pondělí 18. dubna 2016

Kam s předškolákem o prázdninách?

Pokud nemáte děti, možná se vám jako odpověď na tuto otázku vybaví obrázek Josefa Lady, na kterém bosé děti běhají s káčou okolo bodré babičky v kalamajce zadělávající těsto na povidlové buchty. Klidně se zasněte, dokud máte čas – protože jde pochopitelně o další promyšlený podvod na rodiče, stejně jako když se řekne, že jsou novorozenci roztomilounká stvořeníčka, matce stačí tři hodiny spánku denně a že nebudete mít po rodičáku žádný problém sehnat jinej job, než je noční práce v chladírně, nebo rozdávání letáků v plyšovém převleku tygra.

Ve skutečnosti mají vaši rodiče a prarodiče úplně jiné představy, jak trávit léto. Dnes už nežijí osamoceně po vejměncích, kam se dají na zimu zavřít s klubkem vlny a vypustit až v červenci na zpracování rybízu do zavařenin. Dnešní důchodci mají přístup k internetu, slevy na letenky a  fesťáky, a dokonce vlastní kluby, kde se proti vám můžou spolčit a odjet se svýma kamarádíčkama z mokrý čtvrti na tři měsíce do Indie hulit hašiš v ášramu. Spoléhat na hlídací síly rodičů je tedy z pohledu vašeho zaměstnavatele krajně nezodpovědné. Pokud máte i prarodiče, můžete se zase snadno potýkat s tím, že se z hřiště bezstarostně vrátí s úplně cizími dětmi, nebo si zkrátka už jen dlouho přejí, aby byli konečně odpojeni od plicní ventilace a ti vaši malí smradi jim nepřezdívali „Vládce temnot“ nebo „Náplň do urny“ a nevyměňovali jim prášky za ovocný komprimát.

Vzhledem k tomu, že mi končí rodičovská dovolená před prázdninami (což je samo o sobě takový cynický úšklebek osudu), jsem pro vás zmapovala, jak to vypadá na prázdninovém trhu s dětmi. Rádi nebudete.

1.  Prázdninový provoz školky. Řekněme si upřímně, s učitelkami ze školky to nevypadá už na konci dubna valně. Mnoho z nich prostě rezignuje a nechávají si od dětí po ksichtě čmárat lihovkou, zatímco s nepřítomným pohledem sní o tom, že v červenci vypadnou k moři a s trochou štěstí a evropských grantů na pedagogy postižené syndromem vyhoření si tam pořídí stánek s koblihami a už se nikdy, nikdy nevrátí. Ze snů bývají vytrženy ředitelkou, která jim nakáže prázdninový provoz, aby se úči úplně neodtrhly od reálu. Jsou však ochotny tolerovat maximálně dva týdny těchto nucených prací, proto vás čeká papírování a výběrová řízení minimálně do tří spřátelených školek, které si předávají děcka jako štafetový kolík. Vyhlídka přijetí je nepravděpodobná.

2. Příměstské tábory. Letáky na tyto aktivity většinou inzerují velká dobrodružství čekající na své objevení doslova za rohem. Ve skutečnosti je největším dobrodružstvím, když přijde teta Kačka převlečená za havajskou tanečnici, na Karláku ji sbalí policejní hlídka a děcka se rozutečou na celé volné odpoledne do multiplexu.

3.  Opravdové tábory. Na začátku bude online přihláška, kde do kolonky s datem narození napíšete jen to, že na svůj věk dělá ohromné pokroky. Na konci bude dítě s 14denní plínou obsypané klíšťaty, které náhodou objeví houbaři v lese, protože bylo hluboko pod rozlišovací schopnost vedoucích, že něco tak malého může chybět.

4.   Léto v kanclu. Šéfovi nalžete, že jsou děti hluchoněmé a ze všeho nejraději si o samotě kreslí. Faktura na konci prázdnin bude obsahovat ustříhané kabely, rozsedlou kopírku, pár tisíc za telefon a výpověď bezdětné kolegyně. Bilance bude tedy podobná, jako byste si vzali do práce ochočenou nutrii.

5.   Dětská práce. V České republice je sice právně zapovězena, ale s tím, jak se budou rozevírat nůžky mezi aktivním stářím a zrušenými školkami, se budeme moci v blízké budoucnosti po více než sto letech opět radovat z výplaty navíc ze sirkárny, nebo z kárky uhlí na zimu od dětských horníků.

6.  Stará sousedka. Varianta ne zcela nepodobná bodu 4. Vyhladovělá důchodkyně sežere dítěti bio svačinku a za celodenního popíjení vaječňáku bude skuhravým hlasem vyprávět o tom, jak v Birkenau ohlodávala malé kamarády z dětského vězeňského bloku. Vaše dítě přitom bude muklovat v domácnosti a vy budete pod tíhou závazku starou paní vozit po doktorech a soudních přelíčeních s dopadenými nacisty.

7.  Babybox. Konečné řešení prázdninové otázky. Když vás vyhodí z práce, zažaluje vedoucí tábora, vaše dítě nedostane výplatu, nebo se stará sousedka upije k smrti. Vhodné jen pro subtilní kusy, které dosud neumí odříkat jméno a adresu jako když bičem mrská.




32 komentářů:

  1. Konec rodičáku před prázdninami, to je cynické dost! My máme kombinaci 1+2, Bibinina soukromá školka funguje přes prázdniny v režimu příměstský tábor, už je upsaná. Jsem ráda, že si to můžeme dovolit...

    OdpovědětVymazat
  2. Babičky a dědečkové - jiné rozumné řešení prostě není.

    OdpovědětVymazat
  3. do kadetky! věk už na to mají:-)

    OdpovědětVymazat
  4. Quanti: Čičmanina školka má taky nonstop provoz. Ale vzhledem k tomu, že je tam nejstarší dítě ani ne tříletý, by mi tohle řešení Žmur vyčítal asi ještě dlouho:)

    Anonym: No...nejbližší máme víc než 100km. A navíc mají taky své plány a další vnoučata v guest listu.

    lobo: Tam by Žmur i rád! Pokud by tam teda měl slíbený stejný zbraně, co mají Želvy ninja...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No když mu dáš vybrat mezi batoláriem a sirkárnou... ;)

      Vymazat
    2. ...tak by šel stopro do sirkárny. Stačilo jedno hlídací odpoledne, kdy jsem ho kvůli práci umístila s Čičman do podobného podniku (a jak rád pak šel do své "velké" školky)

      Vymazat
  5. My se se ženou střídali v dovolených, pak od první třídy nastoupily pobyty na táborech (ale pořádnejch - les, stany, koupání, ohně atd.) a od jistého věku už to kluci prostě zvládali sami doma. Navíc z ouřadu nebýval problém si odskočit v poledne se na ně kouknout, jaká je situace.

    OdpovědětVymazat
  6. Kdo založí politický program na heslu : "počet dní dovolené by měl kopírovat počet prázdninových dnů", má vystaráno.
    My, jako komplet rodina, budeme mít v létě pouze 1 týden společné dovolené, strašné...

    OdpovědětVymazat
  7. Sejra: No a od jakýho věku? To se ptám jen tak obecně, protože mě docela zajímá, odkdy se už dají vykrývat nejen velký letní prázdniny jen s důvěrou a občasným dozorem

    Dalimil: To je šílený právě:(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás od 8 let.
      Taky navrhuju dát je k nám - žena chce furt nějaký děti na starost, pokud možno menší, páč ty větší už nejsou tak ťuťuňuňu:-)
      A já potřebuju skládat dřív a přerovnat střechu na stodole:-)

      Vymazat
    2. To mi přijde rozumný. Já jsem od druhý třídy už byla taky doma sama, když jsem byla nemocná, nebo byly prázdniny. Z dnešní hyper ochranné a umetací doby jsem získala pocit, že se děcka na kroužky a do školy vozí ještě v 15ti, natož je nechat chvilku bez dozoru:) A pokud chce žena ťuťuňuňu malé děti, tak je to spíš na tebe;)

      Vymazat
    3. Hmm, jedináček s hyperprotektivní matkou, já byla sama doma tuším až tak od páté :)) od šesté jsem už každopádně jezdila sama do školy a ze školy, blaho a slast :)

      Vymazat
    4. Já jsem jedináček, ale zrovna tohle měla máma docela na háku. Ono jde asi hodně i o to, jak se dá domluvit s tím děckem. Já jsem byla sama doma strašně ráda a měla jsem jen pár zákazů (třeba si nic neohřívat na sporáku), který jsem bez problémů respektovala a fakt mě to ani nenapadlo zkoušet. V domácích podmínkách by stačilo vyslovit pár takových přikázání a je mi jasný, že ke sporáku by to běželi vyzkoušet jako první jen co by klaply dveře:)

      Vymazat
    5. No, souhlasila bych, že je to podmínka nutná, ale nikoli postačující ;) zrovna já jsem byla poměrně dost zodpovědná - jen mě máma prostě nechtěla pouštět. Nechodila jsem ani na nákupy a brala to jako křivdu, když mě babička (z otcovy strany) poslala někdy ve třetí třídě u nich na vesnici samotnou do krámu pro máslo, měla jsem z toho prázdninové Vánoce...

      Vymazat
    6. No, souhlasila bych, že je to podmínka nutná, ale nikoli postačující ;) zrovna já jsem byla poměrně dost zodpovědná - jen mě máma prostě nechtěla pouštět. Nechodila jsem ani na nákupy a brala to jako křivdu, když mě babička (z otcovy strany) poslala někdy ve třetí třídě u nich na vesnici samotnou do krámu pro máslo, měla jsem z toho prázdninové Vánoce...

      Vymazat
  8. Odpovědi
    1. Tam jsem chtěla celý dětství a nikdy se mi to nesplnilo. Respektive jednou jsem se tomu skoro přiblížila - v létě 2003 v kempu v Rožmberku.

      Vymazat
    2. xlt: Žmur umí z ruštiny jen to, co já. Takže "charašó" a "davaj časy". S tím moc velkou pionýrskou díru do světa neudělá.

      Vymazat
    3. davaj časy je přesně to, s čím se v Artěku (Krym) může aktuálně setkat, a výhoda je ta, že v životě po Artěku vás bude poslouchat na slovo

      Vymazat
    4. po Artěku na útěku...

      Vymazat
  9. Děti nemám, ale zážitky dětných kolegyň mi stačí - prostě nechápu tu logiku na letní prázdniny zavřít školky (osobně bych na víc než dva týdny nezavírala ani školy), nebo mít školku otevřenou od sedmi do čtyř s tím, že ve čtyři tam tvoje dítě fakt bude poslední. Kdo má jakou pracovní dobu do půl čtvrtý?
    Takže vždycky rostu, když slyším nějakou feministickou ministerskou mindu pindat něco o kvótách, abychom měli víc žen na vedoucích pozicích, místo aby se řešily parents-friendly školky a firmy.

    Musím si holt pořídit dítě s důchodcem, no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mně se líbí návrh Dalimila, že by měli mít dětní lidé stejný počet dnů dovolené, jako děcka prázdnin. Ale takhle utopickej program bohužel nemají ani komouši.

      Nebo si pořiď děcka v důchodu. Už teď byla nejstarší uměle oplodněná matka před sedmdesátkou a s vývojem technologií je to jen dočasná laťka. Člověk je vybouřenej, má spoustu volného času a rodičovský příspěvek bude vítané zpestření k těm pár usmoleným stovkám důchodu..:)

      Vymazat
    2. Asi se to pokusim nějak nakombinovat, aby nešel celej důchod na umělý oplodnění:o)

      Vymazat
    3. ještě je druhá varianta, počet dní prázdnin detí se rovná počtu dní dovolené rodičů. Ale se obávám, že by to děti uplně neocenili...

      Vymazat
    4. Už vidím tu stávku učitelů s transparenty;)

      Vymazat
  10. Pronajímej je jako rodičovský trenažér!:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už mi naskakují dolárky v očích jako strýčkovi Skrblíkovi!

      Vymazat
  11. "Konečné řešení prázdninové otázky" :-DD

    Aha, já mám, když připočtu ošklivě nazvané "sick days," šest a půl týdnů dovolené, to mi připadá dostačující pro kombinování na prázdniny, i kdybych měla děti.
    Tak to máte asi míň, co...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásný. Já mám 20 dnů. Ale vzhledem k tomu, že ať už to bude kamkoliv, bych ráda nastoupila jen na částečný úvazek, nevím, jestli to z toho kousku nebude ještě polovina.

      Vymazat
  12. Zastávám se pořadatelů táborů - i tam se dá umístit předškolní dítě :-)
    MM

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jestli jsou na to ready děcka, ale já ještě určitě ne. Stačil mi můj probulenej tábor v druhý třídě:)

      Vymazat
    2. Obvykle nám tam nebulí ani pětileté, tedy nepočítám občasné večerní fňuknutí první dny. :-)
      MM

      Vymazat