úterý 24. října 2023

U tří svatých

 

V pátek večer mi neplánovaně odpadl jeden sraz ve městě a tenhle výpadek mě zanechal poblíž Karláku hladovou až běda. Kdybych byla Em, tak věnuju hodinu tomu, že osobně obejdu všechny podniky v okruhu 5 kilometrů, přečtu si o nich zákaznický recenze, a pak se půjdu najíst domů.

Ale taková já nejsem – když mám hlad a jsem sama, odhazuji všechny požadavky na estetiku prostoru, hladké oholení personálu a michelinské hvězdy. Stačí mi nejbližší jídlo, v tomhle případě vietnamské bistro.

Popravdě už si nepamatuji ani název, ale rozhodně to na první pohled nebyla nejostřejší pastelka v penálu asijské gastronomie. Ve výloze se skví fotky jídel vyrudlé sluncem do mrtvolně zelenkavého odstínu. Symbolickou třeničkou mistra aranžéra je pyramida z plastových lahviček koly, které slunce přes léto zbarvilo do nepřirozeně jantarové barvy.

Na to, že byl čas večeří, bylo bistro překvapivě zcela prázdné. Vypínám první varovnou kontrolku v centru žaludeční pohody a přecházím statečně k jídelnímu lístku. „Hlavně si nedávej maso!“ pípá mi v hlavě další varování, který už mi ale přijde celkem k věci, zvlášť když paralelním pohledem pozoruji obsluhu. Pán ve věku vašeho dědečka se šťourá v zubech párátkem a nezúčastněně mě pozoruje.

„Poprosím vás o skleněné nudle se zeleninou“ zašeptám a on mlčky pokývne. Za dvě minuty mi přinese rozvařenou kejdu s nastrouhanou mrkví, což je očividně vietnamská odpověď na anínskou polévku a zaleze si do svého brlohu dentální hygieny za barem. 

Naházím do toho úplně všechno, co najdu na stole – omáčku Sríracha, naložený česnek, stařenou sójovku se zaprášeným víčkem. Klidně bych si tam nalámala i párátka, kdyby je předtím nespotřeboval majitel tohoto neslavného podniku, ale stejně by to prostě nemělo chuť.

V noci se probudím a chce se mi zvracet. Takovým tím k nasrání způsobem – nejde o rozhodnutí, na kterým by váš jícen trval. Spíš vás nechá klečet u mísy, a pak si to rozmyslí, aby vás za půl hodiny přiměl dojít si preventivně pro kyblík.

V sobotu jsem já a můj žaludek odjeli do Jílového na víkendové soustředění našeho improvizačního týmu a v mých vnitřnostech to připomínalo dusivou manželskou krizi. Musíte se snažit vyjít tomu druhému vstříc, ale stejně to moc nejde. K obědu smažák, protože to bylo nejdietnější jídlo z meníčka místního restaurantu.

Pak kdosi navrhl, že půjdeme na pouť. Ohleduplně jsem vynechala cukrovou vatu, ale uznejte, že jízdu na autodromu plnou otřesů z havárek do ostatních autíček, jsem si odepřít nemohla. Stejně jako neprověřenou značku piva Albrecht k večeři, protože kde na vsi chcete shánět tankovou Plzeň?

Můj žaludek mlčel, ale všechny ty křivdy si psal. Den zúčtování nastal až v neděli, kdy jsem jela autobusem zpátky do Prahy. Za Jílovým nastoupili skauti, očividně už s problémem. „Tomík ať si sedne dopředu!“ hulákala vedoucí. „A dejte mu ten pytel – Tomíku, měj ho v pohotovosti. Kájo hlídej ho!“

Naproti mně přistál bledý chlapeček Tomík se silnými brýlemi. V ruce držel 60-litrový pytel na odpadky, naznačující velikost jeho ambicí na epickou autobusovou blitku. Ale hledejme pozitiva: pokud děláte divadlo, lze Tomíkův výkon shledat jednoznačně inspirativním. Jeho tvář se každou zastávku proměňovala z a divácky vás nenechal ani chvilku nudit.

Chvilku výhled na nebohého Tomíka připomínal amputaci Kroppovy nohy v Na západní frontě klid, za pár minut už jsem mohla jen tiše obdivovat nejlepší scény z Gladiátora včetně potůčku slin z koutku úst.

Potom přišla zastávka U tří svatých. „Tomíku, už jen 15 minut do Prahy!“ zahalekala optimisticky skautská vedoucí zezadu. Ale my s Tomíkem jsme věděli, že je konec všech nadějí. Tomík vzal odpadkový pytel a vyzvracel se NA NĚJ, protože se mu ho v té rozhodující desetině sekundy nepodařilo otevřít.

"Fůůůj" vyjekne kamarád Kája a běží za vedoucí. Autobusem se vznáší kyselý puch. Snad fazole s párkem a skautským slibem, nebo čím se ty děti proboha živí. 

Vydržela jsem to hodně těsně, ale stejně si něco vyčítám – měla jsem si to maso dát a vyblít se pěkně v pohodlí domova už v pátek.

Asi takhle. Brýle si přimyslete sami.

54 komentářů:

  1. Jo a abych nezapomněla. A slibuju, že se to vůbec nevztahuje k dnešnímu tématu. Ve středu 1.11. jdem od 18 hod na jedno s Galahadem a F. k Vávrům: http://vinarna-uvavru.cz/. Kdybyste měli cestu kolem, stavte se. Žádné požadavky na společenský úbor, nulová organizace, komorní setkání.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jakože zrovna ten den, co je od 17 rozprava s rodiči na DOD gymplu, kam chce moje dcera? Nu což...

      Vymazat
    2. ...a je to v přímém rozporu? Záleží, kde máte ten gympl a na jak dlouho to bude. Ale troufám si říct, že tam budem i třeba v 7:)

      Vymazat
    3. Bych si tipnul, že možná i v půl osmý... ;-)

      Vymazat
    4. Budu asi už příliš socializovaná 🙈 ale zvážím ;)

      Vymazat
  2. No prosim. Jak vesele lze psát o takový nepohodě... :-D
    Ovšem zmínka o nerozhodnym blití probouzí nepříjemný vzpomínky, navíc protivně čerstvý...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jezis, ja jsem tak rada ze v tom nejsem sama. Cerstve a nenazvala bych to nerozhodnym procesem.

      Kapesnik mi pujcovali bezdomovci ze sherwoodu a gratulovali k tehotenstvi!
      IK

      Vymazat
    2. No jo no... Já pár tejdnů zpátku byl právě v tom stavu, jakej popsala Psice. Spát mě to nenechalo, ale nad mísou jsem očumoval taky zbytečně... Víš, co bych za to dal, kdybych se brutálně zeblil a měl to za pár vteřin z krku...?

      Vymazat
    3. Brzy ti budu vyprávět! Tři věci, pamatuj si! Abych na nic nezapomněla ;-)

      Vymazat
    4. To bylo pro psici, nevšimla jsem si, že v tomto vláknu není...

      Vymazat
    5. Galahad: Nasledkem cehoz, mohu-li se z ciste preventivnich duvodu optat?

      A vlastne ta sama otazka i pro IK:) Predstava tech gratulujicich bezdomovcu a bezzubych smazek me uplne dojala!

      Vymazat
    6. Me ta představa úplně zastavila mozek. Vůbec nevím, jak to pojmout.

      A.P.

      Vymazat
    7. F.: Ja ti to pripomenu, ale doufam, ze to k necemu bude. Mne nekdo rict "3 veci", tak to bude pokazdy uplne jina story.

      Vymazat
    8. Long story short: moscow mule. Dobry to bylo. Ne druhy den.

      Dobre mi tak!
      IK

      Vymazat
    9. Nějaká virózka nám proběhla domácností. Asi tejden to tak přeskakovalo z jednoho na druhýho. Všichni ostatní se toho po vcelku bouřlivym průběhu zbavili do druhýho dne, já si s timhle nerozhodnym blitim užíval tak tři nebo čtyři dny... Pecka to byla :-D

      Vymazat
    10. Jo, střevní virózky! To je u nás evergreen jar a podzimů. Já to většinou chytím (skoro jako všechno) v rodině poslední a o to je horší sledovat, jak se to postupně blíží a skládá to jednoho po druhým.

      IK: To je vždycky zrádný!

      Vymazat
    11. Takze jako za moru nebo covidu, divas se jak lidi odpadaji… a rikas si, kdy prijde rada na tebe…

      V tomhle jsem bohuzel odolna, nikdy nic. Pecuju, varim vyvary, peru poblity pradlo a NIC. Ja se zkratka do ty postele nedostanu!
      IK

      Vymazat
    12. IK: To je taky pěknej pech. Ale neboj, když odpadnu já jako poslední, tak ostatní stejně ještě nejsou natolik zotavení, abych si mohla užít nějakou prémiovou péči.

      Vymazat
    13. IK

      Šéf byl na očkování a složilo ho to na dva dny a to už to před tím dvakrát prodělal. Tak jsem se těšil s prvním očkováním, že budu mít dva dny volna a prd, ani se mi nezvedla teplota.

      Pak jsem asi Covid měl, ale tak, že jsem si stejně nebyl jistej. Žádný hororový stavy jak je popisovali na webu.

      A.P.

      Vymazat
    14. Ja jsem mela prvni ockovani v klidu a sestrelila me az druha davka. Asi je to stejne jako s projimadlem, ze to tam nekde lezelo ve svalu nevybaleny...

      Vymazat
    15. Já druhou přeskočil, pak dostal třetí. Ta taky bez následků. Když jsem měl jít na čtvrtou, tak jsem měl pořád nějakou virózu nebo vykastrovanej covid a najednou to bylo pryč.

      A.P.

      Vymazat
    16. 3 věci - upřesnění: racek, zelená, taxi.

      Vymazat
    17. Nevím, proč jen dvakrát. Chtěla jsem třikrát!

      Vymazat
    18. Takhle začínají horrory! Na konci bude nasedat racek do taxi a já budu zelená ležet v temné uličce u Vávrových...

      Vymazat
  3. Obdivuji přístup, že správná Psice se nesmí ničeho štítit, ani unavené vietnamské polévky ne.

    Já bych zbaběle sedl do 22 nebo 10 a odjel se najíst do Quadria, na Ípák či na Korunní. V nejhorším bych šel na Karláku do bufáče ve Fakultní nemocnici nebo si tam v Bille koupil suchej rohlík.

    Ale jestli ten večer byl na hodiny 3 a.m. tak asi nebylo na výběr.

    Jinak jsi si taky doma mohla dát projímadlo a odčerpat obsah žaludku druhým koncem. Pak živočišný uhlí na absorbci jedů a konečnou desinfekci Coca-Colou. V sobotu by jsi měla zažívání v bojové úpravě připravené na cukrovou vatu, místní piva i bakteriálně duhové párky.

    V neděli by jsi pak snesla i skautského psího maskota, kdyby si tam přišel vyzobat párek z toho, co Tomík vyvrhl do plénu.


    PS: Emova metoda mi přijde sympatická. Něco podobného dělám s kákupama v akcích. Jen jsem si nedávno uvědomil, že za ten čas, co to na netu prozkoumám, mám ty krámy dávno olítané. IT běžné věci nějak natahuje. - Jak jen se rychle listuje papírovým letákem nebo proběhne kolem regálu a jak dlouho ten samej leták elektronicky načítáte a posouváte.

    Až dolaďí umělou inteligenci, tak se nejspíš všechno zastaví úplně.

    A.P.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. AP: Popravde, ja jsem v otazce kachniho zaludku pomerne sebevedoma. Sice me sestreli jedna blba kladenska desitka, ale v jidlu fakt nemivam problem ani pri zbesilych kombinacich (prala bych ti zazit nas korporatni bufet v jidelne a kombo halusky-caesar salat-nakladana repa-tilapie na bylinkach, coz je typicka ukazka meho stravovani...)

      To projimadlo bych naopak neriskovala. Mela jsem ho jednou a zacalo pusobit asi po 20 hodinach, zcela zakerne ze zalohy a v naprosto nevhodny okamzik. Ty krece byly navic srovnatelny s porodnima kontrakcema nebo subjektivnimu pocitu perforace strev.

      Vymazat
    2. Já bych si představoval fungování projímadla asi jako u cukru. Přidáváš cukr do čaje, s každou lžičkou je to čím dál sladší, až je to nakonec akorát.

      Místo toho (u mě ta zaječická a chlorella) fungují jako sopka, která nabírá tlak, nabírá tlak, pak si poťouchle vyhlídne moment, kdy musím jít třeba k zubaři, protože tam si nemůžeš jen tak odskočit, a předvede, jak vypadá výbuch vulkánu i s lehkým duněním kdesi v hlubinách, aby člověk alespoň doběhnout na mísu.

      Nejsilnější projímadlo mého života jsem koupil asi před deseti lety v Albertu a na pohled vypadalo úplně jako pečené kuře. Dokonce tak stejně stálo, ale v noci jsem zjistil, že to bylo nefalšované projímadlo. Nic na to nezabíralo. Živočišný uhlí bylo asi jako kýbl vody na požár stodoly. Endiaron střeva sice zastavil, ale když odezněl, tak to jelo zas na plný koule. Až po tejdu magická Coca-Cola zabránila, že jsem neskončil v invalidním důchodu s věčným průjmem.

      (ale lituju, že jsem si to kuře neschoval, třeba by se dalo používat po malých dávkách)

      Ten kachní žaludek asi máš i když bez těch halušek by to nemělo ten těhotenskej glanc. Ale vtírá se mi teď představa kachen indických běžců, jak se vrhají na slimáky, jako ty na vietnamskou polévku.

      A.P.

      Vymazat
    3. No přesně! Projímadlo je zlomyslnej skřet, co se ti schová někam do zákrut vnitřností a čeká na nevhodnou chvíli. Fakt to má svý vlastní pravidla mimo schválený fyzikální zákonitosti - jak je možný, že účinná látka ožije až po tak dlouhý době?!

      Místo toho kachního žaludku by bylo v Praze přiléhavější nazývat ho labutím. Jednou jsem viděla, jak rodina s malými dětmi krmila labutě v podstatě náhodným obsahem kapes a batohů, a to i ty kachny měly svou hrdost a odtáhly pryč. Labutě ne.

      Díky Labutímu jezeru a věrnosti na celý život je lidi dost podceňují, ale možná budou po nějaký ekologický katastrofě nebo pádu asteroidu velet. Když jsem byla malá, málem mě na Seči uštípaly kvůli blbýmu rohlíku.

      Vymazat
    4. Ve střevech má být asi 500 miliónů neuronů, které počítají kolik žluče a jakého enzymu se má stříknout do střev, aby se náš mozek mohl věnovat těm vznešenějším věcem, jako jakou neurózou nás potrápit a co důležitýho vymazat z paměti.

      Takže se možná ty střevní neurony cítí zneuznalé a projímadlo nejspíš nejdřív brzdí a pak mu zas dají ten turbo drive, ať si tam nahoře taky užijou trochu hoven. (Asi jako manifestující francouzský zemědělec, co vyklopí fůru hnoje před Elyzejským palácem.)

      Labutě prý nejsou věrné na celý život, to je jen PR. Asi budou něco jako Maryl Streep. Načančaná, s nosem nahoru. Věrná, věrná, ale když točí Madisonské Mosty, tak spí na tajňačku u Eastwooda v maringotce (a pak ještě krade rohlíky v kantíně a na japonským webu prodává kalhotky svejch dcer).

      A.P.

      Vymazat
    5. Já myslím, že ho (aspoň u mě) ty neurony jen neznaj.

      "Hele Fando, máme tady dodávku zkaženejch nudlí a nějakýho svinstva s neznámým chemickým vzorcem."

      "Jakej vzorec Pepo? Ukaž! Tyjo, to bude asi něco z Číny. Hoď to tady do kouta, až přijde Zdenda na odpolední, tak nám to přeloží, co se s tím má dělat..."

      (Zdenda: "Píšou, že máte okamžitě vohulit peristaltiku na 500 %. Zapněte i discokoule!")

      Meryl Streep mi byla vždycky protivná tou svou spořádaností. To už radši Sharon Stone, ta si aspoň na nic slušnýho nehraje.

      Vymazat
    6. Úplně vidím Zdendu, jak otáčí klíčkem v zapalování a tůruje ječící motor, než tam hodí spojku a pošle peristaltiku na jízdu smrti.

      Sharon Stone mě před pár měsíci překvapila. Byl to nějakej vzpomínací pořad o Basic Instinct. Mluvil tam na střídačku scénárista, režisér, Douglas a ona. No a ona a asi i režisér říkali, jak strašně psychicky vyčerpávající to pro ni bylo, protože ta postava Catherine Tramell byla psychopatka a těžko se jí to hrálo.

      A.P.

      Vymazat
    7. Tezko rict. Mne prijde, ze se obecne zaporny postavy hrajou lip nez kladny. Treba takovej Hopkins nebo Nicholson si na psychopaty nestezovali.

      Vymazat
    8. To hrajou. Ale myslím, že kdyby tam kluci měli zahrát, jak si hlavní psychopat měří péro, aby divák detailně chápal, proč je záporák frustrovanej a nasranej na celej svět, tak by se jim do toho taky moc nechtělo.

      Stoneová nehrála, že jako někoho zabije, ale hlavně někoho, kdo se nějakým způsobem doopravdy chová a musela to opakovat dokola a dokola.

      Když chlapi hrajou Napoleona, tak se taky všichni začnou chovat jinak ke svému okolí.

      A.P.

      Vymazat
  4. Rozhodně nepřeji žaludeční nepohody. Ale v Pardubicích na Cihelné existuje vietnamská restaurace Barka, která vaří hygienický a chutné za srovnání cena výkon. Ráda chodím a papam. Nelze házet do jednoho pytle. A píšete fajn. Díky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To bych hrozne nerada, kdyby to vyznelo jako hejt na vietnamske restaurace! Vietnamska kuchyne je totiz moje nejoblibenejsi vubec a je potreba dodat, ze to byla prvni, kde jsem se spalila. Ale je pravda, ze to dodano nebylo, takze - slo os tejne prekvapivy extrem, jako splest se v chlebicku se sunkou. Nebo v domacim stredrovecernim bramborovem salatu.

      Vymazat
    2. Tak nám doporuč nějaký dobrý vietnamský restaurace či bufáče. Asi tak tři, ať máme na výběr, ale zas to není moc.

      A.P.

      Vymazat
    3. Jednoznačně Pho18 ve Vršovicích, Miss Hanoi tady v Malešicích a kdysi jsem se do vietnamský kuchyně zamilovala v takový malý street food vývařovně na Jiřáku.

      To pak nabralo strašnou popularitu a zvedlo asi trojnásobně ceny. Jestli to odpovídá kvalitě, to aktuálně netuším. Tak do svaté trojice přihodím Pholévku, ale víceméně z bezradnosti - je to prostě restoška z obchoďáku, co nikdy neurazí, ale atmosférou atmosférou nikdy ani nenadchne.

      Vymazat
    4. Vezmu to po řadě a začnu tím Pho 18 (Než je zavřou jako zavilý nácky).

      A.P.

      Vymazat
    5. Tak jsem to Pho 18 odskoušel. Měli to tam doladěný.

      A.P.

      Vymazat
    6. Super! Co sis dal? Mne tam zaujaly i nazvy pokrmu, meli tam neco jako gang bang.

      Vymazat
    7. Dal jsem si Mini Pho s kuřecím, protože u toho jsem si byl jistej, že to je Vietnamský a ne nějaký Asia Fusion. Na to, že to bylo mini jsem měl pocit, že je stejnej objem jako jinde normální polivka a kdybych si dal jenom to, tak by mi to stačilo. Hlavní jídlo jsem si dal sladko kyselé (asi vepřové, ale chutnalo to jak kuře), bylo v těstíčku a k tomu plno omáčky, mrkve a trochu rýže, masa dvakrát víc než rejže. Nějak jsem měl pocit, že je to spíš čínké, ale asi se recept toulá po Asii jako špagety bolognaise po Evropě. - Ale bylo to doladěný. Nemělo to bejt pálivý, ale bylo, jenže tak lehounce, že to bylo jen cejtit, ale ještě to neobtěžovalo. (Pak si vedle číšnice dala talíř polévky a tak jsem viděl, jak vypadá (ne)Mini Pho polévka. Talíř jak na hlavní chod.



      Gang Bang tam maj, jen to píšou Bang Bang, asi abychom se těch nudlí moc nebáli, z čeho jsou. Ale je to thajský, tak jsem to zamítl.

      Jen mě to Bang Bang připomnělo, tu písničku od Nancy Sinatra, která je i v Pulp Fiction. O lásce pětileté holčičky k šestiletému chlapečkovi, jak on po ní jakoby střílí. Pak Manžele z roku II, kde jim taky jako dětem věští cikánka a ještě nějakou ruskou povídku, kde chlapeček sáňkuje s holčičkou, ona se strašně bojí a když jedou největší rychlostí a ona se nejvíc bojí, tak on ji hajzlík zašeptá "miluju tě" a ona potom nikdy neví, jestli to slyšela nebo ne.

      Ale "bang" je kromě citoslovce i ne moc drsný slovo pro soulož.

      Jo a se mnou tam byla ještě trojice 2F-1M která mluvila rusko-anglicky, pak tam přišel 20+ asiat se sluchátkama, tak to bylo takový stylový, pak tam přišli nějaký tři jak z kanclu a nakonec nějakej dělňas ze stavby, tak to dostalo takovej univerzální feel.

      A.P.

      Vymazat
    8. Tak to jsem ráda, že mi Pho18 neudělalo ostudu. Ono i to minipho je úkrok stranou (pořádnýho vietnamskýho Pho je kotel a jí se jako hlavní).

      Jo, bang bang! Přesně, taky mám asociaci na tu písničku a kdoví, co to vlastně znamená v originálním překladu. Pamatuju si z Vietnamu, že tam hrozně záleží na přízvuku a délce jednotlivých slabik, takže ba-ba-ba můžou být tři staré ženy, ale taky asi 5 dalších vyznění podle toho, jak to řekneš, v jakém kontextu a jak se u toho tváříš.

      Vymazat
  5. To 19. 40 byla Radka z P. Mějte se fajn.

    OdpovědětVymazat
  6. pasáž s 60l pytlem se mi tak líbila, že jsem si jí přečetla dokonce dvakrát a dvakrát se hezky zasmála

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, zařadím 60l pytel pro velký úspěch do všech postů!

      Vymazat
    2. děkuji, už ani nemusí být žádná omáčka okolo, stačí jen ta číslovka a už se chytnu

      Vymazat
  7. Ano, u toho pytle už jsem taky vyloženě vyprskla :-D Akorát nás teda opravdu výrazně podmiňuješ k tomu, abychom ti přáli nějaký hrozný zážitky. Protože když jsou z nich potom takhle vtipný články... to je prostě neodolatelný!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oni se ty hrozny zazitky nastesti deji i bez vasich prani, tak se to aspon vytezi i k necemu dobrymu:)

      Vymazat
  8. Tvým stravováním připomínáš jednoho z našich psů, inteligent, ale hrozná popelnice 😂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vzhledem k názvu blogu to beru jako čestné uznání!:)

      Vymazat
    2. Určitě:) Ben si akorát námi vyváženou stravu spestřuje vším možným, co chytne.

      Vymazat
    3. Tak jestli žere jen věci, který před nim zkoušely utíkat, je to asi ještě docela dobrý. Kamarád má hroznou kliku na psy-hovnožrouty.

      Vymazat
    4. Tak tomuhle naštěstí čouhají z tlamy jen brka😊

      Vymazat
  9. Vzhledem k tomu, že se v asijských podnicích stravuji tak 3x do týdne, jsem celkem odolný. A šedesátilitrový pytel mě moc pobavil :-).

    OdpovědětVymazat