OdpovědětVymazat
  4. A co bylo na těch černobílých fotkách? Ptám se já...

    OdpovědětVymazat
  5. proč mi přijde, že Žmur a Horst jsou představiteli stejné výtvarné školy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je třeba říci, ze ve svých 40 letech kreslim zhruba podobně, ovšem nemám takový cit pro detail:-)

      Vymazat
    2. Sejra: Má to po mně, já jsem tenkrát zrovna chyběla, když se to kreslení postav bralo...

      Vymazat
  6. extláča: Všimla jsem si, že když procházím kolem popelnic, tak se jejich víka samovolně nadzvedávají

    F.: Podobenky Lemurových bývalých majitelů - zoufalých lidí, kteří propadli šílenství, karbanu a děvkám!

    lobo: Máš na mysli pop-aut?

    OdpovědětVymazat
  7. Zvu synka k nám na středisko,máme tam tuny odložených lemurů a jiné podivnosti,diagnostikujeme podle toho, co si vybere, buď do ordinace k psychologovi a nebo pro čokopilule ke mě:-)
    Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak jo! Můžu přijít s ním? Že bychom se pak rozešli každý do své ordinace:)

      Vymazat
    2. Jasně,pro velký holky máme speciální červené...
      Dita

      Vymazat
  8. A vida, nalezenec lemur!
    Kdo bude další?

    - Nebo už je..?

    OdpovědětVymazat
  9. V kontextu důrazu na detail mě hodně pobavili třínozí tatínkové. :-)
    M.

    OdpovědětVymazat
  10. Žena: Právě dodělávám výšivky krajinek a umučení svaté Kateřiny na ložní prádlo, tak mi na další ruční práce nezbyl čas. Ale vypranej je!

    Liška: Vidíš, to vlastně koreluje s tím útulkem pro opuštěná plyšová zvířátka, že? Nepřibyl nikdo, v tuto chvíli máme na další odpadky stop stav:) Minimálně do té doby, než vznikne podložená studie o působení temného Lemura v okolí, nebo někdo z baráku zmizí za podivných okolností...

    M.: A to je jen předzvěst toho, že nastane brzy doba, kdy bude téma dne charakteristika rodičů s důrazem na detail. Jsem zvědavá na jednotlivé podíly toho, co si Žmur vymyslí/napráší/zamlčí:)

    OdpovědětVymazat
  11. Překontrolovat eToro, největší sociální investiční síť na světě, kde miliony klientů vydělávají kopírováním obchodních rozhodnutí našich nejlepších obchodníků.

    Kolektivní rozum Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60% větší pravděpodobnost výhry

    Otevřené obchody na eToro - 227,651,647

    OdpovědětVymazat