pondělí 17. prosince 2012

Když ji nebudeš dráždit, nebude si tě všímat


Přepis do opičí řeči: když si tě nebude všímat, začni ji dráždit


Výlet do Andaluzie v zimě doporučuji hlavně vyznavačům samoty a westernů, ve kterých není nouze o města duchů. U moře jsme byli většinou jediní ubytovaní v celém resortu a často byla požadována konfirmace ubytování, jestli to opravdu myslíme vážně a nepopletli jsme si měsíce v kalendáři. Recepční docházely do práce často jen kvůli vydání/převzetí klíčů a když jsme se jedné z nich zeptaly na nejrychlejší cestu k pláži, málem se pokřižovala. Pravda, teplota okolo 18 stupňů a silný vítr přeje ke koupání spíš zimním plavcům na Vltavě, ale jsem si jistá, že kdybychom tam potkali někoho ze Skandinávie, už by řádil ve vlnách. I tak jsme byli jako jediní v tričkách a mikinách snadno rozeznatelní od místňáků zahalených do několika vrstev zimního oblečení, kulicha a rukavice nevyjímaje.

A potom byla místa, kde jsme se sami nikdy necítili. Bodeqy a bodequity, patiserie a heliderie, kde ke sklence sherry nikdy nechyběla miska tapas a iberijský jamón; mimochodem sušená prasečí kopýtka visela a voněla od velkých supermerkados po cukrárny a přes zahnívající vizuální dojem a mrtvolné výpotky bych klidně byla ochotna živit se půl roku jen tím prosoleným masem z kýty a čerstvou bagetou. Já, bývalá vegetariánka a fanoušek tofu pomazánek s ředkvičkou! Možná že právě jamón je tou pravou příčinou, proč jsem se vrátila viditelně těhotná až ze Španělska.

O odrzlosti gibraltarských opic toho bylo do internetu vytesáno už dost, snad příliš mnoho na to, abych nepocítila touhu vám napsat pravý opak; že jsou to chlupatí lidičkové, kteří sdílí 97% DNA s lidmi jako je matka Tereza a mým dědečkem, který za války nosil jitrnice partyzánům a děti měl až po svatbě.

Gibraltarský opice jsou bratranci grázlů z Mírova. Bestie, které nechají bez povšimnutí projít hlouček britských výrostků a nechají se v klídku vyfotit aniž by je napadlo třeba jen přerušit kopulaci a zahrozit pěstí do objektivu. Gibraltarský opice z apatie vytrhne mírumilovná zenová bytost (rozuměj já), která prochází okolo bez snahy pořídit si dvacet totožných fotek jejich zlosyních ksichtů a šťourat do nich přitom klackem, aby docílili patřičné pózy. Takže mě právem překvapilo, že se mě najednou houpe za krkem něco o váze a smradu zmoklého foxteriéra a šlachovitou pravačkou zkušeně otevírá zip na batohu, zatímco levačkou vyhazuje na zem nepotřebné věci jako kapesníčky, mapu a pas. 

Naštěstí nejsou zase až tak moc vychcaný, aby pochopili, že se na ten červenej sešitek díky zfalšování jediné fotky můžou dostat do letadla a vést místo mě spokojený život s teplou vodou a splachovacím záchodem místo rozmázlých hoven na skále. To jsou ta zbývající 3% odlišné genetické informace.

12 komentářů:

  1. no pekny.. jako kazdy Tvuj clanek me i tento pobavil. Coz se pri predvanocnim shonu hodi - diky!

    OdpovědětVymazat
  2. Recyklované sojové tofu mu kdysi nutil otec. Jsem rád, že jsem odolal a až na chvilkové poblouznění v mládí jsem zůstal věrný našim masovým mazlíčkům:-)

    OdpovědětVymazat
  3. Blondýna: díky, což mi připomíná, že bych se měla vrhnout do varu vytahat z náručí pošty vánoční dary...zatím se mi tady hromadí výzvy a sbírám odvahu se jít postavit do fronty.

    Sejro, jak se dělá recytofu? Trochu to na mě působí, jakoby to už někdo předtím zpracoval a natrávil. Mazlíčky mám ráda jen jako sušenou šunku nebo libovou klobás. Jejich ostatní formy mám radši ty živé než posmrtné:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To nevím, já to odmítal jíst a o způsobu přípravy jsem raději nic nechtěl vědět. Jen mi tofu opravdu připomínalo něco, co už někdo jedl, pak vyblil, zahustilo se to a znova uvedlo do oběhu:-(
      Mazlíčky mám rád víceméně jakkoliv - uzené, pečené, grilované a dokonce i vařené:-)

      Vymazat
    2. Sejro, a tohle považuju za úplně stejnou gurmánskou nespravedlivost jako oschlý buchtičky s rozblemcaným pudingem ve školní jídelně a od mistra šéfkuchaře. Za práva utlačovaných sójových výrobků tě prosím, abys vyzkoušel řádně marinované poctivé tofu v rajčatové omáčce s čerstvým koriandrem a mátou. Nebo aspoň klasiku bramborovej salát se sojanézou...

      Vymazat
    3. Řádně marinované věci mám rád, ovšem pokud to předtím chrochtalo, případně bučelo nebo bečelo:-)
      Sojanéza zní děsně, doufám že na něco takového nenarazím. Majonézu si dělám sám podle tohoto receptu: http://conovehonakopci.cz/?p=1769
      a žádná sojanéza určitě nemůže být lepší!!!

      Vymazat
  4. mám kamaráda mášu, který má s opicemi shodných sto procent genů ! :-)

    OdpovědětVymazat
  5. baryk: to by už snad ani nebylo ilegální, kdyby měl sex s primátkou nebo si ji rovnou vzal ne?

    OdpovědětVymazat
  6. No hezký :-) Tak snad jste si odpočinuli a užili si to koupání v zimním moři:-D

    OdpovědětVymazat
  7. Chachá, to je dobrý. A hovna rozmázlá na skále nakonec. To polární zvěř nikdy nezažije, ta si může výkaly štrngat a vánočně cinkat ... jak asi vypadá zmrzlé tofu?

    OdpovědětVymazat
  8. žrádlo: ehm, my jsme natolik změkčilí, že jsme si v ledovém moři neomočili ani kotníky

    liško, to je skvělá představa vánočních ozdob! zvlášť při oblevě;)

    OdpovědětVymazat