pátek 21. října 2022

Přebytky

 

Jednou jsem přemýšlela nad tím, co má moje kámoška společnýho s mojí mámou a už jsem na to přišla. Přerozdělování přebytků.

„To by bylo super, kdybys přijela o víkendu. Odvezeš si tašku jablek. Oni nám už tady trochu hnijou. Ale neboj, jenom trošku. A jenom proto, že jsou to biojablka, žádná navoskovaná chemie z krámu.“ improvizuje máma.

V neděli se pak vleču na vlak s dvěma igelitkama. V jedný táhnu jablka s biohnilobou. V druhý vleču monstrózní kedlubny, které chutnají stejně křehce, jako když si kousnete do větve ze stoletého dubu. Ty máma vyměnila se sousedem za švestky. Třetí igelitku se starými záclonami prohnaně schovávám v mém dívčím pokojíčku.

Máma si pokaždý nezapomene zkontrolovat, jak se u nás přídělům daří. A rozhodně nechce slyšet o tom, že vám s jablky shnila polička ve špajzu, ani že se s tím svinstvem pak roztrhl odpadkový pytel na schodech. A už vůbec nic o tom, že jste kedlubny nechali bezdomovcům na nádraží a ti podnikavější z nich vyřezávají dřevěný figurky pro turisty.

„Upekla jsem z nich 12 kilo štrůdlu, ten jsem na černým trhu vyměnila za králíky a Em jim zrovna na balkoně stlouká boudičku z těch dřevitých kedluben“ chce slyšet moje máma a řekla by mi na to, že jsem podnikavá holka a někam to v životě dotáhnu.

Místo toho máma řekne, že nechápe, jak se dá igelitka jablek zapomenout ve vlaku. Ale že se nemám bát, protože až přijede, tak mi vezme úplně skvělej sprcháč, co dostala od tety. Mámě smrdí, ale na mě bude dobrej akorát. Později v něm poznávám svůj vlastní vánoční dárek.

No a podobně se to má s Gábinou. „Nic nevoz, hlavně žádný jablka a sprcháče“, poprosím ji před příjezdem.

„No dobře, a nechceš místo toho pro děti šneky?“ zeptá se mě Gábina. „Roztomilý šnečí miminka“ a pošle fotku, která vypadá jako záběry ze šnečí porodnice. Nebo z horroru, ve kterým vám do baráku násilím vnikne parta plžích teenagerů, a pak vás v několika málo desítkách minut zalehnou a udusí slizem.

Později se dozvím, jak to s těmi šneky bylo. Pochopitelně šlo o přebytky původem od Gábininy sousedky. „Tak jsem se dvou ujala. Jeden utekl navždy.“ pokrčí Gába rameny a smutně k tomu podotkne, že z ní nikdy nebude dobrá máma, když nedovede uhlídat ani plže.

„Druhýho jsem dopadla. Od akvárka vedla cesta ke stropu, tam se s ním odlomil obrovskej kus omítky a spadl s ním do misky se žrádlem našeho psa.“ pokračuje Gábina. „No a když jsem ho pak vrátila domů, tak porodil ty vajíčka. Fakt je nechceš?“ Úplně vidím Ema, jak překvapeně zírá na díru ve stropě od uprchlýho šneka. Některý lidi prostě nemají obchodní talent.

Na to musíte totiž úplně jinak. Jako balkonová zahradnice mám taky dost svých vlastních přebytků. Třeba nedorostlých paprik, který už jsem musela sklidit před prvními mrazíky. Jsou to vlastně takový ubohý potracený plody bez chuti, ale já tomu říkám baby papričky a pod tímhle roztomilým obchodním názvem jsem jich lidem v okolí vnutila už celou velkou mísu.

Nejhorší je, když v téhle přebytkové disciplíně narazíte na člověka, kterej to schytá od všech. Právě tady začne mít špatný svědomí každej rozdavačnej přerozdělovač. Opravdu tenhle člověk zvládne zkonzumovat deset kilo broskví, nebo přemnožený koťata? Nezavalí ho další metrák darovaných jablek?

„To je strašný. Jak to chceš sníst? Máš to ještě pod kontrolou?“ zeptám se táty, když mě odešle s baby papričkama do špajzu. Z mís a sudů přetékají švestky, jablka a hrušky. Naši sousedi tátu krmí jako jatečný zvíře. Nad tím vším se tetelí hejno octomilek.

„Já to ale neplánuju sníst“ odmávne táta přímou konzumaci jako pošetilý nápad. „Vypálím to.“

Což zní jako plán nejen na podzim. Jen přemýšlím, jak bude chutnat kořala z paprik. Možná by se dala ochutit tím levandulovým sprcháčem. Mimochodem, nepotřebujete do svýho života vpustit šneka?

Valeriia Miller/ Pexels


30 komentářů:

  1. Prostě nádhera. Jsem ráda, že v tom nejsem sama. Rodiče mě na podzim pravidelně zásobují dary přírody, které nezkonzumuje ani celý dětský tábor za dva měsíce. Zároveň k tomu dostanu přibalenou historku, jak například táta musel za šera v sedmdesáti přelézat plot, aby nasbíral ty nádherné ořechy (v překladu, aby ho soused neviděl, protože ten bídák jen chlastá a nechá to shnít). Sice ze čtyřčlenů naší rodiny májí tři členové alergii na ořechy, to už je přece jedno. Hlavně že je toho hodně a zadarmo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jasně, pajtlování je nejvyšší level. Kradený chutná ještě líp než darovaný. Když jsem chtěla jednou mámě udělat radost, koupila jsem švestky a přebalila je do tašky, abych splnila zadání ("v ulici xy je převislá švestka, stačí se jen natáhnout a večer tam už nikdo nechodí").

      Vymazat
    2. Já bezpečně poznám domácí švestky od kupovanejch.

      Po domácích to zácpa vzdává a střeva zas si fungujou, jak mají v popisu práce. Kupované švestky nic takového nedokážou ani v čerstvém, ani v konzervovaném stavu. Kdybyste jedli čokoládu, tak nepoznáte rozdíl od kupovanejch švestek.

      Úplně nejslepší projímadlo, co jsem v životě kdy měl, jsem koupil v roce 2913 v Al Bertu. Prodávali ho ve formě pečeného kuřete. Chutnalo výborně a fungovalo velice rychle, tak do dvou hodin.

      Nevěděl jsem na začátku, jak je to kvalitní výrobek. Vzal jsem si dvě živočišná uhlí a myslel si, že jsem to ukončil. Pche. Živočišné uhlí tentokráte fungovalo jak exkurze dětí ve fabrice. Prošli si to po nějaké bezpečné trase, na všechno se zvědavě podívaly, s ničím nereagovaly, na nikoho nezapůsobily a pak zas odešly. Kdybych to jedl po platíčkách, tak by to bylo stejný.

      Pak jsem šel za doktorkou s tím, že když už byla na medicíně, tak zná nějakej lektvar, zaříkávadlo nebo magickou pilulku, která to ukončí. Kdepak. Předepsala mě Endiaron, kterej jsem znal z TV taky. Ten sice zastaví střeva, ale nic neléčí. Takže máte na výběr mezi "Vezmu si Endiaron a nemůžu se najíst, protože střeva jsou průchodná jak Národní Třída 17 listopadu 1989 večer, a co tam vejde se po ohledání slepých cestiček vrací stejnou cestou" a "Nevezmu si Endiaron a co sním, to mnou proběhne jak dělňas galerií moderního umění."

      V Zentivě nejspíš nikoho nenapadlo, že by člověk mohl chtít takový to něco mezi, kdy si jídlo dá na průchod tělem přiměřený čas, nijak nespěchá a nijak neotálí.

      Po tejdnu jsem se už pomalu smiřoval s tím, že takhle prožiju zbytek života (určitě ne dlouhej), když jsem si v jakémsi osvícení vzpomněl na to, jak Francouzi za války v Indočíně používali Coca-Colu jako hydratační roztok.

      Problém to byl sice jinej, ale byla tam ta konraintuitivní myšlenka, že Coca-Cola je lék.

      Radši jsem to ani nepromejšlel a šel koupit k vietnamci dvoulitrovku a tak během hoďky ji vypil a při tom myslel na to, jak Colu vynalezl lékárník v Atlantě, dával do ní kokain a víno a ten zbytek byl jistě také léčivý.

      Sice to ve mě asi rozpustilo všechny hřebíky, ale uzdravilo mě to. Od té doby vím jistě, že Coca-Cola je lék i bez vína a kokainu a všechny pomluvy o ní sepisujou za temných nocí komunisti někde ve sklepě v Zentivě.

      No, jenže každé plus má i mínus. Tím, že jsem se vyléčil, jsem musel zase jít do práce (já psal, že jsem to moc nepromejšlel) a taky jsem zapomněl nakoupit do zásoby pár balení Al Berťáckejch pečenejch kuřat, který by se mi teď někdy šikly. Pochybuju, že by je 10 let v mrazáku připravilo o jejich speciální schopnosti.

      Teď už to je jiná výrobní řada, některé přísady se změnily, možná vyměnili to původní vybavení, možná i uklízečku a prostě to už není ono. Koupíte to, sníte a nic. Dr. Jekyll měl stejnou zkušenost s přísadama toho svého lektvaru.

      Vymazat
    3. Neni to sice muj pripad, ale vim, ze rada lidi prisaha na stejny projimaci ucinky kurat od strejdy Colonela z Kentucky. Ja bych mohla ze sve skromne zkusenosti doporucit jen "jungle deer", coz byla exoticka polozka na menu v jedne poulicni restosce ve Vietnamu a nikdy predtim ani potom jsem nezazila vetsi fofr. Ale chapu, ze se to blbe shani. Mozna jsou jako vzdycky nejlepsi nejobycejnejsi reseni, jako pit z kaluzi a verejnych zachodu, a pak to prepijet colou.

      Vymazat
    4. Anonymní: Napadlo mě to zase. Nechcete si už konečně založit vlastní blog?! ;-)

      Vymazat
    5. Mně zase napadlo, že tady jednou provždy zakážu vykání. Pak to tady má nějak vypadat. Je to tady jako virtuální posezení na lavičce před hospicem. Za každý vykání budu publikovat post odpovídající seniorce s kočkama, metastázema a knížkou Honzy Volfa pod polštářem.

      Vymazat
    6. Ovšem to je brilantní nápad. Nenechte se pobízet, psice!

      Vymazat
    7. Psice

      Vykání můžete sice zakázat, ale ono to je v podstatě jedno. Dopadne to jako ve fanklubech všech těch Helenek, Shakir a Madonn, kdy úplně ztrémovaný a terorizovaný fanoušek či fanynka říká povinnou neformálností: "Helenko nevíš..." a milá Helenka je tam současně načančaný poslední produkt a šéf korporátu v jednom, zatímco fanoušek tam je jak Fantoci roztřesený právě před tím šéfem korporátu.

      Je to běžné v takových těch přátelský profesích jako media či modernější korporát.

      Krásně to je ukázáno ve filmu "Ďábel nosí Pradu" kde firmou (vydavatelství módního časopisu) projede vzrušení jak úlem, když si všichni tichou poštou předávají informaci, že "Miranda už je tady". Nastane horečná aktivita, kožichy se honem dávají ze stolu do skříně, místo pohodlných bot se nazouvají tlačící, módní střevíce, zapínají se počítače i opasky, kontroluje se vzhled a aranžují se booky na stolech. Holka nastoupí do výtahu uvidí Mirandu a se slovy "Promiň Mirando, neviděla jsem tě" zase vyběhne, aby Miranda měla celej výtah pro sebe a dejchala si neodejchanej vzduch. Miranda jen propluje kolem, jakoby dotyčná ani neexistovala. Pak přijde do kanceláře, vytkne věci, jako že modelka nebyla dost hezká a poptá se, "jestli toho chce tak moc, jednu hezkou modelku," všichni horlivě přikyvují, že nechce a slibují, že to hned zařídí a běží to zařídit. Podobně zkritizuje kde co, od nedokonalého sandwiche, přes fotky, módní kolekci, novou řadu modelů a rozhovor s hereckou hvězdou a všichni horlivě přitakávají, že nechce moc, ale úplně obyčejnou věc, v normálním čase, už to mělo být, a že to hned poletí zařídit (vlastně pokojně odkráčejí, protožo jim na to dala spoustu času, snad i o několik vteřin víc, než je nezbytně potřeba, a ten běh příjde až za rohem.)

      Říct Mirandě, že radši zůstanete u vykání, je ve skutečnosti nebezpečná vzpoura proti firmě a vyhlášení války Mirandě osobně. Firma by se otřásala v základech a při záběrech zvenčí by se mrakodrap kejval, jakoby ho chtěla vyrvat ze země Godzila a duše v pekle by si libovaly, jaké mají štěstí, že jsou před Mirandou v bezpečí.


      Tak nějak to v cool firmách, kde jsou všichni jedna velká, přátelská rodina, prostě chodí. V realitě to je ještě doplněno o pracovní dobu i o víkendech a ve svátky. Někdy i neplacené přesčasy. Zainteresovaností pracovníka na úspěchu firmy, kdy dostáváte prémie podle toho, jak vydělá firma (takže ne podle vašeho výkonu). Sem tam tam jsou kolegové, co vynikají správným etnickým původem a vyzobávají si snadné případy (a vy to musíte chápat a dělat ten náročnejší zbytek podle pravidel, které na vás opravdu platí). Taky tam je jisté i když neviditelné zastropování platu, takže když vymyslíte, jak něco dělat lépe, tak vám to je k prdu, protože vám přepočítají vše nižší časovou dotaci na ten samý úkol a zas jste na stejné mzdě. Takže se přestanete snažit a dobré nápady nikde neříkáte, protože na co si srát do bot.


      Člověk pak ještě rád vzpomíná, jak jsme si na základce všichni říkali příjmeníma. Žádný přátelský: "Prosím, Péťa blinká," ale drsné a odtažité "Prosím, Fiala mi zvrací do tašky" a bejt cool nikoho nezajímalo. Tak moc jsme byli tehdy skvělí.


      Podával jsem se na toho Honzu Volfa a je fakt strašidelněj. Jen by mě zajímalo, jestlo mu to tam někdo kupuje nebo to umění je ten falešnej eshop a je to druhej Jára Cimrman.


      F. - Vlastní blog je na mě asi moc povinností. To už bych se rovnou mohl vrhnout na to psaní, co mám k dodělání.

      A.P.

      Vymazat
    8. Galahad: Jak si vaše magnificence přeje, nechám v sobě vykvasit nějakou šílenou stařenu. Jen doufám, že se pak téhle role zbavím dřív, než mě sežere.

      A.P. Ten film neznám, ale Miranda na mě rozhodně působí jako efektivní manuál, jak zacházet s komentáři. Jinak bych se za vlastní blog taky přimluvila, to už bys měl spolu s F. dvě čtenářky a Honza Volf by se taky určitě nenechal dvakrát pobízet. Ale klidně se podělím i o místo tady.

      Vymazat
    9. To byste u naší císařské milosti získala malé bezvýznamné plus, milá Psice.
      ...mimochodem vzpomínáme si také na příslib nějakého textu o vilné sousedce... ;-)

      Vymazat
    10. Pravda, vaše blahorodí. Navíc šlo o sousedku seniorku, tím by se zaplácly dvě mouchy jednou ranou.

      Vymazat
    11. A.P. Byla bych třetí čtenář :-)

      Jinak dosud jsem taky o nějakém Honzovi Volfovi neměla tušení - a tím pádem ani zatím nevlastním žádný Sluníčkový miniadresáříček... :-)

      Vymazat
  2. Kořala z paprik nechutná zle, ale spíš než pálit bych doporučil macerovat.
    Ona, hádám, ta paprika stejně nebude dostatečně cukernatá na pořádný kvašení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ta naše není cukernatá ani náhodou, spíš nijaká. Je fakt, že jsem už na jednom festivalu ochutnala mrkvovici a nebyl to úplně děsivej zážitek. Což bylo ale spíš daný pokročilou hodinou a tím, co teklo před ní.

      Vymazat
    2. No jo... v určitou chvíli je člověk ochotnej vypít víceméně cokoliv, co teče a trochu dokrmuje hladinku... :-D

      Vymazat
  3. Jo, tak jsem v létě souhlasila, že si od tchyně vezmeme nějaké třešně, pro děti, na ochutnání. Přistálo nám jich doma asi 30kg - trhané v dešti, rychle spotřebuj. Tak jsem několik nocí pilně kompotovala a od pratchyně přijala zavařovací hrnec, abych už příště byla připravená...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. K zavařovacímu hrnci mám přirozený respekt. Mám ho od dětství spojený jednak s nekončící prudou při zpracování ovoce a hlavně rizikem předčasné smrti. No, možná to máma jen přeháněla, ale vyskládaný regály zavařenin mapující úrodu posledních 10 let u nás nikdy nefrčely.

      Vymazat
  4. PS. my tomu říkáme koloběh darů v přírodě...

    OdpovědětVymazat
  5. Samohonka z plžů by ovšem mohla excitovat méně otrlé zelené aktivisty :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, když se v Mexiku můžou přidávat do tequilly červíky, neviděla bych opilé šneky jako zásadní porušení plžích práv. Možná by to pro ně mohla být dokonce humánnější smrt než pomalé zapékání v pekáčku s máslem;)

      Vymazat
  6. Asi jsem doma nepřišla nikdy zkrátka ani co se týká mentální potravy. Svůj první pornočasák jsem našla u dědy ještě ve školkovým věku, zápaďáckej. Televizi neměl, ale na filmy jsem se mohla chodit koukat do výčepu ve vedlejším vchodu. To jsem činila krajně nerada, protože se mi pak posmívali místní výpitci a ještě se to pojilo s povinností vzít dědovi jedno do džbánu. U babičky jsem vyrůstala na Kytici a rozhlasových seriálech o vraždách.

    Naši nikdy neměli videokazety, takže jsem vyrůstala na dobové TV tvorbě. Komisař Cattani, gumídci a čágo bélo šílenci. S objevením flash disků jsem jeden čas bojovala s podobným křečkováním nikdy neviděných filmů, ale u mě už jsem to vzdala. Aktuálně jsem přešla do fáze půjčování klenotů z knihovny, který nikdy nestihnu přečíst do konce zápůjční doby. Takže je pak konzumuji najednou a intenzivně, a pak z toho mám knižní zácpu až do další upomínky na blížící se termín vrácení.

    Hrozně by mě bavilo chodit celoživotně do školy, kde by se učili tyhle drásavě zajímavé poznatky, bez kterých člověk dovede žít. Já se třeba dozvěděla až minulý týden význam dětské říkanky „ententýky, dva špalíky“ o kastraci kačera mezi dvěma kusy dřeva.

    Jen bych trochu rozporovala to štěstí plynoucí ze samých praktických věcí, protože jsem dostala doma dostala i pár věcí, který jsou neutopitelný, nestravitelný a sezobnout je může leda tak psychoterapeut.


    OdpovědětVymazat
  7. S nápadem na vypálení těch šneků už mě někdo předběh, tak jenom podotknu, že Gábina nemusí zoufat. Přežití potomků na rozdíl od plže jistí hrozba sociálky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...stejne jako jejich vypaleni socialni pracovnice vetsinou netoleruji. I kdyby to bylo natisickrat opodstatnely.

      Vymazat
    2. Nejistí nic. Jen maj spoustu blbejch otázek, když to náhodou nevyjde... :-/
      ...dokonce prej i když to jen málem nevyjde...

      Vymazat
  8. Tak uz chapu, proc se ve skolce najednou objevilo terarko, ve kterem jsou (zatim) dva sneci... :D
    Marcela

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokud jsou v terárku, je to ještě dobrý. Jak jsem ale pochopila, jsou nezadržitelně plodní a k tomu rádi utíkají...

      Vymazat
  9. Vida, já tenhle brilantní článek zapomněla okomentovat! :-) Utíkající šneky jsem skutečně nečekala! Příroda je vážně čarodějka :-) A co se přebytků týče, tak kdo nikdy nedostal něco naprosto hroznýho a nepoživatelnýho, ať první hodí kamenem. Já většinou jako konzument přebytků posloužím ráda, ale něco se vážně nedá.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to skoro k nevíře, ale šneci jsou fakt dobrý zdrhači. :-) Syn tak před mnoha lety přinesl jeden kousek z venku a ten se taky snažil utéct, seč to šlo :-)

      Vymazat
  10. Z těch šneků se mi navaluje. Párkrát mi je už taky někdo nabízel a jen přes moji mrtvolu. To už bych skoro snesla doma tarantuli než tohle 🤢

    OdpovědětVymazat
  11. Jooo, to je skvělý a je to perfektně vypointovaný po celou dobu! Ne jenom na začátku a na konci, což by bylo taky dobrý a oslavovaný.
    A co s touhle svou parádní dovedostí vlastně ještě podnikneš?

    OdpovědětVymazat