neděle 4. října 2020

Chrudoš

Takže máme tak dva dny po smrti Chlupiny. Čičman se vždycky poctivě podívá pod jakoukoliv velkou krabici, než s ní třískne o zem a ze skříňky se vyčítavě dívá načatý sáček krmiva. U večeře podává naše Strana zvířat (já a děti) Straně zelených (Em) návrh na pořízení nového hlodavce v zájmu zachování biodiverzity našeho bytu. Co vám budu, samozřejmě jsem použila i nekalou manipulativní praktiku a odkázala se na to, jak Em zamořuje byt nalezenými sazenicemi rajčat, marihuany a fikusu – a taky se nikoho neptá.

„A kdy naposled vykousalo rajče díru do mého oblíbeného dekorativního polštářku s pohankou, pohltilo část obsahu a ten pak vyzvrátilo pod skříň?“

„A kdy naposled narostla Chlupině na zádech vajíčka, ze kterých se vylíhlo víc much než je obyvatel průměrného krajského města? vracím úder.

No dobře, ale stejně už nikdo nebude tak chytrej a přítulnej jako Chlupina“, odvětí Em. „Bude to hamounskej křeček, co umí dělat akorát díry do věcí a bordel pod skříní.“

„Prostě jako Chlupina“ uzavře to Čičman a hned další den jdeme do nejbližšího pet centra.

„Křečky máme čerstvý, akurát je před hodinou přivezli“ mrkne na nás prodavačka, která předtím musela dělat v masně a vezme nás k příslušnému kastlíku, zejícím prázdnotou a špatnou předtuchou. Po dně boxu se převalují chomáčky a z dřevěného saloonu v koutě vyletí moucha.

„Tak depa se schováváte kucí“ nadzvihne prodavačka domeček, ve kterém jsou přesně tři křečci a ani jeden v mých představách neodpovídá přívlastku čerstvý.

Jeden má lysiny a napadá na jednu nohu, druhý má zalepený oko a třetí vypadá jako recidivista. Nedovedu vám vysvětlit proč. Prostě se tváří jako Kájínek u přeškrtnutý cedule Valdice.

„Jejda, to se nám museli lumpíci nějak poprat“ řekne prodavačka a všichni vidíme, který lumpík má na svědomí dva pokusy o vraždu a kdo na sobě jako jediný nemá ani škrábanec. Ale vysvětlujte to dětem. „Tak asi toho – celýho“ ukáže Žmur na Kájínka, který ještě statečně pokouše prodavačku při pokusu narvat ho do transportního boxu.

„To sis vybral dobře, ten je čiloučkej“ pokusí se prodavačka o úsměv. Který je na místě, protože bude mít Kájínka z krku, na rozdíl od nás.

Doma se Kájínek neobtěžuje s nějakými zdvořilostmi. Zaleze do domečku, kde osnuje plány na útěk a přehryzání čtyř lidských krčních tepen. Vyleze asi až večer, jen aby se mohl zanořit do podestýlky při pokusu prožrat se ven zemským jádrem. Což mě před spaním zmate, protože Kájínek nikde. V misce ani v domečku. Někdo ale v domečku bydlí. Drobní hnědí broučci, zoufale hledající kožich, na kterém přicestovali.

„Aha, jestli to nebudou čmelíkovci, ti jsou teď v pet centrech docela v kurzu“ přemýšlí nahlas veterinářka na lince druhý den ráno. „Můžeme ho zkusit odblešit – ale pokud je to ještě mládě, počítejte, no, s variantou, že antiparazitika mohou zabít i jeho. Jo, a abych nezapomněla. Jestli je to čmelíkovec, tak jde i na lidi a dost rychle se množí. Jedna samička naklade okolo stovky vajíček.“ Jen při tom telefonátu jsem si málem vydrbala díru do hlavy.

A tak jsem sbalila Kájínka, čmelíkovce a vlastní špatný svědomí do krabičky od čaje a donesla to všechno zpátky. Je potřeba zmínit, že personál nebyl překvapen. „Tady máte Arpalit na vystříkání klece a já ho dám, ém, do karantény“ loučí se prodavačka a já se radši otočím, abych neviděla, jak se léčí blechy hadem.

Tady by většina příběhů o pořízení domácích mazlíčků skončila, ale pro naši Stranu zvířat to bylo jen drobné zaškobrtnutí, ačkoliv si myslím, že s potenciálním zablešením jsme se vyrovnali Emovému faktickému zamušení.

Našla jsem chovatele a odvezli jsme si křečka s papírama. Chrudoše. S Chrudošem se doma loučili, jako když vymodlené dítě počaté v pozdním věku odjíždí na orxfordský internát. Dostali jsme k němu doporučení na zdravou podestýlku a preferované druhy raw a super food.

Což ve mně vzbuzuje tak trochu komplexy, zda mu bude růžová klec po Chlupině dobrá a jestli z toho nebude aféra, když se příležitostně společně zprasíme praženým arašídem. Ale jednu sympatickou stránku osobnosti křečkovi z dobré rodiny nelze upřít. Nedrbe se. Laťka očekávání je díky Kájínkovi opět na nule.

Mlčení hlodavců



15 komentářů:

  1. Zrovna dnes ráno jsem si říkala, kdy si pořídíte náhradní přírůstek a kdy to hodíš na blog :-) Takže díky, bylo to fakt promptní! :-) (i když teda trochu jsem pořád doufala v toho megakrálíka z prvotního výběru)

    Jj, po první zkušenosti taky zverimex nebrat, přírůstky od chovatelů jsou jednoznačně lepší řešení.
    Tak ať vás Chrudoš terorizuje o krapet méně, než to naše přeživší morče teď nás :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nepředbíhejme - při Chrudošově apetitu se to ještě v maxikřečka do náruče může snadno zvrhnout!
      Jaký byl váš první zverimex? Taky paraziti, nebo nějaký ubožák z velkochovu?

      Vymazat
    2. :-) Křeček, no...

      Zverimex - asi spíš nějaký ten velkochov - vady skusu.
      Hlavně, když jsme pak v tom druhém kole pár těch zverimexů objeli, tak vidíš i tu vystrašenost zvířat atd. Už vážně nikdy jinak, než napřímo od chovatele.

      Vymazat
    3. Souhlas. Se zverakovou Chlupinou jsme vyhrali jackpot, ale bezna realita mazlicku z velkochovu je asi fakt jinde:(

      Vymazat
  2. Při sháňce po domácím mazlíčkovi je tohle snížení nároků krátkodobým angažmá nějakýho zablešenýho sígra nečekaně protřelý krok. :-D
    ...jen teda - jistě zcela zbytečná otázka - klec jste po tom sígrovi ze zveráče vypucovali, že jo? ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Věř mi, že kdyby bylo možné Arpalit preventivně vypít, udělám to. V představě začmelíkovanýho bytu jsem nadělala nejspíš mnohem větší chemický nálet, než bylo potřeba:)

      Vymazat
    2. ...tak snad vám doma zplynovaný čmelíci nepředvedou další Osowiec... :-D

      Vymazat
    3. Hele pokud zbyly nejake zvlast odolny kusy, doufam, ze se navzajem vyvrazdi ve valce o zdroje a uzemi s tema Emovyma muskama. Kdyz si vecer zapnu mobil, slitaji se na me jak na lucernu...

      Vymazat
  3. Tvl, naše děti v každým zverimexu ta zvířata očumují (vlečou mě tam vždycky na povinnou návštěvu jako do zoo) a někdy nejen to. Asi jim tohle přečtu, aby pochopily, že ač všechny křečky a roztomilý králíčky nechávají poslušně v terárku, nemusí to nutně znamenat, že jdeme domu bez zvířátka.

    OdpovědětVymazat
  4. Čmelíkovci! Mám svědivku, jen to čtu, ale přiznám se teda, že být eMem, asi bych ti pak docela vmetla do tváře ten argument s hmyzuprostými hlodavci :))

    OdpovědětVymazat
  5. Alinka: Jj! Ja jsem na to ted nejspis precitlivela - ale kdyz jdu kupovat krmeni, fakt si vsimam, ze se tam ty zviratka dost drbou. Urcite nic, co by agilne proskocilo sklem, ale to se detem rikat nemusi:))

    Quanti: Myslim, ze za tohle se k nam prestehuje minimalne opustena bonsaj. Mozna i vzrostla hrusen...

    OdpovědětVymazat
  6. ad komplexy, jednou jsme adoptovali kočku z útulku a museli jsme se zapřísahnout, že bude s náma spát v posteli. No nespí, protože prostě v posteli sotva snesu muže, natož kočku, spí všude jinde, to stačí. Chrudoš, kam chodíte na ty jména?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je to zjevný. Musí to být od Ch. Po Chrudošovi přijde Chleba.

      Vymazat
  7. Podle zkušeností známých a částečně svých bych doporučil osmaka) nebo bílého či strakatého potkana, ale ten víc smrdí) jsou inteligentnější než křeček..

    OdpovědětVymazat