úterý 20. října 2020

Jsme jeden Teams

 

Od včerejška mám novýho kolegu. Pracujeme v tak těsné blízkosti, že si můžeme proplétat nohy do jógových pozic jako v průměrném indickém call centru. Jako, vy mě znáte. Těžko mě po těch letech v korporátu můžete obvinit z přecitlivělosti na kolegy. Teď nejde jen o neskrývané civění do mé obrazovky a hrubozrnné poznámky o tom, co za šašky máme na intranetu. Teď mluvím o tom, že můj nový kolega vyhlašuje závody v prdění nahlas, a pak soutěží sám. Že se vrátím ze záchodu a hladinka mé kávy je o tři a půl centimetru níž, a to už mi po ránu stojí za vyvolání aféry. Můj nový kolega se jmenuje Žmur.

Taky si myslíte, že je Teams nástrojem ďábla? Tak dnes probereme, co se stane, když ho dáte do rukou základní školy.

U nás online výuce předcházel perný týden na školním oddělení IT helpdesku. Což je podle mě kamrlík vedle kotelny, ve kterým žije pan Pichrovský. Jeho otisk v ortopedických papučích je hluboký, temný a vlhký od potu z prohrané bitvy World of Warcraft. Pan Pichrovský dvakrát za rok aktualizuje záložky „Těšíme se na prázdniny“ a „Třídní schůzky“ a je to férová náplň práce, dokud nepřijde koronavirus a s ním branná povinnost zřídit bambilión microsoftích účtů na Teams pro hysterické úči a děti, co o to nestojí.

„Naše IT oddělení stále pilně pracuje na zřízení a aktivaci účtů“ psaly nám učitelky eufemistické zprávy během toho, co se pan Pichrovský zabarikádoval v kanclu. 

„Už je to skoro hotové, vydržte“ psaly nám i další den, kdy se přesunul do kotelny a pokusil se oběsit na síťovém kabelu.

Třetí den přišly neplatné přihlašovací údaje. Představuji si to jako vyhazov na hodinu s odůvodněním ředitele, že ty debilní účty snad může do prdele zřídit i tělocvikářka, což se bohužel nepotvrdilo. Pátý den se pan Pichrovský vrátil jako vojín Ryan za salutování učitelského sboru. A včera proběhla Žmurova první online hodina matematiky.

„Děti slyšíme se?“ volá učitelka a naším bytem se prožene ozvěna, jako by šlo o experimentální vysílání ze školy Elona Muska na základně Marsu.

„Paní učitelko, já mám nový kaktus.“ pochlubí se Anička.

„To je bezva Aničko“ odpoví učitelka. „Uděláme si z toho pěkný příklad na součin. Kolik pokojových rostlin by měla celá naše třída, kdyby měl každý z nás pět kaktusů?“

„My jsme měli papriky, ale uschly nám. Teď z nich máme jen mouchy.“ pochlubí se Žmur a natočí notebook na okenní parapet. To spustí lavinu přesouvání kamer. V monitoru jsou vidět uskakující rodiče, snažící se za každou cenu zabránit opuštění kamery z bezpečného uklizeného prostoru. Epické rozmázlé záběry překvapených sourozenců a narychlo poschovávaných lahví vína. Po téhle podpásovce si nejspíš budeme všichni nalévat alkohol do hrníčků.

„No, tak jsme se podívali na to, jaké máme pokojové rostliny.“ přejde učitelka diplomaticky neutěšený stav domácností. „A teď si řekneme něco k násobení pod sebou.“

Podezřelá chvíle ticha. Neřeším a využívám pětiminutovku na koncentraci v SAPu. „Paní učitelko, máte vypnutej mikrofon.“ napráší Adélka za nesouhlasných grimas většiny třídy.

„Aha, tak znovu.“ začne paní učitelka už trochu unaveně.

„Jé, já vidím Vincentova taťku.“ hlásí Róza. „Dobrý den!“ Celá třída slušně zdraví Vincentova tátu, který odhopkává z dosahu kamery na meeting v košili a trenkách.

Rezignovaně zaklapávám notebook a jdu si vyřídit vlastní hovory do komory k vysavači. Už se těším, až k nám do kanclu od zítřka přibyde i nová kolegyně Čičman.




39 komentářů:

  1. Víš podle čeho se pozná šéf?
    ...podle toho, že má svůj kancl...
    Víš proč ti to píšu?
    ...protože já mam DVA svoje kancly :-D
    Zatímco žena se rozhodla pro děcák, který sdílí s dnes už dvěma školáky, H/O Galahad úřaduje v ložnici. A v zaměstnání jsem jedinej z kanclu, kdo tam občas chodí...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, znám, Em je u nás taky kapitán s vlastní kajutou. Dokud tady nevypukne vzpoura na lodi Bounty;)
      Při zmínce o děcáku mě samovolně napadlo, že je to taky způsob řešení. To začíná brzo. Při jarní karanténě jsem měla tyhle mimovolné ošklivé myšlenky až ke konci:)

      Vymazat
    2. Vzpoura se zatim nekoná, byť do budoucna nelze vyloučit vůbec nic.
      Na jaře byla ta distanční výuka nějak lepší na skus i u nás

      Vymazat
    3. Tak hlavně byl celkem blízký výhled na to, že se to v nejhorším nějak překlepe do prázdnin. Mediální výhled na ponurou dlouhou zimu a mrazáky na ulici za mě nic moc teda...

      Vymazat
    4. O tom žádná. Vyhlídka na léto je vždycky příjemnější, než vyhlídka na zimu i bez kung-flu. IMHO Vánoce nejsou nic jinýho, než způsob, jak zabránit vlně sebevražd.

      Vymazat
    5. Mám pocit, že statisticky je jich o Vánocích snad nejvíc. Letošek by mohl trend sebevražd zvrátit, protože sám doma bude na Vánoce každej.

      Vymazat
    6. A to jsem netušil!
      No co no. Nakonec - že to je pokus sebevraždám předejít samo o sobě nijak nezaručuje, že je to pokus úspěšnej :-D
      Nicméně reglace bude. Jak velká naznačil nechápavý výraz ve tvářích obou dcer, když jsem jemně naznačil, že by si v pokoji mohly uklidit, když už se jim má stát i učebnou, kterou teď mohou zahlédnout i spolužáci a učitelky.
      ...no vlastně kdyby zůstalo jen u toho výrazu děsilo by mě to méně...

      Vymazat
  2. Nám Teamsy nefungujou. Děti to každou půlminutu vyhazuje. Jeden tatínek zřídil dětem Webex, ale ten byl zdarma jen přes jarní karanténu, takže teď se musí každou hodinu odpojit a znova připojit. Muck!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je divný, mě jinak Teams připadají celkem stabilní i při větší zátěži. Naopak Webex, ZOOM a 8x8 mi přišli na jaře jako strašný choulostivky se sklonem k samovolným pádům. To je teda strastiplná cesta za vzděláním:(

      Vymazat
    2. No, je to alchymie, jak v těch vtipech o přirovnávání telekonferencí k vyvolávání duchů :)

      Vymazat
  3. Za team učitelek můžu říct, že při dvaceti rozkliklých monitorech není až tolik času a prostoru řešit pozadí za dětmi :-))) Většinou.... Ivča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ivčo, drž se a silné nervy!:)

      Vymazat
    2. Díky, tak nějak mám pocit, že víc to teď potřebujete vy, rodiče :-). Koneckonců... Mně za dva roky přijde další třída, vy máte ty svoje žáčky nejmíň do 18... Dělám si z toho srandu, jinak bych musela brečet nad tím, co mi ta distanční výuka z těch dětí dělá... :-((( Ivča

      Vymazat
  4. Cizí neštěstí vždy potěší a musím říct, že se s chutí chechtám nahlas :-)
    Ale opravdu nezávidím a držím palce, ať to při plném duševním zdraví zvládnete!
    A přiznávám, že po přečtení článku jsem nějakou chvíli vděčná za puberťáky pečlivě zabarikádované ve svých pokojích :-)

    OdpovědětVymazat
  5. cháá to je úplně přesný! Jinak u nás proběhla už i třídní schůzka online, my frčíme na google meet, běhá to dobře. Na rozdíl od učitelek jsem měla dost času prozkoumat domácnosti všech rodičů a zaujal mě tatínek ležící kdesi v dáli na posteli, v jedné ruce žmoulal mobil, v druhé žmoulal přes trenky lulána.. netušil že je taky v záběru

    OdpovědětVymazat
  6. Nomi: Tahle součást puberťácky zní docela sympaticky!

    Helga: Tak to je dokonalý! Něco jako ty pokažený selfíčka s nechtěnýma lidma v pozadí na záchodě. Já jsem teda paranoidní a schopná lézt radši po čtyřech v inkriminovaných místech záběru:)

    OdpovědětVymazat
  7. Našeho třeťáka a celou jeho třídu při první online hodině nejvíc zajímalo, co u paní učitelky doma dělá pan tělocvikář Švec, jestli tam jako bydlí nebo je tam tak brzo ráno na návštěvě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmmm! To zní jako nadějný začátek romantického příběhu nebo fádní začátek pornofilmu. Každopádně, co na to pan Švec? Jaká byla odpověď?

      Vymazat
    2. Pan učitel Švec a paní učitelka jedou takzvaný Teams sharing.

      Vymazat
    3. Já si myslim, že to nebyl začátek. Já bych řekl, že tenhle romantickej příběh už má pár stránek napsanejch... V každym případě - byl pan Švec v teplákách, nebo v županu?
      ...to by mohlo ledacos napovědět...

      Vymazat
    4. Jestli jsem se neprehledla, nikde nebylo psano, ze byl pan Svec v necem oblecen.

      Vymazat
    5. To jsem si dovolil vydedukovat sám z faktu, že okolo jeho přítomnosti v obydlí paní učitelky ještě panují nějaké nejasnosti.

      Vymazat
    6. Tak u tělocvikáře je ten dress code volnější. Ale je fakt, že aspoň obtáhlý plavky a ručník obtočenej kolem ruku by na sobě ze slušnosti mít měl. Zvlášť takhle na kameru před dětmi, sprosťák.

      Vymazat
    7. Hele já ti nevim s těma plavkama. Pančelka bytem na Vinohradech pravděpodobně doma bazén nemá, pročež by koupací oděv mohl vyvolat další podezřívavé otázky, místo aby všetečné dítko uchlácholil...

      Vymazat
    8. Dík za přihrávku s těma Vinohradama, konečně ti to můžu vysvětlit. Pan Švec jako každý ráno a jako každý správný tělocvikář začíná svůj den dvaceti bazény v Sokolu. Když si pak během sklapovaček fénuje vlasový porost, notně prořídlý pravidelnou konzumací anabolik, zavolá pančitelka třídní. Chudák si neví rady s nastavením routeru. A náš hrdina vybíhá zachránit hodinu češtiny, která se ocitla v ohrožení...

      Vymazat
    9. ...dvaceti bazény v tom zavřenym Sokole...? :-O
      Pan Švec je větší kanón, než jsem původně myslel!

      Vymazat
    10. Pan Švec byl v domáckém a rychle se záběru zmizel. Nicméně dalších 15 minut se děti dohadovali kde paní učitelka bydlí, jestli ve škole a jestli jí tam zvoní i o víkendu. Takže soustředění na malou násobilku bylo definitivně v tahu...

      Vymazat
    11. Galahad: Tahle drobná trhlina mě napadla hned po publikování komentáře, ale doufala jsem, že to projde.

      No, možná se v této vypjaté době pedagogové stěhují do škol, stejně jako zdravotníci do nemocnic. Taková jednotka intenzívní doučovací péče. V takovém případě by byl případ školníka v pozadí vyřešen.

      Vymazat
    12. Švec mě baví, to je na další článek.

      Vymazat
    13. V pohodě. Mně o ní oko zakoplo až na pátý přečtení.
      ...aby sis jako nedělala nějaký iluze o bystrosti mého úsudku.
      Nicméně naprosto chápu, že hodina matematiky díky panu Švecovi skončila dřív, než začala.

      Vymazat
  8. Boží článek! :-D Koukám, že je to ve všech korporátech stejné - a IT oddělení na školách jsou si taky podezřele podobná :-D

    OdpovědětVymazat
  9. Právě za minutu nastává historický okamžik, pro naše pracoviště - jedna přednáška o duš.zdraví pojede online na zoomu. Snad se to povede. V pozadí bude kuchyně jedné skvělé psychiatry...
    aha, tak mezitím mi volali, že to nejde a obeslala jsem všechny přihlášené, že to nejde a že to možná za chvíli půjde někde jinde, nevíme, kde... jojo.

    Jinak ten první odstavec článku byl super otvírák!

    OdpovědětVymazat
  10. Základku bych online fakt učit nechtěla :D ale na té VŠ to jde, tam akosárt učitelé nadávají, že jsme pasivnější. To ovšem enní pravda, já si myslím, že míra odpovědí je stejná, jen to holt online víc vynikne, když místo hluboce zamyšleně se tvářících obličejů nyní mlčí černé obrazovky se jménem. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. My jsme dostali v práci dokonce nakázáno, že cally přes Teams jen s kamerou. Zjevně existuje silné podezření ohledně aktivit, které se odehrávají pod rouškou vypnuté kamery během meetingů:)

      Vymazat
  11. Nevím, jestli to není něco jako meme, třeba to s Tungem, protože to vykládala moje máma, učitelka v první třídě, ale když učila přes Teamsy děti číst, jedné z holčiček si sedl na hlavu papoušek. Mluvící papoušek. "Takže děti, čteme: Má-" Papoušek: "Má".

    OdpovědětVymazat
  12. .. a ty se postav do Kouta.. Natoc kameru, ať tě pořádně vidím.. 🤣😆

    OdpovědětVymazat
  13. Tak jsem se taky moc pobavila. Našla jsem odkaz na NOMINEK a určitě se ještě vrátím.

    OdpovědětVymazat