úterý 9. června 2015

Priorix: Drž mi tam fleka!


Víte, jestli bude tenhle post v něčem přelomový, tak v tom, zda se v něm začlením mezi biomatky, nebo většinovou stádní společnost. Popravdě jsem na to sama zvědavá. Konspirace, nebo realita?

Pokud máte děti a zodpovíte stokrát otázku kojíš/ nekojíš,  dřív nebo později se propracujete k druhé otázce očkuješ/ neočkuješ. Vzhledem k tomu, že základní očkování je oproti kojení povinné, se na tuto otázku v případě záporu odpovídá ztlumeným hlasem jako o poslechu Svobodné Evropy, aby to sousedi neslyšeli. Popravdě řečeno, než jsem vůbec měla děti, tak jsem stejně jako o kojení neměla důvod o očkování přemýšlet vůbec. Sice jsem nikdy nebyla očkovací aktivistka, co by se hned stavěla do řady, jakmile v korporátu vyhlásili očkování proti chřipce zdarma, ale zároveň mi připadalo smysluplné podstoupit pár injekcí před cestou do Asie před tím, než budu snídat smažený šváby na tržišti a umývat si solidárně s celou vesnicí ruce v sudu s kravskou močí.

Co se týká napichování dětí, přišla mi však k zamyšlení už první hexavakcína, kdy mimino, které sotva přestane švidrat do vlčí mlhy, dostane pecku antigenů záškrtu, tetanu, dávivého kašle, žloutenky typu B, dětské obrny a haemophilu influenzae. Nechci tvrdit, že dětská obrna je fajn zpestření laktační deprese, ale v šesti týdnech života má fakt málo z nás dost kamarádů z ulice, kteří by ho mohli nakazit eklovou nemocí. A i kdyby někdo z vás měl v šesti týdnech bohatý společenský život, zřejmě už se nepřiznáte k tomu, že jste si ve dvou měsících nitrožilně aplikovali drogy, nebo vedli zhýralý sexuální život, což jsou dvě cesty vedoucí ke společnému cíli, jak se nakazit žloutenkou typu B. 

Naše starostlivé ministerstvo zdravotnictví a výrobci vakcín si ovšem o krvelačných bakteriích číhajících na rukojeti kočárku, aby mohli seskočit na mimino a zakousnout se mu do fontanely, udělali mnohem přesnější obrázek než vy a tak vás dětský ošetřující lékař poučí, že je potřeba hexavakcínu podat ještě třikrát, aby se z vašeho batolete nestalo ohnisko nákazy, ohrožující spořádané životy občanů celé té naší střediskové zemičky.

Ani po kompletním přeočkování hexou si však nemůžete s úlevou vydechnout. Na dveře vám místo kamenů háže boláky rozparáděný dav zarděnek, příušnic a spalniček. Kdysi to bývaly běžné dětské nemoci (spalničky byly totiž stejně jako třeba chřipka smrtelné hlavně pro podvyživené děti v nevyhovujících hygienických podmínkách), dnes jsou to epidemiologičtí nepřátelé číslo jedna. Pokud si chcete u pediatra vyloženě šplhnout, vysolte pár stovek a poproste si ještě o přeočkování proti planým neštovicím a klíšťové encefalitidě. Vaše dítě získá do zdravotní karty červený puntík.

A v tom horším případě i pár suvenýrů, co nechcete. Autoimunitní onemocnění, pokles červených krvinek, zánět mozku a míchy, nebo je libo třeba postupující paralýza vedoucí až k zástavě dechu? Příbalový leták je jako morbidní menu restaurace U Smrťáka.

Čičman měla na rozdíl od otrnulého Žmura, jehož imunitní systém by sežral k svačině dýmějový mor a jen si spokojeně odkrknul, výrazné reakce i na hexa vakcíny. Pláč, teplota, atypické chování. „Prostě naprosto normální“, jak to zhodnotila naše dětská doktorka, která „za celý svůj život neviděla ani jednu závažnější reakci na očkování“.

Živou vakcínu Priorix jsem jí tedy odložila až do dvou let, což dětská doktorka považovala sice za pošetilý výstřelek, ale byla to schopna jakž takž tolerovat až do chvíle, kdy začala debata o zatím neschválené, až třímilionové sankci pro neočkující lékaře. Od té chvíle volala skoro každý týden, takže jsem toho času zdravou a svěží Čičman nechala s lehkým napětím naočkovat.

Přesně týden po aplikaci začaly na ČIčman vyskakovat rudé skvrny, které si začala pilně škrábat. Asi nemusím dodávat, jak snadné je přesvědčit dvouleté dítě, že fakt není fajn tyhle fleky rozdrbávat do krve a jak dobře se spí vám a potažmo celé rodině, když vám po těle vznikají další a další požáry, které uhasíte jenom zadřeným nehtem v kůži.

Druhý týden měla po sobě strupy a šupinky jako had před svlečením, jakmile ale opadala, začal nový zánět – tentokrát rozšířený o krk a nohy. Dětská lékařka na telefonu radí Fenistil. Třetí týden se ekzém rozšířil na celé tělo a to už zase sedíme na lavici v čekárně.

„To je hrozný! To mi ani neukazujte!“ laje lékařka a zakrývá si obličej. „A čím že jí to mažete? Nemá to náhodou alergii na tu konopnou mast?“ (pozn. - certifikovaná kosmetika pro atopiky).

„Tohle ale Priorix nedělá. Ten dělá jen tečky.“

A tenhle je můj neoblíbenější: „No, ještě, že je to už druhá dávka a máme to za sebou. Počkejte, to je první? Vidíte, a to máte z toho odkládání. Ty vakcíny jsou uzpůsobeny pro 15 měsíční děti, ne pro dvouleťáky!“

Ať se vám totiž po povinném očkování stane cokoliv, nebo rovnou zaklepete bačkorama hned za dveřmi ordinace, bude to bráno jako korelace, nikoliv kauzalita. Zkrátka nahodilý přidružený jev. 

"Ale ona ta paní Procházková vypadala nějak unaveně už před aplikací, viďte sestři?"
"No fakt, ta měla smrt v očích", dušuje se sestřička. 
"To se holt nějak blbě sešlo, fakt smůla. A funus bude mít paní Procházková na venkově? Nechcete se radši přeočkovat na klíšťovku? Pojišťovna teď hradí druhou dávku..."

My máme třeba teď doma nahodile atopika z dítěte, které si předtím rozškrábalo maximálně komáří štípanec. Zatím není jisté, jestli dočasného, nebo trvalého. Zároveň tím mám odpověď na první otázku – je ze mě biomatka, protože peru v mýdlových ořechách, masíruju Čičman konopným olejem a vyřazuju jí ze stravy alergeny. To drží Čičman aspoň ve stavu hada před svlečením, a ne v dalším zánětu.




Co je dobře a co je špatně? A na kom vlastně leží zodpovědnost?

a)     Jsi alibistická kráva a nemáš si co nechat píchat do svého dítěte
b)     Dětská doktorka je alibistická kráva a nemá ti co píchat do tvého dítěte
c)     Očkování by mělo být dobrovolné
d)     Očkování nemůže být nikdy dobrovolné, protože poklesem proočkovanosti populace začneme hromadně vymírat na historické choroby, které známe z černobílých filmů pro pamětníky
e)     Fotka je záměrně upravená, aby sloužila jako lživá propaganda proti atestované vakcíně lidumilného farmaceutického koncernu, který pořádá humanitární sbírky na pomoc subsaharské Africe, platí daně a mnohými dalšími způsoby slouží našemu blahu
f)      Čičman to sluší, gepardí fleky a jiné zvířecí potisky jsou v letošní sezóně in
g)     Super blogísek! Mrkni na můj:
h)     Prostor pro vaše další postřehy


43 komentářů:

  1. Tyjo !!!
    Protože mám doma dětskou sestru, nemohu reagovat objektivně (pokud ovšem něco jako objektivita v tomto případě existuje, že)
    Ale:
    1) změnil bych lékařku - její reakce je fakt úchylná, navíc reakce po očkování se hlásí na Krajskou hygienu a je to docela dost sledovaná věc. Máme s tím zkušenost - kvůli vyšší teplotě se z KHS přijeli na kluka dvakrát extra podívat.
    2) Reakce za týden je dost dlouhá doba na reakci.
    3) nemáte třeba jinej prášek na praní, na mytí atd.?
    4) ještě mě napadá potravinová alergie

    No a teď obecně k očkování - myslím, že by se mohlo diskutovat o termínech očkování, některé vakciny se dávkují opravdu brzo. Ovšem, když si uvědomíme, kam všude lidé cestují, jakou rychlostí, kdo všechno s námi začíná žít (tady v nedaleké vsi je najednou obrovská grupa bulharů včetně dětí) a s kým vším se můžeme a musíme potkávat (obzvlášť u vás v Prahe), jsem rozhodně pro očkování.
    Pouze očkování proti prasečí chřipce, obecně proti chřipce a proti rakovině děložního čípku jsou podle mého názoru kraviny.

    Ovšem matky, odmítající očkování např. proti tetanu, jsou blbé. Že široko daleko nikdo neumřel (a víme to jistě, že neumřel) na tetan neznamená, že tu ta nemoc není.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oprava: (a víme to jistě, že neumřel?)

      Vymazat
    2. No jestli umřel, tak snad měl tolik zodpovědnosti, aby se nahlásil!

      Vymazat
    3. Po prioritu muze byt reakce az za 3 týdny a v tom je i jeho určitá "zakernost",protoze to s nim nikdo nebude dávat do souvislostí. Asi ne náhodou např.pred nástupem do nemocnice musí byt odestup od teto vakcíny 3 týdny minimálně.
      Male přejí,at se ji to brzy zlepší. Snad se podaří druhou dávkou ani neockovat " diky" takovéto reakci.

      Vymazat
    4. kocicka: Pokud to bude vypadat, že se spíš nepodaří, změním pediatra. Já už na ní fakt žádné živé vakcíny zkoušet nechci, ačkoliv by to bylo z výzkumného hlediska jistě velmi podnětné.

      Vymazat
  2. ty vole, maličká :-( snad se z toho brzo oklepe, doktorka je kráva a hledala bych jinou a rozhodně bych to hlásila na hygienu osobně, protože doktoři na to dost serou..
    Pizejsku to teprve čeká, odkládám to dokud nepujde do školky, pak dam první.. nicméně ekzem měla jednu chvíli taky a pomohlo (teď když jsi biomatka, tak to můžu napsat) nekoupat (jen otřít zadek), koupu ji jen když se hodně spotí nebo tak jednou za čtyři pět dní a i tak hodně rychle, pak jí to asi po měsíci zmizelo a mazala jsem ji sádlem a láskyplně oslovovala ty moje malé prase

    OdpovědětVymazat
  3. Sejra: Právě u Priorixu coby "živé" vakcíny jsou nežádoucí účinky až v rozmezí týdnu až dvou s kulminací kolem 10. dne, takže i kdybych opravdu nechtěla vidět žádnou souvislost, tak tahle se opravdu nabízí. Neměnili a nezáváděli jsme žádný nový prací prášek, ani jiné chemo.

    Co se týká očkování proti smrtelným nemocem, tak souhlasím, ale myslím, že by bylo rozumnější očkovat děti s dozrálejším imunitním systémem a před příchodem do dětského kolektivu, kde mají vyšší šanci něco chytit.

    Ela: Díky, doufám, že to časem zmizí. Koupu ji jen v čisté vodě, teď v těch vedrech denně, protože mi přišlo, že pod tím potem to měla spíš horší, než lepší. Na hlášení nežadoucích účinků je i formulář na webu SÚKL, ale ještě počkám, jak se to vyvine, aby bylo jasné, co přesně hlásím a jak dlouho to trvalo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zapomněl jsem se doma optat, co a jak dělá Priorix, mohl jsem trousit rozumy:-)
      Ale plně souhlasím, že některá očkování by mohla počkat na vyšší věk, o tom by se měla vést (odborná) debata. Nyní je tomu spíše naopak, dojmy nahradily pojmy a "jedna paní povídala", obrovský vliv farma firem, nefunkčnost regulačních mechanismů, podivná slepenina soukromoveřejného systému zdravotní péče u nás. Výsledkem jsou výhrůžky obrovskými pokutami pro lékaře, problémy pro rodiče atd. a debata nikde.
      Jeden by blil. (proč já mám v poslední době čím dál větší nucení na zvracení při nahlížení do způsobu fungování státu?)
      Ať se exém brzy odporoučí do pekel.

      Vymazat
    2. Pokud se nahlasi nezadouci ucinek, tak se to pak sleduje a je vzdy lepsi to nahlasit, jakmile se objevi podezreni na souvislost. Je vhodene to mit zdokumentovane a melo by to byt podlozene lekarskou zpravou a pokud ji osetrujici pediatr neuznava jako nezadouci reakci, tak je vhodne mit zpravu od nezavisleho dr. Jinak osetrujici dr ma POVINNOST hlasit vsechny nezadouci ucinky.

      Vymazat
    3. Sejra: Jj, nedávno jsem byla na skvělé přednášce na téma kritické myšlení, kde internetové bludy zabraly dobrou třetinu:) Dozvěděla jsem se mimo jiné, že jsou lidé schopní pít bazénovou chemii (chloritan sodný) jako efektivní léčbu proti zánětům, mám ještě velké mezery!

      Anonym: Aha, takže nejdřív se nahlásí účinek, a pak se to sleduje až do konce? Myslela jsem, že se to řeší až po určité době, kdy jde říct co přesně a jak dlouho to trvalo. Díky za tip, u doktorky nepadlo o hlášení ani slovo, takže se s ní ještě spojím, nebo to podám přes formulář toho SÚKLu...

      Vymazat
    4. Jukni na http://www.sukl.cz/nahlasit-nezadouci-ucinek

      Vymazat
    5. Jinak najdou se doktori, kteri pristoupi na individualni ocko plan, ale chce to hledat. Je potreba pocitat s tim, ze kazdy dr je nejaky :-) hexu se mi podarilo prosadit 2+1 a prvni dostal az v 5. mes. Ted nas ceka "hnus fialovej" a uz jen stradam plany, jak to posunout z toho 15.mes... asi to bude dovolena, rymicka, kasel a mam dojem, ze to tak nejak posuneme :-)

      Vymazat
    6. SÚKL už mám v merku a Priorix měla odložený z 15 měs na 24. Kdyby to bylo na mě, nechám ji očkovat až kolem 3. roku před začátkem školky.

      Vymazat
  4. to bych jí dal asi pěstí, za ty kecy

    OdpovědětVymazat
  5. Achjo:-(
    Rodiče by neměli být státem stavěni před tahle dilemata.

    Zrovna očkování MMR jsem se potom, co jsem o něm přečetla, obávala nejvíc. Všechny děti to dostaly až dlouho po druhém roce (první dávku), naštěstí se s doktorem dalo domluvit.
    Tak přeju, ať je to jenom dočasné a jste brzy fit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co takhle žaloba za náhradu škody z poškození zdraví? Jak byste to coby profesionálka viděla?
      Milan

      Vymazat
    2. Viděla bych to problematicky, protože se musí prokázat příčinná souvislost mezi očkování a tvrzeným poškozením zdraví.
      A takový ekzém může vzniknout i z jiných příčin.
      V tomhle by bylo velmi obtížné lékařsko-farmaceutické spojenectví porazit.

      Teď jsem zaregistrovala připravovaný fond na odškodnění poškození z očkování - myslím, že se právě diskutuje, v jaké míře bude stačit, že jde o následek "pravděpodobný".

      Vymazat
  6. No, všechny PLDD budou reagovat stejne, nepomužete si, výměnou se nic moc nezmění.To, že je to pro 15 měs dítě a ne pro dvouleťíka, je úplná pitomost, to není žádný argument.Naopak.
    Po prvním očkování to evidentně REAKCE BYLA!
    Zkuste homeopatika, před každým očkováním thuja9 a silicea 9, jiank nyní nasadit mírnou detoxikaci, tj hodně kvalitní čisté vody, šťáva z melounu, koupele v otrubách.
    Dita

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dito, díky za tipy. Co se týká dalšího očkování, chci pro ní individuální plán.

      Vymazat
  7. PS:
    http://www.slobodavockovani.sk/news/ockovani-poruchy-vyvoje-a-imunity-u-deti-6-cast/
    Dita

    OdpovědětVymazat
  8. extláča: zastupuješ radikální frakci!

    Christabel: Díky, věřím, že bude

    Milan: Já nechci nikoho žalovat. Jen si myslím, že pokud je očkování povinné a jeho odmítnutí je pokutováno, měl by stát přijmout zodpovědnost za to, když očkování poškodí zdraví, nebo ohrozí život (že se takové případy dějí je patrné už z příbalové informace). Ale to je asi na rozsáhlejší debatu a úpravu legislativy.

    Btw. Argumenty doktorky jsou úsměvné, ale snažím se to pochopit i z jejího pohledu - je to starší dáma, která ještě zažila obrnu a dětská úmrtí v rodině. Z dnešního pohledu je to nepředstavitelná realita. Naopak donedávna jsem na ní oceňovala, že se snaží vyhýbat antibiotikům a lékům obecně a preferuje přirozenější řešení jako zábaly atd. Takže svým způsobem chápu, že ji pak serou rodiče, co dělají problémy kvůli ekzémku. To je pro ni kosmetická vada, protože vnímá očkování jako obrovský milník. To jen, aby to nebylo tak jednostranný...

    OdpovědětVymazat
  9. Chuděra Čičman a maminka. Nekoupat ani v čisté vodě, vysušuje. Pokud koupat, tak jen sprchovat. Někde jsem četla o pravidle 3x3 - Max. 3 minuty sprcha, do 3 minut osušit a do 3 minut namazat promašťujícím krémem. Konopná mast i pro atopiky opravdu vysušuje a ne vždy může být nejlepším řešením. U nás se osvědčila kombinace mazání proti vysušení kůže - celé tělo - obyčejná modrá indulona je nejlepší (nebo v Brně v Bílém domě míchají svoji "promašťující mast") a průběžně promazávat fleky Konopým krémem Ekzém od fy Cutishelp a Bluecap - ten asi štípe, takže nemazat na rozškrabaná místa. A na úplně hrozný hluboký a infikovaný ekzém nám kožní lékařka předepsala methylenovou modř a ta pomohla. A zachraňovala před rozvinutím i zapařené ekzemové fleky pod plínkama.
    S tím postojem k očkování se nedokážu vyjádřit. I když kluci měli spoustu příznaků, které by se daly přisoudit reakci po očkování (např. zrovna ten ekzém a alergie na obilnou bílkovinu), tak vůbec nemůžu tušit, jak by třeba vypadala jejich imunita po prodělání "běžných dětských nemocí". Povinné očkujem bez řečí, ale zásadně jen na zcela zdravé dítě (i rýmička je nemoc) a před očkováním prosypávám D vitamínem (viz Doba jedová).
    Catha

    OdpovědětVymazat
  10. Den, maximálně dva, než budou čičmaní stehna obíhat FB jako varování...

    OdpovědětVymazat
  11. Super blogísek! Já mám stran očkování asi podobný přístup co ty - uznávám jeho užitečnost a nezastupitelnost v majoritě populace, ale byla bych ráda za objektivní výzkumy a aby stát a pediatři uznali, že ne každý to může snášet tak nevinně, jako rozkousání tabletky celaskonu. Bibina naštěstí zatím působí, že by zvládla bez ztráty kytičky i očkování živým morem, koblih měl první hexu minulý týden a kromě protivnosti to na reakci zaplaťpámbu taky nevypadá, ale respekt z toho mám, ne že ne. Držím palce Čičman, ať jsou následky co nejdočasnější.

    OdpovědětVymazat
  12. Catha: Super, díky za atotipy od zdroje! Konopná mast fakt vysušuje? My to střídáme ještě s olejem a domácí konopnou, ta se zatím osvědčila nejvíc. Na modrou indulonu jsem už několikrát narazila při googlování prostředků proti atopáku, ale dokud zabírají ty přírodnější prostředky, tak ji nechávám v záloze.

    F.: Den, dva, než si tu fotku začnou sdílet pedofilové se zaměřením na atopické děti!

    Quanti: Díky a gratuluju k odolným dětem, ať pro ně očkování zůstane brnkačka.

    OdpovědětVymazat
  13. Taky je fajn lehčeji oblékat na noc, ale dlouhé rukávy a nohavice, ponožky na ruce - proti drbání se ve spánku a lehčí přikrývku, když je teplá noc, aby se omezilo pocení. Souhlas s detoxem, i více ok tekutin leccos odplaví. A probiotika sem-tam zobnout, aby se snáze zrekonstruovala imunitní soustava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na noc má lehký spacák - do toho se naštěstí s nehtama jen tak nedostane. Zato ruce si dovede rozdrbat fest rukáv nerukáv a fusekle na rukou nevím, jestli nestrhá. Zkusím to. Jo, v tom detoxu už jsem zběhlá...můžu do svého oblíbeného bylinkářství zase vytvořit půlhodinovou kolonu před kasou:)

      Vymazat
  14. Tak delší rukávy spacího topu na konci zašij..

    OdpovědětVymazat
  15. Už jsem chytřejší, podám, možná nesouvisle a ne uplně přesně, co jsem se dozvěděl.
    Reakce vyrážkou je běžná, proto se nehlásí. Běžně se vyrážka objeví druhý týden, zhruba do měsíce zmizí. Problém mají děti, které již mají dispozice k ekzémům - těm pak exém zůstává:-(
    V německu se něco z toho neočkuje (zapomněl jsem co, tuším záškrt) a mají údajně vyšší úmrtnost dětí na tuto chorobu. Neočkování proti zarděnkám (doufám, že nepletu se spalničkama) a prodělání této choroby zvyšuje u následného potomstva výskyt mentálního poškození.

    Omlouvám se, pokud jsem popletl choroby, ale obsah je snad jasný.

    OdpovědětVymazat
  16. Ahoj Sejra, díky za info. Doufejme tedy, že se překulí měsíc a vyrážka zmizí, protože sklonu k ekzémům jsme si u ní nikdy nevšimli. Asi tedy s hlášením ještě počkám, pokud by byla delší, než 6 - 8 týdnů. V Německu řádí spalničky, nutno teda dodat, že mají od minulého října okolo 1700 případů, z toho zemřelo zatím jedno batole (pořád je to nižší úmrtnost, než na pravou chřipku, nemyslím tím rýmičku ani nachlazení). Zarděnky způsobují těžkou mentální retardaci plodu během těhotenství - pokud jimi onemocníš v průběhu života, tak tím neohrozíš zdraví plánovaného děcka (to by musely zarděnky nějak záhadně zmutovat celou zásobu vajíček u ženy a u muže všechny jeho budoucí spermie:)

    OdpovědětVymazat
  17. To je běs...

    Ale konečně (po letech) mohu být své oblíbené blogerce něčím užitečný - pokud máš zájem, pošlu Ti konopnou mast. Je to trochu něco jiného, než ta z lékárny, vyrábí ji můj kamarád-lékárník a je velmi účinná (bez dalších keců, jak je krásně zelená a že na ingrediencích se rozhodně nešetří) - testováno na lidech :) Kdyžtak prosím mail s adresou na milan*pokornyknives.com

    A k očkování... dvě děti z mého blízkého okolí na to doplatily. Jedno zemřelo 14 dní po očkování na "totální selhání organizmu", druhé má leukémii --- nejsem lékař, nedokážu odborně zhodnotit, zda by k tomu došlo i kdyby se neočkovalo, nicméně jsem rodič a produkty farmafirem mi připadají jednoduše řečeno nedůvěryhodné. Nejvyššího zisku dosáhnou tím, že nás budou léčit, nikoliv tím, že nás vyléčí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Milane! Velké díky za nabídku v pravou chvíli, ozvu se ti. Za poslední měsíc jsem se dozvěděla tolik příběhů o očkování, že jsem přehodnotila, jaké to je, když si dítě vytáhne svého očkovacího černého Petra, resp. žaludový eso.

      Osobně naštěstí neznám nikoho, koho by to prokazatelně takhle semlelo (a domlelo), ale moje kamarádka má revmatoidní artritidu ve 29 letech, která ji vypukla bez jakýchkoliv dřívějších příznaků bezprostředně po přeočkování na tetanus.

      Mimo mísu, zaujala mě tvá doména a jen se kochám. Nádhera, opravdu. A to mě neberou nože, ale třeba můj favorit Orange Mood vypadá jako šperk i pro dámy, co nemusí břitvy a ocel. Jak ses k tomu dostal?

      Vymazat
  18. Jasně, rád pomohu, stačí napsat...

    Díky za pochvalu mých kudel :) Dostal jsem se k tomu v podstatě náhodou - potkal jsem člověka, který se vrátil zpět z emigrace a vyráběl nože... a ty mi tak učarovaly, že jsem je chtěl vyrábět taky, tak jsem se to od něj naučil a nyní se tím už několikátý rok živím... a baví mě to :)
    Jinak dámské nože, to je velké téma, nikdo se jimi pořádně nezabývá - ale to už trochu odbíhám od tématu...
    Ať se daří, držím palce.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  19. Komentářů tu je už habaděj. Všechny jsem je po tvém článku se zájmem přečetla a už nemám moc co dodat. Souhlasím s tebou i s přítomnou většinou, že očkování ano, ale klidně později. Máš pravdu, že většina těch nemocí v miminkovském věku reálně nehrozí a nejspíš jenom ty mrňousky zatěžují. Já naštěstí mohla díky lékařce, která nemá na očkování pevný názor, odkládat. Vám hlavně přeju hodně štěstí, aby se Čičmanovi brzy ulevilo a abys taky našla nějakou vstřícnější doktorku. PS: Ty nože od Milana mě taky zaujaly... :)

    OdpovědětVymazat
  20. Pokud jeste vyrazka nezmizela, zkuste nasadit Sarsaparilla D6, 3xdenne 3 globule. Pouziva se na kozni reakce po ockovani, mokvava, pak hnisajici, silne svedici vyrazka (viz Quickfinder - Homaeopathie fuer Kinder - Markus Wiesenauer)
    Marcela

    OdpovědětVymazat
  21. kusanec: Díky a taky hodně štěstí na umírněné lékaře a užitečné vakcíny bez vedlejších účinků

    Marcela: Má to pořád. Jen není mokvavá, ani hnisavá - je to prostě klasickej suchej atopák, když si to někdy vyškrábe do krve a hrozí mokvání, tak jí to potíráme sangre de drago, což na tyhle projevy mimochodem doporučuju všem rozškrábaným atopákům, co se dočetli až sem (jen místně, plošně vysušuje). Během několika hodin promění mokváka v suchý stroupek.

    OdpovědětVymazat
  22. Já měla děti očkované za hluboké totality takže nějaká debata zda jo nebo ne nebyla snad ani možná, ale na ten exzem bych zkusila aloe vera gel na pití. Čistí a posiluje imunitu.Máme u jednoho našeho rodinného atopika vyzkoušené, exem už před 3 roky zmizel neznámo kam a už se nevrátil

    OdpovědětVymazat
  23. Na druhou dávku se s klidem vybodněte, od příštího roku pravděpodobně nebude povinná.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobrá zpráva! Já jsem byla ráda i za to, že se obě děti (Žmur úplně těsně) vyhnuli TBC, která se dává už v porodnici.

      Vymazat
    2. Taky mám radost, náš syn nemá MMR ještě ani jedno, po jeho reakcích na hexavakcínu jsme s tím čekali, až jestli ho přijmou do školky. Přijali. Takže do konce roku asi tu jednu dávku MMR opatrně naočkujem a než bude čas na druhou, ejhle, už tu bude leden 2016 ;-)

      Vymazat
  24. Ty bláho, to jste si užili a ještě užíváte :/ Ať je brzo dobře. My odkládali i Hexu, nakonec syn dostal Pediacel v 8.měsíci, bez reakce, v 10.druhou, horečky jako kráva (samosebou normální stav), a od té doby má každou chvíli virozu, horečku apdo. Do té doby neměl nikdy ani rýmu. Možná náhoda, možná?? Každopádně booster silně rozmýšlíme a MMR budu odkládat jak jen to bude možný.
    Popřípadě mohu taky poskytnout domácí konopnou mast :) mě na atopák zabírá.

    OdpovědětVymazat
  25. Veronika: Ještě užíjeme. Už jsou to dva měsíce a má ho pořád - někdy lepší ("jen" pod kolenama, loktama a na nohách), někdy horší (prakticky po celém těle kromě obličeje). Děkuji za nabídku, už dorazila ta od Milana a je skvělá. Držím palce na rozumnou doktorku při zvážení a odkladu další dávky.

    OdpovědětVymazat