Přepis
do opičí řeči: když si tě nebude všímat, začni ji dráždit
Výlet
do Andaluzie v zimě doporučuji hlavně vyznavačům samoty a
westernů, ve kterých není nouze o města duchů. U moře jsme byli
většinou jediní ubytovaní v celém resortu a často byla
požadována konfirmace ubytování, jestli to opravdu myslíme vážně
a nepopletli jsme si měsíce v kalendáři. Recepční docházely do
práce často jen kvůli vydání/převzetí klíčů a když jsme se jedné z
nich zeptaly na nejrychlejší cestu k pláži, málem se
pokřižovala. Pravda, teplota okolo 18 stupňů a silný vítr přeje
ke koupání spíš zimním plavcům na Vltavě, ale jsem si jistá,
že kdybychom tam potkali někoho ze Skandinávie, už by řádil ve
vlnách. I tak jsme byli jako jediní v tričkách a mikinách snadno
rozeznatelní od místňáků zahalených do několika vrstev zimního
oblečení, kulicha a rukavice nevyjímaje.
A
potom byla místa, kde jsme se sami nikdy necítili. Bodeqy a
bodequity, patiserie a heliderie, kde ke sklence sherry nikdy
nechyběla miska tapas a iberijský jamón; mimochodem
sušená prasečí
kopýtka visela a voněla od velkých supermerkados po cukrárny a
přes zahnívající vizuální dojem a mrtvolné výpotky bych
klidně byla ochotna živit se půl roku jen tím prosoleným masem z
kýty a čerstvou bagetou. Já, bývalá vegetariánka a fanoušek
tofu pomazánek s ředkvičkou! Možná že právě jamón je tou
pravou příčinou, proč jsem se vrátila viditelně těhotná až
ze Španělska.
O odrzlosti gibraltarských opic toho bylo do internetu
vytesáno už dost, snad příliš mnoho na to, abych nepocítila
touhu vám napsat pravý opak; že jsou to
chlupatí lidičkové, kteří sdílí 97% DNA s lidmi jako je matka
Tereza a mým dědečkem, který za války nosil jitrnice partyzánům
a děti měl až po svatbě.
Gibraltarský
opice jsou bratranci grázlů z Mírova. Bestie, které nechají bez
povšimnutí projít hlouček britských výrostků a nechají se v
klídku vyfotit aniž by je napadlo třeba jen přerušit kopulaci a
zahrozit pěstí do objektivu. Gibraltarský opice z apatie vytrhne
mírumilovná zenová bytost (rozuměj já), která prochází okolo
bez snahy pořídit si dvacet totožných fotek jejich zlosyních
ksichtů a šťourat do nich přitom klackem, aby docílili patřičné
pózy. Takže mě právem překvapilo, že se mě najednou houpe za
krkem něco o váze a smradu zmoklého foxteriéra a šlachovitou
pravačkou zkušeně otevírá zip na batohu, zatímco levačkou
vyhazuje na zem nepotřebné věci jako kapesníčky, mapu a pas.
Naštěstí nejsou zase až tak moc vychcaný, aby pochopili, že se
na ten červenej sešitek díky zfalšování jediné fotky můžou
dostat do letadla a vést místo mě spokojený život s teplou vodou
a splachovacím záchodem místo rozmázlých hoven na skále. To
jsou ta zbývající 3% odlišné genetické informace.
no pekny.. jako kazdy Tvuj clanek me i tento pobavil. Coz se pri predvanocnim shonu hodi - diky!
OdpovědětVymazatRecyklované sojové tofu mu kdysi nutil otec. Jsem rád, že jsem odolal a až na chvilkové poblouznění v mládí jsem zůstal věrný našim masovým mazlíčkům:-)
OdpovědětVymazatBlondýna: díky, což mi připomíná, že bych se měla vrhnout do varu vytahat z náručí pošty vánoční dary...zatím se mi tady hromadí výzvy a sbírám odvahu se jít postavit do fronty.
OdpovědětVymazatSejro, jak se dělá recytofu? Trochu to na mě působí, jakoby to už někdo předtím zpracoval a natrávil. Mazlíčky mám ráda jen jako sušenou šunku nebo libovou klobás. Jejich ostatní formy mám radši ty živé než posmrtné:)
To nevím, já to odmítal jíst a o způsobu přípravy jsem raději nic nechtěl vědět. Jen mi tofu opravdu připomínalo něco, co už někdo jedl, pak vyblil, zahustilo se to a znova uvedlo do oběhu:-(
VymazatMazlíčky mám rád víceméně jakkoliv - uzené, pečené, grilované a dokonce i vařené:-)
Sejro, a tohle považuju za úplně stejnou gurmánskou nespravedlivost jako oschlý buchtičky s rozblemcaným pudingem ve školní jídelně a od mistra šéfkuchaře. Za práva utlačovaných sójových výrobků tě prosím, abys vyzkoušel řádně marinované poctivé tofu v rajčatové omáčce s čerstvým koriandrem a mátou. Nebo aspoň klasiku bramborovej salát se sojanézou...
VymazatŘádně marinované věci mám rád, ovšem pokud to předtím chrochtalo, případně bučelo nebo bečelo:-)
VymazatSojanéza zní děsně, doufám že na něco takového nenarazím. Majonézu si dělám sám podle tohoto receptu: http://conovehonakopci.cz/?p=1769
a žádná sojanéza určitě nemůže být lepší!!!
mám kamaráda mášu, který má s opicemi shodných sto procent genů ! :-)
OdpovědětVymazatbaryk: to by už snad ani nebylo ilegální, kdyby měl sex s primátkou nebo si ji rovnou vzal ne?
OdpovědětVymazatno, to nechci komentovat ! :-)
VymazatNo hezký :-) Tak snad jste si odpočinuli a užili si to koupání v zimním moři:-D
OdpovědětVymazatChachá, to je dobrý. A hovna rozmázlá na skále nakonec. To polární zvěř nikdy nezažije, ta si může výkaly štrngat a vánočně cinkat ... jak asi vypadá zmrzlé tofu?
OdpovědětVymazatžrádlo: ehm, my jsme natolik změkčilí, že jsme si v ledovém moři neomočili ani kotníky
OdpovědětVymazatliško, to je skvělá představa vánočních ozdob! zvlášť při oblevě;)