Tentokrát na to půjdeme pozitivně,
žádné stesky – ani ty pravdivé, třeba že jsem si nechala vyříznout mateřské znaménko,
abych mohla být aspoň chvíli o samotě.
Karanténa je přece od toho,
abychom dělali věci společně. S láskou. Třeba takový domácí chleba. Ten u
nás byl na pořadu dne několikrát, ale vždycky v době, kdy bylo snadné
zajít do obchodu a koupit tam mouku a droždí. Takové nápady mají stejný potenciál
dobrodružství, jako jít po naší ulici a šlápnout do psího hovna. Prostě víte,
že se to stane.
Když celé planetě došlo droždí,
projekt domácí chleba se rázem přetavil na akci odpovídající záchraně dětí z
Beslanu, nebo aspoň neopatrného koťátka ze sloupu elektrického vedení (spoiler
alert: finální výrobek opravdu připomínal koťátko, které se bohužel zachránit
nepodařilo. Ale aspoň bez přiškvařených chlupů, takže bochník versus lid 1:1).
Krok 1: Vybíráme suroviny
Nejdůležitější a nejotravnější
část celého procesu. Rodina se sejde a rokuje o všem, co by měl chleba
obsahovat. Semínka slunečnice, nebo lnu pro zdravou stolici? Žitnou mouku od farmáře
Čvaňhary? Gumové medvídky? Výsledkem je hustě popsaná A4, seškrtaná o lanýže a
vánoční kolekci.
Krok 2: Nakupujeme úplně jiné suroviny
„Bio mouka? To mi ani nepřipomínejte. Prášilo se na to dva roky a nebejt
koronaviru, tak se to neprodalo snad nikdy“, ulevuje si prodavač Karel z Žabky.
„Mám hladkou a ňákou chlebovou.“
Krok 3: Kvásek je choulostivá ryba ze dna Mariánského příkopu
„Ňáká chlebová“ pro eMa není
důvodem, aby svá očekávání snížil. Ukazuje mi nakynulé kvásky z fotobank a
online kuchařek. Pochopila jsem, že kvásek je něco jako křehký organismus
závislý na teplotě, pH a seismické aktivitě euroasijské tektonické desky. Něco
jako naše pokusy s listonohem. Vyskytuje se na zemi dva miliony let, pak
jeden den nevyměníte baterii do ovladače topení a do rána je po něm. Dva
miliony let snahy v prdeli.
Em někde (z Babičky?) vyčte, že hospodyně
dřív strkaly kvásek do záňadří, aby nevychladl. „Žádnej smradlavej ulepenec si do podprsenky
strkat nebudu“ oznámím mu své stanovisko, přičemž pouhý náraz této
negativní energie kvásek o trochu ufoukne. eM ho ochranitelsky zabalí do utěrky
a svetříku Čičmanina plyšového medvěda. „Jestli
mu dáš i jméno, počítej s tím, že ti ho bude líto strkat do trouby“ prozradím
eMovi starou pravdu holek z venkova.
Krok 4: Proč jsou zadělat a podělat příbuzná slova
Po pěti dnech je kvásek zbaven jména
a nakynule se rozhlíží ze zadělávací mísy. eM ho smíchá s moukou a vysype
do něj několik balení kmínu (což si bere jako výmluvu pro to, že už se tam
nevejde lněné semínko a lentilky). Taky si myslíte, že těsto konečně poletí do
trouby?
„To jste se zbláznili“ řekl by vám eM stejně jako mě a dětem. „Teď musí vykynout těsto.“ Což se děje zásadně
pouze pod designovou skandinávskou utěrkou a můžete se jen modlit, aby Kim
neodpálil raketu a vzniklá amplituda díky butterfly efektu neohrozila kynoucí proces.
Naštěstí si můžeme oddychnout, Kim odpočívá v umělém spánku a těsto díky
tomu prospívá. Díky Kime!
Krok 5: Pořiďte si atomové hodiny
Těsto kyne dvanáct hodin. Myslím
tím 43.200 vteřin, ani o jednu víc. U nás to znamená vstát ve 4 ráno, těsto
zadělat a konečně hodit do trouby.
Na mě je čtvrtá ranní rurální až
moc. To už fakt můžu při dlouhých zimních večerech drát přejeté holuby, nebo tvarovat
plstěné bačkory z vyčesané srsti Chlupiny.
„No, do osmi, devíti ráno to snad počká, ne? Když už se to táhne pět
dnů“ zkusím vyjednávat. eM si místo odpovědi nastaví budík.
Krok 6: Postav třeba chleba, upeč třeba zeď
V sobotu ráno mě vzbudila
vůně chleba. Bylo to jako probudit se v pekárně, nebo vedle řidiče v dodávce
rozvážející rohlíky. V našem případě měl řidič dodávky spánkový deficit a
výraz naprosté nedůvěry ve svět, lidstvo a spravedlivost.
Za ním se na lince
krčilo něco, co by se snad dalo nazvat chlebem ve 2D animáku.
A víte co? Na rozdíl od listonoha
jsme to stejně sežrali.
Hahaha. U nás peču já a poslouchám "proč je všude v ledničce a na lince kvásek" "je to dobrý, ale proč je to tak tvrdý a placatý" a "to už zase něco pečeš?" Furt se nemůžu rozhodnout, jestli mě to s kváskem baví nebo strašně opruzuje, asi tak napůl od obojího.
OdpovědětVymazatA jako...funguje to? Nafouknul se někdy? A pokud ano, lze dosladovat, z jakých příčin to někdy funguje a někdy ne?
VymazatLze, existuje na to takový super hipsta retro obrázek: https://i.pinimg.com/originals/14/2c/f6/142cf6a334181e7922d297d4e9be0fa2.jpg
VymazatDíky za diagnostiku, vidím to na příliš dlouhé ošatkové kynutí. Takže eM zaspal, což se svým tvrdým spánkem nemám možnost ověřit:)
VymazatJednou jo, ale zase měl pak skoro neukrojitelnou kůrku... Podle mě je to ještě choulostivější a nevyzpytatelnější než chov listonoha.
OdpovědětVymazatPíšu si:
OdpovědětVymazat- buď vynalézavým srabem a těsto peč v dortový formě.
Hele je trochu placatější, jedle vypadá, to zas ne, že ne!
;-)
Jedle vypadá jinak... Trochu zeleněji, řekla bych :D
VymazatTo je tak, když si člověk ušetří práci s formulací :-)
VymazatJsem psal "jedle", ne "jako jedle" :-D
vím, že to zní jako výmluva, ale nemáme dortovou formu. S mou občas těžko kontrolovatelnou závislostí na cukr by mě taková věc naprosto zlikvidovala:) Jako jedle by mohl vypadat, pokud by se do těsta zapracovalo jehličí. Tip na vánoční speciál?
VymazatNestačilo by, kdyby to po jehličí vonělo?
Vymazat...že by se tam, kde se do těsta normálně leje voda nebo mlíko, omylem zvrhla láhev borovičky...
Nebo lahvička Lesany. Koupila jsem ji ve večerce ještě když byla dezinfekce těžce nedostatkové zboží. V každým přivonění je vzpomínka na dětství, jak mi ji babička kapala na cukr. Má dost intenzivní barvivo (zcela jistě pár ošklivých éček z ropy), takže by to chlebík i pěkně ozelenilo.
VymazatMěla bys na co mazat máslo na svatýho Patrika. :-D
Vymazat...a to je skvělé!!
Není to skvělé?
JE to skvělé!!!!
Ale to ještě není všechno. Ke každé litrové lahvi Lesany přibalíme ne jednu, ne dvě...hned tři menší lahvičky o objemu 160ml!
...a k tomu všemu navíc jednu 60ml lahvičku na cesty úúúúúplně zdarma...
A to už stojí za to!!!!
...ale kdybys chtěla chleba, jehož barva nebude kamuflovat plíseň, sáhnul bych spíš po tý borovičce... ;-)
Ke každé litrové lahvi Lesany přibalíme jako bonus family pack Okeny pro všechny alternativní alkoholiky se specializací na barevné formy lihu:)
Vymazat...barevné alkoholy lze též s úspěchem využít jako ceny nízkorozpočtových alternativ nejprestižnějšího triatlonového závodu Iron Man; Okena Man, Lesana Man, případně Fridex Man. Ale ten už je pro opravdové hardcore závodníky...
VymazatAle abych byla spravedlivá, tak kváskovej mazanec mi vykynul. Čertví. Sladký pečení mě baví s droždím, kvasem i sodou/práškem, ty chleby mě prudí. S nostalgií vzpomínám na domácí pekárnu, kam člověk narval vodu, mouku, droždí a sůl a za pár hodin měl vždycky něco poživatelného, pokud úplně nezmrvil recept nebo neměl prošlý droždí. Pořídila bych si ji znova, ale na linku se nám vejde buď ona, nebo automatické espresso, a toho se ani se současnými cca 3 kafi za týden nechci vzdát, protože jiné kafe mi nechutná. Leda až odejde sám, to si asi nový stroj už nepořídím (a na jaře už nezaseju...)
OdpovědětVymazatTak espresso by u mě taky zvítězilo, kdybych nepila kávu jako jediná z domácnosti. To nic nemění na tom, že na lince nemáme místo ani pro pekárnu. Ale s vidinou zaručeného úspěchu a vůně čerstvého chleba bych jsem teď v pokušení umístit ji klidně na pračku:)
VymazatV Babičce to není. Ať eM hledá dál.
OdpovědětVymazatRettigová? Ta měla poprsí schopné pojmout materiál i na několik bochníků naráz.
VymazatPrvní karanténní pokus moc nevykynul. Prohlásila jsem to za záměr a udělala z něj chlebovou placku přes celý plech. Druhý vypadal podobně jako váš. Třetí taky. Pak jsem na YouTube našla recept kuchařky ze Svatojánu pečený ve formě. Další dva chleby už vypadaly jako chleby a !!!- nejsou další dny tvrdé ��. A postup není zas tak těžký jako smontování raketoplánu... I ty gumový medvídky by tam možná šlo nacpat... Tento víkend to zkusila i ségra. První pokus- taky krásně placatej. Ale nevzdává to, založila vlastní kvásek a o víkendu mi to natře. To sice neřekla, ale vím, že ty ambice tam jsou. Ona je totiž úžasná na pečení sladkýho. A nepřenese přes srdce, že by i ten chleba nedotáhla :-) Ivča
OdpovědětVymazatIvčo, díky za tip. Tak nějak cítím, že štafeta je teď na mně a jak píšeš o ségře...ano, ambice tam jsou!
VymazatMyslím, že tomu chyběly ty lentilky... :-)
OdpovědětVymazatAle klobouk dolů, já nad tím zatím asi rok či dva dumám, nedávno jsem se odhodlala koupit aspoň mouku, tak to ještě rok či dva zas nechám utřepat a pak na to prudce vlítnu...
No, a vy to mezitím vypilujete a pak pojedu podle vychytaného receptu :-)
PS: jinak u nás před lety, u jednoho z prvních chlebů v domácí pekárně, bylo díky syna zapečené téměř celé balení multivitamínů (kdybyste potřebovali inspiraci na dolaďování ingrediencí...).
Uf, doufám, že to bylo aspoň vysypaný z lékovky!:)
VymazatJá zatím piluju googlení nad domácí pekárnou, ale Ivča mi se svým svatojánským receptem vlila nový kvas do žil:)
Hrrrr na něj, dnes zase zadělávám. :-) Ivča
VymazatDěvčata, kdysi chodil po internetu tento recept: https://www.email.cz/download/k/n0LqN8Y0AGh2zbeeCy7s2Q9qMHVUuIf7Q0lpson7p8ve21E2Njjz-XQrPq2At0o5vUNWxak/CHLEBA%20BEZ%20HN%C4%9ATEN%C3%8D.pdf.pdf
OdpovědětVymazatMohu odpovědně prohlásit, že je snadný a výborný. A žádné tanečky kolem kvásku.
Všechny pečící zdravím, Marie
Taky zdravím, jen ten link vede někam do emailu, kam se nesmí:)
VymazatOmlouvám se, zkopírovala jsem to z mejlu. Zkusím znovu jinak. Marie
VymazatÁ to tak to je ten chleba podle pana Cuketky. Marie
VymazatNejlepší chleba má Zoulek, netřeba se matlati s chlebem doma!
OdpovědětVymazatTak když už jsme u komerčních sdělení, nejlepší chleba má Antonín! Proti němu vypadá náš vinohradský tvrďák ještě schlípleji a splácle než ve skutečnosti je:)
VymazatPo několika úspěšných obdobích s kváskem, jsem v rámci pomatení smyslů mezi home officem a home schoolingem narazila na recept bez hnětení z fb pana cuketky a zkombinovala ho s informacemi ohledně namnožení nedostatkových kvasnic (získanými tamtéž). Výsledek je natolik uspokojivý a nenáročný na čas i organizaci, že se dá péct i teď, když už normálně chodím do práce. Ke klasickému kvásku se už asi nevrátím.
OdpovědětVymazatK.
https://recepty-cuketka-cz.cdn.ampproject.org/v/s/recepty.cuketka.cz/amp/chleb-bez-hneteni-recept/?amp_js_v=a3&_gsa=1&usqp=mq331AQIKAGwASDAAQE%3D#aoh=15880884358320&referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com&_tf=Z%C2%A0webu%20%251%24s
OdpovědětVymazatTak hlásím veleúspěšný pokus se Šumavou od Cuketky! Po upečení zabalit do vlhké utěrky a je výborný.
OdpovědětVymazathttps://recepty.cuketka.cz/chleb-sumava/
OdpovědětVymazatDíky za všechny cuketkové tipy! Zpětně je mi vlastně záhadou, proč jsme si vybrali chleba pro pokročilé až native bakers. Ale asi by to nebyla ta správná výzva pro začátek:)
OdpovědětVymazatUpečte írsky chlieb, zdvihne sebavedomie, podarí sa vždy
OdpovědětVymazathttps://varecha.pravda.sk/recepty/irsky-chlieb-zo-spaldovej-muky-nemieseny-ne/45079-recept.html
Díky. Em bude jedině rád, když špalda konečně zmizne a buchty začnou být zase nezdravé jako ve starých dobrých časech.
VymazatTy pečeš buchty ze špaldy? :-O
VymazatTak moje opakované pokusy dopadaly naprosto stejně. Asi po desátém pokusu rodina prohlásila, že to jako fakt jíst nehodlají. Ale jak to tu tak čtu ... chytaj mě ty ambice. Třeba už si to nepamatujou a projde mi to. Zase aspoň desetkrát.
OdpovědětVymazat