čtvrtek 1. února 2024

Kostarika: Pura vida a tajemství streetfoodu

 

Kouřící bůh Maximón je sice z Guatemaly, ale pěkně vystihuje místní náboženskou fusion a podle mě by měl slušný šance expandovat jako modla do celý střední Ameriky – kdyby na to měl ambice. Ale nemá. Stačí mu zásoba doutníků, rumu a obdivu místních. Tady je totiž i nesmrtelnej život krátkej, tak proč se nudit v ráji. Zvlášť, když už se v jednom narodíte i za pozemskýho života.

Maximón je sám o sobě fusion. Vznikl totiž z mayských bohů, Jidáše, svatýho Petra a španělskýho conquistadora, což mu dodává oproti tradičním božským vůdcům nepopiratelný koule. Jen si představte ten večírek, co předcházel jeho početí.

Však je taky jeho soška oděná do nejfajnovějšího hedvábí a v puse má tlustý cigáro. Maximónův příbytek zdobí ovoce a pestrobarevný elektrický blikátka. Když se mu chcete zavděčit, mezi jeho nejoblíbenější obětiny patří cigára Payaso a rum Venado. Pokud od něj potřebujete splnit svý tajný přáníčko, přece nebudete šetřit na nekvalitním kuřivu a laciných lihovinách.

Po svým boku má Maximón figurky svých ochránců a až na konci jeho týmu bodyguardů místní postaví figurku chudáka Ježíše a křesťanských světců. Jestli znáte ten klasicky ztrápenej ježíšovskej pohled, tak teprve tady, ve svatým doupěti Maximóna dává smysl, pokud tedy máte smysl pro sarkasmus.

O letadle jsem vám už vyprávěla ústřižky v komentářích a ani s několikadenním odstupem jsem nezměnila názor na to, že nejlepšími společníky aviatického neurotika jsou vřeštící mimina a zapařenej zadek staršího pána na vedlejším sedadle, kterýmu neříká pane ani žádnej deodorant. 

V týhle sestavě se smrt po pár hodinách stane vaším objektem touhy – holkou, o kterou usilujete, ale ona o vás nejeví sebemenší zájem. Nestojíte jí ani za škádlivý turbulence a jestli si pro někoho přijde, bude to ten chlap vedle vás, kterej umře na akutní příhodu zpocenosti.


Národní heslo Kostariky je „pura vida“, čistý život. Sedne. Ať je to plavání v divoký řece, sprcha pod vodopádem, mravenci v toastu ke snídani nebo místní, co snad ani neumí bejt nasraný. Po třech dnech jen namáhavě lovím v příslušných mozkových závitech heslo do notebooku. Ty strašně důležitý pracovní věci, co jsem s nima stresovala před odjezdem? Žádný nejsou.

Největší ranec jsme utopili v letenkách a za půjčení auta, zato tady už jedeme ve standardu odpovídajícím námezdním dělníkům z Hondurasu. Reporty z resortů nebudou, zato vám můžu říct něco o místním streetfoodu.

Malý voňavý bistra se tu jmenují sodas, podle toho, že nemají licenci na prodej alkoholu. Takže ke svýmu poctivýmu burritu dostanete maximálně krystalicky ledovou limču, ale o nic jinýho ve 28 stupních stejně nestojíte.

Nejlepší sodas na světě jsme objevili kousek od kakaový plantáže v místní střediskový vesničce. Byla tak málo turistická, že když šel Žmur ráno „pro rohliky“, tak se k němu na cestě přidala místní babička a celou dobu až do suproše do něj hučela něco španělsky. 

Žmur se jen usmíval a přikyvoval, protože tenhle jednostranný styl komunikace zná už od mý mámy – a spolehlivě to zabírá na všechny starší ženský napříč kontinenty.


Večer jsme šli po treku do tý místní sodas, hladoví jak vlčáci. Babička kolemjdoucího Žmura identifikovala ze své tropické zahrádky a přivolala celou rodinu, abychom si mohli všichni navzájem zamávat. Pura vida.

No, ale to vlastně pořád nevíte to nejlepší o tom bistru. Šéfuje tam takovej kulaťoučkej chlapík spolu se svou ženou a je to pro mě nejlepší model gastro byznysu. Nemluví totiž anglicky.

Takže na nás kulometnou španělštinou vybalí, co má ten den v lednici. Dokážeme z toho odvodit tak čtvrtinu. Pán se podrbe za uchem a řekne nám v překladu „Chmmm, jak tak na vás koukám, to by vám mohlo chutnat tohle“ a zmizí u sporáku, aby vám osmažil kousek banánu. Strávnící jásají, což mastršéfovi dodá další inspiraci.

„Vím, že mi nerozumíte ani za mák, ale mám tady staženou vopici, libovoučký masíčko. Tak já vám z těch banánů udělám bramborák, na to dáme tu vopici a posypem to sejrem, co myslíte? Tunou sejru a majonézy.“

A žádný vodfláknutí, ten pán s láskou maže každej kousíček fazolovou pastou a až dojemně pečlivě aranžuje koriandr. Pak běží do domku naproti, protože si vzpomene, že mu na stromě rostou nějaký šílený plody, který musíme ochutnat – tak nám je oškrábe a naservíruje. Teprve pak se svou ženou opře o sporák, založí si ruce a spokojeně se dívají, jak to do nás všechno padá.

Uznejte, nedali byste si radši tohle, než předvídatelný knedlo-vepřo-zelo z meníčka? Navíc žaludek a střeva se tváří, jakože oukej, ještě přidej, neboj se toho! Jedinýho, čeho se bojím, je nadváha, která je místním standardem (zkuste jíst měsíc všechno smažený, s fazolema, nachos a kýblem majonézy…).

Zas musím říct, že se tady místní pupky, zadky a stehna nosí hrdě. Zatímco v Ománu jsem si připadala podle odsuzujících pohledů místních žen oblečená jako děvka, i když jsem byla zahalená od ramen až ke kotníkům, tady prakticky neexistují kombinace, co by mohly někoho urazit. Vážíš sto kilo a nosíš tygrovaný šortky a neónově růžovou podprdu? Oukej, ještě přidej, neboj se toho!

Pro dnešek už přidám ale jen pralesní vodopád, ve kterým se můžete koupat úplně sami a nahatý. Pura vida!



Streetfood na přání


Hledej štěně





29 komentářů:

  1. Moc pěkně to všechno popisuješ.

    Ty tortily na burritos tam dělají domácí, že?

    Jestli si nebudeš připadat moc divně, tak můžeš nějaký to jídlo vyfotit (když už skutečný produkt nejde poslat majlem jako příloha).

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě nevím, jestli jsem to schopná poznat. Tu tortillu přebije její obsah.
      Tak jo. Přidám sem pak nějaký gastro porno, až za pár dnů vylezeme z pralesa. Tady si vaříme, a to asi ani vidět nechceš:)

      Vymazat
    2. Spíš asi uvidíš, jestli si je tam dělaj sami (což asi bude) nebo je tam někde vystřihávají z plastovejch obalů.

      Ja jsem si je tady kupovával v Lídlu, až jsem si jednou přečetl složení a oni tam přidávají glycerin (E422), který v malém množství ani není jedovatý.

      A.P.

      Vymazat
    3. Ja je kupuju taky v Lidlu, ani jsem nevedela, na cem si pochutnavam.
      Ale zatimco v Lidlu maji bily a celozrnny, tady je to v supermarketu asi 20 druhu ruznych barev a velikosti.
      Primo do kuchyne v sodas vetsinou videt neni. Jen vykukujici statnou zad kucharky.

      Vymazat
    4. Byl jsem dnes v Bille, byl tam balíček tortil, ze zvědavosti jsem kouknul na složení a to E422 to má taky. Ale byl jsem tam pro Karlovarský knedlík v akci, protože za 25 korun mi to přijde akorát. Asi nejsem sám, protože je měli všude vyprodaný.

      Ale zjistil jsem, že je v Praze plno Buritto Loca restaurací, jen jsou mexické. Takže to bude asi něco jako když Belgičani a Švýcaři shovívavě poslouchají, jak si ti druzí myslí, že také dělají čokoládu.

      Jo, to by vlastně mohli mít v Kostarice taky. Krámky, kde ti umelou kakaové boby na pastu, plus asi tak milión růných přísad.

      A.P.

      Co hadi? Už umíš hadí polívku?

      Vymazat
    5. ...a nemá v sobě ten knedlík glycerín taky? Možná je to takovej univerzální elixír mládí pro všechno jídlo, co má zůstat vláčný a neokoralý.

      Stánky na čokošku jsem tady neviděla, ale při jednom treku jsem ochutnala nepraženej kakao bob. Je bílej a hnusnej. Nejzajímavější na něm je fakt, že když ho vyplivneš, tak už to sousto není bílý, ale jedovatě fialový. Asi nějaká reakce enzymů ve slinách, dál jsem to nezkoumala.

      Hada viděl jen Žmur - hnědýho a dlouhýho, co mu proběhl před nohama. Jinak se tu hadi vůbec nevnucují, ale dnes přejíždíme do oblasti, kde ti kradou věci opice a nosálové.

      Přidala jsem fotku streetfoodu - smažená ryba, bramborová kaše, rýže, těstoviny a nesmí chybět ani černý fazole. Úplně klasicky by k tomu kuchařka přidala ještě hranolky.

      Na druhý fotce je potom hygienický zázemí, kde si můžeš odmastit své všechny tělesné části zasažené obědem.

      Na třetí potom štěně náležející k podniku.

      Vymazat
    6. Jinak ta kakaová plantáž, ze který jsem pokradla bob, patří německý čokoládovně. Člověk by tu úplně čekal ještě německý vlčáky a uniformovaný strážce, ale široko daleko nikdo. Jen pozorní a vševědoucí hadi.

      Vymazat
    7. Tak ta fotka ryby s přílohama je pecka.

      Všude dietologové varujou, jak se nemají jíst škroboviny se škrobovinama (Typicky chleba s bramborovejma lupínkama v Británii nebo bageta s hranolkama ve Francii) a tady jsou bezelstně rovnou tři a i ty hranolky tam chyběj jen protože nebyly žádný po ruce.

      Možná, když jsou po okolí Němci, tak jejich karma dělá, že lidi pro jistotu víc jedí, protože co kdyby zas Němce napadlo dělat ostatním odtučňovací kůry v táborech štíhlosti. Jak jsme na tom my s Němcema na severu, jihu a západě? Druhý nejtlustčí v Evropě.

      V knedlíku glycerin asi není, ale radši se na to podívám. Korporáty jsou v tomhle směru nesmírně kreativní. V hranolkách v mekáči má bejt až 52 aditiv. (To malej génius na americký střední, co zrovna vyhrál chemickou olympiádu, vymyslí nový aditivum, zajde na ředitelství McDonalds a oni to automaticky do něčeho přidají, jen aby věděli, co to s lidma udělá.) - Jen čerstvý jídlo aditiva nepotřebuje. Tomu stačí být čerstvý. (Asi jako Erbová nepotřebovala silikon do prsou, když už je měla tak velký. - Kéž by si dala příroda stejnou práci i s jejím mozkem.)

      Normálně se z glycerinu dělají mejdla, kosmetika, olej do lamp a když se smíchá se silnou kyselinou dusičnou, tak i nitroglycerin a ten po smíchání s jílem dává dynamit.

      To hygienický zařízení je super. Připomíná mi to putovní tábory mého dětství a rána tam, a kdo ví, jestli se tam nedá improvizovaně vyčistit nějaká hnusná, páchnoucí sraženina až na sněhobílý prášek štěstí a radosti, co londýnským právníkům pomáhá při pracovním nasazení.

      Štěně jsem našel. Kousek od spodního pravého rohu.

      A.P.

      Vymazat
    8. No, jak jsem psala, místní typické proporce jsou zadečky, bříška, stehýnka, a to nezávisle na pohlaví. My už ty hranolky aktivně odmítáme, na to se pak obsluha vždycky překvapeně přeptá, jestli to myslíme vážně a za závěsem kuchyně si pak asi šuškají, že jsou ti podvyživení Evropané poco loco.

      S tím Mekáčem stopro. Stačí se podívat na toho jejich šášu - to je něco mezi Johnem Wayne Gacy a Mengelem.

      Chtěla bych vidět nějaký jeho zápisky z klinických studií, například - do ranní dávky muffinů na pobočce přimícháno 20 gramů arzenu.

      Výsledky: Žemle vydržely být měkké celé tři týdny místo obvyklých dvou. Stálí hosté: Tlouštík Gary bez viditelných znaků otravy, Margaret působila na druhý den otráveněji než obvykle. Pod friťákem nález dvou mrtvých krys a jedna matka přitáhla zvracející děcko. Dali jsme mu poukázku na Happy meal zdárma a vykopli. ------------------
      Poznámka pod čarou: do Happy mealu přidat 50 gramů glycerinu a matce dát poukázku na kávu, aby se vrátila poreferovat výsledky glycerínového experimentu.

      A pak samostatná publikace s názvem Dětská oslava.

      Vymazat
    9. Přede dvěma dny dávali v TV TO, podle Stephana Kinga. Tam je taky strašidelnej klaun, to hlavní zlý, proti čemu ta děcka bojují. Hned jsem myslel na klauna od McDonalds, když jsem ho viděl. To městečko vypadalo, jakoby tam někde stranou měli vlastní verzi Ostravskejch lagun.

      Ještě bych ty tvý pokusný jídla pojmenoval Very Happy Meal Iggyho Popa. Big Mac Alice Coopera. Salát Marie Curie-Skłodowské. Káva Maryši Vávrové. Milkshake Peta Dohertyho. Koblížek primátorky Vaňkové.


      Jen Perníkové cappuccino se prostě už líp pojmenovat nedá.

      A.P.

      Vymazat
    10. :))) A Mac Fluory místo Flurry - jako testování vlivu halogenů na lidský organismus.

      Vymazat
  2. Psice, Vase cesty me zacinaji fakt bavit. Zmur je dobrej, Dlouhonozkq by sama v nezname destinaci nesla. Kudrlinka ve svych 5 letech naopak jo :)))

    Nejaky jidlo na ktere nezapomenete? A co si vozite jako suvenyr? ( ted doufam ze nereknes pohlavni chorobu a podkozni parazity)

    Ik

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK, Čičman by sama nešla ani za nic. Jednak by se styděla a jednak její orientační smysl dosahuje do záporných hodnot, takže je schopná se ztratit i na rovný trase. Žmur v tom má svý zájmy - může si za odměnu koupit něco pro sebe - samozřejmě něco šíleně přeslazenýho a nezdravýho, přesně podle místního gusta:)

      Nezapomenutelný jídlo byly asi ty bramboráky z plantainů. A pak taštičky v jiný sodě, který byly tak mastný, že se divím, že můj žlučník nakvašeně neopustil palubu.

      Ale odlítáme až 12.2. - tak se určitě najde ještě dost významných gastro zážitků. Jako suvenýr mají děti šutry z divoký řeky, kde jsme plavali na způsob uprchlého Gastona ze ZOO při povodních, co doplul až do Německa. A hlavní suvenýr budeme my osobně, aspoň pro moji mámu, která téměř na všechny zaslané fotky odpovídá: "a je to bezpečné? a jsou tam hadi?"

      Vymazat
  3. Ty zníš tak okouzleně, že se nad tím článkem úplně dojatě usmívám. Nádhera! Užívejte a pak nám trochu toho klidu a pohody dovezte zpátky - tady bychom je všichni taky užili :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusíme to vakuově zabalit a čichat, až se vrátíme do mrazů, korporátů a sídlišť.

      Vymazat
  4. Odpovědi
    1. Tak to jsem tady snad v puvodni papirovy podobe uz ani nezahlidla. Hraje se na ne jeste?

      Vymazat
    2. Určitě... :-)
      Ovšem otázkou samozřejmě je, zda tahle kultura do Kostariky dorazila :-D
      ...tak zabal místní atmošku do pytlíčku a rozdávej jí kámošům po návratu domu...

      Vymazat
    3. Hele, když jsme u pytlíčků, tak se prý Kostarika stává významným překladištěm kokainu z jihu, ale na tyhle suvenýry nehraju, psát o místním vězení jako nová Tereza z Pakoše se mi nechce:))

      Vymazat
    4. Ani jsem původně netušil, já bezelstná duše, jak lze ten "pytlíček místní atmošky" pěkně interpretovat. :-D
      Víš co, bude stačit pár fotek... :-D

      Vymazat
    5. V reality show "Strážci hranic" ukazovali nějakou Kanaďanku bělošku, co přiletěla do Austrálie, jak jí kontrolovali kufr. Nakonec ji pustili bez zatčení, ale v kufru, co jí půjčila její máma (vlastní máma, všímáte si) našli stopy kokainu nebo heroinu. Naštěstí tam máma nenechala ani pytlíček, ale že jí ten kufr prozkoumali skrz naskrz, ale uznali, že pasažérka sama tam nic neveze.

      No a druhá věc, kde byl stěr pozitivní, byla flaška nějaký limonády, co si koupila na letišti. Na tom zas byli amfetaminy. Naštěstí uvnitř to bylo beze stopy, tak, tak uvěřili, že na tom letišti na to sáhl někdo, kdo to měl na rukou.

      A.P.

      Vymazat
    6. Máma jednou jela busem k moři (už v důchodu) a na sedadle vedle s ní jela "tanečnice", co si tam jela přivydělat a přímo v tom buse si dávala lajnu bůhvíčeho a jako slušná spolucestující nabídla i mámě.

      Máma si prý nevzala, ale celou cestu prý prokecaly, protože to prý byla taková milá podnikavá holka. Možná jsem měla celý mládí nějakou divně zkreslenou představu o tom, co by máma chtěla, aby ze mě bylo.

      Vymazat
    7. Pochybuju, že tvá máma měla plně promyšlený, co by z tebe chtěla mít. Dost možná ji ani nenapadlo, že dítě máš učit to, co jednou jako dospělá bude potřebovat.

      Mámu asi nemůžeš brát úplně vážně.

      Z vás dvou jsi ty ta dospělá a ona ten mentální capart motající se u nohou, co se vdá za prvního kolemjdoucího, jen aby trumfla sestru.

      A.P.

      Vymazat
    8. Jo, měla, od mala jsem se musela učit němčinu a chodit na balet a rytmiku. Akorát jsem nepochopila, že ten balet mně má jen uvolnit kloubní spojení, abych mohla u tyče v příhraničním bordelu líp rozhazovat nohama.

      Vymazat
    9. Já jsem pochopil, co to znamená "tanečnice," ale chápe to do všech detajlů i tvoje máma? - Mojí mámě by to dost možná nejspíš vůbec nedocvaklo a bejt v tom autobuse, tak možná uslyším radu, jak mám bejt společenskej a se slečnou si pěkně povídat. V jejím světě se tihle lidi vyskytujou jen v americkejch seriálech nebo ve zprávách na NOVĚ.


      Mimochodem:
      Četla jsi wikipedii Medy Mládkové? V roce 1941 se vydala dělat "tanečnici" v Klaipėdě (tehdy Říše, dnes Litva) a pak do Vídně a získala tak "sebevědomí a nezávislost". Mám podezření, že tehdy tam všichni milovníci tance chodili oblečení v uniformách důstojníků Wermachtu nebo SS. S takovejma kamarádama pak chudák holka získá sebevědomí a nezávislost raz dva.

      Konec války prožila v Praze (kam zdrhla z Vídně před Rudou armádou) a viděla tam "brutalitu spojenou s vyháněním Němců". Ne, že by žádná nebyla, ale v Litvě zabili za holokaustu asi 200 000 židů a podobně ve Vídni. To Meda neviděla.

      A.P.

      Vymazat
    10. Myslím, že máma věděla. Jen se jako slušná dáma neptala na detail. Anebo se ptala i na detail, ale jako slušná máma o tom pak nevyprávěla mně.

      Chudák Meda. A ona to myslela dobře. Jen si tak trochu tančit, pít víno, milovat se, však ona ta válka brzy přejde (a člověk se probudí na té správné straně postele).

      Vymazat
    11. Jestli to věděla, tak je to fakt děsivý. Takovým tím divným zpětným způsobem, kdy to je dávno pryč, jak událost v předminulém čase, takže není čeho se děsit, ale zároveň je to děsivý, jak blízko to člověka minulo a o co vlastně šlo, až si člověk musí sednout z toho šoku. (Až z toho mám takovej konstelační feeling).

      To tancování u tyče mi připomnělo dceru Růženku od Ivany a Pavla od Třeštíkový. Ta taky tancovala u tyče. Hezky, ale u dcery bych si to zrovna nepřál. Jak jsem to hledal, tak tam někdo psal, jak jí tatínek zařízl vysokoškolský ambice větičkou "Halamkovi nikdy na žádný vejšky nechodili." Brrr.

      Ještě, že Meda měla Vaška, se kterým si museli rozumět.

      A.P.

      Vymazat
  5. Tak vopici s banánovým bramborákem, sejrem a majonézou bych si taky dal. Zřejmě kostarická Magdalena Dobromila, ne?

    OdpovědětVymazat