středa 21. září 2016

Šťastné a veselé!

Jestli může instituci Vánoc zdevalvovat něco ještě víc než vyčichlej Santa v kamionu Coca-Coly, nebo Pretty Women, tak je to fakt, že se tyhle obskurní svátky začnou tahat ze zaprášených krabic krátce po začátku školního roku. Konkrétně v druhým zářijovým týdnu v Kauflandu, kdy se horečnatě odpíská „back to school“, aby se mohly z regálů vyházet aktovky ve slevě a nastrkat tam Mikulášové z palmovýho tuku.

Vánoce bohužel můžete dostat předčasně. Stejně jako menstruaci. Když jsem před pár dny dostala Vánoce jako pracovní zadání, protočila jsem prosebně oči k nebi a myslela jsem si, že průzkum bude záležitostí pár šprtů, kteří nakupují první dárky na konci srpna. Ne. Víte, kdy nakupují lidé dárky? Já už bohužel ano. V lednových povánočních výprodejích. Opravdu zodpovědná celoroční příprava na zrození Páně. A to se o nás říká, že jsme národ ateistů a máme Ježíše na háku. V lepších případech na kříži, co visel babičce nad manželským ložem a tvářil se tak káravě, že jsem od jistého věku přemýšlela, v jaké jiné místnosti jejich těsného bytu souložili, když měli dvě děti i přes tuhle němou výčitku.

Ale zpátky k Vánocům. Žmur přišel v pondělí ze školky s požadavkem na nákup zvonečku, protože nacvičují na besídku. Dneska už umí první koledu. Což o to, somrovat po turistech na Václaváku bakšiš může klidně i na podzim, koleda je užitečná věc. Když ale přinesl nový katalog Lega, kde je předtištěný dopis Ježíškovi, začaly mě ty komerční Vánoce už docela fest srát.

„Počkej, a ty tenhle rok teda zase věříš, že ten Ježíšek chodí a nosí dárky?“, ptám se, protože už tak dva ročníky Vánoc je v pohodě s tím, že si dáváme dárky, protože se máme rádi a žádný mimino z jesliček do komínu nekouká.
„No to je jasný, to je ten rodinnej Ježíšek“, mává rukou Žmur, „ale tohle je jinej, ten je od Lega, víš?“
„Ajo“, kecám, že vím, ale nevím. „A jak vypadá ten Ježíšek od Lega?“
„Normálně skládací hrdina z kostiček“ vysvětluje Žmur. „A má postavenou i obří dodávku, aby to stihnul rozvézt. A po cestě bojuje s tím, ééé, démonem, co mu chce ty stavebnice ukrást. Ten chlápek, jak chodí s Mikulášem.“

Takže jak vidíte, Pižmič překročil hranice polyteismu a vyznává dokonce polyiesuismus. Čím víc Ježíšů znáš, tím víc dostaneš. Já si jdu každopádně po nákupu zvonečku vyplnit katalog od Lega, protože jeden nikdy neví. Vypadá to, že je nejvyšší čas na vysokovoltážní adventní punč.



Čokoláši opět útočí.
Neprodané kusy z loňska právě dozrávají.

10 komentářů:

  1. náš mladej (brzy 7) pookřál, když se mu po nástupu do vzdělávacího procesu doneslo, že ježíšek nee zato mami a tati jo ... poněvadž ukecat mami narozdíl od Ježíše už zvládnul, čekali jsme, že povadne, zatím však pookřál

    OdpovědětVymazat
  2. Čím víc Ježíšů znáš :)
    Já v příštích dnech a týdnech budu muset vybalit svůj kufřík univerzálních dárků, ale ne kvůli vánocům, ale několikerým narozeninám.
    Nějaké vánoční ozdoby v něm taky budou. Anděl z obilného klásku, toho jsem koupila asi dva dny po vánocích. Takže jo, plním plán! Kupuju něco vánočního hned po vánocích.
    Hlavně aby kláskového anděla mezitím někdo neprožral.

    OdpovědětVymazat
  3. jojo, taky jsem segre fotila ty hnusny z čokolady v kauflandu a je potřeba oprášit dárkovou krabici na půdě, zrevidovat a udělat seznam :-/ a hlavně kriuci vymyslet co letos koupim :-( nejak nemám fantazii

    OdpovědětVymazat
  4. xlt: Rodiče jsou najistotu, ale je lepší si to jistit i u nadpřirozených entit...

    Liška: Chce to domácnost bez hlodavců. Ale je fakt, že někdo si i zamražuje cukroví, to jsou pak s pultovým mrazákem Vánoce úplně bez práce!

    Ela: Já to nechám jako obvykle na poslední listopadový týden a začnu tím, že přerozdělím nechtěné dárky z narozenin;)

    OdpovědětVymazat
  5. Já si sypu (Ježíšův) popel na hlavu, jsem z těch, kdo si už pouští koledy a plánujou dárky. Už jsem mockrát uvažovala o tom, že bych měla pracovat v nějaké redakci kulinárního, dekoračního nebo podobného časopisu, protože hledat v září recepty na cukroví mi připadá jako věc absolutně přirozená :))

    OdpovědětVymazat
  6. Čokoláš... to je fantistické slovo. Díky.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  7. Vánoce už snad raději ne....
    Už teď z nich mám psotník:-(

    OdpovědětVymazat
  8. Milan: Rádo se stalo!
    Sejra: Těch se jen tak snadno nezbavíš...leda by se ustanovil jiný svátek, který by prolonil rekordní tržby roku. Třeba Den obchodních center...

    OdpovědětVymazat
  9. Horst letos v srpnu. Bavili se s bratrancem, co kdo bude chtít k Vánocům (rozuměj: kdo vytasí vetší a dražší sadu Lega). Bratranec měl nějakou vychytanou strategii stran plánování, co k narozkám (má je v prosinci) a co k Vánocům. Horst naivka řekl, že Ježíškovi je to přece jedno, co kolik stojí.
    Načež následovala scénka jako z nějaké televizní inscenace:
    "Aha...takže tobě to rodiče asi ještě neřekli," dí pohrdavě bratranec.
    Poté odcházejí oba do vzdáleného pokojíčku, kde se šeptem děje cosi, co nám doposud není známo.
    Od té doby komentuje Horst Vánoce pokaždé zarytým mlčením a hází na nás vyčítavé pohledy ("Lhali jste mi!"). A my nevím, na čem jsme a zeptat se bojíme. :-) Hrozná maškaráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chudák! Ne teda, že my bychom byli ve všem transparentní...třeba až Pižmič zjistí, co znamená, že tátu bolí záda a potřebuje namasírovat, možná bude taky zarytý!

      Vymazat