pondělí 27. března 2023

Spát si jak v hrobě

 

Někdy si vzpomenu, jak jste mi pomohli s výběrem záchodové štětky a zalije mě u srdce takový hřejivý pocit dojetí. Jako když si do výstřihu vylijete kakao z puntíkovaného hrnku od babičky.

Mít lidi, kterým záleží na čistotě vašeho záchodu, i když na něm nikdy neseděli! Mít lidi, co si na vás vzpomenou pokaždé, když uvidí štětku v Kauflandu.

Takže bych pro tento týden vynechala hluboký lidský příběh a poprosila vás ještě jednou o pomoc s takovou obyčejnou věcí. Kecám. Není obyčejná, protože se týká spánku. Bez kvalitního spánku pro vás Psice nebude psát hluboké lidské příběhy a vy tuhle chvilku času využijete pravděpodobně na mnohem horší věci. Efektem motýlích křídel pak navíc na druhém konci světa přejede autobus koťátko, nebo přestanou vyrábět pistáciovou Deli.

Takže k věci. Potřebuji novou přikrývku. Neříká se mi to snadno a už vůbec o tom nemůžu mluvit nahlas před mou současnou. Nechci to radši ani počítat, ale pravděpodobně je strašně stará. Je to totiž peřina na dvoulůžko, svědčící o nevyzrálosti nákupů na začátku společného bydlení s Em.

V té době to byla naducaná kráska a v posteli to s ní bylo jako v jakýmkoliv jiným vztahu, kde si chcete pro zpestření vyzkoušet trojku. Nejdřív to lidi příjemně spojí, ale po pár horkých nocích vypuknou ostré konflikty. K ránu jsem tak byla odhalená, opuštěná a třesoucí se na kraji postele buď já, nebo Em. Zajímavý je, že v pozici outsidera nebyla nikdy peřina.

Em funguje jako obaleč, který se do peřiny pomalu a nenápadně balí jako do palačinky. Já jsem o peřinu údajně bojovala loktem. Ale věřte člověku, co většinu noci válí sudy.

Dopadlo to, jak muselo. Naši obří peřinu jsem dostala já, ale Em si v tý době připadal s pokrývkou standardních rozměrů už ošizeně, takže si pořídil novou velkou plachtu a poměry se stabilizovaly.

Jenže mezitím moje naducaná kráska zestárla. Při poslední výměně ložního prádla mi navíc nemohlo ujít, že si ji z nějakých nečestných důvodů oblíbila taky křeččice Julie, takže je uprostřed trochu nahryzaná. Na jiných místech má nažloutlé fleky, o kterých jsem se nedávno dočetla, že jde o výkaly roztočů. Tady už i moje lakota a odpor ke konzumerismu naráží na své limity.

Jakmile mě tedy algoritmy Google a sociálních sítí jednoho dne rozložily tvrzením, že spím v hovnech, neztrácel se dál čas. Všechny další útočné kampaně měly jediný cíl: přesvědčit mě, že navzdory své pokročilé koprofilii jsem lidská bytost, která si zaslouží lásku a ještě něco mnohem lepšího: 

Přinejmenším přikrývku z kašmírských kůzlátek za dvacet tisíc. Anebo zátěžovou antistresovou přikrývku plněnou skleněnými kuličkami. V týhle peřině má podle vědeckých studií 88 % lidí hlubší spánek, delší fázi REM, stimulovanější limbický systém a serotoninu víc než laboratorní makak s kapačkou roztoku LSD v paži. Navíc podle vědců roztoči prokazatelně nežerou sklo, takže vám tu novou pěknou deku výhledově nikdo neposere znova. A měli mě.

Tady vidíte, jak jsem se za pár dnů změnila a může za to debilní Facebook. Dívám se s odporem na svou vlastní peřinu s dutými vlákny, která je mimochodem ve svém jarním květinovém povlečení stejně krásná jako za mlada. A místo toho pokukuju po šestikilové dusivé přikrývce nacpané střepy. Lidi jsou dneska schopný prodat vám fakt cokoliv.

Na druhou stranu: když je pryč Em, zabalím se majetnicky do obou našich peřin a je to slastný. Je to skoro tak boží jako ležet v hrobě. Sama si nejsem jistá, jestli pod touhle zátěží v noci necourám na záchod jen proto, že si užívám svou osmihodinovou REM fázi. Anebo proto, že se fyzicky prostě nevyhrabu z postele a tělo to po chvilce zápasu vzdá? Louže pode mnou ráno není, takže není ani důvod řešit maličkosti. Prostě se vyspím do ultimátního růžova.

Takže, prosím vás. Je tu někdo, kdo to se zátěžovou přikrývkou zkusil (a už nechce jinak?). Nebo kdo si ji objednal, teď má ve skříni 10 kilo skleněných kuliček a je mu to blbý vyhodit jen kvůli ceně? Nebo ji prostě neunese k popelnicím? Už dva dny mi chodí upozornění na nedokončený nákup. Ještě je čas vyprázdnit nákupní koš a napsat jim, ať už mi nikdy nepíšou. Anebo to odkliknout a spát si... jak v hrobě.



69 komentářů:

  1. Zkušenost nemám bohužel žádnou (ani z druhé ruky z okolí), ale smála jsem se tak, že manžel ve vedlejší místnosti projevil starost, jestli jsem v pořádku. Takže minimálně jedna mise byla úspěšně splněna :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Roztoče bych nepodceňoval. Na skleněných kuličkách se zabydlí stejně jako na dutých vláknech a budou si chroupat kožní šupiny, jen jim budou trochu klouzat nožičky. To ale vyřeší mutace s přísavkami.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pravděpodobně pak budu muset přejít na osvědčený sněhurkovský model: skleněnou rakev.

      Vymazat
    2. A nechávat si vylizovat pusu nekrofilním princem?

      A.P.

      Vymazat
  3. Pockej, to fakt existuje? Patrim mezi larvy, co jednak vsechno sezerou a druhak se musi zakuklit. Perinou. Tezkou. Nejlepe jeste presto deku.
    Takze takova prikryvka by pro me byla raj! Fakt se da raj koupit?

    Btw roztoci- ja mela za to, ze se zivi supinama kuze, vlasy atd takze se jich krome nejakeho mokreho vysavani neda zbavit? Hilfe, neni tu nejaky ucitel biologie?

    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvg, tak mi to nedalo, a perina fakt existuje :) a ani neni tak draha! Mozna mi na ni zbyde i po rozvodu … no coz, obejme me stejne a jeste nebude pindat a poustet si punk po nocich!

      Vymazat
    2. IK, to mě děsí, že mi lidi nevěří už ani témata, o kterých píšu! No existuje a je jich právě docela dost. A ta, co se mi začala podbízivě ukazovat všude (nebudu ani naznačovat, ať tady nejsem za prodejce dek), tak u tý stály premium modely i přes 10 tisíc. Takže bacha na levné napodobeniny!

      Vymazat
    3. My ti samozřejmě věříme, ale přiznávám, taky jsem teď začala gůglit. Asi se budu muset projít přes IKEU a aspoň tu šestikilovku tam zkusit :-)

      Vymazat
  4. Popis, co uvádíte, nevzbuzuje moc důvěru. Jak má někde prodejce hlášku, že "devět z deseti lékařů doporučuje" nebo "podle vědeckých studií", radím nohy na ramena... Jenže když to nevyzkoušíte, zase nezjistíte, kolikaprocentní vlastně jste.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On to nemá jen jeden výrobce. A jak člověk propadne do bludného kruhu googlování, tak ještě naráží na další a další výzkumy a přednosti. Asi to prostě dopadne fiaskem, že se Psice zase povleče na poštu s obrovským balíkem zklamání a kuliček. Pokusy znechutit si ji včas jsou zatím málo účinné.

      Vymazat
    2. Jiljí Záruba

      Ještě je varovná hláška "20 000 Čechů se přeci nemůže mýlit." - Číslo se samozřejmě mění podle toho, kolik klientů mají (a mohou případně u soudu obhájit), ale ten zbytek je pořád stejný.

      Samozřejmě, že se může mýlit 20 000, 100 000, 1 000 000, polovina, 90%, všichni až na jednoho a úplně všichni Češi. Není vůbec žádná souvislost mezi počtema pravdivostí a kdo takhle argumentuje je automaticky podvodník, i když by ten výrobek náhodou doopravdy dělal, co slibuje.

      A.P.

      Vymazat
    3. Psice, jak jsou ty kuličky velké?

      Třeba by bylo lepší si je lepší pak nechat a darovat je Žmurovi, ať má antiperle do pistole.

      Nebo kdyby jsi chěla pomoci chytit Jánošíka, tak bys mu měla co vysypat pod nohy.

      O uměleckém díle z kuliček ani nemluvě.

      Ale minimalista by se jich zbavil, to zas ano.

      A.P.

      Vymazat
    4. To je taky otázka. Někde se píše, že jsou tak jemné, že vytváří dojem písku. To je pak dost ošidný - kupuješ si za drahý peníze iluzi miniaturních duhových skleněnek a kdoví, co je uvnitř? Navezenej písek z Hornbachu.

      Někde se to nepíše, a to si pak můžeš představovat ty lepší věci. Třeba ty miniskleněnky a skleněný perličky, ve kterých jsou miniaturní portréty českých vládců.

      A pak jsou lidi, co by je používali jako střelivo a na zabíjení Jánošíků. Výběr pokrývky zkrátka zároveň nemilosrdně odhaluje psychologický profil kupujících. Hodně budeš někde, dodala by k tomu Jolanda.

      Vymazat
    5. Možná jsou ty pískový kuličky něco jako kronika banánových listů. Na kuličkách je zapsaný tvůj život a rady do něj a zjeví se to až když si to koupíš, takže ten tvůj si nikdo jinej nemůže koupit. Když si vezmeš mikroskop, tak budeš překvapená, že je to dokonce ve verších.

      ----
      Hele a nechceš si radši rovnou nechat dovézt teplý písek z pláže a prostě se do něj večer jen zahrabat? Víš, jen se tak trochu zavrtíš a mizíš v něm, jak to dělají pouštní hadi.

      ----
      No střelivo to sice je, ale vhodný jen k tomu, když chceš ukázat, jak mizerná je Klausova ochranka. Tím nezastřelíš ani mouchu. I roztoči by se nejspíš smáli, jak se jim to odráží od chloupků.

      Jánošík byl zloděj. Bohatým bral, chudý dával. Hotovej komunista. Takovej slovenskej Stalin. Kdyby ho nepověsili, tak měli na Slovensku socialismus jako první na světě a teď už by tam byla jen kamenitá poušť.

      A.P.

      Vymazat
    6. Možná by ta místnost plná teplýho písku byla úplně nejlepší řešení. Tam by se nelíbilo ani roztočům, maximálně tak pouštním blechám.

      Člověk by si mohl vybrat, jestli ten den chce spát u zdi nebo třeba u dveří. Jen by tam pro jistotu hodil ručník a piňa koládu s paraplíčkem, aby se mu na stejný místo nezahrabal někdo jinej. A taky pokud by ráno dlouho nevstával, tak aby ostatní věděli, kde začít kopat.

      Vymazat
  5. Jé, tak tady v tom jsem fakt zpátečník, potřebuji se s peřinou pěkně pomuchlovat a ne aby se mě v noci pokoušela udusit :-)
    Čert vem roztoče, myslím, že pokud člověk není přímo alergik, tak trochu trénují imunitní systém - za mě stará dobrá klasika - prachové peří.

    To jsem Ti asi moc nepomohla, co? Jen ony desetikilové balíky se vracejí hůř, než ty se štětkou :-)
    Vážně nenabízí někde možnost si tu peřinu vyzkoušet? Tohle mi připadá jako drahá sranda bez možnosti otestování - respektive, aby to nebyl záměr, ta nemožnost to předem zkusit a doufat, že desetikilovky nikdo vracet nebude...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To muchlování by mi právě taky scházelo, tak lavíruju nad možností používat zátěžovku jen jako horní vrstvu všeho. Něco jak když mi jeden opatrný eshop poslal zásilku v bublinkový fólii, vatě, papírcích a dvou krabicích:)

      Vyzkoušet se určitě dá minimálně v té lhůtě 14 dnů pro online nákupy. Nebo myslíš někde - jako obchod, kam člověk přijde a zavrtá se tam na hodinku do postele?:)

      Peří asi ne, tomu už jsem odvykla.

      Vymazat
    2. Jo, prostě bych si vyhlídla obchod, kde to mají vystavené, a nějakou dobu se v tom poválela.
      Jestli na Tebe vychází šestikilovka, tak vidím tu IKEU jak fajn možnost.

      ---
      Jinak ty dražší kousky - ono to taky často bývá dost marketingově ošetřené, základ bude relativně podobný, jen se k tomu něco málo přidá + hodně dobře znějící omáčky...
      Přišlo mi, že třeba tak to je u podomních prodejců matrací - vezme se běžná tuctovka, přihodí se k tomu pořádný příběh, ideálně vč. toho, že to je z výzkumu NASA apod. a hned to můžeš dát za trojnásobek...

      ---
      Večer jsi mi nasadila brouka do hlavy, tak jsem při usínání i probouzení nad tím dumala - a mě by ta zátěž asi hodně omezovala v tom mrskání se na bok apod. Občas si peřinu pod sebou namuchlám, tam vystrčím nohu, pak si ji (tu peřinu, ne nohu) cpu pod hlavu - a per se k tomu s nějakým závažím... :-)

      Ta prachová - to je jak spát s obláčkovým plyšákem, té se jen tak nevzdám - kór po dnešní analýze :-)

      ---

      Ale teď vážně, jak tak čtu i ty ostatní Tvé komentáře, kdyby se to týkalo mě, asi bych si pořídila peřinu podobnou té, na kterou jsem zvyklá a k tomu na zkoušku tu zátěžovku, ideálně ne moc drahou a měla ji jako horní vrstvu, která by při usínání "objímala", ale kdyby v noci vadila a blbě se v ní chumlalo, tak by prostě letěla na zem...

      nomi

      Vymazat
    3. Nomi, mě přijde, že ty dražší mají menší čtverečky s výplní a tolik se tedy nesesypávají.

      A jinak jsem došla k tomu samému výsledku:) Jsem totiž zvyklá používat tu peřinu i jako měkký polštářek mezi kolena při spaní na boku. A na to už jsem tak zvyklá, že by mi to chybělo (nebo bych měla z té zátěže ráno otlačený kolena).

      Vymazat
    4. Vážně spíš s kolenama tak na sobě, že by se otlačila? Já myslel, že je to jen v reklamách na CS Mystery.

      Musel jsem hned vyzkoušet několik usínacíh poloh, ale vždy jsou ty nohy různě pokrčeny a kolena se nedotýkaj.

      A.P.

      Vymazat
    5. Jasně, že jo! Stačí mi to úplně běžná embryonální pozice na boku. Spíš se mi uzluje mozek při představách, kde jinde než na sobě by měla být kolena, když člověk leží na boku. Leda, že bych tu jednu nohu vyvrátila na druhou stranu do pozice diamantu. Ale zas tak dlouho na jógu nechodím, aby tohle bylo akceptovatelný na celou noc a abych časem neměla rozestoupené kyčle jako zasloužilá rodička po deseti dětech.

      Vymazat
    6. No, já můžu mít ty nohy trochu jinak pokrčený, takže jsou ty kolena trochu posunutý. Kotník jedný nohy se dotýká chodidla tý druhý.

      Nebo je koleno jedný nad kotníkem druhý.

      Nebo nohy dělají čtyřku.

      Nebo chodidlo tý horní strčím pod kotník tý spodní. Tak je jakoby obtočená.

      - Všechno to rovna zkouším, protože si to moc neuvědomuju.

      Kdysi jsem viděl, jak s mimina učej lézt a každý lezlo úplně jinak i když všechna nakonec skončila u chůze.

      A.P.

      Vymazat
  6. Já jsem, co se týče pokrývek dost nenáročný.

    Výběr rozhodovala jen cena. Když už to je tak levný, tak si koupím ještě jednu pro návštěvy a je to. Takže mám v posteli deky dvě. Co je uvnitř nevím. Pak mám osm různě velkých polštářů, v létě jsem k povlečení dokupoval sýpky a obraceně, ozdobný pošltář, co jsem dostal, ozdobný, co jsem si koupil a povlak na polštářek, co byl dárek k nějakýmu nákupu a já ho vycpal lichejma ponožkama, co se s něčemu mohou hodit (já vím, žče ne, ale je to původní myšlenka). No a nakonec dvě žloutkově oranžové deky larisa, kdyby byla zima.

    V podstatě se postel podobá tak trošku hnízdu s těma všema polštářema.

    O roztočích jsem taky slyšel, ale sem tam všechno vyperu, vyluxuju matraci, postříkám matraci před povlečením Sanytolem proti roztočům, co stojí v akci tak okolo stovky a je zas čisto. Dokonce tam je napsané, že to zabíjí i štěnice, kdyby vám je tam zavlekla třeba nějaká kamarádka herečka, co přespává na štacích v divných hotelech (s divnými lidmi).

    Roztoče prý jinak zabíjí průvan. Mají rádi vlhko a teplo a proud vzduchu jim vadí. Chystám se jednou strčit pod matraci takový ty chladící podložky pod počítače s větráčkama uvnitř a píchnout to do USBčka, ale není to největší urgance.


    Ale mám teď obsedantně kompulsivní nutkání koukat na obsedantně kompulsivní uklízeče na Prima Show. Někteří z nich mají krásně čistou postel, kterou převlíkají tak 2x-3x týdně, luxují ji, přesně vědí, jak mají správně složit jaký přehoz, jak mají být proužky na polštářích a nakonec vám ukáží i prostou matraci v rohu na zemi, na které spějí, aby si nerozházeli tu krásnou postel.

    V posteli mám kde co, protože je tak fajn usínat a jen odložit knížku, PC, flašku s vodou vedle sebe.


    Jediný, co tam není je Julča. Jedinej hlodavec, co snesu doma je stažená mrtvola králíka v mražáku.

    Živého hlodavce bych byl teoreticky schopnej mít doma, jedině, kdyby mi ho prodali i s nějakým Alkatrazem pro morčata. Nebo spíš ruským Ohnivým ostrovem, kde jsou vězni na samotkách a i s dozorcem mluví přes zeď.


    P.S. - Myslím na tebe nejen v Kauflandu u štětek, ale taky když jdu kolem nemocnice či hřbitova.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je totální roztočí Disneyland.

      Kam půjdem odpoledne, mami? ptá se 100 čerstvě vylíhlých roztočů své mámy. Až si učešete chlupy na zádech a vyčistíte si kusadla, půjdeme na oběd do žlutýho polštáře Tajemství.

      A proč se jmenuje Tajemství mami? Protože ani pan majitel zdejší roztočí farmy neví, co všechno je uvnitř, usmívá se pod fousky paní roztočová.

      A co po obědě mami? Nebudem se nudit? Nebudeme, děti. Půjdeme do ponožkovýho polštáře, tam se můžete klouzat po dlouhých polyesterových vláknech a maminka se tam mezitím seznámí v relax zóně vlněných ponožek s dalšími tatínky. Možná přijde sanytolová přeháňka, ale toho se nebojte - je to jen navoněná voda, po které máme lesklejší krovky.

      Btw. Hlodavec v kleci je past. Dřív nebo později tě zmanipuluje a vyvolá v tobě pocity lítosti. Jen na chvilku a nic nezničíš, přistihneš se, jak to roztomile vděčné zvířátko za chvíli vyndáváš na svobodu. Po pár opakováních z toho hlodavec vytvoří svůj pevně daný nárok, své právo chodit každý den ven. A z tebe svého podřízeného, vhodného pro odklízení bobků a generování zábavy.

      Vymazat
    2. Tomu věřím. Proto ten Ohnivý ostrov, kde by vůbec nebylo vidět ven a dovnitř. Večer bych poslouchal jestli ho uslyším škrábat a až by bylo ticho, tak bych to vzal jako znamení, že si už zvykl, zamiloval si ten klid, dal se na Buddhismus a užívá si meditace.

      Zkus Julče přečíst následující:

      Morče posypeme pepřem, kmínem a solí. Rozehřejeme olej v pánvi. Morče obalíme v mouce (bez vajíčka, jen poválet) a vhodíme do pánve. Smažíme po obou stranách do zlatova. Alternativně ho můžeme před smažením rozdělit na čtvrtky. Servírujeme s vařenými brambory nebo maniokem a salátem z rajčat, cibule a citronové štávy. Recept není z Brazílie, ale z Peru.

      https://www.labuznik.cz/recept/smazena-morcatka-z-mesta-ayacucho-peru/


      Sakra, včera jsem v rámci mého vyhazovacího tažení vylil flašku formaldehydu. Mohl jsem případnejm roztočím rodinkám udělat malou plynovou komoru. No, tak já je zase někdy pořádně vykoupu v pračce a pak budou moct v kanále v krysím hnízdě probírat, jak bylo u mě dobře.

      A.P.

      Vymazat
    3. S Julií ten recept ani nehnul. Oni jsou křečci samotářský a teritoriální zvířata, takže si o ní nemysli nic zlýho, ale ona by to tomu morčeti přála.

      A jinak jasně, zalít si peřiny formaldehydem je super vychytávka. V takovým hnízdečku člověk blaženě usne klidně na několik dnů ani neví jak. Extrémní formaldehydoví mistři spánku i napořád.

      Vymazat
    4. Hele, jak to má Julča se sexem?

      Na wikipedii píšou, že morče má říji jen 24 hodin, to je tak krátký, že jí ani nemůžete sehnat nápadníka.

      Chtělo by to v kleci nějaký hormonální čidlo rovnou napojený na nějakou webovku, kde jsou zapsaní všichni samci v okolí.

      Taky by se hodilo zavést rodokmeny pro morčata.

      ---

      Ten formaldehyd je docela divokej. Já si musel vzít ochranný brýle asi po třiceti vteřinách. Polštáře by musely pak hodně větrat.

      A.P.

      Vymazat
    5. Tak ještě jednou, Julie je křeček! Nemá zájem o písklavý morčecí chlápky!

      A se sexem to má u nás celkem smutný. Když příroda zavolá, tak Julie vypustí čpavý pach ze svých žláz, co má přilákat ženichy vzdálené i z opačného konce středočeského kraje. Ve skutečnosti místo romantiky někdo řekne, fuj, ty zase smrdíš, jdi si smrdět do k sobě, jo? A strčí ji zpátky do svýho brlohu. A tam roztoužená Julča sní o tom, že se jednou změní pořádky. Že nás bude chovat v kleci a sama bude chodit smrdět ven do supermarketů, korporátů a kaváren.

      Vymazat
    6. A jo, já motal ty dva druhy dohromady. Chlupatá kulička jako chlupatá kulička. To je jako si poplést Ukrajince a Rusáka, ti by mě pak také nepotěšili.

      Tak to Julče neříkej, určitě by ji to ranilo.

      Jsou nějaký obojky pro křečky? Že by jsi ji vzala do parku a tam...

      Ale asi nechceš mít doma malou těhotnou nemravu.

      A.P.

      Vymazat
    7. Spíš nevím, jestli se v parku potlouká tolik křeččích mladíků. Spíš psů, co by si takovýho křečka na provázku pochopili jako loveckou hračku.

      Vymazat
    8. No proto by bylo potřeba udělat třeba FB-stránku "Horny Hamster Girl". Tam by se dala zpráva "Františkánská zahrada u altánku dnes 17.00" fotka Julči a oni by tam přišli s křeččíma klukama.

      Ti psi jsou nebezpeční a to do některých parků chodí vulgární volgarně bohatá Ruska s pumou. Ta by možná zas lovila ty psy. - I když teď má možná zákaz vycházení.

      A.P.

      Vymazat
    9. Zrovna jsou v TV obsedantně kompulsivní uklízeči.

      Jedna z nich byla u jedný bordelářky a tak tam zkoumali ten nepořádek, odtáhly gauč a tam mezi chuchvalci prachu, zaschlejma bobkama a jiným svinstvem našla vyschlou mrtvolu křečka.

      Byla tam podle majitelky bytu asi 2 roky. Paní přišlo divný, že křečka už nevídá, ale dál to neřešila.

      Julča má velký štěstí, že si jí doma všímáte. Trochu jsem čekal, že tam někde najdou i starý vyschlý miminko, ale nakonec to tam nebylo. Možná to jen vystřihli.

      A.P.

      Vymazat
    10. Ad Julča - nemrava: To by se jí asi dost líbilo. Nebo něco jako Tinder pro křečky, dejme tomu Hinder. A když by na místě zjistila, že si mají upravený fotky svých profilů, tak by si tam jen tak prošla a dělala, že je běžnej venkovní křeček z pole, co si zašel do velkýho města jen na nákupy.

      Mrtvá Julča: To by se s mou nekrofobií zas nelíbilo mě. Já mám doma všechny živý tvory spočítaný. Když někdo spí dýl než je obvyklé, tak pomalu začínám googlovat číslo na koronera, abych nebyla s mrtvolou sama doma.

      Vymazat
  7. Rád bych poukázal na jeden logický úskok týkající se "skleněné deky": Deka se může pokrýt výkaly i v případě, že ji roztoči nežerou, protože mohu v okolí sežrat něco jiného a na deku si - po dobrých zkušenostech z dřívějška - jen odskočit :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmmm, v mém komentáři nemá být "mohu" ale "mohou". Do těchto aktivit se osobně zapojit nechystám :-).

      Vymazat
    2. Á, to mi při letmém přečtení uniklo, ale díky za to, je to skvostné. To "mohu", samozřejmě:))

      Vymazat
    3. No, vzhledem k tomu, jak jsou ti roztoči malí a k tomu, jak je velká ta deka, tak to odskakování má podobu výstupu na Říp.

      Psice, máte doma mikroskop? Že by jsi se podívala pod mikroskopem, jak to je?

      P.S. - Jestli si ti roztoči otírají zadek levou zadní nohou, tak to jsou muslimové.

      A.P.

      Vymazat
    4. To je stejný jak s Everestem. Vykonat svatou potřebu nahoru se dostane jen hrstka trénovaných odvážlivců se zácpou. No a dole v basecampu se to naopak válí všude...

      Vymazat
    5. To bylo myslím v "Jak jsem vyhrál válku. Angličani někde bránili pozice na kopci či útesu a Němci byli dole a Angličani měli postavenej takovej vrhač s mířidlama a svatá potřeba končila svrhnutá na Němce.

      Tak na tvý pokrývce třeba probíhá něco podobného.

      A.P.

      Vymazat
    6. Nadešla doba rozmístit vedle postele miniaturní toiky. Věřím, že se lidi a roztoči chovají jako prasata, jen když nemají jinou možnost.

      Vymazat
  8. Kamarád, za časů bloguje.cz známý jako Binární Ládin, si tu zátěžovku pořídil a prej dobrý. Ale zůstali jsme diskrétní, takže nevim jak moc a v čem přesně.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Binární Ládin, to si ještě pamatuju. Tak pozdravuj a když bude příležitost, někdy tam u něj pod ní přespi a pak mi napiš, co a jak;)

      Vymazat
    2. Známe se s nim už drahně let a mohu zodpovědně prohlásit, že bys do jeho ložnice měla mnohem snažší přístup než já... Ale ty bys zase asi neprošla přes jeho ženu...

      Vymazat
    3. Taková drsnější verze pohádky Tři medvědi od Tolstého: "Kdo to spal v postýlce mého manžela".

      Končilo by to: "Jen manželka Binárního Ládina Nebinární Laďka věděla, kde je zakopaná Psice a jestli tudy nestavěli dálnici, tak je tam, milé děti, zakopaná dodnes."

      A.P.

      Vymazat
  9. Ergoterapeuti tyhle deky doporučují autistickým dětem pro zklidnění. Ale mám pocit, že pro ně to není na celou noc a nevím, jak pro dospělého. Zkus se poptat nějakého ergoterapeuta nebo fyzioterapeutka nebo googlu na ideální váhu peřiny, která svojí váhou negativně neovlivní tvé a svalové a další aparáty.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měly by být na celou noc (pro dospělého a někteří výrobci mají dokonce i celonoční dětské řady). A co se týká váhy, vesměs se všichni výrobci shodnou na obecném doporučení 10% z váhy.

      Na čem se ale už neshodnou, jak moc v pohodě je, když to přesáhneš. Někteří to berou dost volně (když vám bude subjektivně líp v těžký, klidně si spěte ve dvanácti kilech, no problem). Někteří zase varují, že by se měl člověk držet té desetiny celkem striktně. Já jsem váhově na necelou šestikilovku, ale subjektivně bych snesla MNOHEM víc. Pro porovnání - ta moje současná naducanka 2 x 2 m má 4,5 kila a je to jak nic.

      A pak ještě nevím, jak je to s výhřevností - působí hrozně tence, takže se používá s dekou nebo jinou peřinou? To jsou další kila navíc, takže pak bych si měla objednat 4 nebo 5kilovku a jsem na tom samým, co mám teď, jen ne naducaným. Už jsem tomu jednomu velkému přikrývkovému producentovi psala, ale zatím se radí globální týmy a odpověď nikde:(

      Vymazat
    2. No tak udělej pokus.

      Svoláš rodinu a všem řekneš, že budou moct pomoci mamince určit správnou váhu peřiny a tak si lehneš pod deku, pěkně se tam zavrtáš, oni na tebe nanosej ještě jejich deky a pak půjdou na dvě hoďky ven, aby jsi si vyzkoušela správnou váhu.

      Když to bude moc, jednu deku uberou a zase půjdou ven, když málo ještě přidají kabáty, ubrusy, koberce a svetry, co se rozloží nahoře a zvýší zátěž..

      Věda je tak snadná věc.

      A.P.

      Vymazat
    3. To zní dobře. Nebo jako v první třídě, když byl branný den. Všichni jsme na sobě měli pláštěnky a v batůžcích přesně odvážený 3 kila kamenů, asi aby nás po cestě v těch pláštěnkách nevzal vítr.

      Pak jsme utíkali před fiktivními imperialisty a u toho jsme se tajně kamenovali těma šutrákama z batůžků. Celkem se divím, že jsme si mohli dát svačinu, když muselo být v rámci výcviku všechno venku kontaminovaný radiací, ale děti měly asi úlevy. Ve škole jsme si pak čistili plynový masky octem, doteď si pamatuju tu fusion vůni octa a zpuchřelý zapařený gumy.

      No, ale to jsem odběhla. Myslela jsem, že podobně jako na branným dnu by na mě při branné noci mohli takhle odkládat batůžky s kamením. Protože když na mě budou vršit jen svetry a koberce, bude to spíš mohyla, než civilizované pojetí deky.

      Vymazat
    4. Branný dny jsme měli taky. Tu zátěž jsme měli taky a postupně ji odhazovali, až na jednoho spolužáka, který si vzal něco železného, o co nechtěl přijít a tak to musel táhnout ještě zpět.

      Ty jsi byla drobné dítě nebo jste byli tehdy všichni snadno odfouknutelní?

      Mě z toho nejvíc utkvělo v paměti, jak to bylo vždy v krásné slunečné dny. Nikdy jsem nevěřil, že by na náš ti zlí imperialisté zaútočili, jak nás strašili.

      Občas si na to dneska vzpomenu. To mi zas ovšem přijde, že by to třeba ministři a generálové mohli brát trochu vážněji než jako zhulení hippíci korporátní kariéru.

      No a s těma baťůžkama s kamením to nebude vypadat jako mohyla nebo alespoň jako irský Pádraig Meehan či Newgrange? To už ti tam postavit jen keltský kříž či balvan se spirálama.

      Ale zas by děti věděly, kde tě najdou a třeba by ti na super moderní dece nakonec vyrostla i mateřídouška. Takové propojení moderny a tradice.

      A.P.

      Vymazat
    5. Jo, přesně, bylo to v zásadně krásné dny, protože imperialisté byli příliš prohnilí, aby útočili za deště a mlhy. Pěkně si počkají na jaro a pětadvacítky, ale na socialistický děti si nepřijdou! Ty vytáhnou z batůžku jen plynovou masku a 3 kila kamení a zastraší je písní krokodýla Geni.

      Já byla úplně průsvitný děcko s bledýma tvářema a podváhou, hotovej Oliver Twist. Doktorka pravidelně vyhrožovala, že když nepřiberu do další návštěvy, tak mě pošle do ozdravovny, kde se se mnou už nikdo párat nebude. Představuju si, jak mě tam nemilosrdně servírují jeden sachr za druhým....

      Máš pravdu, kameny to nespraví. Nakonec z nabízených možností vidím jako nejpříjemnější řešení tu místnost plnou písku. S kýčovitým plakátem palem a zapadajícího slunce přes celou stěnu.

      Vymazat
  10. Připadá mi to jako něco z kategorie " normální deky už nejdou na odbyt, musíme hodit na trh něco nového, dostatečně praštěného, aby do toho lidi šli..." No, miminka se balila do povijanu, protože jim údajně pevné obmotání připomínalo stísněný, ale bezpečný pobyt v děloze, a dobře spaly. U mých dětí to dokonce fungovalo (tedy prvních pár týdnů). Jsou tam skleněné kuličky, tak jak se pod takovou dekou zahřeješ? Uznávám, že nejsem v tomto ohledu nezaujatý poradce. Celý svůj život spím pod obláčkově lehkou duchnou z domácího peří a nehodlám na tom nic měnit. Také z toho důvodu u nás francouzská přikrývka neměla dlouhého trvání a mujmuj si pořídil antibakteriální přikrývku z nějakých dutých tentononc. A od té doby jsme spolu šťastni :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, zavinování miminek! Žmur by ti mohl vyprávět - jakožto zimní dítě trávil pevně svázán v plíně a dece nejspokojenější týdny svého života. U něj to mělo fakt okamžitý efekt. Čičman se narodila ve vedru a odjakživa ji to bylo protivný, takže tam byl se svazováním konec.

      Počkej, a moderní duchny z peří jsou lehké? To je zase moje vzpomínka na babičku, ty těžký péřový duchny. Provoněné socialistickými mýdly, které měla babička zastrkané v prádelníku mezi komínky pečlivě poskládaného povlečení z mandlu. U babičky to byl taky způsob zátěžového spánku:)

      Vymazat
    2. Já mám duchnu (neprošívanou) z ručně draného peří, co mi babička uchystala do výbavy. Záleží na tom, kolik peří do sypku nacpeš. Když 6 kilo, protože spinkáš při 5 stupních, tak to máš jako deku-skleněnku :-). Já mám asi 2,5 kila, nedávno prošlo peří čistírnou, aby se rozfoukaly chomáčky. Ty těžké duchny jsem už dala pryč, peří v nich většinou pamatovalo 50. léta a nestálo za čištění. Vůni povlečení z mandlu miluju! Je to už jen vzpomínka, já ani nežehlím, natož chodit na mandl.

      Vymazat
    3. Vulpecula

      Nezahříváš se ani peřím ani sklem, zahříváš se sama sebou. U toho peří jde o to, že vzduch u toho peří je izolant, tak tvé teplo neuniká. Když dáš pod peřinu zmrzlou husu, tak zůstane déle smrzlá.

      Ale je možné si dát pod prostěradlo vyhřívanou elektrickou pokrývku. To je teprv blaho.

      A.P.

      Vymazat
    4. Déle zmrzlá.

      A.P.

      Vymazat
    5. Přesně tak! A skvěle pod ní kyne těsto na vánočky a mazance. To by asi pod tou kuličkovou moc nefungovalo.
      Blaho vyhřívací dečky znám. Když přijedeš v zimě po týdnu do nevytopené chalupy, ani to jinak nejde. A strkat si do postele nahřátou cihlu, to už mám taky za sebou.

      Vymazat
  11. Ja takovou deku mam, a teda mnohem tezsi, nez bych mela mit — neprecetla jsem si navod a myslela, ze cim vic, tim lip… A spi se mi pod ni dobre. Prvni dva dny me bolely kotniky a kolena a od te doby nic. Rozhodne lip usinam, rano se budim s pocitem Hana Sola zaliteho v karbonitu a dost podobne vstavam, ale celkove bych rekla, ze to za to stoji! Hreje (totiz, izoluje od okolniho sveta) o dost min, nez normalni perina, takze si navrch davam jeste jednu deku.
    Ohledne vahy myslim, ze taky zalezi na rozmerech te deky, moje je “plnohodnotna” (cca 140x200), takze vetsina te vahy stejne nelezi na mne, ale na posteli kolem.
    anja

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nehubne se pod tím, když je tak těžká? Každý otočení musí stát spoustu energie navíc.

      A.P.

      Vymazat
    2. Hurá, konečně reálná uživatelka zátěžovky! A díky za Hana Sola v karbonitu, zlepšil mi den!

      Jen tedy co se týká deky navrch - je nějaký důvod, proč ta druhá deka není spíš vespod? Myslela jsem, že ta zátěžovka je takový horní protiatomový kryt, ale ona je to tedy spíš vrstva nejbližší k tělu, na které se dál staví?

      Vymazat
  12. To s těma výkalama roztočů je pravda? Takže když jsem naposled povlíkala a Suchej únor zkoumal fleky na peřině a prohlásil: "To někdo porůčal. Asi táta." , nebyl daleko od pravdy?

    OdpovědětVymazat
  13. Hlásím se do klubu těch, co potřebujou na spaní pořádnou zátěž. Já jsem od tchýně dostala takovou tu klasickou péřovou prošívanou peřinu. Je tlustá 15 cm, má sypek z těžkýho damašku a váhu přes 8 kg. A když pak spím někde jinde, musím si brát minimálně dvě peřiny, někdy i tři, protože jinak je mi zaprvé zíma a zadruhé se mi prostě blbě spí. Já sama ji mám přes 20 let (a už když jsem ji dostala, byla nejmíň 10 let stará), takže se právě děsím chvíle, kdy doslouží a budu se muset poohlídnout po nový. Zatím teda bohudík drží skvěle. Ty kuličkový jsem zaznamenala, ale jsem zvyklá nahrabat si tu peřinu i částečně pod sebe a bála bych se, že to bude tlačit. Tak pokud si ji pořídíš, budu ráda za jakýkoli reference :).

    OdpovědětVymazat
  14. Už sis osmikilovku asi koupila? Já ji mám a aktuálně nepoužívám, tak bych mohla zapůjčit. Co se týká referencí, tak nějakého mocného zlepšení spánku a následného snížení denní únavy jsem si nevšimla. V zimě mi pod ní byla zima a v létě vedro, takže jsem si pod ni v zimě začala brát normálně peřinu (a dle pozorování to takhle je i v amerických seriálech z nemocničního prostředí). Popravdě teď nevím, kde je, ale určitě bych ji po chvíli hledání někde v domě objevila. Pro mě prostě peří je peří (a v létě prostěradlo), úplně jsem se v tom nenašla, i když ani nemůžu říct, že je to naprd. Jsem moc nepomohla, co?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nekoupila, vyměkla jsem. A navíc jsem dětem v rámci jarního úklidu vyprala ovčí polštáře na nevhodný program, až se z nich staly uzlíčky vlněných drcků. Takže bude stejně potřeba se k tomu postavit nějak systémově. Zjistila jsem, že každopádně potřebuju něco měkkýho, co kolem sebe obalím (hlavně mezi ta kolena), a že už teď používám vlastně v kombinaci s peřinou ještě deky a limitně se blížím doporučené zátěži. Nejspíš si tedy pořídím něco na způsob nadýchanýho a velkýho obra, do kterého se budu moct obtáčet, nebo ho odkopávat.

      Vymazat
    2. Rozumný rešení, řekla bych. Já kombinuju péřovou přikrývku a plyšovou deku, do které se balím. A někdy mám ještě flaušovej župan, pyžamo, tílko a vlněný ponožky na normálních. Není to normální, vím, ale pravděpodobně nemám v těle žádnou krev, takže je pro mě strašně těžký se jakkoli zahřát, když se zrovna nepohybuju :-(

      Vymazat
  15. Spát si jako v hrobě,
    jako malé robě,
    jenž dýchalo tiše,
    jako když Cháron píše.

    Tíhou zavalené,
    jako vykrvené,
    z půli průsvitné děcko,
    na němž už leží všecko.

    Rodinné kletby a smutky,
    všem utajené skutky,
    deka těžká jak vrata
    a plášť mrtvého kata.

    V ohybu Styxu řeky,
    to dítě spí už věky,
    pod vrbou smutku a slzí
    a věcí, co nás mrzí.

    Spí v teple listí, co tleje,
    do listů vánek věje,
    mrtvé úplně není,
    ztracené v zapomnění.

    Hvězdiček třpytivé nebe
    dítě se bojí tebe,
    jsi pro něj příliš živá
    a kyvadlo se kývá.

    Mušky krouží, páří se, hynou
    hledaj tebe či jinou,
    maj jméno světce Jana
    přijď blíž, až budeš sama.

    Přijď v plášti, kapuci s lemem,
    s jednou svíčkou, kamenem,
    na hrob, co není hrobem,
    k loži, jenž není ložem.

    Dítě se cítí tak samo,
    chce někomu říct mámo,
    slyšet zpěv konejšivý,
    jak umějí to živí.

    Šepoty, slovíčka lásky,
    mít pohlazené vlásky,
    chce ať mu otřou slzy
    a chce to spíše brzy.

    Poslední jiskřička bliká,
    je to, jak se to říká,
    když nedočká se tebe,
    zešílí, zapomene navždy, samo na sebe.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amen. Děkuju. Tak trochu Kytice, tak trochu Záhořovo lože, tak trochu holčička z Kruhu a tak trochu když máš tátu titána. Snad se dočká a nebude v noci obcházet v temných průchodech

      Vymazat
  16. a ty kuličky jsou v tý peřině konkrétně kde? Jako všude? Nebo po krajích? Zkušenost nemám, ale máme tady jednu starou ultra těžkou péřovou peřinu, zkoušela jsem pod ní párkrát spát a je tak těžká, že mi normálně prolamuje klouby do obrácených poloh a jednou ráno jsem měla podezření na zlomené žebro. Takže ze zkušenosti doporučuji deku těžkou tak akorát aby člověka po stranách hezky utemovala a nevyčnívala, ale ne zas moc těžkou.

    OdpovědětVymazat
  17. Šetřit a koupit nové ložní prádlo není v dnešní přefialověné době teda nic jednoduchého. Všichni si myslí jak si tu pětilolku zvolili dobře ale mně teda přijde že na to sáhnou to tam je neštěstí. Vidíte to stejně a nebo vás ta politika ani tolik nebere?

    OdpovědětVymazat