úterý 28. listopadu 2017

Průvodce pražskými vánočními trhy


Advent sice ani nezačal, ale pro vánoční trhy to není žádná skutečná překážka. Vánoční trhy nepotřebují advent a vlastně ani Vánoce – po pár turbomoštech si beztak nikdo na křesťanské myšlenky nepotrpí. A protože držíme děcka v domácím vězení kvůli chrchlání a bakteriálním ohňostrojům při každém dalším kýchnutí, dostali slíbenou propustku aspoň sem. Co jsme tam našli?

Stánek s přepáleným olejem
Pokud máte vánoční trhy spojené s vůní svařáku a zapálených františků, tenhle zpocený týpek vás svižným forhendem mastné pánve odpálkuje doprostřed letní sezóny na Slapech. Protože Vánoce jsou přece bramborový spirály, langoš a desetilitrová flaška s kečupem. Šprrrrrk!

Žmur: „Hurá, mají tu langoše!“
Čičman: „Fuj, tady to smrdí. Mami koukej, jak má ten pán špinavou zástěrku!“
Psice: „No fakt, ta zástěra vypadá jako turínské plátno!“

Stánkař na Žmura: „Buď si něco dej, nebo odprejskni, čmuchale!“

Staročeský trdelník
Další celoroční gurmánská senzace, kterou většina Čechů v životě nejedla (ani to neplánuje), zato průměrný japonský turista jich spořádá pět jen po cestě od Václaváku ke Karlově mostu.
Na rozdíl od langošů můžete trdelník využít jako jednoduchou pomůcku pro orientaci v čase: otvor v letním trdlu bývá zaplněn zmrzlinou. Díru v zimním trdlu prodejce zalepí duchem Vánoc za stejnou cenu.

Žmur: „Nikdy jsem nepochopil, proč se vyrábí jídlo, kterýho je míň, než toho vzduchu uprostřed!“

Ovčí výrobky

Ovce jsou novodobí vánoční mučedníci, jako bývali kapři. Zatímco zájem o kapry každoročně klesá, za ovce nikdo nedemonstruje, ani se protestně nepřivazuje k ohradám. Podle znepokojivého množství stánků s ovčími výrobky se bavíme o genocidě a to ještě ani nezačal prosinec. Přiznejte se, kdo z vás doma pokradmu nosí ovčí papuče, nebo si přes sebe provokativně přehazuje beraní kožku po vzoru betlémských pastýřů?
Čičman (rozprostírá své ruce a tělo po kožešinách): „Chtěla bych tu přespat a představovat si, že jsem malé jehňátko!“


Alkohol
Stánky s alkoholem jsou jednoznačně rozpoznatelné už zdálky, protože u nich postávají houfy skutečných zákazníků. „Bombardino pro taťky, punč pro mamky a horká čokoška pro děti!“ široce se usmívá prodejce a tátům od rodin solidárně leje do jakéhokoliv nápoje decku Strohu. Možná měl být tohle startovní stánek, kde je dobré začít, v tom horším případě i skončit. Pro mě zaváněla odpolední nalívárna laciným špiritusem spíš nekřesťanskou večerní kocovinou, ale od pana výčepního jsme si odnesli aspoň praktický trik jak se vysmrkat bez kapesníku. Fluf, zacpal si pravou dírku ukazováčkem a poslal do fronty před stánkem výstavního žluťáka. Fluf, vyfoukl si jako kraslici ještě levou dírku.
Žmur: „Hustý! Už mě neuvidíte smrkat jinak!“
Haré Kršna
Kršňáci vnáší do unylých koled z tlampačů to pravé fusion funky. Bubínky, sušenky a joint, co se dá ubalit do stránek hinduistické povinné literatury každého správného hledače duchovního osvícení. Pokud tenhle stánek zkombinujete s alkoholem, bude vám při transcendentálním tanci připadat, že Vánoce jsou hlavním hinduistickým svátkem a Ježíš na vás spiklenecky kyne osmi rukama. Kršnákům se to nebude líbit, ale když si přes sebe přehodíte ještě ovčí kožku, budete vypadat jako svatý Petr a navíc vám bude teplo (pozor, ať si neprotančíte beránčí papuče).
Stromečky
Doslova evergreen každého pořádného vánočního trhu. V běžných českých městech a obcích se jehličnany považují za plevel, v Praze jde o vzácnou komoditu se statusem bitcoinu nebo másla. Stromečky jsou naskládány v improvizovaných městských oborách, kde by nepřekvapil ani elektrický ohradník s dozorem 24/7.
Přesvědčili jsme se o tom na vlastní oči, když bouchač z tree security zasáhl proti seniorce, která si před ohradou ilegálně sbírala spadlé větvičky z panskýho. „Pani kam s tím jdete, chvojí je za patnáct tadyk podle ceníku!“

Tak za to u mě dřevaři skončili s nejnižším počtem hvězdiček. A to ještě navíc nevíte, jestli si za ty hříšný prachy domů nedotáhnete krále stromů!





12 komentářů:

  1. úplně na mě dýchla vánoční atmosféra, jak od Lady :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Myslím že B by měla u ovčího stánku podobné myšlenkové pochody co Čičman :)) jinak viz lobo - děkuji za článek křísící křehkou a ojedinělou poezii Vánoc!

    OdpovědětVymazat
  3. lobo: Lada měl původně tenhle post ilustrovat. Ale pak se vymlouval, že bez vodníka a Mulisáka mu to nějak neladí...

    Quanti: Možná je holčičkovským hitem letošních Vánoc stát se ovcí? Takový návrat ke kořenům, od Elsy z Ledového království a nafintěných bárbín!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tos ho ale klíďo mohla utřít jak nudli, protože ten Mulisák by se ti sem v pohodě vešel. Si řikám, jestli to nebyl ten čenda ze stánku se svařákem...

      Vymazat
    2. Tam obsluhoval spíš vodník. Ale je pravda, že bubáků a tatrmanů tam bylo dost i mezi přihlížejícími (nás nevyjímaje)...

      Vymazat
  4. Fascinující popis. Úplně to vidím. A ty Vaše děti jsou zjevně kongeniální.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  5. a do těch všech dudlajda a hosana je venku +10´C a prší...

    OdpovědětVymazat
  6. Milan: Děti se teď začínají specializovat - Žmura teď víc prohlubuje kanální humor a Čičman začíná být břitce satirická, nejvíc na své rodiče.

    Dalibor: Jj, takové klasické pojetí pražského adventu. Pokud nasněží, tak až v březnu, kdy začnou lidi do parku vytahovat první piknik deky...

    OdpovědětVymazat
  7. Tyjo, ten klip, to je ovšem masakr... mám chuť vzít motorovku a toho pána pěkně naporcovat:-)

    OdpovědětVymazat
  8. P.S. těším se, jak příští rok bude okolí vánočních trhů lemovat kordon policie a pokutovat lidi se svařákem v ruce (teda jestli projde avizovaná vyhláška)

    OdpovědětVymazat
  9. To smrkání do větru mě jako dítě fascinovalo u starých mužů. Ale nikdy jsem ho nerealizovala.
    - ale nenapíšu si o tu dovednost Ježíškovi.

    OdpovědětVymazat
  10. Sejra: No, budeme pít svařák v papírových pytlících, jako to tady už ostatně dělají vystrašení Amíci:)

    Liška: Je to tak. Já jsem se jako pravá dáma naučila smrkat jen do vody - a to ještě v pokročilém věku.

    OdpovědětVymazat