Když
se před rokem vrátil z cest náš kamarád Jakub, vypadal a vlastně
se i choval jako Ježíš. Kolem ramen mu vlály husté vlasy plynule se prolínající s
plnovousem a magistrálu před Nuselákem přecházel s klidem mesiáše coby Jordán i přes klaksony nasraných řidičů. Absolutně
nezapadal mezi kulisy pražských business center a kravaťáky před
budovou, kteří do sebe tahali marlborky v krátkých nervózních
šlucích a potom se vztekle dusili do globálně klíčových
telefonátů s dodavateli trojvrstvého hajzlpapíru s jahodovým aroma.
Jakub
přecestoval z Nového Zélandu zpátky do Evropy, chvíli chytal
ryby a šrot na Balkáně s Rumunama a potom zahnízdil kdesi ve
španělské jeskyni se svatým mužem. Chodili nazí, obrůstali
spolu vousem a občas zapózovali pro nějakého toho turistu
toužícím po mystickém dobrodružství. „Ajo, a čím jste se
živili?“ ptaly jsme se s Gábinou, neb jsme si nedovedli duchovní
guru představit ani na večerní směnu u kasy s reklamními tričky „Jak
vám mohu pomoci?“ stěží zakrývající jejich nahá přirození.
„No,
slyšely jste už někdy o kontění?“ mrknul na nás Jakub zpoza
hustého obočí. Supermarkety vyhazujou neuvěřitelný množství
jídla a fakt nekecám, ale většinou vyhazujou ty nejlepší věci.
Třeba zralý ovoce, právě proto, že je zralý a sladký a nejsou
to ty uchcípaný zelený mandarinky, co vám můžou ležet na stole
další tejden. Výbornej salámíček den před spotřebou, ten vám
v jeskyni vydrží dalších 14 dnů klidně votevřenej, nakousanej.
Na trvanlivý mlíko a jogurty je expirace tak nadnesená, že jsou
skoro nezkazitelný, vlastně je stačí protřepat…“
Takže
když jsme šly potom do Crossu na dokumentární film Taste
the waste,
očekávaly jsme tak nějak přirozeně pokračování zmíněného
srazu.
A
možná Jakub nasadil vysokou laťku a možná bych z filmu půlku
vystříhala, ale celkově jsem jsem se nemohla odtrhnout a líbí se
mi hlavně čísla – na rozdíl od rozvláčných a subjektivních
sdělení „myslím, že náš postoj k potravinám je odcizený“
film obsahuje i dost konkrétních údajů, která jsou ověřitelná
fakta. Jako těch 90 milionů tun nezkaženého jídla v EU za rok, které
se vyprodukují jen proto, aby se vyhodily a spálily – většinou
ještě za přísných hygienických kritérií, takže přičtěme
další ztráty za energie a lidi, kteří jsou v likvidačním
businessu přímo zaměstnaní.
Ve
snímku vidíte mezinárodní srovnání nakládání s potravinami
nejen v rámci unie, ale už i to je docela hustá kaše. Namátkou ve
Francii jsou v potravinových řetězcích běžné standardy
vyhazovat mléčné výrobky týden před spotřebou, protože přesně
tolik dnů dělá pro zákazníka rozdíl mezi atraktivním zbožím
a odpadem, podobně jsou na tom masné výrobky. Pro velkoprodejce je
nejvýhodnější jogurt vyhodit – kvůli hygienickým předpisům
ho nemůže rozdat a dokonce si nemůže dovolit ani spolehlivě
nezajistit, aby se k němu někdo náhodou nedostal a podloudně ho
nesnědl. Stejně končí ovoce a zelenina, která je příliš malá nebo velká pro to, aby se vešla do norem a regálů. Dokonce existuje směrnice o sklonu okurky - ty příliš zahnuté se špatně balí, transportují a jsou prakticky neprodejné už od chvíle, kdy se narodily. Ilustrující případ Kamerunky, pracující ve velkém zlém supermarketu právě u třídící linky a vyhazující denně tolik jídla,
které si její původní rodina nemůže nikdy dovolit, je už spíš útok na city diváků.
Stejně
jako uznávám fórky na snížené schopnosti selské rozvahy u Američanů, za
které si můžou víceméně sami, ale úplně jsem čekala na
okamžik, kdy se ve filmu objeví zásadní obvinění, že jsou to bohapustá hovada bez možnosti odlišit bramboru od french fries. A
dočkala jsem se. Americká farmářka, razící sympatický trend
zahrádek na střechách New Yorku, pořádá zároveň
agroturistické show, jak vlastně vypadá živá rostlina a že vejce padá
slepicím od zadku a ne z výrobní linky. „A tohle je rajče“,
ukazuje farmářka na keřík. „Víte, hodně lidí si na první
návštěvě myslí, že je to jablko, ale stačí jim to vysvětlit dvakrát, třikrát a pochopí to!“ Ale no tak...!
Každopádně
si v mezinárodním srovnání rychle uvědomíte, že na tom nejsme
na českém písečku zase tak špatně. Nebo tak dobře? Když v
Albertu flák vepřového projde o pár týdnů a zezelená,
tak ho environmentální aktivista v tričku store managera nechá
naložit do pikantní marinády, přelepit nálepkou „kotlety na
gril“ a jede se dál. Ještě o něco osvícenější přístup
mají vietnamské večerky, kde se v krabicích prodává běžně
shnilé ovoce s výkřikem „Pozor! Toto je Akce!“, ale to je aspoň na
férovku pro koncového zákazníka. Ačkoliv si nedovedu představit,
kdo se stal šťastným majitelem karbonově černých banánů v naší večerce naproti, pokud si je někdo nekoupil v přesvědčení, že
jde o ostravské klobásky za pět korun kilo.
Co
se plýtvání týká, o poznání hůře dopadl můj test mezi
pražskými bezdomovci. Začalo to tím, že jsem se jala připravit
těstovinový salát, kde hrozí opravdu zvýšené riziko, že počet
těstovin nikdy neodhadnete správně.
„Už přisypu jen dvě hrsti
kolínek“, přísahám si nad hrncem, když letmo sjedu pohledem mísu
rajčat, paprik, cibule a tuplák majonézy. „Sakra! Ty sáčky na těstoviny snad vyrábí takhle schválně, aby se nekvalitně natrhly a
vysypaly celé!“ dumám nad bublajícím kotlem. Ale tebe už schovávat
nebudu, chlapečku, nemysli si. Dopadla bych jako moje matka, která
má lednici obšancovanou Petriho miskami s půlkou vaječného žloutku, lžící
marmelády nebo trojúhelníčkem oschlého taveňáku. A to já nedopustím, takže v
konečné výrobní fázi ohnu dvě vidličky při snaze
rozmíchat něco okolo deseti kilogramů surovin. Přičemž dorazí domů
Milý, nějak dnes nemá hlad a potom zjistím, že v pánském
kabinetu potají spráskal rodinné balení arašídových křupek.
Nicméně
kvantita těstovinového salátu těžce přesáhla můj morální
kodex na vyhazování zbytků, takže jsem ho nakydala do jídelních
setů, v čínském bistru jsem ukradla hrst plastových vidliček a
sice pořádně nakrklá, zato s ušlechtilými pohnutkami jsem se vydala jako
Máří Magdaléna mezi prostý lid na hlavní nádraží.
Zamířím
ke skupině houmlesů číslo jedna a najednou nevím, jak začít.
„Ehmh, nemáte, nebo neměli byste náhodou...třeba...hlad? Mám
tady těstovinový salát, víte, udělala jsem ho trochu víc“,
začínám konverzaci a vybaluju první balíček jako kotě z
košíku. Trochu se z něj při transportu rozlila majonéza, ale
stejně se nad tím nemuseli tvářit tak pohoršeně. „Jó a jak
je to starý slečinko?“ očichává misku ten nejstatečnější z
nich. „Nemáš cigáro?“ ptá se mě jeho kámoš daleko
otevřeněji. Dvě misky nakonec udám, ale hřejivý pocit lidské
solidarity si teda rozhodně neodnáším.
To bezdomovecký tým číslo 2 se mě dokonce snaží stáhnout o
prachy za to, že pokrm zkonzumují i přesto, že tam není
maso! Potom se ke mně přitočí Albánci v podezření, že jsem
zapletená do místní dealerské sítě s herákem, takže na nic nečekám a
poslední misku odhazuju na lavičku v Sherwoodu. Dvě štětky si od
něj rychle odsednou. Třeba to snědí aspoň veverky!
bezdomovci konzumují těstoviny výhradně s toluenovou zálivkou, tak se nediv!
OdpovědětVymazatlobo: pravda, taky by je určitě více zaujal pivní guláš, potkan na červeném víně nebo utopenec v okeně!
OdpovědětVymazatNáhodou jsem zaznamenal chválihodnou aktivitu známého J. Olivera, kterak se snažil vysvětlit dětem ve školách, že jíst furt jenom hranolky a burgr není úplně ideální a i on přiznává, že zaznamenal u řady dětí, že vůbec neví, co to je brambora, kde se bere rajče atd. Takže dokument možná nepřehání:-)
OdpovědětVymazatSejro, mě tyhle skleníkový děti prostě pořád přijdou jako urban legend pěstované k účelům zahuštění podobných edukačních aktivit a dokud takové dítě neuvidím na vlastní oči a nebude mu méně než 5 let, tak se zdráhám uvěřit...natož pokud by mělo jít o dospělé příčetné jedince! Bramboru pozná i Žmur!
OdpovědětVymazatVyprávěl mi to náš intelektuál, sledoval to na netu, resp. stáhl si nějaké pořady s J. Oliverem a pak mi tlumočil, o čem to bylo. Budu se muset na to podívat a přesvědčit tě, že některé urban legend mají pravdivé jádro.
VymazatKoneckonců, od té doby, co chtěla Káťa Jaujau topit mrkví, mě nemůže překvapit nic:-))
Už jsem se lekla, že to Intelektuál odposlechl od studentů na přijímačkách v Babicích!:)
VymazatTak především toto nesmím dopustit u vlastních dětí... Umím si představit, že nějaké děti neví, jak vypadá brambora, ale hranolky by si daly. Takové kousky bych hnala na stadion a běhaly by kolečka. :-)
VymazatTak už to vím - pořad JO běžel na TV paprika. Bohužel česká lokace TV (je snad maďarská či co) záhadně zmizela, odakzy jsou nefunkční a na youtube jsem nic nenašel, resp. našel, ale bylo to v ingliš, takže hovno platné. pokud vládneš tímto jazykem, zkus si najít "jamie oliver food revolution", je tam moře videí a některé z nich by to měly býti.
Vymazatžrádlo: nebo vyhnat na pole s košíkem:) btw. v tom filmu byly zmíněné i děti, které netuší souvislost mezi medem a včelou. Med se prostě vyrábí z cukru do flašek ve tvaru medvídka a basta:)
Vymazatsejro, mrknu
"Každopádně si v mezinárodním srovnání rychle uvědomíte, že na tom nejsme na českém písečku zase tak špatně." děkuji za tu větu. No s rozdáváním jídla si nelámej hlavu, na debatě u stejného filmu ve škole jsme měli jednoho "konťáka" a ten zrovna říkal že jídlo vyhozené supermarkety je určitě lepší než když ti někdo na ulici chce koupit párek v rohlíku. Není tedy divu, že si mysleli dotyční, že je chceš otrávit domácí stravou.
OdpovědětVymazatKonťáci mají prostě narozdíl od nás tuhý kořínek a teď se konečně provalilo tajemství jejich dlouhověkosti navzdory přespávání pod prašnými mosty:)
OdpovědětVymazat