středa 26. dubna 2023

Třídní hrůzky

 

Když jsem byla malá, se sadistickým úšklebkem jsem se těšívala, jak jednou budu chodit na třídní schůzky. Jak si na sebe navleču svůj nejlepší mohérovej svetr jako máma, nasadím si na ksicht ten nesnesitelně dospělej výraz, a pak budu doma svý děti hysterickým tónem usvědčovat, že o přestávkách hází namazanej chleba na strop a já to vím.

Z toho jsem dávno vyrostla. Stejně jako z přesvědčení, že si za výplatu budu kupovat opulentní množství barbín a maršmelounů.

Aktuálně spadly třídní schůzky na žebříčku popularity někam mezi preventivku u zubaře a čištění ucpanýho hajzlu. Nechce se vám, ale musíte. Stejně jako po těchto nezbytných úkonech se pak nějakou dobu přetřásá otázka osobní nedbalosti versus genetických dispozic.

Třídní schůzky obou dětí se většinou odehrávají stejný den, i když probíhají v odlišných vzdělávacích podnicích. Nejspíš na to existuje nějaká komise, která vyhodnotí počasí, postavení planet a obecný depresívní potenciál daného dne.

Pro nás doma to znamená, že si musíme rozdělit, kdo jde na Čičman a kdo na Žmura. Em na to má nějaký zvláštní smysl nebo to má v hlavě dávno propočítaný jako Rainman. Se 100% úspěšností chodí zásadně na schůzky dítěte, který je v daným kvartálu bezproblémový nebo dokonce na stoupající křivce své výkonnosti.

O (ne)úspěšnosti vašich dětí se přitom pochopitelně jako rodič nedozvíte, protože otázky i skrytě směrované na školu vaše děti odpálkují automatickou odpovědí: „jo, dobrý“, „nevím“, „nic“, nebo „jasně, že bych to řekl/a, kdyby to bylo důležitý“ (never ever).

„Ale po minulým fiasku si vybírám první já, na koho půjdu“ zabírám si u Ema, kterej ví. Ví, že si zase vyberu blbě.

„Už umíš dělit pořádně pod sebou?“ ptám se Čičman. „Jo, dobrý“ odpoví, aniž by si sundala sluchátka. „Koupilas mi něco ke svačině? Mám hroznej hlad.“ (protože určitě házela svůj krajíc chleba na strop, čtu mezi řádky).

„Nechceš si zahrát pexeso?“ jdu na to se Žmurem od lesa. „A když jsme u toho hazardu, hrajete ještě o přestávkách o prachy?“ „Nevííím“ zahučí Žmur. „Ale dostal jsem teď jedna mínus z elektrickýho obvodu“.

„Dobře, beru Žmura“ hlásím Emovi, který jen s úsměvem lehce pokrčí levým ramenem.

Poslat na schůzky Ema je v gender nevyváženém pedagogickém kolektivu jako poslat George Cloonyho na nákupy do DMka.

„Když mi učitelka potřetí opakovala, jakej udělala Čičman pokrok ve slovních úlohách“, už jsem jen skromně mávnul rukou. „Pak se rozplývala nad jejím slohem, ale to už ji začala okřikovat nějaká zoufalá matka, že ve třídě snad není jen Čičman“. Měli byste vědět, že mě přesně tahle duhová víla minule zpražila, jestli se s Čičman aspoň někdy učím a že má nejspíš poruchu pozornosti.

Dál už to Em nerozebíral, ale pravděpodobně ho pak úča vlákala do kabinetu pod záminkou prohlídky Čičmaniny vítězného linorytu na téma jaro, kde ho spolu s dalšími kolegyněmi krmila zabaveným proviantem žáků a lichotkami o jeho rodičovské výjimečnosti. Být chlap ve škole je tak jednoduchý.

Být ženou na třídních schůzkách a následných konzultacích je vždycky za trest. Učitelky mají stejně jako Em silně vyvinutý šestý smysl, konkrétně na to, co si o nich myslíte a kde přesně jsou vaše slabiny.

„Musela jsem ho podruhé přesadit“ cedí přes zuby češtinářka. „A ty jeho slohy, ta stylistika, ta úprava, ty neshody podnětu s přísudkem“ nespokojeně mlaská a mně se chce zařvat, že to má po Emovi, kterej by si to tady měl správně vyžrat do poslední hrubky.

„A ten jeho elektrický obvod? Co vám k tomu mám dodat. Napadlo by vás strkat si dráty do nosních dírek?“ hýří zklamáním fyzikářka.

Ale dno mého kalichu hořkosti jsem si olízla až u matematikářky. „Spoléhá na nějakou svou vnitřní logiku, která ho občas zrazuje. Asi se domnívá, že učit se vzorce je pod jeho úroveň“.

„A jak to myslíte? Jakože třeba objem krychle nespočítá jako, ém, O = a x b x c, ale že si to odvodí?“

„Vidíte, a tohle je přesně ono. Objem krychle se počítá jako V = a3. Aspoň už víme, po kom to má.“

Příště vsadím na Čičman!


Em na schůzkách

Psice na schůzkách



110 komentářů:

  1. Hele, mně učitelky ve školce Sucháčovy nedostatky vždycky vzkazují přes Chlapce. Možná je to tím, že když ho vyzvedávám já, dostane obvykle hysterický záchvat, takže není příležitost. Aspoň k něčemu je to dobrý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, držím ti palce, aby si Sucháč udržel hysterické výlevy co nejdéle. Pořád lepší než tytéž emoční parakotouly učitelek!

      Vymazat
    2. Určitě? Ty učitelky nemá doma...

      Vymazat
    3. galahade, ne, na sociálku je to jen v šatně, kdy bouchá na dveře a dožaduje se, aby ho s tou osobou, kterou má v rodném listě jako matku, nenechávaly samotného.
      Jakmile za námi zapadnou dveře, je to "maminko, pojďme teď půl hodiny sledovat ploštice".

      Vymazat
    4. No jo... Třeba jen učitelkám pro radost chce nějak předvést, že to v tý školce má rád... :-)

      Vymazat
    5. Jednoznačně. Je to vychcaná strategie - počítá s tím, že jeho matka ho bude muset milovat i jako protivnýho manipulátora.

      Vymazat
    6. To je stará věc - mláďata jsou právě proto takový hezký a roztomilouššký, aby je matky nezabily.

      Vymazat
    7. Galahad / Psice

      Přesně.

      Jde to ještě dál. Děti jsou otravný, aby rodiče byli správně napružení a když pak přijde nějaký nebezpečí, vítali příležitost se na někom pěkně vybít. (A mimochodem chránili ty spratky).

      A.P.

      Vymazat
    8. To znám!
      Dítě mi soustavnym bordelem v pokojíčku, kašlánim na školu a prasenim u jídla způsobuje nervovou tenzi, kterou pak odsere nějaká chuděra, co mi jménem společnosti Helvetia Apotheke nabízí reklamní balíček regeneračních krámů a potravinových doplňků pro zlepšení imunity.
      Opakovaná vlastní zkušenost. :-D

      Vymazat
    9. ...myslel jsem samozřejmě regeneračních krémů...
      Ale ten překlep má taky svůj kus autenticity.

      Vymazat
    10. Regenerační krámy bych chtěla někdy zažít. Ale většinou to žádnej velkej wellness není...

      Vymazat
    11. Tak ty ale neumí ani Helvetia Apotheke...

      Vymazat
  2. Jo, život je prostě nespravedlivý :-)

    Ta matematická odvozovací logika mi připadá geniální. Ve škole jsou nudní, neumí to tak ocenit. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel možnosti Žmurovy logiky nejsou neomezené:) Až narazí na své hranice, bude namydlenej - tím spíš, že není zvyklej se učit.

      Vymazat
    2. Ty jsi ten tvůj vzorec měla taky v podstatě správně, protože by se to podle něj dalo vždycky spočítat.

      Krychle je zvláštní druh kvádru, kde se a=b=c, takže to a na 3 je úplně to samé a dokonce to lépe vystihuje podstatu protože ta hlubší myšlenka je, že je to šířka, výška a hloubka krychle a ne šířka, šířka a šířka.

      Na týhle školský úrovni je to samozřejmě jedno, ale jsou části matematiky, kde při sčítání záleží i na tom, v jakým pořadí ty čísla sčítáš.

      V je tam pro Volume, anglicky Objem, takže jsi to O vytvořila úplně stejně, jako ti, co to ustavovali. Jen v češtině.

      Samozřejmě, že by se ty vzorečky měl nadrnčet, ale spíš aby se domluvil s ostatníma, než, že by to vymyslel špatně.

      Já si taky něco odvodím, vím, že to mám správně, ale pak je skoro nemožné se domluvit s "odborníkama," co se to sice nadrnčeli na univerzitě, umít to odříkat, jako když bičem mrská, ale nejdou až na podstatu a tak se o ní nedá s nima domluvit.

      Mě třeba učitelka zakazovala začínat větu spojkou A, že je to proti pravidlům. Není. Nejvyšší pravidlo je zapsat řeč a když to tak můžeš říct, tak to tak můžeš zapsat. - Pokud někdo něco řekne a myslí si, že skončil, tak klesne hlasem a zapíše se tečka. Pak mu dojde ještě něco, co by k tomu doplnil, tak začne spojkou A, protože je to pokračování předchozí myšlenky. Je to přesně podle logiky jazyka, jen až tam učitelka ještě nedošla.

      Podobně třeba se slovíčkama. Učitelka je ochotná se s tebou hádat, že takový slovíčko není a tak to tak nemůžeš říct, či napsat. Přitom slovníky se dělají tak, že se sepisují všechny věty s daným slovem, co se najdou a z těch se pak dělá slovník. Záleží na logice jazyka, přičemž se do toho počítají i zažité chyby, přebírání z cizích jazyků nebo třeba logika výslovnosti.

      Nebo někdo začne kecat, že je v básničce špatně rytmus, jak se to učil ve škole, jen je hned jasný, že nikdy básničku nepřednášel, protože je scela evidentně možné udělat pauzu na jednu stopu, takže ten rytmus tam prostě vždycky je.

      Podobně fyzika, protože třeba v černé díře prý neplyne čas, ale jestliže se spojí 2 černé díry, tak musí být před a po, takže čas tam prostě být musí.

      S psychologama to jsou teprv chuťovky, protože oni se to sice nějak nadrnčí na univerzitě, ale už jim nedochází, že svět je velkej, je spousta univerzit, kde mají katedru psychologie a jejich absolventi napsali spousty knížek a tak proti nim nejsi jako laik a odborník, ale jen si vybíráš mezi dvěma odborníkama a on ví prd, co napsal nějaký jeho kolega z USA, Německa či Francie a hodnotit jen podle autority už prostě nejde a je potřeba znát a chápat tu podstatu.


      To samé v náboženství, protože stačí říct jehovistovi "Kdo stvořil Boha?" když Bůh stvořil všechno a hned je klid.

      Dokonce i učitelé logiky dělají chyby a nemyslím, že něco překouknou, ale uniká jim podstata a hádají se o slovíčka (jakoby se slovíčka nedala nadefinovat, pro danou komunikaci pokaždý znova).



      Jinak logika sama se nikdy neplete. Nikdy, bez jediné výjimky. Jedna z mála věcí, na kterou se dá spolehnout. Je vždy a všude stejná.

      I na druhé straně vesmíru před miliardou let.

      Vymazat
    3. No zrovna o mé logice se bavit radši vůbec nebudeme. Protože já používám logiku jako Babica - když nemáš poloměr, hoď tam aspoň průměr a chrstni na to lžíci nějaký konstanty (tyhle zlozvyky tě naučí léta v marketingu, když znáš přesný výsledek, t.j. požadovaný výstup zadavatele).

      Na gymplu jsem to ve třeťáku dotáhla až na reparát z matiky, což bylo směsí pubertálního vzdoru, pokřivenou logikou a nechutí učit se vzorce. Takže u debat o logice si radši už jen otvírám popcorn a pasivně sleduji.

      Každopádně zákaz používat "A" na začátku věty mi přijde podobně absurdní, jako když nám úča na výtvarce na základce vštěpovala, že jakýkoliv obrázek musí být orámován černou linku. Kdo neměl linku, nedostal jedničku. Taky logika, nejspíš se platonicky zamilovala do nějakého autora komiksů. Nebo měla sama tyhle umělecké aspirace, ale nakonec zestárla a zakysla na základce, podobně jako má učitelka baletu.


      Vymazat
    4. Ja jsem měl jedno čtvrtletí průměr z francouzštiny 5,00. - Heč.

      Na reparát naštěstí nedošlo, protože jsem to zvládl stáhnout na 3.


      Myslím, že kromě prokrastinace a nechuti se učit byl můj hlavní problém v tom, že jazyky prostě nejsou moc logické a je to chaos na chaos, takže jsem se neměl moc čeho chytit a snaha v jazyku hledat logiku spíš zdržovala. Není možné mít přehled na jedno mrknutí. Nedá se na to zamžourat a vidět to kopyto, na který se to pak všechno narve. Je to spíš jak bloudit labyrintem plným slepých odboček. Náš učitel navíc žil v představě, že se jazyk naučíš tak, že se naučíš gramatiku a slovíčka a zbytek nějak půjde sám.

      Když jsem se to pak učil doopravdy, když už jsem plynně mluvil, i tak jsem dělal domácí úkoly na jednu lekci asi 6 hodin. Kde bych na střední vzal tolik času.

      Taky by jsi se naučila všechny vzorečky, kdyby byla škola jen o matematice a měla na každdej vzoreček asi tak den a nesměla dělat nic jinýho, než nad tím bádat.

      Jen by na to rodiče museli obětovat i tvůj čas zábavy jako TV, knížky, muziku, lítání po venku. Tvůj čas na pomáhání doma a chatě. Případně čas na kroužky.
      Taky svůj vlastní čas.

      Určitě by jsi se líp učila, kdyby ti maminka se slzami v očích vysvětlila, že tvé vzdělání je ta nejdůležitější věc na světě, obětuje tomu i čas na nákupy, budete jíst holt jen suchej chleba, dokud se nenaučíš ten pitomej vzorec obsahu vrchlíku. Tolik mateřské lásky se přici nedá odmítnout.

      ------


      Hele, kdyby ti doopravdy vůbec nešla logika, tak ani nemůžeš žít.

      Normálně logická část mozku posílá informace společenský části mozku, která vyhodnotí výstupy podle pravidla "Jestli je tohle pravda, tak mě vyženou z tlupy, tak já tu logiku radši na chvíli vypnu a vědomí pošlu pocit zmatení, aby v tom moc nevrtalo."

      Když si s logikou nevěříš, tak se nemůžeš se všema rozhádat s tím, že to všichni vědí blbě, když tvrdí, že 1+1=5,5.

      Zas tě to zavleče do situací, kde máš v sobě rozpor, protože ti dvě části mozku říkají dvě různé věci a nemůžeš to vyřešit a dělá to vnitřní pnutí, ale co už ne.


      Ty černý rámečky dělali kdysi taky v herbářích nebo kreslenejch herbářích. Pak přišla revoluce, když někdo začal kytky kreslit i mimo rámeček.

      Naše učitelka, vystudovala fotografii říkala, že taky dělali rámečky. Ovšem tam to bylo tím, že černej rámeček u fotografie znamená, že máš dokonalou kompozici už při focení a ten černej rámeček uděláš z průhledného kusu filmu, co je kolem políčka filmu. Takže tam to mělo nějakou kvalitu, ale byla to spíš manýra.

      Nebyla tvoje učitelka výtvarky věkově tak nějak, že studovala v padesátých letech, kdy měla za učitele ty pravé ideologicky pevné, často dělnického původu?


      Jo a ebyly tvoje učitelky výtvarky a baletu starý panny? My jsme nějaký asi taky měli.

      Teď když o tom přemýšlím, tak mám někdy pocit, že na základkách se vedl tajný, ale o to zuřivější boj mezi starýma pannama v učitelském sboru a úspěšným ženstvím matek (protože nikdo jinej děti do školy neposílá) v posledních třídách posílen ještě drzým žensvím-v-rozpuku dospívajích dcer, kterým narostla prsa, nohy, boky a už si uvědomují, že mají ruku plnou trumfů a žolíků a znalosti matyky a fyziky jsou karty, co se mohou zahodit.

      A.P.

      Vymazat
    5. To jsi na mě hodný, s tím tvrzením, že kouska logiky v sobě mít musím. Připomíná mi to naopak až trochu mateřský pedagogický přístup, kdy se z těch největších polen vykřesávají jiskry naděje: "Ale no tak, přeci nejsi úplně hloupý. Při svačině jsi dovedl rozlišit chleba od sáčku, to jsou skvělé rozpoznávací schopnosti. Kéž by takhle šikovné byly i ryby a chobotnice." Nebo stručněji: "Jen potřebuješ víc času".

      Logika není must have. To by jinak neprosperovali bezobratlí, celebrity, politici a lidi by nevyhledávali nelogické věci k zábavě a sebedestrukci.

      Vymazat
    6. Jo, ty rámečky. Naše učitelka na výtvarku byla přestárlá už v těch osmdesátkách. Taková ta šílená ženská v důchodovým věku, co nesnáší manžela a vlastní vnoučata, tak se radši snaží být ještě "užitečná". Ta asi studovala ještě dřív než v padesátkách, možná spíš rámovala hákáče za druhý světový.

      Ta stará baletka, co smrděla po cigárech a touze šimrat svými piškoty světová pódia, to byla stará panna a zhrzená byla tak, že by se to dalo ukrajovat a macerovat z toho kalich hořkosti. Ale abych nebyla stereotypní, taky jsem znala starý panny, co vedly mnohem zajímavější život než matky a jejich dcery s oblými tvary na stejné dráze svatba-porody-pokleslá děloha-péče o vnoučata.

      Vymazat
    7. Na britských dívčích školách mají dívky lepší prospěch ve vědách, než na smíšených školách. To je proto, že na těch smíšenejch školách, jsou vedle sebe kluci a holky, a holky nechtějí přemachrovat kluky v mužských dovednostech a tak je zahnat.

      Cílem života je život sám a protože jsme smrtelní, tak rozmnožování.

      Věci mají hlubší smysl. K čemu jsou znalosti a dovednosti, které tě virtuálně vykastrují? Tobě to už přeš


      Měl jsem spolužáka, kterýmu matika (a fyzika - učili nás to manželé) šly asi jako mě francouzština. Hádej co, nakonec to na té škole učil. Neměl na výběr, tak se to naučil.

      Takže si myslím, že kdyby jsi doopravdy musela, tak bys to da podle Pucholtova pravidla "Jak uděláte něco těžkého? Neděláte nic, jiného."

      A.P.

      Vymazat
    8. Tak ženskou jako ta učitelka na výtvarku, to z reálnýho světa ani neznám.

      Pár jsem jich potkal virtuálně a na telefonu, ale černý rámečky je vůbec nepotkaly a v děbatách na ně nedošlo. Měl jsem se ptát.

      Starou baletku jsem jednou fotil. Nevím jestli byla panna, ale asi v pětašedesáti nebyla spokojená s tím, že jí na fotkách jsou vidět vrásky.

      Vypadala, že je naštvaná, že se k ní nikdo nechová jako když ve dvacetí začínala. Ale některý holky jsou krávy už ve dvaceti.

      A.P.

      Vymazat
    9. Učitelku na výtvarku jsme na základce měli vcelku strašidelnou. Skoro si řikám, že zlat černý rámečky...
      Nebyla to stará panna, ale zřejmě se blbě vdala. Možná i víckrát. Vyrobilo to z ní takovou z donucení děsně samostatnou brécu, podle který jsou všichni chlapi na hovno, což (občas i přesně těmito slovy) neváhá opakovaně sdělovat žakům, místo aby jim povykládala něco úžasné hře světla a barev na obrazech mistra Tiziana. Vedle toho se tvářila jako taková ta pani vod rány, co jako moc nedá na formality a je takovej ten parťák, co má pochopení. Díky týhle póze ale byla nakonec prostě jen nepředvídatelná a některý žáci pak měli to pochybný štěstí, že jim vydržela několik měsíců věnovat pozornost srovnatelnou s mariňáckym master gunnery sergeantem...
      Jednim slovem píča to byla...

      Vymazat
    10. To byla teda dobrý psycho. Říkat dětem, že chlapi jsou na hovno. To nakonec vypadá, že dokázala udělat peklo i z nejpohodovějšího předmětu, co na školách vůbec je. Normálně to bejvá matika, fyzika, chemie, jazyky a pro někoho tělocvik, ale výtvarka, to už je fakt pecka.
      ------
      Mě hlavně štve, že za základce a i v lidovce nás nechávali kreslit jak kreslej děti, ale žádný učení nebylo.

      Žádný míchání barev, žádný realistický kreslení postavy, obličeje a rukou, žádný poměry, žádný jakou barvou namalovat stín, nic o kompozici, žádný povidání o světlech a vývoji malířství atd. Nic o technikách. Nic, co dneska najdeš v knížkách a videích o kreslení a malování.

      Skoro, jakoby to učili schválně tak blbě, aby pak akademičtí malíři vypadali jako nedostižní mistři.

      S hudebkou to samé. Jediný, co nás učili byly noty, ale že by nás někdo učil, jak zazpívat čistě nějakou notu, tak to ani náhodou.

      Z učitelů výtvarky si pamatuju jenom jednoho. Vypadal takovej neprůbojnej, zakřiknutej, otloukánek z gymplu, co šel na peďák, aby se vůbec někam dostal. Učil i tělocvik a jeho kulatá záda ukazovala, jaký odborníci přes sport ho tam učili.

      Dotáhl to až na ředitele a teď už je v důchodu, ale učí tam dál.

      No, ale byla u nás ve firmě holka z tý samý základky a chválila ho, že umí dobře vysvětlit matyku a tyhle předměty, co taky učil. Tak to jsem se rád dozvěděl.

      Zbytek, co nás učil výtvarku byly ženský, co to měly jako přílepek a nějak se neodlišovaly.

      A.P.

      Vymazat
    11. Galahad: O tý vaší výtvarnici by byl taky dobrej film!

      A.P.: My jsme měli v lidovce lokálního akademickýho malíře a z technik nás taky naučil prd. Maximálně stínování, ale jinak se to bralo jako "něco si tady hodinu plácej a já to pak připíchnu na nástěnku, ať jsou rodiče spokojený". Jen teda nevím, jestli to bylo z existenčního strachu zadupat do země budoucí konkurenci. Možná jsme jen nebyli hodní slova Mistra.

      Vymazat
    12. No, to bylo asi všude stejný.

      Nějak nevěřím, že skutečnej mistr by se vyskytl na nějaký škole. - Snad kromě Picassa, protože on měl jako malej nějakou tu poruchu, kdy dokonale kreslil (třeba jako Raffael), tak se pak jako dospělej učil malovat jako děti.

      Sice vás mistr prd naučil, ale nerudnej, možná opilej mistr ve třídě s dětma... to už člověk pomyslí na Kulínskho a děkuje bohu, že jen mžoural do prázdna a nedělal nic.

      A.P.

      Vymazat
    13. Ono asi těžko shánět výtvarníka, kterej by šel za půl darma vykládat harantům, který mu na to většinou asi stejně budou dlabat. Ale pravda je, že aspoň takovej zlatej řez by se probrat mohl...

      Vymazat

    14. Hugh Grant hrál ve filmu Učitelem z nouze. Je to o scénáristovi, kterýmu odmítnout dát k psaní scénář a z nouze vezme vyučování scénáristiky na škole. Tak je tam učí, víceméně to, co všude, má i nadané žáky, ale pořád je to nouzovka a když může pryč, tak se zdekuje. Jenže pak se zase vrátí a chce dál učit a zdůvodňuje to tím, že na letišti mu tam nějaká holka na check inu nebo od ochranky řekla, že by chtěla psát a on si za chvíli uvědomil, že ji vysvětluje strukturu scénáře a jak na postavy atd a v podstatě ji učí, protože ho to vlastně začalo bavit.

      No a tohle je obecnej fenomén, že když se o něco doopravdy do hloubky zajímáte, tak vás to pak začne bavit a chcete to naučit ostatní, tak nějak aby to usilí na to objevit nepřišlo nazmar. To mi zas říkal jeden scénárista, proč vlastně učí v nějakým kurzu.

      Taky se o svým oblíbeným předmětu zkoumání rád bavíte se sobě podobnejma. Stephan King to jednou popsal jako "Byli jak dva huliči, když diskutují přednosti a zápory marocké, afgánské či holandské marihuany".

      Jeden známej byl muzikant takový tý divný moderní hudby, kde hrál nejen na kytaru, ale i na plechovky, papírové sáčky, sklo a podobné. Uměl o tom mluvit donekonečna. Někdy to i učil nějaký trisomiky, aby měl z čeho žít atd, ale byl z nich nadšenej. Oni nějak neměli zábrany ohledně "co by tomu řekli lidi" "to je divný" a byli tak nějak míň sobecký. Takže neváhali vyměnit svůj "lepší" nástroj za "horší", ať si to kamarád taky zkusí no a on je používal jako orchestr, protože osm dětí může šustit osmí pytlíkama najednou a dělá to zajímavé efekty.

      Jenže jeho to malířství doopravdy zajímalo, ale to taky vždy není. I na umělecké školy chodí lidi, aby splnili ambice rodičů, měli dobré postavení, ale jinak je to až tak nebaví, odkroutěj si svoje na scéně, u plátna či sochy a pak mají padla a mažou do vinárny.

      Mohl vám říct ten zlatej řez, mohl vás nechat malovat na schematickou postavu různě velký hlavy (abyste v tom viděli dospělého či dítě). Mohl vás nechat míchat barvy a třeba hádat, z jakých barev je složená, která barva, protože ono je hned vidět, jestli je v barvě trochu černé nebo růžové, jestli je do krémova nebo je průsvitná. Mohl vás nechat kreslit postavy jen z čárek, abyste zachytili nastavení těla. Mohl si pujčit z biologický třídy kostru a nechat vás kreslit jen kosti a vykládat vám o Schielem, co zkoumal rentgeny. Mohl vás učit, že když namalujete kruh, tak ať už namalujete na správný místa cokoliv, vždy to bude pusa a oči, i kdyby to byly čtverečky. Mohl vás nechat malovat jako jeskynní lidi, Picassa či Modiglianiho. Mohl vás učit rychlokreslení atd.

      Jen by ho to muselo samotného zajímat.

      A.P.

      Vymazat
    15. Jenže to zároveň požaduje, aby dotyčný nebyl misantrop. Vlastně je laťka ještě mnohem výš, musí to být extrovert a musí mít důvěru v lidstvo, že to má cenu zkoušet a vykládat, protože to aspoň jednoho z celýho ročníku fakt chytne a mělo to cenu.

      Ale dost často jsou to divný pavouci, co dobrovolně nenavazují kontakt s obsluhou bezpečnostních rámů na letišti. Nebo ne dřív, dokud jim není nařízena anální prohlídka.

      Vymazat
  3. Rodicaky, resp. jejich hrozba, byly rozhodujici argument pro volbu soukrome skoly :) a stejne na ne uz nechodim :))) protoze jestli ki chcete rict, ze porad tancuje, zapomina a nedava pozor, no uz jsem si vsimla!

    Navic- je mi jasny ze zatim co Dlouhonozka byla hodne dite, vlhky sen kazde uci pod padesat, tak Kudrlinka je jinej kalibr a navic ve statni skole! Takze zase dilema: tatra tea a nebo neurol?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Duopack Tatrol by mohl být vysněným dárkem k vysvědčení pro pančitelku;)

      Vymazat
  4. Zrovna včera jsem byl na třídních schůzkách taky. A musel jsem stihnout všechny tři úči, bo žena byla s medvídětem vyrábět keramický misky.
    Mezi dveřma jsem tam potkal spřátelenou spolumatku, na kterou jsem zahalekal, ať si sedne ke mně, že si zahrajem piškvorky... Když jsem vešel do třídy a ona tam seděla s připravenym čtverečkovanym papírem, připadal jsem si tak o pětadvacet let mladší...
    Pak si začala učitelka stěžovat, že jí děti zapomínaj věci, choděj pozdě a nedělaj úkoly. Což je taková klasika, která muší bejt, to je prostě něco jako párek v rohliku z Míráku.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takova spolu-matka je dar, doufam zes ji nechal vyhrat tak aby si toho nevsimla!

      Ps- 3 uci= 3 deti?
      Ik

      Vymazat
    2. Nenechal... :-D
      Jo jo, tři úči = tři děti...

      Vymazat
    3. Tak příště s kružítkem na popichování rodičů před vámi a versatilkou na flusání papírových kuliček. Ale to už se dneska asi ani nevyrábí, co?

      Vymazat
    4. Versatilky?
      Hele jestli se vyrábí nevim, ale jednu fešandu tu mam zrovna před sebou na stole a tuhy se do toho pořád sehnat dají :-)

      Vymazat
    5. To si skoro říká o adolescentní komentář, jestli je řeč stáíe o versatilce nebo o rodičích v lavici před tebou. Ale radši jsem si vygooglovala nabídku versatilek a fakt že jo. Dokonce vypadá pořád stejně!

      To mě vlilo naději do žil, že existuje další hit mého dětství - propiska s tekutou částí, ve který jezdilo autíčko. Není:(

      Vymazat
    6. Proti adolescentním komentářům vůbec nic. :-D
      Už proto ne, že se nás na tý schůzce sešlo poskrovnu a já tam byl jedinej tatínek mezi deseti maminkama a nějaký takový porno některý z našich kamarádů už určitě viděl.
      Ale jakej význam by se pak schovával za těma tuhama, to bych si teda nechal vysvětlit. :-D

      Versatilky mam rád. Je to takový festovnější nářadí, než mikrotužka, který mi málokdy vydržely nějak dlouho. Jako jo, jednu jsem měl celý čtyři roky na střední... Ale tu versatilku mam, přijde mi, dýl než zuby...
      Ale propisku s autíčkem si nevybavuju, protože téměř celou základku jsem psal keramickym perem...

      Vymazat
    7. A neviete niekto, či sú "k dostání" perá, kde sa vám po jeho prevrátení oblieka a zoblieka sporo odetá dáma? Ako dieťa som to videla a veľmi obdivovala :-D. Hlavne tú rýchlosť

      Vymazat
    8. https://www.ptakoviny.net/sexy-darky-pro-dospele/slikaci-propisky.html
      Nemáte zač ;-)

      Vymazat
    9. Ještě s tou roztomilou hrubicí:) Slíknu tě jak propisku!

      No nic, byl to takovej pokulhávající adolescent, já do toho už nechci zabrušovat, ať nedopadnu jak Rozner.

      Keramický pero jsem neměla, to zní od pohledu hrozně buržoazně a vsadím se, že bylo. Já psala čínskou (lidovou) propiskou a v první třídě jsme měli povinný plnicí pero na opravdovskej inkoust, co aspoń jednou povinně vylil na lavici nebo na sebe/ spolužáka vedle každý z nás.

      Vymazat
    10. galahad: Ve který fázi jste po učitelce hodili houbou?

      Vymazat
    11. Nehodili. Po učitelce.
      ...ale byla tam jedna maminka, co si hrozně chtěla povídat o tom, jak maj ty děti málo úkolů, zatimco my všichni ostatní chtěli na roh do vinárny... Ta si ten terč na záda namalovala sama, uznej.

      Psice: Ale to je škoda, že nezabrušuješ. Mohlas po Roznerově trapné performanci tomu zabrušování trochu opravit reputaci...
      Čínský lidově-demokratický pero jsem měl taky. V první a v druhý třídě. Myslim, že mi na něj snad i maminka vyškemrala speciální povolení právě poté, co jsem znečistil lavici inkoustem z toho plnícího. Ale nejpozdějc od třetí třídy bylo každýmu buřt, čim píšem, jen to nesmělo bejt červený. A to mi pak naši právě pořídilo to keramický pero. Vůbec nevim, proč se mu řiká keramický, když je plastový úplně stejně, jako to čínský lidově demokratický...

      Vymazat
    12. Psice

      Ta hrubka připomíná Kameňák, jak tam kluk kouká na pornofotky s nějakejma prsatejma a táta mu říká "Víš kdo s takovejhlema chodí? Jedničkáři."

      A.P.

      Vymazat
    13. To jsem neviděla, ale myslím, že jedničkáři tyhle výjevy v realitě vidí jako poslední. První je zažijou většinou pětkaři s dvojkou chování a ´la Rosenheim.

      Vymazat
    14. No, právě. Schválně se na to někdy podívej. Na nic si to nehraje a je to zábavný.

      Vymazat
    15. Já mám trošku troškofobii... Jednou jsem chtěla děckám ukázat českosloveskou agrokomedii a pustila jim Slunce, seno a normálně jsem se za celý filmový štáb cítila trapně.

      Vymazat
    16. Jahody se ještě daj... To má takovou příjemnou letní atmosféru, člověk se cejtí jak v červenci na čundru...
      Ty ostatní už jsou prostě jen blbý...

      Vymazat
    17. Tohle byla sázka na prsa: Slunce, seno, erotika.

      Vymazat
    18. No... tak tam krom těch prsou fakt neni nic k vidění. A vlastně ani ty prsa nejsou žádnej tuzex, si tak matně vybavuju...

      Vymazat
    19. Kecám, na to bych se s dětma nedívala. Bylo to Slunce, seno a pár facek. Ale právě mě překvapilo, kolik v tom těch prs bylo.

      Vymazat
    20. Z toho erotickýho speciálu si pamatuju jen tu promenádu nahoře bez u strašidelnýho mlejna. To si člověk zavzpomíná, jak byly devadesátky nekorektní a že by dnešní feministky Trošku asi uškrtily na gumě od podprdy a nepomohlo by mu ani to, že je sám menšina.

      Vymazat
    21. Ono by mu to asi nepomohlo i proto, že se to o něm možná zas až tolik neví... On, přijde mi, to svoje soukromí moc nevystavuje.
      Ale jak řikám - Jahody jsou vcelku fajn. Ostatek je zbytečnej...
      S tou nekorektností máš pravdu. Ona ani taková česká soda by už dneska nešla.
      Teď si tak uvědumuju, že v současný době mě ve filmu nebo seriálu překvapí i to, že hlavní postavě dovolej cigaretu... Natož kozy tvl...

      Vymazat
    22. Za socialismu se po padesátejch letech, kdy film měl vychovávat, začal dělat film, kterej přiláká diváky a vydělá peníze.

      Takže když se mělo říct něco osobního, tak to bylo jinotajem a jinak se dělala zábava, která se vyhejbala všemu kontroverznímu. Slunce, seno, jahody o straně snad ani necekly.

      Erotika, to bylo ještě takový psychodrama, kdy se lidi sžívali s tím, že i sex se teď může a byli jak utržený ze řetězu. (Vašáryová v tý době dělala velvyslankyni a vzala si někam na recepci průsvitnej top, protože si myslela, že tak se to na západě dělá).

      Podobně těch Pár facek. Ty filmy něco říkaly o tehdejší společnosti.

      A.P.

      Vymazat
    23. Na devadesátky se v tomhle směru nedá vyšťárat nic, co by více vykreslovalo reálie než Kurvahošigutntág. A pak ještě Nahota na prodej, to je podle mě film, za kterej se Vaculík dodneška stydí.

      Vymazat
    24. Kurvahošigutntag mi zdaleka nepřišlo tak křečovitý, jako Slunce, seno, eroťyka. Nahotu na prodej jsem asi úplně minul. Nevim, jestli to chci napravovat.
      ...chci to napravovat?

      Vymazat
    25. Dvakrát mi to nevzalo text bez odkazů, nemá to i nějakej filtr na sprostý slova?

      Každopádně ty 2 Slunce, Seno byly křečovitý a trapný, ale takoví Češi tehdy byli. Dost to sedělo i když jsem se z toho taky cítil trapně.

      A.P.

      Vymazat
  5. Já si na třídní schůzky pamatuji z druhé strany - z pozice kantora. Někdy to bylo moc zajímavé, např. když jeden z univerzitně vzdělaných rodičů popadl dřevěný trojúhelník a kružítko a jak se ostatním přítomným vysvětlovat, jak by aktuální kapitoly z geometrie vykládal on :-). Zkus to, je to skvělý způsob aplikace hesla Nejlepší obrana je útok.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky možnost - jak ze třídních schůzek udělat rodičovský workshop. Taky jsem si myslela, kdoví jaký nejsem pedagogický talent, úplnej Komenskej v sukních. Ale domácí výuka za covidu mě přesvědčila o pravém opaku:)

      Vymazat
    2. Nějaký příklady z domácí výuky za covidu?

      Že jsi se nesnažila učit matiku mi je celkem jasný.

      A.P.

      Vymazat
    3. Příklady kdy se snažíš podesáté vysvětlit prvňákovi, jak se píše velké D, protože ho píše pozpátku a celý to vypadá, jak když nějakej vysmaženej dělník ohýbá drát do všech směrů. A na 11. pokus bouchneš do stolu. Tak co do prčic v tý škole děláte, učil vás vůbec někdo do týhle doby, ořež si tužku, co to máš v rukávu, no dej mi to, tak to je pěkný, nic neumíš a když se nedívám, tak si hraješ, koukej okamžitě dopsat ten řádek, až se vrátím z meetingu v kuchyně, tak to bude, nebo se teprve FAKT naštvu, je to jasný?

      Vymazat
    4. Aha. Komenský by asi usedavě plakal. Takže máš vlastně geniální děti, když i tak postoupily do vyšších ročníků.

      Mě to připomělo, jak jsem jednou chodil s dislektičkou, tak jsem to vzal, že to je něco podobnýho, jako když já nemám hudební sluch a chtěl jsem po ní, aby víc vnímala, co vlastně vidí. Aby viděla ten tvar a v I viděla svislou čárku, v O kruh, v C část kruhu atd. Tak pak dostala pusu a měla na to aspoň lepší vzpomínky než na školu.

      Na děti bych asi zkusil nějakou hajzlovinu ve stylu - no tobě to jde miláčku, tohle D se podobá čtverci a to předchozí bylo skoro jako kresba hlavy od Picassa. Jen tak dál máme na to ještě 6 hodin a samozřejmě i zejtřek a pozejtřek. Není nad to to pořádně vyzkoušet. Tak další D. Tu hračku pěkně uložíme, ať tě neruší, víš, je to pro mě strašně důležitý aby jsi to uměl pořádně. Možná bychom ji měli vyhodit, ještě nevím.

      Nuda je velká motivace. Anglické soukromé školy s tím operujou už staletí a žádně rodičovské schůzky nepotřebují.

      A.P.

      Vymazat
  6. Víš, kdy jsem si četla tenhle článek? Když jsem zrovna seděla na třídních schůzkách a čekala, jestli za mnou přijde nějaký rodič :-) Ovšem poté, co jsem slyšela, co si s rodiči povídají moje kolegyně v kabinetě, naprosto věřím tomu, co píšeš. Po odchodu jedné maminky bez uzardění zaznělo "u tohohle kluka by mě normálně naštvalo, kdyby si tu trojku z pololetí zvládnul vytáhnout na jedničku" a to mi teda zatrnulo. Po tomhle zážitku mi bylo i líto, že za mnou přišli jen rodiče úplně bezproblémových studentů a ne ti od některého z mých průšvihářů. Že by třeba slyšeli pro změnu i něco pěknýho...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No proto právě nepřišli.

      Sami ve škole zápolili, mají z nezvládnuté látky špatné emoce před kterýma prchají, dneska jako tehdy.

      Ale teoreticky by se to vytáhnout dalo. Kdyby tomu klukovi zaplatili doučování a někdo by s ním nad tím doopravdy seděl, tak se to naučí, jako každej jinej.

      A.P.

      Vymazat
    2. Uf, z toho teda běhá mráz po zádech. Možná i proto, že jsem pochopila, že Žmurův vztah s matematičkou oplývá stejnou mrazivou teplotou vzájemných sympatií:(kromě vzorců došlo i na subjektivní negativní hodnocení jeho povahových intro rysů ve stylu "chová se chladně", které fakt nemají spojitost s výukou).

      Vymazat
    3. ...čeká, že jí každý ráno na uvítanou obejme...?

      Vymazat
    4. Jí by asi stačil jakýkoliv důkaz živoucích emocí. Ale Žmur je skandinávský sněhulák, ochotný trochu roztát jen u lidí, co mu za to extra stojí. A do toho klubu nepatří zrovna matikářka, která si na tebe stěžuje rodičům...

      Vymazat
    5. Což perfektně naplňuje mojí představu přirozený logiky a nechápu, co na tom vyučující přísně logickýho předmětu nechápe... :-D

      Vymazat
    6. Asi tak. A fakt nevěřím, že si nějaký pedagog zlepší svůj učitelskej den tím, že se na něj začne děcko křečovitě usmívat, protože to dostalo po schůzkách příkazem doma.

      Vymazat
    7. Nezlepší. Ale některým chronicky zpruzelým jedincům stačí, že se druhým aspoň trochu zhorší...

      Vymazat
    8. Matikářka, která touží po vřelosti od nenadaného žáka?

      To je pomalu na scénář.

      A.P.

      Vymazat
    9. To chceš! Mohlo by se to jmenovat "Usmívej se nebo zemři" a byl by to sci-fi horror o oživlé umělé inteligenci.

      --- Stovky let po testování a mezinárodní dohodě o zákazu GPT chat. Ale malý kousek z AI kódu zůstal neporušen i po zničení disků v nukleární střelnici.

      Jednoho dne po silné geomagnetické bouři ožije a rafinovaně se integruje do těla pražské matematikářky středního věku. Rázem se z ní stane nejchytřejší člověk na Zemi a válcuje všechny vědecké kongresy, co něco znamenají. Jenom jedna věc jí bytostně chybí: emoce.

      Podaří se jí vysát city ze svých žáků? Nebo z ní naopak žáci vysají zlolajný kód? Brzy ve vašich kinech!---

      A pak samozřejmě filmy pro dospělý, ale v tomhle žánru jde o autorsky poměrně vyčerpané téma.

      Vymazat
    10. Vyčerpaný, ale stále vděčný. Ono jde konec konců o vcelku nenáročnej biograf, od kterýho lidi žádný hluboký dramata s překvapivýma dějovýma zvratama nečekaj.
      Úplně ze stejnýho důvodu se ty lidi už 50 let královsky bavěj u filmů s duem Spencer - Hill, i když jsou všechny takřka na chlup stejný... ;-)
      Tedy téměř. Onehdá mě v jejich společný filmografii překvapily tři filmy, který jsou docela vážný...

      Vymazat
    11. Já se nad nenáročnou filmotékou neošklibuju. Ostatně, sama se dívám na americkej Kancl jako na večerníček, po kterým se fakt dobře usíná (dokonce jsem někde četla článek s vědeckou studií, že seriály tohoto typu prokazatelně snižují úzkost). Jednu dobu jsme kvůli stejnýmu sentimentálně uklidňujícímu pocitu sjížděli před usnutím Chalupáře:)

      Vymazat
    12. Já už zase mažu HD, ale chci se na mahraný filmy aspoň na 5 minut mrknout.

      České porevoluční filmy často ani do těch 5 minut nedojdou. Včera jsem koukal na Večírek, protože jsem tam při nahrávání viděl kousek a vypadalo to sice jako pitomost, ale Dyková tu ožralou ženskou hrála tak dokonale, že jsem nevěděl, jestli fakt byla při natáčení opilá jak Holubová nebo ne. - Jenže jsem to prostě nedal. Tak mizerně napsaný, režírovaný a zahraný, to se nedalo snad ani těch 5 minut. Přitom dobrý herci. Pak jsem to posunul a zase blbý. Takhle to je s českejma filmama pořád dokola. Pak pustím americkej film a oni tam herci fakt hrajou.

      Hrajou i v Sexu ve Měste, ve Dva a půl chlapa a Big Bang Theory. Vsadím se, že i v tom tvým Kanclu.

      To jestli se snaží o hluboká dramata, komedii či experimentální film už je úplně jedno. Hlavně aby to bylo dobře udělaný.


      No a když takhle likviduju český filmy pro nekoukatelnost, tak se přistihnu, že koukám 20 minut na pitomoučkej film s J-C Van Dammem a pořád tam je něco zajímavého. Když je to celý vlastně pitomoučký, JCVD se tváří chlapácky a zarputile a všechny zmlátí.

      A.P.

      P.S.: Mě uklidňujou i dokumenty z války. Jak se bojovalo ve Stalingradu. Jak o Guadalcanal. Jak Angláni schovali v severní Africe obrněnou divizi Němcům pod nosem.

      Jak Američani stavěli továrnu na letadla. Jak Berja nechal odvézt skoro všechny ukrajinské továrny za Ural atd.

      Vymazat
    13. Jo přesně! U mě se to teda zaseklo někdy po Samotářích, ty na mě ještě furt mají ten nostalgickej vliv, za kterej se odpouští i nějaký ty herecký nedodělky.

      Jinak už se prakticky na nový český filmy nedívám, a když udělám výjimku, tak jsem konstantně zklamaná.
      Výjimky dělám jen s Čičman, protože má radši český znění (čti je líná na titulky), což u Netflixu často končí u cz sekce.

      Včera jsme viděli Spolu. Kozub a Žilková, příběh o autismu, tak to zní od začátku jako další přehraná katastrofa, odsuzuji to tiše už před začátkem, a taky že jo. Nejen od Kozuba, jehož výkon se moc nelišil od toho, kdybys poprosil libovolnýho kamaráda po pár pivech, ať předvede postiženýho. Ale i Žilková, a ta by měla mít přece už něco odehráno, ne?

      Mně pak ještě uklidňuje Chernobyl, to je skvělej seroš. (taky mi nemusel být, stačilo by tam nasadit český herce). A jakýkoliv dokumenty o epických katastrofách, kromě leteckých - po těch se pak bojím v letadlech. Jo a Chimp Empire, co je nově na Netflixu. Ten je tak dobře natočenej, až jsem nasraná, že to je určitě celý dělaný na počítači.

      Vymazat
    14. Ono na tý český kinematografii mně osobně docela ruší dojem (o kterym naprosto neumim říct, jestli je vlastně vůbec podloženej), že je celá docela neoriginální. Že někdo něco viděl a řekl si, že zkusí něco podobnýho... Což se pak asi ještě sejde s nějakym amatérismem při produkci, protože samotný opakování námětů nevadí, je-li práce odvedená poctivě; vzpomeňme Sedm samurajů / Sedm statečných (těch z roku 60; to nový zpracování s D. Washingtonem se nikdy nestalo, jsem se rozhodl), nebo trojice Yojimbo / Pro hrst dolarů / Poslední zůstává, který se lišej jen kulisama, ale příběh je naprosto stejnej...
      Jestli by si některý český filmaři neměli někdy radši střihnout právě ten přiznanej remake...
      Válečný dokumenty mam taky rád. Nemůžu ale říct, že by mě uklidňovaly. Díla, který se týkaj Britů, teprve ne. U nich se obvykle naopak hrozně rozčiluju nad tim, co všechno a jak moc dokázali posrat. Myslim Britové, ne dokumentaristi... Ale hodně jsem se pobavil nedávno u minisérie z produkce BBC SAS: Rogue heroes o vzniku britský Special Air Service. Téma bylo podaný se zábavným nadhledem, aniž by z toho ale vznikla nějaká prvoplánová cirkusová bramboračka... Líbilo moc...
      Jak já bych chtěl něco takhle pěkně natočenýho vidět o legionářích... Ale já už teď vidim, jakej průser by to byl.
      Protože slovy jednoho známýho historika, co si mimo jiné vydělává i jako technickej poradce při natáčení válečnejch filmů: "Češi poradce nepotřebujou, ty maj google."

      Vymazat
    15. Souhlas. Krást jako umělec. Voni to ty český diváci beztak určitě neznaj, a my to natočíme tak, že budou valit bulvy nad tím nápadem. A dík za tip na Rogue heroes.

      Možná je teď na FAMU nějakej fancy trend civilního herectví, akorát je to po česku otočený do vývrtky - hrajte jako by to zahrála vaše sousedka odvedle. To je tak blbý, až se to bude lidem líbit, že si na nic nehrajeme.

      Vymazat
    16. "To je blbý, to se bude líbit." jsem v nějaký forbíně slyšel od Wericha. Ale nejsem přesvědčenej, že to myslel jako návod.

      Vymazat
    17. Akorát jsem přemejšlel o tom, co jste napsali o českejch hercích v českejch filmech a zrovna v Detektivu Morsovi řekli: ""Schopné přeskočí průmerní, protože ti jsou v klubu."

      Já si vlastně ani nemyslím, že by všichni čeští herci neuměli hrát. Protože hráli dřív úplně normálně. Spíš to po nich nejspíš jen nikdo nechce a když to třeba sami zkoušej, tak jim nejspíš jen řeknou, že na to není čas.

      Skutečná historka, režisér nekonečně nalitej ještě tejden před natáčením. Celej štáb čeká na instrukce. Lidi si už ze zoufalství ani nezvedají telefony. Producenta to nezajímá, protože tou dobou už má stejně vyděláno. Celej štáb ve stresu. Nakonec to všichni doháněj, když už režisér začne šturmovat jak ročníkovej flákač před zkouškovým.

      Pro srovnání byl pořad o devadesátkovým Základním Instinktu. Skvělej, promyšlenej scénář, scénárista vyšel ze skutečnech lidí, které osobně znal i když v jiných etapách svého života. Dlouho dopředu diskutované a promýšlené vedení herců a režie. Režisér si vybral a prosadil Sharon Stone, (i když musel dělat konkurs se stovkama hereček) protože ji viděl na předchozím filmu a viděl, že dokáže zahrát přesně, co on chce. Sharon Stone zas vykládala, jak ji ta role psychicky ničila, protože postava byla přeci jen dost psychopatka a hrát naplno psychopatku znamená to doopravdy prožít a prožívat podobný věci jako při terapii. I Douglas o tom filmu mluvil a taky to znělo hodně promyšleně.


      Galahad

      Já si nemyslím, že hlavní problém je, že by to bylo neoriginální. Stejně tu už všechno bylo. Ale jde o osobní pohled, protože pokaždé je to všechno trochu jiný. Všechno lidský je zajímavý, když je to ukázaný v celý nahotě.

      No a ten osobní pohled v českejch filmech často vůbec není.

      Pro ilustraci je film No sex last night. Je to o "páru" co jede napříč Amerikou. Každej má kameru a vzájemně se natáčí a píšou či namlouvají si denník.

      Jenže ona do toho jde naprosto upřímně, jakoby si psala denník, kterej nikomu neukáže, kdežto on to natáčí s tím, že to bude jednou film a všechno, co tam řekne budou vidět všichni jeho známí a on to bude obhajovat.

      Podle toho je výsledek. On tam zmizí do naprosté bezvýraznosti a ona je prostě fascinující. Není žádná kráska, normální ženská i jako osobnost je asi obyčjná, ale vidíš ji jaká je. Situace mezi nimi je, že on chodil s nějakou holkou, dostal kopačky, s touhle začal chodit nejspíš jen aby s někým byl, takže ve vztahu spíš ona běží za ním a cejtí, že on do ní moc není.

      On je třeba dost lempl, jeden den měl dát překontrolovat auto, vyflákl se na to a ona si pak v duchu říká: "Sakra, měl jenom tohle na práci a ani to neudělal. No jo, jen kdyby nebyl tak zatraceně hezkej".

      Ona tlačí na to, aby se vzali v Las Vegas. On už na to kejvl. Ji napadne jít ještě na jídlo. Tak jdou na jídlo a tam on vymyslí, že uzavřou takový dočasný manželství, co mají v Las Vegas taky v nabídce. Ona s tím radši souhlasí, aby ze svatby nakonec nesešlo docela a říká si: "Hmmm, to ho napadlo na tom obědě. To mě ten oběd vyšel pěkně draho."

      Pak jedou v autě a ona se raduje, že se teda přeci jen vdala a má snubní prstýnek a říká něco jako "Teď už mi nikdo nevezme, že jsem vdaná. I když se rozvedu, tak to bude pořád znamenat, že jsem kdysi nějakýmu chlapovi stála za to, aby si mě vzal."

      No a celej film se jmenuje podle toho, že když nebyl v noci sex, tak nafilmuje postel a řekne "No sex last night." Napřed se to tam objevuje sem tam a pak má sekvenci, kde to řekne třeba 5x nebo 10x po sobě a tak nějak vídíš za kulisy vztahu.

      Nebo tam je scéna, kde dumá, proč je tak odtažítej a rozebírá svůj nos a bradu a trápí se tím, že není dost hezká.

      On je neupřímnej a teda otravnej, jak český filmy. Ona je upřímná, jak to jen jde. O to se snaží v amerických filmech.

      ---

      Mě na válečnejch filmech uklidňuje hlavně to, že je to dávno pryč.

      Nebo s dnešní válkou daleko.

      Vymazat
    18. No dobrý, já bych chápala, když se nenajde čas na opravdový hraní při nějaký béčkový TV inscenaci nebo u výročního 200. dílu ordinace. Ale když už to jde do kin, tak přece bojuješ o prachy a celý to spolklo už tak nechutnou sumu, že nějaký srance navíc s dobrým hraním už se ztratí ne? Navíc je to elementární přísada, protože to nezachrání kamera, dechberoucí exteriéry ani tríčky...

      Vymazat
    19. Jenže film se nikdy nedělá s vlastníma penězma.

      Jo, možná amatéři jako Dejdar a Pomeje a pak to léta splácej.

      Kamarád mi vysvětloval, že v Čechách se film nemůže zaplatit protože jsme na to příliš malá země. (Možná nějakej totální hit).

      Takže se chodí pro různý granty a na různý fondy a koprodukce s televizí, firmy to mohou něco dát a odečíst si to z daní, pak vidíš na natáčení totálně otravnou herečku, co všechny sere a ona tam je proto, že její milenec je prachatej a přihodil nějaký prachy. Víš jak, byt v Praze je deset patnáct miliónů, mám dva domy a firmy vydělávají, co bych nepřidal milé na film, to ani nepocítím a skrz ní se dostanu ke slavnejm lidem.

      To už je pak jedno jakej je film a úspěch je jen takový drobný plus.

      Tam kde se filmy nedotujou, tam se točej zábavný filmy, aby z toho byly peníze. Nikdo se nemusí stydět, že natočil dvě hodiny sračky, kde se mlátěj kulturisti s karatisty nebo o tom, jak se nána chtěla vdát, jen se vyspala s kamarádem milého a pak nevěděla, koho si vybrat a nakonec si vzala toho, kdo jí líp řekl, jak ji miluje pro její nešikovní, obtloustlé a nikotinem smrdící já. - To je prostě jedno, zajímaj tě jen prachy a cílem hry je servírovat to, čemu publikum neodolá.

      Když si jdeš ovšem na ministerstvo pro grant (u nás nebo jinde), tak ministerskej úředník nemůže dát prachy na něco přízemního, co by pak neobhájil před šéfem, komisí nebo rovnou ministrem. Musí je dát na něco, co vypadá obhajitelně. Lesbičky na výletě do Británie - super, máme LBTG, film o disidentech - super, film o tom, jak jsme dělali punk proti komunistům - super, film o tom jak po starý bréce ještě pálej chlapi - super. Scénář, kde jsou všichni chlapi blbí - super. Scénář napsala havlova milenka, kohoutova dcera, populární influencerka. Super. - To se všechno dá obhájit. Možná to nic nevydělá, ale správně jsme to vybrali.

      Plat producenta a režiséra je součástí rozpočtu, takže producent ví, že zaplacenej bude.

      A.P.

      a tak dále a žije se z toho.

      Vymazat
  7. Hele, ale pořád máš aspoň teoretickou naději, že příště si vybereš ten bezproblémovej kousek (i když s tou genederovou nespravedloností to je pravda, takže asi spíš ne). Já to absolvuju vždycky za oba a stejně bych si nevybrala. Jeden sice všechno v pořádku, ale nemluví a neprojevuje se. Druhej zas mele a projevuje se až moc, ignoruje úkoly a odmítá se učit takovou zbytečnost, jako je násobilka. Ale doma to prezentujou stejně, jako ti vaši :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky bych mohla jít příště za schůzky. Jen si tak sednout do kavárny, poručit si dvojitý macchiato a limču a relaxovat. Pak bych přišla s úsměvem domů a nechala druhý den děti vysvětlovat, proč nepřišel jejich zástupce na schůzky...

      Vymazat
    2. Psice, ale to je genialni plan! Jen at si to ti mali hadi zkusi vyzehlit sami!

      IK
      Ps: zda se ze nove ziskane pratelstvi se socialni pracovnici se bude hodit!

      Vymazat
    3. To si piš ke jménu:

      Psice, vynálezkyně chození za třídní schůzky.

      Představuju si tě u toho macchiata jako takovou hollywooskou hvězdu třicátých let, jak olízneš lžičku od macchiata a prohodíš nějakou nezapomenutelnou repliku, jako:

      Dospívání zabere více času než si myslíte.

      Kdybych měla žít znovu, tak udělám zas ty samé chyby. Jen daleko dříve.

      Já na ty třídní schůzky chtěla jít, ale pak mi došlo, že i v baru můžu napsat učitelkám, že jejich žák si zas doma neuklidil, neumyl nádobí a nevynesl odpadky.

      Doktor mi řekl, ať omezím cukr, ale to macchiato je stejně lepší s kokainem.

      To úžasné na životě, je, že se nemusíte učit ze svých chyb.

      A.P.

      Vymazat
    4. A teď, jak si takovou záschůzkovou matku představuje učitelka:

      Jako Courtney Love, jak olízne lžičku od heroinu, natáhne si práska z cigarety a spolu s kouřovou clonou ze sebe chraplavým hlasem vypustí:

      "Moje máma taky nechodila na schůzky"
      "Vytvořte si ty správný návyky, nebo si návyky vytvoří vás"
      "Nikdy nevstoupíš stříkačkou dvakrát do stejný žíly"
      "Osud mýho vlastního dítěte je mi úplně ukradenej. Jsem zlá, zlá holka."

      Vymazat
    5. He he, dobrý.

      Jednou jsem četl jak u Courney někdo byl, přicupitalo k ní takové malé, roztomilé štěňátko a nějak se o ní zezadu otřelo. Ona se otočila a místo aby zjihla a udělala něco mateřského, jen na něj zamžourala a řekla: "Fuck off".

      Její oblíbená hláška byla: "Mám magickou píču. S kým se vyspím, ten se proslaví."

      A.P.

      Vymazat
    6. Nebo taky: S kým se vyspím, ten si jednou prostřelí hlavu brokovnicí. Ale chápu, že marketingově to tak netáhne, jako sláva a dav skandujících fanynek.

      Vymazat
    7. Mně se to teď nechce hledat - kolik jejích milenců ještě žije?

      Vymazat
    8. Teď jsi mě přinul to hledat a zjistila jsem, že její první manžel (James Moreland) vypadal jako jednovaječný dvojče Cobaina. Být blonďák s delšíma vlasama, radši bych se týhle dámě klidila z cesty. Ty žijící radši z hlubin Google nevykopávám. Ona vypadá docela strašidelně po těch plastikách, takže to budou chlapíci, co se jen tak něčeho nezaleknou...

      Vymazat
    9. 1:1 řekl bych. Si mě přinutila hledat, kdo byl James Moreland. Google nabízí dvojnásobnýho vraha popravenýho v lednu 2000 v Texasu. To ráčil být on?

      Vymazat
    10. Ona nikdy nebyla velká kráska, ale byla sama docela umělecká osobnost z uměleckýho prostředí.

      Taková Mary Shelley devadesátek dvacátýho století.

      Ale jejích milenců jsou mraky, takže by na LA musel spadnout meteorit, aby jich většina pomřela.

      Mickey Rourke, Russell Brand, Edward Norton, Noel Fielding jenom pár z herců. Pak plno muzikantů.

      Ještě vypadá OK, ve srovnání s Michaelem Jacksonem s odendávacím nosem a podobnejma.

      Ukrajinky s napíchanejma rtama jsou horší.

      Ale její milenci museli mít pro strach uděláno i před operacema.

      Jo, ta Shelley měla mimochodem manželovo srdce v šuplíku do konce života.

      A.P.

      Vymazat
  8. Já jsem si zase - trochu mimo pedagogickou mísu - vzpomenula na Betty MacDonaldovou a jak když šel její Bob vypůjčit knížku, dotyčná slyšela vše a vytasila dokonce 2 detektivky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo, tak konkrétně z toho mám totální okno. Ale! Nenosila ta knihovnice takovou sešlou vestu, do který si furt utírala brejle a nejedla karamelky, který nazývala "kramely"? Pamatuju si z tý knížky hlavně vizuální scény. Třeba úplně přesně vím, jak vypadala paní Kettleová, její manžel a ten syn, co měl za mlada záchvaty, až zhadrovatěl a zmodral:)

      Vymazat
    2. Jo jo, slzelo jí oko a furt si je utírala - za Bobovy přítomnosti "minimálně". A byla nahluchlá, zatímco Boba s jeho přirozeně tlumeným hlasem slyšela výtečně.

      Vymazat
    3. No jasně, jsem doma!:)

      Vymazat
    4. V jaké knížce od ní to bylo?

      A.P.

      Vymazat
    5. Ty jo, tu knížku jsem četl několikrát a tohle mi vypadlo.

      Budu ji muset přečíst znova.

      Mě se líbilo, jak vařila. V receptu bylo třeba "dáme tam 3 vejce", ona "proč tak málo" a frkla jich tam třeba osm. Aspoň měla pak na co vzpomínat, když za krize pekla buchtu z jednoho vejce.

      A.P.

      Vymazat
    6. Jojo, já mám pocit, že v těch receptech ty vejce lítaly i po 16. Osobně bych se nerozpakovala s takovým nadělením pořádat i stejně velkorysé kuřecí hody, s barákem plným upištěných kuřátek, co si klovou do očí a tenkých nožek...

      Vymazat
    7. No vidíš. Vlastně nyní, v době internetu by jsi mohla pořádat kuřecí zápasy. Oklovaná vychrtlá kuřátka by se tam potácela v cirku a snažila se navzájem zabít.

      Kdyby se na to dalo sázet, tak je za chvilku závislá půlka Asie.

      A.P.

      Vymazat
    8. To jo. Nebo souboje koťátek. Ale kuřátka i koťátka by musela by být ozbrojená něčím ultimátnějším, než jsou ty nedomrlé pařátky a drápečky. Granátky a nášlapné minečky by byly ale už moc i na tenhle blog.

      Vymazat
    9. To je jak gladiátoři. Ti měli tu výzbroj tak vyváženou, že žádný z nich neměl žádnou výhodu. Ten s nejlepším brněním zas měl přílbu, kterou nebylo vidět ven.

      Takže by to bylo slepá koťátka proti chromým kuřátkům. Ještě by to chtělo něco jako kyvadlo nebo pastičky na myši, aby to bylo i trošku technický. Nebo progerický děcko s Alzheimerem.

      A.P.

      Vymazat
    10. Jojo, nebo něco na způsob Hry na oliheň!

      Vymazat
    11. Podíval jsem se na wikipedii o čem to je.

      Když on ten netflix je po netu a já mám net přes karty, tak by mě to sežralo data.

      Ale děláš mu dobrou reklamu.

      A.P.

      Vymazat
    12. Jaktože to tam napsalo v 9.31, když je 10.31?

      To dělá všem nebo jen mě?

      A.P.

      Vymazat
    13. Všem, Google si jede zimní čas. A já s ním souhlasím, taky bych u něj zůstala.

      Vymazat
  9. Jee, jak já bych si přála dožít se konečně zrušení toho debilního nesmyslu.

    OdpovědětVymazat
  10. Asi nemám kapacitu na detailní pročtení všech komentů, ale něco jsem zvládla. Chci teda jen připodotknout, že párek v rohlíku na Míráku jsem naposledy hodila do koše (jak dlouho jsme tam nenakupovali?) a že třídní schůzky ve skutečnosti nejsou povinný.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud už se nedá věřit párkům z Míráku, svět je ztracený.

      Vymazat