čtvrtek 6. července 2023

Mistr zenu

 

Dovolená v Polsku je tak trochu návrat do dětských let. Zvlášť když jste se narodili ve východních Čechách a jezdili s mámou nakupovat jídlo a hadry. Doteď si pamatuji sladkokyselou chuť tajně ujídaných galaretek a námořnický tričko. U nás by se dalo koupit asi to samý, ale víte co? Nemělo by to ten esprit překračování hranic a šmelení zlotých s vekslákama v kožených bundách.

Mají tu proklatě krásný a studený moře, který z naší rodiny dává jen Žmur. Dlouho jsem si myslela, že je Emův, ale asi jsem se 9 měsíců před jeho narozením zapletla v nějakým pražským báru, kam se jezdí nechat okrást Islanďani a Eskymáci. To moře má 15 stupňů, pocitově tak ještě o 5 míň. Když do něj strčíte ruku, tak ztratíte do pár sekund cit a naději, že budete ještě někdy psát na klávesnici něčím jiným než omrzlým zčernalým pahýlem. Žmurovi je to jedno. Koupal by se i v zátoce mrožů nebo v mrazáku plným ledů.

Nalevo Dudovo, napravo Putinovo. 
Za překročení toho chatrnýho plůtku až 3 roky natvrdo.


Em tuhle zálibu sdílí se Žmurem, zatímco my s Čičman hledáme mušle a jantar. Ten je prý pro laika zaměnitelný s fosforem z korodujících bomb z druhý světový. Víte, jak poznáte, že tyhle mléčně medové oblázky nejsou jantar? Když vyschnou, samovznítí se a prohoří vám v dlani díru. Vždyť vám to říkám, Polsko je proti španělským připosraně obstarávaným plážím pořád ještě ten divokej dovolenkovej západ. Ale to jsem odbočila.

Chtěla jsem vám napsat hluboký lidský příběh o smrti a znovuzrození. A taky o tom, že Em v sobě má geneticky zakódovanej zen buddhismus, fakt.

Předevčírem jsme na našem road tripu míjeli krásný lesy a úplně nejkrásnější pískové jezero, proti kterýmu by se Mácháč jen smutně usmál a střelil se do týla jednou z vodních pistolek, který se mu válej u dna.

Jezero Biezskowice se v lese otevřelo jako přízrak – průzračně čisté, s bílým pískem a úplně, nekecám, úplně opuštěný. Dokonce i já jsem si při pohledu na tuhle fata morganu běžela pro bikiny. Představte si to jako slow motion, běžící Psici, její vlající ručník a tu písničku z Pobřežní hlídky. Jenže tuhle znělku dokonalýho léta předčasně ukončila cedule u vody, přísně oznamující asi pětisetnásobnou koncentraci escheria coli ve vodě. Vlastně to byla jedna obrovská líheň bakterií a potenciálního průjmu, o který nikdo z nás nestál.

A tak jsme šli na šlapadlo na řeku. Děti se hádaly s Emem o to, kdo bude šlapat, a kdo bude do těch šlapajících celou dobu hučet, jestli už si může taky zašlapat. Tohle mi naprosto vyhovuje, protože já mám jen přízemní cíle lehnout si vzadu doprostřed a dívat se na mraky. Takže si jedeme, z křoví po stranách kvákají žáby, děti se hádají a pedály rytmicky pleskají do vody, prostě idylka. A do toho bílého šumu se najednou ozve jen „sakra“ a malý, ale významný žbluňknutí.

„Co se stalo?“ ptám se Ema a Em úplně normálním hlasem, kterým si obyčejný lidi objednávají polívku z meníčka, odpoví, že mu do vody vypadl jeho skoro novej, přepíčeně drahej mobil.

„Cože?!“ vzburcovalo mě to prosté oznámení, protože jsem na některý věci reaktivní a zrovna tohle by u mě znamenalo příval slov, který by si nikdo za klobouk nedal. Taky bych se svlíkla a potápěla v bahně jak japonská lovkyně perel, pak doběhla do nejbližší vesnice a přemluvila aspoň dva amatérský potápěče do záchranný akce a psal by o tom místní tisk.

„Kašlem na to,“ řekl Em. „Stejně jsem si chtěl dát digitální detox“.

Ale nebyl čas se divit, protože dětská hlídka našeho plavidla už hlásila muže přes palubu na pravoboku, konkrétně tonoucí hrdličku. Jak byl Em nezúčastněný při rychlý smrti jeho mobilního zařízení, tak se mohl ohledně hrdličky přetrhnout při rozkazování nám všem ostatním, abyste si o něm zas nemysleli jen to nejlepší.

„Ty tam, Čičman, hoď ji vestu, ať si na ni může vlézt.“

„Šlapej a kormidluj doprava. Víc šlapej!“

„Bože! Vždyť jste ji přejeli! Vás si tak poslat pro smrt!“

„Natáhněte se někdo z lodi a vemte toho ptáka do holých ruk, to je jedno, že klove. Je to jeho poslední šance!“

Vlastně nechápu, že ten pták všechny naše pokusy o záchranu přežil, protože třeba já bych byla po přejetí šlapadlem a Emových příkazech radši utopená na hadry.

Ale přežila. „Třeba k nám v létě přiletí na okno a splní nám za to tři přání,“ řekla Čičman. Popravdě řečeno nevím, při pohledu na vyžraného kocoura majitele půjčovny, rozvalujícího se s ním v křesle. Ale jestli přiletí, budu si přát, abych se stala zen buddhistkou jako Em.



 

75 komentářů:

  1. Psice je mi lito, prispevek jsem nemohla docist… vis jak si minule psala o mode “free kozy”? Tak te se ti mi ti nejak promitlo do sceny, kdy bezis k jezeru…

    Chechtam se jak pubertak!
    Diky :)))
    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, taky jsem si začal představovat Psici jako dívku běžící v červených plavkách.

      Pak vytáhne z moře utopence i s přikousnutým žralokem a se slovy "Pojď k mamce" mu začne dávat dýchání z úst do úst.

      A.P.

      Vymazat
    2. Ale ne, odteď už nebudou žádný příspěvky stejný jako dřív!
      Tam nebylo koho zachraňovat, leda kdyby tam byl nějaký nafouklý utopenec, který by na břehu explodoval a rozmetal průjem na dvacet metrů okolo.

      Vymazat
    3. A plavky mám černý, nejsem blond a ty prsa v porovnání s Pamelou taky nesedí!

      Vymazat
    4. Zkoušel jsem si tu představu zkusit opravit a moc to nejde. Je to něco, jako když se ti do hlavy zavrtá písnička a půl dne tam nic jiného není.

      Bude to delší boj. Něco, jako když se něco naučíš špatně v cizím jazyce nebo v posilovně.

      A.P.

      Vymazat
    5. Mozna si tu Pamelu soupnu rovnou na profil, at mame teda vsichni jasno. Nez aby takhle prosakovala na pozadi.

      Vymazat
    6. A nemohla by to být, když už teda, radši Carmen Electra?
      ...u tý by (skoro) odpovídala aspoň barva vlasů...

      Vymazat
    7. Carmen by byla jiste polichocena!:)

      Vymazat
    8. Nepochybně ano. Vždycky mi byla sympatičtější, než Pamela...

      Vymazat
    9. To mě asi taky. Pak jsem jen nepochopila přítomnost té vysoké nehezké plavčice, jejíž jméno si podle mě nikdo nepamatuje. Možná tam chudák byla jen proto, aby vynikly její kolegyně. A taky je dost nespravedlivý, že ženské oko se tam nemělo na čem popást - byl tam jeden zakrslej plavčík, co by mohl mít svůj vlastní boy band a pak nechutnej Hasselhoff.

      Vymazat
    10. Vysoká nehezká plavčice... Zlý jazyk by řekl, že ta tam byla, protože vedle vystavování hrudníků a prdelek taky bylo občas potřeba někoho fakt zachránit...
      Jináč jestli myslíš tu, co myslim já, tak ona nebyla vyloženě nehezká, ona jen neměla tak napěchovanej dekolt. Což třeba mně, vzhledem k tomu, že ze mě vyrostl dolňák, zas tolik nevadí.
      Na čem popást - hele nevidělas teď nedávno ten filmovej remake Baywatch, kterej je sice prej snad ještě blbější než seriál s Hasselhofem, ale hraje (no hraje - chodí bez trička) Dwayne Johnson a Zac Efron... Jestli ti teda tyhle dva lahoděj víc, než původní obsazení... :-D

      Vymazat
    11. Z toho seriálu BayWatch jsem neviděl ani díl v kuse, tak o tý nehezký ani nevím, ale je možné, že tam byla, aby se měly do koho vžívat i ošklivky, kterým nejde ani si nalhat, že mít jen trochu menší zadek, větší prsa, rovný zuby a obě oči stejné velikosti, tak jsou celá Pamela. Madisonské Mosty s nudnou, nijakou hlavní hrdinkou byly obrovský hit. Kdekterá se mohla do hrdinky bez problému vcítit.

      Hasselhoff v chlapech si určitě nevede jako Pamela v ženskejch. Určitě nechtěl mít žádnou konkurenci.

      Ta kolumbijská zpěvačka Shakira udělala to samý v klipu Waka Waka, kde je sousto pro chlapy jen ona sama, za ní se zdatně vykrucují nějaký obyč holky, hlavně černošky, tu velkej zadek, tu vzhled zakrslá Lisa Minelli, tu černoška oháknutá jak papoušek.

      Kdyby za sebe Shakira dala nějaký litevský roztleskávačky, tak ji nikdo nevidí ani v prvním plánu, ať by se kroutila jak by chtěla. Zato fotbalisti vypadali dobře a chlapsky skoro všichni.

      V kastingovkách mají někdy zadání, ať dotyčná není moc hezká, aby nevypadala líp než herečka.

      A.P.

      Vymazat
  2. Přepíčeně drahej mobil...přepíčeně dr...
    ...tohle příslovečný určení si nechám pro obzvlášť vypečený příležitostě...
    Ovšem pro ten telefon bych asi neskákal taky a to ausgerechnet mě nikdo nemůže podezírat, že bych měl mezi ušima zenovou zahrádku.
    Holt si pořídí jinej přepíčeně drahej mobil...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, vlastne me nenapadlo v kolika slovnich druzich lze takovou picu pouzit :) prepicene, picovat, ty pico…

      IK

      Vymazat
    2. Jeden etnograf se takhle ptal staré vesničanky na jméno jedné součásti kroje "A teta, jak říkáte tomuhle?" a teta "Předpíčník".

      A.P.

      Vymazat
    3. Číslovku z toho slova asi nevymyslíme... Ale jinak všechno!

      Vymazat
    4. Půlka toho slova je číslovka. Píše se řeckým písmenem a používá se při výpočtu kruhu. Určitě se z toho dá něco vykouzlit. :-)

      A.P.

      Vymazat
    5. V cislovce doslo k zamene na “kurva moc” a “kurva malo” :) takova novodoba transpozice!
      IK

      Vymazat
    6. A co je ten predpicnik? Je i zapicnik?

      Vymazat
    7. To byla taková zástěra, co se dávala ještě zepředu na sukni.

      Zápičník asi nebyl, takže slovo je ještě k dispozici pro nějaký originální význam.

      Já si myslím, že etnograf radši ukončil výzkum u předpíčníku, protože anatomie celkem jednoznačně určuje oblast, kde by se měl případný zápičnk hledat... a vzhledem k tomu, že si venkovanka v kroji někdy ulevila na ulici, aniž by musela cokoliv sundavat (jako pravá francouzská předrevoluční šlechtična) a vzhledem k věku pamětnic... prostě měl etnograf plno jiného bádání.

      A.P.

      Vymazat
  3. Vidíte, a já to slovo znám už roky, akorát mi bylo stydno psát takhle sprostě na blogu. Ale se starým blogem je to jak se starým člověkem, úroveň postupně upadá a ven se derou vulgarity a starý tajemství.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je jak s novýma hadrama. To je na ně člověk opatrňoučkej, aby na ně ani moucha blbě nedejchla, ale jak na nich objeví první flek, jde to s tou péčí z kopce a na konci s nima vytírá podlahu...

      Vymazat
    2. Rasputin měl teorii se do hříchu celý ponořit, aby se z něj člověk vynořil očištěn.

      Já jsem měl pár známej Slovenek, ty to slovo používaly jako slovní vycpávku, takže to nakonec znělo, jako když ptáček zacvrdlikal, jiskřička zajiskřila, kamínek zablýsknul.

      Lepší najít perlu v blátě než červíka v krásném jablku.

      A.P.

      Vymazat
    3. Galahad: Jo, presne! A minuleh prispevek bylo jak zrat kebab po 5 pivech. Tu mastnou chilli&cesnek omacku mas i za krkem a po prani to vypada snad jeste hur nez predtim.

      A.P. Ro je fakt, slovensky "po pici" zni skoro az nezne a dojemne. Rasputin se noril rad a do vseho. Ale nerada bych tady rozvijela nejaky divoky teorie, protoze pak si me budete spojovat s vousatou Pamelou s oblicejem Rasputina.

      Vymazat
    4. Ostatní možná, ale my měli doma o Rasputinovi knížku a tam byl obrázek, jak sedí fousatý Rasputin a kolem asi tak pět, šest nahatých šlechtičen, některé v modrých punčocháčích.

      Takže by to asi bylo ženské osazenstvo pobřežní hlídky kolem Mrazíka. Ty by jsi byla ta, který by ten zbožnej výraz šel nejhůř.

      A.P.

      P.S.: Ty osamělé kůly na jedné fotce, to je fakt státní hranice mezi Polskem a Ruskem a tedy NATO a Ruskem?

      Nějak mi to připomělo ten díl MacGyvera, kdy se vydal do Čech. Oni tam v daleké Americe měli trošku zkreslené představy o tom, jak vypadá státní hranice mezi Západním Německem a Československem, tak to pojali jako polní-lesní cestu se závorou. - Takže to trochu připomínalo Cimrmanovo jdu na sever a už jdu na jih - jen ve verzi jdu po západním Německu a už jdu v Československu.

      Pro mě je skutečná hranice to, co se nedá přehlídnout, začíná se zdaleka hládkama na nádražích, pak se jde práskacíma vesnicema, pak vysražný tabule, několik řad vysokých plotů z ostnatého drátu s oklovanými zbytky narušitelů, mezi nimi občas elektrický výboj, jakoby i sem přicházel Terminátor z budoucnosti, mezi ploty zoraná země, někdy se stopami vedoucí až k jámě po výbuchu miny, štěkající vlčáci a dobrmani. Tak nějak prostě k nepřehlédnutí.

      Teď to ještě vylepšené přetujícíma dronama, varovnými hlášeními a kolabujícím signálem na mobilech.

      A.P.

      Vymazat
    5. Nebo to bylo podobné uskupení, jako holky z pobřežní hlídky kolem Hasselhoffa. Určitě by si s Rasputinem našli společný témata - minimálně chlast a ženský.

      Ty kolíky a cedule (přidávám ji do fotek) sice označují hranici, ale nejspíš to je jen hraniční pásmo. Kdoví, co je tam dál - společně s tebou dost doufám v nějakou romantickou verzi hranice z filmu o studený válce. Vlčáci, ostnáč, a v budce pohraničníci se samopaly, co mají ve skříňce samohonku a plakát nějaký budovatelský pornostar u soustruhu.

      Ještě jsou tu koncentráky, pokud člověk vyloženě potřebuje ke svýmu cestovatelskýmu komfortu ty ostnáče a kolektivní vinu (Stutthof).

      Vymazat
    6. Koncentrační tábory byly vždy trochu morbidní, zvlášť, když tam nejedeš se školou a tak si nevezeš ani unuděný spolužačky na konverzaci. Od té doby, co jsme spojenci Ukrajiny, kterou dokonce podporuje Izrael, tak ani nevím, jak bych se k nějaké kolektivní vině dopracoval.

      Nějaký hrady s mučírnama, tam nejsou nebo domek, kde Marie Curie-Skłodowská v červenejch plavkách vyráběla své první vůbušniny, aby zapůsobila na místní uličníky Rasputina a Hasselhoffa?

      A.P.

      Vymazat
    7. Kdyby se zapatralo hloubeji v tvem rodokmenu, tak by se urcite nasli nejaci germansti predci, kteri se podileli na generovani budoucich nacistu. Znas to, jak se znas pres 7 lidi s kymkoliv na svete - tak se podle me muzes propojit i s jakymkoliv cistokrevnym zlem pres 7 predku z rodokmenu.
      Hrady s mucirnami jsme minuli. Tak zase priste.

      Vymazat
    8. Předkové pocházejí z typicky českých vesniček z českého vnitrozemí.

      Ale bydlím v domě, kde měli bejt za války ubytovanej oficíři Wermachtu, co se pak odjeli nechat zabít ke Stalingradu, tak možná nějakej stín přivtělené duše. Taky někdy dva mladí esesáci, ale ti by taky nezabili ani veverku.

      Já nevěřím na zlo. Za vším je dobrý úmysl. Dokonce jsem viděl jednou chlápka, co si myslel, že je zlej a když se mu jeho dceruška, rozbrečela, že ji děti nemaj rádi, že je zlá, tak ji utěšoval (akt laskavosti) vyprávěním o tom, jak je to fajn, bejt zlej a že si z toho nemá nic dělat.

      Podobně měli v Německu esesáky, co vzali děti, ať si zastřílí na vězně a užijou si trochu zábavy. No nepřej to malýmu, tu radost bejt jako táta. U nás jsme měli hodné komunisty, co sice sem tam umlátili někoho připoutaného k radiátorům, ale to tak nějak pro zlepšení osudu lidstva a byli hodní na svá vnoučátka. Ti dneska jako staří pánové vysvětlují, jací to byli jejich dědové dobří a slušní lidi a jestli někoho umlátili, tak protože USA bombardovala Vietnam a tak to měli dopředu za to.

      No, ale dobrý úmysly sem nebo tam, nakonec to udělalo z koncentráků docela ponurý místa. Taky nemáš doma stínítko z lidský kůže i když je fakt pěkně zpracované a ta tetování vypadají úžasně, když se lampička rozsvítí.

      Tu teorii malých světů znám. Ke všem státníkům to mám přes 5 lidí. Ke všem filmovejm hvězdám přes 2. No a jelikož jsem četl jak Goebbels zapíjel něšťastnou lásku v malostranských hodpodách, tak to k němu bude jistě jen přes dva lidi.

      Ty hrady jsou dobrý v tom, že už je to takový dávný, jako v pohádkách. Pak vyjdeš z mučírny, je tam sluníčko, jsou tam mladý pubertální turistky, co koukaj po klukách. Stánek se suvenýrama, limonádama a nějakejma tatrankama... - vyjdeš od kremačních pecí v koncentráku, zas je tam jen apelplac, řada suchejch latrin, nějaká rampa, ostnatý dráty a tak.

      Na hradě ti udělají nějaký divadelní představení, šermířskou skupinu, středověké tance a tak. - To v koncentráku nikdy neudělaj koncert kapely nebo rovnou fesťák, žádné promítání filmu o kapitánu Klossovi nebo Kam se poděla sedmá rota, žádná soutěž kuchařů o nejlepší tuřínovou polívku, soutěž pro děti o nejlíp schovanej kousek chleba, módní přehlídka na téma nově pojaté pruhy na uniformě a tak. Prostě se to nějak nehodí.

      A.P.

      P.S. - Ještě něco drahýho skončilo v kalných vodách polského jezera při hledání vnitřního klidu? Kreditka, trička od Gucciho, hodinky z Pařížské...

      Vymazat
    9. Jo, o dobrejch úmyslech to určitě je - a o odstraňování lidí, kteří ti v cestě za těmi dobrými úmysly stojí. Nacistům jich tam stály miliony.

      Můj táta byl v milicích. Ve školce jsem byla nejhrdější holčička ze třídy, když tam jednou přišel můj táta v uniformě a nechal nám se svým kolegou milicionářem kolovat opravdický zbraně, kterými bránili náš stát proti imperialistům.

      Až o hodně později jsem zjistila, že to asi nebyl žádnej velkej hrdina - politickým odhodláním i výkonem svý funkce, což bylo vlastně pro něj i všechny ostatní dobře.

      Ale kdoví, třeba jednou zazvoní na dveře mstitel nebo mstitelka jako v Kill Billovi a roztřílí mě i s balením cornflejků v ruce na maděru. Já ho už radši ani neptám, protože on mi o tom stejně nechce nic říct.

      Na ten zábavní koncentrák by sis měl podat žádost o grant z EU. V koncentráku na žádnej velkej turismus nikde nenarazíš, ani v Osvětimi ne. Zvedlo by to turistický ruch v daný lokalitě a výtěžek by šel na záchody pro třetí pohlaví na každý náměstí, nebo na další studii, co udělá s lidmi nepodmíněný příjem.

      Já bych to snad jen doplnila o závody v přelejzání ostnáčů a pečení buřtíků v krematoriu. Potkáme se v pekle.

      Nic dalšího drahýho v polských vodách neskončilo, jedním drahým telefonem se naše neznačková rodina zcela vyčerpala z luxusu.

      Vymazat
    10. No nebyl on za službu v LM nějakej příplatek v zaměstnání? On když člověk živí rodinu, tak na nějaký přilepšení kejvne a politickym pozadim si ani hlavu neláme...

      Vymazat
    11. Priplatek/ vyhody… neodsuzovala bych.

      To je otazka, kterou si kladu uz dlouho- byla bych tak zasadova, kdyz bych vedela, ze treba malym podpisem na prihlasce zaridim detem povoleni ke studiu? Nebo Nejsem si sama sebou jista…

      IK

      Vymazat
    12. Hlavně se tu asi bavíme o takovym tom rozkydlym sociku osmdesátých let, kterej přeci jen byl jiný kafe, než ta revoluční divočina přelomu čtyřicátejch a padesátejch let. Píka, nebo Horáková byli dávno pryč, nový podobný nebyli a ignorovat politiku pak vcelku snadno šlo... Těžko taky vyčítat tu odevzdanost generaci, která v tom už vyrostla a celý to zřízení brala jako hotovou věc...

      Vymazat
    13. IK: Určitě neodsuzuji, beru to přesně z téhle optiky. My jsme navíc měli jako rodina docela pošramocenej profil, protože ze strany máminy familie tam byla emigrace na Západ a tím pádem i vedenej svazek, co kdyby takhle postupně mizeli i další příbuzný, žejo. Takže milicionář je potom ve spisu bonus, co ti to všechno aspoň trochu vyvažuje.

      Galahad: Příplatky nevím, pro mě byly praktickým přínosem jen papíry z hlavičkou strany, na který jsem si mohla kreslit. V 80tkách se sice žádný hrůzy neděly, ale práskáním se určitě ublížit dalo, i když už nešlo o tresty smrti za rozvracení republiky.
      Ale táta to měl podle mě hlavně jako takovej kroužek pro dospělý, kde se zadarmo chlastá a střílí ve střelnici.

      Vymazat
    14. No to komunistům taky milióny. Jen jsme měli štěstí a vyřádili se v SSSR, Číně a Kambodži a my tu měli proti nim jen odvar.

      Navíc jedni jak druzí byli podporováni z Británie a USA a tam už jim šlo zase jen o prachy a moc, takže nic vznešeného.

      Když jsme byli malý děti, tak na nás působili takhle vojáci se samopalama. Milicionáři ne, ty k nám nepustili. Tehdy byli ještě bdělí a věděli, že i mezi dětma může být nějakej nebezpečnej špión.

      Nevím, jak vypadal tvůj táta, ale zatímco záklaďáci byli mladí kluci kolem dvaceti, kteří sice nebyli kulturisti, ale měli vysportovaný těla a hlavně žádnej pupek, tak miliconáři ke konci bejvali už fotři v letech, většinou zdatný břicho a z pohledu záklaďáků nepředstavovali velkou bojovou sílu. Stačí se podívat, kdo jak hraje fotbal. Dvacet něco litaj po hřišti jak vystřelená pružina a postarší Dejdaří jsou rádi, že to "Ještě dávaj".

      Na začátku po 48 byli všichni ještě poválečně vyhublý. Taky existovala nějaká malá možnost, že nějakej zlej kapitalista vleze do fabriky, aby si tam vzal něco, co mu poctivě ukradli (soustruh asi ne, ale třeba plány na výrobek, kterej sám vymyslel a se kterým za západě bude moci začít novej život). Tak v osmdestátkách už cvičili tak nějak zbytečně, protože vnitřní nepřítel neexistoval a nějaká ta 85 americká mechanizovaná brigáda by se sotva zabejvala dobýváním našich továren.

      No ale mě se hoděj dneska, protože, když nějakej nostalgik socialismu začne jak kolovrátek, jak bylo dobře, tak se ho zeptám, proč za svůj milovanej systém trochu nebojovali, že si mohli vzít zbraně ve skladu milicí, ty byly v každý fabrice a hned jen nasraně mlčej.

      Legrace byla, když měli jakoby tajný cvičení, ale všichni v fabrice to věděli, protože nešli do práce a v kuchyní si nechali navařit na cestu do polní kuchyně, protože aby cvičili tajně o víkendu a ještě si za lepší zítřky dali jen konzervu s chlebem, na to už nadšení nestačilo.

      Jaký to bylo, když jsi zjistila, že nebyl ten hrdina? To musela bejt trochu ztráta iluzí, asi jako když se jinde zjistí, že máma měla avantýru s pošťákem?

      V Kill Billu ji nemordoval tátův nepřítel, ale šla mordovat kámošku, co jí osobně zradila a když přišla do kuchyně kámošky dcera, tak dělaly jakoby nic. Takže se spíš boj, že přijdeš jednou ráno za tátou, ten si v rozmlácený kuchyni bude povídat se starým kamarádem, ten se tě mile poptá, jak jde život, co novýho v korporátu a jen co odejdeš, uslyšíš zvuk probodávanejch kornflaků.
      ---

      Máš dobrej nápad. EU by mě ten grant určitě přiklepla, protože bych zdůraznil, že tam dělali strážné hrdinní Ukrajinci, tak je to něco jako pomoc těžce zkoušenému národu a že tam budu kromě LBGT++#@°°°° zaměstnávat ještě válečné invalidy s dřevěnou nohou a páskou přes oko.

      Ty závody v přelejzání ostnáčů a kremační buřtíky jsou skvělý. - Ještě nějaký atrakce budou potřeba. Napadlo mě "Protřiď si své kamarády přimo na rampě," soutěž o nejkrásněji plandající kůži a pro mladé chemiky: "vyrob si své mýdlo" (mohli by dostávat k tuku a popelu nějaký květy levandule, nemusí to bejt tak autentický).

      Jedinej luxus a vzal to tak lehce? Tak to už ten zen musí dělat hodně dlouho.

      A.P.

      Vymazat
    15. O tom žádná, že ublížit se dalo. Ten režim byl v různejch směrech děsnej voser. Dítě se ti nedostane na školu, protožes předloni nepřeblafla okresnímu tajemníkovi, tak to máš za to, smrade. Sousedů v baráku se ti na rodiče choděj ptát divný pánové, protože teta zdrhla do Kanady. Nebo tě v pátek na dálnici zastaví policajti, aby zkontrolovali, jestlis náhodou před víkendem neopustila pracoviště před koncem pracovní doby. Těch protivnejch sraček bylo pořád dost na to, aby to nakonec lidi začalo srát... Což je nakonec vlastně dobře...

      Vymazat
    16. IK.

      Já jsem měl kamarádku, jejíž otec vstoupil do strany, právě aby se dcera dostala na vejšku a ona mu pak pořád říkala, jak se za něj stydí. Pak utekla na západ.

      On tam pak rozumoval jak je v ČSSR dobře a že si za desetikorunu koupíš salát a 4 rohlíky a pořádně se najíš. Chovala se k němu jako k bláznovi a nechala ho žvanit. Co mu vysvětlovat, že ona má za místních osm korun v menze polívku, jídlo, zákusek a kolu/sprite/vodu. Zdravější jídlo, protože jeden výběr byl vždy steak a jeden vegetariánskej.

      Taky jsme měli na vejšce spolužáka, na kterýho pak prasklo, že je ve straně. Ne mezi náma. On to zatajil straně a ti mu pak udělali průser. Pak musel chodit na schůze. On byl na začátku frajer, muzikant, holky o něj měli zájem a tak. No pak musel chodit na schůze a pomalu to přestával bejt on.

      Přitom mu nikdo ze studentů neřekl ani popel na to, že je ve straně, protože ho k tomu donutili v práci. Většina ostatních měla protekce a byli rádi, že se oni takhle rozhodovat nemuseli.

      Dneska je zrovna výročí útoku Hepnarové. Vždycky mi bylo divný, co je na jejím chování komu tak nepochopitelné. Stála sama proti celému světu, všem dělala otloukánka, proto pak měla ten pocit úlevy a naplnění. Vrátla jim to.

      - Vždyď jsme tu všichni podporovali tu "moudrou" stranu, co ji nenechala studovat a poslala ji dělat do garáží mazačku a přezouvat gumy. Mladou holku. Bingo. To by byla galaktická tragédie, kdyby ji nechali soudruzi normálně dělat/studovat, co si sama vybrala.

      Včera jsem četl na novinkách nějakou vnučku advokáta, co Hepnarové uskočil na poslední chvíli. Skončil "jen" s přeráženejma nohama. Advokát, co neměl ponětí, co se tady v tý zemi dělo? K smíchu. Ona měla jen dědečka se zpřeráženejma nohama. Ji samotnou nikdo nešikanoval a nemlátil jako Hepnarovou a ještě se z toho vykecává. Z jednoho jedinýho traumatu.

      A.P.

      Vymazat
    17. Zrovna Hepnarovou omlouvat systémem se mi trochu příčí. Nepochybně se na ní taky podepsal, ale lidí, který na ČVUT místo v posluchárně skončili v kotelně, bylo mnoho, Hepnarová ale jen jedna... K tomu jejímu snapu musela vést mnohem složitější cesta, než jen to, že jí poslali makat do autodílny nebo kam...

      Vymazat
    18. No prave, dokazu se postavit zlu, kdyz bych svym rozhodnutim ohrozila vlastni deti?

      Schovat nekoho za valky? Podepsat clenstvi?

      Starnu. Nesoudim. Respektuju.
      Obdivuju.

      Vazim si toho co mam.

      IK
      Ps: hlasim konec filosoficke chvilky, prselo, jdu delat neco na zahradu- co balkon Psice? Uz ti neco dozrava?

      Vymazat
    19. Táta nebyl vyrýsovanej ani ve 20, takže ne, fakt to nebyl žádnej budovatelskej model, podle kterýho by vznikaly sochy neznámých vojínů při obraně vlasti. Ale ty tajný výlety a vojenský několikadenní školení měl, což v naší vztahově disharmonický a kalamitní rodině byl rozhodně nepřehlédnutelný bonus.

      Jak jsem brala vystřízlivění, že táta není hrdina? To nebylo tím prozřením, to bylo věkem. Když mi bylo 9, tak byl hrdina, i když už to nefrčelo. Ono to hlavně celkově nebylo jak nenávist k Němcům po válce, komouši se po revoluci jen tak nějak amébovitě přeměňovali, nebo zůstávali jaký jsou bez větší ostrakizace. Táta je komouš dodnes a nikdo mu za to do schránky mrtvý holuby nikdy neházel. V pubertě jsem se za jeho komoušství styděla, ale to tak nějak celkově za celý naše příbuzenstvo a souviselo to víc s hormony než nečestnými skutky předků.

      S Hepnarovou souhlas s Galahadem. Omluvenka oběti systému se dost nabízí, ale na systém se odvolával i Breivik.

      Vymazat
    20. IK: Díky za změnu tématu, nicméně balkonová zahrada prošla krvavým pučem! Jak jsme byli v Polsku, tak tady na Prahu nejspíš přišla vichřice (všichni tedy tvrdí, že to byla "jen normální bouřka").

      Shodilo mi to všechny truhlíky z parapetu, který zase dolámaly obsah truhlíků pod nima a v tom všem se usídlily smutnice. Miliony smutnic.

      Zbývající polosuché přeživší jsem vyvázala na klacky, smutnice lapám na lepící desky a snad se to nějak zvrávorá. Ale v tom Sajgonu jsem nasbírala celou mísu zralých rajčat, takže ano, plody jsou:) Co tvá úroda?

      Vymazat
    21. Tak ja mam toho srnce (haaaajzl jeden osklivej)

      ale ted dozrava rybiz, josta a chystaji se prvni boruvky. A mozna, ale jenom mozna, bude 1 jablko :)))

      Lokalni bourkovy mrak? Jooo akademik Mara!

      Vymazat
    22. Vlastne klika ze ty truhliky spadly na balkon a ne na ulici… to by teprve byl krvavy incident!

      Vymazat
    23. Galahad

      No, příčí. No a?

      Vždyď to taky není nic hezkýho.

      Všichni víme, že to neudělala proto, že by se k ní všichni chovali s respektem a laskavostí.

      Strana o všem rozhodovala, tak strana za všechno mohla. Tak už to chodí.

      Ono nejde o to, že by ji nenechali studovat, ale že jí nenechali vůbec nic.

      Viděl jsem pár sebevrahů, je to pořád dokola to samý. Seberete jim všechno, nemají proč žít, zabijou se.

      To je základní pravda, se kterou se nedá hnout.

      Sebevražda je násilí obrácený proti sobě. Tyhle útoky jsou násilí obrácený proti ostatním. Pak jsou rozšířené sebevraždy, kdy nechcete, aby vám systém týral ještě děti a tak je zabijete taky. Pak jsou sebevažedná chování, kdy se sice nezabijete, ale smrti jdete naproti děláním nebezpečných aktivit a navenek vypadáte jako hrdina. Nebo fetujete, pijete, žijete nezdravě.

      Zažeňte krysu do kouta a bavte se tím, že jí budete provokovat klackem, skočí vám do obličeje.

      Některý věci se prostě nedělají.

      No a ona to není samozřejmě výsada komunistického systému.

      Střelba v Uherském Brodě byla o čem? Chlap přišel o práci, na který si navíc zakládal. Měl hovno prachy, systém na něj sral a "kamarádi" neměli nic lepšího na práci, než to dát pokaždý vyžrat, pro ten opojný pocit někoho ponížit a mít na chvíli navrch. Tak z toho bylo 9 mrtvejch. Kde je tajemství?

      To samé v USA. Na školách musíte být kráska nebo sportovec, looseři nejsou nic... tak pak začnou střílet po spolužácích a pak se zasebevražděj. Po střelbě v Columbine, prohlásil Bush Jr. že za to dotyční mohli sami. To je to jednoduchý.

      Zrovna tak ta holka z písničky "I don't like Mondays" Brenda Ann Spencer. Když po létech řekla, že ji mimo jiné píchal otec, tak to milý šerif odmítl vzít na vědomí. Já bych ji kvůli tomu sice taky nepustil, ale nepopřel bych to hned z kraje. Jen ať si všichni vyslechnou, jak nechali chlápka znasilňovat dceru.

      Patetickej Geldof se v písničce ptá, cože se ji jí spálil v hlavě chip, ale už jen z té její odpovědi "I don't like Monday" bylo jasný, že pravěj důvod říct nechce, protože to, že vás jako malou holku prcá táta, je přeci jen obrovský ponížení a nestojíte o to, aby se to veřejně probíralo. - To přeci muselo být jasné každému psychologovi, že tam něco takového bude.

      Ty nevinný děcka postřílela, jako když jinde někdo zabije sourozence, na kterýho rodiče upnou všechnu pozornost. Jen tak, aby jim připomněla, že i ona existuje a ráda by péči.

      Hepnarová taky jednou zahlásila nějaký zneužívání. Taky se to nevzalo vážně.


      Skončit v kotelně je vegáč, tam jste sám. Skončit v dílně, kde nic nechápete a kolem jsou vypatlanci, to je na bednu. Znal jsem holku, co kvůli něčemu podobnýmu skončila na drogách.

      Podobně funguje zlatá klec. Seberou vám všechno, co máte rádi a nechají vám prachy. Nakonec vás to taky zničí.



      Když se do toho začne vrtat, tak tam u Hepnarový bylo dost věci a vůbec to nebylo jednoduchý. Jenže na vrcholu byla Strana. Slyšel jste kdy za socialismu, o tom, že by někdo prcal nějaký dítě nebo navíc, co dělat v takovým případě? Měli jste ve škole psychologa? Měli jste tam nějakého poradce, ohledně dalších studií/uplatnění?

      Nebylo to. Komunisti to prostě neřešili. Bylo to mimo jejich obzor. Jenže kvůli tomu to nepřestalo existovat.

      Když na to komunisti neměli, tak se k tomu neměli cpát.


      Psice

      No jo, ale Breivik byl taky zneužívaný dítě (v jeho případě matkou). Systém si ho vybral za nepřítele, protože byl bílej a sytém se potřeboval předvést jako nerasista nadržováním barevnejm. (Místo aby byl spravedlivej).

      Navíc koho šel Breivik zmasakrovat? Protekční děti partajníků vládnoucí strany. - Takovej tábor neměl vůbec existovat. Politici mají řešit problémy země, to je smysl politické činnosti, a ne si rezervavat korýtka pro příští generace.

      To je atribut šlechty. Ve Francii je pak za revoluce pobíjeli všechny, jen aby se jich zbavili a mohli trochu žít.

      A.P.

      Vymazat
    24. Jasně. Systém byl posranej. Ale pro spoustu lidí byl ten systém posranej úplně stejně, jako pro Hepnarovou, ale jen ona přežehlila tramvajovou zastávku náklaďákem.
      Mezi ní a zbytkem populace tim pádem musel bejt rozdíl. Jinde, než v systému, protože v tom žili všichni...

      Vymazat
    25. Galahad

      Já s tebou souhlasím v tom, že byl ten systém pro jiný podělanej úplně stejně (nebo i hůř).

      Jenže jsme jako sněhové vločky, každej trochu jinej, a tak s náma to samý dělá na konci něco jiného. S tím je potřeba počítat.

      To je to jiný.

      Není ničí povinnost vymejšlet hezký způsoby, jak se vyhrabat ze šikany, týrání a zanedbávání.

      Je povinnost každého nikoho nešikanovat, netýrat a "žít a nechat žít".

      To bychom taky jinak mohli radit znásilněnejm, že si to znásilnění přeci měly užívat, protože některý si to fakt užívaj, jen ve skutečnosti to spoustu ženskejch zničí a pro nás je náročný poslouchat o jejich utrpení a obtěžuje to.

      A.P.

      Vymazat
    26. Tady ae přece nejde o vymejšlení hezkýho způsobu. Kdyby rozčísla hlavu sekerou komukoliv z těch, který se na ní tý šikany dopustili, hezký by to taky nebylo, ale rozhodně by to bylo pochopitelný, možná i omluvitelný.
      Jenže ona se rozhodla, že za její posranej život můžou úplně všichni a je proto v pohodě úplně kohokoliv zabít. Že to neni "hezký" je zdaleka nejmenší problém takovýho rozhodnutí.

      Vymazat
    27. Naštěstí si nedovedu představit svět, ve kterým má každá sněhová vločka morální nárok vybít si svý vnitřní zlostičky na ostatních.

      To jdeš pro děcko do školky a šatna je pocákaná krví jak v Tarantinovi. Kde je moje Maruška, ptáš se s bílým obličejem skalpovaný učitelky, co si v šoku staví věž z kostek a u toho si brumlá rozpočítávadlo.

      Maruška si v herničce hraje s mrtvolkama ostatních dětí, odpoví polohlasem učitelka.

      Víte, nemějte ji to za zlé - nutili jsme ji zpívat ty proklaté koledy a omezovali jsme její svobodu na výběr pohlaví záchodky označenými panenkou a panáčkem. Byla utlačovaná systémem. To se stává, přijdou nový děti...

      Případně si dosaď do role Marušky učitelku, pilota, svou ženu nebo sebe. Jako rozhodně je to cesta, jak pracovat s přelidněním planety.

      Vymazat
    28. Galahad

      O ten hezkej způsob přeci jde na prvním místě.

      Vyhrabat se z životních sraček, tak že zabiješ osm cizích lidí na ulici je pro ostatní ošklivé a dost s tím zápolí.

      Vyhrabat se z nich tak, že spácháš sebevraždu i s dětma skokem do Macochy nebo zastřelením se u Úřadu vlády, je pro ostatní daleko hezčí.

      To se pak zaklínají tím, že "nemusela skákat" "všechno se dá vyřešit" "oni by pomohli", čemuž se dá věřit, jen když se to nemusí prakticky udělat.

      Tím "hezkým činem" dotyčným nabízíš "hezkou roli". To mají rádi. Navíc pak nejsou vidět děsivé fotky z bouračky, nikoho neobchází děs a hrůza, že to na něj padne naslepo taky. - Skvělý. Každej se hned cejtí jako dobrák a nic to nestojí. NENÍ potřeba si klást nepříjemné otázky, na které není snadné odpovědět. Poskytuje morální konfort a nadšení nad vlastní dobrotou.

      ----

      Já jsem nečetl její spis, tak nevím, jak to vysvětlovala ona, ale asi takhle. Útočila slepě do davu, protože měla za to, že všichni v davu jsou vinni. - Co si můžeme všichni vyčítat? Že jsme v tom ty (nej)slabší nechali. - Já taky nezachraňoval chlápka, který postával na Václaváku s cedulí, že mu Klaus ukradl barák; nezachraňoval jsem holku z děcáku, kde všecny děti prcali vychovatelé, policajti, doktoři; odtahuju se od bezdomovců; nezachraňuju alkoholičky, co začaly chlastat, když jim sociálka sebrala dítě atd.

      Děláme to všichni dnes a denně. Od otloukánků se taky každej odtáhne, když si rovnou nepřidá, a týráním otloukánka se skupina stmeluje. Slabší se bojej toho, že si silnější udělají otloukánka i z nich a tak se radši přidávají k šikaně. Šikana poškozuje trvale mozek a otloukánci mají pak "divný" reakce, kterým se ostatní smějou, čímž je zase vyčleňují a radují se z jejich bezbrannosti. Otloukánci jsou přecitlivělí, zamlklí, nervózní, vystreašní. Pořád čekají útok a tím ho přitahují, protože tak ukazují, že jsou snadnej terč. Otloukánky nikdo nezachraňuje před vnějším nebezpečím. Jsou sami proti všem.

      Proto pak útočí na "všechny". Ona se k tomu ani tak nerozhodla, jako do toho byla zatlačená. Snad si nemyslíš, že by nebyla vděčná za běžnou slušnost, ohledy a jakousi základní lidskou sounáležitost?

      "Všichni" v jejím světě nejsou úplně všichni. Hepnarová měla nějakýho kluka, kterej byl na ní hodnej. Podle všeho byl taky nějakej marginál, ale alespoň ji netýral a choval se k ní normálně.

      Střelci z Columbine si taky pamatovali kdo je kdo a tak tam byl surrealistickej moment, kdy střelec potkal osobního známého, co se k němu choval normálně a nestřílel na něj, protože ho znal a pamatoval si, že mu dotyčný nic nedělal. Prohodili pár vět a pak se zas rozdělili. Střelec šel dál střílet po lidech a známej se šel někam schovat.

      Nacisti konec konců fungovali stejně. Nešlo jim tak snadno zabíjet židy, které osobně znali a kteří na ně byli slušní/hodní.

      ------
      Rozčísnout někomu hlavu sekerou Hepnarová nemohla. Byla to slabá vystrašená holka, která by v souboji neobstála. Dokonce se bála i použít střelnou zbraň, že by jí ji někdo vyrval.

      Auto byla nejen zbraň, ono to bylo i pancéřování. Brnění, které ji chránilo.

      Zabít jednoho šikanujícího, už by se nedostala na další. Skončila by celkem anonymně ve vězení, kde by si užila další kolo šikany a fisting od nějaký stokilový mužatky není nic, pro co chce většina ženskej žít. A znovu, kdo z nás bojuje za to, aby se i ve vězení dodržovaly zákony a vězni si tam nedělali svoji "spravedlnost"?

      S jednou zabitou se nikdo nemůže "pomstít společnosti". Nemůže dát společnosti lekci. Vyjde to někde vzadu v novinách. Většina lidí to ani nezaregistruje. - Ona chtěla vyřvat svý utrpení do světa a aby to bylo na prvních stránkách a aby o tom lidi přemýšleli. Proto chtěla zabít víc lidí se vzkazem "Hej, lidi, netýrejte bezbranný, může se vám to všem vrátit."

      A.P.

      Vymazat
    29. Psice

      Ona to nebyla zlostička, ono to bylo celoživotní utrpení, ze kterého nebylo cesty ven. To jsou nebe a dudy.

      Zlostičky jsem měl já, když jsme se rozhádali s nějakým spolužákem, dostal jsem na budku a za den dva jsme se už zase bavili a něco vymejšleli. Tvrdá šikana ze všech stran, to mě naštěstí minulo.

      Pomsta je o tom, dát lekci, že tohle neprojde. Všechny příběhy o pomstě jsou v první řadě o dávání lekci a jsou děsně populární. Každej si rád přečte, jak se Hrabě Monte Christo pomstil těm, co mu nespravedlivě ublížili.

      Taky nejde o morální nárok. - Když mi můj spolužák, co už měl vojnu za sebou, vykládal, že kdyby jim tam řekli, že mají zabíjet ženy a děti, tak to bude dělat, tak to nebylo o nějakém morálním nároku zabíjet ženy a děti. To bylo o tom, že tě dotýrají k tomu, že ti to pak už bude jedno. On se tím nevytahoval, ani se toho nedovolával. On se k tomu příznával a byl rád, že to po něm nikdo nechtěl. Byl skromnej a uvědomoval si, k čemu ho můžou dotlačit.

      U Hepnarový šlo o to nedávat ji takovou čočku, že to pak už nevydrží a bude se chtít vybít jedno kde a na kom. Každej má svou hranici utrpení, že víc už nesnese. Ji dotlačili přes hranu.

      Proč chlapi ve válkách znásilňujou? - Protože život je o přežití a když můžeš kdykoliv umřít, tak tělo automaticky sáhne po každé příležitosti se rozmnožit. S tím se nedá hnout. Ten kdo to nedělá nemá potomky a jeho geny nepřežijou. Proto jsme, co jsme.

      Je však na znásilnění morální nárok? Určitě ne. Ale první imperativ je se rozmnožit, ne žít morálně. Tělo si pojede po svým, jak ho geny udělaly a výčitky svědomí pak budou, aby to nedělalo i v normálnějších časech.

      Kdo nechce znásilňování za válek, ať je proti válkám.

      Vymazat

    30. -----

      Já chápu, co chceš říct pětiletou Maruškou, ale děti mají jinak nastavenou psychiku. Nefungujou jako dospělí. Nemůžu ji dosadit za pilota, učitelku, sebe ani nikoho jinýho dospělýho.

      Děti se jen snaží přežít a svět, v jakým žijou se jim nastavuje jako to nomální, ať je jakkoliv šílenej. - Když dá malý znásilňovaný holce její šílený okolí chvilku klidu, jde si hrát, ne masakrovat spolužáky či pedofily.

      Děti chtějí, aby jim někdo vysvětloval svět, aby o ně někdo pečoval, dával jim najíst, ustavoval pravidla, nezneužíval je, nevybíjel se na nich, staral se o jejich bezpečí, bral je do náručí, naslouchal jejich starostem i zábavám, povzbuzoval je, rozsuzoval jejich pře se sourozneci atd. - Takhle se vychovávaj lidi, aby nenajížděly v náklaďáku do chodců.

      ----

      Kdybych si měl vybrat, jestli se mám (ve stejném věku) nechat přejet Hepnarovou nebo zabít komunistama, tak všema deseti sáhnu po Hepnarový, protože když už máš umírat, tak ona je proti komunistům výhra v loterii.

      Jsi evidentní oběť a každej bude tebe (tvou rodinu) litovat. Když tě zabijou komunisti, tak tě ještě pomluví a udělají z tebe navíc vyvrhele, že se od tebe každej odtáhne. Budou na tebe nenávistně útočit jako třeba na Horákovou, budou ti spílat a žádat tvoji smrt. Lidi, za která jsi se bila, se budou předhánět, kdo na tebe bude hnusnější a budou podpisovat petice, ať se ti dá do těla. Mladé holky, staré babči, fotři od rodin, maminy, děti, učitelky, všichni.

      Tvoje děti budou nepřátelé národa, udělaj líp, když se budou dělat neviditelnými. Lidi na ně budou hnusný z vlastních pocitů viny a bude to na generace. Budou se ti snažit přišít nějakou vinu, aby mohli vítězně hlásat, že ti to patřilo, aby se sami necejtili jako svině.

      Budou ti vysvětlovat jak se díky tvýmu utrpení měli ostatní dobře, takže ubližovat ti byla dobrá věc. Některý za to budou čekat potlesk.

      Naproti tomu Hepnarová, ta počítala s tím, že skončí ve vězení a asi na popravišti. Breivik věděl, že skončí ve vězení. Brenda Ann Spencer taky. Střelci z Columbine spáchali sebevraždu, aby se vyhli popravě, o který si byli jisti, že je čeká.

      Všichni měli nějaké povědomí, že dělají něco špatného, co by dělat neměli. Všichni za to čekali trest. V tom byli naprosto v pořádku.

      Nevykulili v údivu oči, že se jim něco vyčítá. Nezačali vysvětlovat, že to přeci dělali pro dobro lidstva. Nezačali nikomu nadávat, že je jako Vaš a že chce "Psům psi smrt" a netvrdili, že jsou absolutní dobráci, co si nemají co vyčítat.

      To komunisté vůbec nemají. Ti to mají v hlavách všechno překroucený. Nic tam není na svým místě.

      Kdyby Hepnarová fungovala jako komunisti, tak po masakru vyběhne z auta, prošacuje zabitý a zraněný, vytrhá jim zlatý zuby. Pak zaběhne za roh, tam rozdá peníze důchodkyním a maminkám s dětmi, plačíc nad vlastní dobrotou. Když by ji policajti přišli zatknout, tak by ječela, že policie nenávidí důchodkyně a děti a chce je vyhubit. Vztekala by se, že jí "ukradli" ty zlaté zuby. U soudu by nikdy neřekla, že někoho přejela a mluvila by jen o tom, jak rozdávala peníze, uražená, že ji otravujou s takovou prkotinou, když přeci nezištně udělala tolik dobra.

      Jo a ještě by si vzala do kabiny pár kumpánů, z nichž někteří by pak říkali, že měli zavřené oči, ucpané uši, nic neviděli, nic neslyšeli, tak s celou bouračkou nemají nic společného a samozřejmě ji odsuzují, protože jsou slušní lidé. Jo a ty zlatý zuby si snad mohou nechat, když je poctivě dostali za to, jak pěkně Olze pomohli promazat auto.
      -
      Jo a když vysvětluju, jakým mechanismem k tomu došli, tak to není proto, že bych je chtěl na svobodě. Spíš bych tam poslal ještě její rodiče, učitele a nějaký ty bezprostřední spolužáky-tyrany.

      A.P.

      Vymazat
    31. Jenže žádnej jednotlivec na světě jednuduše neni povinnej zkoušet zachraňovat každou trosku, kterou potká. To, že drtivá většina z nás dává přednost řešení vlastních problémů před těma cizíma, neni nic, čím by člověk byl nějak vinen. To je úplně přirozený jednání.
      Pokud se Hepnarová rozhodla, že jí právě kvůli tomuhle úplně všichni dlužej až tolik, že je OK ten dluh umořit libovolnym množstvim životů úplně anonymních lidí, tak zkrátka byla magor takovou měrou, za jakou nelze činit odpovědnym společenskej systém.

      Vymazat
    32. Zaprvé se na tom můžeme dohodnout my dva, ale bylo potřeba o tom přesvědčit Hepnarovou, protože ona byla za volantem náklaďáku a nasraná na celej svět. A jak na to?

      Zadruhé - tehdy tu vládli komunisti, kteří HLÁSALI (a pořád dokola), že všechny problémy za lidi vyřeší a nevyřešili je. Přitom to byl důvod, kterým zdůvodňovali svůj nárok na absolutní moc. Všichni ten režim podporovali (někteří obrazně s pistolí u hlavy, ale ta nebyla vidět). Nemají slibovat, co nemohou splnit, protože pak se po nich může chtít, aby to i splnili.

      Zatřetí - Starost o ty nejslabší členy skupiny patří do poviností alfasamce. I u opic se alfasamec občas co nejméně hrozivě přiblíží k členům na nejnižších stupíncích a přátelsky s nimi komunikuje. Na vesnici se ti nahoře postarají o obecního blba. Tady v tom podniku to měl bejt ředitel, co občas obejde provoz a se všema tam prohodí pár slov.

      Jenže strana obsazovala funkce lidma, kterým to politicky myslelo, místo aby jim to jenom myslelo.

      Strana přeci jen mohla dohlédnout, aby na školách nebyla šikana. Měla dohlédnout, aby byla nějaká psychologická pomoc. Měla dohlédnout na to, aby nějakej blb jen s učňákem nedělal o lidech rozhodnutí, na kteté je potřeba psycholog.

      Když strana nedokáže to, co dokáže každej šéf opičí tlupy, tak má jít od válu.

      Všechno, co Štrougal a posteriori dokázal je, že ji nechat zabít.

      A.P.

      Vymazat
    33. Tohle všechno je sice pravda, jenže tu Hepnarovou to IMHO neomlouvá prostě proto, že za prvé v takovejch podmínkách žili všichni, za druhé ona nevinila stranu, ale společnost jako takovou. A ve finále si ten vztek taky nevylila na stranickejch exponentech, ale na anonymní skupině lidí, o kterejch věděla tužku a vlastně jí nezajímali.
      Jakkoliv se v názoru na komunisty nejspíš docela shodnem, v případě Hepnarový mi tohle přimejšlení politickejch souvislostí přijde navíc. Za její posranej život mohla konkrétní skupina lidí. Fotr, co jí zneužíval, spolužáci a kolegové, který jí šikanovali, další lidi, který jí z povahy svýho zaměstnání měli pomoct a vykašlali se na ní. Ona se za to ale pomstila de facto všem, krom těch, co jí fakt ublížili.

      Vymazat
    34. Galahad

      Všichni v takovejch podmínkách jako ona určitě, ale určitě nežili.

      Otloukánka neměla ani každá třída. Možná ani každá desátá třída. Spoustu lidí současně netýrali rodiče, babičky a sestra. Byl tu milion komunistů a jejich děti měli privilegia. Všichni jsme viděli Pelíšky. Ten diplomatickej (StB) hezounek měl i vlastní promítačku a filmy a učitel se ho bál. To je nebe a dudy.

      Ano, stranu nevinila, vinila společnost. Jenže v realitě strana společnost řídila. Totálně. To protože tu vládla strana, byla společnost jaká byla. Tak jako tak to bylo proti straně a proto ji Štrougal nechal popravit. Ale o tom se můžeme dohadovat do konce věků.

      Ještě jednou, já ji neomlouvám. Já to vysvětluju. Mstila se společnosti jako celku. Proto ti neznámí i když litovala, že tam nebyl i její tatík. Jinak by po ní ovšem pes neštěkl a to právě nechtěla. Podívej, jak fungovalo, to co vymyslela. Je to 50 let a bavime se o ní. O kolika jiných se bavíme?

      Mě nezajímá, jestli na to má právo, protože nemá. Mluvím o tom, jak se k tomu dostala a tam vidím její utrpení.

      Čím si pomůžeme, že připíšeme všechnu vinu jí? Zastavilo to snad střelce z Uherského Brodu nebo Lesního vraha?

      Oni se mstili, nesnažili se vyhrát soutěž popularity.

      Sun Tzu, mistr čínských válečných umění popisuje taktiku Zlatého mostu, což znamená ponechat protivníkovi příležitost důstojně ustoupit, než jej zahnat do kouta a nechat jej v zoufalství použít krajní prostředky.


      Kdyby se bála smrti, tak by ji ty argumenty zastavily, ani by nebylo potřeba je říkat. Jenže ona se už smrti bát přestala.

      Pár měsíců před tím "dala společnosti šanci" a šla do Bohnic. Sebevrazi v určitý fázi jsou najednou ochotní si nechat pomoci a tehdy terapie nejlíp zabíraj. Bohužel tam byl doktor, kterýmu to moc nepálilo a když mu udala jako důvod, že se cítí unavená a chce si odpočinout, tak se mu to zdálo podivné, ale už nevymysel, že by to měl víc prozkoumat a tak ji poslal pryč, kvůli nějaký administrativní prkotině.

      Člověka jen napadne, jestli fakt čekal, že mu na rovinu nějakej pacient na příjmu rovnou vyklopí, že má vražedný a sebevražedný impulzy (a tím mu dá šanci na něj zavolat policajty).

      A.P.

      Vymazat
    35. Jenže ty podmínky, díky kterejm byl její život posranější, se stranou neměli nic společnýho. Za to, že jí otloukaly děcka ve škole, zneužíval otec, nebo šikanovala sestra komunisti fakt nemohli.
      Přičíst všechnu vinu jí valnej smysl nemá. Ale tahat politiku tam, kde je zřetelně průser prostě v rodině, taky ne.

      Vymazat
    36. Žil jsi v tý době vůbec?

      Z komunistickýho zacházení lidi končili na alkoholu nebo v blázinci. Rodiny se rozpadaly nebo stávaly disfunkční.

      Šikaně a mlácení děcek v normálních školách zabrání učitelky. Jen by neměly být vybírány podle třídního uvědomění.

      Mlácení děcek v rodinách zase v normálním světě napráskají sociálce učitelky nebo doktoři a organizuje to stát. Dokonce jsem viděl, jak na západě sociálka učila lidi, jak utěšit mimino, když je nervovalo svým křikem, protože oni to z domova neznali.

      Pro kluky byla na začátku dospělosti vojna. Taky tam byla šikana. Taky za to komunisti nemohli? Ti kluci, co tam spáchali sebevraždu, to byla vinna čistě jich samotných?

      Když jsou střílečky na Západě, tak tam nejsou komunisti, ale najdeš tam stejný typy lidí, kteří mají zjevně jinou ideologii, ale až moc podobné metody.

      Dokonce je věda o tom, jak týrání dětí formuje násilou společnost o dvacet a více let později.

      Nikdy neuznám, že holka, co byla na samým dně společnosti za všechno mohla sama a nikdy neuznám, že lidi na vrcholu společnosti nemají žádný vliv na to, co se děje ve společnosti, kterou oni sami zorganizovali.

      A.P.

      Vymazat
    37. A.P. Na cem se ta doba propsala na tobe?

      Vymazat
    38. V podstatě ve všem, protože vidíš svět z jinýho místa.


      Třeba vztah k práci. Češi si myslej, jak dobře makaj, ale v porovnání s lidma na západě to je viditelně horší. To se zhoršovalo celej socialismus a v SSSR bylo vidět, jak by to vypadalo za dalších 20 let i u nás. - Ono je těžký bejt motivovanej k práci, když za snahu v lepším připadě nic není nebo je za ni trest.

      Nedůvěra k autoritám. Prolhaný, amorální, hloupý učitelky a na všech úrovních vejš, včetně Klauzova blábolení o neviditelné ruce trhu nebo Zemanův výprodej bank. Z toho vyplývá, že si všechno ověřuješ a z toho zas, že pak jsi o to víc nedůvěřivej.

      Má to vliv na tvé postavení ve skupině, protože je sakra rozdíl, jestli máš za zadkem angažovaný rodiče, tvý rodiče jsou v šedý zóně nebo si vás stát vybral za nepřítele. Na tom máš totiž stavět.

      Spoustu sociálních situací vidíš jinak. Kolegyně má třeba new age kecy, jak jsou lidi v podstatě dobrý a ty nevíš, o čem to mele, protože jsi je viděl se chovat jako svině. Jenže ona ty situace nezná, protože ji minuly.

      Když spolužák četl Souostrový Gulag, tak se musel vždycky ožrat, aby to zvládl. Pro mě to bylo v podstatě příjemné čtení, protože někdo líčil ten komunismus přesně jak jsem ho viděl já.

      Osmašedesátej je pro mě "dobře vám tak zmrdi, konečně vám bouchla vaše blbost do ksichtu a máte po žížalkách".

      Vidíš utrpení, kde ho jiný vidět nechtěj a na druhý straně se posmíváš tam, kde se jiní dojímají nad nějakým šaškem nebo sami sebou.

      A tak dále a tak dále.

      Nedá se s tím nic dělat, protože ztráta iluzí je nevratný proces.

      A.P.

      Vymazat
    39. Chápu víc, i když se to ne úplně (bez pozadí, čím konkrétně jsi byl ty nebo tví rodiče trestaný za nesoudružství.
      Jestli to chápu dobře, tak jsi z opačnýho břehu bez domácího milicionáře, ale některý věci z toho výčtu máme společný - třeba nedůvěru k autoritám a default nastavení, že všichni lidi v zásadě hodní nejsou. Já za tím ale vidím víc domácí prostředí a snad i kousek těch sudeťáckých genů, než tehdy všudypřítomnou radioaktivitu komunismu.

      Vymazat
    40. Ono to nebylo přesně trestání za nesoudružství.

      To bylo trestání v rámci třídního boje a proto ani pomyšlení na členství ve straně.

      Nevím, jestli jsi o tom přemýšlela, ale jakožto dceři milicionáře se tě asi spousta lidí bála a nic ti neříkala. Ty jsi tu komunistickou radioaktivitu mohla mít těsně vedle sebe a vůbec o tom nevědět. Je to jako svět za závojem, který ty nevidíš, ale ti z druhé strany vidí ten tvůj, protože ten je veřejný.

      Kdo ti bude říkat, jak mu třeba zabili syna při přechodu hranic? Je rád, že má klid. Ty když budeš hodně ve střehu, tak si všimneš smutného pohledu nebo sevřených rtů.

      Mimochodem jedna spolužačka umřela. Po létech jsem potkal holku z tý vesnice a ona o ní vůbec nevěděla. Celá vesnice držela hubu. Ne, že by se přímo bála, ale nechtělo se jim o tom mluvit.

      A.P.

      Vymazat
    41. Hele ja jsem byla sikanovany decko celou zakladku, takze ne, opravdu se me nikdo nebal. Sikanovana jsem byla za to, ze jsem nikam nezapadala, ne proto, ze by byli ve tride samy deti chartistu. Par let pred revoluci a v nasem zapadakove to nijak stranicky horke nebylo.
      V nasem kraji spouste lidi ublizili Nemci, ale budes je za to nenavidet do konce zivota a zastavat se tech, co od nich po valce vycistili pohranici s krochnou v ruce?

      Vymazat
  4. Takže jen abych to uvedla na pravou míru. Čtu si tvůj příspěvek poté, co jsme se s Trudi vrátily z luzného výletu do Luzernu. A ano, půjčily jsme si na tamním ózeře šlapadlo. Náhoda? Nemyslím si. Mobil jsme neutopily, i když k tomu já nemám nikdy daleko...
    A ptáka jsme taky jednou zachraňovali. Před pár lety. V Chorvatsku. Možná jsem ti to vyprávěla. Jestli ne, tak osobně povím. Zde veřejně nemohu pro případ, že by Trudi na tento blog nějakým řízením osudu zabloudila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neříkala! Přidám si k tvému kontaktu poznámku "pták!" a uvidíme, k jakým historkám to povede, až se uvidíme...

      Vymazat
  5. Kudos. Já při cestách kolem vody bojuju se dvěma protichůdnými pocity - děs, že mobil utopím, versus touha ho do toho jezera mrsknout... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Občas bývám lehce cholerická, ale i v těchto chvílích práskám zásadně s ošoupanýma věcma s nízkou hodnotou (typicky s myší, ve který už rachtají šroubky, který evidentně stejně nebyly pro plynulý provoz potřeba). Neříkám, že se to nebude do budoucna upgradeovat na dražší věci, ale aktuálně by mi jednoduše bylo líto těch peněz. Jsem v tomhle ohledu jako ten starej majitel Ikei, co jezdí 40 let ve stejným Volvu a vsadím se, že jeho byt je složenej jen z nábytku ve výprodeji.

      Vymazat
    2. Quanti

      Co vám ty smartphony dělají?

      Já když jdu kolem řeky nebo přes řeku, tak na mobil ani nepomyslím. Je v zapnutý kapse.

      A.P.

      Vymazat
    3. Já vlastně nevím. Je to trochu podobný, jako Call of the void https://www.livescience.com/what-is-call-of-the-void - kdy mám někdy takovou magickou touhu skočit pod přijíždějící metro a musím o krok couvnout, abych se úplně nezblbla. Nemůžu to racionálně vysvětlit.

      Vymazat
  6. Když se chytrý mobil nechá takhle snadno utopit, je houby chytrý. Když jsem utopil drahý objektiv v Berounce, zenový jsem nebyl ani trochu. Což je asi dobře, protože jen díky tomu jsem objektiv našel, vytáhl a dodnes s ním fotím :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mozna prave diky nemu jsou tve fotky Berounky esencialne (pod)vodni!

      Vymazat
  7. Tomu říkám mít jasné priority :-) Ovšem divokej dovolenkovej západ mě moc pobavil. Kam se hrabe reálnej a nudně civilizovanej západ!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vlastne ano, kdyz to srovnam s Mallorcou v sezone. Detem to nevadilo, protoze tam byl bazen a kotatka, ale pro nas s Emem to byl zasadni podnet, ze priste se vydame opacnym smerem:)

      Vymazat
  8. Psice a co Julca? Prezila babysitting?
    IK

    ps: a prosila bych cenu nejpozornejsiho ctenare!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK: Mas u me zlateho bludistaka! Julca dala hamstersitting s prstem v nose, aby nam potom predvedla autenticke umirani doma. Asi ji trochu priklepla pepka, nicmene po dni v komatu nam ji Zubata normalne vratila bezstarostnou a hladovou, asi ji na druhem brehu jeste nechteji.

      Vymazat
    2. Tak to samozrejme chapu- nas pes vzdycky psi chuvu zvladl bez jedinyho steknuti, ale jakmile se vratil domu predvedl scenu vcetne deprese! Je prece potreba panicky potrestat, kdyz uz nemohli jet taky…

      Ted si tak predstavuju Julcu v te plastove ochranne kouli, jak pluje podel slapadla! Ta se nepotopi!

      Vymazat