úterý 25. července 2023

Vánoční skleněné peklo

 

Myslíte si o sobě, že jste strašní rodiče? Poslyšte tento příběh.

Osobně jsem tak hrozná matka, že jsem dětem za vysvědčení (mimo jiné!) koupila učebnice Opakujeme si o prázdninách. Tohle obzvlášť nelítostné gesto odsoudila dokonce i Olga, která byla až do tý doby na stejným stupínku zlých matek a označila naše děti za chudáky.

„Jé, v továrně na vánoční ozdoby mají den otevřených dveří!“ nadchla jsem se před dětmi při návštěvě prarodičů. „Budem si tam moct něco vyrobit? A koupíš nám tam něco?“ ptali se vypočítavě naši chudáci během toho, co jim tekla zmrzlina po bradě.

Víte, jsem z těch exkurzí s dětma už docela zhýčkaná. Většinou jde o obskurní podniky, kde je spolu s vámi jen pár rodičů s dětmi a jeden nebo dva normální lidi, které dané téma opravdu zajímá. Dosud nepřekonaným highlightem těchto akcí je pro mě návštěva hasičů. Tam se matkám celý požární sbor opravdu věnuje, zatímco děti volně klopýtají mezi cisternami a geekové stojí stydlivě opodál se schválně přiděleným nejméně atraktivním členem posádky.

Továrna na vánoční ozdoby má do hasičské stanice hodně daleko, přesto se v avízovanou ranní hodinu před podnikovou prodejnou táhne nepřiměřeně dlouhá fronta. Jsou ozdoby nový Disneyland? Podcenila jsem make-up? Ať přemýšlím, jak chci, pořád mi v mozku nejde nadesignovat představa vyrýsovaného zdobiče kouliček s třpytkami ve vlasech. Abych byla upřímná – jednu bych po tomhle popisu měla, ale není moc sexy.

Mezitím si nás podnikové vedení rozřadí do tří skupin, pravděpodobně podle potenciální problémovosti. Naše skupina zahrnuje batolata, pubertální výrostky, dávno rezignované rodiče a nahluchlou seniorku s obřími brýlemi, která se podle Žmurova podezření ocitla ve frontě úplně náhodou.

„Být ve třetí skupině není žádná ostuda“ implicitně nás ujišťuje o pravém opaku naše průvodkyně. „Jako první půjdeme do dílniček!“

Procházíme od píchaček temnými střevy fabriky, která působí jako červí díra v čase. V místnosti s umakartovými stolky se ručička letopočtu zastaví na roku 1972.

Naším společným úkolem je udělat z průhledných minimalistických ozdob za pomoci třpytek a lepidla kýče. O to větší, když se dozvíme, že za každou z ozdob je potřeba zaplatit 90 korun.

„Podáte mi eště ty růžový posypky? Jo a lepidlóóó!“ zařve mi zprava do ucha seniorka tak silně, až nadskočím a vyliju lepidlo ze zavařovačky na stůl. Schytám za to od průvodkyně výhružný pohled. Ale zdaleka ne tak pichlavý, jako když Čičman sype na kouličku pátou vrstvu třpytek, o kterých jsme byli dopředu informováni, že jde o velmi, velmi drahý materiál.

Následuje stanoviště vyfoukávání ozdob. Ani tady o hasiče v převlečení nezavadíte, jsou tu jen mlčenlivé ženy a jejich kahany. Každý z nich má 200 stupňů a kdo tady nemá popáleniny třetího stupně, ten nepatří do party, a už vůbec ne na nástěnku se zaměstnanci roku. Úplně obyč kouličku se tady prý učíte foukat rok – a když jste šikovní, nestrávíte další rok hojením kožních štěpů.

Za tyto rizika jsou pracovnice prý nadstandardně ohodnocené. „A jakej mají měsíční plat?“ ptá se hrubiánsky Žmur, co všechno přepočítává na prachy. Odpovědí je mu jen zvednuté obočí průvodkyně a zamlžená odpověď o citlivých údajích. „Takže teda kolííík?“ zeptala se nahluchlá seniorka a všichni jsme to průvodkyni přáli.

Na oddělení stříbření jsme zachytili jednu pracovnici se skelným pohledem v holinách a okolo 10.000 postříbřených kousků skla napíchaných na drátu, které prý zvládla od rána. „Podle mě ji vůbec nepouštějí domů“ pošeptala mi Čičman, ale to už se otevřely další dveře a všechny nás ovanul omamný pach ředidla.

Toluenové království je asi jedinou halou, kde se zaměstnankyně smějí. Na zdi visí vybledlý portrét Karla Gotta a dvě zdobičky si zrovna povídají o příkrmech.

„Tak jsem jí namixovala květák a myslíš, že ho jedla?“ směje se zdobička A.

„Já ti stejně vůbec nerozumím, co říkáš“ přikyvuje se stejným úsměvem delfína zdobička B.

Třetí zdobička ze zarudlýma očima maluje sněhovou vločku. Tu samou sněhovou vločku na deset bambiliónů ozdob.

„To je hrozný, mami já se budu učit“ slibuje mi po exkurzi Čičman a Žmur už si ve své prázdninové cvičebnici listuje převody měrných jednotek. Jednou větou – požárníci nebyli, ale mise splněna! Za tohle zvýšené úsilí mi stojí i fakt, že ty velmi, velmi drahý podělaný třpytky nedostanu z vlasů několik dalších měsíců.

Jo a ten zdobič. Já bych ho viděla takhle nějak!



30 komentářů:

  1. Exkurze do třpytkárny do každé rodiny!

    OdpovědětVymazat
  2. Už tam chyběly jen písně otroků "My father how long?" a tak.

    Jinak já na rozdíl od Olgy lituju, že nás doma otravovali s nějakou chalupou a výletama, místo aby se ten čas a peníze věnovaly tomu, že by nás někdo přišel doučovat.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A.P. Vazne bylo takhle uvedomele i tve desetilete ja?

      Vymazat
    2. Právě, že nebylo. Od dětí se nedá čekat, že by byly sami od sebe uvědomělý. K tomu je právě mají rodiče vychovávat.

      To bych si naordinoval jako dospělej mému dětskému já, kdybych mohl nějak zpětně kecat do mé výchovy.

      To člověku dojde, když si pak v dospělosti dá práci, se to doučit. - Spolužáci to pochopěj na mrknutí oka, ty o tom bádáš 6 hodin, ale nakonec se to naučíš. Hlavně od toho neutýct k něčemu dalšímu. Když se dlouho nudíš nicneděláním, tak i subjonctivy začnou bejt děsná zábava.

      A.P.

      Vymazat
    3. Žmur byl třeba valnou část svýho dětství mentálním důchodcem. Připadá mi, že s věkem naopak získává určitě dětské povahové rysy a až bude jednou starej dědek, bude to ten typ důchodce, co leze na každou horskou dráhu v okolí nebo si hraje na mladíka jak ve Vrať se do hrobu.

      Já jsem naopak celkem ráda, že jsem v dětství věřila na trpaslíky a divila se, že když udělám díru do papíru, tak tam zůstane i když ho otočím. Člověk pak musí chodit na kurzy improvizace a hledat si svůj tým, aby se znova naučil tak elementární věci, jako si prostě jen hrát. Blbý ale je, že zlozvyky z dětství zůstávají i bez složitého upevňování.

      Vymazat
    4. Kolik ti bylo v čase trpaslíků a děr?

      Já ani nevím, do kolika jsem na trpaslíky věřil a jestli vůbec, stejně to byl jen komparz za Sněhurkou, aby nevypadala osaměle, než přijde Princ. Na Mikuláše tak do 5 či 6, ale i když jsem tajně věděl, že to je šestnáctka od sousedů, tak to byl děsivej zážitek. No a o rok či dva později padla i víra v Ježíška, ale koho to zajímá, když tam dárky byly dál.

      S tím impro to je dobrý. To je potřeba. Já si hrál aspoň trochu pořád. Měl jsem známýho, co to dělal ještě víc. Byl nějakou dobu bezdomovec a sbíral větvičky a lístky a poháněl to kopírkou a pak to rozdával, vymejšlel si vlastní písmo a nějakou muziku. Pak se zase z bezdomovectví nějak vyhrabal zpět do systému.

      V tom "Vrať se do hrobu" byl něco přes třicet. Horší je Dejdar, co si pořád musí dokazovat, že to dává. Ale zase tehdy osmdesátiletý Suchý měl o padesát let mladší manžeku a viditelně se s ním bavila.

      Třeba Žmur překvapí a bude guruovat nějaký sektě. Nebo bude jak Karel Gott a ještě ve sto letech budeš z jeho balkónu vyhánět slečny.

      A.P.

      Vymazat
    5. Ta vzpomínka na díru v papíru je ze školky. Vlastně by mě docela zajímalo, proč si ze školky pamatuju jen tyhle kraviny. Trpaslíci ještě o hodně později. Ne ve smyslu těch otrapů od Sněhurky, spíš ve smyslu malých entit mimo tenhle svět.

      Pravděpodobně jsem na tom ale s trpaslíky byla víc do směru toho bezdomovce s větvičkama. Dětství je zkrátka větší schíza než impro, kdy jen mindfuckuješ sám sebe.

      Sekta v rodině by byla fajn podnikání, to jsme v rodokmenu ještě neměli. Máš co jíst, pít a v co věřit. Když se to začne srát, necháš se od někoho zabít s tím, že po smrti tvé tělo zmizí jak ta kauza vraždící zubařky. A pak se jen posmrtně uchichtáváš v soudní síni...

      Vymazat
    6. Ono to s tou dírou možná není až taková kravina. Věci, co jsou snadné pro počítač jsou těžké pro živočichy a obráceně. Je snadné naprogramovat počítač, aby spočítal dráhu letu na Mars, ale těžko, aby chytil mouchu v letu hlavou dolů jako vlaštovka. Natož, aby vlezl do vody, vylovil klacík a pak se otřepal, jak to umí každej pes.

      Jak fungujou díry je poznatek, co se hodí celej život.

      Všechny děti si hrajou na doktora tak, že si navzájem ukazujou a prohlížej genitálie, jen já dostal nabídku, že se do mě zapíchne rezavá jehla na stříkačce, co tam dotyčná našla.
      ---

      O takovejch trpaslících psal Stephen King v jedný knížce. Trpasličci žili ve spisovatelavě klávesnici, on je živil drobečkama, jednou dokonce viděl malinkatou ručičku, co si tam zevnitř brala jeden drobeček. Ještě se tam bál malejch skautek, protože to mohli bejt roboti řízení CIA, na který se ani nevztahují časová omezení ohledně dětské práce. Jen už nevím, co to bylo za knížku.


      To, čemu se běžně (ne psy) říká schizofrenie je nejspíš přirozenej stav lidské mysli. Ono jde hlavně o to, že mysl funguje tak nějak demokraticky ve smyslu, co se dole odhlasuje, to se pak posílá nahoru. Klasický případ "nemám ráda, když mě bije, ale vybrala jsem si chlapa, co nemá pro ránu daleko".

      Ten sebevražednej guru byl vtipálek. Skoro bych mu přál, aby byl nějakej posmrtnej život. - Zas je trochu děsivé, komu svěřujeme své zuby.

      A.P.

      Vymazat
  3. My jsme byli na exkurzi v Poniklé a tam to bylo dobrý! Bez třpytek a dílnička samoobslužná. Ozdoby z Poniklé do každé rodiny. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak vypada samoobsluzna dilnicka? Jakoze to vsechno naklikas do vanocniho stroje a na konci vypadne z 3D tiskarny skleneny sob?:)

      Vymazat
  4. To je hodně mrazivá reportáž. Říkám si, jak je možné, že i když máme takovou masivní nadprodukci úplně všeho, tak pořád lidi nutíme vykonávat takhle nedůstojné práce a trávit většinu jejich života takhle. To vážně nedovedeme vymyslet nic lepšího?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A pritom by jeden rekl “tradicni umeni”, zlaty cesky rucicky, kreativni vytvarna cinnost!
      Jezis jak ty zensky museji nenavidet Vanoce. A co si asi vesi na stromecek? Sebe? Fotku vedouci smeny?
      IK

      Vymazat
    2. No presne! A to pani pruvodkyne na konci jeste poplacavala tenhle gulag po ramenou, ze jejich vyrobky odebiraji Svycari a Skandinavci, kteri evidentne neobraci v dlani kazdou kacku. Mzdu foukacek se sice nepodarilo zjistit, ale pred fabrikou zadne zaparkovane audiny fakt nestaly.

      Vymazat
    3. Marie Veronika

      Já jsem dělal spoustu nejrůznějších brigád a nijak nedůstojný mi to nepřijde.

      Malovat hvězdičky a sněhové vločky na skleněné koule není o nic horší než vyplňovat tabulky excelu.

      Když se tahle výroba zruší, tak budou ozdoby dělat v Číně a tyhle ženský nebudou mít práci v místě a výroba se už nevrátí. Američani tahle vyvezli třeba zpracování vzácných zemin do Číny, lidi propustili, ti šli dělat něco jiného a za dvacet let v USA zjistili, že nevědí jak na to a jsou závislí na Číně.

      Baťovy boty dnes vyrábějí indický děcka ve sweatshopech. Je to lacinější než Evropan na moderních strojích a ve Zlíně je prd.


      IK

      Myslím, že to nijak neřešej. Odkroutěj si svoje a jdou domů. Včera jsem četl nějakýho výtvarníka - profesora z umělecký školy, ten od vyučování utekl, protoře generace sněhových vloček je nesnesitelná. nic neuměj a nesměj se kritizovat, nesmí se tam žertovat, vše musí bejt korektné... skleněná koule aspoň nebude mektat, že jsi se lascivně koukal, když jsi ji bral do ruky.


      Psice

      Mzdy jsou tady v ČR nižší než na západě, protože za socialismu se tu nebraly skutečný platy, ale kapesný a na oplátku byly ty drahý věci "zdarma" a nikdo si to neuvědomoval natolik, aby žádal zvýšení platu, když to přestalo bejt.

      Známej, co utekl do Německa dělal dělníka v továrně a jezdil v mercedesu.

      A.P.

      Vymazat
    4. To, že tam nestály audiny, ti o tom příjmu zas tolik neřekne. U nás ve firmě si kdysi můj nadřízenej udělal radost bavorákem a málem ho to auto svlíklo z kalhot i jako manažera z prosperující pražský firmy... ;-)
      Já se pár let zpátky byl s dětma podívat ve sklárně (tušim) v Novym Boru. Docela se jim tam tehdy líbilo, hrozně si chtěly zkusit foukat a nutně potřebovaly koupit babičce skleněnou růži.

      Vymazat
    5. A.P. Brigáda žádná neurazí. Já třeba sním o roce, ve kterým bych dělala 12 různých manuálních prací na měsíc. Ale je rozdíl dělat někde na brigádě proti tomu, že čucháš celej den toluen, zaměstnavatel ti k tomu nepořídí ani blbou čističku vzduchu nebo klimu a děláš to proto, že v tomhle regionu je hledání práce o něčem úplně jiným než v Praze.

      Galahad: Jo, tyhle relikvie máme doma taky. Nebo třeba nikdy nepoužitou konvičku na mléko a držáček na ubrousky, který nemáme:)

      Vymazat
    6. Jo, ten toluen tam vidím jako jedinej skutečnej problém.

      A.P.

      Vymazat
  5. Psice, tohle je level 1, mozna 1+ za ironicke trpytive kouzlo Vanoc.

    Me moje mama za 4 z chemie v druhaku zaridila peklo na zemi. Do slova. Letni brigada za minimalni mzdu v nemocnicni pradelne. Teda jako mladistva jsem nemusela tridit pradlo do pracek, takze jsem prisla o spoustu legracek ktere z takoveho nemocnicniho pradla vypadnou. Ale za to jsem mohla uz v 5 rano stat u mandlu a premyslet nad cenou vzdelani a zda by nebylo lepsi tim mandlem projet hned po poslednim operacnim plasti… v poledne bylo venku tak 30, u mandlu 40 stupnu, klima nic, jen mrazive vedomi za 60 na hodinu.

    Zlaty trpytky!
    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK, ja chodila na mandl do pradelny zamlada s babickou. Vzdycky jsem si pritom vyposlechla, jak to nekomu rozvalelo ruce jak testo na linecky. To je teda prisnej trest. Ja delala v tretaku reparat z matiky a musela za trest jen jezdit kazdy druhy den 40 kilaku na kole na doucovani k megaprisny vyslouzily matikarce v duchodu na doucovani. Obcas se mi i tom zdaji zpoceny sny dodnes...

      Vymazat
    2. A ty legracky, co vypadnou z nemocnicniho pradla, fakt z toho pada neco jinyho nez strupy a hadicky? By me zajimaly konkretni ulovky! (Aspon uz vsichni vime, po kom Zmur ty blby doterny otazky ma)

      Vymazat
    3. Ted uz je to nuda, vsechno extra zajimave se uz pouziva jen v jednorazove verzi- z naseho oddeleni padaji uz leda tak propisky, jmenovky a klubicka naplasti, obcas nejaky peanek a nuzky… nanejvys neco z pacientskeho pradla, coz odpovida objemem i mirou znecisteni 15-ti nasobku novorozeneckeho.

      IK

      Ps: ty nuzky mi jednou projely rukou, jizvu zajemcum ukazu za drobny prospevek na vyzivu tech dvou malych tasemnic!

      Vymazat
    4. Věčná škoda předmětů na opakované použití! To můžu jako dítě odkojené hraním si na černých skládkách jen potvrdit. Jizva zní nadějně, recipročně mohu ukázat jizvu z Vietnamu, která zůstane už navždy vytetovaná v barvě místní prašné cesty. Nebo poslední článek prostředníčku, který se dá ohnout do opačného směru a úhlu, z něhož se většině lidí navaluje, když už jsme u nabídky tělesných kuriozit.

      Vymazat
    5. Hmmm, to zni taky slibne… zajimalo by me zda ma jiny odstin ne moje predlokti, tedy ten kus ktery nezustal na skvarove ceste u fotbaloveho hriste. Ale asi jo, to vite dovoz! Import export kvalita!

      Ten prostrednik je puvodni? A ma to nejaky prakticky vyuziti?

      IK

      Vymazat

    6. Mě teda žádnou brigádu za trest doma nezařídili (ne, že by ty normální brigády byly o moc lepší) ale pamatuju si na jednu brigádu v pekárně. Vzal jsem to na vejšce za jednoho spolužáka, co tam nemohl jít. Stál jsem u konce pece (tou projížděl pás), z který vypadávaly do přepravek pečený rohlíky a já jen odebíral naplněný přepravky a dával tam nový. Po šichtě jsem nešel pilněji studovat, ale spát a tak nějak jsem z toho zážitku vyvodil, že bych se manuálně uživil i v Austrálii a po takovýhle šílený šichtě bych pak měl volno a bylo by to lepší než omílat ty ekonomický bláboly, co nás učili na vejšce.

      Jo, ještě jsem tam asi hodinu plnil koblihy marmeládou. To už byla taková rafinovaná práce. Kobliha se narazila na něco jako trysku, zmáčkl se dávkovač marmelády a ten to do koblihy stříkl. Takový marmeládový znásilňování #metoo koblih. Jestli nějaká někam zapadla a je na tomhle světě, určitě o tom má dodnes noční můry jak Hollywoodští muži z Kevina Spaceyho.


      Mandl byl u nás celkem nudná věc (nebo mi jako dítěti ty šťavnatý kousky unikaly), ale pak se to všechno naráz dohnalo. Babička nesla z mandlu prádlo, šla kolem skupinky ženskejch a když byla tak o padesát metrů dál, tak tam vylítl ze silnice náklaďák a všechny je zabil, ne hned, protože ještě zvládly křičet. Babička z toho měla noční můry až do doby, než doktor poradil, ať koupěj flašku rumu a ať se opije. Pak to přešlo.

      On to byl takovej nepříjemnej kout i před tím, ale pak se člověku už tuplem nechtělo tam chodit.

      A.P.

      Vymazat
  6. IK: Myslím, že je to podobný - prostě takový ten špinavě oranžový odstín. Ano, prostředníček je původní, žádné plastické úpravy!

    AP: V pekárně dělal jeden náš spolužák na gymplu. Po prázdninách se nám pochlubil, že celou šichtu s dalšíma poddanýma zabíjeli masařky a zapékali je do rohlíků. Mňamky.

    Stříkání koblih zní zábavně, akorát se s tou marmeládou strašně šetří. Kdybych tam byla na lince já, tak by mě zajímalo, kolik marmelády se tam dá nastříkat, než se celá rozletí na cucky. Standardně bych je přeplňovala, protože suchý jsou o ničem. Nebo bych do těch dírek cpala dárky na způsob čínských koláčků štěstí s věštbou.

    Mandl - a jsme u Hepnarový. Again.

    OdpovědětVymazat
  7. Neskončil tvůj spolužák v EU nebo Last Generation, co nás taky chtějí naučit mlsat drahej hmyz místo lacinýho hovězího.

    U těch koblih se nějak musela zmáčknout páka na doraz a vystříkla tam jedna dávka, tak bys asi musela zmáčknout dvakrát a tipuju, že by to jen teklo okolo a měla by jsi marmeládu na ruce.

    Čínské koláčky štěstí jsme tu tehdy neznali a věštby už byly trošku protistátní. Když u nějakejch lidí strašilo, tak to někdy snad i šetřila StB.

    No, je to podobná nehoda, ale on byl "jen" ožralej, tak dostal asi sedm let a poklizeno. Opilej postarší blb je přeci jen pochopitelnější než útočící dvacítka.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, je fakt, ze to z nasi tridy dotahl asi nejdal. Co vim posledni zminky, tak ridi firmu nekde v Nemecku. Tezko rict, jestli prodava moucku ze sarancat, nebo je to neco na zpusob te jeho pekariny, jen zapeka kurvitka.

      Vestby byly mozna protistatni, ale o to vic vyhledavane. Ve vesnici za nasim mesteckem zila kartarka, kam se sjizdeli lidi zdaleka. A o mem narozeni se mama dozvedela z vestby od cikanky z nadrazi.


      Vymazat
  8. Jako promo akce, jejímž cílem bylo zlepšit prázdninový vztah k darovaným učebnicím, to bylo skvělé! :-)

    OdpovědětVymazat