čtvrtek 16. června 2016

Všechno, co jste kdy nechtěli vědět o neštovicích

...a báli jste se podrbat

Všechno, co jsem věděla ještě do začátku minulého týdne o neštovicích já, jsou dvě chabé vzpomínky, co by se vešly na Petriho misku. Protože mám paměť na vůně, vybavuji si dráždivě sterilní tekutý pudr, co voní trochu po komoušské vyžehlené sesterské uniformě s čepcem. Nebo jako pižmo doktora Sovy. A ta druhá je vizuální - šedivé puntííky z toho tekutého pudru všude po těle (a hlavně za mými nehty).

Dnešní mládež má, co se dětských nemocí týká, utrum díky plošnému očkování a neštovice jsou taková poslední výspa starosvětského dětství, která nám ještě zbyla. I tu časem vymlátí (zatím) nepovinné očkování proti planým neštovicím, to se vsaďte. Děckám zbyde jen obezita, autismus, alergie na krevety a další trendy nemoci. 

V každém případě by mě nikdy nenapadlo nechat děti naočkovat právě proti planým neštovicím - ale popravdě řečeno by mě taky nikdy nenapadlo, že k nám zavítají zrovna, když se po pěti letech vracím do práce. Měla jsem je za víceméně estetický problém a kajícně přiznávám, že když se Žmur třetí noc klátil v horečkách mezi svým Chapitánem a dalšíma kámošema z podsvětí a já ráno nevyspalá rozkládala svou home office, párkrát jsem si na očkování pomyslela jako na docela dobrou strategii.

Cedule "POZOR! NEŠTOVICE!!!" visela v dětském školkovém pavilónu od začátku května a myslím, že Žmur je typicky poslední obětí, jak už to bylo u řady jiných viróz. Prostě se ráno probudil a na čele měl obří neštovici přesně na místě třetího oka. Ačkoliv jsem se ani po shlédnutí výstražné cedule dále nedovzdělávala v rozlišení neštovice od ekzému, nebo kousnutí sklípkanem, diagnostikovala jsem ji správně na první pohled. Žmur byl rád, protože měl ten den jet se školkou na celodenní výlet a nesnáší jízdu autobusem, a učitelky byly rády, že jim odpadl jeden člen gangu. Zde končí win-win řešení a začíná realita návratu do Korporátu. Šéf si zřejmě povzdechl, že to s těma ženskýma po mateřský není jen fáma a já jsem sklapla notebook a dosavadní plaché úspěchy a vrátila se - možná na měsíc - zpátky na rodičovskou dovolenou.

První den byl v pohodě. Dopoledne jsem pracovala a Žmur sjížděl animáky včetně běžně zapovězených, čti násilnických krváků. Byl přátelský, objímací a měkký jako plyšový lenochod, nebo kojící polštář. Odpoledne jsme spolu prohlíželi knížky, povídali a mazali si pupínky a moje mateřská znaménka, abych z toho taky něco měla. Celý neštovice mi přišly jako taková komunitní sousedská slavnost. 

Přišla noc a Žmur se přesně v té chvíli, co přechází soumrak v noc, proměnil v Draculu. "Jdi pryč!", křičel, kopal a mlátil do zdi ten měkkej postelovej kámoš z odpoledne. Moc jsme toho nenaspali. A v té chvíli, co se mění noc v úsvit, nás probudil z prvních mělkých snů popěvek. "Už je bílý den, pojďte všichni ven", trylkuje Žmur a nejradši by se přetrhl ochotou a dotáhl snídani do postele, kdyby bylo nakoupeno. Z noci si nepamatoval nic. Takhle to šlo po tři dny a tři přílivové vlny pupínků.

Pak se z něj stal starej strup. Všechno, co jsme četli, už četl stokrát, žádnej animák není krvavej dostatečně a bytem se protlouká jako mladej Werther. "Co budeme dělat?" lomí flekatýma rukama. "Proboha, už zase?!"

Ale než vystrupí do původní podoby, řeknu vám, že jsem docela ráda, že to má za sebou. Bez komplikací. Prostě nějak věřím v to, že každá nemoc má něco přinést a pokud Žmur zvítězil nad svými třídenními démony, tak ať si je  za odměnu vymrzelej klidně do konce týdne. Zůstávám i na tom, že bych ho zpětně nenechala naočkovat, ale ani řízeně nakazit. A pravidla nešťárny?

1.) Nehodí se vždycky, ale počkají si až na okamžik, kdy děcka zkrátka fakt nesmí onemocnět

2.) Ačkoliv všichni okolo vás tvrdí, že jejich děti měli mírnej průběh a ty dnešní neštovice nestojí za nic, zrovna to vaše vypadá jako po dvaceti letech na heráku a má pupínky i okolo řitního otvoru (Au!)

3.) Tekutý pudr zacpává póry, neasi, už se nepoužívá, sprdla mě lékárnice a vydala jen nicneříkající chladivý gel bez chutě a zápachu. A já se tak těšila, až si přivoním...

4.) Doplň: Čičman onemocní za 

a) dva týdny, t.j. první den po návratu do práce
b) tři týdny, t.j. až se šéf osmělí zvát mě opět na školení a meetingy
c) za pár měsíců/ let uprostřed mrazivého ledna, až budeme pít lipové thé a vděčně si číst knížky od Vánoc, ale tomu asi nevěříte vy ani já, co?





14 komentářů:

  1. Nás to ještě čeká ve dvou vydáních.. včera čudle přišlo ze školky, že pani učitelka řikala, že bude mít neštovice, holka má asi rozbitou věšteckou kouli, neb dítě je mělo hojně v roce a půl, kdy jsme si zapůjčili zaneštovicovaný tričko (pomíjím případy, kdy to děti prodělají třikrát :-) )
    nicméně ten nemocnej vopruz jsme si zažili před dvěma měsícema se spálovou angínou, tři týdny doma a dítě bylo zdravý jako řípa, ale prej - držte ho v klidu
    čičmanku to ted určitě mine a prodělá si to na podzim až nebudou takový hice ;-) řekla ta, který dítě onemocnělo neštovicema 1.července :-))
    a ještě k pudru a spol, dělala jsem na čudleti pokus :-D čast jsem mazala pudrem, čast gencianou, čast gelem a čast jsem nechala bez mazani, vysledek byl naprosto stejnej, jediný co, tak jsem koupala jednou denně v hypermanganu, aby to nesvědilo

    OdpovědětVymazat
  2. Já mám vzpomínky v podobě minijizviček! Maminka mi tenkrát říkala asi trilionkrát denně: "nedrápej se, budeš mít zjizvený ruce, nohy i ten zbytek!" a já se jí snažila dokázat, že nemá pravdu :)

    OdpovědětVymazat
  3. neštovice - šéfů metla ! (nelituj je, musej si ty prachy zasloužit) ... ten chapitán mě furt bere

    OdpovědětVymazat
  4. Hezky se o tom čte! U cizích :)

    OdpovědětVymazat
  5. Pravidla nešťárny :) ...a báli jste se podrbat. To je sranda, ale ty neštovice moc sranda nejsou, no, snad bude mít Čičman lehký průběh. Holčičce mojí kamarádky museli dát nějaký sedativum, jak byla zoufale vycukaná, chudák.

    OdpovědětVymazat
  6. Ela: Spálová angína zní taky jako super jarní program! Ještě že to nechytl zbytek party. Jo a co se týká těch mastiček a zaříkání, tak věřím - asi to bude něco podobnýho jako s léčenou a neléčenou rýmou...

    Bloud: Já jich taky pár mám, takže rýt jsem se musela - já jsem navíc takový vydrbávací neurotický typ, co je schopen vydrbat si kráter i ze štípance od komára. No ale vůbec si na nějaký nelidský svědění nevzpomínám. A Žmur si přes den taky nestěžoval. Drbal se asi jen v noci a to bylo úplně mimo naši i jeho kontrolu.

    extláča: Aspoň nebude příště nepříjemně zaskočen, ale příjemně rezignován. Šéf, ne Chapitán:)

    Quanti: Tak ať vám to u cizích ještě nějakou dobu vydrží, než doroste Vikouš do optimálního věku!

    Liška: To jo. Zase na druhou stranu, pokud to bylo jen na těch prvních pár dnů hrůzy, tak je to lepší, než ji v tom nechat zmítat bez ničeho. Já jsem vydržela nezasahovat první dvě noci a třetí už taky dostal Fenistil v kapkách. To sice zní nevinně, ale sjíždědlo to docela je, jak jsem se mohla předsvědčit minulý léto s Čičman a jejím atopickým ekzémem po očkování. A to měla předepsaný dlouhodobě, brrr...stačil jeden den a její ovčí pohled a malátnost.

    OdpovědětVymazat
  7. já jsem pro řízené nakažení, to překvápko před dovolenou za to nestojí...

    OdpovědětVymazat
  8. Já ti nevím. Jakkoliv komplikace nejsou častý, asi bych si nafackovala, kdyby se vyskytly zrovna v případě mých dětí a řízený nákazy. Ale poseroutkovství v tomhle ohledu vede přesně k tomu, že to pak přijde po nástupu, nebo před dovolenou - to víš, že jsem měla hned dvě neštovičí nabídky pár týdnů před návratem z rodičovský a vyměkla jsem:)

    OdpovědětVymazat
  9. Tak držíme palce ať to Čiman mine. Pro mě jsou neštovice noční můra, malá nesnese ani mikropupinek, vse okamžitě obsesivně dře až na kost a pak následuje přibližně dvouměsíční opakované strhávání sotva zaschlých strupů a další kolo šílenství. Má takhle na obličeji uz asi 5jizev :( a to neštovice neměla. V zoufalství jsem uvažovala i o plastovém veterinárním límci co měla naše kočka po kastraci.

    Protože ale nevěřím očkování, resp.přijde mi to jako experiment na dětech a větší riziko než samotné nemoci, tak očkovat plané neštovice nechci. stále ještě nemá ani MMR... a díky tomu taky stopku do školky :( btw. Čičmaní ekzém po mmr jste už zahnali nebo to má už nafurt? Bylo mi jí/i vás tak líto, pro mě další argument proč jsem se rozhodla jí to nedat.. a teď sklízet hořké plody našeho represivního systému.
    Lola

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lolo, právě proto se čičmaních neštovic obávám víc než žmuřích. U nás je to přesně to samé, každý pupínek, nebo oděrka do krve, stroupek slouplý na několik pokusů, než se jí stihne kůže zahojit.

      K tomu MMR, ten atopák se jí ztratil se začátku podzimu, t.j. celkem 4-měsíční reakce, ale poslední měsíc už ho měla slabej a na pár ložisích. Dodnes nevím, jestli jí zabraly masti (lopuch, cannabis), přírodní léčba na pročištění střev a organismu, nebo by to odeznělo samo. Asi to bylo kombo všeho. Odůvodněný strach z očkování zůstává, i když už od té doby jednu další povinnou měla, právě proto, aby se dostala do školky (celá ta atopická epizoda u dětské doktorky ve složce zůstala vedená jako shoda okolností, ne kauzallita).

      Připravovala jsem ji na to vitamínem D, neměla ani průhlednou nudli a bylo to bez jakéhokoliv vedlejšího účinku. Tentokrát jsme si v loterii vylosovali šťastnější číslo...

      Vymazat
  10. S příbývajícími ratolestmi se téhle flekaté kratochvíle vyloženě nemůžu dočkat... Povzbudivý čtení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve více kusech je to nejlepší, protože sotva skončí jeden, u druhého to začne (btw. kdo sledujete i komentáře, tak Čičman svůj první pupínek slavnostně odhalila tuto neděli, t.j. po 10 dnech od Pižmura).
      Ale zase už si připadáme jako neštovičí masteři.

      Vymazat
    2. Tak to, že si to odbudou najednou bych i považoval za výhodu...
      Jen trochu doufám, že to ještě počká a nejstarší to uloví nejdřív tak na zimu, aby nejmladší stihla trochu nabrat na síle... Řešit neštovice u dvouměsíčního mimina se nám úplně nechce...

      Vymazat
    3. Jo ták, tak to je jasný! Gratuluju, tak to klidně ať top starší uloví ještě tak za rok a půl:)

      Vymazat