středa 8. března 2023

Kurz snížené citlivosti pro začátečníky a mírně pokročilé

 

Znáte fenomén vysoce citlivých lidí? Patří mezi ně Marie Veronika, píšou se o nich knihy a mají svůj vlastní institut. Vysoce citlivé lidi můžeme z pohledu mediální pozornosti zkrátka považovat za ošetřené pacienty po převazu, proto se dneska podíváme na jejich přehlížené souputníky na opačné straně spektra.

Nízko citliví lidé jsou něco na způsob medvědů, kteří v kanadských videích z domácích webkamer přilezou na cizí zahradu, sežerou kočičí granule nebo bačkory na rohožce, a pak bezstarostně skočí bazénu, zanechávajíc ho po sobě zamořený srstí, pižmem a parazity.

Tenhle typ lidí v podstatě nemůžete ničím potrestat ani poučit pro příště, protože většinou nepochopí jemné narážky, ze kterých vysoce citliví lidé následující dva týdny nespí. Což je úžasná výhoda, která vás v životě učí komunikovat napřímo. A taky dostávat upřímnou zpětnou vazbu, zejména v situacích, kdy o ní nestojíte.

Člověk by řekl, že tyhle lidi najdete schovaný jen po IT odděleních, skladech Alzy a v ordinacích patologie, ale to je vžitý omyl. Narazíte na ně i v obchodech.

„Hmh. Tahle barvička na vás teda zrovna nevypadá nejlíp, co? Vypadáte jak obří ředkvička, hehe“ utrousí prodavačka, co se poflakuje kolem zkušebních kabinek a odrazuje zákazníky od koupě. 

Oproti jejím úslužným klonům si najednou okamžitě sjedná mou pozornost. Jako jak, nesedí? Jakože je nějakej oficiální seznam lidí s povolením nosit fuchsiovou a mě z něj vyškrtli? A mohla bych ho vidět? To ti teda děvenko naschvál ukážu, jak já umím nosit barevný svetry. Po půl roce ho prodám přes Vinted, protože ta barva je fakt ujetá.

Živoucí nízkocitlivou ikonou pro mě ale stejně zůstává náš kolega Pavel.

„Mno, jak se jmenuje…. prostě taková ta malá tlustá s křivejma zubama“ odpověděl Pavel, když jsem se ho zeptala na kontakt na controlling, oddělení vzdálené vzdušnou čarou 3 metry a ohraničené jen papundeklovým paravánem.

„Proboha, je to živá bytost. Má milující rodiče a třeba chodí darovat krev, nebo zpívá ve sboru“ syknu na něj. „Tys to chtěla vědět, tak se na ní nemáš ptát“ pokrčí Pavel rameny a krkne si. Krkne si proto, že před nedávnem dojedl můj oběd, zatímco jsem se potřebovala jen napít.

„Už nebudeš? Mně tlustý nevadí“ zaloví Pavel zkušeně vidličkou v mém talíři a než stihnu odpovědět s plnou pusou sodovky, odnáší si tučnou kořist, ze který odkapává omáčka po běloskvoucím ubrusu. To se vypere.

Přesně takového mentora totiž potřebujete, když jedete na víkend a máma s vámi mluví přes děcko. „A řekni někdy mamince, aby tě vzala taky někdy ke kadeřníkovi, že nechceš vypadat jako ucouranej hipík, ale jako upravená holčička. Takhle bych střihla tu ofinku…. No a taky ji připomeň, aby si na tebe udělala víc času na procvičování násobilky a ještě mamince vysvětli…“

„Babi ale já nechci mít ostříhaný vlasy na blbečka.“ otočí se na mě Čičman s otazníky v očích.

„Už nebudeš?“ zeptám se mámy a naberu si kousek řízku. Stará dobrá Pavlova škola!



72 komentářů:

  1. Znám řadu podobných Pavlů a zdaleka to nebývají jen pověstní ajťáci. Ale Obří ředkvička taky není k zahození a občas může být docela příjemnou změnou, když se mezi nevěrohodně neúnavnými profesionálními patolízaly objeví taková rebelka :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to tak. Jen clovek nesmi potkavat Obri redkvicky moc casto, aby mu vedomi vlastni kostalovitosti zbytecne nesrazelo sebevedomi:)

      Vymazat
    2. To tě nikdy nenapadlo, dát doprostřed nejlepšího tučného sousta na vlastním talíři nadrcené projímadlo? Nebo tu ruku s vidličkou vlastní vidličkou přibodnout ke stolu? Nebo alespoň sníst svůj oběd někde v koutě, kam není vidět?

      Jedna prodavačka z butiku, taky poznala ten ředkvičkový vzhled, ale rozmlouvala to dost diplomaticky, našpulila pusu, pokývala hlavou, jakože není přesvědčena a nabídla něco, v čem by dotyčná vypadala líp.

      Když náhodou klientka milovala ředkvičkový vzhled, tak si za své peníze také odnese to pravé (možná i s letákama k Ugo baru, aby byl převlek dokonalý), ale jestli chce jen dobře vypadat, tak se jí ta řekvičková krása decentně rozmluvila.

      A.P.

      Vymazat
    3. S jezením v koutě mám bohatý zkušenosti z doby, co jsem byla na mateřský. Mami, ty něco jíš? Mnéhm, polyká Psice tabulku čokolády vcelku a kuličku alobalu schovává hbitě do kapsy...

      Vymazat
    4. Takhle určitě začínala původně perníková chaloupka, než se někdo rozhodl postavit na stranu dětí a tu první větu: "Macecho, ty u nás už zase něco jíš?" prostě zrušil.

      A.P.

      Vymazat
    5. To jo, ony jsou vlastně všechny archetypální pohádky o žrádle. Jen v různých variantách: zvířata žerou lidi (princezny, babičky), zvířata žerou zvířata (většina bajek), lidi žerou zvířata (většinou posvátný a mluvící, takže to pak zbytečně a neúměrně situaci odserou) a lidi žerou sladkosti (perníky, buchty).

      Vymazat
    6. Popelka je původně o čínském fetiši malých nohou, ale to už v Číně měli všechno snědený.

      A.P.

      Vymazat
    7. To je fakt, Popelka licuje akorat na lidovku "sedemdesiat suken mala a presto sa nevydala". Z hlediska potravinoveho retezce je tam jen motiv holubu a zrani zrna a cocky. Ten asijsky motiv podvazovanych chodidel je tam dost zvlastni, v evropskych podminkach se vic cenily poradna chodidla, co neskobrtnou o prvni kaminek na prasne ceste.

      Vymazat
    8. No, ona je to původně čínská pohádka.

      V Americe by se ani nevdala, protože tam správná manželka musela umět utíkat, po pádu rychle vstát, případně postřílet pár Indiánů.

      Navíc malinkaté nožičky umožňující jen cupitání nedovolovaly zanášení a tak se Číňanům začaly zkracovat pindíky. (Japonci téhož dosáhli tím, že se domy nedaly zamknout a manželka musela sedět doma a hlídat, aby jí dobří sousedé nevykradli byt.)

      No černoši se svou sexualitou volné soutěže dosáhli přesného opaku.

      A.P.

      Vymazat
  2. My máme svůj vlastní institut?! Panejo, co já se přes blogy všechno nedozvím :-) Pavel každopádně zní jako ten typ člověka, který bude oblíbený v úplně každém kolektivu. Prostě kolega k sežrání (včetně sežrání cizího oběda). A obrat "sestřih na blbečka" už jsem tak strašně dlouho neslyšela! Čeština je prostě kouzelná :-)
    PS: Díky za reklamu!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, Pavel je unikat. My ho mame strasne radi, protoze na druhou stranu, co si budeme - ve zbytku kolektivu se poradne urazet neumime a misto toho mezi sebou pestujeme prevazne nudne a hyperkorektni vztahy. Takze mozna je Pavel naopak specialni projekt naseho HR ve smyslu diverzity pracovniho kolektivu:)

      Vymazat
    2. A není ten Pavel jen další hypersensibilní, co se za ohroublost jen schovává? Když jste se Stalina dotkli tím, že jste po nějaké delší době přestali tleskat jako první, tak hned vycítil závan neúcty a už si pro vás jelo zatýkací komando NKVD.

      Jednou jsem pozoroval zairskou hlavu státu Mobutu, jak měl při pojevu v očích slzy a říká posluchačům "Pochopte mé emoce" - protože se dojal sám sebou. Když došlo na zabíjení neposlušných podřízených, tak to zvládal zcela bez slz.

      A.P.

      Vymazat
    3. No, to je právě otázka. Možná si svou citlivost pěstuje jako takový ty divný koníčky, za který se lidi zároveň trochu stydí - jako je převlíkání se do kojeneckých oblečků, hraní si na mrtvýho nebo výroba šperků z odpadků. Že člověk skousne dělat drsnýho v práci, protože ví, že večer se sejde v klubu supersenzitivů, kde se nemluví, protože si všichni umí přečíst myšlenky.

      Vymazat
    4. Chápu tvoji myšlenku.

      Jednou jsem viděl anglický pořad o anglickém butiku v Londýně, kam chodili místní Pauls nakupovat ženký šaty. Obtlouslý, plešatící pětapadesátník s chlupatou hrudí se tam nacpal do ženských šatů a dvě pětačtyřicetiletý ženský mu nadšeně chválily, jak mu to sluší.

      Zlatý hřeb bylo, když si zkoušel svatební šaty. Jeho chlupatá hruď v bílých krajkách a nadšené obdivování, jak to nevěstě sluší. Nevěsta se ostýchavě culil.

      Pro mě to byl drsný zážitek.

      Dovedeš si představit Pavla ve svatebním, jak večer na laptopu kouká na porno, ruku někde u bílejch podvazků a už se těší na dobrej kus bůčku, co jistě zrova pečeš?

      A.P.

      Pak

      Vymazat
    5. Tyjo, to je hustý. Takovej obskurní podnik musí mít i svý podpultovky - erotické spodní prádlo pro domácí mazlíčky, plyšáky pro dospělý, ketamin pro stálý zákazníky. Úplně vidím to VIP zázemí za dveřmi s názvem "Vstup zakázán". Škoda, že žijeme ve městě, kde jsou jen nudný HMka a CAčka. Ani na Pařížský za ty prachy nejspíš žádnej osvěžující zážitek k nákupu není k mání.

      Vymazat
    6. Já si spíš myslím, že takovej podnik by se spíš měl schovávat někde ve Smečkách.

      Vejdeš do dveří, jenž vypadají jako decentní bordel s ubytováním pro zaměsnankyně, projdeš průchodem, kde to voní směsí Sava, pudrů, dívčí kůže, těžkých voňavek a čehosi tělesného, co nechceš definovat. Ostatní jdou po schodech, ale ty otálíš a když tam nikdo není, tak projdeš do diskrétního domečku na dvoře a tam se necháš vpustit do svého království s chápajícími dušemi.

      A.P.

      Vymazat
    7. Ve Smečkách ne, prosím. Tam by to pokazili ožralí Dáni a Angláni. Musí to být v nějaký turisticky naprosto nezajímavý lokalitě, třeba na Černým mostě, nebo (ještě lépe) tam povede tajný vchod, něco jako králičí nora z Alenky v říši divů. Třeba tajnej kanál, označený tajným symbolem.

      Vymazat
    8. Viděla jsi film Labyrint s Davidem Bowiem a mladičkou Jennifer Connelly? Tam jsou taky takový tajný vchody a průchody. Dveře kde musíš uhodnout hádanku, kdo lže, nebo je za nima něco jiného, podle toho, jak je otevíráš.

      Ale Černý most je už je moc imigrantskej. Nevím jestli tam je pro lidi s rostodivnou sexualitou bezpečno.

      Třeba v Palladiu jsou někde ve zdi k záchodkům nenápadný dveře. Tam se postavíš, zazvoníš, řekneš "Stepující stonožka má ráda pečené kaštany" a dveře se na chviličku otevřou.

      A.P.

      Vymazat
    9. Neviděla. A znáš A maze in tchaiovnu? Ona bohužel prý bude končit. Ale šlo o podzemní prostor chodeb a důmyslně oddělených místností. Třeba do jednoho kumbálu se lezlo přes ledničku s vykuchanou zadní stěnou. A do většího sálu zase přes posuvnou knihovnu.

      Vymazat
    10. Já ji asi znal na předchozí adrese. Jedna kamarádka tam chvíli dělala. Oni tam měli v jedný místnosti perskej koberec, jako jsme měli v obyváku, pak na chalupě a pak nám ho tam ukradli. (Ale když jsem to říkal doma, tak "ona nám ho dobře proplatila pojišťovna, jen ať si ho nechaj).

      Tam by se takovýhle tajemný butik s dámským prádlem pro pány určitě hodil. Možná by "holky" někdy vyrazily na čaj a dortík mezi lidi.

      Ten Labyrint je třeba tady.
      https://www.youtube.com/watch?v=W2RfmWkvW9Q

      Ale už to vypadá takový starý, Connelly ještě slušně a je to v anglině.

      A.P.

      Vymazat
  3. Ve vzduchu zůstala viset palčivá otázka, jak se jmenuje ta malá tlustá s křivejma zubama, co má milující rodiče, daruje krev a chodí zpívat do sboru...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale no tak! Nebo jde o telefonni cislo? To zadarmo nebude (vida, tuhle moznost monetizace blogu jsem jeste nezvazila...)

      Vymazat
    2. Malá, tlustá s křivejma zubama žádný milující rodiče nemá. To by nebyla tlusta, protože by ji vedli k pohybu, krmili ji řádnou stravou, a šetřili na rovnátka, aby nevypadala zanedbaně. Starat se řádně o své děti patří do rodičovských povinností.





      Vymazat
    3. Myslím, že její rodiče byli děsně chudí, ale čestný lidi. Zuby si zkřivila chroupáním tvrdých kůrek od chleba, které spolu s bukvicemi tvořily základ rodinného jídelníčku.

      Co si rodina odtrhla od úst, to posílala na pákistánské sirotky s AIDS. Může ji pak mít někdo za zlé, že kvůli zvýšenému kalorickému příjmu z naší korpo jídelny nabrala kila navíc?

      Ti sirotci už zemřeli, takže si nemá pro koho odtrhávat od úst. A jejich skon byla to natolik bolestná zkušenost, že už ji nechce opakovat - stejně jako lidé, co se po smrti životního partnera už nikdy neožení nebo co si po smrti domácího mazlíčka už nikdy nepořídí ani rybičku.

      Vymazat
    4. Když ty vidíš v každém jen to dobré Psice.

      Co tam poslat jednou přes den Pavla, ať je k infarktu vyleká a když pak do pěti let ta kolegyně nepookřeje, tak jsi měla pravdu ty, když pookřeje, zhubne a nechá si spravit zuby, tak já.

      A.P.

      Vymazat
    5. Znáš to - když příběh nedopadne dobře, tak to ještě není konec. Ve tvé verzi tedy hlavní hrdinku ještě čeká trnitá cesta k závěrečné katarzi, lemovaná necitlivostí kolegů a kvasinkovou infekcí ve faldících. Snad se tedy i ve tvé verzi nakonec dočká naplněného vztahu s ortodontistou a účinkování v pořadu paní Katky Cajthamlové.

      Vymazat
    6. Číslo? ...jaký číslo? Nechci žádný číslo :-D
      Ale tyhlety cliffhangery jsou děsnej mor...

      Vymazat
    7. Na kvasinkovou infekci je babská rada propíchat česnek a na nějaký šňůrce to vsunout do infikovaného otvoru. Určitě by to pomáhalo i na upocený faldíky.

      A navíc tě nevysaje žádnej vampír.

      U Cajthamlové by jistě zhubla, ale protože je Cajthamlová i něco jako terapeutka, tak by třeba mohla zazářit v pořadu "Jste to, co nevybrečíte".

      Jinak jsem koukl do moudrého Blesku a Cajthamlová měla docela originální dětství. Matka utekla od rodiny za jiným chlapem, Cajthamlová se ocitla ve dvou letech u prarodičů, matku neviděla 6 let a když ji pak viděla znovu, tak to zpětně komentovala: "Moc jsem tu cizí paní, co říkala, že je moje matka, neposlouchala a kdyby mi dědeček neříkal, že ji mám poslouchat, tak jsem ji neposlouchala vůbec."

      A jinde něco jako: "Jako dítě jsem moc nechápala, jak to ostatní děti mohou s rodičema vydržet, když je mají pořád okolo."

      Tak nějak mi to připadá jak Montessori stříknuté Paridem, Mauglím a Tarzanem. Ve 2 letech odložte dítě na kraji lesa a v 18 si tam vyzvedněte dokonale vychovaného gentlamena či lady, kteří někdy též umí mluvit jazykem zvířat.

      A.P.

      Vymazat
    8. Chudák Káťa. A pak těm tlouštíkům se šťastným blahobytným dětstvím, krade od pusy rakvičky se šlehačkou.

      Vymazat
    9. Jo a ještě je nutí se svlíknout do plavek a ztrapňovat se před celým národem.

      Bůhví, co jim kam strká, když pak vypnou kamery.

      A.P.

      Vymazat
    10. Konec jsem ještě nikdy neviděla - můj vrchol byl stůl hříchu, kde měli naložený všechny ty křupky a kuřata z KFC. To jsem se pozamyslela nad tím, na co by Katka s odporem ukazovala na mým stole a radši to přepla.

      Vymazat
    11. No po stole hříchu to pak je už lepší. Zdravej stůl, trocha otravnýho sportu, past, přeměření a pak pochvaly či pokárání.

      Ale někdy bych na tom stole hrůzy zachránil guláš či bábovku a klidně se ládoval, pozorně poslouchaje, co mi Katka říká o zdravým jídle.

      V anglickým originále tam doktorka Gillian McKeith ještě vyžadovala krabičku s hovínkama dotyčného hubnoucího a dělala analýzu, podle jak to bylo řídký-hustý, barevný, cítit. Tím si v Británii vydobyla přezdívku Strašlivá kaka dáma.

      Pak přestala to "doktorka" používat, protože sice doktorka byla, ale filosofie a měla vystudovanou lingvistiku. - Tak se to nezdálo ani lidem, ani divákům.

      To je jako kdyby v pořadu "Jste to, s kým spíte" zkoumal a radil místo gynekologa doktor práv.

      Někdy to dokoukej do konce. Najraj si to, přeskákej to až za stůl hrůzy a pak už je to lepší.

      A.P.

      Vymazat
    12. Tak se to nezdálo ani lidem, ani doktorům.

      Vymazat
    13. "Jste to, s kým spíte." od toho práva nemusí bejt úplně daleko, řikal Klusák. :-D

      Vymazat
    14. Úplně vidím ten tým urologů, gynekologů a psychiatrů, jak vrtí hlavou nad tou rozestlanou postelí z minulýho týdne danýho chudáka, co tam postává jen ve spodním prádle a tiše se stydí za tu poslední slečnu s kapavkou.

      Vymazat
    15. Dvanáctka s kapavkou?
      ...tak to je hodně v pohodě... :-D

      Vymazat
    16. No a Katka říká: "No počkejte, ukažte nám na kameru, jakej tam máte pupínek. No vidíte to. No a pálí vás to při čůrání, že? No jestli není lepší trochu přemejšlet, než ho někam strčim. Co vy na to?"

      "Heleďte se, já mám tady pro vás obrázky pozdějších stádií. Vy si to můžete pověsit proti posteli, kdyby vám zas chybělo trochu něhy."

      A.P.

      Vymazat
    17. Pomóc. To je tak obludně strašný, až by měl tenhle tv formát sledovanost, že by šla celá Ordinace dobrovolně na eutanázii.

      Vymazat
    18. Však od tý doby, co tam nehraje Rybová, už to stejně neni ke koukání...

      Vymazat
  4. Je teda otazka co je vetsi zlo: jestli prodavacka ve verzi bezostysne prime hovado nebo treba hypersensitivni kolegyne…

    IK
    Ps: co kdyz mam pocit ze jsem oboji? Trezalkovy caj? Tablety z kozliku? Rovnou neurol s rumem?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Neurol s rumem!
      ...ti mužu kdyžtak nějakej doporučit...
      ...rum, ne neurol...

      Vymazat
    2. V praci radsi Pavla. Protoze s hypersenzitivni kolegyni by se taky mohlo v soupereni citlivosti snadno stat, ze se stanu novym Pavlem ja (a pravdepodobne o tom ani nebudu vedet). V obchode zalezi, jestli by ta hypercitliva prodavacka byla taky hyperuprimna. Vite, fnuk fnuk, ten vas svetr, fnuk...pripomina mi svou barvou predcasne narozeneho syna me kolegyne, to byl smutny pribeh, fnuk. Boze, ted si o me myslite, ze jsem divna. A prave ted jste si uvedomila, ze totez si myslim ja o vas. Jsme na tyhle pocity pripravene? Mimochodem, k tomu svetru mame i broze ve tvaru placenty. A jsme zase u toho, fnuk. Muzu vam na nabidnout kapesnik s nasim logem? Prfff, fnuk fnuk.

      Vymazat
    3. Já bych si dovolil znovu zalobovat pro ten rum s neurolem...

      Vymazat
    4. Z toho musí být úplně brutální dunihlav. Já už na tahle dobrodružství nějak nemám věk a odvahu. Jo, kde jsou ty časy, kdy jsme s kamarádkou strouhaly muškátový ořechy do vaječňáku...

      Vymazat
    5. To neznám, to nějak dobře nakládá?

      Vymazat
    6. Asi bych si dal jen Virgin Neurol s rumem. To znamená jen ten rum. :-)

      Galahad
      No, muškátový oříšek je dokonce možno použít k sebevraždě (jako ostatně kde co) ale tak v počtu 7 kusů. Jinak to je v menším množství droga, co kromě zábavnějších disfunkcí vyvolává menstruaci a narušuje vývoj plodu.

      V malých dávkách to ovšem jen podporuje chuť k jídlu.

      A.P.

      Vymazat
    7. No já ho občas používám v kuchyni a mam ho docela rád. Ovšem menstruovat se mi ještě nepodařilo.

      Vymazat
    8. Zda se ze Galahad se stava nedilnou soucasti onlinovek s novou vedouci- tatratea, neurol, pyrat a knucici pes je zarucen :)
      I legendarni Festival mrtveho casu a docent Septak bledne zavisti!

      IK
      Psice a fakt ten muskatovy orisek takhle dava? Nebyla bys ochotna to vyzkouset znovu? Vis co, tenkrat mlady cisty telo a vykonnej metabolismus…at vim kolik strouhnuti oriskem o jake delce na kilo zive vahy!

      Vymazat
    9. IK, v mým zhuntovaným letitým těle by mě to poslalo rovnou do toho stavu 24hodinový vyčerpanosti. Kdepak, to já si nemůžu dovolit už ani drobný experimenty s kladenským pivem, natož s nějakým ořechem. Muškáty patří za okno a do půllitru jedině Plzeň:)

      Vymazat
    10. Do půllitru jedině Plzeň? :-O
      ...tě někdy musim vzít na ten Malešov k Vávrům...

      Vymazat
    11. No to je právě za mě největší past. Tyhle mikropivovárky, co ti vychvalují kámoši, co kalí do 3 do rána a v 8 už pochodují s písní na rtech na celodenní puťák. To je jak když skupinka olympioniků s Boltem v čele vezme chabruse na nohy ven a slibují mu, že se jen tak trochu vyklušou.

      Vymazat
    12. Touché...
      Ovšem na svoji obranu musím poznamenat, že jsem tehdy sice do nějaký takovýhle příšerný hodiny v tý hospodě byl, ale nekalil! A byl bych řekl, že jsem navíc nepil malešovskou dvanáctku, nýbrž protivínskou desítečku, známou též pod familiérním označením Platan.

      Vymazat
    13. Kdepak, Platan zásluhy tvého metabolismu nijak zásadně nesnižuje. Ale ty Vávrovi už se pro mě stávají takovým létajícím cirkusem. To už lítá v takovým mlžným oparu zázraků, že už bych skoro uvěřila, že mi jednou třebas nebude blbě.

      Vymazat
    14. Není důvod, aby bylo O:-)

      Vymazat
    15. Jéj, môj milovaný Platan. Pivo "mého mládí". A keďže na Slovensku nie je, stal sa zo mňa zarytý abstinent

      Vymazat
  5. Jsem si to musela vygooglit, protože jsem zapomněla, proč jsme ten hnus vlastně pily. Mimochodem, neudělalo to vůbec nic (na to, že jsme nebyly zas tak daleko od smrtelný dávky). Ale uznejte, že jsme měly proč držet laťku očekávání nahoře:

    Někteří jedinci trpí ze začátku nauseou /nevolností/. V další fázi se často objevují pocity demence a bezdůvodné "hihňání", přítomnost druhých je většinou nežádoucí, někdy nevadí. Zanedlouho tyto pocity vystřídá sucho v ústech a hrdle, žízeň, kolísající hlad, zrudnutí kůže a zčervenání očí.

    Občas se člověk cítí vzrušený a hyperaktivní, ale většinou spíš malátný, otrávený a neschopný ničeho jiného než si na místě lehnout. Mohou být narušeny motorické funkce, řeč je nesouvislá. Subjekt může přehnaně sledovat tlukot svého srdce a zdánlivé prodlevy mezi údery. Později se může dostat do stavu euforické otupělosti a prožívat stavy hlubokého klidu mysli a snové vize.

    Nadměrné užívání může způsobit ztrnulost a otupělost, sluchové i zrakové halucinace, které se mohou projevovat deformovaným vnímáním prostoru a času. Pokud se dokáže intoxikovaný pohybovat, připadá mu, že všechno probíhá neuvěřitelné zpomaleně. Člověk v zajetí muškátového oříšku s velkou pravděpodobností zjistí, že není schopen spát, ale také není schopen být docela vzhůru. Otupělá dřímota je nejvýstižnější popis „muškátové narkózy“. Tento stav může trvat 12 hodin a po něm následuje období 24 hodin vyčerpání, v jehož průběhu může intoxikovaný naopak spát hodně. Účinek po přechodu akutní intoxikace může být poměrné nepříjemný – bolesti v kostech a ve svalech, unavené a bolavé oči, teče z nosu, únava, deprese a bolesti hlavy. (https://www.raduzyrecepty.com/clanky/vime---nevime/muskatovy-orisek---halucinogenni-droga___.html)

    P.S. Někdy se divím, že jsem tu pubertu v devadesátkách vlastně vůbec přežila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem byl takovej správňácej, že jsem nic takového nezkoušel. Tak, tak, že jsem se naučil pít alkohol.

      Cigára nic, tráva nic, indulona nic, pernik nic, čikuli nic, hypnotika nic, rohohypnol nic.

      No a teď jsem zjistil, že jsem se mohl sjet i muškátovým oříškem.

      A.P.

      P.S.: V TV je nějakej pořad o životě zvířat v království ledu a sněhu a představte si, lední medvědice rodí uprostřed zimního spánku a ani se neprobudí.

      To je panečku život. Vlezem do postele a až se probudíme, tak tam je mimčo nebo dvě.

      Pakonice se zase jakoby nic prochází stádem, vesele přeývykuje jak na rautu a vzadu už z ní čouhají tak na dvacet cenťáků teleci nohy.

      To u nás je s tím cirátů, že má člověk pocit, že nás příroda docela odflákla.

      Vymazat
    2. To by bylo krásný. Ale aby pak nebylo po městě moc pohozenejch plodů třeba na sedačkách v metru, když by to bylo tak easy. Paní, něco vám upadlo...

      Vymazat
    3. No jo, mimčo. Já pořád nějaký ztrácím, Nechcete jedno nebo dvě? Já jich mám i tak dost.

      No, ale u těch pakonic umí hned chodit a matku následuje samostatně - (si musej říkat: No u těch lidí, jo, se malý učí chodit, jako když si cikán hledá práci.)

      A.P.

      Vymazat
    4. Musí to být z pohledu pakonic strašně nespravedlivý. Když je pak tohle vyrostlý neohrabaný olysalý mládě vytáhne na safari flintu a skolí je jednou ranou.

      Vymazat
    5. Hotovej podvod. Navíc když byste mu snadno utekla i uprostřed porodu.

      A.P.

      Vymazat
  6. My o ředkvičce a ředkvička na Hradě.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  7. Redkvicka? Ja videla dve damy a dve brambory… ale ja mam k zelenine odpor dlouhodobe :)

    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No ta Pavlova politručka měla přesně fuchsia šaty, jak se píše nahoře. Já to viděl jen na fotce.

      Když se v ČR řekne dáma, tak vidím vždy Zázvorkovou, jak jede ráno z baru či hospody nákladním výtahem na sudy a basy piva. Ona popsala událost a všichni pak odkejvali, komentář, že je to dáma.

      Na západě se tím myslí něco jiného.

      A.P.

      Vymazat
    2. Jó, přesně, ty fuchsiáky! Přesně mě to tak zarezonovalo v mé ředkvičkové náladě.
      Já si pod dámou představím ty tři prostitutky aka dámy z lepší společnosti, mrk mrk ze Světáků. Taky nic moc.

      Vymazat
    3. Možná googlovala, co si má vzít, co je poslední móda a prostě si to tady přečetla. Fuchsiáky.

      No, ty ze světáků, to je taky ono.

      A.P.

      Vymazat
  8. Jako HSP mě velmi rozrušilo naturalistické vyprávění o barvě nedonošence. Jak jako smutný příběh?! Jak to dopadlo?!?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klid, jen klid. Ten nedonošenec byl vymyšlenej, stejně jako (doufejme) většina dialogů a příhod načrtnutých v komentářích. Takže si můžeš zároveň sama napsat do komentu, jak to s nedonošencem dopadlo;)

      Vymazat
    2. Tak jsem našel nějaký barevný fotky nedonošenců, ať se nikdo necítí ošizen.

      https://kdyzsluncenesviti.estranky.cz/img/picture/324/P1210033x.jpg

      https://cdn.xsd.cz/resize/983b932011a1396b83600ebeaf2a9713_resize=800,450_.jpg?hash=2b283ac6afff57e50a032e42e30add38

      https://www.idnes.cz/onadnes/vztahy/nedonosene-deti.A130606_135855_deti_haa/foto/JUP4bc6d1_Obr1.jpg

      Z nedonošených dětí vyrostou i úplně normální lidi. S jednou takovou jsem chodil.

      A.P.

      Vymazat
    3. A vždyť já vím, jenom... nás triggeruje ledacos ;)

      Vymazat
  9. No jako když je ten člověk tak trochu hulůvát, ale v zásadě říká rozumný věci (viz ředkvička), tak se to dá. Blbý je, když dost necitlivou formou podává svoje názory, který jsou mimo. To pak má okolí traumátek, jejej :))). Takže takovej Pavel, ten by se mi hodil :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kua, proč mě to nechce přihlásit jako mě? Ali

      Vymazat