neděle 26. února 2023

Omán: Voňavá země kadidla a počůraných myší

 

Teprve až při návštěvě arabský země si uvědomíte, jaká pohoda je kopat za křesťanskej tým. Ježíš mi trochu připomíná bývalýho šéfa Bohumila (to jméno je pravý), a není to jen plnovousem, co v té době rozhodně nefrčel jak před 2000 lety v Jeruzalémě nebo v současný hipsterský kavárně na Krymský.

Všichni jsme na našeho Bohumila Spasitele tak trochu pindali a dělali si z něj srandu, protože na každý poradě pronášel moudrá pojednání z byznysu a neustále se snažil náš tým snažil vysvobodit z otroctví jiné divize. Tuhle slavnou cestu podnikl suchou nohou samozřejmě jen on sám a nás všechny málem vyrazili. Ale nakonec jsme mu vždycky rádi odpustili, protože nás bral na poslední večeře a vodu na víno občas měnil i v pracovní době. Když jste za ním dostatečně dlouho dolejzali a drmolili otčenáše o vyšší plat, tak sice vyvracel oči jak v posledním tažení, ale kromě krvavých slz většinou káplo i něco do výplaty.

Pro Alláha pracovala sousední účetní divize. Tihle lidé se na rozdíl od nás vyskytovali na nástěnce nejvýkonnějších zaměstnanců každý měsíc. Chodili do práce jako první, odcházeli jako poslední a nikdy se blbě nehihňali nad vínem v kávových šálcích. Protože v nich vždycky měli jen 100 % tekutý kofein, aby si titul zaměstnance měsíce předplatili na celý další kvartál. Asi bych trochu přeháněla, když bych vám tvrdila, že pětkrát denně padali na kolena, jen aby velebili svýho manažera. Ale jsem si celkem jistá, že za jediný špatně vypočítaný DPH by lítaly hlavy vzduchem jak na průměrným městským popravišti v Rijádu.

Náš byznys Ježíš a účetní Alláh spolu vedli bitky na všech manažerských konferencích. Z těchto soubojů odcházel Ježíš utlučený argumenty, že při pochůzkách mezi prostým lidem neumí efektivně vnucovat víru v naše služby a jeho učedníci jsou jen parta línejch kůží. Při prezentaci našich výsledků se pokusil blýsknout pár zázraky, za což většinou od Alláha schytal jen šutrákem do ksichtu a po zbytek konference je pak musel klidnit Buddha z HR.

Možná to je podobný v Ománu, kde je nulová kriminalita. Sice můžete hodit peněženku na zem a vrátit se pro ni za hodinu, ale někde vzadu ve vašem mozku taky tak trochu tušíte, že za tímhle zázrakem morálky stojí zástupy zlodějíčků s usekanýma rukama.

Nic to ale nemění na tom, že Ománci jsou jedni z nejpřívětivějších lidí, který můžete na cestách potkat. A bonus pro všechny introverty – nic se vám nesnaží vnucovat, a to ani na trhu (súku). Což je příjemná zkušenost třeba oproti tureckému Bodrumu, kde se musíte přes nabídky fejkových kabelek a echt gold řetězů prostřílet pomocí záporů používaných jako sloveso i citoslovce.

Omán je taky moje první poušť, se kterou jsem navíc strávila první horkou noc. Čekala jsem jen písek a vybělený kosti turistů, kteří se stejně jako já potýkají s absencí orientačního smyslu. Po západu slunce se ale poušť proměnila v živou arénu rozjařených šedých myší. Dokonce natolik odrzlých, že došlo k pokusu o krádež jídla hned vedle grilu a jednu z nich Em počůral. Údajně nechtěně, ale co si budem. Oba čekali, co z toho druhýho vypadne. Jako akt pomsty pak vypadala nahryzaná rohož na sezení, kterou jsme neprozřetelně nechali venku. A ještě jedna věc byla na ránu v poušti okouzlující – mezi dunami se válela mlha a všechno bylo mokrý. Stan, chomáčky pouštní trávy a určitě i myši, i ty nepočůraný.

Ranní stopy zločinu

Pokusy o objednávku menšího množství jídla se v téhle zemi míjí účinkem. Pro představu, na fotce jsou dvě běžná obědová meníčka. K nim nám majitel restaurace přinesl ještě čtyři misky čehosi, co rozhodně musíme ochutnat (prakticky by to ale znamenalo perforaci střev nejen kvůli množství, ale i koncentrovanému obsahu chilli papriček). Všechno včetně „nospajsy“ je pálivý a skvělý, kupodivu bez drtivých trávicích dopadů.

Kozy jsou všude a žerou všechno. Krátkosrsté i jejich dlouhosrsté kámošky se poflakovaly na poledním vražedným slunci, který vás neúprosně mumifikuje během čtvrt hodiny. Místní kozy žerou kelímky od kafe, igelitky a neidentifikovatelný odpad z prašných cest. Po jednom vydatném obědě ve vesnické restauraci chodily kozy zvědavě nakukovat skoro až ke stolu. Důvod jejich zájmu nám ozřejmil personál, když zbytky našeho pikantního biryani s pálivou čočku vyškrabal jednoduše na placatý kámen, co ležel přes ulici. Na oběd se seběhly kozy z celého kraje.

Jen jsem se přišla zeptat, už nebudete?

Moře není na koupání. Nebo aspoň „naše“ pobřeží lemovaly hromádky mrtvých ježíků s vyčítavými výrazy, které moře v pravidelných intervalech zvracelo na břeh. „Bad water“ uzavřel to se smutným pokrčením ramen beduín sedící na pláži a nalil mi z termosky kafe s kardamomem. Kdybych byla přímořský turista v resortu, asi by mě to zklamalo. „Nezklamalo, protože by ses koupala jen v bazénu a zajídala to all-you-can-eat“ dodal k tomu Em a měl asi pravdu.

Na plážích lze pozorovat vzácné formy podmořského života, 
bohužel v neživém stavu. Stejně jako chudák tahle tiše se 
rozkládající kareta.

Zahalenost. Místní ženský dress code znamená pro ženy černou abáju a šátek přes vlasy. Závoj přes obličej není povinný, ale hojně využívaný. Pro cizinky stačí neukazovat ramena a kolena (tílko a šortky pod zadek jsou ekvivalentem toho, když si v Česku vyjdete nakoupit jen v erotickém spodním prádle). Na přímém slunci v 34 stupních se nakonec ukázala dlouhá sukně z šátku jako efektivní nástroj přežití.

Když zahalit, tak značkově

Turisté nejsou problém. Na cestě jsme se potkali jen s pár baťůžkáři, horší to bylo na místech, které jsou tučně zvýrazněný ve všech jazykových mutacích Lonely planet. Což byla většina wadi, jezírek se smaragdově zelenou vodou ve vyschlých korytech řek s možností koupání. Přecpaná parkoviště, odpadky a štrůdly lovců nejlepší fotek na insta vyzbrojený selfie tyčkou. Otazníkem zůstává, kolik turistů vydatně naolejovaných opalovákem jezírko spolu se svou vzácnou jeskynní rybou zvládne, než ztratí svou průzračnost. Což se dá vlastně říct o Ománu tak nějak obecně.









50 komentářů:

  1. Počůraná myš je dobrá. Velmi podobnou fekální historku si s místní kočkou pořídil inženýr na dovolený na Rhodu...
    No ale i jinak, koukám, pěkný zážitky. Kafe s kardamomem mi zní zajímavě. Já si občas přidávám do frenchpressu skořici se ždibcem chilli. Docela dobrý pro takový ty rána, kdy i to kafe se diví, jak zmuchlanej sem z toho peří vylez...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Počůraná kočka nebo ještě něco horšího? Kočku už pod sebou přehlídne málokdo, to zní jako temný úmysl cestujícího počůrávače...
      To chilli v kafi zní zákeřně. Skořice jo, ale chilli by mě překvapilo jako když jsem jednou omylem kousla do pálivý čokolády.

      Vymazat
    2. Psice, musíš do Indie.

      Tam mají domov ty kořeněné čaje a oni ti někde klidně přinesou čaj se sedmi vrstvama z nichž každá je dochucená jiným kořením. Luxus. (To je mezi čajema něco jako poslední iPhone, ve zlaté verzi s inkrustovanejma diamantama).

      Určitě i to dochucený kafe je prapůvodně indickej nápad.

      Vymazat
    3. Horšího. Z čehož zřetelně plyne, že tu kočku měl za sebou. A mohla si za to sama. Byla to jedna z mnoha takových těch zdivočelých, co jich je zřejmě v Řecku víc, než lidí, který sice před člověkem zdrhaj, pokud se k nim blíží, ale zároveň jsou hotovy se zvědavě přikrást, mají-li pocit, že po nich člověk nejde.
      A vskutku - inženýr po ní nešel. Inženýr se prostě jen v závětří zídky u parkoviště potřeboval vyprázdnit, protože se u večeře přejed. Zvědavá kočka se octla v dostřelu...

      To chilli zákeřně fakt jen zní. Když to člověk vyladí, jen to tak laškovně zahřeje...

      Vymazat
    4. No nechtela jsem, ale kdyz uz tu byla zminena ta indie a fekalni historky. Kamaradka s pritelem tam jednou navstivili indickou visku oplyvajici pohostinnou restauraci primo na statku. Panove chodili na zachod na pozemek doprava, damy doleva. A kdyz se tam jeji pritel prikrcil v defekacnim drepu, pribehla hladova zvedava prasatka, protoze tam se tak nerecyklovaly jen zbytky ze stolu, ale zbytky v obecnem pojeti.

      A kdyz odstoupim daleko od tohoto nechutneho pribehu, to mnohovrstevnate Ferrari mezi kavami chci!

      Vymazat
    5. Edit: mnohovrstevnaty caj. Ale vrstvena kava by taky nebyla k zahozeni.

      Vymazat
    6. Tak v článku mi bylo líto počurané myši, ale komentářová kočka to teda přebila. :-)

      Taky jsem ráda, že už máš po digi-detoxu a zas jsi zpět :-)

      Vymazat
    7. Solženicin popisuje jak v Gulagu byla nějaká skupinka, co uvařila hovna a pak je snědla.

      Ostatní vězni tak nějak chápali tu myšlenku, že tam je po jednom průchodu střevama ještě dost živin a uvařením se to dezinfikuje a zabijou se případní paraziti, ale nějak se sami nedokázali přenést přes tu kulturní tradici o jednom průchodu střevama a dost. Navíc jim to prý strašně smrdělo.

      Vypadá to, že ti speciální vězni se pak vrací na svět převtělení do indických prasátek. (Karmě se nedá utéct).

      Třeba by se to dalo odhalit, že by se jim třeba četl Puškin. Nenápadně si tam člověk sedne poblíž, vytáhne třeba Evžena Oněgina v originále, začne polohlasně, jakoby pro sebe, předčítat Pismo Tatiany:

      Я к вам пишу – чего же боле?
      Что я могу еще сказать?
      Теперь, я знаю, в вашей воле
      Меня презреньем наказать...

      a prasátka se zarazí, co to slyší, zvědavě jdou blíže, tiše poslouchají a jestli pak jsou na konci čtení v půlkruhu kolem něj a všechna krásou brečí při:

      Кончаю! Страшно перечесть…
      Стыдом и страхом замираю…
      Но мне порукой ваша честь,
      И смело ей себя вверяю…

      tak to jsou prostě převtělení Rusáci.

      Vymazat
    8. Nebo jim pustit Čajkovského a nenápadně sledovat, jak vyhazují kýtami při labutím tanci.
      Ještě co se týká recyklace na ruský způsob, tak šamané z Tuvy a Čity prý dávají zákazníkům pít svou moč po konzumaci houbiček. Ty největší zážitky má šaman, ale přitom se v moči najde dost psychoaktivních látek i pro zasvěcení běžného smrtelníka.

      Vymazat
    9. Néééééééé.

      Né prasátka tančící labutí jezerooooo. To prostě nejde. To je jak porno s morbidně obézníma.

      Aaaaaaaa. Labutí jezero je jedinej balet, kterej znám a mám rád.

      Jak říkal ten pán, který zabloudil na amateri.cz - jsou věci, které byste NIKDY neměli vidět.

      Pití moči je proti tomu něco z normálního světa.

      V Londýně denně voda odnese 2kg zbytkového kokainu z moči. Šamané z bankovního a pojišťovacího sektoru v City ovšem nehledají přímo nějaké spirituální zážitky a kontakty s duchy tajgy. Spíš ho potřebují pro prosté přežití v práci. Gordon Ramsey to s překvapením našel i ve svém vlastním podniku na zaměstnaneckejch toaletách. Ovšem s tím jakej to je sprostej, arogantní kretén požadující dokonalé výkony není vůbec nebylo překvapivé, že to jeho zaměstnanci potřebují.

      No a takovejch šéfů jako on je plná City a vůbec Londýn. Je vlastně s podivem, že Londýn může fungovat jen díky chudejm kolumbijskejm venkovanům, co někde v jungli míchají chemikálie s listím.

      A.P.

      Vymazat
    10. Já bych asi stejně radši ty štětináče v tylových sukénkách, než sklenku moči nějakého londýnského Vlka z Wallstreet.
      Když se ta prasátka a Londýn spojí dohromady, tak mě napadne ten díl z Black Mirror, kde britský premiér musí osouložit prase v přímém přenosu na hlavním TV kanálu, aby nebyla zabita unesená vévodkyně. A tím se teprve dostáváme k věcem, které by člověk neměl nikdy vidět. Nikdy. Ve stejné kategorii je kakaovej květák nasladko z mimibazaru nebo přebalování Miloše Zemana.

      Vymazat
    11. To přebalování Miloše Zemana se zdálo ta největší pecka nakonec, ale když se o tom dobře přemýšlí, nemůže to být horší než přebalování Stephena Hawkinga. Zeman měl i hezčí zuby a byl na tom vozejku takovej plnej optimismu, asi jako Švejk.

      Black Mirror neznám, ale David Cameron taky měl něco sexuálního s prasetem a byl to menší skandál než ekonomická opatření Kwasi Kwartenga. Přes to se City nepřenesla ani zvýšenou dávkou kokainum. Tehdy to Temže musela dotáhnout aspoň na 5 kg.

      Já jsem viděl film Vase De Noces a tam se s prasnicí jakoby souloží. Ne doopravdy, je vidět, že herci ani nestojí, ale nahý muž za prasnicí dělající kopulační pohyby tam vidět je a dobře. Není to zas až tak divný, konec konců, je to taková parabola na manželství a ruku na srdce, ta prasnice byla estetičtější než třeba Růžičková. Drsná byla až hrdinova koprofágie. Tam nešlo pochybovat, že si to doopravdy dává do pusy. Tak nějak víte, že mu tam dali jíst nějakou náhražku, ale vidět to není vůbec.

      Kam se hrabou šamani.

      A.P.

      Vymazat
    12. Jsem na tenkým ledě, ale podle mě přebalování Stephena Hawkinga míň smrdí. Myslím, že si za ty roky vyvinul vědecký metody, co jeho trávicímu traktu dělá a nedělá dobře plus na mě působí tak nějak víc empaticky ke svýmu okolí než Miloš.

      Miloš je pankáč. Meruňkový knedle spláchnem litrem bechera a jdem na doutníček. Kdo má dneska přebalovací službu a kolik lidí na týhle pozici už odrovnal, to vůbec neřeší. To by byl taky dokument jak víno. Třeba se toho chytne Třeštíková a natočí časosběr.

      Vymazat
    13. No, já se přiznám, že ten Hawking mě napadl, protože mu jedna známá, tu sestru dělala, ale k tématu, jak to je cejtit, nic neříkala. Měl jsem pocit, že se to odbejvalo, jako když se Clint Eastwood jde nechat oholit nebo když si jde normální člověk nechat umejt auto a vyměnit olej.

      Prostě slušně pozdravíš klienta a pak si jdeš po své práci a nerušíš profesora, protože jistě z hlavy počítá vypařování černých děr nebo rychlost, s jakou se za pět let Umělá Inteligence naučí hrát šachy.

      On zas neruší tebe, protože do toho sám nevidí a věří ve tvou profesionální zdatnost.

      Nevím, jestli bych u Zemana hledal zrovna empatii, přeci jen to není žádná Virginia Satir, Claudia Rainville, ani zaměstnanec call centra, který s tebou všechny události letu hluboce procítí.

      Možná by mě politoval, kdybych mu řekl, že jsem byl dlouhá léta abstinentem.

      Já si myslím, že by do toho Třeštíková nešla ani kdyby byla mladší. Sice by dostala kytku, možná i několikrát, ale k tomu i spoustu informaci, které by nebyla schopná zpracovat.

      Jen by řekla, že je chytrej jak rádio, tak by hned začal, že rádio je neobyčejné hloupé a to je proto, paní filmařko, že v něm mluví neobyčejně hloupí novináři, kteří jsou placeni od dééélky hovoru a ne od chytré myšlenky, protože to by pomřeli hlady.

      Točit s Katkou, Mallory, Baarovou, Reném, Vladimírem a tak dál z vás dělá nechytřejšího člověka na place. Miloš vám ten pocit prostě ukradne.

      Takovej on je prevít.

      Naštěstí je Třeštíkové už 73, tak se může vymluvit na věk a každej rád bude dělat, že ji věří.

      A.P.

      Vymazat
  2. A jinak vítej doma, samozřejmě :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Krásně jsem si s tebou zacestovala. Jiřina z N.

    OdpovědětVymazat
  4. To jste měli nějakýho divnýho Ježíše, když vás nechal pracovat.

    Pravej Ježíš vidí někoho pracovat, třeba pro rybářského kapitalistu a řekne: "Pojď a následuj mě," dotyčnému vypadne vše z rukou a z pracanta je rázem apoštol, jde si na úřad pro apoštolskou knížku a už to je. Menželka brečí, protože koho bude posílat s odpadkama, děti se radujou, protože vejprasky už budou jen od mámy, co má menší nápřah, sousedka tajně utírá slzy, protože zas nebude sex a co to dalo práce, najít v sousedství chlapa, co umí držet hubu. Vesnický dědci jsou zaražený, jak je mladej trumfnul a jde dělat rovnou apoštola pro božího syna, kdežto oni dělali maximálně překladatele pro římského vojenského zásobovače.

    Školení jsou snadná, protože Ježíš mluví v podobenstvích a jde to samo, zapamatovat si historku o domu na písku a domu na skále, historku o ovci zachráněné o šábesu, historku o návratu marnotratného syna... to je jiné než počítat kurzy, když děláte celníka, klienti jsou líní zajít do chrámu k penězoměnci a chtějí vás platit v tetradrachnách, ale odpočítat slevu na děti a počítají to všechno bez DPH, to vše psáno v římskejch číslicích. Jo, to pak za Kristem chodily davy, kdyby bylo i pro ně nějaké to apoštolování.

    No a platově, to vypadá s Ježíšem tak, že chcete zvednout plat, protože už to máte takvý sevřený, berete třeba 70 000 kč, je vás v týmu dvanáct, chtěli byste přidat, Ježíš na vás nafasuje jen půl mega, ale pak dělí a dělí, až nakonec dostanete všichni těch 80 000 až 85 000 kč a jemu zbudou ještě dva milióny, co se dají do trezoru v kanclu, kdyby bylo potřeba pro urgentní motivaci. Něco jako Vlk z Wall street, jen místo akcií se prodává cesta do ráje.


    Těšil jsem se na nějaký historky o detoxu a o absťácích, o pláči, o prošení na kolenou o trochu času aspoň na rozbitým PC, něco jako ve Francouzské spojce II a prd. To je jako když v začátcích léčili kokainovou závislost právě objeveným heroinem (wádí, indická kuchyně a moře tak jedovaté, že se v něm nemusíte koupat). - Prostě je vidět, že tady bejval ten biblický ráj, než skončila doba ledová a vše vyschlo. (Kromě myší, které jsou stejně jen převtělení turisté a kupci, mrtví žízní.)

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, zklamání, to je druhý jméno tohoto blogu. Ono k absolutnímu detoxu nedošlo, protože jsme měli jednu datovou SIMku na mapy a taky jsme párkrát spali na omšelých penzionech s wifinou. Jako je fakt, že jsem nebyla digitálně rozežraná jako obvykle a na RSS čtečce jsem nebyla ani jednou, ale bylo to stejný, jako když morbidně obézního člověka krmíš aspoň jednou denně a občas dostane i sušenku, protože ti ho je líto.

      S tím Ježíšem, no právě že apostle recruiter je hokna jako každá jiná. Jako těch 80k nedostaneš jen za to, že sedíš někde v zahradě a čučíš do dekoltu Máří Magdalény. Nebo jezdíš na teambuildingy na hory a významně se s kolegy díváte na hodinky, protože Mladej zase káže už 4 hodiny v kuse a svačina v nedohlednu, protože poslední obloženej chleba hodil po svých nepřátelích a jeho tělo fakt ochutnávat nechceš.

      Je to tvrdej byznys jako každej jinej korpoš. Hlavního akcionáře vůbec nevidíš, ale Mladej se může ze Starýho strhat. Starej chce co nejvíc zákazníků, o který bojuje s Buddhou a bambilionem hinduistických storukých bůžků, šamanistických mluvících jelenů a dalšíma joudama. Nemluvě o pozdějším islámu, to už Starej úplně zuří, protože Ježíš evidentně přehlédl díru na trhu. Apoštolové musí doručovat nový křesťany podle ambiciózního business plánu, jinak jdou na kříž, do vařícího oleje nebo je dostanou na hraní římský vojáci a lvi, podle toho, jakou má Starej zrovna náladu, a čeho se mu na nich chce dopustit.

      Dovolená nula, sociální pojištění nula a se zdravotkem musíš spoléhat jen na Mladýho, že tě zaléčí grátis. Ale je to stejně marketing až hanba, protože se zacelený rány od biče stejně použijí jen jako reklama na tvýho šéfa pro širokou veřejnost.

      Takže celkově, kdoví. Myslím, že ty vesnický dědkové se spíš smějou pod fousy a žena se stydí říct kámoškám, pro koho nově děláš. Stejně jako manželky od šmejdů, co prodávaj hrnce Zepter. "Víš, on dělá pro toho, mno, Ježíše. Není to tak hrozný, jak si myslíš. Říkal, že se o něm jednou bude psát v celosvětovým bestselleru."

      Vymazat
    2. Já ti nevím, jestli to byl job úplně bez dovolených.

      Svatý Petr umřel v Římě. Svatý Jan v Řecku (dnešní Turecko). Svatý Ondřej Řecko (ale působil i v Rumunsku a na Ukrajině). Svatý Bartoloměj Arménie. Svatý Matouš Etiopie. Svatý Tomáš v Indii. Tadeáš v Persii.

      Mě to přijde, že to byl takovej ten dream job, něco jako ti, co píšou různý průvodce a hodnotěj restaurace, pláže, hotely. Cestuješ pořád, je to taková věčná dovolená, kde jen tak pro formu někoho obrátíš na víru a pak se zas sháníš, kde se tady zastavil Anthony Bourdain, Andrew Zimmern nebo v nejhorším, kde tu maj indickou restauraci. (Je potřeba podotknout, že Amerika tehdy ještě nebyla objevená, tak mexický restaurace nemá ani cenu hledat).

      Zdravotní pojištění taky ani nepotřebuješ. Buď tě pán vyléčí nebo se z toho vymodlíš sám nebo se naučíš tu bolest milovat. Tvůj pán umřel dobrovolně na kříži po strašlivém utrpení. Takže když jsi apoštol a něco tě bolí, to je jako kdyby ti Pán nahlížel přes rameno, jak to dobře děláš. To nemůžeš jen tak chtít zdravotko.

      To je jako když chtěl Himmler nebo Goering vyjednávat s nepřítelem jen proto, že byl Berlín už obkličený a Rusové se už, už probíjeli k Hitlerově bunkru. Hitler se tak nasral, že ztrácejí víru v konečné vítězství, že je snad i přikázal popravit. Když je šéf životní optimista, tak je ti i stín pesimismu zapovězen.

      Zapochybuješ, že by tenhle zastaralý, nepoužívaný font někomu v nabídce chyběl a Steve Jobs, který na vejšce studoval jen kaligrafii, tě na místě vyžene z Applu jak prašivého (a můžeš bejt rád, že trhání psy by v Americe neprošlo). Jednak o fontech se v Applu fakt nežertuje, to je svátost všech svátostí a jednak nejhorší úroveň kvality je u Applu dokonalost.

      A.P.

      Vymazat
    3. Já ti nevim - z toho, že ti slavní mužové zemřeli v dnes obvyklých dovolenkových destinacích bych nevyvozoval, že jejich práce byla jedna velká party, při který tu a tam někoho obrátili na víru. Ostatně stažení z kůže nebo ukřižování ani nejsou obvyklý dovolenkový bebíčka...

      Vymazat
    4. Nejspíš to byla partička rekreačních sadomasochistů. "Já ti to pak spravím" říkával Ježíš, když bičoval svatýho Antoníčka důtkama. A to ukřižování - to měl být takový majstrštyk, něco jak když se na Filipínách nechávají místní věšet na háky. Akorát se to pak už trochu zvrhlo, však z toho chudák taky ležel celej víkend v jeskyni zabalenej jen v prostěradle a jeho máma šílela.

      Vymazat
    5. Takový to "Kluci, s váma už kalit nejdu. Posledně sem z toho byl tři dny mrtvej."

      Vymazat
    6. Galahad

      Jednou jsem viděl dokument o pánovi, co se živil jako ten sadista pro masochisty. (Neznám oficiální jméno).

      Z toho, co říkal o svým životě to vypadalo, že byl trošku traumatizovanej ze všech stran, ale když maj tví klenti rádi ponižování a bolest, tak není zas tak moc na škodu, když je vlastně nemáš rád a chceš jim trochu ublížit. Na zdi byl takovej velkej kříž do X s poutama. Pak kamera odešla, protože měl přijít klient a když ji zase zapnuli tak pán tam hadicí a proudem vody smejval výkaly z podlahy a omluvně říkal, že se to tam často stává (tak nějak s přístupem ošetřovatelky v nemocnici).

      Pak šel nějak do sebe a opustil tu SM živnost a dal se na náboženství. Vyhodil kříž do X, přemaloval místnost z rudé na bílo a dal tam místo toho normální kříž ve stejné velikosti a tak nějak jsem měl pocit, že křesťanství a SM nejsou zas tak daleko od sebe, jak se zdá.

      Ale stažení z kůže je jinej level. Tam už by asi žádnej dobrovolník asi fakt nebyl. Asi. Doufám. I ten Drahoš ty králíky radši napřed zabil, než se dal do stahování.



      Psice

      Viděl jsem, v době, kdy ty jsi akorát dojela domů, film Prvok, Šampón, Tečka a Karel. Byl to takovej klasickej českej divnej film, takže jsem to jen překlikával rychle ke konci a padl jsem na scénu, kde byl jeden z Čermák, u matky na večeři. Matku hrála Kolářová, co od Léta s kovbojem jen vysychá do stále nepříjemnější osoby.

      Scéna byla u večeře, byla tam na návštěvě ještě nějaká obtlouslá ženská, kterou se mu matka NENÁPADNĚ, snažila podstrčit. Matka z něj páčila normální konverzaci o tom, co dneska dělal. On se to snažil zamluvit, že nic zajímavýho. To matku neuspokojilo, protože takhle si mondénní konverzaci nepředstavovala, neznala diplomacii a byla zvyklá vyhrávat, takže řekla: "Prosím tě, nemůžeš nám normálně říct, co jsi dneska dělal. Ani nevím, jak žiješ." "Mami prosím tě, mě se strašně nechce." "To se nemůžeš dneska trochu přemoct, aspoň trošičku." spravedlive se rozhořčí matka.

      Tak se přemůže a říká mámě, že ráno onanoval, aby odevzdal doktorům vzorek spermatu, pak jako nějakej uslintanej zoufalec koukal na prsa studentkám u boxovacích pytlů, pak se styděl na urologii, protože minule uroložku neúspěšně pozval na rande, když měl její prst v zadku a než přišel k večeři, tak usnul a zdálo se mu, jak jsou spolu na dovolený u moře. Matce to nestačilo, tak chce rozvíjet konverzaci alespoň na tu poslední událost, tak ji upřesní, že ten sen byl o tom, že mu mazala záda a že mu to jako sen 45 letýho chlapa přijde dost zoufalý a bylo to na hovno, jako všechno ostatní ten den.

      (Podobně vysíral de Niro ve Všichni jsou v pohodě)

      Takže třeba z Bible zmizela historka, jak Ježíš přišel domu s kamarádama a matka tam nějak takhle zabodovala. Pak mu zas jednou vzkázala, že už dlouho nebyl doma a měl by přijít, aby věděla, co nováho a zrovna Ježíže přišli varovat, že jestli nepřestane kázat, tak skončí na kříži. Tak pomyslel na matku, pomyslel na Kafiáše, spočítal si, že každé křižování trvá jen den, kdežto matka tu může být klidně do devadesáti a jeho víra byla pevná jako skála a byl připraven za ni položit život.

      No a když si tak hovíš po smrti a nic tě nebolí a místo v ráji už je jistý, jen tam ještě malujou, tapetujou, dolaďujou závěsy s nábytkem a doplňujou bar, jako v každým správným palacu, tak najednou slyšet za kamenem štkát matku a říkat mezi vzlyky ostatním štkajícím, pro ni roztomilé (pro ostatní trapné) historky z tvého dětství, tak to musí bejt šok si uvědomit, že ani po smrti nemusí být klid a do tří dnů jsi připraven vystoupat na nebesa, i kdybyste se měli porvat u brány (kterou stejně nikdo nehlídá, protože sv. Petr nastupuje do služby až tak za 30 let).

      Třeba ve skutečnosti vstal z mrtvých, jen aby ostatní přísahali, že o tom, co říkala matka nikde ani neceknou, jinak nemilosrdně peklo. Něco jako ve Švejkovi, když musela přísahat Pejzlerka strážmistrovi.

      A.P.

      Vymazat
    7. Film jsem neviděla, ale empaticky pokyvuji. Z teenagerských dob jsem vlastně žila rozdvojený život - jeden svůj a jeden podle mámy (stejně jako jsem měla jeden školní index pro rodiče a druhý s falešnýma omluvenkama pro školu). Já jsem se tedy omezovala na stručné "nic" a "nevím" a "přijdu pozdějc". Do toho pravidelně padaly rodičovské přednáškové bloky na témata "co z tebe vyroste", "lhaní", "nesprávní přátelé versus správné vzory" (extrémně otravné dospívající děti kolegyň z práce, které jsem nenáviděla) a "požívání omamných látek". K ukřižování to nedospělo jen díky tomu, že jsem si sbalila krosnu a šla s kamarádkou bydlet do Brna. V očích mámy to muselo mít podobné důsledky.

      Vymazat
    8. JO! Špatný kamarádi byli to nejhorší, co mě mohlo potkat.
      Myslim jako argument v rámci rodičovských přednášek. Člověk v sobě těžko dusil takovou tu směs pobavení a provinilosti, protože když mi táta důrazně sděloval, že s těmahle se dostanu tak akorát do průseru, někde mezi ušima mě dloublo podezření, jestli ty největší kraviny náhodou nevymejšlim já.

      Vymazat
    9. Měl jsem kamaráda, který byl geniální v tom, že ho na tyhle rodičovský krávoviny okamžitě napadaly ty správné odpovědi.

      Takže když tatík vyrukoval s tím, že proč on, syn, radši nešel dělat stejnej technickej obor jako on, místo uměleckýho, co si vybral, když "je přeci lepší dělat to samé, co táta," tak mu jen s úšklebkem řekl: "Takže bychom byli oba hajní." - a to tatíka zarazilo, protože do takovejch detajlů to nedomejšlel. Představa, jak stojej oba s flintama v lese, i jemu přišla divná a nějak se zacyklil jak Terminátor na konci třetího dílu.

      "Nesprávní přátele versus správné vzory" a "požívání omamných látek" zní jak ta správná témata z příručky "jak dohnat děti k alkoholismu a do blázince". Kamarádka alkoholička měla otcovskou výchovu podle vzoru Cimbura (ta literární postava), takže o sexu s neznámým na fesťáku se s nima mluvit nedalo i když zvědaví byli.

      V blázinci zas skončil jeden ze synů ze zbožné rodiny kdesi na jižní Moravě. Z jeho staršího bratra byl farář, ale po mladším se chtělo nějak splašit nevěstu a vyrobit s ní kupu dětí. No, skončilo to blázincem, protože chceme vnoučata, sex je tabu a ty se málo snažíš a potřebuješ trochu dobře míněné šikany a připomínání, moc možností nedává. Blázinec, vražda, sebevražda, útěk.

      Na školách by se měly povinně učit různé způsoby vysírání rodičů a dělání naschálů a průserů. Tak, aby zároveň byli rodiče na mrtvici či jen tiše zacyklení a zároveň vás to nedovedlo až do lochu.

      Už se těším, až dnešní generace pomatených aktivistů a la Gréta bude mít vlastní děti, které jim budou s úšklebkem připomínat přírodní zákony.

      I přísné Viktoriány nakonec porazily jejich děti, kdy se jim dospívající dcery začaly na just líčit jako profesionální kurvy, takže se od těch pravých ani nedaly rozeznat.

      A.P.

      Vymazat
  5. To je nádhera! Ta poslední fotka a auto v poušti jsou úplně dechberoucí. Fakt úplně jiný svět. A moc se mi líbí ekologické zpracování obědových zbytků :-) Jo a vítej zpátky doma!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky a při pohledu na kozu pochutnávající si na kelímku od kávy a chilli biryani jsem si přesně říkala, že bychom něco podobnýho potřebovali i doma:)

      Vymazat
    2. Jen pro upřesnění: ty kelímky od kávy jsou ty skutečný plastový, jak je všichni známe, který Karel a Karel dávali do podšálků v Účastnících zájezdu?

      Není to nějaké místní běžně poživatelné eko-bio-s-příběhem? Nic jako oplatkovej kornout na zmrzlinu (jen s voděodolným povrchem), kterej se pak dá sníst, když si jako dítě chceš za své peníze užít maximum.

      Jsou to opravdu ty normální kelímky z totálně neuvědomělejch plastů, jako je polypropylén a polystyrén, ze kterejch by měla Gréta tak zkažené dětství, že by jela do Říma mluvit s papežovým šéfem, co si to jako dovolil?

      A.P.

      Vymazat
    3. Řeč je o kelímcích z papíru potažených plastem s veselým obrázkem, jak je všichni známe z kterýhokoliv kávovýho take away. Já bych to nejedla.
      Ale kozy byly asi navyklý na daleko větší gastro přešlapy, než jíst jen papír a plast. Když jsem viděla, jak do nich padá rýže s kari, tak by možná nepohrdly ani svojí kořeněnou a dobře propečenou kamarádkou. Nebo zatoulaným batoletem. Nebo ropou.

      Vymazat
    4. No, nevím, jestli to je s tou masožravou kozou míněno jako nadsázka, ale ono to není zas až tak daleko od reality.

      Koza sice zvenku vypadá jako býložravec, ale ono to zjednodušene funguje tak, že sežere trávu, na tý pak v jejím bachoru žijou baktérie a teprve těma se ta koza živí. Pamatuju si, že nám učitel říkal o kravách, že když už náhodou spasou i nějakou zmatenou myš, tak jim to vůbec nevadí. (Ne, že to bude událost a plno křiku, strachu z věčného zatracení, modliteb a blinkání, jak když muslim sní omylem vepřové a pak se to dozví). Myš se pak přežvejká na kaši a taky se stráví a v podstatě to kráva ani neví. Takže kráva i koza na strávení trochy masa mají. Naštěstí ho nemají jak ulovit.

      Když byla kdysi na vrcholu nemoc šílených krav, tak to bylo proto, že se krávy přikrmovaly masokostní moučkou zase z krav.

      Takže i to batole by po malých dávkách jistě dala (zvlášť kdyby to bylo batole biryani, tika massala nebo tandoori).

      Zato ty plasty jsou docela děsivý. Jednak se některý ty modernější rozpadají na mikroplasty, místo aby trpělivě čekaly, až si je najde ta správná baktérie, co se jima doopravdy živí. Takže plastový výrobek se nám sice rozpadne před očima a zmizí, ale zůstane po něm spousta mikročásteček podle hesla "Plast do každé buňky".

      Což by ještě tolik nevadilo, kdyby ty plasty neměli malá množství doplňkových molekul, o kterých nikdo neví nejen, co dlouhodobě dělají, ale co jsou vůbec zač, protože dnešní ředitelé továren tomu za školních let ještě moc nedávali a zaměstnanci taky nevylií do kádě tu správnou plechovku.

      Takže všechno, co je z kozy od mléka, přes jogurt až po pečínku bych preventivně bral jako dlouhodobě toxický odpad.


      Asi bych se tam živil jen kávou a datlema, protože jsem posera. Ale necestuju, tak to není tak vidět.

      A.P.

      Vymazat
    5. Asi ne bachoru, v jednom z těch dalších žaludků.

      Vymazat
    6. Bakterie tý koze (potažmo nám) jen pomáhají trávit potravu, ne? Víceméně jsme všichni chodící bakteriální líhně, která tvoří desetinu naší váhy (a jejich křížené geny tvoří větší část našeho genomu). Takže by je byla škoda jíst - jen je otázka, jestli si na počátku věků najaly oni nás jako příjemný pokojíčky k bytí, nebo my je na pomoc s trávením a imunitou.
      Ony už se našly i bakterie, který žerou PETky, jen jich není dostatek na celou produkci. Třeba se do budoucna promění v nějaké robustnější mnohobuněčné organismy.

      Vymazat
    7. Hele... A jsme si jistý, že to chcem?

      Vymazat
    8. Právě, že ne. Nám baktérie ve střevě pomáhají trávit potravu. U přežvýkavců jsou ta skutečná potrava. Schválně jsem se díval na českou i anglickou wikipedii. Na anglický to je ještě jasnější. O slezu (posledním žaludku) píšou This is also where the ruminant digests the microbes produced in the rumen.

      Teda, myslím, že mají určitě i podobné bakterie jako my, ale až ve střevě a ty, co jsou potrava vznikají už v předžaludcích, který mají přežvýkavci navíc.

      Celulóza sama je pro nás nestravitelná. Je stravitelná jen pro některé bakterie. Kdyby byla stravitelná pro pro baktérie normálně, tak dřevo do dvou dnů po pokácení stromu smrdí jak zkažený maso a nedá se z něj nic vyrobit.

      Celulóza je jedna ze složek válkniny, která se opět netráví, ale jako nestravitelná trávení podporuje. O ní se mele v každé debatě kolem správné životosprávy.

      Jinak je to polymer glukozy, tak by se nám její trávení fakt hodilo, protože to je hroznový, jinak také krevní cukr. Plasty jsou taky polymery mimochodem, jen ne cukru. Jenže rostlinám by se to nehodilo, protože by ztratily to, co je pro ně něco jako základ kostí.

      Jinak microbiom je naopak asi desetkrát početnější než naše vlastní buňky, jenže jsou malinkatý a tak dělají asi 1.2 kg hmoty. Nad tím se dá ještě přimhouřit oko. Desetina hmotnosti, to by bylo třeba u 50 kilový slečný 5 kg rozsolu, kterej je tam jen na návštěvě.

      Bakterie se do našich předků nastěhovaly hned jak vznikli mnohobuněční, takoví squateři, co sem tam s něčím pomohou. Konec konců, i naše vlastní buňky jsou vylepšení o vetřelce např. typu mitochondrie, který si uměli poradit s tím jedovatým kyslíkem.

      No, bakterie, co žerou plasty nenensou zas až tak skvělou budoucnost. Kromě plastů, co zdobí pláže třetího světa budou žrát ty samé plasty, kterými máme obaleny dráty a kabely, plastové odpady van, plastové lahve na kyseliny a louhy, plastové bazény a kontejnery na vodu, plastové vybavení aut, plastová okna, plastové platební karty i plastové díly kávovarů a popcornovačů, cedníků na těstoviny i smoothie-makerů.

      Nakonec z Čičman bude třeba mikrobioložka, bádající nad tím, jak povraždit plastikžeroucí bakterie, aby malýmu nesežraly nočník pod zadkem.

      A.P.

      Vymazat
    9. Aha, tak to díky za doplnění vzdělávacích obzorů u trávicích soustav u kopytníků!

      Nicméně na těch 10 % u člověka si podle svých zdrojů trvám. Ale jdu na kompromis, že tam nejsou zahrnuté jen střevní bakterie, ale taky pouštní druhy obývající naši kůži a bakterie z bažin našich nosních dírek a úst.

      S plastožravými bakteriemi máš pravdu. Nakonec z toho budou potvory, co ti vytrhnou petku s pivem v parku a odběhnou si ji sežrat někam do křoví nebo zahrabat na horší časy. Ale dovedu si takovýho plastožera představit i jako domácího mazlíčka. Kupovaly by se pro něj pytle s barevnýma míčkama místo granulí. A na procházce by se okřikoval, aby nežral špinavý plasty z kontejneru. Plastíku, fuj je to!

      Vymazat
    10. ...přitom zrovna ty by mu chutnaly nejvíc...

      Vymazat
    11. No tak to můžeme už jen moje a tvoje zdroje nechat, ať si to vyříkají, kdo to ví líp. Moc se nevidím, jak si přepočítávám nějaký ty bilióny baktérií.

      V USA, kde jsou vždy napřed, mají už plastožravé mravence. Není to taková frajeřina jako bakterie, i když to je o moc lepší než ománská koza. Ta se do kanclu sama nedostane. Mravenci už si cestu ledaskam.

      Kolonie mravenců vtrhne o víkendu nenápadně do kanclu a v pondělí nefungují počítače, protože mravenci v nich sežvejkali bužírky u všech drátů uvnitř a ono to přeci jen vadí. To samý dokážou třeba s kabelama a drátama v autě, když se naivní zaměstnanci ještě podivují nad počítačema.

      A.P.

      Vymazat
  6. Ó-mán-kote!
    Gratuluju k výjezdu mimo realitu všedního dne!

    OdpovědětVymazat
  7. Kam se hrabe Cestománie! Fotky krásný, ale přiznám se, že na podobné výlety jsem srab. Mě baví převážně jen mírné cestování v mezích zákona a euroamerické kultury :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak je příjemnější cestovat s pocitem, že za případný přešlap člověk nebude sedět v místním vězení:)

      Vymazat
    2. Copak sedět... Takový počítání jizev po sto ranách bičem je teprve kratochvíle pro drsňáky... :-D

      Vymazat
    3. Přesně, úplně vidím, jak to doma ukazuju kámošům místo trapných fotek. A koukněte na tuhle - ta byla do masa a ještě se mi tam chytila sněť!

      Vymazat
    4. S tím do masa, to bych ještě snesl a zmáčkl to, jestli tě do vzruší nebo rozeřve, ale s tou snětí bych asi ucukl a přeci jen navrhl doktora.

      Ale kdyby jsi už byla po smrti, tak si dovedu představit, jak si s Ježíšem porovnáváte zranění.

      Tak byste spolu seděli na nějakým běloskvoucím plátně, které byste třísnili svojí rudou krví. Ježíš by říkal "Teda Psice, já jsem syn boží a vzali na mě ten hnusnej bič s háčkama, ale na holku bez božského rodokmenu jsi to měla fakt hrozný. No a ta sněť je příšerná, já stihl umřít, ještě než se chytla." "Hele, ale ta tvoje smrdí, to se do ráje nehodí. Já tě uzdravím a když se v tom budeš chtít trochu povrtat, tak ti ji tak na půl dne vrátím. Ale můžu se ti sem podepsat, jestli chceš."

      A.P.

      Vymazat
  8. Hrozba perforace střev ovšem ještě není důvodem pro odmítnutí :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ne, ale člověk by se měl potom zařídit - třeba přítomnost WC s toaletním papírem:)

      Vymazat
    2. No, to musí bejt něco, když se člověk trochu urputněji utře a za pár hodin jde ven zvláště pálivá večeře.

      Na druhým konci se dá trávicí trubice vypláchnout mlíkem, ale jak to řeší Ománci a Indové v tomto případě snad ani nechci vědět.

      A.P.

      Vymazat
  9. Toz zajimave...Skoda ze se nejde koupat v mori, melo by i vetsi kapacitu pro tiristy nez jezirka s endemickymi rybami..Pekne, jak ta poust oziva...Ono se pry pomoci igelitu da v noci tam i zschycivat voda...

    OdpovědětVymazat
  10. Skvěle zpracovaná reportáž! ☺ Jsem ráda, když jsou informace podávané z obou úhlů pohledu. Pěkné fotky a smutný osud mořských živočichů... ☺ PS: Být tou myškou, také bych se okousáním rohože pomstila...☺ Hezké dny, Peťka ☺

    OdpovědětVymazat