čtvrtek 18. ledna 2024

Kurva se mámě neříká

Rodinné konstelace pohledem nováčka

Pamatujete na partnerskou diskomfortní výzvu? Nedávno na ní přišla s Emem zase řeč, že bychom si na sebe mohli vymyslet nový pasti. „Nejdřív se ale nabízí zrecyklovat ty starý výzvy“ navrhl Em. „Co kdyby sis šla třeba taky vyzkoušet rodinný konstelace a jaký to je bejt v místnosti plný plačících lidí?“

Tak jsem se rychle přihlásila, dokud mi to přišlo jako super nápad. Já totiž mám materiál, se kterým můžu směle vyrazit na podobný akce, aniž bych si připadala jako lepič papírových modelů z ábíčka na profi modelářských výstavách, kam se chodí pyšnit Galahad a lobo.

Materiál se jmenuje imaginární sestra a už jsem vám o ní určitě vyprávěla. Tahle vzpomínka je z mých 5-6 let:

Jsme se ségrou na zahradě. Zachraňujeme spolu včelu, která spadla do nádrže na zalívání zahrady. „Mně určitě píchne“ bojím se, protože z naší dvojice jsem vždycky ta, co trochu vyšiluje. „Nepíchne, musíš ji takhle podebrat listem“ vysvětluje mi trpělivě ségra.

Má blonďatý dlouhý vlasy, modrý oči a skoro nikdy jí nejsem na obtíž. Jednou bych chtěla být jako ona. Tak jí to taky řeknu, a pak si všimnu, že na mě zase divně civí sousedka z vedlejší zahrady. „Je lepší bavit se, aby to nikdo neslyšel“ mrkne na mě spiklenecky ségra a má samozřejmě zase pravdu, protože telepaticky to umíme úplně stejně.

Pak jsem začala chodit do školy a ségra někam nenápadně zmizela, takže se s ní nešlo bavit ani nahlas. Vlastně jsem si na ni dlouho nevzpomněla vůbec. Dokud mi jednou už jako dospělý máma v nějakém neobvyklém záchvatu důvěrností neřekla, že několik let před mým narozením prodělala na začátku těhotenství samovolný potrat. A že si myslí, že by to byl kluk, ale to si o mě (coby o plodu) myslela taky. A já zas vím, že to měla být holka. Moje blonďatá starší ségra přece!

Em to zhodnotil jako dobrej matroš na rodinnou konstelaci, ale já se v Den D vysrabila. Znáte ten vtip, jak se zlatá rybka ptá psa, jestli chce fakt jen hodit míček? Co když budou ostatní lidi odcházet s výherními čísly do sportky? Invalidé odhodí berle? 

Ale pak jsem dospěle usoudila, že by mě prachy jen zkazily, že mám nohy zdravý, a že si aspoň nějakýho sourozence prostě zasloužím. Vy byste snad nechtěli získat zpátky někoho, s kým se můžete bavit telepaticky? Tak vidíte.

--------------------------------------------------------------------------------------

V potemnělém studiu mě vítá paní Ilona, padesátnice s ostře řezanými rysy. „V kuchyňce si udělej čaj a sejdeme se v hlavním sále“. Je nás tu okolo 15 a mnozí se bouřlivě vítají jako staří známí, z čehož usuzuji, že konstelátoři jsou asi obdobou improvizátorů, tanečníků bachaty a dalších okrajových kroužků pro dospělé.

Jenže na tréningu improvizace nespotřebujeme 10 rodinných balení papírových kapesníků, které paní Ivona jako master of ceremony rozestaví po celé místnosti. Jedno balení přistane hned přede mnou. 

„Na konstelacích pracujeme s energiemi rodiny, a to i hluboko do minulosti“ vysvětluje nám Ilona na začátku. Do rodiny se počítají i nenarozené děti a zvláštní pozornost mají černé ovce – násilníci, karetní hráči, vrazi. Ten, kdo si postaví svou konstelaci, si jako zástupce jednotlivých členů sám vybere lidi v sálu.

„Potom už to půjde samo, budete vědět, co dělat“ kývne Ilona na nás, konstelační novice. Jsme jen tři, zbytek všechno zná. Chlapi jsou tu taky jen tři a jdou na dračku. V konstelacích hrají přítomným ženám manžele, kamarády, táty a milence. „Na závěr budete opakovat slova po mně, tím se konstelace uzavře a zahojí. Může to pracovat až půl roku.“

Já jsem se jako konstelační panna nejdřív chtěla jen dívat, ale chytla jsem vedlejší zápornou roli hned v první konstelaci na téma: Můj manžel má milenku. Postavila jsem se k boku pána, kterého jsem měla milovat a vlastně jsem se nemusela ani moc snažit: něco se dělo. Věděla jsem, že přesně o tenhle bok mám eminentní zájem.

Jenže postupně byly do konstelace přivolaný taky děti a příbuzný, a najednou jsem přestala být na koni. Naopak jsem cítila tak hluboký opovržení ze všech stran, až se mi z toho udělalo regulérně špatně od žaludku. Mimochodem, nebyla jsem sama – při konstelacích lidi nejen brečí, ale taky se odbíhají na záchod vyzvracet. Nekecám.

Podruhý mě zatrnulo, když si zrovna mě vybrala do hlavní role sympatická slečna s panickou poruchou. To jsem ji musela pogratulovat ke skvělé volbě zástupce nahlas, protože jsem si přitom na rozdíl od milenky zažila i svoje vlastní téma.

--------------------------------------------------------------------------------------

A právě tohle konstelacím nemůžu upřít: NĚCO se děje. Fakt. Ale:

Jedna věc je, že se děje nějaký proces. Druhá věc je ale to, jak jste při něm ošetřený. Skočit si bungee jumping je silnej zážitek i s agenturou, co šetří na kvalitním laně. Ale možná si tam dole natlučete.

Jestli to tady čte F., tak se jí bude otevírat psychoterapeutický nožík v kapse, když vám sem napíšu profi diagnózy jako: „váš manžel nemá (klinicky potvrzenou) depresi, to je jen zástěrka pro to, že je línej zvednout se z gauče.“

Nebo „musíte se rozejít, protože vaše partnerka nemá dospělý vztah se svou matkou a nemá pro vás v životě prostor.“ Co když se fakt rozpadne vztah, jen proto, že jste si za sebe vybrali zástupce, co v dané konstelaci „nic necítí“?

A taky si teda říkám, že pravidelní členové by měli mít po pár seancích život vyladěnej do posledního puntíku, protože na konci vám Ilona poradí, co máte nahlas říct, „aby se to ve vesmíru uzavřelo“:

 „Miluško, řekni teď své zástupkyni matky: Kurva mami, nech mě konečně žít svůj vlastní život a starej se o ten svůj.“

 „Ehm, nech mě žít svůj vlastní život…“

„No, ale opakuj na začátku „kurva“, jak ti to říkám. Nebo řekni aspoň do prdele.“

 „To nejde, dyť je to máma…“

Ale vyladěnej život tady má málokdo. Naopak jsem si za ten večer vyslechla tolik šílených lidských osudů, že pokud je tohle všechno pravda, měl by většinu z nich řešit spíš terapeut. Možná i policie. A zároveň chápu, proč na terapii nejdou. Možná nestojí o nálepku. Možná se nechtějí svěřovat, "léčit", nebo prostě nenašli toho pravýho - jako já. 

--------------------------------------------------------------------------------------

Po poslední konstelaci jede závěrečný kolečko. Jak se kdo cítí? Někdo je unavený, většina lidí ale cítí úlevu. Někteří přímo euforii.

Nandali jsme to společně všem záletným manželům, domácím násilníkům a vlezlým matkám, co svým dospělým dětem kecají do života. 

Tihle všichni tam venku to sice ještě neví – ale až se paní Miluška vrátí domů, bude se na svou mámu dívat jinak. A když se jejich vztah nezlepší hned, pořád běží půlroční záruční lhůta. Ve vesmíru už je to přece zařízený.

56 komentářů:

  1. Ajo, na ni v tomhle pribehu zase zapomnela! Tam ne. Ale nedostalo se na ni v zaplave cekatelu. Mne to vlastne nevadilo, protoze jsem odchazela nasycena necim jinym. Nevo, jako kdyz si jdes do vecerky pro cokosku a odejdes s ryzovymi krekry a reeses.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...takže tam budeš muset ještě jednou...?

      Vymazat
    2. Hele a kde člověk k takovýhle kratochvíli vlastně přijde?

      Vymazat
    3. Já jsem o konstelacích slyšela v práci i od jedný známý. Nechytlo mě to za srdíčko tak, abych musela jít hned sama, ale do diskomfortní partnerský výzvy mi to přišlo jako pěkná kapitola. A když mi o tom pak Em vyprávěl, chtěla jsem to zkusit i na vlastní triko.

      Vymazat
  2. Já čekal, že jste si postavili scénu se zachráněnou včelou, která ti uštědřila žihadlo, takže sis svou starší sestru přestala idealizovat. Ovšem to, kdo bude hrát včelu, je třeba volit zvlášť obezřetně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě. Na to je potřeba identifikovat v sálu člověka, kterýmu v hlavě bzučí jak v úle. Protože kdyby se to bralo jen podle žlutočernýho pruhovanýho trička, tak by taky byla možná škaredá záměna za sršně.

      Vymazat
  3. Vyvolala jste mi vzpomínku, kdysi jsem se díky své profesi dostal na několik podobných "sezení", ale vůbec jsem se nechytal, nerozuměl jsem, oč jde. Naštěstí jsem tam byl vždy jako opravdový "konstelační panic", takže mi to žádnou újmu nepřivodilo. Tím to ovšem nezatracuju, věřím, že to mnohým pomáhá. Díky za text.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za vzpomínku. Já to nezatracuji, věřím, že to může pomoct, nebo minimálně poskytnout úlevu. Jen to nejde brát doslova, a mnozí měli důvěru v proces až skoro bez jakýchkoliv mezí.

      Nebo mi to tak připadalo zvenčí a paní Ilona své staré konstelátory zná jako své bačkory a přesně ví, kam "sáhnout" a co říkat. To se zvenčí hodnotí dost těžko.

      Vymazat
    2. Já si myslím, že paní Ilona nejspíš na někoho mrkne a ví o něm tak 90%. Možná 99%.

      Já jsem jen fotil lidi a rodiny. Po pár měsících jsem tak do minuty, dvou viděl, jak to mají v rodině rozestavěný. Kdo je šéf a kdo poslouchá.

      Tak natož ona, když to dělá léta a má na to kurzy.

      Co musej o lidech vědět doktoři, prostitutky, policajti... radši ani nemyslet.

      A.P.

      Vymazat
    3. No anebo už mají takový lidi slušnou profesionální deformaci, která jim jede mlčky v hlavě: "Tak kohopak tu dneska máme? Á, támhle v koutku se nám choulí paní Fňukna, tenhle chudák neměl sex roky a ta pinda, co mi právě rozbila rychlovarku, to bude narcistka jak prase. Po týhle sešně si zasloužíš lahvinku portskýho, Ilonko!"

      Vymazat
    4. To si myslím, že maj. Já to měl v menší míře do několika měsíců.

      Jeden dobrej psychiatr ke stáru úplně přestal chodit mezi lidi, protože do nich moc viděl. Něco jako když padneš na něčí denník, tak ti to je blbý číst.

      A.P.

      Vymazat
    5. Něco jako gynekolog na pláži? Ta si zadělává na kvasinkovou infekci, týhle leze z výkroje plavek hpv bradavice. Akorát ten psychiatr se narozdíl od gynekologa může v soukromí uchýlit do rozboru sám sebe, což už je po stupni "vidím ostatní jako přečtený knihy" možná úplně k zbláznění...

      Vymazat
    6. Jo, asi tak jako ten gynekolog na pláži.

      On se ten psychiatr asi taky rozebíral. Ono to asi nejde jinak. Když pozoruješ u jinejch třeba "Má tyhle hodnoty, tak potom reaguje v téhle situaci takhle" tak pak nepomyslet, že "já mám zas tyhle hodnoty, tak v téhle situaci budu reagovat tak a tak".

      Ty jsi specialistka na tvý děti, taky musí bejt něco, čeho jsi si všimla u nich a pak ti teprve došlo, že to je stejně i u tebe.

      A propo. Ta tvá imaginární sestra a žmurovi "mrtví lidé" mají něco společného nebo ne?

      A.P.

      Vymazat
  4. No, ono to je všechno se vším propojený. Jednotlivec, rodina, předchozí generace, přes psychosomatiku zdraví. Propisuje se to do kultury a do společnosti. U spousty lidí do práce atd.

    Je to všechno jak propojené hodinové stroje a když se někde něco mění, jinde se to může začít rozpadat.

    Komunikujeme spolu gesty, která si navzájem čteme, sice podvědomě, ale s jakou přesností. - Rozestavovat lidi do konstelace je zase jenom o gestech, protože vzájemné vzdálenosti a orientace o nás vypovídají stejně, jako zkřížené nohy nebo sevřené rty. Takhle si rozumíme i se zvířatama. Kdo už nepozná nasraného lva nebo sršně.

    Na psychologických fakultách (alespoň v cizině) dávají studentům odhadovat lidi, situace a rodinné i ostatní konstelace a všichni dohromady na to s trochou otázek vyučujícího přijdou. Ne na všechno, ale na hodně věcí jo.

    Jak kdo prezentuje, kdo mluví první, kdo komu skáče do řeči, kdo ukončuje debatu a jak, komu se kdo směje a za co, jak se kdo tváří, kdy kdo tuhne, čemu se kdo diví atd atd.

    Jeden známej chodí občas na konstelace. U něj je to jako když si někdo kupuje knížky o cvičení a hubnutí, místo aby cvičil a hubl. - Myslím, že se potřebuje v bezpečí osmělit a seznámit s tématem... i když kdo ví, jestli je to ta nejlepší cesta. (Pro tu Katku od Třeštíkový by taky bylo lepší, kdyby ji v sedmnácti někdo kompetentní s brutální a bezohlednou upřímností řekl, že je v totálních sračkách, je sama na světě a ať si přestane na cokoli hrát a vybalí to nejhorší, co ji první napadne. Pak by mohla začít slzavá debata k věci místo nějakejch feel-good ezo her. - Třeba by o ní žádnej dokument nebyl.)


    Lidi s vyladěným životem nechoděj na terapie. Proč by tam chodili, když se můžou jít bavit nebo dělat něco užitečného. Taky se dá ovšem utíkat před problémama do zábav či práce. Totální většina lidí jsou chodící uzlíčky strachů a bolestí, s maskou na obličeji.

    Dokonce se dá utíkat do terapií před řešením problémů. Stačí najít správného terapeuta, co bude chodit kolem stejné horké kaše. Daj se i najít knížky o tom, jak ti prolhaní chlapi manipulují ty hodné ženy. Dvěstě stránek a vůbec se tam neřeší, jak to, že si je ty dobré ženy systematicky vybírají. Člověk má skoro chuť si k tomu udělat pop-corn.

    Když si jeden z pacientů trpce stěžoval novému terapeutovi, že už viděl devatenáct terapeutů, tak ten nebránil čest a bezchybnost korporace, ale odkývl to s tím, že by určitě mohl vyprávět (protože o kolezích věděl své) a ptal se s čím tam přišel (protože měl za to, že cílem jeho práce je pomáhat pacientům a ne kolegům).

    Samozřejmě, že se dá říct "kurva" i matce, ať to je jen vyjádření podrážděností nad její zabedněností nebo něco jiného. Ani ženskejm se to porodem všechno nepřerovná v hlavě na správný místa a stačí zavzpomínat na nějaké své vrstevnice ze základky a představit si, jaké tak z nich jsou matky. Mrazí z toho v zádech. S chlapama to není nijak lepší. Toxičtí můžou být oba rodiče, zvláště, když mají kompatibilní neurózy.

    A co všechno jde ve skutečnosti udělat rodičům se dá dočíst v černejch kronikách. Není to nic hezkého.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak píšeš o tom, jak se z lidí dá načerpat spoustu informací tím, jak se prezentují, tak souhlasím částečně. Záleží podle mě taky na tom, před kým prezentuješ, jestli pro lidi, který znáš a tvoří ti bezpečný publikum (nebo je naopak znáš jako prudiče a tím tě zneklidní). Jak vysoký jsou sázky, o co ti jde, a co můžeš ztratit. Jestli obecně víc věříš ženám, nebo mužům, když nejsi v bezpečným prostoru.

      Na těch konstelacích do toho navíc vstupuje stejně jako na individuální terapii fakt, že tu druhou stranu nikdo neviděl. Sice se můžeme všichni povyšovat nad chlapem, co údajně ponižuje svou ženu, ale nikdo ho ani to neviděl. Nevíme, co předchází ani to, co ta daná paní považuje za urážku.

      Jen bych ráda dodala, že tím se nezastávám násilníků, co svý ženy mlátí ve stejným smyslu "mohla si za to sama." Tam už je to fakt o něčem jiným. Ale většina lidí zažívá spíš tyhle jemnější nuance a disharmonie než monokly pod očima.

      Takže souhlas, s chozením kolem horký kaše i za přítomnosti terapeuta máš určitě pravdu.

      S tou kurva matkou to nebylo myšlené jako "hele, podívejte, jak je to tam strašný, normálně nutí lidi, aby nadávali svým rodičům". Naopak to bylo v daným případě i celkem oprávněný, podle toho úvodního příběhu.

      Spíš to bylo o tom, s jak autentickým strachem lidi stojí i před tím zástupcem a třaslavým hlasem jim říkají, že chtějí žít svůj vlastní život. Že ani tomu zástupci neřekneš "do hajzlu, nech mě už bejt", natož aby sis dupnul v reálu.

      A možná právě o tom jsou právě celý ty konstelace, že se dají použít jako nácvik, jak se zachovat v nějaký typický situaci. Ale co si neuděláš sám....vesmír to za tebe prostě neřekne a nezařídí - ani za půl roku. V tom zůstávám skeptik, i když by se mi vlastně taky docela hodila ta tvá úvodní teorie, že všechno na všechno působí a jednou se tak stane, tedy i přání, věta, vyjádření, modlitba. Někdy jo, někdy ne (zdravím Ježíše a připomínám se se seznamem věcí, na který marně čekám 40 let).

      Vymazat
    2. "Jestli obecně víc věříš ženám, nebo mužům, když nejsi v bezpečným prostoru."
      Nikomu. :-D
      ...aneb jak pravil Mad Dog Mattis - buď zdvořilej, ale taky buď připravenej zabít každýho, koho potkáš...

      Vymazat
    3. K tomu prvnímu odstavci.

      Jsou dvě situace. Momentálně v bezpečí jsi nebo nejsi. Když tam stojíš "na scéně", tak to samo o sobě tě znejisťuje, jako by jsi byla malá holka na stupínku, musíš bejt ve střehu na prudiče, je moc věcí najednou, kterejm by jsi měla věnovat pozornost a to samozřejmě nejde. Když tam budeš sedět někde v koutku, nikdo si tě nebude všímat, tak to je bezpečnější. Ještě bezpečnější bude, když to bude všechno nahraný, ty budeš sedět doma a budeš si moct nějakej kousek, kde tě něco zaujalo, pustit znova, aby jsi viděla,třeba jak se někdo zatvářil. Jsou to různý stupně bezpečí, který budou mít vliv na to, jakej kousek pozornosti vůbec máš k dispozici.

      Ale zároveň, ty informace samotné, ty je zaznamenáváš tak jako tak a promejšlet, co jakej úšklebek a poznámka znamenaly, můžeš i pozděj. - Komu se někdy nestalo, že ho po třech měsících napadlo, co měl tehdá odpovědět otravný bábě u kasy.

      Ta "terapie" se neděje jenom když jsi tam. Ta se děje i když o tom pak zpětně přemejšlíš.


      Jedna ženská, co zažívala ty skutečný monokly a skončilo to u soudu, protože on ji málem uškrtil, tak při terapii objevila, že v momentě, kdy předsmrtně ztrácela vědomí byla totálně šťastná, protože se na ni v ten moment plně soustředila jeho pozornost, po čemž ve skutečnosti prahla (protože to neměla v původní rodině). Podobně s jednou mladou brněnskou soudkyní. Taková ta správňačka, co vždy řádně plnila úkoly. Pak tam jednou dostala nějakého kriminálníka. Podvědomí jí řeklo, že je to "chlap, co má břink," pod nějakou záminkou ho osvobodila a nějak s ním prohodila pár slov. On nebyl blbej, poznal, že ji ná v hrstí, sčuchli se a byla jeho děvka. Skončilo to tak, že se pokusili zabít nebo zabili její babičku a skončila ve vězení i s nim.

      Jinak "Haló, paní, proč s tím jdete na terapii, s násilným partnerem se máte rozejít, protože tam není, co řešit." - Jak by to někdo mohl nevědět. To je to "Všechno, jen to ne" - což je společná charakteristika všech terapií. - Správná otázka je stejně "Co mi ta situace přináší pozitivního (toho pravýho ořechovýho), že je to zmlácení docela přijatelná cena." - Protože nekontrolovatelně vlhnoucí vagína a divoký orgáče, po kterejch se ani myslet nedá, to je trumf, kterej lecos přebije. To není něco, k čemu se může slušná dáma hrdě hlásit na náměstí, ale má to sakra svoji váhu. Jindy to může být fakt, že má největšího ranaře v okolí a jako jeho ženská přemachruje většinu ženskejch i chlapů. Na Vémolovu píchačku si nikdo jen tak nedovolí. Kdo by nechtěl být na vrcholu potravního řetězce.


      A.P.

      Vymazat
    4. To, že nikdo nevidí druhou stranu ještě neznamená, že o ní nic nevíte. Ozubená kola mají tu vlastnost, že do sebe zapadají. To na druhý straně možná nebude ozubený kolo, ale ozubená tyčka nebo převodový šnek, ale určitě to nebude žárovka nebo rozpečený bůček. Zrovna si čtu Kingovu knížku O Psaní. On tam píše, že se spisovatel nemá starat o zápletku, ale jen o postavy a pak vysvětluje, že postavy mají nějakou svoji vnitřní logiku a prostě ti tam začnou ožívat a vytvářet situace. To se může dít jen proto, že celý život sbíráme vědomosti o lidech a v podvědomí máme jejich modely a víme jak spolu fungují. Steven King jen dokáže vypnout svý racionální já a nechat je se projevit.

      No, to "kurva mami..." je ve skutečnosti o tom, že matka koncetruje na svou moc nad potomkem, místo aby řešila obsah toho, co se jí potomek snaží říct. - Měla by odpovídat, "dobře nebudu už ukazovat návštěvám tvé fotky z miminkovských let" místo "Jak to se mnou hovoříš. Takový jsi byl přeci hezký miminko. Snad se za mě nestydíš, to jsem si za to všechno nezasloužila" s výrazem sluníčkářky Winterové, která je i na ty buchty taková kamarádská a dobře to mínící a hned připravená našpulit smutně pusinku. (Až to někdy dává chuť se jí na to těsto vychcat.)

      Myslím, že se terapeutka snažila dotyčné přítomné vykolejit a donutit je přemýšlet o rodičích z pozice dospělého, kterým se už stal.

      Než najdeš nějakýho důvěryhodnýho terapeuta, tak si to můžeš sama rozepisovat. Aby jsi mohla bejt sama k sobě co nejvíc upřímná, tak si piš, třeba do Notepadu, kterej pak neuložíš. Nikdo nemusí vědět, co tě někdy napadá ohledně rodičů, dětí, kolegů, bejvalejch spolužáků, porna atd.

      Jeden týpek si jen tak mimochodem udělal terapii běháním za holkama. Vůbec to meměl v úmyslu, ale když pořád dokola rozebíráš, jak se kolem tebe kdo zachoval a co řekl, včetně "Proč jsem sakra řekl takovou trapnou věc?" tak se taky nakonec někam posuneš, ať chceš nebo nechceš. Nejde o to všechno rozklíčovat a pokaždý to pochopit, jde o ten počet. Snad si to ani neuvědomil, ale popisoval, jak po pár letech navštívil rodiče a protože se sám někam posunul, tak mu ti absolutní vládci jeho dětství najednou připadali takoví trapní, společensky neschopní a uťápnutí.

      - Protože je všechno takový velký soukolí, tak se můžeš rozepisovat třeba i co se děje u Krause nebo u Šípa. Takový malý konstelace na netu, kde jsi jen divák. - Z tvýho pohledu to je nic proti ničemu, protože co to pro tebe mění, že je Kraus trochu hajzlík a Šíp trochu vlezdoprdelka. Počítá, že si všimneš, že se Náhlovský trochu moc vrtí, když se mluví o alkoholu a Genov je to těch rakví asi opravdu zamilovanej. Můžeš koukat na starý Balirny či Burianův den žen. Burian je král zmrdů a všechny je tam deptal, jen na pološílenou Kratochvílovou neměl. Ta mu na jeho promyšlený shazovačky odpovídala absurditama, že nevěděl, čí je. (Její indiánské jméno pro Madonnu "Ta děvka, co ukradla jméno boží.")

      Na rozdíl od terapie psaní nestojí nehorázné peníze.

      Když si pomůžeš sama, tak se to stejně připíše Ježíšovi. Bude tě mít rád, že jsi to udělala za něj, i když jsi ateistka.

      A.P.

      Vymazat
    5. Galahad: No jako v nebezpečným prostoru nikomu, ale když tam máš nějakou dobu setrvat, tak si stejně musíš vybrat někoho, s kým budeš kooperovat. Komu dáš aspoň kousek důvěry, že tě nesestřelí nějakým ošklivě míněným sarkasmem hned na úvod a zezadu:)

      Vymazat
    6. A.P., taky to vezmu po řadě. Čtu teď hrozně zajímavou knížku o drogový závislosti, kde se mimo jiné píše i o závislosti na negativních věcech obecně, kde jsou taky rozepsaný fakt šílený případy.

      Třeba jak třeba jedna ženská před padesátkou jednou pozvala na kafe mladýho řemeslníka, kterej jim na paneláku opravoval balkóny. Ten týpek ji překvapivě nabídl za kafe pervitin, ona si ještě víc překvapivě dala, měli spolu sex a proměnilo se to v jejich společnej tajnej rituál, do kterýho se navíc později jako třetí přidala její dcera.

      Jenže jak už to tak v drogových pohádkách bývá, začlo se to pomalu kazit, přišly první toxický psychózy a depky, paní začala prodávat vybavení bytu, aby měla na dostatečný přísun pervitinu. Paradoxně se zachránila její dcera, která otěhotněla a nechala toho, ale ta její máma v tom vlastně lítá dodnes, protože "otěhotněla v 18, celej život dělala ve fabrice a vlastně nikdy do té doby nepoznala nic tak skvělýho, jako se nastřelit a užívat si pozornost mladšího partnera, co o ní v té chvíli intenzívně stojí."

      V tý knížce je drogová závislost popsaná ne jako kriminální, ale jako sociální problém. Protože v době, kdy je všechno na prodej, jsou jakékoliv prostředky na utlumení vnitřní bolesti zbožím, za který jsou lidi ochotný platit vysokou cenu.

      Tak jako popisuješ zmlácení jako cenu za orgáče, může být cena za pozornost i závislost na perníku nebo jakýkoliv sebedestruktivní jednání, co lidi připustí, aby jim bylo na chvíli líp.

      Vymazat



    7. Co to je za knížku? Zní zajímavě.

      Ten příběh s tou padesátiletou ženskou je spot on. Tam už pak není nic k nepochopení.

      Jednou jsem viděl v TV dokument o francouzským ex feťákovi. Před svým fetovacím začátkem měl realitku. Jen jeho život byl taková otravná rutina, kde dělal, co se má a vlastně to vůbec nebylo o něm, v podstatě žil cizí život nalajnovanej rodinou. No a pak byl jednou za kurvama u nádraží (to mu bylo třeba tak 40) a jedna z nich mu nabídla crack. On si to vzal a prožil 15 minut absolutního blaha (jeho výraz).
      Hned do toho zajel, za pařížské byty, co měl už byla hromada cracku. Byl tam jejich král a postupně to rozfofroval. Taky z toho začal mít problémy jako všichni ostatní, ale vyhrabal se z toho s velkým úsilím, protože měl nějakej život před fetem, na kterej se mohl upnout (na rozdíl od těch, co do toho zajedou jako náctiletí).
      V době dokumentu už z toho byl venku. Byl to skromnej, plešatej chlap v prázdným bytě, co viditelně musel spolknout hodně nepříjemnejch pravd. Sám to komentoval "Každá radost (v originále pleasure) se platí, ať je jakákoliv." Ten byt byl o několika pokojích se štukama na stropě. Měl ochočenýho havrana, co mu dělal kamaráda a tak si o samotě lízal rány.

      Jedna holka, co se vyhrabávala z perníku mi řekla, že jako teenager neměla jednou na zimu boty. Pěkně drsný. Matka samoživitelka, co toho moc nezvládala. Holka chytrá, ale nikoho to nezajímalo. Dali jí do učení na prodavačku, tam mezi pipkama s přízemními zájmy. Ona ve skutečnosti typ na fildu. Tak žila jak na poušti a když padla na feťáky, tak byli jediní lidi, se kterejma se mohla normálně bavit o zajímavejch věcech a i ona je zajímala, protože ani chápajících posluchačů moc není.
      Taky šílená situace, když si člověk zkouší představit sám sebe na jejím místě.



      ---

      Když si zadáš do googlu Petr Kubáč, tak ti tam vyjede starej blog jednoho doktora. Když k tomu připíšeš "fetujeme", tak ti vyjede pár jeho článků o tom, jak to přesně funguje v mozku s drogama. Popisuje, co dělají různé drogy na synapsích a proč. Proč to časem přestává fungovat a jaký pocity z toho jsou.

      Do drog počítá i alkohol a nikotin. Pak snad i gambling, protože i když nic nebereš, tak se našteluješ do (umělé) situace, kdy ti ty drogy tělo vyrobí samo. Slyšel jsem o umejvači oken, co každej den vydělal 4000 kč, rozfofroval je, ještě zastavil mobil, druhej den ráno si musel půjčit, aby si mohl mobil vykoupit, obvolat zákazníky, vydělat peníze, vráti půjčku na mobil, rozfofrovat to u automatů a tak pořád dokola. 80 000 měsíčně, ne-li víc.
      ----

      Kromě náhledu jako na kriminální nebo sociální problém se na to dá koukat ještě jinak.

      Představ si, že ty nepříjemný situace jsou takovej tmavej obláček o něco větší než člověk. To je právě situace, ve který se z nějakýho důvodu cítíš nepříjemně, ale nevidíš do ní. Čím víc se k tomu blížíš, tím hůř se cejtíš. Je to jak magnet, co tě odpuzuje.

      A.P.

      Vymazat
    8. Ten obláček je právě směs pocitů, ve kterejch se nevyznáš, jsou nepříjemný, nemáš jak si to srovnat, protože to vyžaduje taky nějakej náhled a pochopení, protože to není nic jednoduchýho už jen proto, že se to psychologové učí 5 let na VŠ a bez valného výsledku. Navíc jeden obláček odkazuje na další, několik dalších a ty zas na další, všechno se to navzájem podpírá a celkově je to celkem komplexní věc, které se celkem příznačně říká "komplex".

      V tomhle přirovnání si pak představ terapii, že si před ten obláček sedneš na bezpečnou vzdálenost a snažíš se v tom vyznat. Viz níže.

      V příkladu tý padesátiletý na perníku si teda nějak pomalu promyslíš, že píchat s mladým, co o tebe intenívně stojí je vlastně zcela v pořádku, orgáče jsou v pořádku. No perník je sice fajn po užití, ale má to svý nevýhody, tak by bylo dobrý s ním přestat.
      Jen to přinese zpět nějaký tý předperníkový nudy a otravy, co se daly protrpět se zatnutejma zubama, jako oběť pro výchovu dcery. (Což ovšem teď padlo) Navíc by se jedna každá otrava musela vzít a rozebírat, cejtit se z toho blbě, brečet nad vlastním osudem a nespravedlností světa a polykat trpké pravdy. - No a pak si pomalu hledat na stárnoucí kolena nějaký zájmy.
      Navíc by to asi znamenalo i rozpad toho supervztahu, protože on v tom perníku nejede taky bez důvodu a byl by to pro něj záhul a dost možná by tě vyměnil za jinou milfku, která by třeba nebyla tak dobrá jako ty, ale nechtěla by ho měnit.

      ----

      Navíc kdyby to s terapeutama aspoň bylo jako s autoopravnama, že tam člověk přijde, tam jsou lidi, co rozuměj autům, poslechnou si tvůj zmatený výklad jak tam někdy něco klepe, smrdí, kvičí v zatáčkách. Řeknou ti, že se tím projedou a pak vědí, co se má udělat a i ti dopředu řeknou, co to bude přibližně stát. To by tam chodil kde kdo.

      Ale když se ti jeden teraupet strachy ani nepodívá do očí, další je studenej a s klinickým odstupem, další ti najednou začne vychvalovat Havla či Zemana, další ti vyčte, že si bereš moc papírovejch kapesníků na brečení (protože při ceně 1500 za sezení na to snad není nebo co), další si tam léčej jejich vlastní problémy, jinej ti vysvětluje jak máš cejtit něco jinýho (jakoby to snad šlo), odpouštět (zmrdům), chápat (šikanující zmrdy), tam máš pocit jak pochroumanej, kterýho chtěj léčit další mrzáčci, který ale ani nemaj nějaký vyléčený na ukázku.
      A terapie je dlouhá a drahá a člověk, aby si sám nastudoval psychologii, aby si mohl vybrat psychoterapeuta, jen aby nakonec zjistil, že po okolí nejsou žádný pořádný na skladě.

      -----

      Nevím jestli ho znáš, je to chlápek jménem Georgij Ivanovič Gurdžijev. Google ti to vyhodí.

      V kostce, on si vymyslel způsob spirituálního rozvoje.

      Že jsme v takovém polotranzu a je potřeba se vědomě nutit se soustředit jednak na to, co se děje kolem nás a jednak jak myslíme.

      No a z utrpení, které normálně terapie chce odstranit, on si naopak udělal takový motor, protože říkal, že kdo se něco chce naučit, tak musí trpět, a musíme se do toho tlačit, abychom se něco naučili.

      Já si třeba teď pustil TV, nějakej pořad o ostravskejch hutích a za chvíli jsem si uvědomil, že mě to vlastně nezajímá a přestal jsem to sledovat. Podle něj bych se na to mohl dívat a nutit se dávat na to pořád pozor, nebo bych mohl jít třeba mejt podlahu a pořádně se soustředil na každej flíček a abych to pořádně vypucoval.


      Celý to tam kolem něj taky fungovalo pro jeho žáky jako terapie. Nejde bejt pořád pozornej a na nic nepřijít.


      On byl trošku takovej darebák, co podvůdkama tahal ze zámožnejch lidí peníze a pak je zas rozdával chudejm. Tak nějak jako ty by jsi zmanipulovala jedno dítě, aby nekrkounilo a dalo druhýmu taky nějaký bonbóny.

      Napsal nějaký knížky, ale to mi nic neříkalo, zato historky jeho žáků o něm jsou zajímavý.

      To jen tak, že když je vlastně dobře, že trpíš, tak pak není potřeba to tak úplně řešit.

      A.P.

      Vymazat
    9. Gurdžijev vypadá démonicky. Dokonce vymyslel vlastní tance a choreo.

      Úplně ho vidím, jak svým žákům na konci sezení rozdává domácí úkoly: "Ty budeš tenhle tejden trpět hlady." "Ty půjdeš za svoji ženou, aby ti vyprávěla o svých kamarádkách a budeš se u toho švihhat důtkama přes záda." "No a budeš tančit, včera jsem se nudil a vymyslet skvělej tanec odvozenej od víření dervišů. Je to boží, tohle se ti stoprocentně nebude líbit."

      Vymazat
    10. Knížka je od Rychlíkový a Šplíchala, jmenuje se Piko a je v knihovnách. Kupovat je jí asi škoda.

      Je to takový rychlý čtení, od dějin toxíků a prvního pervitinu v Československu, kdy to fungovalo jen na bázi "ten znal dělníka v efedrince, ta pracovala jako sestřička, ten měl kontakt na červenej fosfor a dohromady byli parta" až po monetizaci v devadesátkách, kdy sem přišly drogový gangy. A spousta příběhů - z léčeben, vězení, ale i o tom, jak fetujou 14-letý holky, protože nechtějí ztloustnout a dospět. Pomyšlení, že mám děti, v tomto ohledu není zrovna povzbudivý.

      Plus kmen "slušnejch smažek", co fetují kvůli výkonu v práci, ať už jde o korpoše nebo továrny. To je vůbec na hovno, zadělat si na závislost kvůli tomu, abys rychlejc montoval součástky nebo prodal víc pojištění.

      Jediná prevence je vlastně žít život, kterej tě spolu se svými vztahy a činnostmi baví i za střízliva. Což je podepřený i experimentem Krysí park od Bruce Alexandra:

      Když máš v prázdným akvárku krysu, která má v jedný napáječce morfin a v druhý vodu, za pár dnů až týdnů se ti předávkuje k smrti.

      Alexandr ale krysám vytvořil luxusní obří výběh se spoustou prolejzaček, odpočívadel, vrstevníků a volnou konzumací jídla a drog. I tam se našlo pár morfínových smažek, ale daleko víc rekreačních uživatelů a taky krys, co morfium vůbec nepotřebovaly.

      Vymazat
    11. Ty jeho tance jsem taky nepochopil. Byly na youtube, ale na mě to je moc velká esoterika.

      Ale jako příklad jednu historku z USA. Přijel do USA s aurou osobnosti. Pozvali ho na večeři s nejvýznačnějšími novináři největších denníků. U večeře pak poznamenal, že "tamta žena má ráda polohu 69", oni se zasmáli, po chvíli se tam už líbali a svlíkali (když to bylo dovolený morální autoritou) jenže on po chvíli vstal, řekl jim, "tak jsem vám ukázal, že USA jsou v morálním úpadku a dostanu od každého z vás 1000 dolarů za demonstraci". Zaplatili a ani necekli.

      No a on ty peníze pak zas třeba rozdal. - Třeba často rozdával bonbóny a to i během války, když byly předražený. Rozdával je různých důvodů. Třeba ho zastavil policajt, kvůli nějakému přestupku, dal mu bonbón, policajta to překvapilo, tak ho pustil s domluvou. Rozdával je dětem a třeba číšníkům. - Rozdával je i svým žákům, co za ním přišli pro nějaké poznání na nějaké setkání. Jenže tam to bylo zrádné, protože to rozdával jen někomu s tím, že "když se tu nemůžete nic naučit, tak si alespoň oslaďte život." Jedna ženská popisovala, jak to věděla dopředu a on teď chodil s bonbónama mezi lidma a rozdával je, pak přišel před ní a ona v tiché hrůze, že dostane bonbón a bude odepsaná. On se na ní podíval, zarazil se, zaváhal a nakonec jí ten bonbń nedal. Ta úleva.

      Jo a ještě říkal (ohledně přednášek a tanců): "To máte tak, někdo poslouchá, myslí si, že pochopil, je nadšenej, ale nepochopil nic a brzy na to zapomene. Jinýmu to nic neříká, myslí si, že je to blbosti, ale nezapomene na to a najednou mu to dojde za 20 let a opravdu mu to k něčemu je."

      Co smysl mělo tak jako tak, že nutil lidi myslet jinak.

      ------

      PS: Poslouchat o kamarádkách manželky je už dost sadistický. Myslím, že bičování by byla jen úleva a rozptýlení.

      A.P.

      Vymazat
    12. Snad tu knížku budou mít v nějaký knihovně.

      Myslím, že jeden z tý původní party měl otce policajta a ten seděl v kanceláři se šéfem protidrogového. Nebo to bylo tehdy protidrogové o jednom člověku. Ale bylo to o tom kontrastu, že kolega je v protidrogovým a tvůj syn bere skrytě drogy.

      Ten doktor Kubáč někde popisuje, jak jel vlakem, kterým 15-ky jezdily na konzervatoř. Holky vnímaly jen sebe, tak v tom vlaku zrovna nešeptaly, takže si všichni ve vagónu vyslechli povídání o sexuálních aktualitách a pak přešly na téma " španělštinu bych bez Peří nedala" - Tak jsem se dozvěděl, že pervitinu se říká na Ostravsku peří. - No a pak dojely do cíle, na tu s peřím tam čekala matka, doktor na ni jen mrknul, viděl, že je alkoholička a tak to všechno do sebe pěkně zapadlo.


      Ty 14ky tak úplně nefetujou proto, že nechtějí ztloustnout a dospět. Je tam ještě další krok "když ztloustnu, budu terčem posměchu a zavržení a neunesu to" "když dospěju, budou na mě kladeny nároky jako na dospělou a to nezvládnu". - Zní to jako bazírování na detajlech, ale ten důležitej kousek je, že s tím druhým se už dá něco dělat. Saudek je na vysloveně tlustý a většině chlapů pár kilo navíc nevadí. Mezi jiným úplně krásný holky taky děsej, protože si spousta chlapů hned pomyslí, že na ni nemaj a že jim uteče za lepším a víc obyčejný holky jsou to pravý. - Podobně bejt dospělej není samo o sobě velkej problém, starší lidi věděj, že se mladý učej a tedy dělají chyby. - Slon se jí sousto po soustu.


      Myslím, že když mě bylo jako Žmurovi, tak jsem drogy nebral a nebral jsem je ani po létech, když jsem byl mezi hipíkama a všichni kolem hulili. Když mi spolužák na vejšce vykládal, jak si v těch třinácti dělali topinky na induloně, tak jsem si říkal, jakej hnus. Jenže on měl rozvedený rodiče, byli z toho frustrovaní, tak přišel za matkou. Ta si ulevila "jsi celej táta" přišel za tátou, ten si ulevil "Jsi celá máma" a on tam byl jak kýbl na jejich špatný pocity. (ale byl rozumnej, víc než pokusy to nebyly a udělal dobrou kariéru a syna vychovává normálně)

      Jednou jsem poslouchal nějakýho specialistu říkat, jak ochránít děti před pohlavním zneužíváním. Rada zněla "chovejte se k nim dobře". Tak se mi připomněla, historka z padesátejch let. Známej, tehdy kluk tak desetiletej, šel s kamarádem do Stromovky. Kamarád tam někam zašel, tam byl chlápek s foťákem, kluk sundal kalhoty, chlápek si vyfotil pindíka dal mu deset korun. Viditelně to nebylo poprvé. Známýho se taky zeptal, jestli se nechce nechat vyfotit za 10kč. Ten dostával doma kapesný, tak nepotřeboval peníze, zdálo se mu to divný, tak jen řekl, že nechce a při tom to zůstalo.

      Na podobný téma byl jeden díl v americkým policejním seriálu, něco jako Cold cases nebo podobným. Šlo o to, že tam chytli nějakýho pedofila, tvrdě na něj najeli, že je hnusnej pedofil a že má rád děti. On to drze přiznal, ale pak to proti nim otočil, že děti doopravdy má rád, že ho zajímá, co mu říkají o barbinách (nebo Rambovi) a celej dětskej svět a i když se mu tam jeden policajt ještě snažil rozbít hubu, tak si tam všichni uvědomili, že on tam zrovna zafungoval jako advokát dětí a ty děti mají nějaký zájmy a potřeby přiměřený jejich věku a je to chyba, že do dospělý přehlížej. Takže morální poučení bylo zajímejte se o svý děti, ať to nemusej hledat jinde.

      Kopeckýho dcera umřela na manifestační sebevraždu, když Zázvorková jako na potvoru přišla později. Jenže Kopeckej jí nevěnoval čas a Zázvorková asi taky moc ne. On ji místo zájmu a času dal drahej dárek a pak mazal do konfortní zóny hraní, mezi barový známý a za děvkama, což byla zase jeho závislost.

      Drogy jsou únik a když je doma celkem bezpečný přístav, tak se uniká pred světem domů. Viz, všechny ty vtipy, kde se od manžela jde zpět k mamince a nářky, že synáček zůstává v "mamahotelu" - což je ale důkaz toho, že doma není věčnej opruz.

      A.P.

      Vymazat
    13. Slušný smažky jsme měli v korporádu asi taky. Já jsem gossip nesledoval, ale kolegyně vyprávěla jak 2 team leadři měli brát kokain, aby to zvládli. Výkony teda podávali, tak by to mělo logiku, ale kdo ví. Další kolega byl už dost těžkej i když fungující alkoholik.


      Před pár lety byl pořad s Gordon Ramsayem o kokainu. On byl asi tak jediná celebrita, o který se ví, že nic nebral (umřel mu na to brácha, tak se upnul na práci). Udělali testy v jeho restauraci a i tam našli stopy kokainu jak na klientským, tak zaměstnaneckým záchodě. Na a reportáž pak byla jak chytili v Londýně malý ryby, policajti Gordonovi vysvětlovali jak to chodí, že ti chycení jsou ilegálové, co nemají moc na výběr. Pak jeli do Kolumbije či kam, a tam jeli do jungle, viděli tam zemědělce, jak to pěstoval v jungli, jak pak extrahoval a vařil, pak sušil, pak jak to prodal za pár šupů a jak se to pak pašovalo dál a dál.

      Při každým prodeji, transportu to rostlo na ceně (Někteří pašeráci rovnou říkali, že nepočítaj s dlouhým životem) až to v Londýně bylo nejdražší. - No a tak na to koukáš a přijde ti to celý absurdní, že v Londýně makaj jak magoři, jsou na samý hraně, aby udělali dokonale to, co se dá snadno podělat mnoha způsoby. Gordon Ramsay chybičku nepřehlídne a své postřehy si nenechává pro sebe a jeho způsob vyjadřování je antiteze diplomackch náznaků a eufemismů. Takže oni se tam sjet musej, aby ten nápor zvládli a na druhý straně světa jim to vyráběj a pašujou s velkejma rizikama, ale za peníze, který jinak nevydělaj a tak se ty peníze zase distribuujou po světě během cesty. - Tak tě tak napadne, že kdyby je Gordon tak moc nestresoval, tak by ten kokain nepotřebovali.

      (Tak Gordon sám by stejně nic moc nezměnil. V Londýně je toho tolik, že zbytkovej kokain v moči dělá na celý město prej pořád ještě 2 kila denně, co odnese voda v Temži. A za dokonalým jídlem by se chodilo jinam).

      A.P.

      Vymazat
    14. No a pervitin je svým působením levnější a déle trvající "kokain pro chudý". Tak si to představ, jak to vypadá na nočních směnách v barech, fabrikách, ale co já vím, klidně i ve špitálech. V tý knížce je rozhovor i s ošetřovatelkou důchoďáku: Říká tam, že její klienti jsou stará škola a ostře vystupují proti drogám, ale přitom netuší, že se o ně stará někdo, kdo je většinu směn najetej.

      Vymazat
    15. No, já jsem taky taková naivka a nepoznám nic.

      Kamarád dělal v nějakým útulku a poznal to často na první pohled. Já viděl jen arogantní čísnici, on viděl na očích, že je sjetá. - Na začátku jsem ani nepoznal, že svíčka v koupelně znamená, že si tam někdo píchal heroin. - Viděl jsem jen tu svíčkovou romantiku.

      Ale víc, než ošetřovatelek v domovech důchodců se bojím, čím se sjížděj na vládě.

      A.P.

      Vymazat
  5. Ja ti nevim Psice, kadernika jsem vybirala 2 roky. Kosmeticku 5 let. Gynekologa asi taky tak dlouho. A nekoho kdo by mi mohl rozesrat uz tak slabou stranku, to bych hledala sakra opatrne… cizi skupina nevyrovnanych lidi, kdy kazdy ma sve krivdicku, neni prostor na indi pindy… no nic pro me.

    Ale jsem v klidu, se slovicky “kurva, neser” nemam problem :))) ik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, přesně, pokud by byla laťka vyladěnosti na schopnosti použít vulgarismus, nemusím se o sebe přehnaně strachovat!
      Kadeřníka jsem hledala taky dlouho a u kosmetičky jsem nebyla ještě nikdy v životě, mazec, co?

      Vymazat
    2. Hele na kadeřníky bacha. Něco přes 15 let zpátky jeden zprznil Habře hlavu a jí to tak duševně rozebralo, že se druhej den ráno probudila vedle mě...
      Jakože blbá frizúra může člověku pěkně dojebat čakry.

      Vymazat
    3. IK

      No, ale zároveň je to prostor, kde je každej zaujatej sám sebou a bolesti jsou pořád dokola, že se to tam jedna navíc ztratí.

      Tam není nikdo, komu by se nedalo zatlačit na citlivé místo. Něco jako když v Big Bang Theory Leonardova matka pokecala s jeho přítelkyní a kamarádama.

      A.P.

      Vymazat
    4. Galahad: Proto já si asi vybírám jen gay kadeřníky, tam žádný vzplanutí nehrozí ani teoreticky.

      Vymazat
    5. To on byl možná taky. Nebo nevim. V každym případě jeho sexuální orientace vůbec neni důležitá. Důležitý je, jak jeho invence a proaktivita zamávala s jeho zákaznicí. :-D

      Vymazat
    6. Ajo! Hele nevím proč, ale na první dobrou jsem pochopila, že tvůrce tý frizúry jsi byl ty osobně. Ale uznávám, nedává to vlastně moc smysl, probudit se vedle týpka, co ti zprzní oučes. To bys musel být fakt kouzelník:)

      Vymazat
    7. No to néééé... :-D
      Prznit oučes si dovolim jen sobě... :-)

      Vymazat
  6. Já jsem o konstelacích už mockrát slyšela (včetně takovejch těch nevysvětlitelnejch vibes, cos popisovala v tý části s milenkou) a asi nemám odvahu to zkoušet, i když by bezpochyby bylo dost co řešit. Ale jestli tam půjdeš ještě jednou, určitě dej vědět!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi ještě někdy jo, ale konstelační lhůtu 6 měsíců v tomto ohledu aktuálně považuji za svůj minimální objednací odstup:)

      Vymazat
    2. Jo jo.

      Dávkování jako s tím lektvarem v Císařově pekaři: Jak kdo snese.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jo, přesně. A taky je třeba dát tomu prostor, abych vám třeba poslední den toho půlroku mohla napsat, že se něco fakt velkýho stalo, protože se zrovna vrátil z hlubin vesmíru ten vyslanej signál (takže já už mám vyladíno a vy byste měli jít sakra rychle taky).

      V restošce si taky neobjednáš dezert dokud ti nepřinesou hlavní.

      Vymazat
    4. Ta Kingova metoda psaní mě zaujala, protože o tom je přesně divadelní improvizace. Vlastně se potkáš se spoluhráčem v nebezpečném prostředí - sledují tě a hodnotí cizí lidi a ty vůbec, ale vůbec nevíš, o čem budete hrát. Kdo budeš ty, kdo bude on nebo ona.

      Takže si nejdřív vytvoříte postavy a pokud jsou dostatečně košatý a hluboký zároveň, tady přesně by měla končit práce a příběh by měl vzniknout úplně sám jako vedlejší produkt. Ale mozek je sráč, co v rámci svý potřeby bezpečí neustále nabízí scénáře, jak by tenhle příběh měl dopadnout včetně pointy - protože je pro vás oba bezpečnější zůstat v předvídatelných vodách.

      A cílem je bojovat s vlastním mozkem, dokud to jde, protože to nejlepší se urodí vždycky tam, kde ztratí kontrolu - ať už je to smích, orgasmus, nebo různý druhy raušů, kam se lidi s oblibou schovávají před svým vlastním rozumem. Až se mi chce napsat - chudák mozek, vždyť to s náma myslí dobře.

      Mně baví dívat se na lidi z různých perspektiv, to je moje terapie. Představovat si, jaký mají vztahy, rodiče, jaký mají vztahy se svýma domácíma mazlíčkama a jak je ti jednotlivě propojení lidé vidí.

      Zvlášť když jsou to kardinální svině, jako třeba byly nacistický vraždící zrůdy, který se doma převlíknou z uniformy do domácího úboru a nechají se od dcerky česat jako panenky. Nebo ten náš bývalý majitel vinohradskýho činžáku, co si honil ego na tom, že může lidi vyhodit z bytu lusknutím prstů, ale pak ho žena přivolala z otevřených dveří jejich bytu tak ponižujícím způsobem, že bylo během vteřiny jasný, kdo tady šéfuje a kdo jen štěká.

      Vymazat
    5. To je zajímavý. To me nenapadlo, že to je takhle i v improvizaci. Ale vypadá to fakt jak u toho Kinga.

      Já to měl při psaní básniček. Napsal jsem verš a pak dumal, co bude dál. Někdy celou básničku definoval až poslední verš a dokud jsem ho nenapsal, tak jsem nevěděl, že tam bude.


      My vlastně nemáme v hlavě jeden mozek, ale bůhví kolik a oni spolu zaas až tak moc nekomunikujou. Proto jsme rozporuplné bytosti a proto taky ty terapie.

      Už jsi někdy stála před bankomatem a snažila se vzpomenout si na PIN a zjistila, že už ti to ruka sama vyťukala? To protože tvůj pin je uloženej v mozku i v oblasti kontrolující pohyb prstů.

      Většina lidí má takovou základní představu, že na vrcholu je to naše já, které kouká na svět a vede dialogy s okolím a ten zbytek je podřízen.

      Ve skutečnosti to vypadá, že mozek je jak všechny státní úřady v Praze, na nich si jedou po svým a sem tam něco nahoru nahlásí.

      Z břicha do mozku jde desetkrát víc informací než obráceně.

      Limbický systém ti říká "Umlať tu drzou kozatou blondýnu železnou trubkou" a neokortext to potlačí hned v zárodku, protože by se to blbě vysvětlovalo třeba na policii. Ale jestli si pamatuješ na seriál Ally McBeal, tak tam byly tyhle impulzy ukázaný.

      Dokonce můžeš o spoustě věcí přestat rozhodovat a ono se to stejně nějak rozhodne. - Vem si dvě tužky a dej si ruku mezi ně. Úkol je, si jednu vybrat, ale bez přemejšlení. Takže jakmile se přichytíš při výbírání, tak nevybereš nic a čekáš dál. - Nakonec si ruka sama jednu vezme rychleji, než si to uvědomíš.

      ---

      S těma nacistickejma zrůdama to bohužel není nic výjimčného.

      Aby tak mohli fungovat s vězněma, tak je musí napřed odlidštit. Když už je pak nevidíš jako lidi, tak co bys je nevraždil. Když sypeš jed na mravence, tak neřešíš, jak bude královně smutno, až se děti nevrátí z práce.

      Proto když vidím v TV ministry a novináře mluvit o "ruskejch švábech", tak mě z toho mrazí, protože ty koncentráky jsou už docela blízko. - Taky moc nechápu třeba posměch vůči desolátům "bez zubů". Za socialismu, kde měl každej zubaře a zuby byly "zadarmo", tak to byl znak lemploviny nemít v pořádku zuby, ale dneska to nemusí bejt ničí chyba. Nejsou zubaří a spousta věcí je tak drahejch, že na to lidi prostě nemaj. - Je to jako se posmívat židům v koncentráku, že se nenajedli.

      To už je lepší ten zakomplexovanej majitel činžáku. - Jo, "kopání do slabších" je vlastně taky droga.

      A.P.

      Vymazat
    6. S tím mozkem - jo, já takhle zvládám psát na klávesnici naslepo, ale nesmím na to myslet. Jak se nad tím zamyslím, tak začnu dělat chyby.

      Šílený jsou různý základní funkce plazího mozku, kdy si vlastně uvědomíš, co všechno je v něm naprogramovaný. U tvých blízkých milovaných lidí třeba tvůj mozek automaticky zakóduje, že s tebou budou napořád (proto je truchlení tak drásající). Kdyby to tak nebylo, nebo by jsi měl poruchu téhle funkce, tak bys propadl v hysterické zoufalství pokaždý, když jde tvoje přítelkyně nakoupit nebo do práce. Tvůj mozek by řval: NENÍ TADY! a pumpoval ti do těla zběsilej koktejl adrenalinu a kortizolu.

      Takže na něco je super ošulit mozek a dopřát si trochu uvolnění, ale vypnout úplně racio a fungovat jen na mozkový kmen, to už je pro otrlý biohackery. Stejně si ale myslím, že v budoucnosti se tyhle hrátky s mozkem stanou stejně mainstreamovou zábavou jako 3D kina.

      Tu komunikaci mezi střevem a hlavou řídí můj oblíbenej nervus vagus, pro kterým si vždycky představím takovýho umaštěnýho vaguse mezi ostatníma kravaťáckejma nervama, co v nervovým korporátu dělají důležitý a navzájem se sestřelují, kdo z nich je víc.

      Ruku mezi tužkama mám už pěknou chvíli a nevzala jsem si ani jednu. Ale je to zajímavá meditace.

      Vymazat
    7. Zkušenost z terapií mi ukazuje, že poruchu toho programu "neopouští mě navždy" lze bohužel způsobit celkem snadno a celkem záhy. A dost těžko se to napravuje právě proto, že mozkový kmen. Koneckonců úzkost celkem vzato není nic moc jinýho, než excitovaný strach z opuštění a následné smrti. Bordel ve vztahové rovině to dělá značnej. Mnohdy celoživotně.

      Vymazat
    8. F

      To je právě to, co mi je trochu divný.

      Já chápu, že u dítěte je to úplně normální, ale i dospělí reagujou stejně jako děti a jiný se podle toho prostě zaříděj.

      Jednu (dávno dospělou) holku s úzkostma ničí, že se matka odtáhla a nechala ji na holičkách, když byla v problémech. Uvědomuje si, že je máma kráva (její popisné slovo je píča), ale je pro ni těžký nad mámou udělat kříž (což je zase její popis).

      Na druhý straně znám 3 lidi, co se s vlastní matkou přestali stýkat, protože to prostě nešlo. Holka kolem 15, chlap tak do 25, ženská kde to bylo tehdy taky tak 15-25.

      Pak ještě dva, co se každej přestali stýkat s jejich otci. Oba řekli tomu svýmu, že "je blb" a odešli z domu a bydleli tak různě, na ulici, po známejch, u prarodičů, než se nějak zařídili.

      Samozřejmě, že to nemají za nic radostnýho, ale úzkosti z toho nemají a víceméně všichni pak mají vztahy s partnery v pořádku, dokonce bych řekl, že lepší (každej po svým). Dá se s nima rozumně dohodnout.

      A.P.

      Vymazat
    9. Úzkosti nejsou nic předem definovanýho a reakce nemusí odpovídat akci. Když se 100 lidí opaří na stejným místě stejným množstvím vařící vody z konvice, odhaduju, že tak 95 % z nich bude mít velmi podobný následky.

      S určitou vyšší šancí na úzkosti už se rodíš, stejně jak se některý ženský narodí s BRCA geny a rakovina prsou se u nich rozvine asi s 80 % pravděpodobností. Anebo taky ne. Ale když budou navíc obézní, kouřit a pít alkohol, tak tomu jdou ještě víc naproti (stejně tak si ale zvyšuje pravděpodobnost i ženská bez BRCA mutace).

      My máme i v rodině takovou psychicky vitální větev lidí, co emigrovali, a i přes šílený pohromy a nemoci si vždycky drželi pozitivní nastavení. A pak chabruse na nervy, co jsou fyzicky zdravý, ale úzkostný.

      Já si právě myslím, že skoro nikdy nevíš, s jakou genetickou nadílkou se narodil člověk před tebou, co mu přihoršilo bez jeho přičinění a čím si přihoršuje on sám.

      Vymazat
    10. Všechny pocity jsou přesně definovaný, jinak by to nefungovalo. Na druhý straně, to co je vyvolává může bejt pokaždý trochu jiná "konstelace důvodů" a vidět z nich může být jen pokaždý jiná část. Když má někdo pocit "dostanu tě" tak ho může znamenat, že se s tebou dotyčná hodlá vyspat nebo že tě obchodní partner pěkně natáhne. Úplně stejně by to mohl udělat policajt, co už ví, jak na kriminálníka. - Pro emoce to je pokaždý úplně to samý, ale situace vypadají tak jinak.


      Nevíš s jakejma šancema na úzkosti se (doslova, protože geny) rodíš a který získáš jako mimino od rodičů až ty první 2 roky po narození. Nastaví tě to, ale zapomeneš na to. Navíc můžeš získat úzkosti v prenatálním životě (lidi jsou třeba ovlivněni tím, že jako fetus měli dvojče a ten pak byl potracenej). Dokonce jsem viděl chlapa, kterej "četl" mimina a řešil jejich problémy. Už jsem to myslím psal. Ten nacházel důvody problémů až 9 měsíců před p͟o͟č͟e͟t͟í͟m͟. No a protože byl schopen to vyřešit, tak to věděl správně, i když se to vysvětlit moc nedá.

      Samozřejmě, že to můžou bejt i geny nebo kombinace genů a prostředí, jak píšeš.

      Ale ať tak nebo tak, na ty úzkosti můžeš taky koukat jako na něco, co tě chrání. Všechny emoce mají pro dotyčného původně positivní smysl. - Jako když máš strach ze psů. Normálně se nebojíme malých psů, co jsou daleko. Ale někoho už je to přepálený a emoce reaguje na každýho psa, co je vidět. Je to přehnaný, ale ten původní důvod je, že tě má chránit a s tím nikdo nijak nehne.

      Jak tam F píše o strachu z opuštění a tedy strachu ze smrti, tak to sedne na tu holku z příkladu jak ulitý. I když ji život nic neohrožuje, ale bejt odkázaná jen na matku, tak to je sakra o život. - Její terapeutku bych nejradši profackoval, protože i když ji pomohla v jinejch věcech, v tomhle jí problémy přidělala a vůbec neměla ponětí, co dělá. Za ty prachy, co si říkaj, je ve spoustě případů psychoterapie přímočarej podvod, protože vůbec nevěděj, jak to funguje a co mají hledat.

      Před pár tejdnama slavně vyhlásili nějakej AI chat, kde má bejt i postava psychologa. Tak jsem to šel otestovat a dával mu otázky, kde by měl správně zhodnotit, různé teorie a vybrat tu správnou. - Stroj jen tupě odpovídal, servíroval teorie, co našel na netu, kladl je vedle sebe a "nenapadlo" ho udělat rozbor.

      Zato uměl na začátku pochválit otázku, že to je zajímavá otázka a pak se mě na konci ptát, jak se ohledně toho cejtím. - Když ON měl mít pocity, ale kde by je vzal, když to není inteligence, ale jen statistický počítátko.

      Skutečnej problém je, že skutečný lidi-terapeuti na tom někdy nejsou o nic líp.

      A.P.

      Vymazat
  7. Slovo konstelace ve mně nejvíc evokuje astrologii, takže od toho radši dál, ať se v tom vrtá, kdo tomu věří, patří mu to.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No přesně to to je.

      Teda, konstelace je jen souhvězdí v jiném jazyce, jen to tentokrát nepřeložili, ale počeštili, aby to vypadalo jako něco onačejšího.

      Lidi, co to vymysleli, to pojmenovali rodinné souhvězdí/konstelace, protože to popisuje, kde kdo v rodině stojí, podobně, jako souhvězdí je o tom, na jakým místě je jaká hvězda.

      Navíc v souhvězdí jsou hvězdy pojmenovány podle velikosti. Takže tam je vždycky Alfa, Beta, Gama, Delta atd. jako je v každé rodině táta, máma, sourozenci, prarodiče, strýčkové atd. - Dokonce i když tam nejsou, protože prázdné místo po zesnulé matce je taky něco, co se musí brát do úvahy.

      Pak tam jsou "tajní" členové, o kterých děti ovšem vědí. Maminčini milenci, tatínkovy milenky, homosexuální partneří a avantýry, zesnulí příbuzní, pak třeba maminčina velká láska či první manžel, tatínkův společník, co ho ve firmě okradl atd.

      Astrologie vznikla tak, že staří Sumerové si vymysleli písmo a začali psát kroniky. Psaly se tam jednoduchý věci jako zemřel král, byla dobrá úroda, prasata měla mor, bylo suché léto, byla válka se sousedy, královská svatba atd.

      No a taky, co se dělo na obloze. Bylo zatmění měsíce, objevila se kometa, rozzářila se jasná hvězda, a protože se slunce zdánlivě pohybuje po ekliptice tedy se během roku postupně mění znamení. Současně kde co bylo v jaký moment na obloze na jakém místě. Máme sedm velkých těles. Slunce, Měsíc, Mars, Merkur, Venuše, Jupiter, Saturn. Jejich pozice se na obloze mění a byly a dodnes jsou po nich pojmenovány dny v týdnu.

      No a když to kronikáři zapisovali, tak si všimli, že některé události příchází stejně, jako některé úkazy na obloze. Tak začala astrologie. Pozorováním. Takže je to empirická věda.


      Ten chlap, co to vymyslel dal dohromady několik věcí. V podstatě jde o to, že kde navzájem vůči sobě stojíte určuje, jak se cítíte (jak se kdokoliv cítí na tomto místě v konstelaci). Je to stejný jako s gestama. Gestem (podvědomě) vyjadřujete své pocity, ale dá se to otočit a když se do nějakého gesta postavíte, tak se vám změní pocit.

      Objevuje se to i v jazyku. Říkáme "jsme si blízcí", "drží si odstup", "cím se opuštěně", "ukazuje mi záda", "mám ho pořád za prdelí" "Vždycky si k sobě najdeme cestu", "rozdělilo nás to" atd. - Doslova popisujeme mezilidské vztahy vzájemnou vzdáleností, orientací a pohybem. Proto ti rozestavění lidé mohou vypovídat o něčem, co vlastně neznají, protože oni nemluví o té skutečné rodině. Oni popisují, jak se cítí na tom místě, kde jsou v ten moment fyzicky.

      Jak tam Psice popisovala, že tam někdo pak zvrací, tak se tomu vůbec nedivím. Z některejch situací vám je doslova na zvracení. Jestli je někdo postavení v situaci, kdy mu má bejt na blití, tak není divu, že se tam taky pozvrací.

      (Jo a mimochodem, tohle je to, co nás liší od umělé inteligence. My jsme lidé a myslíme v podstatě realitou. Umělá inteligence je jen stroj, pro kterou to nic neznamená. Jen prosévá data, kde je znak 1 jako znak 6 a jde jen o to, jak často se co vyskytuje.)

      A.P.

      Vymazat
  8. Nojo, "konstelace hvězd", to je skoro něco jako "kanál La Manche".

    OdpovědětVymazat
  9. No teda, to musel být pořádný zážitek! Zní to jako taková prototerapie pro lidi, co nechtěli jít na terapii. Jenom mě trochu děsí, že to nejspíš nebude ani trochu kontrolovaný a může to vlastně provozovat za jakýchkoli podmínek kdokoli - stačí, aby lidi v okolí měli zájem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...a presne tak to je. To neznamena, ze nekteri terapeuti to nedelaji skvele. Ale spis, ze jsou i vedouci konstelace, kteri to mohou delat spatne a nemaji zadnou supervizi.

      Vymazat
  10. Jen pro zasmání:

    O pozici

    Hledáme nové kolegy na pozici psychiatra do moderní a prestižní ambulance v Praze.

    Co Vám můžeme nabídnout?

    Služby kliniky pro Vás a Vaše blízké zcela ZDARMA!

    A.P.

    OdpovědětVymazat