pátek 10. července 2020

Hoď si koronou: Bulharsko


Nevěřte kočkám bez očí

Díky ikonické lince Regiojetu do Rijeky už všichni víte, jak je Čechům v Chorvatsku. Sexy sushi může nakrásně nahradit smrad zapařených řízků v chlebíku, ale zteplalá Plzeň a fusekle vyhrnuté až do půli lýtek jsou věčné. A teď si povíme něco o tom, jak je v další baště českého low cost turismu, Bulharsku.

Na úvod se hodí říct, že nápad jet do Bulharska se zrodil ještě v době, kdy byl koronavirus jen drobný čínský výstřelek ve srovnání s kauzou Huawei. Očekávali jsme, že na vrcholu konjunktury a cestovního ruchu vysmahnou všichni za třináctý platy a benefity z Cafeterie na thajský pláže, nebo se zbavovat závislosti na internetovém připojení v zapadlé peruánské vesnici a my budeme mít klid. Navíc, letenky za devítku pro celou rodinu, to chceš.

Uběhlo pár měsíců, kdy se letenky nejevily jako zrovna skvělá investiční příležitost. Aerolinka a my jsme se kolem sebe čmuchali jako dva vesnický psi, co se sejdou u jednoho patníku. Dělali jsme, že o sobě nevíme, ale ani jeden to nechtěl vzdát jako první. Nakonec si patník mohly ochcat obě strany. Letělo se!

Poloprázdné letadlo, páchnoucí po alkoholové dezinfekci hůř než krkanec Davida Hasselhoffa před zavíračkou, sice dávalo slušnou naději na prázdné pláže, ale koronaturistika nehraje všude fér. Bulharské pláže byly plné – Rumunů. Nevím, jestli za to může nějaká povedená kampaň, výměnný program, nebo jestli bulharská vláda jednoduše pronajala rumunské rodiny na léto, aby se zachovalo dekorum. Za mě je to tak trochu podvod na lidi – tak psalo se o prázdných plážích, nebo ne?

Naštěstí pro nás se Rumuny sice hustě osázely pláže, ale už jich nezbylo dostatek na restaurace a muzea. Díky tomu jsme si mohli vybírat ze stolů ve vyhlášené farmě černých mušlí, kde se obvykle dávají rezervace několik týdnů dopředu. Žmur jako obvykle zvolil divokou kartu celého menu. Zatímco jsme si pochutnávali na mušlích na víně, snažil se vykleštit kraba. Což by za obvyklých okolností skončilo neodvratným společenským faux pas. Ale byli jsme v restauraci skoro sami, takže krab mohl lítat svobodně vzduchem bez toho, aniž by nás obsluha vyrazila za klepeto v cizím Aperolu.

Před Žmurem

Po Žmurovi

Také se bohužel nenašlo dostatek Rumunů na krmení toulavých koček a psů. Co si budem, na tuhle úchylku trpí většinou ženský bez manžela nebo holky po šedesátce, co vyjeli na all inclusive pobyt s aerobikem. A taky já, těší mě. Rumuni a Em vědí, že toulavý kočky mají škrkavky a tím pádem se nehodí ani pod pokličku.

A tak mě každé ráno vítala s táhlým mňoukáním a vytím partička místních démonů. Kocour s chirurgicky uřízlým uchem, jako kdyby usnul pod sekačkou. Jeho manželka, která neustále flirtovně pomrkává, ale její druhé oko vypadá jako bahnitý rybník. Dvě děti v kočičí pubertě. Flekatý pes s kožichem řidším než prošlapaný koberec před naším apartmánem. Nejspíš mimikry. A pak navoněný labrador s antiparazitálním obojkem z vedlejšího hotelu, který chtěl mít aspoň přes prázdniny pocit, že život nabízí víc než prémiové granule a kastraci.

„Máš tu návštěvu“ řekl Em rozmrzele nad ranní kávou, do které mu zíralo hnisající oko paní Chlupáčkové, jak ji pojmenovala Čičman.

„Hele ale nebudou za námi chodit úplně všude, že ne?“ zeptal se za hodinu, když za námi moji oddaní bezďáci táhli k autu.

Manželé Chlupáčkovi

„Prostě je tady nechci“ prohlásil druhý den. „Ráno jsem našel na plavkách ze sušáku chlupy. Jsme si jistí, že víme, co se tady děje v noci?!“ prohlásil afektovaně. Ošoupanej labrador si hlasitě uprdnul a vyčítavě po mně loupl okem. Hodila jsem mu kus salámu radši až za roh.

„A co myslíš, že se tady jako v noci děje? Kočky lezou na sušák, aby se ti oválely v oblečení? Kradou plavky a prodávají je na černým trhu u pláže?“ zeptala jsem se a Čičman souhlasně přikyvovala. 

Jsou proroctví, která by se neměla vyslovovat, protože přesně tím dojdou naplnění.

Jako ty ošklivé pomluvy o kočkách. Ty se potvrdily noc před naším odjezdem, když jsem si na sušák pověsila přeprané legíny do letadla.

Ráno na mě na verandě nečekala partička bídníků, ani legíny. Ty ležely pohozené o kus dál u křoví – obalené černobílými chlupy a potažené průhlednou mázdrou. Podle mé analýzy to byly sliny, ale Em pohotově doplnil, že se jedná nejspíš o pozůstatek kočičího sklivce.

Nikdy bych neřekla, jaká úleva bude vrátit se domů ke křečkovi!

20 komentářů:

  1. Během toho, čemu s drahou trochu s úšklebkem říkáme svatební cesta, jsme podobnou žebravou zvěř potkali též na Zakynthosu...
    Zrzavej nekastrovanej kocour se během večeře procházel mezi stolama a číhal. Vypadal při tom, že slabším kusům mezi turisty stáhne ze stolu ubrus s talířema a s chladnym výrazem své elegantní kočičí držtičky nepřipustí námitky ze strany původních majitelů. Nicméně zjistili jsme, že to z jeho strany byla jen póza - máme ho zvěčněnýho, jak mě prosí o plátek šunky a vypadá u toho jak surikata.
    Nicméně je třeba říci, že veškeré zvířectvo, co se tam vůkol hotelu motalo, mělo srst zdravou a soupravu očí a uší kompletní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tam jsme byli toho času ještě bezdětní a bezstarostní! Akorát jsme tam byli v období, kdy želvy kladou vejce. Což bylo zdánlivě turisticky atraktivní, ale nesmělo se kvůli tomu chodit v noci na pláž, což už pro bezdětný pár tak moc bezva nebylo. Nojo, tihle měli možná v běžné sezóně taky pěknou srst a kompletní pár očí. Než je začal užírat nedostatek turistů...

      Vymazat
    2. My tam taky byli ještě bezdětný :-)
      Období, kdy želvy kladou vejce, jsme minuli, takže bychom v noci na pláž bývali mohli, kdybychom chtěli... Matně si vzpomínám, že jsme toho tehdy po večerech hodně přečetli.

      Vymazat
    3. Jojo. My jsme zas po večerech hodně vyšívali a předčítali si u toho nejzajímavější pasáže ze Starýho zákona:)

      Vymazat
    4. Mám ti takové nejasné tušení, že za tou zmínkou o čtení hledáš nějaké jinotaje :-D

      Vymazat
    5. Chceš mi říct, že jste si před dětma na dovolený večer hlavně četli, fakt jo? Tak to teď vypadám jak úchyl, ale znělo mi to jako málo pravděpodobná verze (na to, že těch dětí máte tolik...!)

      Vymazat
    6. Hele jasně, že jsme se věnovali nějakým těm společným aktivitám... Ale mimo to jsme si fakt i docela dost četli, což mi přišlo být tak nečekaná náplň první manželský dovolený, že mi to jako stálo za zvláštní zmínku ;-)

      Vymazat
    7. No ne že by se mi po čtení nestýskalo! To teď provozuju nejčastěji cestou do a z práce. Jak je večer venku světlo, tak ještěři nezalézají. Záhadou pro mě zůstává, jak můžou vesele poskakovat v šest ráno po bytě a nemít spánkovej deficit jako my s Emem.

      Vymazat
    8. Tak to si můžem potřást pravicí. Za posledních cca 6 let jsem si nečetl jinde, než v MHD...
      Ještěři řádí jednoduše proto, že regenerujou mnohem rychleji, než my.
      ...docela jim to závidim...

      Vymazat
    9. Jo, za bezdětna na dovolený, to se to četlo... každej den... a teď člověk uspí hydřata a padne, na čtení není ani pomyšlení, kór ve společným pokoji.

      Doslova i jinotajně :)))

      Vymazat
  2. Co, ze stahli leginy ze susaku divoky kocky. Tem se stejskalo a chtely suvenyr, protoze vedely, ze zmizite. Mne olezli pradlo na susaku sneci! Ne jeden krajni kousek, ale ty prostredni a hezky z obou stran. Co hledali, nechapu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ha, šneci! Vlastně by ten průhlednej rozmazanec mohl být i jejich práce! Možná je přitahuje vůně aviváže?:)

      Vymazat
  3. Milá Psice, Je vidět, že bydlíte ve Velkoměstě. To my vesničani nemusíme ani do Bulharska. Jednoho kočičího kaskadéra vykrmuju už asi rok a půl. Přitoulal se a snažil se o své váze asi kilo vetřít do rodiny s 10 kilovou britkou, asi usoudil, že kde se uživí monstrum tam on taky.. no neprošlo to, tak se tajně scházíme venku u auta. už jsme přežili zlomené nohy, přeražená žebra, a skoro! vypíchnuté oko. Jinak Venkáč přežívá na dušené šunce nejmíň 99 procent, telecích párečcích, hovězím z polévky a občas vezme zavděk kočičí konzervou. Zdraví Lenka

    OdpovědětVymazat
  4. Na Krétě v restauraci penzionu pět koček u každého jídla. Taky dostaly jména: Lejdynka, Jasmína, Vločka, Mourka junior a Mourka senior. Všechny s otrhanýma ušima, takže nejspíš kocouři. Nejvíc nás na nich děsily dávivé pohyby břicha a hlavy, ale nikdy z toho naštěstí nic nevzešlo. Samostatnou kapitolou pak byli faraoni, kteří se začali rojit v okamžiku prvního sousta vloženého do úst a neskončili, dokud prostor pod stolem dokonale nevypucovali od drobků. Trochu mě mrzí dva kočičí alergici v rodině, protože mravenci se nám do domu dobývají pravidelně, a tak by to celkem bezpracně řešilo úklid podlahových ploch. Snad se mi podaří na zbytky vycvičit králíka. Je to sice býložravec, ale dokud se to nezkusí...

    OdpovědětVymazat
  5. Lenko, jídelníček byl téměř totožný:) Jinak jsem původem z hodně malýho města, takže venkáči byli moje dětství. Jednou jsem tak dlouho psychicky vydírala rodiče, až mi povolili nechat si toulavý koťátko. Za tři týdny "kotě" porodilo. Všechny plody pouliční lásky se podařilo rozdat a jednoho minikocourka jsme si nechali. Vtipný bylo, že v dospělosti byl dvakrát větší než jeho matka, která ve velikosti kotěte už zůstala.

    F.: U nás Em taky hrozně proklamuje alergii na kočky, ale myslím, že jde spíš o prudkou psychickou intoleranci:) Vašemu králíkovi bych se upřímně bála dát byť nevinnou kuřecí nugetku, protože mi z letmých historek přijde, že to je převlečenej vlkodlak i bez masité stravy!

    OdpovědětVymazat
  6. "Žmur a krab."
    To by mohl být název baladické veršované povídky.
    Bylo by to pokračování prvního dílu "Psice a rak."

    OdpovědětVymazat
  7. Mušle mám taky rád. A kraba bych si s chutí také dal. A kočiček máme už dost, další nepotřebuji.
    Milan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mne ten krab prijde jako prilis velka piplacka za jedno sousto. A komentare Zmura typu: To zluty, co mu leze z hlavy, chutna jako syr...chuti taky moc nepridaji;)

      Vymazat
  8. Děti nadšeně krmily v řeckém hotelu (o tom bych se taky někdy mohla rozepsat, ale teď dělím svůj čas mezi námezdní články a vykydáváním ročního hnoje z dětských pokojíků) místní kočky tak dlouho, dokud V trochu váhajícího s jedním soustem nesekl kocour do nepřející ruky. Kočky jsou predátoři a nenechají si nic líbit - zřejmě tím sklivcem vyjádřily nespokojenost s množstvím nebo kvalitou salámu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejspis! Ale to Recko bych si rada pocetla, az bude komercne dopsano a dokydano:)

      Vymazat