středa 15. února 2023

Noční hlídka

 

Spánkový poruchy mají v naší rodině hluboký kořeny. Jen se zeptejte prababičky-spiritistky, jaký měla spaní se svou rozmrzelou partou vyvolaných duchů, kteří se po seancích hromadili v kuchyni jako cestující při stávce na letišti. Dovedete si představit ty uštěpačné komentáře? „Frau Muller, už jsme vám přece řekli, kam dědeček zašil ty stříbrné příbory i o neplánovaném těhotenství sestřenice Anny. Opakovali jsme to desetkrát, nestačí to? Mohla byste konečně přestat šoupat tím kelímkem po písmenkách a pustit nás domů? Tohle zacházení je skandál, budeme si stěžovat na správě hřbitova…“

Myslím, že proti ní jsme všichni jen trochu neklidní spáči. S klidným spaním jsem měla problém odmala. Máma to házela na našeho tehdejšího kocoura, co mě prý chodil pravidelně zalehávat do dětské postýlky i do kočárku. Myslím, že mé problémy ale nepramenily ze smradlavýho kočičího zadku ani z dechu po čerstvě vytráveném hlodavci. Maximálně vzešly z toxoplazmózy.

Když už jsem byla větší a kocoura jsem byla schopná sklepat vlastními silami, probouzela jsem se občas na podivných místech, jako je koupelna. Nebo standardně v posteli, ale s podivnými věcmi pod peřinou – jako jsou třeba nůžky a kalendář rozstříhaný na úzké proužky. Tenkrát jsem proti sobě pojala podezření, že bych si mohla ve spánku ostříhat své dlouhé blond vlasy a nůžky jsem před sebou pečlivě schovávala do obýváku v přízemí.

Mé rodiče nejspíš problémy se spánkem moc netrápily, protože jediným překvapeným svědkem svých nočních výletů jsem byla jen já.

Čičman po mně tyhle noční příhody zdědila do puntíku, stejně jako křivé horní dvojky. Doufejme, že jednou budou k mání rovnátka nejen na zuby, ale i na nepokřivený spánek.

„Čičman, ty někam odcházíš? A bereš si sebou stoličku?“ ptala jsem se jednou večer, když prkenně kráčela bytem s dětskou stoličkou pod paží směrem ke dveřím. Čičman se otočila s příšerným úsměvem dvojčat z Osvícení, ale mlčela. Nic neřekla, ani když jsem ji jemně odebrala stoličku a přikryla ji peřinou.

Somnambulismus v naší rodině obloukem obchází Ema, a to z jediného důvodu: Em nespí. Nejspíš je z přímé rodové linie nějakých hominidů z pralesa, kde jde o kejhák hlavně v noci. Stačí zaspat jediný šustnutí v křoví a probudí vás vaše vlastní pištění v rozšklebený tlamě jaguára, kterýho vaše máma marně mlátí klackem.

Em v noci leží a čeká na svýho jaguára. Navíc bez záložníka s klackem v ruce, protože já ráno vůbec nevím, co se dělo.

„To byla strašná noc,“ vypráví Em ráno. „Venku někdo hodinu hledal svýho ztracenýho psa. Pak lítal vrtulník. Někdo se strašně pozvracel v křoví před naším domem – ale možná to byly jen smrtelný skřeky, protože pak přijela policie s blikajícím majáčkem.“ Co na to máte říct? Můžete jen litovat, že jste byli zase v bezvědomí a mezi prsty vám mezitím protéká ta nejzábavnější třetina života.

Což je samozřejmě věčným tématem vzájemné partnerské závisti. Em zase touží spát jak hovado a vsaďte se, že by mu pohled na mé bezvládné tělo připadal nespravedlivej, i kdyby venku bouchla atomovka nebo se ze sousedního balkonu přilítl čínskej balón.

Ale zpátky k dnešní noci. Em tvrdil, že někdy kolem třetí v bytě nad námi vypukla šílená párty s hudbou a rozbíjením skleniček. Takže mě ponechal v ložnici ve víru vodky a hádek jen pár metrů nade mnou a šel se zavřít vedle do pracovny. 

Nechal ale otevřené dveře, takže mě vzbudilo světlo a bouchání lednice z kuchyně. Vyšourala jsem se a kolem mě prošla Čičman s úsměvem s jogurtem v ruce. Což mě nepřišlo divný, protože v jejich pokoji mezitím snídal a otráveně zíral do komplu už oblečený Žmur.

Trochu zarážející bylo, že v téhle ranní scenérii chyběl Em, který bývá na nohou už před půl sedmou (před úsvitem v pralese loví anakondy). Jen ať si pospí, řekla jsem si blahosklonně a dala vařit vodu na čaj.

Ale nepospal. „Můžete mi říct, co tady vy všichni děláte za rámus?!“ zasyčí Em nevděčně a dodá, že jsou 4 ráno, ještě než mu stihnu popřát dobré ráno.

„Čičman, já tě zabiju,“ otráveně třískne lžičkou do stolu Žmur. „Mně to bylo divný, a co budu pak snídat?“ ptá se zklamaně nad prázdným kelímkem od jogurtu.

Čičman jako obvykle v tuto noční hodinu nic neodpoví, protože jde právě s úsměvem do chodby. Možná pro stoličku? Možná pro boty, nebo taky pro nůž.

„Představte si, že jsem vstala už oblečená!“ hlásí o tři hodiny později příjemně překvapená. „No neříkej,“ odpoví kysele Žmur. „Dlužíš mi jogurt!“

Z toho vyplývá jen jediná věc: aspoň jeden nespavý hominid je pro naši rodinu povinná výbava. Bez něj bychom totiž s Čičman stály o půl pátý před školou a aspoň jedna z nás by se po chvilce bušení na dveře přestala usmívat.

-------------------------------------------------------------------------------------------

Jo a mimo téma: tohle zní trochu jako sen a trochu jako noční můra, ale od tohoto pátku večer do příštího pátku večer nebudu ani tady, ani u vás na blogu. Budu si užívat digitální detox kdesi daleko v poušti. Anebo spadnu s letadlem, protože pro nás lidi se strachem z létání neexistují dovolené, ale jen exotické pohřby. V prvním případě vám pak o všem napíšu a v druhém případě se přijdu rozloučit jako rozmrzelý poltergeist z dnešního úvodu. 


Jak si chci představovat usínání v dětství

Moje opravdové usínání v dětství (malá Psice ve spodní vrstvě)

55 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Ne.Jsme jinak vcelku normalni, barevni a nedisponujeme ani behaci rukou.

      Vymazat
  2. A to já spim, jak do do vody hozenej.
    Trochu problém mívám na služebkách, ale i tam se to nakonec vybere.
    Hele ale... Kdo tedy v tom velkym finále, když jste se takhle nad ránem sešli všichni, vlastně spal a kdo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Spala jen Cicman, ja byla ve svym rannim modu hibernujici jesterky a panska cast rodiny byla uplne probuzena.

      Vymazat
    2. Kde se vlastně vzala to přezdívka Čičman?

      Já si myslel, že je to nějaká ta rodinná přezdívka, ale dneska v noci jsem najednou viděl v TV pořad o slovenské vsi Čičmanice a tak jsem zapřemýšlel, jestli je nějaký tajemný rod Čičmanů s tajnými rituály a mystérii, něco jako zednáři, ale výlučnější, člověk musí být z Čičmanské krve, na pyramidy se hledí jako na vulgární stavby nových zbohatlíků a to pravé je skryto a zamaskováno.

      A.P.

      Vymazat
    3. Blby je, ze uz si na tyhle vlastni rodicovske usvity historie nevzpominam. Napadlo me, ze jde o nejakou zblanoleninu jejiho skutecneho jmena z roztomileho obdobi, kdy ji byly tak dva roky. Ale jeji skutecne jmeno zni uplne jinak a jako o Cicman o ni pisu uz od jejiho narozeni. Takze se priklanim k tve verzi, ze jde o rod, snad i kult, ktery na nedalekou horu Čičerman sklada zkrvavene obeti jako nas kocour vyrovnaval mysi na rohozku, aby se nam zavdecil.

      Vymazat
    4. Někde na začátku či konci její puberty čekej divně oblečené královny/vědmy z východu, které se jí přijdou poklonit, až zas bude na nebi nějaká kometa.

      Ten noční jogurt bude poznávací znamení, jestli ho jedla i v minulé reinkarnaci.

      A.P.

      Vymazat
    5. V tomhle období očekávám spíš outfit ve stylu té Addamsovy rodiny. Ale to by mi ani tak nevadilo, takže bude muset jít o něco podobně brutálního, jako je Žmurův fotbal, abychom byli jako rodiče znechucení a děti spokojené, že se vůči nám kvalitně vymezily. Asi nejvíc by se mi nelíbil agrobarbie styl z venkovských diskoték, a to má do vědmy z východu docela daleko.

      Vymazat
    6. Vědmou z východu jsem mysel něco jako sibiřské šamanky v pestrobarevných šátcích nebo alespoň lotyšské vítačky slunovratu se zelenými věnci.

      Agrobarbie jsem si musel vygooglovat a sdílím tvé obavy. Všechny vypadají, že po focení půjdou něco točit, příběh nebude komplikovaný a na textu nebude moc záležet.

      A.P.

      Vymazat
    7. Jo, nebo jako ta šílená skandisekta z Midsommar. Zůstává tu ležet naléhavá otázka, který chlapec skončí v hořící chatce v kůži medvěda.

      Vymazat
    8. Agrobarbie?
      Myslíš něco jako jsou takový ty reklamy na Texas, co maj přední cípy kostkovaný košile bez rukávů svázaný pod prsama, prdelku sotva schovanou v džínovejch kraťáskách a na nohou...inu co jinýho, než koně?

      Vymazat
    9. Popravdě řečeno jsem si původně myslela, že jsem termín agrobarbie pro účely tohoto komentu vymyslela já:) Nechala jsem se inpirovat agro-rockem a zábavama v kulturácích. Ta moje agrobarbie nosí špičatý boty, krátký sukně a fejkový tričko Adidas. Ale musím uznat, že ta, co už je vymyšlená, je taky dost hrozná!

      Vymazat
    10. Nebuď tak příkrá... Takový příjemný prázdninový omyl... :-D

      Vymazat
    11. To, co jsem našel já je vybaveno klobouky, barety a baseballovejma kšiltovkama, oblíbená barva růžová, pózuje to mimo koně ještě s kravičkou, slunečnicí, balíkama slámy a západem slunce, za tím bejvá traktor. Bohužel traktorů je v růžové málo.

      Za časů Divokého Západu by to bylo nějak takhle: Ponny Express konečně doručil rančerově dceři Jennifer objednaný růžový klobouk, bílý top odvážně odhalující výstřih až k pupíku a selfie stick.

      Bleskurychle se naličila a upravila a ani ne za tři hodiny už byla připravena. Vyfotila se s koněm (328x) s kravičkou (257x) u traktoru (112x) u balíků slámy (237x) se slunečnicema (272x) a západem slunce (210x). Pak už byla tma a vybitá baterka, tak šla domů, dole teklo Rio Grande a po něm měsíc plul. Za rámusu cvrčků spěchala Jennifer letním podvečerem uploadovat fotky na Facebook.

      "Však já už setřu tvůj pel, křehotinko." Zaslechla Jennifer ve tmě. Záchvěv leknutí až zamrazení jí přeběhl po zádech. V té tmě a s vybitým mobilem ani nemohla zkontrolovat, jak ji to sluší. Cítila se nesvá...


      A.P.

      Vymazat
  3. Huraaa, huraaa, konecne neco, co v rodine nemame!
    Teda pravidelne se mi stane, ze nekam dorazim o hodinu driv- kazdej rok, kdyz se meni cas.

    Hezkou psici dovolenou!
    IK
    Ps: prave se vracim z auditu, byl to zazitek, kdybych se dlouho nehlasila, tak ne nejsem v pousti, to me jen auditovany kolega dal sezrat kunam. Nebo uskrtil korporatni klicenkou. Ale to vam povim sz v duchove podobe!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK, to by chtelo nejakej blogisek, kam by se dalo zajit pro stavnate podrobnosti! Auditu jsem mela tu cest taky par zazit a klicem je drmoleni modlitbicek, aby se nekdo nezeptal na puvod reportu a dalsi zakerne odhalujici otazky!

      Vymazat
    2. Jé, audity!
      Základem úspěšného auditu je tak dlouho předstírat, že nerozumím otázce nebo odpovídat na něco jiného, než kolega stihne ten audit vytvořit.
      Říkám jako auditor i auditovaná.

      Vymazat
    3. No jo, slibovane “od Vidne k praseti” :)))

      Hele tohle bylo zabavny- jed na krysy jsem nasla v kelimku od jogurtu! To nevymyslis!

      Ik

      Vymazat
    4. Vracet se z auditu, to je jako když se Klement Gottwald vracel vítězně z Hradu se šťastnou novinou nebo jako když se vojáci vrací z válek a bitev, sice sami napohled fyzicky v pořádku, ale vnitřně úplné trosky díky vší té smrti, kterou viděli a způsobili?

      A.P.

      Vymazat
    5. Presne. Jako kdyz se Paul Baumer vracel ze zakopu do rodneho mesta a musel se opred matkou pretvarovat, ze je stale jeji maly kluk, ktery dovede prozivat pozitivni emoce. Ve skutecnosti ale vi, jak auditor trefil Kroppa zrovna ve chvili, kdy si na chvili sundal helmu a do jeho zaprasenych vykazu zasvitil paprsek jarniho slunce. Btw. neco to ma do sebe, psat na mobilu bez diakritiky - vykazy mohou byt stejnou merou zaprášené jako zaprasené a porad tam zustava puvodni smysl.

      Vymazat
    6. No, s maminkou, co tě učila nepít při jídle, neolizovat nůž a nedávat si lokty na stůl, se debata o směsi silných, protichůdných pocitů, které máš, když někoho ubiješ polní lopatkou, asi nevede moc snadno.

      Vůbec si nedovedu představit, jak setkání s auditorem může vypadat.

      A.P.

      Vymazat
  4. Hlásím se do týmu eM, ale asi by mě vyrazil, mě spolehlivě budí jenom zvuky lidského a zvířecího původu. Takže slyším, že sousedům o dvě patra níž (v cihlovém domě) brečí mimino a neusnu, když se v baráku vedle hádají s otevřeným oknem.

    Ale minulý týden se mě Příde ráno zeptal, jestli jsem slyšela ten strašnej vítr, co málem urval střechu. Neslyšela a to jsem během noci dvakrát vstávala k dítěti, protože jsem přes jednu stěnu a dvoje dveře slyšela "máma kde je?"
    Na chalupě mě zase budili s tím, že je vzbudila nějaká rána. Asi tak jako když něco o váze jedné tuny propadne z komína do sklepa. Nevěděla jsem o ničem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dokud se střechou neuletí i Sucháč, tak podvědomé nastavení mozku Ženy-matky zkrátka vyhodnotí, že je zbytečné kazit si kvůli tomu REM fázi:)

      Vymazat
    2. Proto by noční letecké poplachy měly být kombinací ječivých sirén a tichého pláče miminka a někdy jen tichého pláče, protože tam, kde je málo krytů nemá cenu budit ostatní.

      A.P.

      Vymazat
    3. A.P. Tichy plac miminka je stejny protimluv jako horky snih nebo strizlivy Zeman.

      Vymazat
    4. Stačí, když je za dvěma zdma a je to tichoučký.

      Ale u otevřenýho okna to je už dost rušivý.

      Taky souložící sousedi docela rušej i když nejsou nijak moc hlasitý. Navíc všechny polohy nevydávají stejné zvuky, tak to zaměstnává mozek... no máš ve 4 patře MILFku, tak to víš...

      A.P.

      Vymazat
    5. Měla jsem. Teď máme souseda, co chrápe tak, že je slyšet přes jeho podlahu a náš strop. Navíc se umí vajglem trefit přesně do květináčů s jahodama na balkoně. Milfka byla proti tomu zlatá, protože jestli něco nekouřila, pak to byly cigarety a její zvuky byly narozdíl od chrápání přerušované.

      Vymazat
    6. Kdyby mě budilo jenom dítě, tak to pochopim. Ale Příde se dvakrát hlasitějc nadechne a já do něj kopu, ať je zticha.

      Vymazat
    7. Některý ženský jste všechny stejný. Mně tohle dělá žena taky.
      Vůbec nejlíp, když do mě dloube, ať si lehnu na bok, když už na něm ležim.

      Vymazat
  5. No, tak mě zrovna dneska vzbudil budík někoho ze sousedů, slyším venku práskání dveří aut a i po mnoha letech v noci reaguji na zvuky dětí (syn nejčastěji podniká cesty směr lednice a dcera koupelna - ale v podstatě si u toho trochu až rozkošnicky užívám, že už k nim aspoň nemusím vstávat). Jen vlastně teď úplně nevím, do kterého toho klubu se tady taky nahlásit :-)

    Pohodový detox a hlavně se vrať a piš, jedno už v jakém skupenství :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak na zvuk lednice bych taky reagovala! Fakt chodí v noci dotankovat kalorie?:)

      Vymazat
  6. Tak kolik hodin vlastně Em spí? Takhle to vypadá, že usne v půl čtvrtý a probouzí se v půl sedmý a ve dne nespí. Ještě o hodinu méně spánku než Babiš.


    To já jsem až do loňska spal tak dobře, že bych to mohl dělat závodně. Nejdýl jsem jednou spal 23 hodin v kuse (teda s přestávkama na čůrání) a normální bylo tak 9 hodin. Churchill byl mistr, schopen usnout kdykoli a kdekoli, pokud měl čas spát a ještě se budil sám od sebe v určenou hodinu.

    Nespavostí jsem začal trpět tak před rokem. Nejspíš tehdy kvůli stresu v práci, tak jsem s ní seknul, ale teď je to spíš spánková prokrastinace. Nějak se mi nechce čekat na spánek, tak něco dělám. Takže pak dospávám přes den a tak dokola. Občas to s pitím kafe přes den, večerním melatoninem a spoustou sebepřemáhání pomalu hodím zpět a pak to zas třeba za měsíc, dva je zpět, protože zůstanu dlouho do noci vzhůru a už se to nabalí.


    Náměsíčnýho jsem na vlastní oči neviděl. Jeden soused kdysi tvrdil, že je náměsíčnej, ale nikdy se nepodařilo ho nachytat, jak s nepřítomným pohledem třeba myje auto nebo hrabe zahradu, tak kdo ví. Možná se jen vytahoval schopnostma, co nemá. - Ale vlastně potkávám plno prodavaček, které jako náměsíčné vypadají. Zvláště na malých městech.

    ---

    PS: Nedovedu si představit místo na světě, kam se dostane turista a není tam signál.

    Je to jisté, že vás nenalákali na nějakou supertajnou základnu, kde na vás buď budou dělat pokusy nebo vás hoděj do nějaký radioaktivní kádě s chemikáliema a pavoukama a konečně budou mít celou rodinku se superschopnostma? Něco jako jako Firestarter od Stephana Kinga, ale lepší superschopnost než chodící krabička sirek.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Emův spánek se nedá časově ohraničit - myslím, že jeho hluboký spánek je ve stejné hladině jako je můj ranní bdělý stav, dokud si nedám kávu.
      Spánkovou prokrastinaci bych chtěla umět. Mám to spíš jako spánkový workoholismus - jakmile jsem ve vodorovný pozici a venku je tma, tak se vypínám. Taky bych chtěla někdy přemýšlet o životě, dívat se na dlouhý filmy, nebo jen mít spánek pod kontrolou a po nějakém vědomém rozhodnutí. Vlastně je to spíš spánková inkontinence než workoholismus, abychom nazývali věci pravými jmény.
      Určitě tam signál je. Když ne v poušti, tak v nejbližší vísce. Ale já bych potřebovala zároveň i jarní digitální detox. A kde jinde, když ne v zemi, kde data stojí majlant?

      Vymazat
    2. Škodaže to není jako ve filmu Crow.

      Tam hlavní hrdina chytil závislačku za paži a z vpichů vytékal heroin. Tak něco podobného. V noci by přišel z balkónu klaďas s divně pomalovaným obličejem (to tak klaďasové dělají), chytl tě za ruce a z konečků prstů by ti začal místo potu téci digitální dehet a z očí by místo ospalků odpadával digitální asfalt a ráno by jsi se probudila s dětským pocitem radosti a chuti do života, jako míval člověk v 8 letech, kdy se ráno probudil a byl právě začátek prázdnin.

      Cena dat nikdy není problém pro závisláka, prostě prodá vybavení otcovy firmy, matčiny šperky, či sousedovo dítě.

      ------------

      Základem spánkové prokrastinace je, že spíš přes den, protože jsi prokrastinovala i minulou noc.


      Přemýšlení o životě je hnusná terapie, do který se člověku nechce. Asi jsem to tu na sebe zapomněl nabonzovat. Koupil jsem si 2 Marie Kondo a uklidil asi 3 police krámů. Zabralo mi to celej víkend a bylo to plné objevů: "jé tohle jsem koupil, abych udělal to a to, už je to pět let, jestlipak se k tomu ještě někdy dostanu, asi ne, tak to vyhodím, ale ne, ještě bych to mohl aspoň zkusit a vyhodit to až pak, až se to posere". - Ještě, že je digitální tox, člověk od těch depresivních myšlenek uteče do krásného digitálního světa. A to jsem rád, že jsem přeci jen něco vyhodil.

      Už sbírám síly na další kolo uklízení.

      A o životě mi sem tam něco dojde i tak. Na jinejch je to líp vidět. Teď jsem koukal na ty Manželský etudy, tak z toho mám takovej divnej pocit, že dospělej život je stejnej jako když flákáš základku a tak nějak prolezeš, ale že by tě to nadchlo, to ne a nejlepší ze všeho je čutat na plácku, když jsi kluk, pálit housenky lupou, když jsi chytrej kluk a pokud jsi holka, tak držet dveře záchodku holkám s béčka, aby se nedostaly dovnitř a vy se mohly na střídačku vyčůrat.


      Spánková inkontinence se mi líbí. Potřeboval bych tak dvoudenní záchvat.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jak přemýšlení o životě souvisí s úklidem?
      O Marii Kondo jsem slyšela už tolik, že jsem si proti tý nevinný organizovaný ženský vytvořila hrozně nespravedlivý předsudky. Třeba si myslím, že je protivná a mám chuť ji chytnout za flígr a říct ji "opovaž se na to jen pomyslet, holčičko", protože ji vidím, jak stojí v mým pokoji a štítivě těma svýma vydezinfikovanýma ukazováčkama svírá mou lepenkovou slepičku na niti, co jsem dostala k Vánocům od Čičman. Možná mě popouzí, protože jsem taky minimalistka, ale ne tak dobrá jako ona. A taky proto, že bych chtěla mít šikmý oči a rovný černý vlasy a měřit metr padesát.

      Mně připadá v tomhle smyslu cokoliv od Třeštíkový jako kopanec do ledvin. Z časosběrů pak mám ještě oblíbenou Lásku v hrobě, to už je taková vztahová dialýza. Nebo spíš oboustranná partnerská cirhóza, u který člověka napadne, že po tý základce by děti měly mít možnost nechat se dobrovolně utratit, protože život pak už jen postupně nasákává a těžkne jako počůraný džíny po 2 flaškách vodky.

      Vymazat
    4. No až děsivě to souvisí.

      Když si něco koupíš nebo i dostaneš, tak k tomu jsou nějaký podvědomý důvody a ty jsou jakoby v tý věci a když se rozhoduješ, jestli to vyhodíš, tak na to chtě nechtě zase musíš myslet.

      Kondo sama dávala příklad jedné klientky: "Koupila jsem si bundu, strašně se mi líbila v hnědým, jenže už neměli moji velikost a tak jsem si ji koupila v černým. Pak jsem ji ovšem měla na sobě jednou/vůbec. Prostě jsem chtěla tu hnědou, ale ta černá se mi nelíbila."

      Co tam dál bylo v podtextu, ale neřekly to, že klientka si skrze tu černou taky koupila tu hnědou ve smyslu, že ta černá ji tu hnědou alespoň připomínala a tak, když ji tam viděla, tak si připomněla alespoň tu krásnou představu sebe samotné v té krásné hnědé bundě a té se nechtěla vzdát. Proto si nechávala tu nepoužívanou černou.

      No a pak musíš přemejšlet, jestli se ti to vyplatí si schovávat něco, co ani nikdy nepoužiješ jen kvůli krásný představě, která se nesplnila. Že třeba stačilo si tu hnědou vyfotit a byla by to hezká vzpomínka za málo peněz zabírající málo místa. Že jsi si už tehdy mohla uvědomit, že se všechno nepovede a nějaké krásné představy zůstanou navždy jen představy. - No a nakonec dojdeš k tomu, že si všechny krásný představy takhle schovávat nemůžeš, protože bys to tak jako tak neměla kam dávat a většina jich nejspíš zmizí v nenávratnu.

      Je to jak psychoanalýza (o takovejch soft věcech). Ale když Kondo vyprávěla, že se jí něco líbilo-nelíbilo, nechtěla to ani mít, ani vyhodit, tak to dala mladší sestře, která se neuměla bránit. Byly tam v sestře ty pocity, že se to starší sestra dává jakoby z lásky a protože ji měla ráda, tak nechtěla odmítat její lásku, ale tu věc samu nechtěla a cejtila, že je v tom taky taková ta snaha ji použít jako odkladiště pro věci, které nechce sama vyhodit, jen to ani neuměla přesně formulovat. No a to už je o vztahu sester vlastně celý život.

      Podobně v Hlavní třídě Sinclair Lewis popsal scénu, kde novomanželce přinesla tchýně marmeládu a ji to sralo, protože si chtěla vést svoji domácnost po svém. Nechtěla to mít a nemohla to dost dobře vyhodit. Po letech ji došlo, že se po létech role matky, cejtí být neužitečná, zbytečná, má pocit, že nic v životě nemá, je vyloučená a čeká ji v podstatě jen samota a smrt. No a tak se trochu vnucuje se svejma marmeládama a tak nějak čeká poděkování a pochvalu, jako dostávala kdysi a snad i otázku na to, jak se ta marmeláda dělá, čili se ocení, co objevila. V té marmeládě je zapsaný vlastně celý její život.

      Vymazat
    5. Je to podobné jako Babicovy dobroty, kdy tam vidíš ty 50+ maminy s empty nest syndromem, který tam opakují čím bodovaly v časech, kdy byly matky-kdo-je-víc.

      To je podobné, jako když se tady po revoluci zavřely továrny, třeba se tam skartoval podnikový archív a lidi najednou viděli, jak se celá celoživotní práce několika generací (a jejich život) jen tak vzala a celkem bezdůvodně až hajzlovsky vyhodila. Někdy dokonce zbourali celou továrnu a je tam dones prázdnej plac.

      Podobně se řešily studentské sny a trpká realita v TV inscenaci Nezralé maliny. Kde se staří důchodci ještě chtěli vidět na srazu abiturientů a bylo to o nenaplněné lásce, životních chybách, zklamání sama ze sebe, taky kamarádství a také dějinách, protože sem tam při čtení jmen řekli, že někdo emigroval (a tedy jim zmizel do jiného světa).


      Všechno plyne - Panta Rhei. O tom si povídal Hérakleitos s Platónem.

      Všechno, co si navzájem dáváme a co si předáváme obsahuje nějakej pocit a příběh. Dokonce i nemoci, o tom je celá psychosomatika.


      Někdy to je u Kondo jen taková drobnost, ale někdy to jde dost do hloubky. Všechno plyne - Panta Rhei. O tom si povídal Hérakleitos s Platónem.



      Kondo by se tě asi zeptala, proč tu kartonovou slepičku na niti chceš mít dál a pak by ti poradila si ji nechat jak speciálně cennou věc.

      Její uklízení bylo hlavně o tom, nechávat si jen věci, které ti dělají čistou radost. Máme a dáváme si navzájem i jen čistě dobrý věci.



      No, je to všechno kopanec do ledvin. Dokonce i to, co natočila její dcera. - Tu Lásku v hrobě jsem neviděl. Mě dostává ta Katka. Byla to docela hezká holka, co potřebovala jen trochu popostrčit a on to nikdo neudělal.

      A.P.

      Vymazat
    6. Katka byla má oblíbená, párkrát jsem ji potkala u nádraží.
      Jsme podobně starý a měly jsme děcko skoro ve stejnej rok. Narozdíl od Reného mě ničím neirituje.

      Co se týká nákupu a vyřazování oblečení, tak už jsem u sebe prohlídla, že největší past je kupovat si něco na sebe ve spojení s očekáváním nějakého zážitku (což je u mě skoro pokaždý). Jako jsou šaty na piknik, kdy člověk v představách cítí tu symbiózu vůní rozkvetlých stromů a uzenýho lososa. Nebo něco, v čem se budu cítit fakt dobře v jarním lese a už se vidím, jak se prodírám houštím a na smrku sedí krkavec. Jenže pak zjistím, že jsem chtěla hlavně ty zážitky, a že když už na ně má mimochodem dojít, tak si obleču něco, v čem se cítím daleko víc pohodlně.

      Zatím mám ale tolik sebereflexe, že fakt neřeším, jestli někdo vyhazuje moje dárky a už vůbec si nedělám iluze, jak jednou naloží děti s mýma věcma. Budu se je nejspíš snažit spálit dřív, abych jim ušetřila práci. Ale znám lidi, co rozpláče i to, když někdo nejí jejich jídlo a taková vyhozená dekorativní svíčka, kterou někomu dali k Vánocům, by je úplně odrovnala.

      Vymazat
    7. Mě Katka otravovala děsně jak byla na začátku namistrovaná. No a zároveň jsem ji litoval, protože v ten moment to tam mělo tomu terapeutovi dojít a nějak začít dloubat, co je za tím, až by se jí rozpadla maska, rozbrečela by se a začlo to z ní lézt ven. Taky ji někde potkám. Řve na pejska tak, že to slyší celý náměstíčko.

      Pak mě v etudách hodně vadila ta Marcela. Hloupá a halasná, nedalo se s ní domluvit a litoval jsem toho jejího syna. Vůbec jsem se nedivil, že se s ní přestal stýkat. Ale kamarádce nijak nevadila. Ne, že by její chyby neviděla, ale nevadilo ji to. Asi jsem ji podvědomě hodnotil, jakobych ji měl mít doma, kdežto ona jen jako kamarádku. Litovala jí, co se jí stalo za neštěstí - kdežto já v tom viděl její pitomosti. - V životě by mě nenapadlo chodit po trati, když tam jezděj vlaky. Na přejezdech se čeká a po kolejích se nechodí a naučit se to máš od rodičů.
      ----

      Jo a k tomu vyřazování oblečení. Jedna důchodkyně měla manžela, ten si našel mladší. Ta ho pak nechala, tak se připlazil s prosíkem k manželce. Ta ho tedy vzala na milost. On pak za pár let umřel. Pak jela ke kamarádce, vzala sebou svatební šaty a fotografie, rozdělaly ohniště a hodily to tam, koukaly, jak to hoří. Až to všechno shořelo, tak koukala do žhnoucích uhlíků a zhodnotila celoživotní vztah slovem "Blbec". No a bylo poklizeno.

      A.P.

      Vymazat
  7. Před víc než dvaceti lety jsem se naučila spát s hlavou pod polštářem. Bylo to v Americe na ubytovně s papírovejma stěnama, kde se nejrůznější párty často táhly nejen do rána, ale třeba dva tři dny a pokud se chtěl člověk vyspat, musel si nějak pomoct. Bylo to trochu nepraktický, když se narodily děti a dožadovaly se v noci mojí pozornosti. Ale manžel si i v polospánku osvojil chvat, kdy mi ten polštář sebral, případně do mě začal kopat. Zhruba jednou za dva tři měsíce mám několikadenní spánkový výpadek, kdy se vzbudím ve čtyři a přesně hodinu nemůžu zabrat. Tak si většinou čtu. Manžel má narozdíl ode mě dost lehký spaní. Navíc zvyk se z postele vymršťovat jak píchnutej špendlíkem, pokud ho něco vzbudí. Což já, jako člověk s extrémně pomalým startem, absolutně nechápu. Děti jsou vlkodlaci, protože od narození synchronizovaně nespěj, pokud je úplněk. B. ze spaní neustále něco vykládá, vykřikuje a s někým se hádá (což je u ní tak nějak normální stav i když je vzhůru). M. nějaký zárodky somnambulismu určitě má. Zrovna nedávno přišel k mojí posteli, začal se mi hrabat pod peřinu a hledal jakýsi sýr, který tam údajně zanechal. Po odvedení zpět do postele se přetočil na druhý bok a spal až do rána, kdy si nic nepamatoval. Jo, a užijte si dovču ;).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tim nadavanim a vykrikovanim to ma stejne i Zmur. Kdyby mela Cicman lehky spani, tak by se ho mozna v noci bala. Syr je skvelej, jeste lepsi je fakt, ze jste fakt nenasli nejakej rozvalenej Romadur:)

      Vymazat
    2. To se máte s těma sejrama.

      Mě v noci buděj ať přestanu chrápat.

      Ale spánek má i supr pozitiva. Když se vám zdá nějakej příjemnej nebo surealistickej sen.

      A.P.

      Vymazat
  8. Jo Psice.

    Když teda budeš jen detoxikovat, tak můžeš vymejšlet článek o babičce a duchách. Já to čtu na lifee, ale od tebe ti duchové v zrcadle, kroky v prázdných místnostech, padající obrazy, smích mrtvých dětí, panenky, co se pořád vrací a vzkazy zesnulých lásek budou takový víc ze života.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A.P. teďka ses prozradil. Lifestylový magazín pro každou ženu?!
      Tak jo, píšu si do seznamu. Doufám, že tím nenamíchnu nějakou obzvlášť negativní entitu, co smrdí zkaženým masem a dělá v noci modřiny, protože všichni víme, jak dopadla matka z Conjuring...

      Vymazat
  9. No jo. Úplně jsem si tím vyžral data, protože tam mají vždy odkaz na podobné články a v každém samorozjížděcí videoreklamy.

    Kde bych přišel třeba na historku, jak kluk tátovi pořád říká, že v jeho pokoji je cizí kluk, on to pořád kontroluje a nic nevidí. Až jednou slyší z pokoje křik, tak tam jde, dveře zamčený, vyrazí je. Vidí syna ležet na posteli s divným úsměvem.

    Pak se ze zvyku podivá pod postel a tam je skutečnej jeho syn a že ho ten kluk nahoře chce zabít. Ten už tam není. Tak syna odnese spát k sobě. Druhej den se stěhujou.

    Když jsem viděl fotky kluka-ducha z Amityville, tak jsem je ani v počítači nechtěl mít.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jj, pro mě bylo na Conjuring nejhorší ani tak ne sledování filmu, jako dohledávání skutečných reálií o den později.
      Ten příběh o klukovi je zajímavej, ale nevím, jestli ho věřit redaktorce z lifee. Líbí se mi, protože je mnohoznačnej. Nemusí být jen o čistokrevný duchařině, ale taky o každodenních problémech rodiny, jejíž otec je schizofrenik. Nebo o zlé a dobré polaritě v každém z nás. A taky o klukovi, který během prenatálního vývoje usurpoval matčiny živiny a jeho jednovaječný bratr kvůli tomu zanikl a rozpustil se v plodové vodě, takže celých devět měsíců polykal jeho zárodečný buňky a svý vlastní špatný svědomí.

      Vymazat
    2. S tím klukem z Amittywille, tak to jsem viděl v pořadu, kterej byl o tom, jak se tam vypravila skupina nějakejch těch psychics. Tak tam chodili, fotili, snad nastavili i nějaký automatický kamery. No prej na tý fotce napřed ani nic neviděli, protože je jen tak zběžně kontrolovali. Jen jedna z nich, co byla těhotná, cejtila, že ji u jedný fotky vždy kopne miminko. Tak tu fotku začala prohlížet víc a tam toho hluka pak našli na fotce.

      Pak jak jsou ty pořady, kde jim něco chodí po prázdný půdě a přesouvá věci na krbový římse, tak to jednou bylo o ženský, co nějak pomáhala s vyšetřováním nějakýho sériovýho vraha. Popisovala, jaka vypadá a tak. No a pak ho chytili a on ji uviděl a strašlivě se vyděsil, protože ona byla ta osoba, co se mu zjevovala na zadním sedadle auta. Ona to nevěděla, ale protože měl nějakou holku zajatou, tak mu jakoby posílala myšlenky, aby tý zajatý nic neudělal. No a viděla z něj právě jen kus v autě ze zadního sedadla.

      Kamarádova matka jednou vážně zmiňovala, jak se jí zjevoval manžel, ještě živej, ale byl jinde. Když jsem se jí ptal, tak řekla, že vypadal jak z ektoplazmy. Tak mu samozřejmě vynadala.

      Ono toho je strašně moc, když to začne člověk sledovat.

      A.P.

      Vymazat
    3. Lifee je moje guilty pleasure - vím, že je to od A do Z fabulace, ale čas od času si neodpustím tam zascrollovat a otvírat furt nový a nový články :D

      Vymazat
  10. Od té doby, co jsem měl za manželku klavíristku, která občas šturmovala v přípravě na koncert i po nocích (klavír jsme měli hned vedle postele), naučil jsem se tvrdě spát i při hluku srovnatelném s dělostřeleckou salvou. Kupodivu, funguje to teď i v klidné dobřichovické čtvrti, kde navíc bydlím sám, takže na nekvalitní spánek si opravdu nemůžu stěžovat :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že získáváš v disciplíně tvrdé spaní v extrémních podmínkách zasloužené první místo!

      Vymazat
  11. Kouzelně bizarní příhoda :-D A s Emem asi bohužel budeme příbuzní. A naprosto ho chápu! Já bych taky radši po nocích bloumala po bytě než koukala do stropu a poslouchala každý šustnutí. Takže posílám upřímnou soustrast :-)

    OdpovědětVymazat
  12. Musim zaklepat, zatim problemy se spanim nemam..Obsrm.domnabulismus musi byt zvlast neprijemne zalezitost...

    OdpovědětVymazat
  13. Hororózní.
    Ať se vám dostatečně a dobře spí v dálavách na cizím!

    OdpovědětVymazat
  14. Znam lidi, bcetne pritelkyne, kteri maji problemy kolem.uplnku...A mrni to tak davno,co vysla sbedska studie, ze to neni jen povera jak se predpoklafalo ...Citlivi lide maji kolem uplnku problemy, i kdyz je pod mrakrm...

    OdpovědětVymazat