neděle 25. února 2024

Všechno je jednou poprvé: Lyžák

 

Žmur si v únoru žije v Kellnerovic standardu. Sotva jsme se vrátili z velkýho vejletu, jen jsem v kufru vyměnila plavky za teplý spodky a Žmur odjel na svůj historicky první lyžák.

Nevím, co se vám vybaví jako první, když se řekne lyžák, ale já mám před očima tři věci: kultovní pubertální hra Flaška, hroznej hlad a hromadný sprchování v koupelně a´la Osvětim (protože trocha soukromí v oddělených sprchách jen zbytečně vybízí k plýtvání s teplou vodou, žejo). A tuny sněhu. Na nějaký lyžování si vůbec nepamatuju a můžeme se jen dohadovat, jestli ho vytěsnily tyhle silnější vjemy, nebo to bylo tak strašný, že to mozek radši uzamkl a zahodil klíč.

Žmur se vrátil z Krkonoš vrátil v pátek, a tak si můžeme pěkně shrnout, co všechno se změnilo. Nebudu vás dlouho napínat, úplně všechno:

1. Sníh? Není a nebude

Až se budete někdy podivovat nad bezpohlavním stvořením, který je stiženo klimažalem, tak si uvědomte, že tyhle chudáci děti znaj zasněžený sjezdovky tak maximálně z gétéáčka nebo záchodů v Roxy. Taky by vás to naštvalo, že zrovna vy musíte odsrat konzumerismus všech svých rozežraných předků.

„Prší a je 6 stupňů“ hlásí Žmur po příjezdu. Ráno mi pošle pohled z okna, kdy se na zelený louce válí cucky mlhy a pro jistotu se přeptá, jestli jsem mu zabalila pláštěnku. Nezabalila. Po příjezdu otevřu kufr, kterej smrdí jak zmoklej labrador a z věcí padaj hroudy bláta. Naštěstí existuje umělej sníh, takže se stačí při selfíčku šikovně natočit a na Instáči nikdo nic nepozná.

2. Pohodlíčko, pohodlí

Na našem lyžáku byly pro studenty dva pokoje: jednomu se říkalo kravín a disponoval 15 lůžky pro holky. Představte si rozvěšený podprdy a všechny ty holčičí věci. Sem lezl vedoucí výcviku jen při bezprostřední hrozbě úmrti nebo otěhotnění, za což by ho v obou případech ředitel suspendoval.

Druhýmu pokoji se přezdívalo Konírna a ten byl pro kluky. Sem lezl vedoucí výcviku naopak pořád – přepočítávat kluky, zabavovat jim alkohol, anebo je prostě jen seřvat. Prevence je základ.

„Je to nespravedlivý, byli jsme s kámošema v pokoji pro tři“ vyvracel Žmur oči a polehčující okolností je mu jen fakt, že u nich z personálních důvodů vzájemné nekompatibility povah spal na zemi ještě další kamarád. „A představ si, že ke snídani nebyly ani švédský stoly. Jen vajíčka, párky, musli nebo nutella.“  Moje sudeťácká babička by se pokřižovala a vyprávěla by mu o tom, jak se za války musela spokojit s pstruhem místo ústřic a nosit obnošený kožichy po Židech. Dělám si prdel.

3. Láska je láska, když choděj kluci s klukama a holky s holkama

Pojďme si to říct otevřeně, tenhle bod je tenkej led. Je totiž dost možný, že Žmur hrál po večerech Flašku jako za starejch dobrejch časů, kdy se občas po lyžáku muselo s účou na gyndu. Ale jeho verze zněla dost přesvědčivě.

„No a co večer, lezli jste za holkama?“ zeptala jsem se.

„Né, my jsme se radši dívali s klukama na fotbal,“ mávne Žmur rukou. „Každej večer na fotbal? Jako to kecáš,“ říkám a Žmur přizná, že kecá, protože se dívali i na horrory.

„Ani poslední den nebyla žádná diskotéka, jo? Kdy jsi šel spát?“ zaregistruju svou vrozenou ženskou bystrostí potlačované zívnutí.

„No, jako včera jsme šli spát v půl pátý a byla i diskotéka“ přizná Žmur barvu a já si skoro oddychnu, že aspoň něco funguje pořád stejně a jsou to hormony.

„Ale na tý diskotéce byly jen holky od nás a z béčka a my jsme s klukama byli ve vedlejší klubovně na telce. Hrál Milán proti Liverpoolu, super zápas. Pár holek pak přilezlo jako co bude, ale nebavilo je to, tak zas vysmahly“ pochvaluje si Žmur a já si říkám, že i u nás jsme měli naše třináctiletý spolužáky za beznadějně blbý joudy… ale dnešní holky to mají nejspíš ještě horší!


Lyžák 2030/ Giphy




40 komentářů:

  1. Hele já si myslim, že zas tak beznadějný to ty dnešní holky nemaj. Milán totiž nehrál s Liverpoolem, ale s Rennes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nebo psice zrovna zívla a přeslechla podstatnou informaci a při psaní dosadila libovolný název anglického města, kde se hraje fotbal, co jí utkvělo ze sledování seriálu Ted Lasso. :-)

      Vymazat
    2. Přeslechnutí samozřejmě nelze vyloučit. Ovšem ve chvíli kdy dychtíc po pikanteriích zpovídá syna, nepovažuju zívnutí za pravděpodobný... :-)

      Vymazat
    3. Sherlock Holmes zasahuje! Moc mě to pobavilo :-)

      Vymazat
    4. Cenu pozorného čtenáře získává Galahad! Máš u mě jeden Malešov:)
      Ale tím nejsme u konce s vyhlašováním- cenu za pravdu získává F.! Jakmile někdo začne mluvit o fotbalu, tak přepínám, fakt si nejsem schopná zapamatovat ani základy a Žmur si myslí, že je to naschvál - není.

      Vymazat
    5. Tak pak nějak domluvíme, kdy si ocenění převezmu. :-D

      Vymazat
    6. Jasný, doufám, že mají pro tyto příležitosti u Vávrů krígl ve tvaru poháru.

      Vymazat
    7. To asi nemaj, ale tak já si zkusim půjčit nějakej od Habry... :-D

      Vymazat
  2. Tak můj lyžák byl tak nějak na půli cesty mezi tím tvým a Žmurovým. Možná o něco blíž tomu tvému. Byl to každopádně tak děsivý zážitek, že už jsem na ten další v patnácti letech nejela a vůbec jsem od té doby byla už jen na jediném školním výjezdu, a to jenom proto, že byl do Francie. Ať žijou školní výlety.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já na lyžáku nikdy nebyl. Jiný výjezdní zasedání jako dobrý, ale na hory jsem se školou nikdy nejel a vlastně mi to ani nechybí... Nakonec - na ten fotbálek se mužu kouknout i doma. ;-)

      Vymazat
    2. No co si budeme - mrazivou hrůzu lyžáku přebila jedině další sportovní akce, a to cyklistický týden. Od tý doby až na výjimky nelyžuji a nejezdím na kole:)

      Vymazat
    3. Cyklotejden se u nás na škole, myslim, nekonal. O moc-li jsem přišel?

      Vymazat
    4. Někdy o tom musím napsat. No, představ si to jako jeden nekonečnej příběh o šlapání do kopce pod taktovkou sadistickýho tělocvikáře.

      Jeden den se nám podařilo s kamarádkou ulít - jen díky tomu, že jsme se nabídly na výpomoc s přípravou oběda.

      Ale to jsme ještě netušily, že to bude o škubání spařenejch slepic. Kuchařka je brala na dvorku sekyrkou, zatímco jejich opeřené kolegyně jen pasívně přihlížely, kdo bude další:)

      Vymazat

    5. Zní to jako námět na takovou pěknou letní horror-punkovou komedii. Ještě by ta kuchařka mohla mít jednu nohu dřevěnou, půl obličeje zjizvenou od popálenin cca 15. stupně a velkou zálibu v rezavejch nožích.

      Vymazat
    6. Co mi to jen....ajo, Aardmani o tomhle natočili dva animáky.

      Vymazat
  3. Na školním lyžařském kurzu jsem byl několikrát, leč fanouška lyžování to ze mě neudělalo, takže sice v zimě přeju všem nadšencům příjemné sněhové dovádění, ale bokem podkuřuju jaru :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám to stejně. Při letmém pohledu z okna jsou myslím karty už rozdané a zelené eso máme v rukávu my - jaraři!

      Vymazat
    2. Při letmém pohledu na přehled teplotních rekordů letošní a nedávných zim nemá cenu zdržovat potomky výukou lyžování. Brzy to bude výstřední zábava pro společenskou smetánku.

      Vymazat
    3. Já bych se tak netěšil.

      Globální oteplování by taky mohlo zastavit Golfskej proud, co teče z Mexického zálivu a otepluje Evropu a kvůli tomu zrovna tady může bejt paradoxně daleko chladněji.

      Ale já na to celý nevěřím. Kdysi jsme se o učili o klimatu, když to nikoho ještě politicky nezajímalo. Od poslední doby ledové byly období, kdy byli ledovce ještě menší a ve starejch kronikách se klidně dočteš, že v únoru rozkvetla blata.

      A.P.

      Vymazat
  4. Za hlavní přínos lyžáků a podobných akcí považuji zjištění, že i s některými pedagogy se dá mluvit jako s lidmi :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tohle poznání sice nevychází přímo z mého vlastního empirického výzkumu, ale Žmur tvrdí, že jejich tělocvikář je nejlepší učitel ever a myslí to vážně!

      Vymazat
    2. To bych teda dost zpozorněla :-)))

      Vymazat
  5. Mě se při slově lyžák vybaví, jak jsme na lyžáku na vejšce byli rozdělení do skupin. Ti z měst a nížin měli vlastní vybavení a uměli lyžovat. My z hor měli vybavení z výpůjček a lyžovat už jsme zapomněli a tak jsme ty příkrý svahy sjížděli pomalu a opatrně. Podobalo se to všemu, jen né luxusní zábavě.

    Když máš sjezdovku tak půl hodiny chůze od baráku, tak to prostě rodičům nedá tě nevyhnat na půl dne lyžovat. Ale tam jsi alespoň bez dozoru a blbnete tam s kamarádama.

    K tomu ROH zorganizovalo pro děti zaměstnanců ještě lyžařský výcvik, protože bylo potřeba jim zkazit jarní prázdniny, rodiče rádi uvítali možnost tam děti odložit.

    Pak ještě nějaký kurzy na běžkách. Ti vepředu s perfektně namazanejma lyžema mastěj vpřed. Pak se zastavěj, až je dojedou ti poslední se sněhem nalepeným na skluznici. Při tom čekání si odpočinou a hned se vyrazí dál, takže ti poslední neodpočívaj vůbec. Ale aspoň nocování ve stodole v spacáku na seně a vyprávění hororů.


    Ty dva pokoje jsme měli v Rusku. V létě. Pionýrský tábor uprostřed širé Rusi. Pro úplnou přesnost asi 5 táborů vedle sebe, každej s tak 20 stejně velkejma chatama. K tomu kamrdlíky pro vedoucí. Byly tam kvanta komárů. Podle ruskejch vrstevníků jim to tam shodili Američani. Přešli jsme to diplomatickým pokývnutím.

    14 letej frajer tam odpanil holku taky 14 (možná jen 13 let) v místnosti kluků. Na flašku ani nedošlo. My ostatní jsme dělali, že spíme a jen vypadla, tak jsme to probírali. Paša odpočíval.

    Tancem začínají u lidí sexuální sekvence. Proto úspěch všech muzikantů a DJs, protože hudba přináší tanec, tanec sex, sex mimina a o tom je život. Holkám začíná puberta dřív, tak je to baví samo o sobě si tanec trénovat. Kluci mají pubertu později a to tancování je finta na ně, tak potřebuješ mozek popletenej hormonama, abys na to skočil. - Francouzi maj slovo allumeuse (něco jako podpalovačka), dělá, že má zájem a když chlapa vzruší, tak ho odpálkuje. Většinou jsou chlapi frustrovaný a holky s nafouklým egem, sem tam je holka znásilněná.

    Jako dneska si pamatuju na holku z jednoho klubu. Vzala si minisukni se šňůrkama a trénovala tam s kamarádkou, jak třást zadkem, aby se šňůrky hejbaly a poutaly pozornost. Dařilo se, vztekle se utrhovala na všechny kluky, co zabrali a zkoušeli ji oslovit. Kdyby neodpálkovali, tak na ně pošle vyhazovače.

    Tím, že to třináctiletý kluci ignorujou se vyvlíknou z manipulace. Pro holky jsou jen trenažér.

    A.P.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo přesně. Byla jsem to s děcko z hor na konci stopy. Běžky jsem sice měla vlastní, ale bůhví po kom. Možná byly z bazaru horský služby po nějakým tragicky zesnulým lyžaři, asi po Vrbatovi. Vosky si pamatuju 2 - modrej a červenej, oba prudce snižovaly šance být aspoň v půlce pelotonu a ne jen na posledních pozicích.

      Ten ruskej tábor zní jako prima průprava na život. Takovej malej gulážek pro začátečníky, aby člověk později zvýšil šance, že přežije v tom opravdovým. Já jsem zažila na táboře dvanáctiletou holku, co měla prsa a chlubila se, že už není panna. Tenkrát jsme ji všechny záviděly, jakej žije dospělej a skvělej život. Mně bylo 13 a připadala jsem si vedle ní jak stará panna a ještě navíc plochodrážnice. V tom věku bylo všechno jen o srovnávání.

      Kluci v naší třídě byli joudové minimálně někdy do 16. Pak se to začalo srovnávat. Ale stejně byli ti nejlepší vždycky z maturitních ročníků.

      Vymazat
    2. My jsme měli vosky 4 a dělaly to všechny. Ještě k tomu byla taková kovová krabička na tyčce, který se říkalo žehlička, do který se měl dát hořící suchej líh a pak tím po skluznici jezdit. Ale možná to byla jen taková finta a ti zasvěcení to jen po půlnoci rozestavěli do 4 světovejch stran, svlíkli se a modlili se ke sněžnejm démonům, pak se fikli do prstu, pokropili sníh krví a druhej den frčeli a démoni vysávali živou sílu jen z nás.

      No, to vlastně byl. Největší poselství ovšem bylo, že tam to maj ještě daleko horší a bejt nasranej na všechny Rusáky nemá smysl. Maminy, co musej pokládat z malejch vaniček asfalt byly to nejdivnější. V továrně na traktory všudypřítomné plakáty proti alkoholu. Všude velké vzdálenosti. Vesnice jak z historického filmu, dřevěné domy daleko od sebe a uprostřed studny s vahadlama. No a když si na to vzpomeneš po pár letech, tak tě napadne, že ti kluci, co tam byli s náma, teď vlastně mohou sloužit v Afgánistánu. Úplně jinej svět.

      Kdo ji o to panenství připravil neinformovala? Já jen, že na jednom našem předchozím táboře kluci říkali, že jedný holce četli denníček a bylo tam s detajlama, jak s ní spí táta. Možná si to vymysleli oni, možná ona, ale dost možná, to byla pravda. Každopádně některé závody je lepší prohrát.

      Vy jste byli osmiletej gympl?

      A.P.

      Vymazat
    3. Ty vosky!! tvrdy, lepivy, neslo to s nima mazat, presto jsme museli vsichni - povinnou barvu rekli rano ucitele, nosili se v batuzku, aby se cestou mohlo premazavat. Stejne to lepilo nebo klouzalo vzdy, ale spravedlive vsem.

      Smrad z lyzarny, vecne mokry vsechno. Hlavne boty, ktery se vycpavaly novinama, ale moc to nepomahalo.

      Kluci, co se po vecerech ozrali motali po chodbach. Ja byla nerd a zadnou flasku nastesti nehrala, to az nekdy na vysce a jeste jsme ji hrali ironicky :D

      Vleky s kotvou, kazdy mel svou a na sjezd se vazala kolem pasu. Studene, mokre odreniny a otlacene paty z pujcenych prezkacu, ktere nesly zavrit ani otevrit. Slizky, ohmatavajici vlekar, snazici se premluvit nejakou nezletilou buhvi k cemu. Prestavky po obede, kdy jsme se dojidali sladkostma nabalenyma z domova.

      Lyzovani mi prestalo pripadat jako totalni peklo az dlouho po tomto zazitku, poradne bavit nikdy nezaclo.

      Vymazat
    4. O ohmatávacím vlekaři jsme my kluci ani nevěděli. Ty 4 % se koncentrovali v Praze kolem příjezdu vlaků z venkova a na zodpovědnou práci u sjezdovek se ani nedostali.

      Smradlavý lyžárny u nás skoro nebyly. Ne, že bychom nedokázali materiál nasytit vůni zapařených nohou, ale městečko v horách má tu výhodu, že ráno všechny naložíš na náměstí do autobusu a večer je tam vyložíš, protože sjezdovky i stopy jsou v dosahu konečnejch linkáčů. Jen se ředitelé dohodli na posilení linek. Všichni si to usušej doma na topení, ponožky vezmou čistý, najedí se doma a ještě můžou koukat na TV, takže maj aspoň večer prázdniny.

      Uvědomil jsem si, že jsem od posledního lyžáku na lyžích nestál. Dokonce je snad ani neviděl (teda kromě návštěv Decathlonu).

      A.P.

      Vymazat
  6. Gábina: Jo, díky za připomenutí vlekařů! To je totiž samostatný druh obyvatele hor, co má většinu dne jednu ruku přitisklou na cizím zadku, nebo je aspoň ve fázi, kdy svůj zadek úpěnlivě hledá.

    OdpovědětVymazat
  7. Žehličku jsme u nás měli docela normálně. Původní myšlenka byla, že si to navoskuješ doma a bude to v pohodě jezdit. Pak zjistíš, že do rána se vhodnost vosku může změnit, že se s tím pracuje celkem blbě a když se budeš snažit, tak se to naučíš možná do léta a do vánoc zase zapomeneš. Tak tam většinou jen ležela u dalších nepotřebnejch krámů, který se ti nechce vyhodit. (Jo představ si, včera jsem vyhazoval starý DVD, co jsem koupil tak před 16 lety. Majory Zemany jsem tehdy asi skouknul všechny, ale z těch ostatních byly některý, co jsem ani neotevřel, protože ta obálka na ně byla pořád ještě secvaknutá originál sešívačkou).

    Z toho v Rusku? Už jsem chtěl napsat, že ne, ale byla tam se mnou i sestřenice, takže jo, jenže se stejně teď moc nevídáme. Ale byla stejnýho věku a tam se kamarádila s holkama, co tam měly další frajery (ale už v mezích normy, nikoho neodpanili). No a vís jak některej druh holek dělá, jak všechno strašně prožívá. No tak jeden z nich dostal nějak ránu do oka, tak s ním vedoucí šli za táborovým doktorem, ať se na to podívá. Holky z toho dělaly děsný drama, že jako o to oko přijde. My kluci jsme si z toho dělali legraci, že bude mít skleněný oko a možná jen dřevěný. Oni s ním pak přijeli zpět, nic to nebylo a tyhle holky si pak s trochou moc prožívanou úlevou padaly štěstím v slzách do náruče, že je jeho oko zachráněno. - Prostě šaškárna. Pohlavní dimorfismus v akci, jen ohledně chování.

    Kdyby to byl obyčejnej kluk lambda a ne frajer, tak jim to je jedno, možná by jen pokrčily rameny, možná by jen zavrčely neotravuj.

    Ale jinak ne. Byly to děti jedný fabriky, různý ročníky, různý základky a někdy i lidi z vesnic okolo.

    Jo, pak jedna z těch holek šla na gympl. Ale potkali jsme se před tím v divadle, tak se najednou lísala, protože chtěla informace. Chtěl jsem ji pro to nechcat trochu pracovat, protože byla přeci jen trochu svině. Jenže vedle byla matka, která nevěděla nic lepšího než mi před ní hned poradit, že se mám na "slečnu pěkně otočit". Takže z toho dotyčná vyvodila jsem blbec a už jsme se nikdy nebavili. - Jak jsi byla na kontelacích a kurva se neříká, tak kdybych zrovna tohle řešil na konstelacích já, tak by to bylo "a proč jí vlastně nemůžu dát pěstí". Ne, že bych to ve skutečnosti udělal, ale v kresleným filmu by prolítla dvěma zdma, zůstaly by tam tva vyražený obrysy postav a v posledním by seděla na rozbitým stolku, točily by se jí oči a hvězdičky kolem hlavy. V Ally McBeal by to dopadlo podobně. Nějaký společensky přijatelnější řešení zpětné vazby by se hodilo. - Mojí matce dodneška moc nedochází, že i o generaci níž jsou normální lidi a ne jen čítankové postavičky.

    Ale byl jsem v kontaktu se spolužákem z vejšky. Těm se stalo, že se v těch Tatrách rychle změnilo počasí, oni byli ve vánici na cestě k chatě, ještě nahoře, tak šli dál, pořád se hlídali, komu už začínají omrzliny a když tam dorazili, tak si horská služba hlasitě oddechla, že je nebude muset jít hledat. Ti pak byli tím zážitkem spojení, protože přeci jen začínalo jít o život. My seděli jen dole a pamatuju si to dodneška. Natož oni.

    My byli 4letej gympl, takže těch 14 byl předěl, protože najednou přijdeš o lidi, se kterejma jsi strávil většinu života a současně se kompletně mění styl výuky. Taky nám na gymplu hned začali vykat a celkově se k nám jinak chovali. Jo a látky najednou bylo víc. Vědeckej gympl se spoustou matiky, fyziky a chemie.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  8. Já teda ujetej na vůně přímo nejsem, ale už jako dítě mě zaujalo, jak baráky mají své vůně. Vždycky se mi to znova připomnělo. Přijdeš domů, kde jsi léta nebyl a uvědomíš si, že to tam voní úplně stejně. Sklep u půda mají svuj pach, sklep vlhkejma zdma, půda suchým dřevem a rozteklým térem, co visí ze stropu. Baráky příbuznejch mají svoje vůně. U jedněch jsem pak přišel na to, že to tam voní pořád kynutým těstem i když pochybuju, že by tam vždy něco pekli. U jinejch jsem si tu vůni nedokázal ani vybavit, protože nevím, z čeho byla, ale vždy mě to udeřilo do nosu, když jsem tam přijel.

    Kdybych si měl vybírat podle čichu ženskou, tak by to byla nějaká Kiss (fakt to bylo její jméno). Působilo to asi jen na mě, protože společná kamarádka ji brala normálně. Ja bych fetoval i její propocen trička.

    Ujetá znamená co? Že to máš ráda, když už na to padneš nebo jsi jako moje kamarádka, která nadšeně chválila vůni svého propoceného přítele, protože na tom ulítávala zas ona. - V ten moment to nebylo ani sexuální, ale bylo to jako když si třeba normální lidi přivoní ke steaku a všem u stolu řeknou, jak pěkně voní?

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  9. S tím táborem, že mě to právě připadá jako zážitek, kterej by mohl lidi spojit. Ale je pravda, že jsou různý intenzivní věci, který jsem s lidma zažila a viděli jsme se jednou, nebo vůbec.

    Nevídám se ani s lidma z gymplu, protože zatímco pro tebe to byl předěl, u nás bylo to dospívání ve škole spíš jako akvarel, kdy se část "je mi 12 a jsem úplně mimo" přes jemné odstíny prolíná do plnoletosti. A hlavně jsme nikdy nebyli nějaká skvělá parta, možná i kvůli tomu. Víc jsem se kamarádila s lidmi z druhé třídy a odjinud.
    -----
    S těmi divnými vůněmi to není nic sexuálního, spíš ti taková vůně spustí v hlavě příběh, jako když zasuneš dvd do přehrávače. Zacítím tu vlhkou zašlou omítkovinu a najednou k ní můj mozek vykreslí v detailech sklep, věci, co v něm jsou, lidi, který do sklepa chodí, nějakou historickou epochu, pointu, která není vidět na první dobrou, ale objeví se až jako další tón té vůně.

    Kdysi tu někdo doporučoval web arome, kde jsou recenze parfémů a můžeš si tam vybrat parfém na základě klíčových substancí jako je třeba mech, benzín nebo mýdlo. To mě nadchlo a řada recenzí jsou tam vlastně jako detailně vykreslené expozice. Třeba "Vidím dámu v modrých šatech ve vlaku, jak sedí na koženém sedadle. Je horký vrchol léta, slunce opírající se do kupé vytahuje vůni kůže a pražců. Z kabelky vytahuje mléčné karamely, které zaoblují prostor do pocitu bezpečí a vzpomínek na dětství."

    S tou Kiss by to právě mělo působit jen na tebe. Podle Eaglemana tvůj mozek v okamžiku setkání během sekundy propočítá symetrii tváře, poměr mezi pasem a boky a odlišnost vašich imunitních systémů právě díky vůni. Čím odlišnější, tím větší je šance, že váš potenciální potomek vznášející se ve vzduchu, zdědí to nejlepší po obou rodičích. A pak to mozek zabalí do nějaký romantický informace jako "měla v očích celý vesmír padajících hvězd", aby to nepůsobilo tak prvoplánovitě, jako nákup na koňském trhu.

    OdpovědětVymazat
  10. Nevím, proč ti Google smázl koment, v mailu ho mám, tak zkusím znovu:

    Souhlasím, s tou Kiss to asi mělo působit čichově jen na mě. Ale kvůli jinejm věcem to zas byly jiný holky. Taky měla přítele, kterej byl sympatickej. Taky nevím, jestli to bylo vzájemný. Víš jak, třeba jsou lidi, co ti voněj a ty nevoníš jim.

    Podobně jsem jednou četl o ženský, co měla chlapa, co jí fakt voněl. Říkala: "byli jsme úplně jiný, furt jsme se hádali, ale jak jsem položila hlavu na jeho rameno, rázem to bylo pryč".

    S někým si rozumíš, jako by ve vás běžel stejnej program. Jedna ženská jednou psala, jak na nějakým erotickým chatu diskutovala o svejch fantasiích. Výborně si rozuměli. Tak si dali rande, přišel tam nějakej kolega z jinýho oddělení, kterej ji byl vždy nesympatickej, tak samozřejmě nic, ale bylo zajímavý, že tohle měli společnýho. Je to taková skládačka.


    Jo, ten Eaglman bude mít asi pravdu. Teda, až na tu sekundu. Nejspíš to bude ještě kratší. Víš jak, třeba to funguje jak šablony. V mozku máš 10 maníků, co každej pořád hlídá svůj rozměr, ruce připravený na tlačítku, jak připravený k soutěži a kdo uvidí to svoje, zmáčkne signál. Když se zapne dost signálu najednou, tak je to láska na první pohled a moderátor jen hlásí: tak to máme správnej poměr pasu a boků, pak tu máme správnou velikost prsů, no vida 4, kdo by je neměl rád, správná vůně až se z toho točí hlava, no prosim, na vlasech u vás nezáleží, ale OK, JE to dlouhovlasá blondýna, hlas, hlas má trochu vychlastanej, ale to je tentokrát právě to rajcovní... Zatleskáme publiku, máme tu dneska "Perfekt match". Výhru si dnes odnáší Alan Delonovič... tak už nebudeme zdržovat, stejně to bude už jen nemravné, běžte za slečnou a my se tady rozloučíme s naší soutěží Good Morning Perfect Match a zase zítra. - To vše pod 0.1 sekundy.

    S těma vůněma to je zajímavý. Mě to takhle naskakuje s jinejma věcma, ale s vůněma ne. Připomínáš mi tu jednu dávnou kamarádku. Ta taky jednou říkala něco podobnýho. Třeba o písku moře, trochu dál od moře, tam co už roste ta tuhá tráva. Je to pokaždý jiný? Nebo zase stejný, když jsi na podobnejch místech, třeba dva vlhký sklepy v jinejch městech. (Jo, koukl jsem na ten web.Přesně takhle to popisujou.)

    Jinak jsem viděl francouzkej film, kde byla holka, co skládala zkoušku z rozpoznávání vůní pro nějaký parfumérský firmy. Francouzi si na to užijou.
    ----

    U nás jsme taky nebyli skvělá parta, taky ne přímo špatná. Spíš to bylo jak Stephan King přirovnává: "přicházejí a odcházejí z vašeho života jak číšníci v restauraci."
    Podle jednoho známého se v tomhle věku velká přátelství moc netvoří. Víš jak, všichni se v tý době dospívání měněj, takže si v něčem sednete a za chvíli je to jinak.

    Možná když jsi Jagger a Richards na nádraží a jeden z vás má sebou desky rythme a blues.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  11. Jo, Eagleman by byl teď asi nešťastnej, že mu vkládám do úst nedostatečně přesné informace. Určitě je to méně než vteřina, tedy aspoň u průměrně bystrých jedinců.

    Ta vzájemná chemie je zrádná a zároveń asi docela vzácná. Představ si, že by tě sexuálně přitahovali úplně všichni lidi, se kterýma si jen rozumíš. Z pracovního dne by se tak mohl stát jeden dlouhý závod potlačovaný touhy. A zároveň by se toho člověk asi brzy přesytil a už by to pak nebylo ono. Jako ty ženský, co mají poruchu orgasmu a zažívají je pořád i při běžných věcech a berou to už jen jako obtěžující.

    Ta porota, co mačká tlačítka, je super příměr. Perfect match je ideální stav, většinou si podle mně ale maníci jdou dost po krku.
    "Tyvole, takhle ideální poměr prsa-pas-boky vidíš jednou za měsíc, tak se prober" škrtí porotce za ideální proporce chlápka, co dal červený tlačítko jen kvůli tomu, že má ta ženská velkej nos. Hlavní šéf "Pepa hledá superstar" bude ale klidně ten čichovej, něco jako Simon Cowell, co zbytek soucitně chválící poroty utře nějakou trefnou hláškou a slečnu pošle pryč se sarkastickým doporučením, ať pracuje na deodorantu kompatibilním s jejím příliš humidním podpažím.
    -----
    Ty vůně jsou v každém prostředí jiný příběh. Dva zatuchlý sklepy mají jiný složení plísní a hub a záleží, co v nich je uskladněný, jak moc nebo málo tam cirkuluje vzduch. Něco jako když parfém voní na každým jinak, někdy fakt jako úplně jiná značka.


    OdpovědětVymazat
  12. Mě to napadlo, protože u oka je to 0.1 vteřiny (na tom stojí film), takže to bude asi bude podobně. Už jsi měla zážitek déjà-vu? To je o tom, že jak jsou informace zpracovávány různými kusy mozku, a pak zas dávány dohromady, tak se vyjímečně dostanou na to samý místo, kde se mají zase spojit o zlomek vteřiny později. Takže tam nejsou pro mozek najednou, ale dvakrát po sobě - z toho je ten pocit, že jsi to už viděla.

    Rozumím si s lidma... Záleží na tom na jaký úrovni. Jako fajn lidi, se kterejma se dá dobře vyjít v normálních věcech, tak těch je všude relativně dosto, ale pak jsou ještě lidi, se kterejma si rozumíš protože myslej stejně, a ty potkávám tak jednou za 10 let.

    Třeba se bavím s jednou holkou, vysvětluju ji, jak si myslím, že něco funguje... a ona mě zarazí ať počkám, protože hledá jestli neví nějakej protipříklad. Což já dělám víceméně od dětství. Tak v tom se poznáváš.

    Sem tam jsem nějakejm holkám vyprávěl nějakou skutečnou historku ze sexuálního časopisu, co tam někdo napsal. No a pak mi ty historky říká sama od sebe holka z Anglie, kterou zaujaly taky. Ale třeba 15 let po tom, co ten časopis vyšel.

    Holce vykládám něco z gymplu (co ona nebrala) nebo z esoterickejch knížek/debat a ji to zajímá nebo to nějak vymyslela sama nebo to dělá a vlastně ani neví proč. (Třeba dávat kolem domu měděnej drát, když je v domě voda). (Jiný to nezajímá nebo ti řeknou, že děláš chytrýho).

    Tak tohohle rozumění si je málo.

    Ale na touhu k potlačování stačila velká prsa a útlej pas. Příroda má svý priority.

    Jo, to s těma neustálejma orgasmama jsem slyšel, ale nikdy jsem nepadl na to, čím je to způsobený. Chlapi zas někdy trpěj Priapismem, takže jim furt stojí. To je ještě horší, protože to je bolestivé, krev se nevyměňuje, takže už není okysličená a může o něj chlap po 24 hodinách přijít.

    No, zrovna u mě čichovej maník prohrál s týpkem, co vybral holku, co se ksichtíkem musela podobat mý babičce zamlada. (Protože přes prsa, to babička byla jiná liga. Něco jako národní liga proti okesnímu přeboru.) To mě došlo až po několika měsících.

    Nejhorší to asi je, když Simon Cowell rozhodne a jeden z týpků si dál dělá, co chce. To se pak jmenuješ třeba John F. Kennedy a vysvětluješ matce, že je to silnější než ty. (Jako když se ptá, proč těch ženskejch (M.Monroe) nenecháš).
    ----

    Takže to s tím čichem máš vlastně takovej jednosnačnej identifikátor. Dva podobný pachy domu či knížek si nespleteš?
    -------


    Jo, koukal jsem na písničku Sway, když dáš do googlu Sway Delon, tak ti to vyjede. Tak jestli si toho hezkýho chlapa, kterýmu se radši vyhneš, představuješ takhle, tak to jo. On byl trošku hajzlík.

    Ale jestli mezi hezký kluky patří i Pierce Brosnan zamlada, tak ten byl uzlíček nervů vděčnej za pozornosti. Otec opustil rodinu když byl malé dítě. Matka jela pracovat do Londýna, takže ji viděl jednou, dvakrát ročně, starali se o něj babička s dědou a pak
    strejda s tetou. Taky byl v internátní škole. Pak se přestěhovali do Londýna a jakožto Irčan na Anglický škole... jisté stigma je v Anglii na Irčanech dodnes.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
  13. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  14. Mně se tehdy udělalo slabo, když mi Starší popsal lyžák. Ale zprávu jsem přežila a on si prý lyžák užil.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná někdy nevědět. Nebo nepátrat po tom, kdo hrál inkriminovaný večer Milán:)

      Vymazat
  15. AP: Deja-vu jsem zažívala jeden čas docela často a teď už vůbec, hrozně moc let. Skoro je mi to až líto, i když jde jen o funkční poruchu. Stejně jako jsem v dětství viděla u číslic emoce, teď už to tak moc nevnímám a není to pro mě ani tak zajímavý jako dřív.
    ---
    Jedna z nejšílenějších situací, jak si můžeš přivodit priapismus, je kousnutí jihoamerickým putujícím pavoukem. Protijed na něj není, takže si pokousanej týpek asi fakt může jen užít 24hodinovou erekci s tím, že je to naposled.

    Tím si pavouk chtěl nejspíš ošetřit, že bude mít klid a nikdo do něj nebude dloubat klackem, ale prý je to naděje pro vytvoření nový Viagry a v dálce už cinkají dolárky v očích topmanagerů farmafirem. Takže na to chudák dojede, budou ho v pralese sbírat po kyblících a nosit do laborky, kde ho budou neustále něčím vysírat, aby vygeneroval ještě víc drahocennýho jedu.
    ---
    To bych kecala, že si nespletu čichový stopy dvou podobných vjemů, to zas nejsem policejní vlčák. Ani si nemyslím, že mám obzvlášť citlivý nos. Spíš si ty vůně pamatuju i po letech, třeba když po dlouhý době použiju málo používaný parfém, otevřou se mi vzpomínky na to, co jsem v něm zažívala.
    ----
    Sway je hezoun, stejne jako Pierce. Takovej etalon hezouna, ze kterýho je mně osobně na zvracení, je třeba Tom Cruise, kterej je ještě ke všemu malej. Tímhle způsobem bývá ale protivná většina herců, který se obsazujou pro dámský publikum.
    Výjimka? Třeba Joaquin Phoenix nebo Cumberbatch. Phoenix v Jokerovi a Cumberbatch v Síle psa. To byly boží role.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jak jsi viděla u číslic emoce?

      Já vidím u číslic a písmen barvy, nebo je vidím v barvách, to je synestésie, to je celkem běžný, ale emoce normálně nejsou vidět, ale cítíme je.
      ---------

      Viagrovej pavouk? Hned jsem se na to musel podívat. Já myslel, že se za něj musí někam do pralesa a oni ho sem zatím klidně mohou dovézt v krabici banánů. Jen si to představ, že se dostane do domova důchodců a všechny je tam pokouše.

      Nevím, jestli jsi viděla ten film Čtyřicítka na krku. Tam taky byla scéna o viagře. On jí chtěl udělat radost, tak si vzal viagru, protože se mu ty erekce nezdály tak dokonalý a s viagrou to mělo být to pravé, jako v pubertě, ona byla naštvaná, protože erekci byl měl mít z ní a tohle vzala jako podvod. Že se tělo neptá, jakou erekci by jsi chtěl (protože to by byl pořád jen jeden model) to nebrala do úvahy. (ale byl to dobrej film).

      Představ si, že by se ten gen zamontoval do kravího genomu a pak bylo viagrový mlíko na cappuccino, latté či macchiato a lidi by už chodili jen do Pfizer-Starbucks.

      Nebo dealeři drog by přidávali sušené mléko do kokainu, aby přilákali nové zákazníky. Dva v jednom. Něco jako u Head & Shoulders nebo prášek do myčky.

      Jen si říkám, jestli podvědomě nestojej chlapi o pravej opak. Nějakou šikovnou výmluvu, jak se sexu vyhnout, protože jejich paní se už nepodobá slečnám z porna jako spíš Saudkově tvorbě. Saudek kdysi vyfotil Pawlowskou, tak něco takovýho (svazácký google to už nevyhazuje).

      Cumberbatche bych mezi hezký nikdy nezařadil. Když je dobře učesanej nebo sympaticky zarostlej tak vypadá dobře, ale běžně mi připadá jak postiženej. Sympatickej, ale přímo hezkej ne. (Pak je celá škála, kteří byli nic moc a jídlem a pitím to doladili)
      Ale ženská jsi ty, tak ty to vidíš líp. Já to musím jakoby "přepínat", něco jako když chci koukat na Spoutej mě! od Almodóvara a nechci se při tom zbláznit.
      (Jedna ženská mužskej vzhled charakterizovala "S trochou vylepšení, se kvalifikuje skoro každej." A jiná zas řekla "No... víte, když jdu někam s ošklivým chlapem, tak jsem JÁ za tu krásnou."

      V tom Cruisovi, to chápu. Mě nějak nebere ani tak, ani tak. Takovej poster boy, co je tam spíš na skákání z TGV na TGV, z helikoptéry na ponorku, na to aby na něm vypadaly dobře uniformy a občas dělal mrzáka, kterýmu to ale tak úplně nevěříš (protože by to bylo nakoukatelný).

      Co Richard Gere a Jeremy Irons (zamlada)?

      A.P.

      Vymazat
  16. Mě lyžáky bavily, a to přesto - nebo možná právě proto - že jsem ani neuměla lyžovat, ani jsem nebyla v centru třídní party. Ale kdyby se kluci od nás koukali po večerech na fotbal (ne, že by bylo na čem), bývala bych se k nim přidala ;)

    OdpovědětVymazat