neděle 18. února 2024

Requiem za spodní šestku

 

Víte, co by se mělo zakázat? Návraty z dovolených a časový pásma, protože z toho nikdy nekouká nic dobrýho.

V Kostarice je o 7 hodin míň, takže když jsme se v úterý vrátili někdy kolem 4 odpoledne domů (samozřejmě bez kufru, který si dopřával prodloužený volníčko na zavazadlovým pásu v Curychu), tak jsem šla s pocitem hrdiny ještě na večerní tréning. Jet lag? Prosím vás, to je jen pro děti a vořezávátka…

Názor jsem změnila ve středu v 7 ráno, což bylo v mým osobním časovým pásmu jako vstávat a jít do práce o půlnoci.  Ten den byl jak v životě čerstvého lobotomika – můj mozek mezitím z oblíbených záložek vyřadil skoro všechny hesla i tváře kolegů a ušklíbal se dokonce i nad obědem v 5 ráno. Tenhle den jak kamínek (ze hřbitovní prsti) dokonala plánovaná preventivka u zubaře.

Ale ještě moment, tohle téma potřebuje vsuvku na téma moje zuby. Tady ji máte:

Kdybych se svý kariéře věnovala jako mým zubům, tak už řídím tři firmy a dva soukromý tryskáče. Mít v pořádku zuby u mě byla tak trochu pubertální vzpoura (to koukáte, proti čemu všemu lze revoltovat, co?) a trochu experiment, jak daleko můžete přečůrat genetiku.

V obou větvích naší rodiny měly svoje zuby tak maximálně školáci, babička už na svý svatební fotce hrdě ukazuje světu svou fungl novou protézu. Posílena rodinným prokletím mi máma neustále kladla na srdce čištění zubů – až jsem si je fakt začala čistit dvakrát po sobě a nechala si je srovnat. Máma mě pak rodinným návštěvám předváděla jako novýho otroka na sklízení bavlny: „Podívejte na ten dokonalej oblouk! Všechny zuby pravý!“

Mám čtyři plomby, převážně z dětství. Na preventivky a dentální hygieny chodím 2 x ročně, používám fluoridový želé, mezizubní kartáčky a zubní trysku a je mi to k čemu? Konec vsuvky.

Asi před pěti lety jsem si nechala jednu amalgámovou plombu z dětství vyměnit za bílou (slibte mi, že tuhle kravinu nebudete opakovat). Tehdejší zubařka mi to udělala blbě, zanítila se mi zubní dřeň a spodní šestka zanedlouho umřela v takových bolestech, jako když vás srazí motorka a vy čekáte další 4 dny na kraji chodníku na smrt a můžete si na to vzít tak maximálně Ibalgin.

To bylo poprvé a naposled, co mě bolel zub. Novej zubař nebožce Šestce vyčistil kanálky a hermeticky ji uzavřel, takže mám od tý doby v puse zdechlinu, co se ale navenek tváří zdravě a angažovaně, stejně jako já v kanceláři.

Novej zubař při preventivkách taky přehnaně opatrně kontroluje Šestčin rentgen, což připadalo jako předposraný i mě – co se může na mrtvým zubu pokazit, žejo. 

A ono může, například to, že ta hermetická náplň v něm přestane těsnit a kdesi dole pod zubem si mezitím bakterie udělají novej Klondike.

„Haló, nespíte nám tady?“ probudil mě to odpoledne neklidný hlas zubaře právě včas, protože jsem na tom položeným křesle zvolna upadala do dřímoty. „Máme tady problém“, mračí se nad mým rentgenovým snímkem.

Abych to zkrátila, buď můžu zaplatit zhruba desítku za reendodoncii, což je poslední pokus, jak Šestku zachránit. Úspěšnost tohoto zákroku je průměrně 60 %. Takže je to stejný, jako si o tu desítku zahrát skořápky - jen v případě prohry platím za další řešení hned a v případě výhry se to může znovu podělat kdykoliv, takže zaplatím za další kolo stomatologických zásahů až později.

Anebo můžu jít rovnou do můstku nebo implantátu, oboje tak nějak v ceně ojetýho auta. Asi dozrál čas splácet dluhy genetice. A ušlý zisky zubařům.

Vlastně jsem ještě zapomněla na třetí možnost:
Vyřešit si to sama!


100 komentářů:

  1. Která to je? Vlevo dole nebo vpravo dole?

    Já jsem měl šestku vlevo dole. Spravil mi ji zubař na vejšce, moje první plomba. Po šesti letech praskla. Začalo to bolet naplno zrovna při zkouškovým na další škole. Tak jsem šel místo zkoušky k zubaři. Po pár letech váček, takže vytrhnout a nakonec implantát. Ten drží.

    Dvakrát špatný zubařky, jedna postarší usnula, když jsem tam přišel na domluvenou schůzku. Plomba, co mi udělala, vypadla po pár měsících. Další zubařka, u který jsem byl poprvé, ta tam se sestrou nade mnou probíraly jejich životy jak nad kafíčkem. Plomba taky vypadla po pár měsících.

    Známý zas kdysi zubař vytrhal všechny stoličky asi v 35. Prej tam byly kazy nebo co, ale nejspíš to byl jen hajzl, co si dělal kšeft. Jo a jedna slavná příhoda v TV byla o tom, že si nějací burani, co okolo zubařský školy ani neprošli, jen tak koupili zubařský vybavení a začali ordinovat a pár lidem zkurvili zuby, než se na to přišlo.

    Nejvíc fascinující jsou zuby Karla IV. Ten měl lebku s plným chrupem, i když umřel v 62 a byl po tom souboji jinak dost pochroumanej. Naproti tomu v Britským museu mají lebku Egypťana, co měl taky někde u stoliček rozežranou díru v čelisti. Taky nějakej zánět. Ten musel chudák trpět jako zvíře. Egypťani měli špatný zuby, protože mleli mouku na pískovcovejch kamenech a písek šel do jídla a moc se jim obrušovaly zuby. Podobně z Mayaema v Mexiku.

    Zkažený zuby měla Královna Alžběta I a její šlechtici, kvůli cukru z třtiny v Karibiku. Úplně černý. Tehdy to šlo tak daleko, že když měl nějakej bohatej šlechtic náhodou zdravý zuby, tak si je alespoň nechával barvit načerno, aby ukázal, že patří k nim a má na zkažené zuby.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to levá šestka, jak ta tvoje. Při těchto příležitostech se mi otvírá kudla v kapse při pomyšlení, že jsem tam mohla mít doteď starej (hnusnej, nezdravej, nojono) amalgám a nemusela bych nic z týhle anabáze vůbec řešit. Podle novýho zubaře tu plombu dala už moc hluboko a bylo to zbytečný do toho bezdůvodně vrtat.

      Nejhorší zubařku jsem chytla při stěhování do Prahy. Ta mi na vstupní kontrole našla 5 kazů, což mi bylo divný, tak jsem se objednala jinam a nic z toho kaz nebyl, byly to pigmentace od kávy a čaje. S takovou bych měla klapačky do 5 let.

      Nejlepší zubaři zas prý byli odedávna Arabové - tam to bylo potřeba řešit odedávna stejně jako v Egyptě, ale Arabové si ty zuby zkazili hlavně na datlích.

      Replika Karlovy mocné čelisti je v čestný vitrínce na recepci mýho zubaře. Normálně se z něj stal takovej patron všech dentistů, na rozdíl od ortopedie, tam by si jeho omlácený a křivě srostlý kosti do vitrínky asi nikdo nedal.

      Vymazat
    2. S tím, co se mu stalo byli asi i ti ortopedové skvělí, že ho dali dohromady. Jen si představ, jak by to skvěle vypadalo: "Klinika Sova a Štrosmajer, od roku 1350. Nedokážete se potlouct tak, abychom vás zas nedali dohromady."

      Mě našli kazy na střední, odmítl jsem ošetření a příště už tam nebyly. Pak jsem se ptal daleko později nějaký zubařky, tak říkala, že kazy se taky můžou samy uzdravit. Když bakterie vymřou, tak ono se to pak zase mineralizuje vápníkem z vody. Na tom stojí ta terapie ozónem. Už aby dělali implantáty z kmenových buněk.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jako dohromady ho nějak dali, to jo. Ale to měl víc štěstí než rozumu on i doboví felčaři. Stačila by blbá infekce a s nějakou směskou kontryhele, mandragory a třísky ze šibenice na vršku by byli namazený.

      Ale pokud si nechceš dát jako slogan nemocnice "přežijete naší péči navzdory", tak Karlovy kosti nový pacienty z vitrínky zdravit prostě nebudou.

      Vymazat
    4. Já mám taky kamaráda, kterej stál za touhle teorií, že bakterie umřou a zuby znova srostou, ale zrovna u něj se žádný Lurdy nekonaly. Jeho bakterie ten zub sluply od korunky až ke kořenům.

      Vymazat
    5. No, oni když ti začnou bakterie žrát zub, tak si napřed změkčej sklovinu a protáhnou se dovnitř, ale zub jako celek zůstává celej. Takže v tý době se ty bakterie dají zabít a remineralizuje se to. Jak už tam udělají skutečnou díru jako u tvýho kamaráda (nebo mě), tak to pak už nedoroste. Ono by to asi šlo, kdyby se tam dal kus vápence stejný velikosti, protože by do toho ty buňky prorostly (ale tvaruj vápenec na nepravidelnou díru v zubu). S kostma se to taky dá udělat, třeba při plastikách, ale tam je to jednodušší.

      No, oni na Karla IV, myslím použili med, kterej je někdy přírodní antibiotikum, ale na fakt blbou infekci by samozřejmě neměli. Znáš U Brabantskýho krále? Tak tahle ortopedie by mohla bejt hned vedle, aby to bylo stylový. Když se jde v tý uličce, co je Parlament, tak naproti je barák, kde mají současně gynekologii a psychoterapeuty. Ještě by tam mohli mít kadeřnictví, butik a nehtové studio.

      A.P.

      Vymazat
    6. U Brabantskyho krale neznam, ale podle popisku tam maji byt kejkliri, fakiri a zebraci, to asi vyhledove budu potrebovat, abych jim mohla hazet sousta pod stul a u toho klit ty nejhorsi starocesky nadavky.

      Jednou jsem cetla Sebka na misi v Sudanu a ten zas popisoval, jak leci zlomeniny mistni samani. Jednoduse ti tu kost dobijou na kasi a kdo ma prezit a chodit, ten to da. Predstav si, jak ti to udelaji tady a poslou te domu s tim, ze se uvidi, jak mas velkou vuli do zivota.

      Mozna chudaka Karla nakonec ty zuby zachranily, protoze i kdyz byl na cimprcampr, porad se u toho dovedl slusne najist masa a ne jen namocenyho chleba. To se ve stredoveku o moc lidech v produktivnim veku rict nedalo.

      Vymazat
    7. Na těch paranormálních věcech se točí těžkej byznys. Kdybych měla jistotu, že někde něco takovýho fakt zažiju, tak si za to ochotně připlatím. Ale nic horšího než svou vlastní představivost jsem ještě nezažila.

      Což asi nikdo, protože jsem četla nějakej průzkum, že asi 60% Američanů má osobní zkušenost s duchem, ale nikdo na to nemá důkazy a většinou šlo o "pocity, že tady nejsem sám/sama" a nějaký optický iluze, který si mozek dopočítává z běžný reality. I přes různý ghost busters vybavení i na profi úrovni zase žádnej přímej důkaz, kterým by se dali vědecky potvrdit.

      Já bych na ně věřila hrozně ráda, ale vadí mi, že nemám důkaz místo slibů. Tak se utěšuju aspoň tím, že je to určitě jako s barvama, kdy lidským zrakem vidíme jen 1 % celýho elektromagnetickýho spektra a tím pádem si můžeme nechat zdát o 99 % barev, který kolem nás jsou.

      Kdy si Karel zlámal tu čelist? Možná mu to doma jedna z těch 4 žen pak doma pořád vyčítala a peskovala ho, že otec vlasti nemůže takhle blbnout. Karel jen vyvracel oči a mlčel, tak mu to aspoň pěkně srostlo.

      Vymazat
    8. 1350, podle všeho při rytířským turnaji. Dostal úder na bradu, ta se mu zrcadlově rozlomila i se zubama, ohla se dozadu, zlomily se klouby čelistí a pak vzadu krk. Je to na wikipedii a ještě víc na lékařském webu. Ale měl štěstí, protože rytířských turnajů bylo plno a tak to tehdejší chirurgové měli prozkoumané a věděli si rady. Ještě tam píšou, jak mu zdrátovali pusu, asi stříbrným či zlatám drátem a stříbro je také antibiotické. Možná i zlato.

      Asi musel jet na koni, dostat úder od jedoucího jezdce nebo spadnout, protože navzájem si pěstma brady takhle rozmlátit nedokážeme. Manželky jsou v tom nevinně. Navíc to byly mladý holky.

      Vygoogluj si "amityville photo garcon". To je fotka z toho skutečnýho Amityville domu. Poslouchal jsem o tom kdysi v rádiu a ta paní vykládala, jak ta fotka vznikla. Že se do toho domu vydalo několik psychotroniků. Chodili tam a všechno fotili. Fotky nechali vyvolat a prohlíželi si je. Nic na nich neviděli, ale jedna z těch ženskejch byla těhotná a pri jedný fotce jí mimino vždycky koplo. Tak fotku začalu prohlížet líp a všimli si ho tam. Tak je to zaskočilo, protože tam s nima žádný děti nebyly.

      Já tu fotku nechtěl mít ani v PC.

      Na anglický TV byly jednou záběry, co natočili nějací stavebníci v domě, co opravovali. Ráno tam nácházeli rozházený věci. Tak tam nechali kameru a to pak promítali v TV. Oni mysleli, že tam budou záběry nějakejch děcek, co tam dělaj brodel. Místo toho věci najednou lítaly z polic. - Ty sice říkáš, že ti fyzika moc nejde, ale jak se věci hejbou znáš, jako každej jinej. Poznáš, když je něco najednou tažený nějakým neviditelným drátkem nebo jestli to zezadu dostalo úder a letí to pryč. - Tady byl problém, že ty věci byly na nějaký polici, tak ten úder, podle kterýho se pohybovaly, jaksi nebyl možný. - Co to bylo? Kdo ví.

      Jeden kamarád měl byt, co byl v domě postaveným na zrušeným hřbitově. On tam nic neviděl, ale jeho kamarád tam jednou zůstal omylem zamčenej a říkal, že málem tísní vyskočil z okna. Když to říkal tomu co tam bydlel, tak ten měl historku s přítelkyní, která se mu najednou vrhla kolem krku. Tak nějak mimo situaci, protože se zrovna o něčem naštvaně dohadovali. Tak ji pak čtvrt či půl hodiny uklidňoval, že ji nebude brát za blázna a pak z ní vylezlo, že ona tam doopravdy toho ducha viděla. Nějakej postarší chlap v oblečení konce devatenáctého, začátku 20 století najednou šel chodbou, vešel do toho přítele a tak zmizel.


      A.P.

      Vymazat
    9. Přesbě tohle s tím nahraným hlasem je každou chvíli vidět v TV. Jsou to takový ty laciný pořady o paranormálnu na Zoomu či Mystery. Hodinu tam pobíhaj po nějakým opuštěným domě s nahráváním a pak zachytěj nějakej zvuk, kterej zní jako lidskej hlas, je tam plno šumu, jak to bylo potichu a zesílený, a zní to jak zahuhlání ve vedlejší místnosti.

      Jestli na tý kazetě nebyl žádnej chlap nahranej před tím, tak chybou v přemazání se tam neměl jak dostat. Takže jsi asi něco nahrála. Co to bylo za bydlení? Novej barák nebo už se tam bydlelo? Asi nebylo možný se poptávat starejch pomatenejch německejch babek, jestli náhodou nevěděj o tom, že by v tvým pokojíčku někdo kdysi umřel či byl zavražděn milující manželkou?

      S těma výzvama od Sysifos je to takový nejednoznačný. Jeden psychic říkal, "no víte, je to trochu jako kdyby někdo chěl po sportovci, aby zaběhl svůj životní record teď a tady, aby dokázal, že je to pravda. Ve skutečnosti ladí formu půl roku, na závodech je nabuzenej, motivovanej celým okolím, náhodou mu všechno vyjde a má record. No, ale opakujte to každej den."
      Když jsi schopen něco předpovědět v 80% případů, tak je to krásnej výsledek, ale dělat to při nějakejch testech pro nepřátelský grygary, pro tebe nemá žádnej smysl.

      Známej, co byl obchodník, byl na jednom esoterickým festivalu a dal se tam do řeči s někým, kdo tam věštil/radil a jako obchodník mu říká, že kdyby snížil ceny, tak by měl daleko víc zájemců a on mu odpověděl, že on o to ani moc nestojí, protože je to strašně vyčerpávající a mockrát za ten den to nedokáže a takhle je těch klientů jen pár, který to doopravdy zajímá. Ještě do bral jako dar, kterým by měl pomáhat.

      Jak jsem psal o tom Kingovi, tak on tam popisuje svoji psací metodu a je to tak, že nikdy nevymejšlí příběh, ale najde si postavy, ty jakoby nechá potkat a pak si zapisuje, co se děje, až je z toho knížka. Že se to jakoby děje samo. Že je to něco, co on nijak netvoří. Že už to prostě celý je a on je jak archeolog, co to jen vyhrabává ze země. - Já jsem měl přesně ten samej pocit při psaní básniček. Nějak něco zarezonuje a já už to pak jen zapisuju. Moje práce bylo promýšlet kombinace, aby se to dalo zapsat ve verších.

      S těma pár paranolmálníma informacema to bylo podobně. Buď to přišlo samo nebo to bylo ze hry. Kdybych zkoušel něco pro mě důležitýho, tak by to určitě nefungovalo.

      Jedna stará emigrantka vyprávěla, jak jako mladá holka odcházela do ciziny. Tehdy si mysleli, že před komunistama utíkají maximálně na pár let. Její matka, která nebyla žádný médium, s ní vyšla až k brance a řekla jí, že jí to je moc líto, ale ony dvě už se nikdy neuvidí a že ona už nebude mít děti. Tak se stalo.

      Jak to mohla vědět? Ani naše normální vnímání není u všech stejný. Normálně vnímáme zvuky od 16 Hz do 16 000 Hz u někoho do 20 OOO Hz. Ale psi slyší ještě víc (prej až 100 000 Hz) a tak jsou ultrazvukový píšťalky, které oni slyší a my ne. - Ale to, že my nic neslyšíme ještě neznamená, že to vůbec nevnímáme. Podobně infrazvuk. To vnímaj třeba sloni. Nahrávali stádo v přírodě, nic nebylo slyšet, ale přístroj ukazoval hluboké zvuky se spoustou energie. - To, že nic neslyšíme, ještě neznamená, že to nevnímáme.

      A.P.

      Vymazat
    10. To, co máme za okolní svět, to jsou ve skutečnosti jen iluze, který nám dělá mozek. Ono se to těžko vysvětluje, ale vem si digitální foťák. Když tam nedáš žádnej program, tak jako pravá duše bezelstná bude fotit to, co "uvidí". Přes den budou fotky namodralý a večer oranžový. Naše oko vidí skoro stejně, jenže pak přijde mozek a hned to začne přepočítávat. On ví, že papír je bílej, tak udělá přesně to, co programy ve foťáku. Řekne si "Tenhle papír je bílej, tak podle toho to přebarvím a i ten zbytek, aby to bylo koherentní a pošlu dál iluzi správnejch barev". - Z toho pak jsou ty hádky o barvu šatů, protože něčí mozek to vidí jako focený při oranžovém světle a jinej, jako focený na denním světle. Když vidíš namalovanej obraz, tak si dokážeš uvědomit, že tam jsou vedle sebe dvě úplně jiný barvy, který ovšem znamenají tu samou, jen jednu na světle a druhou ve stínu. Na obaze je to poznat, naživo je to težký. - Jen malíři se to učí dlouhý léta a není jen jeden způsob, jak to udělat. (Doslova podvádějí podvádějící mozek).

      Podobně to dělá se zvukem, jen se mu může stát, že vnímá nějakou frekvenci, ale nemá už na to příslušnou iluzi. Takže nemusíš nic slyšet, ale cejtíš, že tam něco je. Můžeš z toho mít nepříjemný pocit. - Podobně jako třeba infračervený světlo nevidíš, ale pálí tě, protože je to vnímaný teplo. Kdo by řekl, že je to i "neviditelná" barva.

      No a to jsou ty nejprofláklejší smysly. Jenže můžeme mít další smysly, kterými můžeme něco vnímat, ale nemáme jak to smyslově reprezentovat. Ale mozek to stejně pošle dál. "Je" tu postava starýho chlapa jen je v ultrafialovejch barvách, tak nemám jako to namalovat." Kamarádka si odmítala sednout do jednoho křesla v domě (pak jí manžel řekl, že tam zemřela babička). Byli lidi, kterejm "bezdůvodně" odmítala podat ruku. Lidem, který viděla poprvé v životě třeba začala popisovat vesnici a oni na ni koukali s otevřenou pusou, protože to byla vesnice dětství jednoho z nich a jak ona to mohla vědět.

      Jiná kamarádka říkala, že vidí aury. Dobře, já žádný neviděl, tak to beru jak to říká. Jenže za chvili se mi změnila emoce a na to ona řekla: "Ah, změnilo to barvu". Doopravdy viděla nějakou auru, nebo jen její mozek přepočítával emoce na barvy? Kdo ví.

      Synestésie je, když se ti k vnímanému přiřazuje ještě něco jiného. Nejčastější jsou to představované barvy k písmenům a číslům, ale kombinací je plno a viděl jsem ženskou, co cítila hmatem to, co viděla na druhý straně ulice.

      Naproti tomu, když někdo na drogách slyší barvy a vidí svuky... Když se opiješ alkoholem, tak oblbneš centrum rovnováhy a podle toho ta chůze vypadá. Drogama zas oblbeš jiný centrum, který je jak opilej ajťák, který usne nad klávesnicí a přepne toky informací do špatnejch center, tak tam z těch čísel vyroběj místo zvuku obraz. Působí to úžasně, ale nic esoterickýho to vůbec nemusí bejt.

      King napsal "Mozek miluje příběhy". Vlastně kde co se dá převést do příběhu. Můžeš se postavit před dům a přečíst jeho příběh. To samé můžeš udělat s městem. Můžeš odvyprávět příběh Sluneční soustavy. Dřív se jen vyjmenovaly planety a popsaly se. Teď už ti vysvětlej, jak se planety postupně stěhovaly po soustavě. Jak se spojovaly protoplateny. Proč je na Venuši 500 stupňu celsia a na Marsu zima a Plutu ještě větší zima. Jaktože má Saturn prstence. Proč je Země nakloněná jako káča a Uran je naležato. Můžeš číst krajinu, co se tam odehrálo, aby vypadala takhle. Můžeš číst evoluci. Skoro všechno, co děláme má nějakej evoluční význam. Z Bible se dají vyčíst příběhy, které autoři chtěli zamaskovat.

      Podíváš se na Nečase a vidíš, že jeho příběh je "Vyhnán z ráje". Jeden kluk popisoval otčíma: "On to byl zakomplexovanej blb, co posiloval a všechny ty svaly vypadaly jako by k němu nepatřily." Sue Kaufman popsala začátek nemoci "Je to jakoby mi v puse vystřelili z kapslovky".

      Takže ty podprahově vnímaný věci můžeš alespoň nějak "cejtit" a mozek z toho vyrobí příběh, kterej pak jsi schopna vnímat.

      A.P.

      Vymazat
    11. Ten barák byl náš barák, postavenej někdy v sedmdesátkách a my byli první lidi, co v něm bydleli. Indiánský pohřebiště tam nebylo, i když záleží, jak hluboko se podíváš do historie - v podstatě na každým fleku někdo ať už chtěně, nebo nechtěně, zatáhl. Každopádně babek se tedy není na co ptát, dřív tam bývalo pole nebo sady.

      Ale kousek od našeho Maloměsta byla vesnice se zajímavějším domem. Tam se fakt stala vražda, pak tam někdo někoho týral, pak byl hrozně dlouho na prodej a noví majitelé se ho pak rychle zbavili pod cenou. Nakonec tam žil nějakej šílenej bezďák, co v něm uhořel, každopádně ten barák už tam nestojí. Ale byla to taková východočeská odpověď na Amityville a myslím, že v celejch Sudetech je takových baráků kupa.

      S tou sisyfovskou výzvou je tvůj úhel pohledu logický, ale zase už je to 10 let. To i ten sportovec má tolik času na přípravu, že tam ten rekord vysekne. Navíc řada léčitelů inzeruje tyto schopnosti jako když Baťa seká cvičky, ne jako životní olympijský výkon. Ale třeba o to ani nestojí, stát se experimentálním potkanem v akvárku, což bych úplně chápala. Možná vlastně, kdybych oplývala něčím mimo naši realitu, tak bych to udělala přesně naopak - pokud možno s tím disponovala v maximálním utajení.

      Možná to vnímáme, jsou nějaký způsoby, jak vycvičit intuici. Přijde mi, že to je podobný, jako když píšu bez koukání do klávesnice a pak si uvědomím, že neumím psát všema 10 a začnu sekat chyby. Jednou jsem takhle před dětmi v sérii asi 10 opakování věděla, kde je mezi třema obrácenýma kartama srdcová dáma. Potom jsem to začala rozumově rozebírat a bylo po úspěchu. Třeba je to jako s tím čmelákem, že kdyby mu někdo vysvětlil zákony aerodynamiky, tak nelítá. Třeba jsme od dětství zbytečně moc a často vyučovaný a ujišťovaný v existenci fyzikálních zákonů.

      Viděla jsem rozhovor s Gaborem Maté o placebu. To je vlastně taky popření stávajícího paradigma, i když takový jemný, že to teda i vědci vzali na milost a uznali, že funguje. Stejně jako nocebo, kdy lékaři omylem prohodili snímky a diagnostikovali jednomu pacientovi nádor na mozku a jemu se pak fakt udělal, protože doktorům coby autoritám bezmezně věřil.

      Z tohohle pohledu potom vytváří tvůj mozek tenhle i spoustu dalších světů (představ si ty neviditelný chrámy a vesmíry, který vytvořili za tisíce let třeba modlící se tibetský mniši...).

      Vymazat
    12. Těď oslavovali v USA Jágra a tak měl v TV vstup jeho trenér Jelínek a mimo jiné říkal, že Jádr má od přírody silný zápěstí a kotníky, takže je díky tomu pevnější a navíc má trochu nad normál delší ruce. Takže, když má puk a drží si ho na vzdálenost hokejky, tak oni mu ho zezadu nevyšťouchnou, protože to je pro ně už z dosahu. Prostě je od přírody vytůněnej na hokej (a jiní mohou být na věštění) Jindy zase vykládal, jak s Jágrem vždy po zápase rozebírali zápas a jednou zahrál fakt skvěle a tak mu řekl, že to bylo skvělý, bez chyb - a Jágr vyjel, že to přece není pravda a řekl mu 3 chyby, co v tom zápase udělal. Tím chci říct, že úplně dokonale tyhle náročný věci asi nejdou udělat a jestli Jágr nedokáže zahrát zápas bez chyby, tak to věštění bude mít i u nejlepších vždycky nějaký chyby.

      Na těch mistrovstvích a olympiádách se tam připravujou všichni, ale běží jich deset a vyhraje jen jeden a další 3 si třeba udělaj osobák. Dalším šesti se nepovede zaběhnout na jejich plnou formu. Vrcholovou formu nejde udržovat napořád. Z podstaty věci - je vrcholová. Po vrcholu to zase padá.

      Jo, jsou způsoby cvičit intuici. Americká armáda za studený války zkoumala vidění na dálku. Po vojensku to dali befelem nějakýmu generálovi, co na to moc nevěřil a ten to teda kriticky zkoumal. No a jednou mu jeden ten psychotronik řekl: "No, ale ve skutečnosti to dokáže dělat s trochou tréningu každej." Dělali to na zjišťování na dálku, co se kde nachází. Takže dotyčnýmu zadali zemský souřadnice a on měl zkusit říct, co tam vidí. Do určitý míry to šlo pak i tomu generálovi.

      Další cvičení je, že ti někdo dá do obálek nějaký, tobě neznámý, pohlednice a ty máš hádat, co na nich je.

      S odhadováním budoucnosti taky. Položíš otázku a pak čekáš na odpověď. Ono je to jakoby na jednom určitým místě v mozku (a ne vždy stejným). Jen ti to musí bejt víceméně jedno, což je právě ten problém.

      Ono jak jsi říkala, že jsi to rozumem začala rozebírat, tak to je asi ta chyba. Zásadní věc je: "Nevíme všechno". To znamená, že ti budou vždy chybět věci v rovnici a nemůžeš na to přijít. Třeba je pravidlo "Země si vše přitahuje podle rovnice F = G mM/r 2." Přestane to platit pro něco, co letí? Nikdy. Jen tam jsou další pravidla, podle kterých se to dá obejít. Letadlo má vztlak křídel, chmýříčka jsou unášena větrem, teplý balón obsahuje lehčí vzduch. I ten čmelák létá podle pravidel, která nezná. - Asi jsi jako těhotná byla na ultrazvuku. To existuje od nějakej padesátejch let. Tak si představ, že jste bohatej pár v roce 1900, ty odjedeš do Mexica a tam budeš plavat s delfinama a nějakej místní domorodec ti řekne, že jsi těhotná a budeš mít syna. Ty víš, že jsi těhotná, ale dál nic. Zeptáš se ho, jak to ví a on ti odpoví, že mu to přeci řekl támhleten delfín. Jak racionálně vysvětlitelný to je? - Jenže delfíni k orientaci používají taky ultrazvuk a delfíni do tebe prostě vidí, jako doktorka na ultravuku a vidí i toho pindíka a pak už stačí jen, aby nějakej delfín vždy zajásal určitým způsobem, když vidí těhotnou s klukem a aby si toho Mexičan všiml a je to. Zemědělci znají svá zvířata a tohle je to samý. - Je to úplně racionální a současně v daný moment racionálně nevysvětlitelný.

      A.P.

      Vymazat
    13. Wolf Messing, ten stalinův věštec a schopnosti měl od dětství. Ten někdy třeba viděl obličeje, co mu něco říkají. Jindy to bylo tak, že věděl, co si někdo myslí, jakoby to doopravdy řekl. Když měl zavřené oči, tak ani nevěděl, jestli to ten druhý řekl, nebo si to myslel. Když si ho vygoogluješ, tak tam jsou v článcích ty základní historky. Pak jsem četl od nějakýho racionalita-za-každou-cenu možný vysvětlení, jak se to mohlo stát bez čehokoliv paranormálního. OK, mohlo to tam bejt, jenže za pár let byl o Missingovu dokoment,autor měl o Messingovi všechno nastudovaný, ověřený prameny a byla tam taková spousta dalších věcí, že preci jen Messing nějaký paranormální schopnosti mít musel. - Důležitý není umět to vysvětlit. Důležitý je vědět, jak to máš udělat.

      Na CS Mystery jsou někdy pořady o psychics, co moháhají policii v některejch případech. Tak do určitý míry se někteří trefují, do toho, co se pak prokáže. Ale jednou jsem viděl zajímavej pořad, kde taky jedna žensá radila ohledně vraha, jak vypadá, co udělal, co chce udělat a tak, ale současně měla problémy všechno vidět. Pak ho zatkli, když se zase chystal na nějakou holku ona se na něj pak šla taky podívat a on jak ji viděl, tak s strašně vyděsil a říkal, že to je ta ženská, která ho strašila a která se mu zjevovala v autě.

      Jak jsem psal o tom kamarádovi, co měl byt nad bejvalým hřbitovem, tak ten měl matku a jí to dělal její otec. Říkala, že vypadal jak z ektoplazmy. Pak ho naživo seřvala, aby už to nedělal.

      V Indii mají Kroniku palmových listů. Tam jsou kromě jiného zapsané osudy všech lidí, kteří se tam přijdou zeptat na ten svůj. Takže když si tam zajdeš, tak tam bude dopis pro tebe. Jen je starej


      Léčitelé jsou kapitola sama pro sebe. Ti, co někde inzerujou, to jsou ti poslední, který bych bral vážně. Jednoho jsem trochu znal. Bylo to v cizině, měl jsem s jednou herečkou projekt a ona si udělala něco se zádama. Tak jsem mu zavolal, on řekl, ať teda přijedeme. Vzal jsem taxíka a jeli jsme k němu. On znal jazyky, tak si chvíli povídali španělsky, pak ji řekl, ať si tam v obýváku lehne na kanape, pak jí přejížděl rukou nad zádama. Asi tak za 10 minut jí řekl, že by to mělo bejt dobrý ať se nenamáhá. Ona pak říkala, jak do ní sáhl a něco jí tam napravil. Oba jsme cejtili, že je to takový slavnostní. Takový jak modlidba v katedrále. Naučil se to v Číně, když tam byl na ambasádě. Nějakej Číňan, co to dělal mu tam říkal, že má taky nadá schopnost a že ho to naučí, takhle k tomu přišel.

      Pak mi kamarád vyprávěl o holce, tak dvacet let. Znali se s hospody. Ona vždycky připitá vždycky léčila u stolu. Vlastně o tu schopnost ani moc nestála. Ale když už ji měla tak je na požádání léčila, s nadšením sestry utírající lidem zadky.

      Jednoho jsem viděl v TV, ale v nějakým dokumentu. Ten taky vypadal, že má nějakej dar. Bohužel jsem ztratil jméno.

      A.P.

      Vymazat
    14. Panejo, to je teda vlákno toto! :-)
      Můj spolužák z gymplu na každým slučáku dává k dobru historku, jak jsem ho o svaťáku pozvala na chalupu, že se budem učit, my jsme se tam teda nakonec spíš "učili", ale jednou v noci mě budil, že v té místnosti s náma někdo je, a já mu jen ze spaní řekla: "Spi dál, ti jsou v pohodě." No, protože jsem v tý chalupě bílý průsvitný postavy vídala od dětství (chalupa prastará, bývalá hospoda). Ale na záběry z kamer z nočních videopůjčoven postavených na místě bývalýho sirotčince mě moc neužije. Tu fotku, cos doporučoval, ani otvírat nebudu. Na to na duchy moc věřím a nedělá mi to dobře.
      A jenom k diskuzi o (ne)viditelném, a přesto vnímatelném, připojuju teorii pole (Kurt Lewin), se kterou se v terapii celkem běžně pracuje, ale klientům se o tom moc nepovídá, aby si nemysleli, že jsou na ezodýchánku.

      Vymazat
    15. Nevím, jestli jsem to nahoru napsal, ale já jsem tu fotku ani nechtěl mít staženou v počítači. Ten kluk vypadá vlastně normálně, ale zároveň poťouchle.

      Jako když se chystá udělat nějakej ten klukovskej žertík jako bouchací prášek. Jenže kdoví, co ho přesně napadne, když žije v posmrtným životě. Už když ti udělá žertík živej kluk, tak z toho může být pořádný leknutí.

      Na toho Lewina jsem se podíval na wikisofia, něco mi přijde samo sebou a u něčeho bych potřeboval upřesnit, jak to vlastně myslí.

      Ale když necháme duchy stranou, tak to neviditelné, ale vnímatelné jen pocity, se dá aplikovat i na města (a samozřejmě i jen místa). Je to vidět i na fotkách.

      A.P.

      Vymazat
    16. Podle nejakejch teorii je to normalne clovek s brejlema, a jak to jednou vis, tak ten pohled uz neni tak demonickej. Ale potkat bych ho v noci cestou na zachod nechtela.

      Vymazat
    17. Moc tomu nevěřím, protože podle tvaru světla to je to, co je vidět z bulvy oka. Není to ani oční pozadí jako u červenejch očí, ani skla brýlí, který jsou větší.

      Ale hlavně, že je to v USA.

      A.P.

      Vymazat
    18. Na to jsou ty oči zase velký. Můžou to být ty malý brejličky. Jednou jsem viděla v rámci optiky takovou retro vitrínku historických brýlí a tam ty typy byly včetně názvů. To, co myslím, je něco jako lenonky, ale ve tvaru užších oválů. Klidně se v tý době mohly nosit.

      Vymazat
    19. He he.

      Možná jsou nějaké brýle Amityvillky, který dělají přesně takovejhle tvar.

      Jen pak po nich míváš divný sny a začínají tě srát lidi v tvým okolí a vůbec se s těma brejlema cejtíš jako Jack Nicholson v hotelu zapadaným sněhem.

      A.P.

      Vymazat
  2. Jo, a jakej byl let zpět, jak jsi to zvládala?

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Let zpátky byl úplně v klidu. Teď bych měla podle KBT terapie zůstat v letový kondici a zase si někam zaletět, abych si potvrdila, jak jsou letadla bezpečný a že není čeho se bát. Ale místo letenky si koupím implantát a do budoucna zapomenu a budu se zas klepat jak drahej pes.

      Vymazat
    2. Možná by se to dalo zkombinovat. Boeing s řadama zubařskejch křesel. Víš, jako maj v Americe ty zubařský charitativní maratony pro chudý. Pronajmou si nějakou halu, tam přijedou desítky zubařů a celej den zdarma ošetřujou všechny chudý, co si tam přijdou.

      Tak to samý, ale v letadle. Praha - Paříž a extrakce zubu moudrosti nebo dvě plomby v ceně, při velkém zpoždění i víc.

      Teď čtu knížku "O psaní" Stephena Kinga, sice je teď neskutečně bohatej, ale je z celkem chudej poměrů, matka samoživitelka a tak. Tak vypráví, co a jak bylo za jeho dětství a tak to z toho na mě tak nějak dolehlo, jak je to vlastně jinej svět.

      A.P.

      Vymazat
    3. Tyhle lety se teď prý vypravují do Turecka, teda bez zubařských křesel na palubě. Ale cestou tam letí 300 bezzubků a zpátky se vrací 300 usmívajících se lidí se zářivě bílým umělým chrupem.

      Akorát ty standardy jsou přece jen někde jinde, za tu čtvrtinovou cenu, takže si pár cestujících vytáhne černýho Petra, ty umělý zuby jim vypadají a v horším případě chytnou zánět celých čelistí.

      Co je nejvíc z jinýho světa, co mladej King zažil?

      Vymazat
    4. Nejvíc asi ty dvě holky, co mu připomínaly Carrie. On ten příběh začal psát, napsal 3 stránky a pak to zmačkal a hodil do koše. Jeho manželka to z koše pak vytáhla, přečetla si to a říkala mu, že v tom něco je a měl by v tom pokračovat. Jemu byla postava Carrie nesympatická, nezáleželo mu na ní, cejtil se nesvůj při psaní o ženském světě. - No a jak to pak psal, tak vzpomínal na 2 nejvíc looserovský holky ze třídy a přitom zmíní i další děti. "Děti, kterejm špína za krkem vydržela několik měsíců, děti, co měly na celém těle boláky a vyrážku, děti se zkrabatělou kůži od popálenin, a děti, co si v kastrůlku nosily jen kamení a v termosce jen vzduch." - Jedna z těch looserovskejch holek chodila pořád v těch samejch šatech (a její brácha taky) a ostatní holky ji šikanovaly. Druhá měla náboženstvím pomatenou matku podobně jako v tom románu, divnou pleť a uhry.

      Pak tam zmiňuje, jak už ženatej a s 2 dětma, bydlel v přívěsu.
      Jak šel studovat vejšku, ale na půjčku.
      Před tím, jak vážně uvažoval o armádě jako obživě, ale ono to bylo za války ve Vietnamu, kde ho fakt mohli zabít.
      Že jeho matka (už opuštěná manželem) někde pracovala a byla tam jediná běloška. (Takže ostatní černošky).
      Jak jeho matku najala rodina, že se jako bude starat o dědu a babičku či jaký starý/pomatený příbuzný. Bydleli sice zdarma v domě, ale dostávali tak akorát na jídlo, oblečení (asi obonošený) dostávali zdarma, takže matka v tu dobu byla celkem bez peněz.

      Ne, že by se tady na všechno nenašly dost podobný ekvivalenty, ale rodiče tak moc zanedbaných dětí by si došlápla sociálka.
      Z přívěsu by mazal do mizernýho bytu.
      V naší armádě tě mohla zabít šikana, nehoda, možná tě utrápit u PTP, ale nepřítel tě určitě zabít nemohl.
      Studia byla zdarma, když už tě teda nechali soudruzi studovat.
      -----

      A.P.

      Vymazat
    5. To je drsný. Jo, u nás by tě sice sebrala sociálka, ale v socialistickým děcáku si člověk asi taky moc neodfrkne od surovosti bytí, i když má ústavní tepláky a rohlík s mlíkem gratis.

      Vymazat
    6. No, u děcáků taky nikdy nevíš.

      V padesátejch letech se prej někdo zeptal na něco dítěte z děcáku a to se postavilo, odpovědělo a zase si sedlo. Takhle pořád. - Tak tušíš, jak to tam muselo vypadat.

      Taky jsem se jednou bavil na chatu s holkou, která byla v děcáku a měli tam bandu pedofilů, co je tam všechny znásilňovali.

      A.P.

      Vymazat
  3. Já se zubama nikdy neměl větší problém, než zubní kámen, jehož tvorby si ale zase užívám měrou zbytečně vrchovatou.
    A tebou popsaný dilema je přesně to, čeho se u zubaře vdycky bojim víc, než vrtačky. Protože já prostě čtvrt mičudy na nový ozubení nemam i kdybych veškerý sousedy rozprodal na náhradní díly...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě díky němu chodím na tu dentálku 2x do roka, jinak bych měla v puse kamenolom jak ve Zbraslavi.
      Taky se divím, že se za úhradu zatím nepřijímají ledviny nebo jiné párové orgány, při těch cenách. Zubaři a veterináři nikdy nestávkují:)

      Vymazat
    2. No ono plíčky a ledvinky nejsou zrovna nejoblíbenější bašty pod sluncem, tak by se toho asi moc rychle přežrali...

      Vymazat
    3. Nejzdravější zuby v širším příbuzenstvu měl strejda. Ovšem zubní kámen měl šílenej. Byl trochu alkoholik (i podle doktorů), takže veškerá jeho zubní péče spočívala v popíjení piva.

      A.P.

      Vymazat
    4. Galahad

      Já jak jsem četl orgány, tak jsem myslel ty, co se voperujou nějakýmu miliardáři. David Rockefeller měl prý 6x transplatovaný srdce.

      A.P.

      Vymazat
    5. Aspoň je vidět, jak by u Galahadů proběhlo dárcovství orgánů. Myslím, že Galahad by neprošel ani transplantačním dotazníkem, když by k ledvině připisoval svý oblíbený recepty.

      Vymazat
    6. No právě, že nepřipisoval, protože žádný recepty s ledvinkama neoblibuju... :-D

      Vymazat
  4. 6 vlevo dole, co to je? Já končím s přírodou někde u trojek až čtyřek, ale i spodní jedničky do mě nějak nastřelili... Stihnul jsem to ale v době, kdy jeden kus stál jen část měsíční výplaty.
    A to si celej život drbu chrup jak makak břicho.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak hlavně ať to všechno drží! Pro mě je pak druhej zlej sen, že všechna ta umělá krása začne odcházet najednou a platíš v současných cenách.

      Vymazat
  5. Au, au, au. Upřímnou soustrast. Já mám zuby i celkem trvanlivé, ale manžel za ně postupně vyházel tolik peněz, že by za to nějaké pěkné auto bylo. Tak snad to bude jednorázový výdaj a pak budeš mít opravdu hodně dlouho pokoj.
    A ohledně jet lagu ti tak moc rozumím! Jíst v době, kdy na tebe tělo řve, že máš přece spát... o tom se dost dobře nedá vyprávět. To se musí zažít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. U nás Em taky jen mává rukou, že tohle je čajíček. Jet lag z Austrálie, ten musel být obzvlášť vypečený!

      Vymazat
    2. Jet lag se dá vyrobit i bez cestování.

      Prostě jednou vydržíš přes noc vzhůru. Spíš přes den. Další noc zase a dokod ti to v práci nevnutěj, tak máš přehozenej rytmus.

      Ušetří se za letenky, ale nemáš z toho exotický zážitky s opicema či krokodýlama.

      A.P.

      Vymazat
  6. Ja donedavna srala vsechny svou sestrou. Tady, kde by kamenem do Polska dohodil, totiz nejsou zubari. Takze se bezne jezdi i hodinu na preventivku. A ja mam sestru. Ano, tusite spravne, je to sestra na zubnim. Takze nejenze mam zubare na pojistovnu, neplatim nic a jeste prednostni terminy… no a ted me dobehla karma. Rovnatka pro Dlouhonozku, s cenou cca 50 -70.000.

    No nic, zadne zdrzovani, musim stupovat ponozky a smazit bramborove slupky a kureci kuzicky!
    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty jo, to jsou rovnátka na obě čelisti? Ty obyčejný nebo nějaký vylepšený? Já měl rovnátka jen na horní a stálo to kdysi 35 000.

      A.P.

      Vymazat
    2. Obe celisti. Bud 50.000 a draty na 2,5 roku, nebo 70.000 a “neviditelne folie” na rok a pul. Nikdo nerikal ze jsou deti levny :)
      Ps: a to jsou rovnatka za ucasti pojistovny.

      Vymazat
    3. IK, hele, ale u nás karma nenaděluje spravedlivě: hned za tou mojí velkou zubní loupeží stojí fakt, že se aktuálně jen čeká, až Čičman vyrostou všechny druhý zuby a na ortodoncii už si chystají kasičku.

      Tak děkuji za finanční výhledy, koukám, že na další dovolenou to vypadá tak za 30 let. Do tý doby už bude stejně vlivem globálního oteplování a zvyšování hladin moří Karibik už někde za Plzní...

      Vymazat
    4. Proc myslis ze my jedeme v lete pod stan? :))) snazim se to prodat jako velky dobrodruzstvi. Moc mi to holky nezerou, ale zase se tesi na serii komedialnich vystupu

      1. IK a mapa
      2. IK postavila stan do mraveniste
      3. IK neumi slozit stan (navzdory soukromym lekcim v decathlonu)

      Ja myslim ze to bude nereprodukovatelna zabava :)))

      Ik

      Vymazat
    5. Ps : nejhorsi je ta komunikace s ortodoncii: no zuby ma rovny, moc hezky, ale ten skus … no vite co, nemusi to udelat nic. Nebo to odtlaci dasen a ma v 30 paradentozu. No nebo se ji obrousi sklovina a ve 35 bude bez zubu. No a nebo to neudela nic. To garantovat nemuzem.

      Tak se do zari rozhodnete…

      A ted sedis v aute a rikas si, co vsechno nebudes ty 2 roky mit a modlis se, aby se nedala na drogy a nevypadaly ji zuby. Nebo na box.

      Ik

      Vymazat
    6. IK, doufám, že se nezapomeneš podělit o detail!:) S tím stanem, to jsem přesně já!

      To mi na ortodoncii řekli i na Žmura, co má zuby jak podle pravítka. Vlastně i ten skus zázračně ok (na to, že se oba jeho rodiče narodili jako strašný pidlozubky), až na jeden zub kazící posvátnou symetrii. Že by ho paní doktorka radši spravila, že by se mu z toho mohlo rozjet tohle, a z toho zas tohle...

      Ale na to už fakt hážu bobek, vynásobit celou rovnátkovou sumičku krát 2. Na Čičman je aspoň fakt vidět, že je potřebuje:)

      Vymazat
    7. IK a jak jsi zařídila, že Dlouhonožka ty rovnátka chce? ŽMur se vzpouzí i jakékoliv pouze teoretické debatě, takže na ten jeden pidlozub fakt nadobro kašlu, ať si to platí v dospělosti sám, kdyby mu to mělo fakt rozhodit oblouk.
      Ale i Čičman se svíjí v rovnátkovým odporu, i když tam jsou podmínky pro získání rovnátek zdá se úplně jasný. O to je to horší, solit takový prachy a ještě za nesouhlasu děcka, do kterýho takhle investuješ.

      Vymazat
    8. Ted to musim priznat. Jsem diktator. U nas plati jedine pravidlo: maminka vi vsechno. Mnohokrat overene. A ted uz ani nediskutujou.
      Navic Dlouhonozka je masochistka ktera si ve 4 letexh nechala pichnout zanet stredniho ucha a ani nemrkla a v 5 letech si prala vlastni bicik.

      Spis ma Dlouhonozka vycitky ze ty rovnatka stoji tolik ;)

      Ps: ale second opinion jsem si vyzadala. Ano, jsou zadouci.

      Vymazat
    9. No a nebo zafungoval negativni priklad v rodine :) Fakt chces vypadat takhle? Videlas nekdy strycka se smat? Ne? A vis proc?

      Pripadne muzu savlozubeho strycka zapujcit.

      Vymazat
    10. Dlouhonozka je dobra, nakonec ji bude jeste lito, ze jsou to ty neviditelny a ne poctiva ocel:)
      Savlozubaky v rodine uz asi ani nemame. Ale mohu ji poslouzit svymi starymi fotkami a postrasit ji, ze kdyz to bude resit az dospela jako ja, tak to bude jeste 10* drazsi.

      Vymazat
    11. IK

      Vlastní bičík?

      A.P.

      Vymazat
  7. Bohuzel tady by to byly spodni zuby z pohledove strany :/ takze to asi riskovat nebudu. Ma to ode me misto pozemku :)))

    OdpovědětVymazat
  8. Jak je mozny, ze Patricii neznam?!? Mela jsem presne tu samou vadu, odborne se tomu rika previsly skus. Mne to na sobe teda moc puvabny neprislo, ale kdyz jsem uz mela zuby jak prejety zehlickou, tak jsem slysela i hodnoceni, ze ted uz je to nuda a driv to bylo lepsi. Ale byl to je jeden nazor.

    Jo, na tu rovnatkovou pospolitost si vzpominam. Zvlast kdyz nekomu trci zbytky spenatu zpod dratu a ty vis, jaky to je.

    OdpovědětVymazat
  9. Patricii asi neznáš proto, že když měla svůj nejlepší film True Romance, tak ti bylo tak kolem deseti (+ 2, 3 roky) a nepustili by tě na to. On ten film neměl v kinech moc úspěch, hlavně proto, že se studio bálo, že je tam moc násilí a tak to pustilo skoro bez reklamy a rychle ho stáhli.

    Já na to šel náhodou, protože jsem v multiplexu vybíral film podle plakátů a tady bylo nějak moc dobrejch herců. Je to taková směs až dětinský romantiky a gangsterskýho násilí, ale scénář k tomu napsal Tarantino, kterej tou dobou už připravoval Reservoir Dog (Gauneři), tak jim ho prodal. Natočil to Tony Scott, kterej je dobrej řemeslník, takže to dopadlo možná líp, než kdyby to dělal sám Tarantino, kterej by se tam moc předváděl.

    Pak to ovšem byl obrovskej hit na videokazetách.

    Pak ještě zaujala ve filmu Lost Highway od Lynche a pak jsem ji viděl po desetiletích v seriálu Médium. Ale když vidíš popátý jak má nějaký vidiny/předtuchy a oni jí to ti samí lidi zase nevěřej a pak se zase ukáže, že je to pravda, tak už je to trochu moc náročný k uvěření.
    ---

    Nepřislo ti to půvabný, protože jsi holka. Ty jediná do sebe vidíš, jako každej sám do sebe, znáš svý nejistoty, ale zvenči to nemusí bejt vidět vůbec, zvlášť když skoro všichni jsou zahleděný do svých vlastních nejistot. Takže něco takhle viditelnýho pak holku dělá přístupnější.

    Jeden chlap popisoval, jak balil krásnou Japonku a tak ji trochu zaškádlil a ona se z toho skoro rozložila, že ji už zavrhuje, protože se jí ve skutečnosti kvůli její kráse všichni báli oslovit a ona tak byla ode všech odstřižená a věčně sama. Čemuž by nějakej drobnej nedostatek ve skutečnosti zabránil.

    Jedna ženská měla každý prso jiný. Jedno bylo dokonalý a druhý takový nějaký povislý a rozpláclý a jí přišlo divný, že zrovna to v posteli přitahovalo daleko větší zájem chlapů. Tak nějak vzbuzovalo víc něhy (asi jako nedokonalý pecen chleba Betty MacDonald, co jí dával chuť, aby ho vzala do náručí).

    Když už jsi to narovnala, tak si to možná ostatní radši nechali pro sebe. Já jsem se kdysi bavil po chatu s jednou holkou a ta mi jednou poslala fotky svý ségry. Můj dojem byl, že ségra je vřelejší a milejší než ona, ale to přeci nebudu nikomu říkat. Jenže pak jsem náhodou přišel na to, že to nebyla ségra, ale ona sama a ta fotka, co tam měla jako profilovku nebyla její, ale jiný holky, která byla sice asi formálně krásnější, ale namistrovaná nána (což jsem náně taky neřekl). - Ale ta holka, jakoby "ségra" se vůbec nepotřebovala vydávat za jinou, protože sama za sebe byla fajn, taková jaká byla. - Jen ji v tom doma dost neuklidňovali.

    Ber to tak, že kdyby jsi si ty zuby nenechala narovnat, tak by jsi si je ve tvý smůle jisto jistě ubrousila uprostřed a musela by jsi s nima do Turecka a pak už by ti vypadaly všechny a skončila by jsi s jedinou kamarádkou Katkou a Třeštíková by o tobě na rozdíl od ní nenatočila ani film, jen by jsi tam byla někde v pozadí.

    Takhle to dopadlo, jak to nejlíp dopadnout mohlo.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  10. Mně se to na tobě taky líbilo. Ale přesně, nebudu ti nic takovýho přece říkat, když vím, kolik stojí peněz a energie se toho zbavit :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Zuby pohroma huby. Já si sice užívám zubů celkem bez kazů, ale způsobuje to moje nadměrná slintavost. Zubařka mi říká paní Slintalka a proslintala jsem jí i kofferdam, čili pro mě nic jinýho než amalgám nepřipadá do úvahy. Zuby mám jak loutkový divadlo, ale představa, že budu s dlahama slintat ještě třikrát víc a nonstop budu upouštět tekutiny z úst (což odvozuju z promočenýho polštáře při používání bělících nosičů) mě teda naplňuje hrůzou, zvlášť při mým povolání. Konec nechutné vsuvky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Paní Slintalka je roztomilý a děsivý zároveň. Volá tě tak i do čekárny? "Pane Obhlídal, vy si tady zaplaťte tu bílou plombu na recepci a poprosím si do ordinace paní Slintalku. Sestři, přineste family pack kapesníčků!"

      Ty bělící nosiče jsem jednou zkoušela a měla jsem tričko jednu velkou kaluž. Tam podle mě nejde ani tak o bělení zubů, jako o batiku čehokoliv, co má člověk na sobě, pod sebou a v přímém dosahu.

      Mimochodem, myslíš, že mají pro své pacienty přezdívky všichni lékaři? Jak asi tak vypadají přezdívky na gyndě nebo proktologii? Konec nechutné vsuvky.

      Vymazat
    2. Řekla bych, že jo. Jen moje zubařka je zároveň rodinná kamarádka, takže se mi dostalo té výsady, že mě s mou přezdívkou seznámila.
      Docela zábavný je dávat přezdívky doktorům, i když jak tak přemýšlím třeba o svým gynekologovi, tak tam nemusím zacházet daleko, jmenuje se totiž Lochmann.

      Vymazat
    3. Lochman :)))

      Jinak u nas vetsina pacientu prezdivku nema, kdyz uz tak je to Editka apod u tech milych. Jinak pan/Pani Vopickovi.

      Jedina vyjimka: vosoust S., ale ten si to fakt zaslouzi…

      Ik

      Vymazat
    4. Lochman je drsnej! Úplně vidím ten večírek mediků, na kterým si vymyslel svou specializaci.
      Můj gynekolog vypadá jak strejda nebo instalatér z východoněmeckýho porna, ale přezdívku pro něj zatím nemám. Zapracuju na tom.

      Vymazat
    5. "Instalatér" je dobrá přezdívka pro chlapa, co kontroluje a opravuje trubky.

      A.P.

      Vymazat
    6. To jo, ale moc dlouhá. Asi mu budu říkat Instouš nebo Insťák. To je jak zkratka pro insidera, a taky vyjadřuje jeho kvality.

      Vymazat
  12. Od nákupu a instalace křivítek mě po těchto komentářích zachraňuje jen fakt, že mám v seznamu pár dalších nedokonalostí, kterými se odlišuji od modelek Victoria´s Secret.

    OdpovědětVymazat
  13. Jmenuj nějakou. On už ti pak někdo vysvětlí, že to tak je dobře... ;-)

    OdpovědětVymazat
  14. Zalozim si na to novej blog - umindraka

    OdpovědětVymazat
  15. mně chybí dvě šestky, obě nahoře. Jednu mi vytrhli ještě v mládí a okolní zuby se zatetelily blahem z náhlého dostatku prostoru a vzniklou mezírku zaplnily, takže se dnes zubaři při inventuře nemohou dopočítat. Druhou šestku mi vytrhli o pár let později a tam už se žádný další pohyb okolních zubů nekonal a zůstala tam "džuznička".

    OdpovědětVymazat
  16. Já jako musím říct, že svoji první plombu ve 26 jsem brala jako těžkou životní prohru a tu druhou ve 35 jako národní skandál.

    Když mi tedy zubařka loni řekla, že lituje, ale po té první napůl rozlomené osmičce bude třeba vytahat asi po osmi letech i ty zbylé tři, protože: "na dvou je kaz a tu poslední tam nenecháme," přišlo mi, jestli já jako nedělám něco špatně...

    Na dentálce ze mě mají vždycky velkou radost, protože kdyby se zubní kámen dal prodávat jako mramor, budu milionářka. Takhle dycky dostanu akorát zjeba.

    A teda závěrem: mám v puse asi tři remineralizované kazy - takže když mi zubařka říká, že to budeme sledovat, aby se to náhodou jako nehnulo, vždycky si pomyslím, že tohle se kurva nehne.. protože šest tisíc se dá využít i jinak a lépe než úhradou plomb.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Uf, držím palce s těma osmičkama, to je vždycky sázka do loterie. Já si nechala vytáhnout 3, ty horní vlastně jen kvůli tomu, že se mi do pusy už moc nevešly a jednu spodní jen kvůli tomu, že ty horní byly úplná pohoda! A po tý spodní osmičce už si tu druhou vytáhnout asi ani nenechám, leda v kompletní anestezii...
      A s tou trojkou umoudřenejch kazů držím palce. Určitě se nehnou, ani se neopováží!

      Vymazat
    2. Já už mám venku i ty osmičky. Jsem hrozný klikař - nebolelo to vůbec, ani po tom. A při té poslední jsem se skoro urazila a ptala se zubaře: "A to je jako všechno?"

      Podle až se jednou posere...

      Vymazat
    3. Tak to jste hrdinove :) ja mam fakt zdravy zuby, asi dve plomby ve 40, jeden jsem si rozlomila. Ale trhani me osmicky dava segra k dobru na vsech vecircich. Tak strasne jsem se bala bolesti, ze jsem si nechala pichnout CTYRI injekce. A pak jsem sla na jednani. Kde jsem slintala a vsimla jsem si toho, az kdyz mi sliny promacely kasmirovy svetrik :)))

      Vymazat
    4. Prezi: Takhle přesně jsem se ptala po dvou horních osmičkách. Ta dolní trvala asi půl hodiny a neptala jsem se vůbec na nic, nebyla jsem schopná slova.))

      Kašmírovej svetřík s louží pobavil:) Možná tě obchodní partner litoval, že jsi po mrtvici:)

      Vymazat
    5. Kdybych si mela vybrat jestli porod nebo osmicky, no nevim nevim… ale osmicky ti pak nerozkousou bradavky.

      Ik

      Vymazat
    6. Tak zrovna, že jde dítě ven, to teda mi líto vůbec nebylo. Těšila jsem se zpátky na svý tělo, na to, jak si zavážu tkaničky a na to, že si nebudu holit intimní partie naslepo, jen tak po paměti.

      Vymazat
    7. Příroda to mohla teda s tím těhotenstvím doladit víc? Nějaký hormonální endomorfinové nadšení z tělesných změn by se hodilo?

      To na to holení není žádná služba? Zdravotní sestry na chirurgii taky pacienty holí před operací.

      A.P.

      Vymazat
    8. To teda mohla příroda zvládnout líp. Je to podobný, jako podpora porodnosti od český vlády - nakonec na to doplatíš stejně jen ty.

      Myslíš nějakou sestru, která by obcházela ženský ve vysokým stupni těhotenství? Tak jsem tady na to naše nedělní holeníčko. Jak to dneska budete chtít? Uděláme tam nějakej obrázek? Ne díky. Takhle jestli budu někdy v životě morbidně obézní, tak aspoň budu vědět, kam sáhnout.

      Vymazat
    9. Jo, skoro takovou sestru myslím. - Tak co, jen to přistřihneme a zarovnáme? Uděláme tam přistávací dráhu? Úplně na dohola? Tak dohola a piercing... nablejskáme piercingeček?

      Koukala jste včera na Vyprávěj?

      A.P.

      Vymazat
    10. Úplně ji vidím, jak povídá kámoškám historky z práce. "Další těhotná, co tam měla zastrčej toaleťák. To byste holky nevěřily, co tam jsou ty ženský všechno schopný nosit.
      Vyprávěj jsem ještě neviděla. Dělám chybu?

      Vymazat
    11. S tím Vyprávěj já ti nevím. Já jsem viděl vždycky jen kousek a rychle jsem to musel přepnout, protože je to jiný, než si to pamatuju. Jiný ve spoustě detailů a jakoby v pohledu na svět. Ale pro lidi, co tu dobu nezažili to může bejt dobrý.

      Ale napsal jsem to tam, protože jsem měl věřícího kolegu, ale sympatickej, vtipnej a rozumnej. No a on měl takovou milou, hezkou manželku, takový sladký ťuťuťu, ňuňuňu, takovej kvíteček nevinnej, hned jsem si řekl, že to ona bude doma šéfem. Taky jo.

      Kolega miloval Tolkiena ve všech podobách? No na co myslíš, že koukali, když běžel Pán prstenů v TV? Správně, na její Vyprávěj.

      Na to jsem si vzpomněl, když jsem to psal.


      A představte si holky, na tom toaleťáku bylo napsaný telefonní číslo a podepsaný Petr. Písmo našeho primáře. Ani nevím, jestli to bylo pro ni nebo pro mně.

      A.P.

      Vymazat
  17. Psice

    Blok umindraka bys jako nic mohla mít i jako Victoria's Secret modelka.

    Hierarchie krásy se vytvoří v každé skupince. Ve skupině dvaceti holek bude vždy nějaká dokonalejší a všechny to budou vědět. Ti, co dělají castingy to budou vědět a fotografové to budou vědět, protože na ně budou prostě moc koukat a nakonec rozhodujou totální prkotiny.

    Když jsou někde jen dokonalý holky, tak se všem začnou přenastavovat měřítka. Když nikdo nemá problém s třiceti kily navíc, můžeme třeba zkoumat, jestli náhodou nemají nějakej křivej prst. Kdo by na to pomyslel.

    Prsty na nohou má příšený většina ženskejch, protože je rvou do malejch bot, protože si asi myslej, že jim chlapi ty nohy tajně přeměřujou a jak to je nad 42, tak všichni utečou.

    Kromě vzhledu je tolik dalších věcí, o kterých se dá úspěšně mindrákovat.

    Proč si myslíš, že modelky s dokonalým vzhledem končej na drogách, jako anorektičky, bulimičky, vypadávájí jim vlasy, vybírají si systematicky abusivní přítele, jsou polyamorní atd.?

    Z čiré radosti ze života?

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  18. Většinou proto, že je od dětství někdo (různě) zneužívá.

    OdpovědětVymazat
  19. Asi tak. Nebo se jen narodí s genetickou výbavou, která hraje do karet úzkostem, hraniční poruše a dalším poruchám. Myslím, že normální zdravá ženská prostě neskončí na metamfetaminech na hubnutí jen kvůli tomu, že má hezčí kamarádky a kolegyně v práci.

    OdpovědětVymazat
  20. Přesně to jsem chtěl říct.

    Nevíte, co všechno je v těch modelkách uvnitř. Ony jsou jen hezký na povrchu. Všechno ostatní je velká neznámá.

    Řepka se Soukupem nebyli dost nedůvěřivý, pověsili si modelky na krk a jak dopadli.

    A pro rozptýlení se koukejte na ulici, s kým vším chlapi choděj a až vám bude někdy všechno jedno, tak se podívejte na amatéři cz, s kým vším jsou chlapi ochotní spát. - Abyste si uvědomily, kde je druhej konec škály.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  21. Na to mám svou guilty pleasure skupinu Zkušenosti žen s online seznamováním, takže už dávno vím, že chlapům v podstatě stačí jakýkoli přístupný otvor.

    OdpovědětVymazat
  22. Čímž jsem se opět dostala k Lochmanovi a kruh se uzavřel. :-)

    OdpovědětVymazat
  23. Já mám amalgánové plomby, a to několik desetiletí. A nechám si je z pověrčivosti dokud budou držet. Návštěva zubaře, i když on sám je fajn, nepatří k mým oblíbeným :(
    Korunku mám jednu, šestku, rozzlomila se mi o celozrnné pečivo, zůstala mi jen ta amalgánová plomba a druhá půlka zubu. Zubař se mi smál, ale zub se mu povedl i on se na něj nemohl vynadívat, jak trefil odstín :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To teda muselo být zrno jak kámen! To jsou vlastně taky takový nasírací věci - já si odštípla kus zubu zase na oříšku ve wasabi, kterej za to vůbec nestál. Tak ať všechno drží na svým místě:)

      Vymazat
    2. Pf, mně se rozlomil zub o kamínek/kus pecky nebo něčeho v datlové "raw" tyčince. Taky nepotěšilo.

      Jinak teda zase masivní vlákno - vzpomínám si, že když jsem byla malá, šla nějaká legenda, že se budou zuby ošetřovat ozónem nebo čím a to zabije všechny zubokazní bakterie bez vrtání. Tak nevím, kde se to zadrhlo. Asi by tak zubaři a výrobci čisticích pomůcek měli moc malej kšeft.

      Vymazat
  24. Z emimino

    Žena

    Nevím, to se tak píše, mám kamarádku co hledala na zmíněné seznamce a na sexu to vždy skončilo. Pokaždý to byla hrůza omluvila se každému stylem, že nepreskocila jiskra, tak bys možná měl zapracovat tam.

    Muž
    A v čem to byla hrůza?

    Žena
    Většinou chaby výkon, malá velikost a hrozná technika. Ony ženský mají sex na prvních příčkách, však jakej je, takovej bude až do smrti že, když hledají vážný vztah takže se s tebou většina hned vyspí a má aspoň jasno.

    Můj muž by taky asi zůstal navždy sám, ale já sex nestavím na první místo a velikost fakt neřeším. Řešila jsem to, že chci chlapa co se o mě postará, nebudu s ním hladovět, něco s ním zažiju, bude s ním sranda a bude mě milovat. Povedlo se dala jsem mu kupu dětí, je skvělej táta… Ale co vidím okolo, i mé kamarádky, všechny řeší jen sex, sex, sex… Jak to za nic nestojí, ani nedají chlapovi šanci. Jejich blbost, díky tomu se ke mně dostal jeden z nejlepších a kamarádky jsou stále samy, bezdetne a roky ubíhaj..

    -------

    "však jakej je, takovej bude až do smrti že" - Všichni chlapi začínaj jako nezkušení panicové (kromě těch odmalička zneužívanejch). Někteří jsou přirozeně nadaní, část se nenaučí nikdy nic. Zkušenostma se většina něco naučí. Proto se říká, že je někdo zkušený. Taky se dá třeba komunikovat a říct, ať dělá něco jinak.

    Ženská, co vás boduje i v sexu je jak učitelka a spíš stresuje. Testů si každej užije dost ve školách a v práci. Domov by měl bejt spíš o zázemí a sex je taky lepší s důvěrou, komunikací a osobním zájmem.

    Jeden psycholog říkal, jak jsou ženský "nezávislý," dělaj kariéry a pak jim najednou začnou tikat biologický hodiny, daj se dohromady s prvním ucházejícím chlapem a hned by dělaly dítě. On k tomu pak ještě dodal, že chlapi by chtěli nějakej příběh, co je spojuje.

    Ti chlapi nějak tušej, že tý ženský na nich v podstatě vůbec nezáleží.

    Ženská, která vás má spíš za vibrátor a kabelku a vztah má víc s kámoškama než s váma, tak to můžete čekat, že vás odkopne (za jejich povzbuzování) a vy se pak budete muset doprošovat či soudit, abyste mohl vůbec vidět svý dítě. - Když jste Soukup, tak máte navrch jako bonus ještě útočnou tchyni.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  25. Já nevím, asi nemám žádnou kamarádku, co má sex na prvním místě ve výběrku na partnera.

    Ale co se týká toho, s "čím vším" chlapi dovedou spát, je to podle mě vzácně vyrovnaný, že na každýho zoufalce někde svlíká ženská kalhotky. Bez toho, aniž by ten zoufalec dával aspoń nějakou naději, že když už nic, tak ten sex bude stát za to.

    Ale asi je to subjektivní, mně se třeba "hezcí" kluci nikdy nelíbili a vždycky mi přišli mnohem lepší ti, na kterých bylo spíš něco jedinečnýho, co podle estetických měřítek klidně už může spadat do ošklivosti. Nejhorší chlapi pro mě vždycky byly "sportovní typy" s jasným názorem, co mají ženy rády.

    OdpovědětVymazat
  26. Takoví ti "jocks" jak jim říkají v USA?

    My jsme se mezi sebou podle toho, jak je kdo "hezkej" nijak nehodnotili. Jestli si vzpomenu, na tři poznámky na vejšce, ohledně "hezkýho" vzhledu, tak to je hodně a to jen jedna byla o mě a ještě oklikou. Ani mi hned nedošlo, o čem ta holka mluví, tak málo to bylo důležitý.

    Jednou jsem koukal na pořad o nějakým druhu opic a tam vysvětlovali, že postavení opic záleží u toho druhu na postavení matky. U jinejch druhů to je zas postavení otce. Myslím, že u lidí je to podobně. Jaký si vylosuješ při narození rodiče, takový to máš.

    Jak tě rodiče povzbuzujou či shazujou, jak tě bráněj, co a jak tě učej, jak jsou sami zorganizovaný a co uměj, čeho se sami bojej a nebojej atd. Je to jak rovnice, nakonec se to pak shrne do pojmu osobnost, případně charisma.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  27. Případně porucha osobnosti :-)

    Psice: Ale M. přece hezkej je, tos udělala nějakou výjimku z pravidla asi. :-)
    Jinak souhlas, asi se pohybuji v jiné bublině než paní z emimina.
    Mně se teda asi líbili i hezcí kluci, ale nikdy jsem si na ně nemyslela, a kolikrát mě to přešlo, když se začli projevovat. On tě asi fakt, že ti holky samy skáčou šipky do postele, patrně nějak ovlivní. Třeba taky tak, že se začneš chovat jako kretén, nevim.

    OdpovědětVymazat
  28. No, ale podle toho, co tady píšete, tak jste se k těm hezkejm chovaly už dopředu odmítavě vy, tak kdo jim skákal tu šipku do postele?

    Oni přece viděli holky, co o ně nestojej a běhaj za jinejma a skáčou do postele s jinejma.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  29. F.: to je fakt, Em je cestna vyjimka, ale kdybys videla treba Kobraka z mych sedmnacti let, tak by ses smala fakt nahlas, i kdyby ti to bylo prede mnou blby.

    AP: Myslim, ze vetsina holek k nim ty sipky skakala, ze jsme proste s F. jen ty jiny, lepsi:)) A jako hezkej chlap asi nejaky procento koristi neresis, kdyz mas dostatek snadnyho sexualniho vyziti.

    OdpovědětVymazat
  30. Tak bych musel vidět, čemu říkáš hezkej chlap.

    Jeden hezkej chlap si stěžoval, že vždy začne s nějakou holkou, spíš ona s ním, jsou spolu nějakou dobu a pak ho bezdůvodně nechá a jedna holka za druhou. Pořád dokola. Tak to vždycky nějak spolkl, až mu jednou ruply nervy vyčetl poslední dotyčný, že ve vztahu bylo přeci všechno perfektní a proč to udělala, když ani není schopná říct nějakej důvod. Holka nic neřekla a pak jen měsice naříkala kamarádkám. - Pak mu někdo vysvětloval, že holky ho braly jako challenge, že ho sbalej a čekaly, že je brzo odkopne. Jenže on s nima chtěl mít normální vztah, bral je jako girlfriend, pak do toho vlítly zase jejich nejistoty, necejtily se na to a rozešly se s ním, než se rozejde on s nima. - Vůbec nepočítaly s tím, že on je měl rád a byl vděčnej, že má vůbec nějakej vztah.

    Další byl muzikant (jak moc hezkej tam nebylo, ale bejt basák v kapele je to samý). No a ten se grupies bál, protože mu přišlo divný a neosobní, že jsou ochotný mu jen tak vlézt do postele. Chtěl normální ženskou. No a normální ženský se mu vyhejbaly, že má všude grupies i když neměl. Takže byl prostě sám.

    Na vejšce, jedna holka říkala o jednom klukovi, že je přeci daleko hezčí, než ten druhej. Jenže holky (všechny stejně) letěly na toho ošklivějšího (asi všechny uvažovaly jako vy s F) ten byl díky tomu sebejistej a ten hezčí byl furt sám a proto nejistej a žádná kořist nebyla. Navíc, když se nějaká holka vyspí s tvým kámošem, jako každá, tak je to dost turn off a nechce se ti bejt s použitým zbožím, co o tebe na začátku nestálo, když pak po dlouhý době slečna změní názor. - Pak se s ním dala nějaká hezká holka dohromady, ale trvalo to rok nebo dva, než se to stalo a byl rád, že ji má. Nevím, jestli to věděla, ale esa měla v rukou ona.

    Jedna už postarší známá, na západě, ještě v předinternetový době, prodávala noviny a říkala, že porno tam kupovala spousta fešáků, takže taky to moc nepůsobilo, že jim každá skáče do postele.

    Její známá byla rozšafná postarší mamina a ta taky mívala samý "štramáky". Zpětně to zase vypadá, že o ně jejich vrstevnice nestály.

    Měli jsme i spolužáka, co byl přesně, jako to popisuješ. Ten se sápal na každou po ruce, ošklivej spolužák přesně mu říkal hezounek. - Jen to bylo o tom, že na ty holky víc tlačil a ne o tom, jak vypadal. Byl trošku hloupější než průměr, takže se vůbec nestaral o to, co ty holky říkaj a zkoušel to pořád dokola.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  31. To o tom použitým zboží, to se tak vyjádřil ten hezkej vysokoškolák, nebo je to tvůj termín? To mě totiž nejspíš odrazuje nejvíc, když se chlap o slečně vyjadřuje jako o zboží, případně nevyjadřuje, ale chová se k ní jako ke zboží. Tak jim ty šipky do postele skákaly slečny, co jim nevadilo být zboží (nebo neměly náhled na to, že jsou). Těch je na světě pořád dost (viz modelky - o těchby se dokonce teda touto terminologií dalo mluvit jako o poškozeným, ale pěkně zabalený zboží, ale trochu se mi navaluje, když to píšu).

    OdpovědětVymazat
  32. Ta nepoužitost je sice pěkná představa, ale za mě utopie. Něco jako když se Marilyn Monroe poprvé vdávala v 16 nebo když si představíš, že bys měl zůstat s holkou, se kterou jsi zažil svůj první sex.

    Myslím, že 90 % všech běžných partnerství tvoří rozbalený zboží, zboží vrácený v zákonný lhůtě a nejvíc bude asi bazarovek úplně bez záruky, jestli si ten termín zboží můžu půjčit.

    Být děvkař nebo děvka jsou dost subjektivní počty, který budou vycházet jinak mezi zlatou mládeží v Praze a na vesnici na jižní Moravě. Obecně je to ale už asi za zenitem, protože co je špatnýho na tom, že je někdo single a v rámci toho si hraje se vztahy a svou sexualitou? Je to mnohem lepší varianta, než být později nevěrný/á, protože si v mládí nic neužili.

    OdpovědětVymazat
  33. Marylin Monroe byla nejspíš zneužívaná už jako dítě nebo mladej teenager. Ta byla poškozená vždycky.

    Ta použitost je jen obrat. Nejde o to, aby byla panna. Jde o to, aby pro toho dotyčnýho nešlapala, neojevovala s ním drogy, nebyl kriminálník, kterýho děsně milovala, neměla po něm pásovej opar, chlamydie atd, neměla žloutenku C a poškozenej metabolismus. Aby nebyl alkoholik a abuzivní typ. Aby to nebyl ten, kvůli kterýmu má velký barevný tetování a divný piercingy, protože na něj chtěla zapůsobit. Měla blbej rozchod a teď chlapy jen využívá. Taky na druhou stanu, aby nebyli jak Sonny a Cher, kde oni jsou navěky pro všechny item i po rozchodu a ty tam budeš takovej přívěšek, kterýmu se sotva řekne ahoj.

    Nevadí ti holkař, se kterým o to přišla, řekla si, že stojí za víc, a šla hledat někoho s kým si rozumí. Vadí ti holkař, do kterýho byla bláznivě zamilovaná, přišla mu na nějaký nevěry, několikrát mu odpustila, on vždy sliboval, ona ho vždy vzala na milost, ale on ji vždy podvedl znova, ona ho sice nakonec nechala, ale nerada, bylo to jak přestat s fetem, - a dodneška vzpomíná, jak to bylo krásný, když to bylo krásný. - Ten první nepočítá. Ten druhej jo.
    Důvod je, že to sice ukončla, jen to neukončila v sobě.


    Pak to je se samoživitelkama. - Když jste pár a máte na něco jinej názor ohledně dětí, tak se o tom klidně zhádáte. Jsou to jeho děti jako tvoje. Když je to náhradní otec, tak to nejde, protože je to jen její dítě. Je jedno, že on jako chlap přesně ví, jak to přesně s klukem je. Ona vždy vyhraje.
    Některý samoživitelky shání partnera asi jako zaměstnance do firmy a rande jsou jak pracovní pohovory. Když se rozvedli nějak v mezích normálu, tak jí bejvalej volá ohledně dětí i uprostřed rande.
    Soused se takhle dal dohromady s rozvedenou ženskou s dětma. Když jsi je potkala na schodech, i s originál taťkou, když si šel vyzvednout děti, tak byli jak červený prostírání a soused chudák vypadal jak náhradní modrej ubrousek.
    V divočejších verzích se s bejvalým furt soudíte, čekáš, kdy ho pustěj z kriminálu a on pak přijde s představou, že jednou jeho ženská, navždy jeho ženská a co mu ji pícháš.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  34. S tím, děvka/děvkař není žádnej velkej problém, pokud by si u toho hraní zůstali mezi sebou navěky.

    Problém začne v momentě, kdy najednou chtějí vztah. Už nevím, co to bylo za US hereckej pár, na začátku měli představu, že budou každej chrápat s každým, koho potkaj, a večer se slezou pod peřinou a budou si o tom vyprávět. V jejich případě to začalo dřív vadit jí, chtěla bejt exklusivní a on to bral jako změnu pravidel, protože "se tak přeci domluvili" (a kdo by pomyslel, že i příroda má nějaké zákonitosti, které platí i na ně). Tak se nakonec rozešli.

    Podobně jsem jel jednou autobusem, kde jel nějakej čtyricátník. Takovej slušnej syn. Vedle jela kamarádka jeho matky, co nevěřila, že by mohla někoho veřejně ztrapnit. Takže se ho hlasitě vyptávala, kolik mu to už je a jestli je ženatej. On trochu nesvůj, že ne. Ona "no ták, holky by se vdávaly". - On jen něco zamumlal, ale bylo jasný, že o něj holky nestály a co mu je teď po tom, že se ony konečně chtějí vdávat a všichni frajeři-milenci dávno utekli a tak by jim teď byl dobrej.

    Jemu je jedno, že je vyskákaná, už to pro ni nemá cenu a už by nepotřebovala bejt nevěrná. Kdyby si ji vzal teď, tak jakoby mu byla nevěrná těch 20 předchozích let. Ona má plno zážitků, ve kterejch on není. On má zážitky osamělýho života. Co je spojuje? Vlastně nic. - Kdyby si ji vzal, tak z toho bude mít víc frustrace než zábavy.

    Její věrnost na starý kolena si může strčit za klobouk. Stejně se na to nedá sázet. Pořád ji hlídat nemůže a nikdy neví, kde někde potká někoho z děvkovskej časů, s kým si zavzpomíná.

    Neřekl bych, že je na tom přímo něco špatnýho, protože příroda nemá morálku, ale jde o to, co se od ní dá očekávat.

    To nejlíp poznáš podle toho, že se podíváš, co dělala, když měla všechny trumfy v ruce. Tehdy to bylo její pravé já.



    ---------

    Jinak koncept užívání si mě kompletně minul.

    Pamatuju si na jednu superhezkou holku z disfunkční rodiny. Byla do někoho dva roky zabouchlá, pak se rozešli bůhví proč. No a pak se bála zamilovat, ale "užívala si". Co si užívala, když se bála zamilovat?
    Jiná si "užívala", ale ve skutečnosti ani neměla orgasmy.

    Jakoby to měly z nějaký reklamy, kterou jsem nějak zaspal.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  35. Užívání si single života. Nevím, třeba jsou věci, za který strach zamilovat se stojí. Svoboda, co budeš dělat ten večer. Svoboda rozvalit se přes celou postel. Svoboda sbalit si kufr a odjet kamkoliv bez domlouvání kompromisů. Obecně, že ty kompromisy dělat nemusíš. A že neměla orgasmy? Myslíš, že všechny ženy ve vztahu na ně automaticky získávají nárok?

    Já se nechci zastávat singles, jsem sama ve vztahu a osobně mi to tak vyhovuje víc. Ale mám jednu známou redaktorku, která to má jako životní styl a když o tom nedávno psala, tak sklidila hroznou bídu, že je sobecká nebo "slečna je ještě mlaďounká a naivní, ale až bude starší, tak jí to bude líto." Ve skutečnosti na to sice nevypadá, ale je jí 50 a tenhle koncept jede spokojeně celej život. Až bude ještě starší, věřím, že jí to líto taky nebude.

    OdpovědětVymazat
  36. Já si myslím, že to je spíš strach z intimity, strach z toho bejt emočně zraněnej, strach se k něčemu zavázat, strach ze zrady a tak.
    -

    Podle mejch naivních představ jsou ty orgasmy cílem hry, ale jak často to tak je ve skutečnosti, nemám ponětí.

    Kluci jsou někdy sobečtí, někdy na to ani nepomyslej, někdy nevěděj jak na to, čeká se to od nic, což je dostává pod tlak. Holky jim neříkaj, jak to funguje, pokud to vůbec vědí, předstírají, takže kluci nemají zpětnou vazbu a tak podobně. Taky to někdy ani nezáleží od toho kluka, protože hrajou jiný faktory, jako jestli byla zneužívaná, znásilněná, je ve stresu, nervózní atd.

    Film TWINS, je komedie kde Schwarzenegger a de Vito hrají rozdělená dvojčata. Schwarzenegger tam napíná své herecké síly na maximum a nepřesvědčivě hraje nezkušenýho panice. Skončí s krásnou holkou v posteli, říká, že nemá žádný zkušenosti a ona říká "nějak si poradíme". To mi přišlo jako rozumnej přístup. - Je to jen sex, zábava všech zábav od přírody, dělá se okolo toho daleko víc cirátů, než by mělo. Takový to chlapácký machrování.
    Samozřejmě, že jsou i skutečný problémy lékařského typu, ale kolik jich je na procenta.
    -----

    Jednou jsem koukal na filmy FAMU, většinou školácký, byl tam film o starý ženský, která žila sama v nějaký sudetský vesnici. Po válce se tam nastěhovalo víc lidí, ale postupně se to tam vylidnilo a nakonec tam zůstala sama (a pohřbila všechny sousedy).

    No a vyprávěla, jak byla jako mladá strašně zamilovaná. Byl pro ní celej svět, celej její budoucí život, no a pak něco řekl (ona to řekla, jen já to zapomněl) no a jí se najednou všechno rozpadlo, jak málo to pro něj znamenalo a byl konec nejen s ním, ale vůbec s chlapama. - To mi přijde jako skutečnej důvod bejt singl.

    Ale ne všechny důvody se chce člověku veřejně říkat, i když jsou legální a počestné.

    A.P.

    OdpovědětVymazat