pátek 6. října 2023

Puberta?!

jedna z věcí, která je fajn, jen pokud ji zažíváte vy sami

Je to paradox, ale donedávna jsem byla přesvědčená, že pubertu svých dětí přežiju úplně v pohodě, protože jsem ji sama měla úplně strašnou. Hledejte v tom stejnou logiku, jakože vám nevadí hluční sousedi, protože jste sami byli sousedem, kterýho by někdo rád shodil z balkonu. Prostě ne, milá Psice. Fakt, že jsi byla jako děcko na zabití neznamená, že budeš jako stará moudrá a tolerantní. Smiř se s tím.

Naše děti mají extra výjimečné genetické dispozice k tomu, aby prožily epickou pubertu, která přepíše učebnice psychologie a kriminalistiky. Posuďte sami: třeba já jsem byla až do svých 14 let tiché introvertní dítě. Moje matka se mnou řešila problémy typu: „Jsi bledá, neměla bys chodit víc ven? Máš vůbec nějaký kamarády? Odlož už tu knihu a jdi na čerstvý vzduch!“

Nevím, kdy přesně se ve mně spustil ten nevratný hormonální proces, ale bylo to ze dne na den. Vymáčkla jsem si beďara, oblékla jsem cobainovskou flanelku a deklarovala jsem rodičům, že jsou odteď trapný a nehodný mýho respektu. Od tý doby jsem chodila ven pořád. Bledá jsem zůstala, protože jsem se zdržovala hlavně ve zkušebnách, garážích a suterénních hospodách, kam slunce nezasvítí. Ale kamarády jsem měla a rodiče je nenáviděli od prvního do posledního, takže jsem to mámě za ty pokusy převychovat mě na extroverta obzvlášť přála.

Jako by nebylo málo, že jsem chodila oblékaná v kombinaci svršků, za který by se za střízliva styděla i heroinová Katka a „tahala se po venku s těma nejhoršíma vošoustama z celýho kraje“, jak nikdy neopomněl zdůraznit táta, došlo i k pubertální vzpouře a útěku z domova. Ten jsme s mou tehdejší nejlepší kamarádkou naplánovaly do nedalekého rockového klubu. Při příležitosti, když tam hráli kluci z kapely, se kterýma jsme se nejspíš chtěly tahat taky. Dodnes si pamatuju, jak jsme byly zatčeny gestapem rodičů zrovna ve chvíli, kdy nám kluci objednávali na baru tuzemák.

Em v pubertě furt tahal šílenej černej svetr, co vypadal jak zdechlina krtka. Jeho máma mu ten svetr nejdřív trpělivě odžmolkovávala a zašívala, ale pak se jí to začlo hnusit a vyhazovala mu ho na tajnačku do popelnice. Em to ale vždycky zjistil dřív, než přijeli popeláři. Vysvobodil svou zdechlinu z náručí vyhozených dětských plen a šel se s ním poprat na koncert. Byla bych do Ema zamilovaná, kdybych ho poznala už tenkrát. Akorát bychom se zbytečně rozešli už za dva měsíce, což byl tehdejší ekvivalent „měli jsme dlouhý vztah“ Taky Em utekl z domova a dokonce ve velkým stylu. Dojel až do Londýna, kde ho na přechodu srazilo auto. Vrátil se za dva dny s modřinou přes celý záda a bez peněz.

Jak říkám, Žmur má prostě našlápnuto. Jen jsme si říkali, že nás čekaj ještě tak dva roky klidu a budeme mít tedy dost času obstarat si terapeuta, antidepresiva, druhou práci a takový ty další nezbytnosti, co potřebují rodiče puberťáků.

Jenže ono to začalo už ve 12. Žmur chodí se svou školní smečkou ven každý den. Když mu někdy volám, kde je, chlapci v pozadí křičí „Žmure, dáš si cigáro?“ nebo „Podejte mu tu flašku!“ A když mu pak doma říkám, že nejsem hluchá, tak mi odpoví, že takhle trollí všechny až moc zvědavý rodiče, když někdo z party zvedne telefon mámě (ha-ha).

Taky chodí oblečenej jako pouliční sirotek z Konga, co vlastní jen AIDS a jedno potrhaný tričko od západní charitativní organizace.  Ale pořád si o něm můžete myslet, že je to dítě – sice už má větší boty než já, ale zatím mě nepřerostl přes hlavu. Aspoň ne doslova.

Jenže v neděli si tak jdeme z oběda, kam ho za svý drahý peníze vezmete a cestou zpátky Žmur neustále popichuje (doslova) svou mladší sestru ukradeným párátkem. Přišly 3 výstrahy, a pak mi ujely nervy a trochu jsem na něj na zastávce zařvala: „Koukej to okamžitě vyhodit, už toho mám plný zuby, seš jako normální, nebo co?!“

Mně to nepřišlo vzhledem k situaci zas TAK strašný, ale Žmur se na mě podíval se směsicí úleku a znechucení, stejně jako jedna stará zmalovaná ženská na zastávce a UTEKL.

Tak tam s Čičman stojíme, a to jako fakt utek? ptá se udiveně Čičman a já říkám, že jo a vevnitř se zpytuju, co jsem udělala špatně a jestli jsme si s Emem neměli tenkrát pořídit spíš dalšího potkana než děti.

Ta stará ženská neříkala nic, ale žmoulala kabelku a dívala se na mě dost protivným tónem. V duchu jsem slyšela pichlavý komentáře jako: „Pěkně tu výchovu vedeš, holčičko, vsadím se, že ten kluk taky plive ty tabákový sáčky po škole a kouká na porno.“

Ale reálně teda naštěstí neřekla nic a já jí nemusela odpovědět: „To je všechno možný paní, kdysi jsem ve 14 podepsala smlouvu s ďáblem a už si pro mě přišel.“

„To už budeme odteď řešit problémy už jen tak, že přede mnou utečeš?“ ptám se Žmura, když přijde po půlhodině domů. Žmur zavrtí zahanbeně hlavou a já si přesně vzpomínám, jak strašně se mu to se mnou nechce řešit. 

A říkám si, že dokud mi za něj bude takhle nepříjemně, tak ta úvodní teorie s hroznou pubertou vlastně má něco do sebe. Minimálně soucit. Horší bude, jestli časem okorám.


84 komentářů:

  1. Jojooo, nejhorsi jsou ty chvile, kdy rozumnejsi cast meho ja rika “Dychej” a ta temperamentni rve “To si ze me delas prdel?” a pritom ovladne i veskere typy svaloviny a nuti me Dlouhonozku mydlit zapomenutym predmetem po hlave.

    Nastesti, nezapomina kladivko. A porad vetsinou vyhrava ta klidnejsi cast. S blizicim se prechodem lituju ted 4letou Kudrlinku.

    IK
    Ps: me maminka brala od 10 let se sbalenym kufrikem pred pastak, ze jestli se nepolepsim… no mohlo ze me vyrust neco jinyho nez labilni magor???

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mohlo.
      ...ale nechtělo... ;-)

      Vymazat
    2. To je otázka, jak na tom budou ty druhý děti. Třeba se člověk vyzuří i prvních a u druhých na tu pubertu už prostě rovnou rezignuje hned zkraje.

      Vymazat
  2. Já si svojí pubertu asi nepamatuju. Přežil jsem ji a asi nebyl důvod, aby ne... Hrozně jsme si v tý době lezli na nervy s tátou, ale to asi neni nic zas tak pozoruhodnýho.
    Ovšem od komtesky očekávám velký věci... Útěky z domova jsme tu zatim neměli, ale afektovaný výkřiky, že radši bude bydlet pod mostem, než s náma, už jsme párkrát slyšeli. A vlastně to ani zdaleka nebylo to nejhorší.
    Nejhorší je, že ona vždycky provede něco, z čeho mi vyletí tlak tak na 400/180 a člověk by jí přetrh jak žížle, aby se z toho nakonec vykutálela nějaká její společenská nejistota, kterou se rozhodla řešit bez nás a blbě a člověk se na ní vlastně ani nijak moc nasrat nemůže...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muzu poprosit o nejakej konkretni pripad? Ciste ze sebezlepsovacich pohnutek …
      IK

      Vymazat
    2. Taky se přimlouvám za konkrétní delikt! Ať má člověk na Čičmaninu pubertu aspoň něco načteno dopředu.

      Vymazat
    3. Přiznám se dámy, že se mi úplně nechce. Páč já si sice držim fasádu cynika, ale když jde o vlastní děti, moc mi na tom ksichtě nedrží...
      Ale tak aniž bych se patlal v detailech - nějakou dobu zpátky jsme zjistili, že nám doma krade peníze a poslední zářez byl, když jsme zjistili, že místo tréningů latinsko-amerických tanců chodí zevlovat do Nuslí s nějakou kámoškou z letního tábora...

      Vymazat
    4. Tak to je drsny. Vlastne i chapu hradbu mlceni.
      IK

      Ps: jako samosebou se mi hlavou toci spousta otazek, kolik a proc a jak … ale co kdyby Komteska zavitala az k tete Psici… kez to prezijeme ve zdravi.

      Vymazat
    5. Hele... dost. Důvod byl nakonec jak vystřiženej z učebnice pro dětský psychology, kde se hodně píše o tom, co všechno a jak moc jsou schopný si mezi sebou nedarovat děti ve škole...

      Vymazat
    6. Kradení peněz u nás bylo cca před rokem a naštvalo mě to nevýslovně. Zvlášť, když se krátce po odhalení tohoto zločinu ztratilo i něco málo z kasičky Čičman - tady ale inspektorka Psice s případem zůstala na mrtvým bodě. Protože to mohl udělat znova Žmur, nebo si chtěla přilepšit Čičman v rámci sourozenecké msty a vlastně dodnes nevím. Ale přišlo mi to tenkrát TAK srabský a nečestný!
      Ráda bych dodala něco i k tomu kroužku, ale mám máslo na hlavě, protože přesně tohle jsem dělala za mlada já....

      Vymazat
    7. S tím braním peněz jsem trošku shovívavější. Ona to není zas až taková sranda bejt bez peněz, když je ostatní okolo mají, někomu dlužíš, okradli tě o ně při šikaně atd. Jestli si za to kupujou fet nebo se z trapný frajeřiny nechávají polejvat šampaňským, tak ať dostanou lekci.

      Jenže na druhou stranu jsem poslouchal chlápka, co mluvil o zneužívanejch dětech a došlo i na dětský prostituty a on tam říkal: "No víte, jak před tím děti nejlíp ochránit? Prostě se k nim chovejte slušně." - Co je lepší, nechat si šlohnout peníze nebo zneužít dítě?

      Jo, krást se nemá, první se pod to podepíšu, ale jsou to děti a adolescenti a ti se teprve všechno učej. Dělají někdy blbosti a shit happens i v jejich životech.


      S těma kroužkama... kroužky mají bejt pro zábavu. Děti by si je měly vybírat samy nebo tak napůl ve stylu měl by jsi chodit na nějakej hudební nástroj, vyber si jakej. Já zevloval s kamarádem přímo ve výtvarným kroužku, samo o sobě by mě to i bavilo, kdyby nás tam něco doopravdy učili ve stylu "jak nakreslit nos, dělá se to takhle" "výraz úst uděláte takhle, zkuste to". Místo toho nás nechávali dělat takový to dětský kreslení, který je o ničem. Každej tejden jiná technika a nic pořádně. Myslím, že jsme se chovali naprosto logicky, že jsme tam žvanili o UFO, duchách, Rychlejch Šípech atd, místo abychom se pokoušeli o nemožné.

      A.P.

      Vymazat
    8. A.P., jestli z kontextu chápu dobře, jsi bezdětný? (děkuj bohu...). Přemýšlím, jak to připodobnit, asi mě napadá jediná použitelná paralela s holkou.

      Tak si představ, že jste spolu pár let, už máte něco spolu odžito (jasně, pořád má ty pěkný prsa a někdy si zapomene vzít kalhotky, ať tě ta představa rychle neomrzí), ale už máte společnou hromadu zážitků a plánů a je ti s ní fajn.

      Jenže se ti jednoho dne začnou ztrácet prachy z peněženky. Nejdřív si řekneš, no dobrý, asi nemám přehled nebo moc nakupuju na trzích, nebo od dealerů, co neberou karty.

      Ale jednoho dne neodvratně zjistíš, že ti je krade ona. A taky že v pátek nechodí na jógu, jak ti tvrdí, ale chodí s kámoškou hulit cigára a trávu do parku.

      Prostě to tak člověkem otřese a nejde o těch pár drobných a vlastně ani o to, že nechodí na tu debilní jógu. Spíš tě pálí důvody, proč ti to nemohla úplně normálně říct a hned druhá nepěkná myšlenka zní: pokud mi neříká tohle, co dalšího ještě tají?

      Vymazat
    9. V podstatě přesně jak řikáš, Psice...
      Ale hele... dál asi spíš zas někdy u piva. Nakonec - užs byla u těch Vávrů ochutnat Malešov? ;-)

      Vymazat
    10. Jj. Nebyla! A myslím, že bychom měli něco svolat i za Lišku. Vymyslíme nějaký termíny mailem?

      Vymazat
    11. ...už ti chrastí ve schránce...

      Vymazat
    12. To od Vas neni hezky, nejvetsi rodicovsky moudra si vymenite septem nad pullitrem. Doufam ze pro nezucastnene nachystate zkraceny sumar, on-line kurz a help linku vychovneho selhani.
      IK

      Vymazat
    13. IK, my bychom spis final potvrdili termin (aktualne to vypada na 1.11.) a misto (coz budou na 99,9% Vavrovi) a bude z toho verejna pozvanka. Ano, IK, i srnec je zvan!

      Vymazat
    14. Psice

      No, děti sice nemám, ale jsou to konkrétní zážitky. Byl jsem kdysi u jedný kamarádky a ta měla teenage syna a ztratilo se jí asi 5000. Já jsem věděl, že to nejsem já, ale ona neměla jistotu. Pak se nějaký prachy ztratily ještě jinde, kde byl on a já ne, tak to aspoň už nebylo i na mě. - Problém byl, že on pak měl třeba po roce pokus o sebevraždu. Asi jen manifestační, ale ani to se nedělá z radosti ze života. - Rodiče rozvedený. Máma chytrá chudá, táta prachatej mlátící blb. Ve škole asi nějaká šikana, každopádně nic moc postavení. Jinak máma byla sice chytrá, ale taky ji někdy napadaly blbiny a nenapadlo ji víc vrtat do toho, jak na tom on vlastně je - právě proto, že si myslela, že maj dobrej vztah a on by jí to řekl.

      S tou holkou, co mě by mi brala peníze jsem to měl podobný tomu, co píšeš. Jen to nebyla moje holka, byla na mě závislá (když před tím byla nezávislá), takže jsem dělal jakoby nic, a když o tech penězích začala sama, tak jsem jí řekl, že o tom vím a kdyby si řekla, tak by to dostala. Čímž jsme se vyhnuli trapný situaci. Pak jsem začal dělat to, co dělala babička. Ta dávala drobný do mističky s tím, že si to tam vyberu.

      Důvod proč mi to neřekla. Asi se bála. Lidi jsou plni strachů.

      Kdyby dotyčná chodila hulit cigára, tak bych dumal, z čeho je ve stresu, protože nikotin je antistresová droga. Tráva asi taky.

      Připomněla jsi mi psychiatra, co vykládal jak jedna maminka byla v šoku, že její zlatej synáček mluví s kamarádama sprostě, když si myslí, že jsou rodiče z doslechu. (Vlastně jako v Pelíškách) Doktor ji vysvětloval, že je to normální, protože tak nemluví s rodičema, ale je součástí naší přirozenosti, že si ty slova potřebují ozkoušet a dostat pod kontrolu. - Ve skutečnosti to jde ještě dál. Je to společné primátům házet po nepřátelích hovna. My to děláme už jen verbálně, ale je nám to vrozený, všechny ty scheisse, fuck, merde, putain, kurva jsou používaný přesně podle pravidel.

      Tvý děti jsou úplně normální lidi, doladění stamiliónama let evoluce. To, že momentálně vypadají jako sladké dětičky na tom nic nemění.

      Co ti tají dál. Povídali jste si někdy o jeho ranních erekcích? Kdo o tom začal? O tom se s rodičema moc často nemluví, naštěstí, ale určitě ví, že je má. Bavili jste se o pornu, co už určitě viděl? Bavili jste se o tom, jak přelže učitele? Jak přemachruje spolužáky? Jak šmíruje sousedku?

      Jednou jsem v jedný knížce četl seznam lží, které jsou potřeba k funkčnímu vztahu. Bylo to na půl stránky a už si z toho pamatuju jen "pomlčet o minulém a současném flirtování." - S dětma to musí bejt podobný. Lži jsou potřeba k životu, stejně jako jídlo a pití.

      Jedna psycholožka popsala své testy s dětma. Zapli kameru a řekli jim, ať způsobně seděj a baví se o něčem vážným. Holčičky to tak víceméně dělaly. Chlapečkové místo toho vstali, šli se podívat na kameru zblízka, dělali na ní ksichty, ukazovali zadek a tak podobně blbli. Psycholožka se tím cítila uražená a pak podruhé, když tu nahrávku ukázala kolegům a ti ty kluky chválili, jací jsou bystří a šikovní, když viditelně nedělali, co je zadání. Tím chci říct, že jsme moc jiní a všechno se holkám/matce říkat nedá.

      Ale zkus vykoumat, na co ty prachy potřeboval.

      Já třeba vůbec nepotřebuju kafe a dortíčky v kavárně nebo třeba sushi, ale pro někoho to je hezká věc, která mu pomůže překonat blbej den.

      A.P.

      Vymazat
  3. Najslávnejší útek z domu mojej kamarátky - dve sesternice (obe 15 ročné) doma oznámili, že idú na noc k tej druhej a vydali sa stopom do Budapešti na koncert Bryana Adamsa. Po ceste si niekde na toaletách zicherkou urobili pírsing do pupka, lebo bez pírsingu by to nebol ten pravý zážitok. Rodiny hneď večer zistili, že postrádajú dcéry, na druhý deň ich už hľadala polícia. Dievčence si koncert užili, dokonca sa so spevákom aj stretli a porozprávali - láska k Adamsovi ich donútila dobrovoľne a veľmi intenzívne učiť sa po anglicky. Na druhý deň sa opäť stopom vrátili domov. Ak sa nemýlim, zaracha mali tak do tridsiatky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je fakt úprk ve velkým stylu! Doufám, že se občas ještě teď zálibně podívají na ten piercing, ve kterým je jak v časový kapsli celej ten zážitek:)

      Vymazat
  4. Já od puberty synků mám např. dobré vztahy s městkou policií, buď mi synky dopravili nebo volali, ať si je jedu vyzvednout. Jezdila jsem já, aby si tam nenechali muže, neb je mohl na místě přizabít:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Podobnou zkusenost ma pan domaci “seznam se s mestakama at vis kdo nam je bude vozit”

      Bohuzel vim, ze v jeho pripade to neni prazdna slama. Takze ted se ukaze, jestli ma moje “kratke voditko” nejaky smysl.

      IK

      Vymazat
    2. To si napíšu do to-do listu! Možná i napeču nějakou tu bublaninu...

      Vymazat
  5. Dítě nemá dostat 3 upozornění. Jen jedno.

    I Desenský, který vychovává jenom psy vysvětloval, že to můžete říct jenom jednou a pak udělat něco jiného, protože jinak ho učíš, že tvůj příkaz může ignorovat.

    S dětma je to to samý v bledě modrým.

    Na druhou stranu je potřeba vědět, co po dětech máš chtít a co ne (vis požadavky tvý matky).

    Právě v tom pocitu, že se mu to nechce řešit, by měl bejt vyráchanej tak dlouho, až mu dojde, že některý blbosti je lepší vůbec nedělat.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Desenský ty svý zlý kousavý feny vychovával i tak, že kolem nich běhal po čtyřech, vrčel a kousal je. Nejsem si jistá, kam až to zašlo po večerech, ale to pořekadlo o nejsilnějším psovi ve vesnici asi znáš.

      Hrát si na zlýho policajta nebo vůdce smečky je taky taktika, ale podle mě jednou z věcí, co nás odlišuje od psů, je fakt, že fotři-alfasamci tu pubertu svých dětí nakonec odnesou asi nejvíc (s nejsilnější vlnou nenávisti, výsměchu a vzpoury). Ale taky je fakt, že děti vyrovnaných přátelských rodičů prý aky trpí, protože se nemají proti komu pořádně vzepřít.

      Vymazat
    2. To právě není, že si máš hrát na zlou.

      Jen ho naučit, že ty udáváš pravidla. Ten Desenský ukazoval, jak když řekneš "sedni" a pes si nesedne, tak mu zatlačí na zadek, aby si sedl. V těch pořadech s dětma je zas ze všeho nejvíc posílali na "zlobivej schod" nebo "židli". Žádnej velkej trest, ale je z toho poznat, že se nelíbí, že neposlechli.

      To píchání s párátkem teď mimochodem můžeš používat jako výstrahu v budoucnu, vždy když bude dělat nějakou blbost, když už o tom nerad slyší "teď mi to připomnělo, že jsme neprobrali ty párátka, co tě to vlastně tehdy napadlo?"

      (Jednou jsem něco podobnýho dělal spolužákovi, když otravoval. On se cítil odstrčenej kvůli bráchovi a nevěděl, že to vím. Stačilo zmínit brášku a byl jak oukropeček, odpovídal, ale nerad.)

      Cílem hry není nad Žmurem vyhrát, cílem je ho připravit na život. Takže když bude fungovat rozumně, tak nemůžeš nic říct proti, protože o to vlastně usiluješ.

      Ti přátelští rodiče jsou asi jen mýtus. Jednou jsem četl zpověď nějaký ženský, co si stěžovala na "přátelskou" matku a ona na ni v podstatě hodila svý problémy zas s její panovačnou matkou a (asi nechtěně) jí ukradla dětství, protože matku potřebuješ v roli rodiče. Ne kamarádky a ne dělat rodiče jim.

      Jinak mezi těma vošoustama nebyl žádnej syn milicionářů či komunistů? Že by jsi tátovi řekla se šťastným vdechem "Jsem celá po tobě".

      Když známej protestoval v 1970 proti Rusákům, tak jich tam bylo 8. Všichni měli za rodiče nějaký důležitý komunisty, tak se jich normální policajti i trochu báli, no, ale pak je alespoň vyházeli z vejšek, nejspíš se to řešilo až na ÚV.

      A.P.

      Vymazat
    3. Souhlasím, štěně nebo dítě, potřebují lásku, pocit bezpečí, péči bez ohledu na čas, a bez ohledu na čas i výchovu, bohužel, někdy děláš to nejlepší a stejně se to může minout účinkem.🙃

      Vymazat
    4. A.P: To už bylo po revoluci. Táty jsem se za to mohla tak maximálně okázale stranit. A jestli tam byli další podobní rodiče netuším - co si pamatuji, všichni rodiče byli tenkrát v jednom pytli. Jako když lidi nesnáší policajty a vůbec je nezajímá, kterej z nich zaklekává jen pro svý vlastní potěšení a kdo riskoval život za záchranu unesenýho dítěte.

      Vymazat
    5. No, ono by to asi fungovalo i po revoluci, ale chápu, že se o tom nikomu nechtělo mluvit. Ale hlavně, že vysírali rodiče už jen svoji existencí.

      To mi připomnělo jednu historku. Jeden mladý muž si našel přítelkyni na vozejčku a přivedl ji domů představit ji jako nastávající své upjaté matce. Problém byl, že venku pršelo a kolečka vozejku byla mokrá a špinavá a na matkou milovaném bílém koberci nechávala viditelné stopy, z čechož matka šílela, ale nemohla nic říct, protože byla "jak je třeba" a invalidům se tohle nemůže vyčítat. Syn si to vysloveně užíval.

      Ten pán, co to vyprávěl byl spisovatel. Říkal, že si to celý vymyslel do své knihy... ovšem, kniha byla ještě v tiskárně a kontrolovaly se obtahy a on se dostal na návštěvu do nějaké rodiny a tam se to odehrálo naživo před jeho očima.

      A.P.

      Vymazat
    6. Jo, to jsou docela strašidelný náhody. Hned mě napadá, co všechno bych nechtěla potkat (a přitom jsem o tom už psala). Nemluvě o improvizaci - jednou se mi fakt stalo, že jsem potkala živoucí postavu, kterou jsem si vytvořila jeden večer já. Úplně mi zatrnulo při pomyšlení na všechny weirdos a maniaky, který člověk jen tak vypouští do světa.

      Si pak uvědomíš, že jsi třeba něco jako fabrika na brčka a igelitky, který vypouštíš do moře. Dokud nenarazíš na celej plastovej ostrov v oceánu, tak ti přijde, že nic nevidíš, takže dobrý...

      Vymazat
    7. Víš jak umřela dcera Kopeckého a Zázvorkové?

      Já musel někam dodat nějakej příběh, tak jsem zkombinoval pidihistorku, jak se kamarád zbavoval holky s manifestační sebevraždou, která bohužel vyjde, protože se matka někde zakecá. Šklebili se mi na to, co to je za divnej příběh, no a pak jsem padl na Kopeckýho životopis a najednou tam čtu přesně to samý.

      On je to vlastně princip magie. Něco nakreslíš nebo napíšeš a ono se to splní.

      Jinak měla jsi někdy jako dítě předtuchu, která se pak splnila?

      A.P.

      Vymazat
    8. Ad přátelští rodiče, já se to snažím pytlíkovat na obě strany. Vyžaduju nějakou disciplínu (školu, úklid, režim; dítě některé položky sabotuje méně, jiné více, no comment), jsem schopná ji dořvat, když mě fakt nakrkne, na druhou stranu jsme si zatím vždycky schopný říct co jsme si, to jsme si a ona se nebojí za mnou přijít a omluvit/pořešit, co je potřeba. Když ji teda výjimečně pustí rapl. Tuším, že ač je se mnou na první pohled na nože víc než s mužem, do budoucna to se mnou bude mít jednodušší, protože muž je přesně ten typ, co ho podobný puberťárny zraněj a zklamou. Mě ne že by to nemrzelo, ale nemám velký iluze. Na rovinu dětem říkám, že není možný nikdy v životě nelhat a já taky asi nepotřebuju všechno vědět, ale ať nelžou blbě. Těžko říct, jestli je to dobrý, to asi uvidíme za pár let.

      Vymazat
    9. Quanti:

      Pochvala za dospělej přístup.

      Jak by lidi mohli nelhat?

      Říkají se milosrdné lži, bíle lži, povzbuzující lži, "nebudu vás otravovat biologickejma nechutnostma" lži, "nechci ti rozbíjet tvý iluze" lži, polopravdy (to tetování je sexy - a to,že s ním vypadáš jak děvka, asi vědět nechceš), "nebuť vlezlej" lži, "stejně na to nemáš" lži, "Neviděl jsem pane důstojníku gestapa" lži atd. atd.

      -
      V Manželských Etudách byl naivka Vašek takový pasiv-agresiv tyran, uštvaná manželka Ivana nakonec skončila v Bohnicích s pokusem o sebevraždu. Asi tam přeci jen něco na terapiích probrala-pobrala, protože pak zas ona byla nasraná, když on se tam něčím naivně dojímal. Nějakou dobu dakonce bydlel na chalupě. Pak se dali zas dohromady, ale alespoň dělala ksichty a remcala, když se tam na konci zase dojímal, tím jak jsou spolu takovou dobu fňuk, fňuk a vychovali 5 dětí, fňuk, fňuk.

      Jeden syn grázlik, z domu utíkal a pak šel radši do armády, protože tam dostáváš jasný úkoly, za chyby tě potrestaj hned, odkroutíš si svoje a máš klid. Druhej syn kopie naivního táty. Sbalila ho slečna se sladkým ksichtíkem, použila jako zázemí během studií na HAMU a pak ho odkopla, aby byla se sobě rovnejma. Co je zač bylo jasný, jen se tam prvně mihla. Jen to chtít vidět.

      Byl to ten problematickej grázlík, kdo byl ve skutečnosti nejnormálnější, i když to on vypadal jako problémový puberťák. Ve skutečnosti měli problém všichni okolo víc než on. S rodičema nehnul, tak alespoň utíkal. Táta byl sice pracovitej, ale nějakým záhadným způsobem ho nikdy nenapadlo upravit krám, aby to tam lákalo k nákupu, vypadalo to tam jak v zanedbaném skladišti. Takže krám moc nevydělával, takže neměli na zaměstnance, takže všechno oddřeli sami a bylo toho na ně moc. Ten druhej syn tátu bral vážně, fungoval jako otec a proto s ním ta jeho pak zametla. Byla o tři třídy hezčí než matka zamlada, tak měla víc na výběr.

      Svatí nevinní totiž své okolí hrát divadlo, aby se sami nemuseli vyrovnávat s nepříjemnou realitou. V podstatě na okolí přehazují svoji práci.

      A.P.

      Vymazat
    10. A.P. S předtuchou: to víš, že měla. A taky občas vyhrávám takový zběsilý tipovačky. Prostě ten příběh nebo správná odpověď už visí na nějaký nástěnky v kolektivním podvědomí a ty po něm/ ní jen hrábneš a vyslovíš to v této realitě.

      Ale taky jsem měla spoustu katastrofických scénářů a předtuch, co se díkybohu nikdy nevyplnily. Takže se ve výsledku snažím z predikcí dostávat spíš do přítomnosti, protože to je jediný prostor, ve kterým ten život opravdu existuje.

      Quanti: To je super přístup. On se tím realistou nakonec stane asi i Lvíček, ne? Stačí do sebe pohltit víc takových zkušeností v řadě. Já to třeba vidím jako jednu z výhod svého pesimismu, že je člověk neustále příjemně překvapován:)

      Vymazat
    11. Psice.

      Ani nejdivnější bylo, že na nás za socíku učitelka jednou vybafla, že slohovka bude o tom, jak bude vypadat rok 2000 a první, co mě napadlo, že budu v Londýně.

      Jak mě mohl ze všech měst napadnout zrovna Londýn nemám ponětí. Neměl jsem k němu žádný vztah. - Pak jsem o tom dumal, když jsem tam na Silvestra 1999 byl.

      Schválně to dělat mi to nejde, ale když mám z něčeho fakt blbej pocit, tak se tomu radši vyhnu. Ono je to jakoby jinde než ty obyčejný katastrofický scénáře.

      Jedna ženská mi vyprávěla, jak jí zabili manžela. Časem z ní vypadlo, že to "věděla" a prosila ho na kolenou, aby na tu schůzku nechodil. Když jsem se ji zeptal, jak to věděla, jakej měla pocit, tak odpověděla "černá hrůza".

      A.P.

      Vymazat
    12. To je právě potom těžký empiricky uchopit, když nevíš, kolika katastrofám jsi se tímto způsobem reálně vyhnul.

      Ale někde jsem u statistik tragických letů četla, že většina těch spadlých letadel nebyla nikdy plně obsazená a naopak v těch letech bylo více lidí, kteří z nějakých důvodů k odletu nedorazili.

      Vymazat
    13. Já to beru tak, že když kvůli předtuše třeba nikam nejdu, tak jsem se tomu vyhnul a že se tam nic nestalo, nic nedokazuje. Kdybych tam byl, tak by to bylo jinak a stalo by se to.

      Sice to nedokážu, ale mě to nikdo taky vyvrátit nemůže.

      Ony ty pravý, nevysvětlitelný předtuchy se nedějou moc často.

      A.P.

      Vymazat
    14. No, anebo se mohou zlé věci přihodit mstivě a účelově jen na tobě, ale odnese to s tebou třeba celý vlak nebo zaoceánský parník. V takovém případě žádná prevence nepomůže:)

      Vymazat
    15. Psice

      No pokud budu mít předtuchu, tak vlastně pomůže. Třeba jsem měl předtuchu, že nemám jít na nějakou párty, na kterou jsem se přitom těšil.

      Nic se tam nestalo, ale to může znamenat jen, že kriminálník, kterej by mě tam znásilnil na záchodech, nenašel nikoho vhodnýho a šel se sjet domů lepidlem.

      Nebo, že letadlo, který už mělo vyhlídnutý místo, kam sebou třískne, si to rozmyslelo, když jsem tam nebyl já a ten poslení šroub silou vůle nepraskl, já ty lidi zachránil tím, že jsem se nedostavil, no a šrouby pak vyměnili při rutinní kontrole.

      Ale někdy jsou období, kdy se můžeš rozhodovat jak chceš a všechno bude špatně. Sice v prkotinách, ale když to trvá třeba 14 dní, tak to už je otrava a předtuchy nikde.

      A.P.

      Vymazat
  6. Do Londýna?! Takovou dálku jsem vážně nečekala! :-D To je opravdu epický. Každopádně si myslím, že tvoje úvodní teorie rozhodně má něco do sebe. Vlastní puberťáky sice nemám, ale když vidím svoje čtyři neteře a synovce a poslouchám svoje studenty ve škole, tak skoro všechno z toho vypráví příběh o nepochopení, míjení, křehkosti, strachu a nejistotě a ne o nějaké apriorní nesnášenlivosti. Tak každopádně hodně pevný nervy přeju!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky! Jo a to je mimochodem taky docela zajímavý fenomén, že jsou puberťáci hrozní téměř výhradně jen na své rodiče, zatímco s ostatními jsou ochotní mluvit:)

      Vymazat
    2. No, protože to jsou rodiče, co jim řídil život a z jejich kontroly se musí vymanit.

      A.P.

      Vymazat
    3. Prostě se snaží být tak nesnesitelní, aby byli z hnízda vykopnutí. Protože je to snazší způsob, než nepohodlně opouštět zavedený mamahotel.

      Vymazat
    4. Tak to o vykopnutní z hnízda je trefné :-)

      Mi se vždy líbilo to rčení, že puberta existuje proto, aby rodiče pak ty děti s radostí vypustili do světa.
      A je to fakt tak. Když máš doma prcka, tak si neumíš z počátku ani představit, že ho dáš na chvíli do školky, školy apod. Postupem času si člověk užívá školy v přírodě, lyžáky, tábory, až se pozvolna začne těšit, jak dítě bude studovat v jiném městě (a ono si to na poslední chvíli rozmyslí, takže volný pokoj bude až za pár let, chjo...) :-)

      Upřímně, jsem docela ráda, že už to období hormonálního třesku máme téměř za sebou, i když občasné dozvuky ještě taky dají sem tam zabrat... Nicméně už vidím to světlo na konci tunelu.
      Takže vydržte, taky se dočkáte :-)

      nomi

      Vymazat
    5. Nomi, to si zatím právě vůbec nedovedu představit, to těšení, až bude studovat v jiném městě. Ale fakt věřím, že to přirozeně přijde. Aktuální radost ze škol v přírodě, táborů a lyžáků, je převeliká:)

      Vymazat
  7. Jestli te to potesi, moje nejhorsi puberta probehla prave kolem tech 12. To byl takovy peak totalni lability a dramatickych vystupu na pavlaci v nocni kosili, s vykriky, jak rodice nenavidim a zcela jiste utecu z domova. Pamatuju si to bohuzel velice dobre a detailne, vcetne svych rozhozenych hormonu a totalne nelogickych pocitu - jako kdyz maminka prinesla z obchodu lednacka cokoladoveho, misto vanilkoveho, citila jsem, ze me musi nenavidet tak moc, ze jsem si na pul dne zalezla pod postel za pletaci stroj. Nikdo me vetsinou nehledal ;D

    Kolem patnacti se to paradoxne zklidnilo a pomalu jsem se transformovala do asocialni emo, vecne zavrene doma, kde jsem si poustela na kazetaku oblibene songy dokola a plakala u toho. Utek jsem realne planovala jen jednou, se spoluzackou na diskoteku. Nastesti me zapomnela vyzvednout, protoze tam tehdy otehotnela a jiz nikdy nedodelala maturitu.

    Kdybych se potkala s manzelem v puberte, tak bychom si nerozumeli. On byl anarchista s dredama, schazejici se se squattery a hulici vsechno, co horelo. Ja emo pseudo-intelektualka, okazale opovrhujici kourenim, alkoholem.. no oba jsme z toho vyrostli. Ale jake to bude u nasich deti, to nechci videt.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by znělo jako skvělé zprávy, kdyby bylo teď ve 12 odbyto to nejhorší! To bych se klidně mohla už za rok naparovat, jak jsme tu pubertu zvládli a že to vlastně není zas tak hrozný:)

      Ale tak nějak tam tuším ještě nějaký vývoj:) S tou spolužačkou je to drsný, tohle jsem zase na paměti měla celkem úzkostlivě (neotěhotnět) - tušila jsem, že za to by mě doma fakt zabili. A navíc jsem až do svých 30 děti zrovna nemusela.

      Vymazat
    2. Nejlepší pubertální rebelii měla dcera jednoho psychiatra. V 16 se zbalila a odjela studovat vejšku. Tátovy peníze odmítla s tím, že on se na studiích taky živil sám. Táta na to nemohl nic říct.

      A.P.

      Vymazat
    3. K nechtenemu tehotenstvi: prekvapilo me, ze i dneska ze tohle stava… jako ze jim nezbyly prachy na antikoncepci, takze kamaradka je v 38 babickou. Hlavne ze meli prachy na festak.

      A jeste vic me dostalo (pro me predcasne) zapojovani pritelkyn do rodiny- ve 14 uz u nich prespavaj, v 16 na prodlouzeny vikend a v 18 na tydenni dovolenou. Spolecne.
      Jsem divna, ze mi to prijde brzo?

      IK

      Vymazat
    4. Jo, o tom jsem taky slyšela (v 17 běžně přespáváš a řešíš u kafe s budoucí tchýní vztahový problémy s jejím synem). Nejsem smířená s tím, že bych tohle měla jednou umožnit, ať si radši rovnou šetří na hotel...

      Vymazat
    5. Myslim ze spolecny pokoj pro obe dcery tento problem vyresi… nebo ucini pikantnejsim.
      IK

      A to by se moji tchyni libilo: kdybych si ji chodila vylivat srdicko. Jedna z byvalych svagrovych takhle na kaficko chodi… dodnes :)))

      Vymazat
    6. Ve filmu Povídky z New Yorku je povídka od Woodyho Allena. Je to o tom, jak se jeho matce nelíbí jeho přítelkyně a pořád má něco proti. Jednou mu třeba přítelkyně říká: "Řekla o mě, že jsem "kurva", co to vůbec znamená?" - (Rozhovor byl v angličtině, ale slovo jako ho známe.)

      Nakonec tchýně vztah zdemolovala. Allena sbalila jiná ženská, která matce vyhovovala. Na konci Allen drží v ruce pečené stehno, které přinesla nová přítelkyně a uvědomuje si, že je to přesně to, co dělá jeho matka a že je to její kopie. - Povídka se jmenuje Oidipus.

      Tím chci říct, že jedna matka na osobu úplně stačí a když si vaše přítelkyně nějak moc rozumí s vaší matkou, tak byste měli jako chlap prchat.

      Je to podobné, jako ti "ideální zeťáci". Ti se líběj všem matinkám... ale pro jejich dcery, které od nich s hrůzou prchají, protože on je trochu rozdíl mezi chlapem, který dovede vést na úrovni maloměstskou mondénní konverzaci u nedělního kafíčka a dortíku a chlapem, z kterýho se vám podlamujou kolena a jste mokrá, jen projedete kolem jeho baráku v autobuse.

      A.P.

      Vymazat
    7. IK: Tos mě uklidnila, v našem pidibytě vlastně mají jeden společný pokoj, buhehe. Takže nepřístojnosti se tady mohou dít jen za naší nepřítomnosti (Žmur by nás nejradši viděl odjíždět na dovolenou bez něj už teď...). Spiknout se proti partnerovi s jeho mámou, to je za mě fakt kudla do zad. A radši si to nepředstavuji ani naopak (Em s našima...)

      AP: Když jsme byli tenkrát na Srí Lance, tak tam je doteď normální, že ti celoživotního partnera vybírají rodiče. Podnikli jsme tam 4-hodinovou cestou tuktukem přes vysočinu a dozvěděli se o tom až až.

      Ten náš řidič měl štěstí, protože mu rodiče vybrali ženu, do které se dovedl zamilovat. Stačí pár hodin letu a svobodná láska se ukáže jen jako romantická utopie. Úplně vidím, koho by mě vybrali naši - pravděpodobně by byl po částečný lobotomii a máma by do něj lila rozumy, jak mě má dovychovat.

      Vymazat
    8. Jeden detsky pokoj je muj chladnokrevny kalkul. No prece se nezadluzim do konce sveho zivota, jen aby mely svuj pokoj =mamahotel az do 30. Mala mira nepohodli je doufam podpori v touze se osamostatnit.

      Btw moje mama tyhle seznamovaci tendence mela. Kde ja bych mohla byt… no asi by me hypoteka netrapila :) a ja blbec touzila po romantice pri hvezdnem nebi!

      IK

      Vymazat
    9. Moje taky!
      ...přešlo jí to až při svatební hostině...

      Vymazat
    10. Psice

      U Arabů je to stejně. Někdy tě zachrání od fůrie se sladkou tvářičkou jen to, že jí letecká společnosti zašantročí kufr se svatebníma šatama a ty můžeš ukázat na její epický hysterčení jako na důvod, proč si jí nevzít.

      U nás to taky tak bylo. Viz Prodaná nevěsta. Jen to někdy končilo jak v Maryše. Představ si, že bys musela otrávit nějakýho lobotomika jen aby se mohlo jet jednou na dovču taky podle tebe.

      A.P.

      Vymazat
    11. No, ony se ty dcery po skonu svých manželů-živitelů většinou vracely do rodnýho baráku. A to už si rozmyslíš, jestli ho chceš fakt otrávit a poslouchat pak doma máminy řeči, nebo si brát manžela č. 2., kterýho ti vybrali. Pravděpodobně přebraný kousek, který bude ještě o něco nechutnější a otravnější než manžel č. 1.

      Vymazat
    12. Vážně? Já myslel, že vdovy vládly jeho majetkem a staraly se o jeho děti. Chodily se modlit za jeho duši a měly nějakýho toyboye, jako třeba první žena nejmenovaného zakladatele posledního abrahámovského náboženství.

      A.P.

      Vymazat
    13. Já měla z předčasného těhotenství hrůzu. Ale to se naštěstí dobře eliminovalo dvěma věcmi: jednak jsem díky pilnému sledování seriálů a čtení knížek věděla, že když je v ději nechráněný sex, na 90 % bude později následovat nechtěné těhotenství, no a za druhé jsem byla tak divná, že se mnou až skoro do osmnácti nikdo nechtěl nic mít :D

      Vymazat
    14. A.P. To asi záleží, o kom se konkrétně bavíme, kde žijou a jak jsou starý. Když měla většího syna, tak převzal majetek on. Když byl chudej jak kostelní myš, tak se vrátila domů, nebo si ji s těma pár švestkama vzal pod křídla jeho bratr. Pokud měla ženskou obřízku, tak by měla toyboye tak maximálně na pokec.

      Vymazat
    15. Quanti: My měli v rodině černou ovci, sestřenici, co šla v 16 na potrat. Ačkoliv to bylo v rodině hrozně tajný, slyšela jsem tento příběh od mámy asi milionkrát v různých obměnách, pro výstrahu.

      Vymazat
    16. Takovou sestřenici mam taky. Jsme však pokroková rodina, takže to poměrně rychle přestalo bejt téma.
      Jediný, kvůli čemu to tehdy vlastně téma vůbec bylo, je podezření, že si na ten potrat vyprosila peníze od kanadskýho bratrance, kterej tu byl po letech na návštěvě...

      Vymazat
    17. Počkej, mám zmatek v časový ose - vyprosila si od něj ty peníze až poté, co tu byl na návštěvě? Nebo to byl prostě jen hodnej bratranec ze zámoří, co pomohl v nouzi a pak přijel na návštěvu? Já jen, jestli si ho mám představit jako chlápka se zlým svědomím z incestu, nebo na způsob hodnýho strejdy z Ameriky...

      Vymazat
    18. No sešlo se to tak, že ona tu pomoc v nouzi potřebovala zrovna, když tu byl...
      On je jinak potomek emigrantů, kterej se v Kanadě už narodil. Tehdy tu, jestli si správně vzpomínám, byl prvně sám. Mohlo mu tehdy bejt mezi osmnácti a dvaceti... Sestřence cca těch 16-17...

      Vymazat
    19. Ty sestřenice...ta moje o 4 roky starší mě poučila ve všem, v čem bylo třeba, možná až moc. Otěhotněla v 18, dítě si nechala, pak měla další tři s jiným mužem, to poslední ve 42 nebo tak nějak. Byla dost plodná, myslím, že mezi dětmi chodila čas od času na interrupce. A taky byla párkrát na psychiatrii, naposledy letos.

      Vymazat
    20. Proti psychině nic, tam jsem si taky zašel... Ovšem s těma potratama teda vedeš no... :-D

      Vymazat
  8. jestli jsme si s Emem neměli tenkrát pořídit spíš dalšího potkana než děti.. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To by stejně nedopadlo dobře, Em měl na toho posledního alergii. Na děti zatím dobrý.

      Vymazat
  9. Já odešel z domova v šesti, protože mě rodiče nechtěli vzít na pouť na kolotoče. Nebýt bdělé sousedky, možná bych býval došel až k elektrickým autíčkům a strašidelnému domu a tam už by se to nějak udělalo...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná by tě adoptovali Kočkovi a dnes bys místo focení točil cukrovou vatu ve stánku:)

      Vymazat
  10. U B začíná puberta už v necelejch jedenácti. Buď protáčí oči, nebo na nás řve. Nevím, co je horší. Vlastně vím. Kombinace s pátou třídou a přijímačkama na osmiletej gympl, to je úplná libovka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Čičman zatím drží. Předpokládám, že zatím zadržuje lávu a vychrlí to na nás v nejvíce beznadějné situaci, až to se Žmurem úplně vzdáme:)

      Vymazat
  11. Radka z P.
    Velmi ráda čtu vaše články. Tento je obzvlášť pěkný. A to nemyslím opravdu skodolibe. Přečetla jsem komentáře až do konce a co se týká puberty (moji před desítkami let _ překvapivě jsem zavzpominala) tak je to stale jízda. Chechtam se prectenym zkušenostem komentátorů doteď. Biologicky je pravda že dospívající nejen lidská mláďata musí nasrat rodiče natolik, aby jim nebránili v osamostatnění. Díky a mějte se hezky.

    OdpovědětVymazat
  12. Byla jsem před lety na duchovním setkání Matky Meery, prosila jsem v duchu, aby se můj nejmladší syn /14 let/ vyprofiloval. 2 dny na to, se vetřel na večírek naší filmové avantgardy, opil se s kamarády a prošel se po zaparkovaných autech, jako bonus se zblil v policejní služebně...prostě dávejte si pozor, co si přejete.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. napsala Dita

      Vymazat
    2. Dito, já si dlouhodobě přeju jen dvě věci - aby byli šťastní a zdraví. V tomto stavu mohou páchat de facto úplně všechno!

      Vymazat
    3. Dito,

      a jak to je teď?

      Když jde teď někde po Praze, tak si policajti dávají vysílačkama avízo: "Pozor, Poblionek v Žitné, hlavně nezatýkat, hlavně nekontrolovat. Jeho chrání mocná Matka Meera, po úklidu budete muset nechat vysvětit služebnu."

      A.P.

      Vymazat
    4. Ťeď dělá ve filmové produkci, nemravné prostředí plné závisláků na čemkoli.Dita

      Vymazat
    5. Skvělý.

      Že já vůl se vyhýbal drogám a alkoholu.

      A.P.

      Vymazat
  13. Tedy žádný alkohol? No, za sebe to říct nemohu. Drogy ordinuji svým pacientům...u mých dětí opravdu nevím,asi popíjeli drogy doufám ne, ale co já vím.. když si nejstarší syn dal v 18 pivo po obědě, málem jsem padla pod stůl: no toto,takový nápoj primitivů a ještě ho pije můj synek.Holt matka roku..Dneska si také říkám, a\Ť jsou spokojení a zraví, nic víc nechci. Jo a a´t mě mají rádi
    Dita

    OdpovědětVymazat
  14. No, nikdy jsem moc nepil a pak mě alkohol přestal chutnat a neměl jsem důvod ho pít a tak jsem nepil přes 20 let. Pak jsem pil trochu Plzeň na ledviny, ale mátovej čaj zabíral líp.

    No a drogy... je to chemikálie, která člověka kontroluje.

    Jeden rok ti šťastně vysvětlují, že přeci není žádnej problém si dát jedno jointa za tejden a jak je to super. OK. Za rok to je někdy i osm za den. Někdo u toho zůstane, někdo přejde i na tvrdší. Někdo ty tvrdší zkusí jednou, jinej je bere častěji... a když jsou další problémy v životě, tak máš i sebevraždy. Jiní z toho vypadnou.

    Pivo není nápoj jen primitivů. Ne, že by se jich v našich hospodách dost nenašlo, ale pije se i v opatstvích a Oxfordu. Je to podle zeměpisné délky. Díky pivu nejspíš začalo zemědělství a platili se jím stavební dělníci na pyramidách.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou drogy a drogy. Jde jen těžko hodit do jednoho kastlíku pervitin, alkohol, kofein a LSD. U prvních dvou budu psycho matka, u kofeinu budu říkat, že dva šálky denně stačí, LSD je pro mě ceremoniální látka, která stačí jednou za rok nebo i za pár let. Ale budu mít větší radost z halucinogenů, než z děcka na vodce s redbullem a koksu.
      O víkendu jsem byla v brněnském podzemí, kde se zajímavě rozebírala kontaminace vody ve středověkých studnách z nedalekých jímek. Tehdejší pivo bylo sice hustý, ale taky mnohem méně alkoholický, a kdokoliv měl možnost, volil pivo - protože z vody byla úplavice a tyfus.

      Vymazat
    2. No takhle.

      Jako matka samozřejmě. To už pak není akademická diskuse.

      Samozřejmě, že ty drogy fungují každá jinak. Nějaký německý komik natočil video, kde předvádí, jak člověk vypadá po jaké droze. Ukazuje to rozdíly mezi drogama stejně dobře, jako lékařské pojednání o tom, co která látka dělá s jakou synapsí.

      Jenže co mají všechny drogy společné na vyšší je: 1) cítím se blbě 2) vezmu si drogu a cítím se lépe. - Kdo to dělá dost dlouho nakonec tak jako tak skončí jako závislák. (Pořád zábavnější než dospět a se dívat na svět a vlastní život bez příkas a věcně řešit problémy.)

      Tam už patříi i gambling, workaholismus, shopaholismus, sport a tak dále. Tam sice nedodáme chemikálii z vnějšku, ale uděláme něco, čím si ji tělo samo vyrobí a dotyčný zase prožije ten "rush". Proč lidi sází? Protože mají vše v životě v cajku? Ne, před něčím utíkají a přestat nemohou, protože bez těch silnejch pocitů ze sázení začínají vidět svůj skutečný život a neunesou to.

      Jedna z velmi nebezpečných drog je nikotin. Není to moc vidět, protože je všude k dostání, ale seberte to někomu a bude nebezpečnej všem okolo.

      Já vím, že LSD jednou za rok většině lidí nijak neuškodí. Ale to snad ani heroin, konec konců, taky začínal jako lék. Sám jsem viděl lidi na heroinu a nepoznal jsem to (naivka) na nich. Taky jsem viděl lidi, co se z toho vyhrabali a bylo to na nich sakra poznat.

      -

      S tou vodou to je ono. V Londýně podobně řádila cholera, tak přišli na to, že v okolí jedné studny lidé choleru dostávali, pokud pili vodu z pumpy, ale pivaři z hospody naproti ne. Tím přišli na to, že se cholera šíří vodou a tak začali Angličané budovat systém kanalizací.

      Víno fungovalo stejně jako pivo. Množství alkoholu je dáno jednak množstvím cukru, protože dojdou cukry a kvasinky přestanou tvořit alkohol a z druhé strany, když je dost alkoholu, tak to kvasinky zabije a proces se také zastaví. - Za ta tisíciletí jsme se alkoholu přizpůsobili = všichni, kterým vadil vymřeli, jen to prošlo nepozorovaně. Na Indiánech v severní Americe to pak bylo vidět ve zrychlené verzi.

      A.P.

      Vymazat