úterý 17. října 2023

Všem zamyšleným lidem

 

Kdo jezdí městskou, tak ví. Desítky a stovky zombíků s nezdravě ohnutou krční páteří zírající do svých displejů. Prej to bylo dřív jiný, lepší, než nás převálcovaly chytrý telefony, socky a podcasty.

No já teda nevím. Jak to bylo před nějakými třiceti lety, tak to nemůžu sloužit, protože v mém rodném provinčním maloměstě fungovala pravidelná autobusová linka jen do nemocnice a na hřbitov. Místo městský hromadný se cestovalo jednotlivě na kole.

Pak jsem začala jezdit metrem v Praze někdy kolem roku 2004, kdy měli všichni Nokiu s černobílou tapetou a sociální sítě byly tak maximálně esemesky. A to si zrovna na žádný komunitní teplo a vyměňování životních zkušeností ve vagónech fakt nevzpomínám. Lidi si nezdravě ohýbali krční páteř při zírání do novin, knížek a na boty spolucestujících.

Možná je to obranný mechanismus – kdyby si lidé v metru fakt koukali do očí, strašně by se to zvrhlo. Vagóny by byly plný sexu a rvaček, takže dorazit do práce s roztrhanou košilí by byl každodenní folklór. „Jezdíš sockou, co?“ ptali by se vás lidi s autem s přesně tím samým opovržením jako dneska, protože vás podezírají, že do kanclu taháte svrab a covid.

Anebo by se naopak ucpaná Praha konečně zbavila aut, protože jet do práce městskou by byl ekvivalent zažít na vlastní kůži Terminátora 2: Den zúčtování.

Jedno se ale mobilům upřít nedá: lidi na displejích mimoni. Včera jsem jela do práce svým oblíbeným autobusem 124 a honila XPéčka ve smaragdový lize v Duolingu jako každý ráno, když si ke mně přisedla nějaká ženská. Těžko bych vám ji v té chvíli mohla popsat, protože jsem se dřela s překladem věty „Jak jsme předpokládali, sloni na nás již netrpělivě čekali v jídelně.“ (jeden z obratů, u kterého jsem fakt zvědavá na příležitost, kdy se s ním budu moct blýsknout ve skutečné konverzaci).

O to víc jsem si tuhle paní mohla prohlédnout při vystupování při neúspěšném pokusu o vztyk:

„S dovolením, sedíte mi na kabátě“ řekla jsem s nepatrnou výčitkou.

„Uhm, to je v pořádku“ řekla ta ženská a psala si s někým na messangeru jako by se nechumelilo.

„Nemůžu vstát!“ vyjekla jsem na ní a začala jsem tahat konec kabátu jak z tlamy buldoka, protože situace spěla k výsledku, že vystoupím až za dvě, tři další zastávky.

„Jé, já vám sedím na kabátu!“ dovtípila se ta ženská až v okamžiku, kdy pípala výstraha u dveří, ze kterých jsem vylítla jak vystřelená guma.

A takoví jsou dnes lidi, mohl by s povzdechem končit tenhle příspěvek, ale to mravní ponaučení na konci je jinde. Protože jsem si opět jela svým oblíbeným ranním autobusem, četla si zprávy a u toho praktikovala obličejovou jógu. Konkrétně pozici tygra, u které vytřeštíte oči, co nejvíc otevřete pusu a vypláznete jazyk, čímž si mimochodem blahodárně naposilujete svaly úplně v celým obličeji.

A pak jsem zachytila paralelní vyděšený pohled staršího pána, zřejmě na digitálním detoxu. Takový ten nenápadný pohled se silním vnitřním sdělením „ježiši, tak ty máš dost“, po kterým následuje usilovné přemýšlení, jestli si další zastávku vystoupit, nebo to risknout s prstama na pepřáku v kapse.

Prostě bychom se měli na těch mobilech v emhádéčku domluvit – buď všichni, nebo nikdo, jo?!

Dokud se v pražským metru neděje tohle,
postrádám motivaci odkládat mobil!


53 komentářů:

  1. V USA mají oblast, kde stojí nějakej radioteleskop a tam nesmí mít nejen mobily, ale ani dálkové ovládání TV a vrat garáže.

    Dívky odtamtud vyjely mimo oblast a popisovaly, jak zajely do blízkého města mimo oblast a bylo tam plno lidí, kteří jak zombies koukali do mobilů. Byly udivené a nevěřícné, co se to se světem stalo.

    Docela jsem je chápal.

    Připomnělo mi to, jak jsem kdysi chodil do Rybky a tam byla běžná kavárenká populace, četla si, pili, povídali si, nebo koukali do prázdna, když na někoho čekali. Po pár letech jsem tam zašel po pár letech znovu a v poloprázdné kavárně bylo tak 5 lidí, co zrovna koukali do smartphonu.

    Bylo to jak ve filmech, když chtějí ukázat, že uplynul čas.

    Mě smartphone k ničemu není, jen jako hotspot. Na volání a SMS stačí hloupý telefon a učit se pořád dokola věčně se měnící aplikace je ztráta času.

    Lidi se dřív v MHD neprali. Kvůli narušení osobního prostoru se musíme tak jako tak ignorovat. Smartphony jen zahánějí nudu.

    A.P.

    Mimochodem, dneska maj v menze na Strahově anínskou polévku, ale sotva se tam dnes dostanu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdoví, třeba je to jen taková přechodná doba, za kterou se za čas pobaveně otočíme. Protože kdo by civěl do mobilu, když se může v metru bavit s hologramem nebo zábavním portálem.
      Ach, anínská. Nezbyde než si ohřát a osolit vodu doma.

      Vymazat
    2. No ten hologram nevím.

      Koukal jsem na umělecké akty vyrobené umělou inteligencí. Někdy měly ty holky jednu velkou nosní dírku, někdy předloktí tak 5 cm a pak něco jako lidsko-psí packa.

      Jestli hologram, tak jen skutečnejch lidí, jinak to bude jak zámek hrůzy v metru. Zvlášť když vedle pojede Kozub.

      Anínskou si jednou dám. Co přežijou děti, to přežiju taky.

      A.P.

      Vymazat
    3. Nené, to radši ty s psí packou a uřízlým předloktím. Skutečný holky v erotickým průmyslu vypadají všechny stejně.
      Tohle pravidlo není moc rozumný uplatňovat. Děti taky kromě jinýho jedí šušně, hlínu a omítku.

      Vymazat
    4. Nevím jak teď, ale v pornu bejvaly každá jiná. To na tom bylo to zajímavý. Protože nikoho nezajímalo, jaký maj při tom emoce a jestli vůbec, tak to jsou z tohohle pohledu téměř dokumentární filmy.

      Jedna je rozesmátá, jiná se tváři skoro zbožně, jiná je ustaraná, jak to zvládne, další se rozhlíží, jestli všichni sledujou, jak je při tom hezká, jiná vypadá tak nevinně, že máš problémy ji věřit, že je kurva i když to zrovna říká, další vypadá sjetě, že to poznám i já atd.

      Jediný otravný jsou umělý prsa. Chápu, že když chcej zapůsobit na fotbalisty, kriminálníky a popeláře, tak je potřeba implantát se spoustou materiálu, ale pak to vypadá jak bábovička na prknýnku, drží to tvar, ať se pohne jak chce a je to prostě nepřirozený. Pak musej na pláži vyhrabávat důlek, aby pro všechen ten silikon mohly holky ležet na břiše.

      Šušně jsou samovakcinace, jsou v tom oslabený viry a omítka je nejspíš nedostatek vápníku. Hlína nemám tušení. Jednou za život, to zkusím. Ale jestli jsou v anínský i kvasnice, játra nebo cokoliv, co musíš sníst v těch podivnejch soutěžích v jungli, tak to okamžite trapně vzdám.

      A.P.

      Vymazat
    5. Tak to jo, role v pornu a vyrazy obliceju jsou jiny, ale jinak je to ten stejnej prototyp jako Lela Vemolova: vytetovany oboci, nafouknuty rty, prodlouzeny vlasy a par tech plastik nosu. Tak trochu to zavani Frankensteinem - jak kdyby nejaky plasticky chirurg vypoustel do sveta ty samy klony, jen s ruznymi barvami vlasu a oci.
      Vedel jsi, ze jeden druh makaka se dovede vystarat az v hrtanu? Tomu teprve rikam mistrovstvi v lovu susnu.

      Vymazat
    6. No tak Vémolová, to je fakt hrůza. To uznávám, že na tyhle hrůzy ani AI nemá.

      Nevím, že se někdo dokáže takhle zřídit a že to nějakej doktor udělá. Ono to je navíc vidět i když to je "dobře" udělaný. Ten prostor mezi nosem a rtama je pak tak divně prohnutej.

      Hned jsou ty holky s úzkejma rtama daleko hezčí, stačí jedna příšerka vedle.

      O ty opičce jsem nevěděl. Je to působivý výkon. Myslím, že v každé školce šíleně inspirovala.

      V gestech je nos spojen s lhaním a hledáním pravdy. Tak třeba opička jen nad něčím komplikovaným bádá a chce vyšťárnout nějakou hlubokou myšlenku.

      A.P.

      Vymazat
    7. Asi je to jako když v šedesátkách letěly tupírovaný vlasy a chtěla je každá. Akorát vlasy rozčešeš nebo ostříháš, s plastikou je to horší. Ale možná je to fakt jak v kadeřnictví, že si tam přineseš fotku nějaký pseudocelebrity a poručíš "Na Lelu!"

      Vymazat
    8. S tím vyšťouráním vzácné myšlenky by to byl náhodou pěkný rituál. Představ si všechny ty volební debaty v TV studiu, jak se politici před odpovědí snaživě šťourají až po druhý kloubek, aby ten výrok stál za to. Takový Zeman, co se rád poslouchá, by s dobytým pokladem zamířil rovnou i do úst.

      Vymazat
    9. "Na Lelu" - tak nějak si představuji předpeklí. Jedna "Na Lelu" vedle druhé. Možná sem tam mezi tím "Na Michaela Jacksona" s oddělávacím nosem. Dneska by Dante své Peklo pojal úplně jinak.

      Ale silikonový zjev Lely vypovídá o vémolově mozku víc než co jiné. Na Lucii Bílou jsem taky změnil názor po tom, co jsem viděl Noida Bártu v "Koko ve varu" mluvit sama za sebe. Ty jeho potetovaný bicepsy musej bejt ekvivalent pětek, kde ti prostě nezáleží na tom, co je k tomu dodaný za software, protože hardware je kombinace díla Jobse a Yves Saint-Laurenta a stačí se na to koukat.

      Já si ty debaty představil, jak tam jsou pak s vydolovanejma kuličkama, který si poměřujou jak pindíky v pánskej sprchách. Fiala hrdě s velikostí zrnka rýže, kdežto Zeman si v pozadí hraje s něčím velikosti tenisáku, barevně mezi hlenovitou zelenou a asfaltově černou a pořád dodává materiál vydolovaný až někde z plicnách laloků. Fiala by svoje pidi prezentoval jako solitér v drahé krabičce, kdežto Bartoš moderně jako street-artovové zrnko kukuřice, zvláště vhodné pro rebely, protože obohacené tím, co se vydolujuje i z uší, což je prostě nový, čerstvý vítr mezi všemi kuličkáři.

      A.P.

      Vymazat
  2. Duolingo pobavilo - na svém oblíbeném diskusáku jsem ve skupině, kde si lidi hážou nejlepší hlášky a špeky, případně další zajímavosti. Před pár dny appka asi usoudila, že se blíží Dušičky, a začala mi servírovat věty o hrobech...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Quanti: My jsme nedávno s Duolingem taky prožili takovou temnější kapitolku o farmáři s rakovinou a nálezu mrtvých těl.

      Vymazat
    2. Vážně?

      Něco jako: "Jak jsme předpokládali, od té doby, co měl tatínek rakovinu, nalézali jsme po domě mrtvá těla, některá dokonce v celku. Nejhorší bylo, že po mrtvolkách pak chutnalo i máslo. Pak jsme mrtvolky začali prodávat medikům. Nakonec jsme prodali i tatínka."

      A.P.

      Vymazat
    3. Taková farma Bulovka.

      A.P.

      Vymazat
    4. Neco na ten zpusob. Duolingo ti to navic serviruje hravou formou, s legracnimi panacky, zvukem a veselym zvukem za odmenu. Uplny programovani mozku. "Dnes vecer pujdu a zabiju par lidi", klink!

      Vymazat
    5. Já jsem se na to Duolingo schválně podíval. Problém byl, že jsem to v jednom prohlížeči špatně odklikl, tak tam mám jako původní jazyk japonštinu a hned jsem mimo.

      V druhým prohlížečí jsem dal jako původní jazyk angličtinu. Udělal jsem jednu dvě lekce, než to po mně chtělo přihlášení, takže jsem pořád u sushi a doktora. - Ale ty radující se panďukáky jsem viděl.

      Je to příjemný učení.

      Aktualizujou to podle aktualit?

      A.P.

      Vymazat
    6. To si netroufám tvrdit. Ale trendy jsou tam vidět - ženský mají manželky a kluci přítele. Proč tam tak často vystupují sloni a kachny, se mi zatím nepodařilo dešifrovat. Ale určitě to má minimálně pro skupinku vývojářů svůj význam.

      Vymazat
    7. Kachna je možná acronym pro duck/dick, jestli ajťáci mohou myslet na sprosťárny.

      A.P.

      Vymazat
  3. Tak jsem minuly tyden opustila srnce i deti a jela na dva dny do hlavniho mesta. I na metro doslo. Ale bohuzel: nikdo, od koho bych se naucila oblicejovou jogu, tam nebyl :))) takze nuda, aspon jsem okoukla boty krasne/ levne/ nevkusne/ ciste/ zavidenihodne… a hura zpatky do lesa domu!

    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. IK, o botech mi vůbec nemluv - za ranního mrazíku jsem zjistila, že děti vyrostly z bot, zimní bundy mají kamsi k loktům a po půlročním létě nás zima zastihla naprosto bezbranné a nepřipravené! Situace je tím horší, že se děti začínají čím dál víc vzdalovat konfekčnímu pojetí člověka (potřebovaly by bundu na primáta s dlouhýma rukama a kalhoty na plameňáka).

      Vymazat
    2. Jo, jedno dite ma v 11 letech moji bundu (a ja mam 180cm a smulu, -3 stupne dnes rano musim ustat ve svetriku), druhe od zacatku zari vyrostlo tak ze bundu potrebuje dalsi. Ve 4 letech ma velikost 7-8 let/ 128cm.

      Nastesti si pan domaci koupil novy sici stroj!

      IK

      Vymazat
    3. IK: Ideální by byla nějaká pelerínka ze spacáku, ke které by se dole jen přišívaly pruhy šusťáku a vatelínu. To si dovedu představit, že bych na stroji zvládla. Vyšší krejčovinu asi ani ne...

      Vymazat
    4. Moje nejstarší dítě běžně svojí máti konfiskuje trika a ponožky. Trika zejména černý s vesele výhružnýma nápisama, ponožky zejména klaunsky barevný.

      Vymazat
    5. Na tohle zatim cekam. Zmur mi bere jen ty fusekle, ale Cicman uz mi zalibne listuje raminkama ve skrini a odpocitava si roky, kdy mi to bude moct zabavit.

      Vymazat
    6. Tak lustrování skříně mám čerstvě za sebou - v rámci tanečních zabavena převážná část společenských šatů :-)

      Vymazat
    7. Hele dokud berou deti z me skrine, utesuju se tim ze je to normalni.

      Ovsem minule jsem se nemohla nasoukat do puncochacu, probehl monolog “kua zadny cokolady kua ty si tlusta kua uz ani puncochace… a kdyz jsem se do nich konecne nacpala, prosla Dlouhonozka “jeee, moje puncochace, kde byly?”

      Takze jde to i obracene!

      IK

      Vymazat
    8. IK, to je fakt, já na sebe jednou zuřivě rvala legínky velikosti 152! A Žmurovi jsem ukradla jednu mikinu, které si stejně moc nevážil. Když mám prázdnej foch od ponožek, můžu najisto k oběma...

      Vymazat
    9. U nás v rodině zajišťuju tuhle socializaci prostřednictvím potřeby hledat svoje ponožky v cizích skříních já při skládání usušenýho prádla. Zároveň se však z kolektivu bezděky vyděluji, jelikož své ponožky od cizích rozeznám, pročež cizí nekončí u mě a mé nekončí u cizích...

      Vymazat
    10. Jojo, tohle dela Kudrlinka… svoje “tlapkovy patroly” rozezna, vsechno co je cerny narve do skrine segre. A ja marne cekam…

      Vymazat
  4. Když ono je někdy lepší, že souputníci (sputnici) civí do mobilů, než aby zírali na mě a tím pádem si mohli všimnout, třeba že jsem si ráno vzal tričko naruby...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě. Lidi zírající do mobilů jsou vlastně hrozně komfortní - můžeš cestovat klidně v králičím overalu, čistit si po cestě uši nebo uši, a to vše bez povšimnutí a nežádoucí pozornosti.

      Vymazat
    2. V Londýně byla ve vagónu často nějaká city-girl, která se tam nalíčila, člověk se cejtil jak u ní doma koupelne. Dnes už se holky v metru někdy líčí používajíc mobil jako zrcátko.

      Pak si někdy dotyčná ještě vyměnila basketky za střevíce ke kostýmku a hurá makat do korporátu.

      A.P.

      Vymazat
    3. Asi do kategorie City girl nespadam, ale delam to taky: makeup, boty a kancl ceka… jen tahle promena probehne ve vlaku. Nekdy i s obleckem :)))

      Ik

      Vymazat
    4. To už by si zasloužilo takový ten přenosný makeup stoleček se zrcadlem a žárovkami, jako používají maskéři světových hvězd! (možná je to Maybelline...:)

      Vymazat
    5. IK - Tak to je typická City girl. To, že v City dělají pro banku, pojišťovnu nebo nějakou advokátní firmu už je podružnost. Korporát jako korporát.

      A vlakama se do City jezdí taky. Je to jak metro, jen to jsou delší vzdálenosti mezi zastávkama.

      A.P.

      Vymazat
    6. Nepredpokladala jsem zadrhel v zamestnavateli, ale ve veku :)))

      Vymazat
    7. City girl bude asi neco jako Sex ve meste. Takovy holky nemaji vekovou kontrolku, protoze vypadaji cool i kdyz si jedou jen pro duchod.

      Vymazat
    8. Vlastně jo. Nevím o jakým věku přesně se mluví, ale když už, tak Třeba Tereza May je ten styl, i když by se asi už neřeklo girl (pokud nejste její vrstevník). Ale tak jak vypadala, tak by na to City (a Canary Wharf atd) patřila.

      A.P.

      Vymazat
  5. Nabízim knížku. Ber nebo nech bejt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Může bejt. Střídám ji s mobilem.

      Vymazat
    2. Já ne, já si poctivě čtu. Je to ostatně jediných pár minut, kdy to můžu dělat vcelku nerušeně... :-D

      Vymazat
  6. Lidé v MHD bez přístupu k sociálním sítím si nemůžou pustit žilou hádavosti, a hrozí tak fyzickým kontaktem :-).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by měl být povinně v každém vagónu automat na antistresové míčky...

      Vymazat
    2. Nebo taková ta místnost, kde to můžeš všechno rozmlátit. V tomto případě kupé. Na každé konečné by se to vybavilo elektronikou, co lidi vrací do Datartu a novejma basebalkama.

      A.P.

      Vymazat
    3. Mne by stacila palka a prevlecenej Alzak v bezpecne vycpanem oblecku s dvojitym vatovanim. Mimochodem, uz je zase v metru a nabizi vanocni darky. Ja myslela, ze si odzijeme jeste Halloween a Mikulase, nez nastane vanocni peklo...

      Vymazat
    4. Mimozemšťané možná neví o Halloweenu a Mikuláši.

      To jen Ježíšek spasil celou Galaxii i s hříšnýma Alzákama.

      A.P.

      Vymazat
  7. Pozor, ještě je tu třetí skupina. Lidi, co drží ten telefon nebo knížku a většinu času se jim věnují, ale občas vzhlédnou a rentgenovým pohledem proskenují svoje kompletní okolí. Zpravidla mi na to stačí pár vteřin a jen na lidech, kteří mě nějak zaujmou, se zastavím o něco dýl. A říkám na rovinu, že ten, kdo si toho všimne, často vypadá dost překvapeně. Tak bacha :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mrazive! Predstavuji si, jak se ti lidi snazi setrepat ten pohled cely den a vecer ho ze sebe drou ve vane hrubou zinkou.

      Vymazat
    2. A nic to nepomůže. Do 3 dnů se jim udělá první uhřík. Sice ho vymáčknou, ale za dva dny se objeví další 2 a ten původní se nikdy úplně nezahojí. Pak začnou lehce krvácet dásně, jen je pasta trochu červená. Na hřebenu zůstane trochu více vlasů a obličej vypadá jak po flámu.

      Jak plyne čas, začnou občas loupat kolení klouby. Pri návštěvě zubař zahlásí rovnou 6 kazů. Na temeni už je flíček bez vlasů velikosti padesátikoruny. Do šesti týdnů se začínají zdát horovo-prorocké sny.
      První splněný sen o smrti bezdomovkyně vyvolá jen zaujetí, jaká to je náhoda. Když umře šéfova tchýně dva dny po snu, už to je lehce děsivé.

      Začínají se viklat i nezkažené zuby. Pleť vypadá jak u celoživotního kuřáka. Jídlo ztrácí chuť. Růžové flíčky po uhříkách už jsou nejen všude na obličeji, ale i ramenou a zádech.

      Objevuje se sen o paní z metra, která se jen dívá a dívá a dívá.

      Na okno v noci létají ptáci a klovou na sklo.

      Na skříni pukne urna s maminčiným popelem a popel posype zem a ráno jsou v popelu vidět stopy dítěte.

      Sousedka zapíchne manžela a vyskočí z okna.

      Sny o paní z metra jsou každou noc a paní se pořád jen dívá a dívá a dívá...


      A.P.

      Vymazat
    3. To by mohlo být prudce nakažlivý. Pohleďáci by v městské hromadné přenášeli svůj úděl na nevinné oběti.

      Po čase by se to profláklo a lidi by si zavazovali před vstupem do metra oči jako novodobí argonauti. Ale co je šátek proti nákaze pohledem, to je jak nekvalitní respirátor třídy FFP2 proti covidu.

      Nakonec by stejně zvítězilo přirozené promořování, lidi by proti sobě seděli na sedadlech a závodili v zírání, protože ve Švédsku je to hroznej hit, i když se tady ministr zdravotnictví chytá za hlavu. "Dejte jim do ruky mobily" zní jeho poslední příkaz. "To je jediné, co nás může zachránit..."

      Vymazat
    4. Jsi rozená optimistka. Takovej happy end.

      Já bych to radši viděl jako úplně vylidněný město jak po nájezdů zombies.

      Sem tam na zdech namalovaní zírající oči.

      Sem tam někdo zasebevražděnej, kterýho ohlodávají vrány a domáci mazlíčci.

      A.P.

      Vymazat
  8. Tak nevím, které cestování je víc na budku, ono natrefení na divnočlověka v zácpě je také sousto😂

    OdpovědětVymazat
  9. ona stačí nějaká větší erupce na slunci a budou zas knížky, jsem se kdysi sebemrskačsky pustila do čtení nějakého článku o tom, jak jsou celý ty internety vachrlatý... a pořád čekám kdy to přijde, občas, když už potřetí restartuju pc kvůli divným hláškám si říkám, a je to tady..

    OdpovědětVymazat