středa 23. srpna 2023

Mám tady vlky

„Máme tady vlky“ vyhrkla na mě máma na uvítanou při návštěvě rodného maloměsta a nešetřila podrobnostmi. Máma si totiž vede tajnej vlčí deník – akorát není psanej, ale ústně si předává s kámoškama útržky starodávných legend, nejnovějších vědeckých poznatků a zpravodajství TV Nova.

Všechno odstartovaly dvě ztracený kočky. Z jedný se našla roztrhaná kůže a někomu taky zmizela koza. Prý. „Maruška říkala, že viděla něco šedýho běžet od lesa“ zapřísahává nás máma, abychom radši nechodili na houby. „Nechodí ani hřbitov, protože tam chodí ožírat věnce srny, který tam ty vlci rdousej.“ To mi až přijde líto, že jsou vlci tak plachý, protože tuhle epickou Twilight scénu bych chtěla vidět na vlastní oči.

„A když už teda musíš jít riskovat ty nevinný dětský živůtky,“ třesoucím se hlasem prohlásí máma a já čekám, že vytáhne ze skříně samopal wehrmachtu, přece jen jsme v Sudetech a tam nikdy nevíte, čí je ta stará uniforma na půdě, „…tak se aspoň rozhlídněte dokola, než seberete houbu, protože přesně na to vlci čekají v křoví a útočí na lidi v podřepu.“ dodá máma a odkazuje se na televizní zprávy.

Potom jsem nad tím ve vlaku přemýšlela a vlastně mi to přišlo hezký. Je to stejný druh mrazivé pospolitosti, jako když se díváte s někým na horror. Příjemně z toho mrazí, ale nemáte načůráno v posteli, protože jdete na záchod spolu a jeden jistí tmavou chodbu před dvojčaty z Osvícení a tou holkou z Kruhu. Je to stejně uklidňující, jako když se kdysi dávno u ohně říkaly strašidelný příběhy o tyranosaurech, asteroidech nebo době ledový – ale vy jste pěkně v teploučku a k ohni šavlozubí tygři nelezou.

Protože ty opravdu nepříjemný věci se dějou zásadně, když jste v opuštěným horským hotelu, nebo prostě jen sami doma (a nemusí to být ani první noc v podezřele levným baráku, pod kterým je indiánský pohřebiště).

Jako ten vlahý večer, kdy byly děti a Em na chatě a já byla v tomhle bytě poprvé sama doma (po roce!). Mohly jsme si to udělat s Julčou hezký. Mohly jsme si spolu dát pár uzených korbáčků a vyvalit se spolu k Netflixu. Já bych držela notebook a Julča by kousala do peřiny nebo ochcávala svůj oblíbený roh komody. Ale to by nesměla ležet mrtvá ve svým křečkovským záchodě. Poklidně spočívala na kočkolitu, jako turistka na jadranský pláži. Mrtvá.

Když máte nekrofobii, tak vám je v takových chvílích smutno dvakrát – jednou za ztrátu člena rodiny a podruhé za sebe. Dost lidí si myslí, že nekrofobici se bojí smrti, ale tak to není. Neděsí nás připomínka vlastní smrtelnosti, ale fakt, že smrt je něco, co se dá chytit. Mrtvé organické věci jsou líhně rozkladných bakterií a než se nadějete, můžete mít z posledního pohlazení nekrózu až k rameni.

Z toho důvodu mi bylo jasné, že je potřeba jednat rychle. Em se měl vrátit až za dva dny, a to už by k dveřím našeho bytu taky mohly mířit pracovní čety červů až z nedalekých Olšan. Kdo má nakoukanýho Dahmera, tak ví, že mrtvolný puch v domě sousedi proaktivně hlásí, pokud nakrájené oběti po kouskách nenacpete do sudu s louhem. Ne, ale díky za inspiraci Jeffrey!

Od Julči to sice nebylo pěkné gesto umřít během jediných 3 dnů v roce, kdy jsem doma sama. Ale určité ohledy na mě brala, takže zemřela pozdě večer. Mohla jsem se zbavit těla pod rouškou noci.

Můj vedoucí terapeut z KBT by na mě nebyl hrdý, ale zas daleko jsme to nedotáhli, abych dobrovolně sahala na nebožtíky. Od toho je doma Em. Po pár chabých pokusech s pytlíkem jsem to prostě vzdala, překryla celé dno klece velkým černým pytlem a přemýšlela, co dál. Z pohřebních nástrojů jsem doma našla malou motyku, ale nápad sesypávat do velké hluboké díry celý obsah klece jsem zahazuji jako hodně pracný a málo pietní.

Zato téměř metrová vanička klece překrytá černým pytlem působí impozantním dojmem dětské novorozenecké rakve.

Schválně si zkuste s takhle velkým předmětem a neléčenou nekrofóbií vlézt do výtahu. Jsem na vás moc zvědavá, jak budete mačkat tlačítko 0. Pravděpodobně to budete zkoušet jako já rohem rakvičky a přitom se vám celý obsah málem vysype na nohy.

„Hlavně ať nepřistoupí plukovník“ říkám si celá zpocená a s červenýma očima, což se naštěstí nestane, protože Angrešt naštěstí chodí spát brzy, aby mohl držet hlídku od časných ranních hodin a dělat si čárky, kdo šel pozdě do práce. Myslím, že je v noci chráněn automatickým důmyslným systémem provázků a kuličkodráh, který na konci vystřelí překvapenému zloději uspávací šipku do hrudi.  

Stalo se jen to, že jsem u venkovních dveří potkala souseda s Amy. Amy je veselá pittbulteriérka, která umí doskočit až k vašemu obličeji, aby ho vděčně olízla. Jen díky ní bude taneček s mrtvou přesýpavající se nebožkou nad hlavou to první, co mě napadne, kdykoliv uvidím prázdný vršek klece a přepadnou mě chmury. RIP Julčo a díky za všechno!




62 komentářů:

  1. Ta fotka je před nebo po?
    A nechť je Julče... no, země lehká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víš, že mě napadlo, jestli se na to někdo zeptá? Pak jsem si ale řekla, no to ne, tak cyničtí nejsou...!:) To je zaživa na nejoblíbenějším místě - zaseknutá ve šprušlích topení.

      Vymazat
    2. No dovol! Já se na to nezeptám jen proto, že už bych byl druhej...

      Vymazat
    3. ...na peklo trénuju každý léto... :-D
      A vůbec - stejně tam bude větší zábava, než mezi andělama.

      Vymazat
    4. Galahad

      V pekle se dá personál zkorumpovat. V nebi ne.

      A.P.

      Vymazat
    5. Na to nejsou důkazy. Za pár mega na sirotky, vdovy a chatu kardinála Duky se dá určitě koupit Eden minimálně v economy variantě bez neomezenýho vína.

      Vymazat
    6. Ale kdo o to stojí? Metal tam nehrajou, pivo tam nemaj a holky určitě nesměj s klukama na pokoj...

      Vymazat
  2. Ja bych se jen zeptala, jestli to je letni nebo zimni fotka? To topeni topi??

    Julce diky za spoustu historek a jen cerstve hobliny a kockolit tam nahore…

    IK
    Ps: jooo, taky mame vlka… ale bohuzel, srnce se asi boji. Takze zase nic. A vlka se boji deti, takze nocni venceni senilniho psa v lese zase zbylo na me…

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A já jsem byla obviněna z cynismu!

      Vymazat
    2. Otázka na topení je irelevantní, protože ona do toho topení lezla nezávisle na topný sezóně. Přemýšlela jsem, jestli tam nebyla nějaká brána do obrácenýho světa jako ve Stranger Things, protože někdy zmizela úplně a ozývaly se jen divný zvuky.

      IK: Nosí růže a bojí se ho i vlci.... já už z toho tvýho chovnýho srnce taky začínám ztrácet hlavu! Nechceš ho odlovit a dovézt? Nebo by se vrátil jako věrný Goro?

      Vymazat
    3. A me se zdalo ze tak oparene mava tlapickou :)

      Nechteli by Zmur a Cicman nove zviratko? Vyzvednete (a odlovite) si ho po ceste od babicky. Co na to ovsem plukovnik Angrest a Cesky drahy, to nevim!
      Ps: mimoradna akce 1+2 zdarma!

      Vymazat
    4. IK, nevím, nevím. Mohl by bydlet na balkoně, ale po ožrání paprik a rajčat by se dost nudil. I když, naše městská část zrovna je docela divoká - měli jsme tu kalouse a po chodníčku před barákem občas hopsá zajíc.

      Vymazat
    5. Vyborne, nachystam Vam odchytova oka… no nejak ho do toho vlaku dostat musime ;)

      Vymazat
    6. Já teda nechci radit s něčím, čemu nerozumím, ale po vašem romantickém dlouhotrvajícím vztahu si myslím, že by do vlaku vlezl jen za tebou:)

      Vymazat
    7. O vikendu na me zas cekal u zbytku tresne… myslim ze i kdybych ti ho dovezla az na balkon, tak by metrem dojel na nadrazi a vlakem zpatky do Opicich hor!

      IK

      Vymazat
    8. Značně mi to připomíná Vyčítalovu písničku o tom kocourovi, co všechno přežil, jen fousy ježil...

      Vymazat
  3. Není na to nějaká odvozní služba? Něco jako když umře tchýně a tak?

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco jako černá sanitka, to by se hodilo. Mohla by pak tyhle noční svozy nad ránem zavážet do podniku, kde se vyrábí klíčenky, límce a ledvinový pásy.

      Vymazat
    2. No stačil by veterinář s Bulovky, co by vystavil úmrtní list, pak odvoz někam do pitevny s malejma šuplíčkama. Pitvička jestli jste ji neotrávili přemírou pamlsků. Pak nalíčit do rakvičky, učesat chloupky. Prožít si vlastní verzi "Horší než smrt". Důstojný pohřeb někde na zvířecím keltském hřbitůvku a pak už se jen bát, kdy se v noci vrátí, jen trošičku jiná, asi jako králíček ze Svatého Grálu od Monty Pythonů, co chce jen vědět, co to bylo za drzý poznámky o klíčenkách.

      A.P.

      Vymazat
    3. Za tenhle příspěvek hádám přijde 100 malých upištěných Julč a budou běhat po stropě jako při deliriu festovního alkoholika.

      Vymazat
    4. Ke mě nepřišly.

      Co u tebe?

      A.P.

      Vymazat
    5. U me taky nic. Ale ja pred nima utekla do Skotska. Jsme tady v omselem hotelu na vysocine. Vekovy prumer 65+, rozvrzana podlaha, cajove soupravy a indicky kolonialni personal. Tady strasi na jiny zpusob - hadam, ze se vecer vsichni sejdem v salonu a bude se vysetrovat zmizeni jednoho z nas v blatech.

      Vymazat
    6. Nuže? ...zmizel někdo?
      A co jste k tomu pili za čaj?

      Vymazat
    7. Normalni houbovy caj!

      IK

      Vymazat
    8. ...a pak do rána hleděli na kulatý vobdélníky, fialovej les a žlutou vodu... :-D

      Vymazat
    9. Najednou se ta dovolena zda tak nejak barevnejsi? Co na to Zmur? Nebojuje doufam s Leprikony?

      Vymazat
    10. ...člověk musí tomu štěstíčku jít naproti a vědět, jak si to udělat hezký...

      Vymazat
    11. Hmmm, kam posleme Psici priste? Technoparty a spacak plny piluli? Jeste bude se slzou v oku vzpominat na Bohnicky hrbitov :)))

      Vymazat
    12. Když to tak čtu, je skoro jedno kam. Důležitý je, co jí přibalíme na cestu. :-D

      Vymazat
    13. Tsss, clovek si na chvili odskoci... Zadny houbovy caje neprobehly a bohuzel stale ani haggis! Ale je tu fajne, to vam povim. Mlhy, blata, ovce a lesy jsou houbaruv vlhky sen - zeleny, mokry a plny hub, co nikdo nesbira.

      Vymazat
    14. Takže si tam děláte v lese smaženice?

      Už vám 65+ ukázali nějaký památky na R.L. Stevensona či A.C.Doyla ? Šálu, papuče, tužku, krabičku na opium?

      Pamatuju si, jak jsem viděl pořad o whisky ve Skotsku. Majitel palírny pálil a míchal whisky a aby vyjářil respekt k té whisky (a asi neurazil její duši), tak se vždy oblékl do bílé košile a obleku. - Tak bych chtěl vědět, jestli tam máte nějakej dress code a jestli můžete mít k jehněčí kýtě to samé oblečení, jako k pití čaje.

      Co děti, už tam mají nějaké dávno mrtvé kamarády, co je učí skotské písničky?

      A Indové, už vám řekli, jak vymysleli šampón, verandu, pyžamo a jogu a tak veškeré Britské úspěchy stojí jen na nich?

      A.P.

      Vymazat
    15. Houbařův sen je vždycky vlhký.
      ...a asi teda hleď okoušet místní pikanterie, ať nás tady pak máš čím ohromit ;-)

      Vymazat
    16. A to zase prrr, vlhke pikanterie at si Psice schova :)))
      Ted uz se te vizualizace nezbavim: Psice zvolna odhazuje rajcovni holinky, Em zavira nozik, zaber na cervenou lampicku ve tvaru mochomurky… heeeelp!
      IK

      Vymazat
    17. To máš z toho, že si ty slova přeskládáváš, jak se ti zlíbí. Vlhký byl sen houbařův, ne pikanterie... :-D
      Já to nedělám, tak se žádný vizualizace zbavovat nemusim... :-P

      Vymazat
    18. Mlhy, blata, ovce a lesy...tak to se ti počasím trefili přesně do vkusu, že? ;-)

      Vymazat
    19. Už jsem zpátky a dám to tady trochu do pořádku. Vlhký sny proběhly jen platonicky, protože jsme ty obří křemenáče samozřejmě našli jen tam, kde nebyla k dispozici kuchyňka (takže jsme ke skotské snídani měli jen ty jejich zaprdlý žampióny, což je místní vrchol mykologické gastronomie. Snad ještě nedoběhnou nějaké nechtěné mykózy, ty moje outdoorový boty se celých 5 dnů cítily spíš jak boty do vody.

      Staříci se s námi moc neka, takže žádný krabičky na opium ani pozvánky na soukromý otvírání 100letých flašek whisky. Našli jsme jeden roztomilý hřbitov s rozpadlou márnicí, to by se vám líbilo. Málem mě nabrala na rohy ovce. Ale víte co, já vám to radši všechno povim zítra...

      Vymazat
    20. Ve Skotsku to mají s houbama, tak, že je sice můžeš sbírat i na pozemku, na kterej nesmíš vstoupit (můžou tě z něj jen vyhodit, ale nesměj ti je sebrat), ale nesmí se to nijak komerčně využívat. Hlava XXII aplikovaná na houby.

      Jak vypadá skotská snídaně, jako britská? Fazole v tomatě, sausage, bacon, míchaná vejce, toast, rajče a žampióny?

      A.P.

      Vymazat
    21. No podle množství a velikosti nalezených plodnic si je Skoti ale moc nevařej ani nekomerčně doma.

      Snídaně - ano, nechybí ti ve výčtu vůbec nic.

      Vymazat
  4. No tedy, tenhle článek nabral úplně jiný směr, než jsem čekala! V jednu chvíli se chlámu nad strašidelnými příběhy o tyranosaurech a najednou - bum. Tedy upřímnou soustrast. Ale taky velká gratulace. Smutek nesmutek, to byla pořádná a precizně zvládnutá expozice a myslím, že terapeut by na tebe byl právem hrdý.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nevím, jestli by si tenhle příběh pověsil do referencí spokojených klientů:)

      Vymazat
  5. Z takového příběhu mrazí víc než z vyprávění tyranosaura o době ledové.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mrazení se v těchto dnech hodí, stejně jako malá doba ledová v našem překlimatizovaném korporátu...

      Vymazat
  6. No, vzhledem k tomu, že se mrtvoly běžně pitvají a medici neumírají po celejch ročnících, tak bych řekl, že vám nekrofobikům trošku přehání podvědomí. Ne, že by jsi měla vymetat pražský pitevny a každou mrtvolu si poplácat, aby jsi byla správně exponovaná, ale není to tak akutní.

    K čemu bych ty baktérie přirovnal... no, baktérie jsou něco jako parta cikánů za socíku. Maj tak trochu pomalejší rozjezd, dělaj hodně přestávek na pracovišti i v hospodě, někdy na pár dní úplně zapomenou, že by měli chodit do práce a tak podobně. Nakonec i tak ten výkop udělají, ale rychlostí neoslní.

    V USA mají "Body farm" kde mají mrtvoly tu na zemi, ve vodě, v mělkých hrobech, v autech, visící ze stromu atd a studuje se, za jak dlouho se rozpadnou. Někdy se rozpadnou rychle, někdy pomaleji, ale nikdy se to nestihne za pár vteřin, co otočíš hlavu.

    Navíc bakterie jsou křehké. Zničí je mýdlo a jiná dezinfekce. Požírají je bakteriofágy (je jich plná Ganga). Ničí je houby.

    Julču jsi mohla uložit do sklenice od okurek a zalít octem, alkoholem nebo zasypat cukrem atd.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takova Julca nalozena v medu, tomu rikam prekvapeni… ale nezkazeny!
      Si predstavuju jak me vecer “honi mlsna”, sahnu do skrine pro lahev s medem … a z lahve by na me vycenila zluty zoubek lonska Julca :/ jsem v tymu Psice, mrtvolky do krabicky od caje/bot a sup z domu ven!

      IK

      Vymazat
    2. No, já původně myslel to naložení jen na cestu do popelnice, ale představa Julči v medu ve spižírně je nádherná.

      Jsou rodiny, kde si schovávají fetusy ve formaldehydu, ale v medu to je úplně jinej rozměr. To je Poe jak vyšitej.

      A.P.

      Vymazat
    3. A kdo ničí houby?

      Vymazat
    4. Jooo, o Body farm jsem viděla dokument! Pěkný. Ta Julča v medu, no já nevim.

      Em měl schovanej takovej šílenej artefakt - krabičku portugalských sardinek s datem jeho narození (asi se to v rodině jako zápaďacký zboží ostýchali jen tak zkrmit, na svátky se na ni zapomínalo a najednou z ní byl muzejní kousek).

      Em si ji zalil do takový kostky z pryskyřice, což je prý nejspolehlivější způsob na světě, jak konzervovat úplně cokoliv. Když se s ní chtěl pokochat asi půl roku po konzervaci, tak zjistil, že rybka zezadu kostky protéká. On už to vlastně nebyl ani smrad, co by omráčil. Jen čtyřicetiletý tělíčka rybiček v hliníku, ze kterých zub času udělal táhnoucí se hnědou hmotu, ovšem stále puchu nevábného.

      Od tý doby konzervaci nevěřím. Ani do epoxidu, ani do medu. Když už, tak vyschnout jak mumie.

      Vymazat
    5. Takhle nějak se dělaj ty asijský rybí omáčky. Jen to zvládnou spíš za pár měsíců. Mě se za rok jen rozpadly zavináče na takové podivné rybí vločky.

      Mumie se dělají natronem, to je nějaká sůl, ale musej ti na to vyndat mozek nosem a vnitřní orgány taky vyndají a dají do nádob vedle, asi aby se člověk mohl v záhrobí zase poskládat a zkus to se sardinkama v plechovce. - Jelikož i Egypťani mají v břiše střeva, tak přemejšlím, jestli je nějak prali (protože hovínka uvnitř atd...) a pak to dávali zas do nějakého hrnce, nebo to vyhodili celý (nebo to prodali někde stranou na speciální faraónské klobásky). Jo a pak takový ty orgány, o kterejch se moc nemluví, jako jestli faraonovi vykuchali i kulky, ženskejm dělohu a vaječníky, dětem brzlík, všem slinný žlázy a podobně

      Skvělej na konzevaci je formaldehyd, jestli jste měli na gymplu nějaký zvířata či orgány naložený v roztoku, tak to byl asi on. Jednou jsem poslouchal, jak si Američani zavlekli s vybavením do USA nějakou příšernou africkou nemoc, zvládli pochytat všechny nakažené, ale nevěděli, co s tím nakaženým vybavením, tak celej ten sklad zazdili, pak tam napumpovali formaldehyd a zazdili i to. Tak až ti zas umře nějaká Julča.

      PS: Ty sardinky normálně koupili v obchodě, nebyly zarostlý do placenty, jako jsou někdy zarostlá stará rezatá kola do starých stromů?

      A.P.

      Vymazat
    6. No to mi povídej! Na gymplu jsme měli ve formáči kdeco, dokonce i lidské embryo. Některé exempláře už tam byly vybělené věkem, ale hlavně kvůli tomu děcku jsme se mohli vždycky přetrhnout, když se mělo jít pro pomůcky. Kladlo to znepokojivé otázky, kdo je jeho matkou (ano, hlavní podezřelou byla pochopitelně profesorka biologie) a zda šlo o přírodní zásah, nebo umělou interrupci po domnělém románku s tělocvikářem...

      Z těch mumuí se vnitřností vyndávají a už nevkládají. Nebožtíci normálně couraj po onom světě vycpaný jak polštáře. Však znáš to úsloví "čouhá mu sláma z bot", ne? To se používá mezi mrtvejma přesně v okamžiku, kdy mezi běžně pohřbený přijde vycpaná mumie...

      A sardinky byly z krámu. Kdoví, jestli nebyly z Tuzexu, když si je rodina tak šetřila.

      Vymazat
    7. To naši učitelku biologie nepodezříval nikdo. - Náš gympl byl jen 4 letý, učitelka celkem mladá, tak do 30 let a embrya tak vyšisovaná, že bych je tipoval tak na třicátý léta, ne-li staré Rakousko. Ani na suvenýry nějaké dozorkyně SS z koncentráku, která si je na škole před odsunem schovala, až se jednou vrátí, to nevypadalo, tak to vypadalo staře.

      A těma mumiema jsi mi nasadila brouka do hlavy, jak to vlastně bylo. Příležitostně se musím podívat do Knihy Mrtvých, protože zesnulí museli v záhrobí plnit nějaké úkoly, tak jsem čekal, že ty orgány potřebujou. Běžně pohřbený nejspíš po záplavách sežrali krokodýli, z posmrtných bojovek byli diskvalifikovaný navěky a spása Egypta byla zcela na bedrech řádně připravených faraonů.

      Já jsem měl se sardinkama zase to, že jsem jako dítě byl na tejden u příbuznejch a oni tam tak divně vařili. - Teď teda uznávám, že asi vařili úplně normálně, ale když ti jako dítěti dají do nastrouhanejch okurek místo sladký šlehačky zakysanou smetanu, místo pečených vepřových kotlet je pečená krkovice, místo turisťáku je šunkovej salám, tak máš pocit, že už nic není na svým místě, svět se řítí do záhuby a budoucnost je velmi nejistá. - Na sardinkách nemohli nic zkazit a tak to byla moje sázka na potravní jistotu a tak když se mě ptali na to, co chci k snídani, tak vždy jen sardinky. Jistota je jistota.

      Pro mě jsou sardinky jako pro Descartesa "Myslím, tedy jsem," nebo pro Hérakleita "Vše plyne". Prostě životní jistota, na které můžeš stavět.

      Ne nějaký rodinný majetek, o kterej můžeš přijít, ale něco jako základní princip, kterej nikdy nezklame. Bod, ze kterého se dá vždy znovu začít.

      Něco jako návrat do továrního nastavení u PC.

      Máš sardinky a je to v kapse.

      A.P.

      Vymazat
    8. To je dobrý a používáš je doteď jako comfort food? Já mám v týhle kategorii třeba čerstvej rohlík úplně bez ničeho.

      Vymazat
    9. No, comfort food to pro mě přímo není. Zaprvé sardnky teď trávím půl dne a zadruhý mi připomínají právě mé příbuzné. Spíš je to tak trochu jak návštěva na hřbitově, kde zapálíš svíčku a zavzpomínáš na drahé zesnulé. Na ty pěkný kousky jejich života. Nejde si na ně při otvírání krabičky nevzpomenout.

      Jestli jsi viděla The Wall od Ping Floydů, tak comfort je, když se jde přitulit do postele ke své spící mámě a moje sardinky jsou jako když vzpomíná na svého tátu, jak mu asi bylo, když v noci sám, před svou poslední bitvou, u petrolejky čistil revolver.

      On se na mejch příbuznejch režim dost podepsal, tak tam byla atmosféra trochu jak z bergmanova filmu Fanny a Alexandr. Prostředí starej, zašlej luxus z třicátejch let, dávná traumata z padesátejch let, o kterejch jako dítě sice nic nevíš, ale je to tam tak nějak do všeho nasáklé. Když ti to pak dojde, tak už jsou všichni pohřbení.

      Třeba v jídelně kromě rozdělávacího stolu ještě klavír křídlo, kytky, všude obrazy a fotografie. Dveře do obyváku zasunující se do zdi, kout s knihovnou má vlastní stupínek, ale sotva tam někdo něco čte, kachlová kamna - ale do kamen není uhlí. Takže se tam na podzim či na jaře spí ve studeným pokoji s gumovou flaškou horký vody pod peřinou. V kuchyni americkej robot ze třicátejch let, po 40 letech pořád funguje, ale už je celej ošoupanej a nikdo se nenamáhá ho přestříkat. Stařičká televize, co připomíná spíš rádio s malou obrazovkou. Koupelna jak z prvorepublikových filmů, ale taky po 40 letech už dávno ztratila svůj glanc. Na zdi obraz myjící se ženy, ale třikrát záplatované prostěradlo.

      Oni sem tam jednou, dvakrát za den na sebe dost nepříjemně houknou. Po létech zjistíš, že byl strejda asi alkoholik a jen se držel během návštěvy a to houknutí byl jedinej projev. Tety kdysi pobyt na psychiatrii, protože poúnorové roky radostného budování byly skutečnej záhul. Jak vypadalo léčení radši nedomejšlíš, ale stačilo strejdovi připomenout a bylo ticho. Mladší teta pořád se snažící zavděčit a sem tam se "bezdůvodně" rozbrečí.

      Takže skutečný comfort food jsem měl asi to anglický jídlo, co prodávali do Brexitu v Marks & Spencer. Ty jejich doladěný sandwiche, wrapy, indický jídla, sausages atd. K tomu jsem měl výhradně dobrý vzpomínky.

      Rohlíky jím jen vyjímečně. Na tý svatební fotce z psí pláže jsi jak proutek. Já jsem hubenej až na břicho a podle Cajthamlové mi ho ty rohlíky jen přifukujou. No a zdavý pečivo se chuťově rohlíkům nevyrovná. Ani normální chleba ne.

      Takže momentálně asi meloun, kešu, pistácie a actimel.

      A.P.

      Vymazat
  7. Také nás to brzy čeká, náš bunny oslavil v červnu šest let. Jestli si to tady lobo přečte, tak mě zabije, nesnáší, když mu (bunnymu) věštím smrt. Naštěstí vím, že komentáře u psice nečte (lobo), protože jejich počet a délka...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A jaký je obvyklý králičí věk? Hele, aby vás nepřechytračil... co jsem tak o něm slyšela pár zmínek, tak soudím na smlouvu s ďáblem.

      Vymazat
    2. Tak na rozdíl od loba si tady ty komentáře vychutnávám, protože jejich počet a délka... :-)

      S Julčou je mi to líto. Už máte vyhlídnutou náhradu? (zatím jsem nečetla další komentáře, pokud se to už probíralo...)

      Vymazat
    3. Nomi, máme. Tlusťoučkýho a vlnitýho kluka z chovky s pracovním názvem Puding. V úterý si pro něj jedeme.

      Vymazat
    4. Tak to je bezva. Už se těším na seznamovací článek :-)

      Vymazat
    5. Psice:

      Hmmm, jako John Cage zvaný Piškot/Bisquit z Ally McBeal. Dáte mu kancelář po Julče nebo koupíte novou?

      A.P.

      Vymazat
    6. Kromě kanclíku po Julče zdědí i naši ložnici se šprajcovacím topení. Snad se nebude ptát, kam zmizela ta stará dáma...
      McBealovou neznám, to klidně může být i avantgardní skladatel po původním Johnu Cage. Nebo po Dr. Oetkerovi.

      Vymazat
    7. Ally McBeal byl drama comediální seriál z právnického prostředí kolem roku 2000. Řešili tam takový ty pomatený americký spory jako "Ať mi McDonald zaplatí 5 miliónů za to, že jsem se polila jejich kafem." Ally hrála Calista Flockhart.

      Do děje jsou vsunovány Allyini fantasie (jak dá někomu facku složkou, vyhodí ho vzteky z okna a tak).

      Šéf firmy říká podřízené právničce na její výkon: "Bylo to cynické, amorální, manipulativní, nízké, ubohé - bravo, jen tak dál."

      Pak tam měli ještě sekretářku, která má poznámky jako "to až budu vyprávět" po tom, co třeba viděla nějakou hádku.

      Hrála tam Lucy Liu a toho Cage Peter MacNicol. Toho určitě znáš.

      A.P.

      Vymazat
    8. Nějakou dobu v tom hrál tak Robert Downey Jr.

      Vymazat