čtvrtek 6. dubna 2023

Když Alzheimer, tak s Hopkinsem

 

Jsem hroznej hypochondr, ale to už víte. Kromě toho si o sobě taky myslím, že bych byla ultimátně poddajný médium na hypnózu. To kdybyste třeba náhodou věděli o nějakým kouzelníkovi, co svou poslední asistentku v boxu omylem přeřízl motorovou pilou. Možná bych mohla vystupovat i bez kouzelníka. Dovedu totiž zdatně zhypnotizovat sama sebe.

Na Netflixu je konečně Otec s Anthony Hopkinsem, za mě nejlepší podání Alzheimerovy choroby ever. Jste na sebe hrdí, že u filmů nebrečíte? Tady o svou plaketu otrlýho diváka přijdete nejpozději na konci, vsaďte se o balení papírových kapesníčků.

Anthonyho demence se nezrcadlí jen v chování příčetných lidí okolo. Pomocí časových smyček a chybějících scén se výpadky přenáší i na diváky, takže se můžete spolu s Hopkinsem upřímně rozčilovat nad tím, co zase sakra dělá ten nesympatickej chlápek na jeho gauči, a proč místo jeho dcery přišla domů úplně cizí ženská. Jednou se z těch vašich nesmyslů zblázním!

Jediná jistota jsou přitom vaše hodinky, který si schováváte spolu s ostatními poklady do trubky pod vanu. Proč? Protože vám je někdo neustále krade. A to je další skandál k nábytku, který vám někdo naschvál pořád přeskládává. Existenční drama na pár metrech čtverečních bytu, o kterým si myslíte, že je váš. Ale není. A taky film o truchlení dcery nad tátou, co pořád ještě žije.

Zkrátka klobouk dolů. Kdybych byla schopná odehrát tenhle výkon, chytla bych Alzheimera nejpozději do týdne, jako běžný lidi zánět spojivek. Mimochodem, věděli jste, že nejmladší pacientce českého Alzheimer centra bylo 37 let? A že se věk pacientů neustále snižuje? Doslova epidemie demence, bijí na poplach vědci.

To už člověka přinutí k zamyšlení, jak si stojí na svém osobním žebříčku kognitivních funkcí. S roztržitostí jsem na tom mizerně snad od narození, ale můžu vám říct, že od shlédnutí filmu Otec to se mnou jde vyloženě z kopce.

Začala jsem si totiž všímat nenápadných signálů. Příznaků, na které jsou bohužel lidé okolo mě zvyklí. Soucit? Zapomeňte, ani to s nimi nehne.

„Éém, můžeš mě prosím prozvonit? Někdo mi zase sebral telefon“ říkám třeba dětem nebo Emovi i několikrát týdně. Dotyčný většinou protočí oči a odsekne „máš ho určitě zapadlej za polštářem!“. A většinou tam fakt je. Ale kdoví? Možná si ho před nimi schovávám, aby mi ho nikdo nevzal. Třeba je nejvyšší čas začít si odkládat mobil a šperky za tu uvolněnou cihlu pod sprchovým koutem. Anthony to měl promyšlený.

Protože když už teda jsme tedy nakousli rodinný gaslighting: někdo mně nejspíš krade peníze přímo z peněženky. Pořád jen vybírám a všechno platím kartou, ale v peněžence mi zůstává sotva pár usmolených drobných.

Ale nejhorší je, když přijdete do práce, dobře no, s nalepeným mobilem před očima a z vašeho stolu mezitím vyházel krabičku houbovýho čaje. Taky ho utřel a drze si připíchl na paraván fotku úplně cizích dětí.

Jakmile jednou uvidíte démonicky šíleného Hopkinse, donutí vás to dívat se na ty neznámé děti na fotce jinak. „Hledáte někoho?“ zeptá se vás pak úplně cizí ženská podezřívavě, protože vypadám asi úplně stejně jako fantom korporátu. Legendární zloděj, který tady před lety kradl notebooky za bílýho dne.

A to už vám teda neomylně dojde, že nemáte Alzheimera, tadá! Jen jste v úplně stejný sekci, ale v jiným patře korporátu. Uf. Dokud mi nezazvoní mobil, ve kterým mi někdo začne nabízet pojištění a oslovovat mě jako paní Šiškovou. Zapomněla jsem snad svý příjmení? A do jaký šílený databáze jsem registrovala svý číslo?

Říkám vám, na nějaký filmy by měli dávat varování jako na cigarety. A já mám další položku do filmovýho blacklistu ke všem dílům Conjuring.

55 komentářů:

  1. Psala jsem komentář, v půlce mi to spadlo a už jsem si nevzpomněla, o čem byl :-(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás dvou beru jako nadstandard, když si vzpomeneme, kde a kdy se máme potkat!

      Vymazat
  2. Nevím, co to je za epidemie, ale minulý týden jsem se zrovna dívala taky na film na toto téma - Pořád jsem to já.
    Taky docela drsné, ale pěkně zpracované.
    https://www.csfd.cz/film/364425-porad-jsem-to-ja/prehled/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To vypadá taky zajímavě, podívat se na to z pohledu ženský. No, nicméně odkládám i přes veškerou lákavost i tento tip na black list, dokud se neotřepu z Otce:)

      Vymazat
    2. Ještě je zápisník jedné lásky, kde manžel čte manželce romantický příběh a ona už ani neví, že je její manžel a že to je jejich příběh. (Ale tam vynechali ty kousky s octem místo whisky, protože to by tu romantiku tak nějak zpřízemnilo.)

      Pak byl ještě jeden díl Dr. House, kde tuším Wilson šel za alzhamrickým otcem do ústavu a ten ho nepoznal.

      Na mě ovšem zapůsobil ten díl, kde se zřítil nějaká betonová stavba a Dr. House tam vlezl pod nějaký betonový bloky za relativně mladou černoškou, který to spadlo na nohy a nebyla žádná možnost ji zachránit, ani kdyby jí tu nohu uřízli a tak tam vedli takový pragmatický a hned zase filozofický debaty a ona mu říkala, jak si myslela, že když bude dělat všechno správně, tak bude všechno dobrý a ono to neplatí a on to alespoň chápal.

      A.P.

      Vymazat
  3. Všimla jsem si, že Otce na Netflix přidali, ale zatím jsem neměla odvahu se na něj podívat. A podle toho, co píšeš, byly moje obavy zcela oprávněné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je těžký. Stejně většina dobrých filmů má v sobě zároveň drtivý dopad až do dalších dnů, stejně jako knížek. Ale někdy si říkám, že by bylo psychicky stravitelnější zůstat u dětské tvorby:)

      Vymazat
    2. Ono záleží, co kdo prožil.

      Jestli jsi viděla Sleepless in Seattle? Tam je scéna, kde si ženský napřed vypráví o nějakém romanťáku a chlapi se tak ošklíbají a pak se chlapi zas dojímají, jak kdo umřel v The Dirty Dozen a ženský koukaj, co se to s nima děje.

      A.P.

      Vymazat
    3. Neviděla! Ani doktora House teda. Tolik materiálu a tak málo času!

      Vymazat
    4. To je tragédie, co prožívám každý den. V TV je víc pořadů, než zvládnu shlédnout.

      Ještě bych potřeboval zkouknout Perníkového tátu. Kancl nebo cos mi to doporučovala a jen v USA natočej asi 400 filmů v roce a na Nově pouštěj jen pár filmů pořád dokola, když by měli pouštět tak 3-4, protože není jen americká kinematografie, ale i čínská, hongkongská, thajvanská, indická z Bollywoodu, indická independent, britská, brazilská, egyptská, francouzská, španělská, italská atd.

      No komu zbejvá čas na korporát.

      A.P.

      Vymazat
  4. Dlouhonozka mela kdysi n toto tema audioknihu. Cast byla vypravena z pohledu dedecka, co vymysli ty nejlepsi lumparny (vcetne vyletu do Zoo, kam vezme vnuka a auto) a z pohledu rodiny, kdy zjisti ze vnuk zmizel a zmizelo sousedovo auto a deda si ne a ne vzpomenout jak to auto zastavit …

    Nedokazala jsem to poslouchat, prilis mi to pripominalo meho dedu.
    Vtipne prispevky priste :(

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, to je taky dunivý, když ta druhá část dovysvětlí všechny ty nejlepší dětský zážitky s dědou ever. Chápu:(

      Vymazat
  5. Zkušenosti v rodině - moje babička ho měla. Ale zažila jsem to jen vzdáleně. Mně přišlo tenkrát jako dítěti vtipný, když babička na oslavě svých narozenin rozlila příbuzenstvu na přípitek ocet a vydávala to za whisky.

    Pak už to ale znám jen z doslechu, historky, ze kterých mrazí. Jak za ní byl táta v nemocnici (měla do toho všeho nemocné srdce), ona ho nepoznala a zorganizovala na sesterně hroznej skandál, že za ní pouští cizí lidi, co se ji snaží okrást. To už jsem byla ve věku, kdy jsem za ní mohla sama zajít a dokonce jsem jednou před tou nemocnicí už stála, ale nedala jsem to. Hrozně jsem se bála, že by to dopadlo stejně. Byla to moje pohádková babička, která mě zahrnovala celý dětství pozorností, vzpomínkami na Innsbruck, kde vyrůstala, lékořicí, mariánským kultem a lívanečky od Vitany. A dodnes lituju toho, že jsem byla tenkrát předposraná.

    Poškození mozku: Když se odvolám na svýho oblíbenýho Eaglemana, tak právě popisoval případy bizarních zranění hlavy. Jednomu dělníkovi třeba prorazila úzká tyč stroje lebku z jedný strany na druhou. Chlápek to nějakým zázrakem přežil, ale ze zbožnýho a nudně spořádanýho otce rodiny se stal bonviván, co začal kouřit, mluvit sprostě a vymetat noční podniky. Tajemná a křehká věc, takovej mozek. A jak se s ním dá hrát velký divadlo jen s takovými esencemi je alkohol, glukóza, nebo LSD.

    OdpovědětVymazat
  6. Jo a ještě co se týká toho Alzheimera. Já bych asi natvrdo zvažovala svou vlastní eutanazii, pokud by u doktora padla na stůl tahle diagnóza.

    Ale říkám si, jestli už v té době, kdy k diagnóze dojde, už není na svobodnou volbu tohoto typu pozdě. V době, kdy jsi schopen ztratit se před domem nebo zapomenout své jméno, už máš v mozku nejspíš takový plaky, že to racionální možnosti řešení možná vylučuje, nebo přinejmenším komplikuje.

    Jako když se mravenec infikuje spory cordycepse, a pak už mu na hlavě vyroste anténa z houby. A všichni si říkají, asi s tím naším Vláďou není všechno oukej. Ale už je pozdě, protože tou dobou už ho řídí houba.

    OdpovědětVymazat
  7. Ja za dedou sla… uz jsem byla dost tehotna, nepoznaval me, obcas tam probleskl paprsek vedomi a udelalo mu radost posledni male pivo…

    Kdysi jsem videla serii kreseb vytvarnika, jak s nim Alzheimer zametl… nakonci jsem cerne cary. Jsem rada ze deda odesel rychleji nez nejaky hnusny Nemec prisel. I kdyz aspon na Dlouhonozku pockat mohl!

    OdpovědětVymazat
  8. Myslím, že dvacetiminutová sekce varování na začátku každého filmu je realistickou budoucností kinematografie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, pokud to bude místo těch nablblých reklam, tak jsem ochotná dřímat radši u varování...

      Vymazat
    2. No, já už bych uvítal i varování před reklamama.

      "Přijde blok woke reklam. Přepněte zpět za 5 minut, to už tu bude Brad Pitt s kávovarem."

      A.P.

      Vymazat
    3. Jo nebo varování ministerstva zdravotnictví: Za 3, 5 minuty přijde Alzák. Pokud jste kardiak, vezměte si prášek. Pokud jste gay, přepněte na Brada Pitta s kávovarem. Pokud jste kardiak a gay k tomu, na trojce běží reklama na aviváž.

      Vymazat
    4. Jo, Alzák a ty příšerky s ošklivou kůží, co dělají reklamy na Dove. Úplně mi to to mejdlo znechutilo.

      A chlapy zavolat na Cate Blanchett. Reklama na Si od Armaniho je dokonalá. Navíc mám podezření, že ty ženský z reklamy na Dove prostě vyhubí jak baktérie.

      A.P.

      Vymazat
    5. To je hrozny, ja nemam ani prehled o aktualnich reklamach. Jesteze jedu o vikendu k nasim, dovzdelam se u televize.

      Vymazat
    6. Doufám, že tam máš tak dvě, tři vedle sebe. Je toho strašně moc.

      A.P.

      Vymazat
  9. Já jsem se koukal na wikipedii a dozvědět se, že 85% až 90% případů je nedědičných, tak to pro mě není žádná dobrá zpráva.

    Ona je to nemoc, co nás vede k hlubokým otázkám, co nás vlastně definuje jako člověka.


    Stephan King v jedný knížce zmínil trochu své dětství. Otec od nich utekl k nějakej žoldákům, jeho matka byla sama a na rodinné poradě k ní zbytek rodiny umístil dědečka a babičku (ne pár), co byli nějak poškozený a za to jí platili, jakoby chodila do práce. No a jeden z nich mluvil jasně, ale nedávalo to žádný smysl a druhýmu se nedalo rozumět, ale zas myslel (asi) normálně. Tak to u nich jak v ústavu.

    Takže se vnucuje otázka, kdo je víc člověk?

    Jak příšera vypadající Elephantman (či třeba mrzák bez končetin a částí obličeje první světové války) nebo lidi s alzheimerem, nemocí šílených krav a smažky s mozkem vyžraným lepidlem, co na obráskách vypadá jak houba, ze který se už dost materiálu vytrhalo.


    Já bych tě s tou babičkou trošku chlácholil, protože jsi se nejspíš obávala dost oprávněně. Měl jsem kamaráda, který měl babičku, u který vyrostl prvních šest let, pak šel k rodičům, ale na babičku rád vzpomínal. No a pak když už trochu vyrostl, tak se tam vypravil z nostalgie po hezkejch vzpomínkách a babička ho drsně vyhnala. Sice to asi nebyl Alzheimer, ale nejspíš se stalo to, že rodiče byli asi dost sobci, dítě jí frkli, ať se o něj na starý kolena stará, ona si k němu vytvořila samozřejmě vztah, pak si dítě vyzvedli a na babičku kašlali a ona zůstala sama, cejtila se odstrčená, zneužitá, osamělá, frustrovaná, kvasilo to v ní a když se za ní po těch dlouhejch letech vypravil, tak už nesnášela i jeho, protože byl jejich pokračováním.

    On tomu samozřejmě tehdy vůbec nemohl rozumět a neměl jak to rozklíčovat a i po letech to pro něj byla nepřijemná vzpomínka.

    Ty by jsi sice věděla, proč to je, ale stejně by jsi měla ty dvě úplně jiný osobnosti v kontrastu.


    O tom chlápkovi s tyčí v mozku jsem asi taky někde četl, tyč v mozku si člověk snadno zapamatuje, ale asi o něm psal někdo jinej. Nedělal někde na dráze?

    Na druhý straně jeden psychiatr popisoval jak jednomu studentu na univerzitě udělali rentgen hlavy a s překvapením zjistili, že má vodnatou hlavu, mozková kůra byla jen vrstvička 2 cm... a fungoval úplně normálně.

    A.P.

    OdpovědětVymazat

  10. Ty nakažený mravence jsem viděl v nějakým dokumentu. Cordycepse už z něj vyrůstala a nutila ho vylézt na nějaký klásky, aby se mohl nechat snadněji sezobnout.

    Pak jsou motolice, co udělají ze šneka poloprůsvitnou zombie a jeho růžky vypadají jako nějaká housenka.

    Další paraziti donutí hostitele, aby šel k vodě, které se normálně vyhýbá a tam ho něco sežere.

    Toxoplazmóza lidem tlumí pocit nebezpečí, takže víc riskují a mají pomalejší reakce. Což je třeba při řízení auta občas otázka života a smrti.

    Naše DNA je taky plná nejrůznějších zbytků virů, což jsou zase paraziti.

    Jeden chlápek popisoval, jak našel na půdě nějakou knížku, přečetl si ji a začalo mu loupat v kloubech. No a pak začalo loupat v kloubech každý ženský se kterou se vyspal.

    Nejsympatičtější viry jsou v Ganze. Koukal jsem na nějakej dokument, kde ukazovali, jak se žije kolem Gangy a že tam do ní kromě spálenejch mrtvol teče a hážou všechno možný, ale Ganga je svatá a lidi tam nejsou nemocný. Tak mě to tak zarazilo.

    Po par měsících jsem viděl jinej dokument a že prej v Ganze žijou bakteriofábní viry, které všechny ty šílený bakterie likvidujou. Takže nějakej indickej profesor bere vodu z Gangy a lije ji do studní po Indii, aby tím tu vodu desinfikoval, protože úmrtnost na průjmy a následné vyhladovění je v Indii obrovská.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  11. Hopkins je bůch!
    Otce jsem neviděl a asi na něj po všech těch recenzích budu chvíli sbírat odvahu a vymlouvat se, že mam málo času (což ale vlastně fakt mam).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele radši se na to dívat jako mladej, než to vidět na starý kolena a říkat si "Nojó! S těma věčně ukradnutejme hodinkama to má jak já! A taky nepoznal svou vlastní dceru, jako já včera. Doufám, že to na mě nepoznala. Hopkins je bůch!"

      Vymazat
    2. Tovižejo! Já se na to podivám teď a zjistim, že dementnim už 10 let... :-D

      Vymazat
    3. Galahad: Tak něco si diagnostikovat je must of these days. Teenageři bez diagnózy už skoro nevychází z domu, aniž by se hluboce nestyděli za neurotypickou osobnost. Já si předevčírem diagnostikovala pasivní agresi. Nechápu, jak jsem to skoro 50 let mohla přehlížet. Mimochodem, víš, že prokrastinace je vlastně forma pasivní agrese? Tak prosté.

      Vymazat
    4. No ale já už docela dlouho nejsem teenager. V mym věku už je právě větší hrdinství bejt normálně zdravej. :-D

      Vymazat
    5. F.

      Na koho je ta pasivní agese mířena, když jsou všichni pryč a já si prokrastinuju beze svědků?

      A.P.

      Vymazat
    6. Galahad: Právě že jsi možná ještě z tý out generace, kdy se nestydíš vyjít ráno ven s jedním standardním genderem a bez nějaký trendy diagnózy.

      F.: Je něco, co není formou pasivní agrese?

      A.P.: Nejspíš se tady o samotě sebepoškozuješ.

      Vymazat
    7. Psice:

      F.: Je něco, co není formou pasivní agrese?

      Napadá mě hned aktivní agrese :-) Jít se jen tak porvat na fotbal nebo do hospody.
      -
      Jo, možná se sebepoškozuju, ale nikdy jsem se neřezal do zápěstí, nemám tetování ani piercing a dokonce se jsem se nikdy nezapomněl s nějakou dominou. - Tak to bude zvlášt perverzní.

      A.P.

      Vymazat
    8. psice: Ptáš se podobně jako i jiní lidé. Je to trochu ošemetné a obšírné téma, ale já osobně si myslím, že jsou i akty projevů a chování, které nejsou agresí v žádné z jejích forem. Blbý údajně je, že např. zatímco tvůj "vtipný kousek" někoho pobaví, tak někoho jiného zraní. A nedá se to dopředu odhadnout. Ale tohle mi připadá jako alibistická výmluva, podle toho se to nedá rozhodnout. Podle mě v první řadě záleží na záměru vykonavatele. Pokud máš dostatečnou sebereflexi (což je ale u pasivních agresorů dost problém), tak můžeš rozkrýt svůj (třeba i neuvědomovaný) záměr - často jde o prostě o hmotný, ale spíš nehmotný zisk (třeba vylepšení sociálního statutu, zmírnění vlastního pocitu nedostatečnosti a podobné) - proč se agrese dopouštíš.

      Vymazat
    9. Galahad: Vždycky je proti někomu namířená. Může to být ale klidně instituce, systém nebo autorita, nemusí to být konkrétní osoba.

      Vymazat
    10. Psice: Ano. Jsem nestyda!

      Vymazat
    11. Anthony je fakt bůh. Viděla jsem ho začátkem roku ve Dvou papežích a měla jsem problém uvěřit, že to není dokument ;)

      Vymazat
  12. Ale zase postihuje víc ženy než muže, takže máš větší kapku naděje než já.

    Za mě je víc člověk elephant man a chlupatý lidi, co si musí česat obličej, protože by jinak neviděli. I lidi, kterým třeba v první světový granát rozplajzl obličej do znetvořených kusů kůže a nově vznikající plastičtí chirurgové jim tam přišívali kůži z prasečích zadků. Než lidi, který neznají svý jméno a se svýma fungl novýma endoprotézama křižují dálnice, aniž by věděli, za čím se ženou. To vnímám jako podstatný fail současné medicíny - že můžeš být v 90 fyzicky jura, ale v tomhle věku už máš prakticky 50 na 50, že budeš zároveň dementní a s tím ti žádný lék nepomůže. Vlastně pak ta skvělá ortopedická chirurgie jen ztěžuje péči, protože kdo tě má pak honit po všech čertech.

    Chlápek s tyčí - jo, možná byl od dráhy. Ale kdoví, jak to bylo. Třeba byl celej život nasranej, jak ho okolí nutí bejt uťáplej fotr od rodiny. Pak tě familie vidí s tou trubkou skrz hlavu a konečně máš trochu soucitu a nejsi jen ten jeliman, co chodí na noční směny. Tak si řekl, že začne trochu žít, když to může svést na tunel v mozku...

    Btw. Na sobě jsem si všimla během covidu, že pokaždý, když jsem byla nakažená a ještě to nevěděla, tak jsem zrovna plánovala nejvíc srazů. Tak kdoví, třeba stál za kormidlem i blbej vir.

    Ta Ganga je drsná. Nikdy jsem ji nezažila, ale viděla jsem na vlastní oči Mekong, kde to bylo podobný. Na hladině plula nafouklá mršina psa, pak tam plaval bordel z plovoucích trhů, pár olejových skvrn a kousek od břehu stál chlápek po kolena ve vodě, čistil si zuby a s nenuceným zájmem si prohlížel všechno, co řeka to ráno přináší.

    V těhlech oblastech to navíc není jen o hodných a zlých virech nebo bakteriích, ale hlavně o spoustě parazitů, který člověk nosí v bříšku jako nosnice. S tím, co nevidím, dokážu žít. Ale články na toaleťáku už jsou trochu přes čáru.

    OdpovědětVymazat
  13. Ještě k tý eutanázii jako konstruktivnímu rozhodnutí. To je právě docela drsně zobrazený v tom filmu Still Alice. Samozřejmě, že měla plán. A dobrej a dobře promyšlenej. Jenže když máš Alzheimera, tak je strašně snadný minout ten rozhodující checkpoint :-(

    OdpovědětVymazat
  14. Fredy Kruger

    "Miluji domov, tam všecko je známé !
    ... odhodím gatě, jdu v náručí mámě,
    omlouvám se jí : ,,spadla mi plena ,, !

    divně však kouká ! " ( křičí Šukk Wéna )

    Huláká máma : " Jsem rozčilen !
    ... podělán Wenco jsi každý den !
    řve otec : " Také jsem rozčilena !!"

    ( matka jest mužem, otec je žena )

    Týnejdžr ( 30 let ) Wenca Šukk
    rozhozen ! ... dívka je, - nebo kluk ?
    ... až na WC krčmy ,,U ztrhané kýly"

    " Jsi mužem !!" .... jej opilci ujistili !

    OdpovědětVymazat
  15. F., přesně ten moment mi v tom filmu Still Alice přišel asi nejděsivější.

    OdpovědětVymazat
  16. Úplně přesně chápu, jak to myslíš s tím chlápkem s tyčí.

    Nějakej vídeňskej žid Clare napsal o své rodině před válkouy a jedna z jeho téměř staropanenskej tet či sestřenic na poslední chvíli sehnala manžela. Celá rodina byla šťastná. Jen se pak ukázalo, že je dotyčný impotentní, takže žádná výhra.

    Ovšem přišel Hitler a holocaust, každej utíkal jak mohl a rodina se rozpadla a rozprchla, alespoň ti, co měli štěstí. No a autor se pak dozvěděl, že dotyčný taky utekl a znovu se oženil a měl normálně děti.

    Tak si člověk představí nějakou tu šťavnatou disfunkční rodinu, ženich si vezme jejich korunní princeznu, špatně ji vyšuká, hned to všichni věděj, probíraj, hodnotěj, takže ze zábavy ve stylu "Tak děvko, na kolena, přijde tvá velká chvíle" je něco jako zkouška před rodinnou komisí, kde je ze sexuálního objektu rázem vedoucí zpravodaj, takže nadšení soutěží s erekcí, kdo dřív opadne a situace je zabetonovaná. Teď se musí dbát na konvence, kdyby se chtěl rozvést, tak to musí k soudu a najednou se, děs běs, jeho erekce probírá nejen u soudu, ale ve všech vídeňských synagogách.... no a pak... zachrání vás holocaust, co jste se namodlili o zázrak a on přišel. Utečete a vyhrajete. Utěk svedete to na strach z nácků (to každej chápe) a jste pryč od rodiny.

    No a najednou je po tlaku a zas vám stojí. Poučen sbalíte tentokrát nějakou sirotu a vše je v pohodě.

    -----

    Myslíš, že ti covid manipuloval psychiku a nutil tě organizovat srazy, aby nakail, co nejvíc lidí?

    Tak vir je to zase jenom DNA a naše myšlení je dáno taky DNA.

    Já zůstával doma, klidně i tejden v kuse, nakupoval a jediný riziko byla návštěva a pak rebelové v supermarketech. Moc jsem nechápal, co měl kdo za problémy nesmět vycházet.

    To z Volného a Klauze musely virová komanda vyskakovat po miliardách.

    Já vlastně ani nevím, jestli jsem byl nemocnej nebo ne. Jenže když pak byly testy povinné, tak jsem je dělal, tak jsem se necejtil ve svý kůži jako při lehký chřipce, ale testy byly negativní.

    Takový ty bolestivý verze jsem neměl vůbec, jednou jsem se cejtil tak tři dny jak při lehký chřipce, lehce mě bolely zuby takovým divným způsobem, dva se pak zkazily, ale dál nic. Očkování bylo beznásledkový, když jiný byli dva dny KO.

    -----

    Mě kvůli tomuhle cestování nijak moc neláká. Takový ty civilizovaný země, kde alespoň zaslechli o hygieně, když už se s ní netrápí, jako Evropa, Severní Amerika, Chile a Argentina, Japonsko a Korea. Austrálie a Nový Zéland.

    Ale jet někam do Afriky, kdy v hotelu vyškolej černošku jak brát jen čistou převařenou vodu, aby ji za dvě hodiny načapali, jak nabírá vodu z potůčku, protože vůbec nepochopila, princip parazitů, to mě děsí. Stejně ta Asie. Popsala jsi to skvěle, určitě do Vietnamu nepojedu.

    Mě by ty články na toaleťáku sice vyděsily, ale je to pořád ještě ta lepší verze, protože to je něco, co hodlá nějak vylézt. Hnusný jsou ty, co se ti vlezou do žil a pak se usalaší v játrech, plicích, očích mozku, protože líčí na predátory, co pak budou žrát tvoji mrtvolu.

    Představ si horor, kdy si někdo prostřelí hlavu a tak se rozcákne na všechny přítomné... a hejbe se to parazitama.

    -----

    No, já bych měl taky za člověka spíš Elephant Mana, určitě jsem to tak měl, když jsem ten film viděl, ale nejsem si jistej, jak moc bych to zvládal v realitě.

    Ona to není žádná sranda, nemoct v někom číst emoce. Opice, která má virózou paralyzovanej obličej se propadne na dno hierarchie.

    Možná by bylo lepšá ty dementní ještě nějak zošklivět, aby to na nich bylo taky vidět. Ještě jednou najdu slánku s mobilem v lednici a nechám tě předělat na Michaela Jacksona.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  17. To je jeden z nejpozitivnějších příběhů vůbec, jak někomu holocaust přinesl štěstí. No stejně jako ten covid, co si budem.

    Můj úsporný kolega nosí od tý doby svetr mrtvýho švagra a jsou to dvě muchy jednou ranou. Zbavil se příbuznýho, co se moc nemuseli a má výhřevnej svetr po mrtvým, což zní úplně jako nějakej rituální předmět a vsaď se, že má nadpřirozený schopnosti.

    A to mě se zase tyhle země bez zbytečných dohadů o pětiminutovým dezinfikování rukou líbí. Samozřejmě, že tam došlo k extrémním reakcím mého trávícího traktu, ale beru to jako imunizaci. Myslím, že ve mě žijou dodnes nějaký šílený druhy améb, co se s ostatníma českýma lactobacillama prostě nedomluví, ale možná už se to tam všechno prokřížilo a vlastně cajk. Řešila bych červy, horečku dengue a malárku. Tohle je v pohodě. A jinak jsem zažila větší šváby na civilizovaných Kanárech, takže ona je Evropa taky možná navrch huj, vespod fuj. V Asii si na to aspoň nikdo nehraje.

    To by bylo strašidelný - představ si to Alzheimer centrum, kam přijdeš na návštěvu. Jeden Jackson se ti šourá na chodbě v kloboučku a s bílýma ponožkama v mokasínách, další 3 Majklové sedí u telky. Jdeš na záchod, v umývárce k tobě moon walkem přitančí další Jackson, sáhne si do slabin a zarapuje "they don't care about us"...

    nominek, F.: Prosím vás, můžete mi teda říct, co přesně je ten moment, kdy se to dá ještě zachránit? Já si to radši zapíšu!

    OdpovědětVymazat
  18. psice: Pokud kladeš otázku takto - kdy se to dá ještě zachránit - pak odpověď je "nikdy". Něco si zapisovat nemá vůbec žádnou cenu, to prostě už nenajdeš, a když to najdeš, nebudeš vědět, co to je. Takže asi eutanazie prakticky ihned po oznámení diagnózy, to aspoň zachráníš svoje nejbližší :-(

    OdpovědětVymazat
  19. F. Napadlo mě dát se na dráhu zločinu.

    Máš světlou chvilku, jdeš vyloupit banku, utečeš s prachama, který schováš. Pak když tě podezřívaj a vezmou tě k výslechu, s trochou štěsí nepoznáváš ani vlastní ženu, nevíš, co přesně znamená policie, co myslej tím peníze a tak. Někdo jim pošeptá tvoji diagnózu a do vězení tě nikdo neodsoudí. Maximálně do blázince.

    No a když máš záchvat přímo v bance a nevíš proč na ty lidi míříš pistolí, tak to taky projde, protože nikdo nezapomene, co jde dělat s pistolí do banky, kromě těch opravdu nemocnejch alzhaimerem.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  20. F.: No, o to přesně mi šlo. Zapíšu si tedy, že v den diagnózy je ten poslední den, kdy se s tím dá něco dělat:)

    A.P.: Jako Memento - jak si ten chlápek tetoval na ruku klíčový informace. Nejlepší byla ta scéna, kdy za někým běží a zapomene, jestli před ním utíká, nebo ho honí.

    OdpovědětVymazat
  21. Jak se kolega dostal k tomu svetru?

    Zatímco sestra plakala nad rakví, vplížil se ji do baráku a prohlídl skříň? Nebo to bylo přiklepnutý v závěti?

    Já bych se toho svetru bál. Známej si koupil stůl po sebevrahovi a přestalo se mu dařit v podnikání.

    Nebo to je naopak, jako v roucho pana de Balzac? Teď sedí a píše a píše nebo je samej vynález nebo třeba uzavírá spoustu pojišťovacích smluv?

    No, ale teď se mi vlastně připomnělo, že jsem takovouhle proměnu viděl. Nezdědil ovšem svetr, ale srdce. Byl to takový obyčejný účetní, implantovali mu srdce nadšeného sportovce a on taky začal sportovat. Viděla jsi ho, jak vyráží na kole s bráchou dárce. Takovejch případů tam bylo víc. Lidi, co se najednou začali živit smaženejma kuřatama nebo poslouchat vážnou hudbu.

    ---

    No nevím, vypadá to, že jsi to přežila. Na druhou stranu jsi mi rozmluvila i Kanáry :-).

    Ono ani v Británii není každá domácnost obsedantně uklizená. Psi s průjmem, papoušci, křečci, kočky dokážou taky s bytem udělat své.

    .....

    Michael Jackson Alzheimer Centrum jak jsi ho vykreslila je čirá hrůza. - To se člověk radši uzdraví. Vyděšený buňky zaloví v DNA pro informace a vyrobí odplakovač a ten mozek vyčistí.
    --

    To Memento jsem četl, ale tohle už nevím, ale pamatuju si jak v nějakým dokumentu fetka vykládal, jak se třeba 2 hodiny bavíš s kamarádem a pak zjistíš, že tam vůbec není.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  22. Ještě mě napadlo. Jak to je s tím zhypnotizováním?

    To máš jako v Jerome Klapka Jerome, kde si přečetl domácího lékaře a zjistil, že má úplně všechny nemoce, co tam jsou?

    Nebo vidíš někoho v TV, jak mu otejká noha a hned cejtíš puchnout tu svoji?

    Nebo se dokážeš zhypnotizovat, když tě bolí zub, aby tě nebolel a ty zvládla spát?

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to podobny Jeromeho syndromu. Ale ja jdu jeste dal, nespokojim se jen s nejakou hroznou diagnozou. Domyslim, jak to reknu doma a ze detem musim napsat strasne moc narozeninovych dopisu, ktere si budou otevirat po me smrti. Tim se vzdycky uplne rozsekam, jak je svet nespravedlivej!

      Vymazat
  23. Asi jeho segra rozdavala neboztikovi veci, aby je nemela na ocich. Nebo v ramci Kondo uklidu.
    Kdykoliv ho ale v tom svetru vidim, tak si predstavim, ze mu ho svlikali jeste za tepla a musel se divat, jak se v nem nas kolega vypina pred zrcadlem. Ale nemel dech na to, aby to komentoval. Ja bych se ho taky bala.

    Moje sestrenice mela novy plice, ale asi nejakeho submisivniho motorkare. Nijak ji ten novy organ nezmenil.

    Memento - nene, ja myslim tohle od Nolana: https://www.csfd.cz/film/6995-memento/prehled/
    I kdyz diry do hlavy urcite dela i ten pernik.

    OdpovědětVymazat
  24. Nedávno jsem četl, že když umřeš, tak některý mozkový buňky umírají dřív a jiný později, takže si nebožtík ještě může uvědomovat, co je po smrti.

    To by mě fakt kleplo, bejt mrtvej a ještě muset koukat jak si muj blbej švagr zkouší moje oblečení.

    Jedna ženská si dala do bytu popel manžela, aby si s ním mohla povídat a od té doby jí tam strašilo. Ona pak na konci řekla, že nechtěl, aby si jeho popel nechávala doma, ale někde to pohřbili a rozprášili.

    Tak tohle Memento mě naštěstí minulo.

    Třeba jsou plíce nějakej hloupější orgán. V srdci a střevech nějaký neurony jsou.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  25. Věčně nemůžu najít telefon. Malinko zmírní tvoji Alzheimer reputaci, když nebudeš na prozvánění zneužívat členy rodiny, ale tohleto: https://myaccount.google.com/intro/find-your-phone?hl=cs

    OdpovědětVymazat
  26. ten film jsem ještě nezaregistrovala děkuju za varování, určitě se nepodívám, protože pak by naše diagnóza doma byla taky jasná

    OdpovědětVymazat
  27. Když jsem přišla na hajzl,
    padl na mě Alzheimer.

    Kde to jsem, co dělám tady,
    vůbec si s tím nevím rady?

    Proč mám dole kalhoty
    a čůrám si na boty?

    Měla jsem ten skvělý nápad,
    co jsem to tu chtěla spáchat?

    Měla jsem tak chytrý plán,
    marně na něj vzpomínám.

    To mě děsí, to mě straší,
    kde jste moji staří braši?

    Potkávám teď jenom cizí,
    a i ti mi někdy zmizí,

    někdy se pak vrátí zpět,
    nějak šílí tenhle svět.

    Myslím, že jsem měla děti,
    hodinky a něco třetí,

    chtěla jsem těm dětem psát,
    o čem, darmo vzpomínat.

    Svět mě zradil, ztratil řád,
    snad to není napořád.

    A.P.

    P.S.: Jsi inspirativní. Snad to nevadí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevadi. Stejne jsme si ten blog uz rozkrojili. Moje je nahore, tvoje je dole.

      Vymazat