pondělí 4. ledna 2016

Spravedlnost neexistuje

Nechci obviňovat všechna rána z toho, že jsou zlá. Některá jsou dokonce skvělá a nacházím v nich novou naději v to, že to s lidstvem nakonec přece jen musí dobře dopadnout. Že ledovce neroztají a Konvička slavnostně přestřihne pásku před zábavním azylovým parkem s vyhlídkovou mešitou. A potom jsou ta rána, kdy se cítím jako Karel Gott. A fakt tím nemyslím, když muž se ženou snídá. Ten nejbídnější ze všech rozbřesků mám už celkem tradičně v roce 2016 za sebou. Chvalme Ježíše. Ale vůbec to nebylo spravedlivé, jak na konci tohoto postu soucitně pokýváte hlavou.

Kdyby to bylo na mě, neměla bych žádný problém uvařit si na Silvestra konvici zeleného čaje a spokojeně si zalézt do nory číst knížky od Ježíška, nebo sledovat The Wire. Protože jako rodiče od malých děcek bez hlídání si na nabídky jakýchkoliv silvestrovských aktivit můžete připravit jen jednu stručnou odpověď. Jenže to by se nesměli najít lidi, kteří navrhnou, že přijdou za vámi. A že je úplně jasný, že se nebude moc pít, vždyť jde přece o tu pohodu a společné chvíle.

Potom vám tihle kamarádíčci zazvoní u dveří a náhodou v obchodě došel zelenej čaj, ale zato měli 23-letou Zacapu v akci a to přece není pití, to jsou pralinky. Na Florenci  stewardka ze Student Agency s úlevou vykopne Brouka z Brna, co donese baterii vína, protože to samozřejmě vůbec není pití na Silvestra, ale celý příští rok. Co bychom pili celý příští rok bez vína od Brouka? Jen bychom smutně lokali ty pražské břečky. A protože náš Vietnamec přímo přes ulici slaví Silvestra až v únoru, nečinilo mu žádné potíže zásobit nás do půlnoci i pivem.

A to už jste blízko takové zvláštní koncentraci lidí a alkoholu, která napovídá, že byste se druhý den nemuseli probudit spolu s dětmi nad úsvitem zrovna v dobrém rozpoložení. Že by vás mohlo snad i trochu obtěžovat, když vám budou v 5:52 zavádět konektor nabíječky do nosní dírky jen proto, že jsou odpočinutí a plni očekávání, čím je na Nový rok pobavíte. Proto jsem zvolila cestu nejmenšího zla: Zacapu do pidihrnečků z čičmaního servisu pro panenky, čaj ze sibiřského ženšenu, Vincentku a pořádně se promastit před večerem. A takhle vypadal silvestrovský sestřih:

21:10   Probírají se novinky a kulturní rozdíly obyvatel Prahy a Brna. Naštěstí jsme v kvantitativní přesile a domácí. M. pouští první písničky na přání potichu, aby nevzbudil Čičman. Žmur na sebe strhnul ubrus i s prvním vínem a není pokárán, protože kromě Silvestra slavíme, že je Žmurovi právě dnes pět let! Jen Brouk nespokojeně pyskuje, že tímhle tempem zanedlouho budeme pít pražské sračky.

22:30   Večer je v plném proudu. S Markét jsme Brouka lstivě odlákaly od youtube a už do klávesnice mlátíme argentinské tango. Nemohu si nevšimnout, že slovo „argentinské“ píšu s několika překlepy. Hlasitost nastavíme na max, protože tango nemůže přece nikoho vzbudit.

23:13   Václav rozjel tác s chlebíčky kolečkovou židlí. Brouk s M. procitli uprostřed sladkobolného soundtracku  Amelie z Montmartu, pustí Alice in Chains a zapojí bedny.

23:15    Žmur se přichází zeptat, jestli jsme zešíleli. Kromě toho zestárne o deset let, protože zjistí, co všechno dělají jeho rodiče večer, když jde spát. Nenápadně odkopnu krabičku cigaret pod skříň. Došlo víno, najednou je všem dobrá Zacapa.

00:32   Došlo pivo. Najednou je všem dobrá moje termoska s vývarem sibiřského ženšenu.

02:34   Jsem na vrcholu svých sil. Na něco s M. tančíme a přejíždíme kolečkovou židlí Václava. Připadám si střízlivě, ale slovo „argentinské“ už nejsem schopna napsat, takže správně vyhodnotím situaci a odtančím do ložnice. Bezva večer.

06:14   „Má-míííí. Má-míííí!!!“

06:15   Tohle vypadá jako trailer na nový film od Tarantina. Doma to vypadá jako po hromadném masakru. Překračuji nehybné tělo Václava, co si ustlal v mikině. Stojím v kuchyni a dělám mlíčko. Smrad mléka mě donutí jít se rovnou vyzvracet.

7:15    Všichni vstávají , dávají si kafe a po snídani jsou ve výborné kondici. Měním si směnu s M. a zůstanu v posteli, ano, čtete dobře, do 17:45. Vyzvracím: vývar, šumivý Paralen a zbytek sibiřského ženšenu. Připadá mi, že mé tělo už neobsahuje vnitřnosti. Ale víte co je na tom nepodivuhodnější? Že v láhvi zbývá ještě třetina Zacapy, kterou pilo pět lidí. A že jsem neporušila pravidlo a nenapila se vína, ani piva. 

Napadá vás k tomu nějaké další vysvětlení? Kromě toho v dnešním titulku?

15 komentářů:

  1. Ja myslim, ze to je dustojna oslava Zmurovych narozenin.

    OdpovědětVymazat
  2. A na tom, prozvracet polovinu předsilvestrovské středy, něco spravedlivého je, když jsem měla předtím jen jednu skleničku bílého? Jestli se ti taky k Zacapě nepřidružila nějaká taková, inu, viróza...

    OdpovědětVymazat
  3. moooc hezké, od té doby co jsem objevila homeopatii se ranní kocovinky nekonají :-))
    u nás se též popíjelo, kupodivu vydrželi i děti a hromadně jsme šli spát kolem druhé, což ovšem nebránilo škub, aby v půl sedmé vstávala :-)

    OdpovědětVymazat
  4. každý správný bretharián (lidé, co nepotřebují vnitřnosti) ví, že míchat sibiřský žen-šen s karibskou zacapou je jasná cesta světlu a mimořádným stavům vědomí vstříc ... you never know, you gona get

    OdpovědětVymazat
  5. kulida: Žmurovy narozeniny se stejně jako Vánoce slavily na tři kola. Takže ty opravdové narozeniny byly už jen takovým odleskem předešlých dvou, ale i tak měl Žmur důvod, proč být spokojen. Dokonce nejsem daleko úvahám, zda pro něj nebyla matka v neschopnosti ideální prototyp rodiče:)

    Quanti: To bohužel taky znám. A s virózou tak trochu kalkuluji, ale v té změti smrků a chrchlanců, kteří se u nás zabydleli od podzimu, je těžké se orientovat a odlišit zárodky nových chorob od těch doznívajících. Takže vlastně po letošním Silvestru toho Zemana docela chápu...

    Ela: To mě zajímá, jaké je homeo na kocoviny? Škub má pařící potenciál!

    extláča: Tohle byly spíš mimořádné stavy svědomí. Ale nevylučuji, že za rok bych se klidně mohla zúčastnit nějakého bretheriánského Silvestra, kde se jenom čichá k lahvím.

    OdpovědětVymazat
  6. směju se strašně nahlas. hlavně Žmurovi, kterýžto byl nucen dospět.

    OdpovědětVymazat
  7. :-)
    Hele, já mám možná vysvětlení, který se ti nebude líbit. Přišel jsem na to letos, když jsem povážlivě prvého ledna kroutil hlavou nad zásobami chlastu ve sklepě. Z těch dvou kartónů vína ubyly 2 lahve, zmizely 4 flašky sektu a pět lahví piva. A to nás bylo 8, plus 6 sousedů, kteří přišli o půlnoci k tradičnímu ohni připít si sektem.
    To vysvětlení je, a tady použiju slova své známé: "Ty vole, staroba!"
    Ovšem u nás nikdo neblil, jen jsem se odpoledne musel natáhnout:-)

    OdpovědětVymazat
  8. ev: Doufám, že v touze za poznáním nepřijde taky někdy pozdě večer do ložnice. A nevezme to přes kuchyň, kde bude připravená naše druhá (nezdravá) večeře...

    Sejra: Už je to tak. Teď bude u přípitků lineárně narůstat jen počet hadiček a sáčků s močí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak zase to tak negativně neber. Začnou ti přibývat jiné radosti, které si za mlada nepozorovala, namátkou: "Jupí, dneska mi kolena vůbec nevržou!" nebo "Sláva, dneska jsem na urologii čekala jen půl hodiny!"

      Vymazat
  9. zaráží mě, že si toho nikdo nevšiml, ale pravda musí zaznít: The Wire se strašně přeceňuje. A říkám to se vší vážností jako člověk, který se protrpěl prvním dílem - a pak sjel všechny sezóny milionkrát lepšího The Shield asi tak za deset večerů.

    OdpovědětVymazat
  10. No, koukám, že jste to měli skoro tak veselé jako my. Nás taky navštívili, taky se spoustou chl...ehm ehm...čajových konvic. I youtube bylo, ano ach - Amelie! Jak jsem jen mohla zapomenout?! A jedna velmi extra vtipná historka ze záchodu, kterou ovšem nelze zveřejnit, protože jde o moji důstojnost a také lobo složil slib písemného mlčení, protože jde o jeho soudnost (a důstojnost jeho ženy). Večerka v půl čtvrté. Ale my měli výhodu, že děti odpoledne odpluly k prarodičům a vrátily se až druhý den o páté. To je asi sen každého silvestrovského slaviče-rodiče. Tudíž vše dospáno, a v mém případě už konečně i dopsáno, takže kdy se potkáme??!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sen každého rodiče je, když se děti dožijí věku, kdy slaví s rodiči a neutíkají někam pryč:-)

      Vymazat
  11. lobo: Nesmíš nad tím zlomit hůl po prvním díle. Mně to naplno chytlo až po třetím, zato má vysoký závislostní potenciál. Takže za mě jsou všechny dobré seriály špatné, protože se na ně dívám na úkor času, kdy bych si četla.

    F.: Děkuji za upoutávku na setkání;) Dáme si vědět, teď se totiž za nestřídmé pracovní odhady tak trochu fackuju já. Ale zase nic, do čeho by se nevešlo kafe s tebou!

    Sejra: Myslíš, když je dětem sedmdesát, rodičům táhne na sto a jsou všichni ve stejné LDNce?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne:-) Stačí, když je klukovi skoro 17 a těší se, že ochutná o půlnoci Bohemku brut, místo toho, aby někde s partou nasával jak tepláky hozený do potoka;-)

      Vymazat
  12. Jsem zapomněla odpovědět, na kocovinku je nux vomica, když ji zobeš hned jak začneš pít, tak nemáš šanci se zbořit na plech :-) ale hodně dobře zabírá i když si jdeš lehnout a dojde ti, žes pila moc (asi jako můj drahý když vypil sám skoro dvalitry vína a když jsem mu nabídla kuličku tak se smál, ale když ráno vstával naprosto freš, byl z toho na větvi)

    OdpovědětVymazat