středa 3. května 2023

Desetiletá limitka

 

Jestli je nějakej marketingovej trik, kterým si mě prodejci pokaždý namažou na chleba, pak jsou to limitované edice.

Pokaždý mi to připomene našeho nebožtíka labradora, když začala fena od sousedů hárat. Náš Britto zaregistroval od prvního dne a projevoval eminentní zájem. Zdrhačky z domova a rádoby nenápadné postávání za plotem („jen tady něco hledám, nenašli jste tu náhodou mé hodinky?") bylo na denním pořádku. Brzy ztratil veškeré zbytky své chatrné důstojnosti a co za to naopak dostal? Mohl si k ní přivonět.

Potom Asta houpavým krokem odešla, protože přitloustlej labrador na značkových granulích očividně nebyl její typ. Na rozdíl od zrzavýho křížence Péti, největšího pošuka v celý čtvrti.

Přesně po vzoru našeho psa takhle pravidelně nalítávám na limitované zboží v rámci mezinárodních dnů našeho Lidlu. Naposled jsem okamžitě zaregistrovala malinové Shandy, šest malých elegantních lahviček nealko piva s příchutí grenadiny.

Doma jsem si otevřela první lahvičku po náročným pracovním dnu. Seděla jsem na balkóně a olizovalo mě odpolední slunce. Shandy chutnalo přesně tak, jako když pomalu s důrazem na první slabiku vyslovujete tenhle šumivě sametový název. Chutnalo jako americká limonáda, na kterou mě máma vzala jako malou do odstavenýho letadla předělanýho na fancy kavárnu.

Ta buržoazní limoška musela být jen kvůli tomu vysloužilýmu Boeingu děsně předražená i za socialismu. Ale já si ji šetřila, abych ten pocit blaha prodloužila pokud možno napořád. S brčkem v puse a přivřenýma očima jsem se dívala z okýnka tak dlouho, až se trávník přeměnil na šlehačku z mraků a moje tepláky na stejnokroj letušky na služebce do L.A.

Za pár dnů jsem si nenápadně běžela pro další sixpack tekutého flashbacku z dětství a víte, co se stalo? Místo classy Shandy ve stejném regálu zabrala španělská sangria v plastový petce. Sotva jsem si stihla přivonět, a je to pryč.

Podobně se to má s dnešními desátými narozeninami Čičman. Posledních pár dnů jsme byly s Čičman samy, protože Em se Žmurem odjeli na pánskou jízdu. Zjistila jsem díky tomu, že jsme se s Čičman octly v ideálním (ale nejspíš taky v prchavě mihotavém) věkovém průsečíku.

Už je natolik velká, že to výrazně eliminovalo podíl ufňukanosti a záchvatů pláče kvůli čemukoliv. Zároveň ale ještě není tak velká na to, aby předčasně vyrostla z dětského světa (jak se to už zdárně podařilo Žmurovi a neptejte se mě, kdy přesně se v něm zapnul autopilot puberta).

Prostě je přesně taková, jak jsem o ní snila, když jí byly dva roky a při záchvatech vzteku se válela na ulicích v psích hovnech a roztírala si je po obličeji spolu se svými slinami.

Je ve věku, kdy jí ještě není trapný říkat mi klidně 3 x denně „mám tě ráda“.

Je ve věku, kdy si píše přání na papírky a strká si je do kouzelný krabičky s nápisem „splní se“.

Je ve věku, kdy chodí oblečená jako Dan Nekonečný v nejlepších letech a nestydí se za to.

A já ji žeru jako Shandy a s každým novým dnem doufám, že tam zbyde ještě další lahvička znamenitosti i na zítřek. Všechno nej, Čičman!


27 komentářů:

  1. Tak všechno nej Čičman.

    Připil jsem si na ni Cuba Libre z Royal Crown a třtinového rumu Republica.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na zdraví. Škoda, že si s tvým Royal Libre (nebo Cuba Crown?) můžu přiťuknout jen vychladlou genmaichou. Zrovna dnešek by si vychlazený Shandy zasloužil.

      Vymazat
    2. A nikde ho nemají ? Že by jsi si ho nechala poslat z nejakýho poodniku, velkopansky po Wolt a tak. Spolu s pizzou nebo co má Čičman za oblíbený jídlo.

      A.P.

      Vymazat
    3. Nemaji, nevidim ho nikde online. Doufam, ze to cely nebyla jen nejaka moje fata morgana. Snad az nekdy zase prijdou francouzsky tydny, zaleskne se v regalu. A to je na tom v dnesni dobe snadne dostupnosti cekohokoliv to hezky.

      Vymazat
  2. Všechno nej...
    Ať ti Shandy vydrží aspoň do příštích narozenin ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dám vědět, až z něj začne kvasit mladý neklidný víno:)

      Vymazat
    2. Upřímně přiznávám, že ti tiše závidim :-)
      Nějak jsem tohle období u komtesky...nevim...asi jsem blbě mrknul a bylo fuč :-D
      ...ale je taky pravda, že o to víc pak potěší takový ty momenty, kdy zavolá ze závodů a chce si popovídat, nebo se přijde jen tak pomazlit...
      Inženýr do toho správnýho věku dorůstá. A bude s nim švanda... :-)

      Vymazat
    3. Já jsem to u Žmura taky nějak překoukla. Evidentně pod svým roztomile dětským image ukrýval jaderné pubertální tlačítko, které jednoho krásného dne prostě zmáčknul. Ale je fakt, že pak rodič víc docení, když se Ž. někdy přijde přivinout za účelem pomazlení a ne bodré herdy do zad. Nebo když někdy nelže o škole.

      Vymazat
    4. Myslim, že lhaní o škole je ještě docela dobrej sport... :-D
      ...jestli teda předmětem těch lží neni tvrzení, že tam fakt chodí...
      ...nebo že o tom mrtvym spolužákovi nalezenym v několika popelnicích po širšim centru města nic neví...

      Vymazat
    5. Je to jeste na vyssim levelu - ze se o tom mrtvym spoluzakovi v popelnicich ani nedovim.

      Vymazat
    6. No ale to je přeci I-DE-ÁL-NÍ!
      ...tedy pokud řečené neznamená jen to, že se o ní dozvíš poslední...

      Vymazat
  3. Cicman, vsechno nejlepsi!

    Psice, pro tebe mam ujisteni, ze i za rok to bude dobry, prusecik je spis prunik a jeste chvili vydrzi a je to vlastne cim dal lepsi :))) pripijim i tobe ke zvladnute druhe petiletce!
    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK, díky - a díky za ujištění. Ono to ani se Žmurem samozřejmě není blbý, právě naopak! Jen už to není sentimentálně dětský.

      Vymazat
  4. Tohle tedy byl velmi netypický žánr! Dojemné, velmi dojemné. Tedy se taky připojuju ke kolektivním přáním všeho nejlepšího a ať vám idyla drží :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Diky! Treba je to jen zacatek jedne dojemne hezke ery. Rekla by Psice, kdyby doma nemela jeste vykvetajiciho pubertaka.

      Vymazat
  5. Krásné :-)
    Taky se přidávám ke gratulacím.

    U nás zanedlouho starší bude slavit dvacátiny, ani se mi nechce věřit, jak děsně to uteklo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dvacatiny - to je zatim mimo mou predstavivost (stejne jako desetiny jeste pred par lety:). Tak vsechno nej i k vam!

      Vymazat
  6. Přidávám se s gratulací. A limitované edice využívám při prodeji svých fotek :-).

    OdpovědětVymazat
  7. Psice- 4 baliky shandy dnes ve vyprodeji v Lidlu- chces? Jedu smer praha, na hlavnim nadrazi si ji musis vyzvednout sama!

    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sakra, já jsem do pondělka pryč! IK, radši se tomu úplně vyhni, ať na tom nezahoříš jako já a pak nevymetáš do další francouzské sezóny všechny Lidly v republice!

      Vymazat
  8. Všechno NEJ oslavenkyni! Přesný, naprosto přesný. Tady je to nachlup stejný. Tak ať ještě chvilku trvá, než houpavým krokem odejdou za nějakým tím Péťou ... .

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne! Vim, ze jsem si na tohle prirovnani nabehla sama v textu, ale tohle mi prosim nedelej - do presnych detailu jsem si vybavila, jak Peta pozdeji sedu u nas v kuchyni a propleta si s ni nohu pod stolem. A at to vydrzi i u vas:)

      Vymazat
    2. Péťa je výhra v loterii.

      Taky to může být Abdul, Mbemba nebo Vasil.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jeste budu nakonec rada, kdyz to vyhraje jeji slepa laska ke konim a v kuchyni se nam rozvali statny valach.

      Vymazat
  9. Zapnuté pubertálne tlačítko môjho syna: Mamííí, nestrápňuj ma!!! Tak som mu vysvetlila, že jedinou úlohou môjho života v jeho puberte je STRAPŇOVAŤ HO! Nič iné totiž nemám ani na práci. A keď neprestane blbnúť, tak pri najbližšom nákupe nohavíc, zarevem na celý obchoďák, či ho tie nohavice netlačia v rozkroku. A tlačítko sa vyplo :-D

    OdpovědětVymazat