pátek 16. října 2015

Zlověstné "cvak"

Venku už je tma, stojím před otevřenou skříní v pokoji a hledám Žmurovi něco strašně důležitého, bez čehož by jeho život za pár minut pozbyl smysl - co si tak matně vybavuji, byla to buď čistá ponožka, nebo rukavice, které si chtěl vytunit na motorkářské. Z kuchyně voní večeře, děti obíhají asi sedmdesáté kolečko okolo stolu v marné snaze uškrtit se ještě před jídlem a obohatit se tak o druhou porci nenáviděného sourozence. V té rychlosti to bočním pohledem připomíná barevného jezevčíka honícího se za svým ocasem. Vtom Čičman podcení odstředivku a ocas jezevčíka se ladně vymrští. Ubíhají drahocenné setiny sekundy a než si vypočítám trajektorii letu a zaujmu záchrannou pozici, ozve se ostré „cvak“. Tohle nebyl uklidňující tupý zvuk lebky o dveře/stěny/parkety, na který už jsem se naučila po pěti letech nereagovat panickou atakou.  V překližce na hraně skříně chybí vyrýpnutá ploška. Čičman řve, z pusy jí teče červená, snažím se spočítat zuby a vypadá to, že má všechny (jak se ale později dozvím, plný počet zdaleka není všechno – někdy je dokonce lepší, když si dítě zuby vyrazí pořádně).

Čičman je relativně rychle zpátky ve hře, večeři si sice nedá, ale ještě tentýž večer se snaží vymlátit si zbytek chrupu na motorce. V tom jí sice úspěšně zabráníme, ale ráno najdu v postýlce něco, co mě docela vyděsí. Čičman vypadá jako po trojitém nepodařeném botoxu a z profilu dokonce nápadně připomíná barmana Vočka ze Simpsonů, nebo mládě kapustňáka. To pořád ještě beru, ale když se Vočko u snídaně rozbrečí, protože neukousne banán, vytáčím číslo na zubaře a po poledni jsme tam. I s Pižmičem, který vykazuje nekontrolovatelnou radost z dobrodružství, které mu zčistajasna spadlo do klína (a zejména z ujištění, že jemu se nic dít nebude).

Abych to shrnula, jediná pozitivní zpráva z křesla je, že se Čičman zbavila předkusu, na kterém pracovala dva roky usilovným a prakticky neodnaučitelným cucáním palce. Nevýhodou čičmaních turborovnátek je, že ji dislokované čtyři horní zuby zřejmě časem odumřou. S mrtvým zubem můžete chodit pět let, nebo taky pět měsíců, a jestli to s nima Čičman nedoklepe do dospěláckých zubů, bude mít mezeru jako na kubánský doutník. Ale zatím tam aspoň jsou a drží. Oproti tomu tisková agentura Žmur vyhodnotila jako nejhorší zprávu fakt, že nepojedeme na dětskou traumatologii do Motola, jak bylo původně vyhrožováno a trousí to jako příkoří kamarádům ve školce i sousedům. Těšil se totiž, že si bude moct prohlédnout nemocnici a osobně asistovat u toho, jak budou Čičman v plné anestezii vytahovat polámané kořeny. 

Nejsem si jistá, jestli z dnešního příběhu vyplývá vůbec nějaké mravní ponaučení. Samozřejmě kromě toho, že se milé děti nikdy nehoňte okolo stolu poblíž otevřené skříně. Spíš z něj vyplývá, že si můžete do zblbnutí čistit zuby pětkrát denně fluoridovou pastou a pak přijde zlověstné „cvak“ a nemůžete se utěšovat ani tím, že byly stejně hnusný a zkažený. 


Chtěla bych horní ret na Vočka.
Szyslak budu možná časem taky...



22 komentářů:

  1. Sakra, to mě mrzí :/ zuby jsou peklo, taky je kontroluju jako první a něčeho takového se děsím... ale neuděláš nic, tak snad aspoň nějaké ty tři roky dají, držím palce...

    OdpovědětVymazat
  2. otázka zní, co donese víla zuběnka za 4 řezáky ... to zaujalo i mně

    OdpovědětVymazat
  3. Quanti: Díky, teď už jí ret odpuchl a vypadá to celkem normálně, ale jestli zůstaly zuby vitální, nebo jsou z nich mrtvolky (coz by funkčně nevadilo, ale při sebemenším problému půjdou ven)

    extláča: Za to by se měla Zuběnka pořádně plácnout přes kapsu...

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Psice, když jsem hlídala mladšího bratra, tak mě nikdy nenapadlo, že pologenerační rozdíl je naprosto zásadní u konstrukce brzdných mechanismů tříkolek. Závěrem bylo několik stehů, přeražené přední zuby včetně kořenů založených druhých zubů. A do svatby se to nespraví.... ani svatbu neplánuje a vypadá líp než já, ačkoli jsem nikdy nikomu nikam nespadla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. moldovanka: Takže skončil s umělýma? Ono to na jednu stranu může být takové finální a pohodlné řešení, než si nechat do zubů celoživotně šťourat každej půlrok...:)

      Vymazat
    2. Hlavně, dokud to platí rodiče, že jo:p

      Vymazat
  5. dítě bez zubů a dítě bezdeché, moje dvě noční můry.. nezávidim :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mé děti také často zkrápěly půdu vlasti svou krví...
    Naštěstí to vše dobře dopadlo. Jsou naživu a mají všechny končetiny.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  7. Mladší se takto na jaře zakousl do podlahy, krve spousta, pláče ještě víc. Na rentgenu absolutně nespolupracoval, takže nevíme jak moc a co je poškozeno. Jeden přední mu zešednul asi do 4 týdnů, teď mám pocit, že se to pomalu lepší, nebo spíš stabilizovalo do podoby, kdy to není nijak nápadné pro neznalého, při čištění to samozřejmě vidím, ale citlivější to nemá. Zajímavé je, že měl taky takový malý předkus a teď ho tak nějak nemá :-)
    Dalimil

    OdpovědětVymazat
  8. ela: Horší by bylo snad už jen bezdeché, bezduché a bezuché!

    Milan: U nás dtto. A se zubama má v nejhorším pořád ještě druhou šanci za pár let, kořeny druhých by měly být ok.

    Dalimil: Au, tak to je celkem podobné jako u nás. Jen s tím rozdílem, že rentgen byl zmíněn pouze v souvislosti s celkovou anestezií, protože i při zběžném vyšetření jsem Čičman musela držet já, sestra i kolega zubaře (jako v pohádce o veliké řepě, ale naopak). Teď po pár dnech to vypadá, jako by se nikdy nic nestalo, uvidíme za pár týdnů. Stejně žasnu nad dětskými samouzdravovacími schopnostmi, já bych po tomhle dobrodružství nemohla skousnout několik týdnů a pak si šla rovnou pro klapačku .)

    OdpovědětVymazat
  9. Tyjo:-((((
    Jak říkal Cimrmann:"Zuby - pohroma huby!"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak. V naší rodině je nemá nikdo úplně v pohodě - kromě táty, který si je čistí velmi opatrně a s rozvahou, ale rozhodně ne puntičkářsky 2x denně. A má je žlutý a zdravý.

      Vymazat
    2. Tak u nás je zase peklo rovnátkový. Moje žena je měla donedávna, včetně krásnýho strojku, kterej jí rozpáral horní šev.
      Oba kluci je mají taky, staršímu dokonce museli trhat 4 zuby, aby to vůbec šlo srovnat. Zubař prohlásil: Široký slovanský zuby v úzký germánský čelisti, to prostě nejde dohromady.

      Vymazat
    3. Taky mi vytrhli čtyři stoličky, aby se mi do pusy vešly špičáky. Rovnátka jsem nosila vyndavací. Kvůli nim jsem začala ve spánku slintat, což mě nepustilo ani potom, co jsem je nosit přestala.

      Vymazat
    4. Sejra: Mně je budou sundávat za měsíc. A musím dodat, že za ten první týden na kaších a čestné členství v odběru mezizubních kartáčků to fakt stálo. Naše děcka je budou mít stopro, Žmur má křivý dokonce i mléčný. Já jen doufám, že týden po sundání neuklouznu před naší zubobijskou skříní.

      Žena: Ty černý musely být náhodou dost hustý. Taková malá gotička! Doufám, že to máma podpořila i vhodnou černou sukénkou. Nebo kloboučkem...:)

      Vymazat
    5. Bohužel to bylo příliš brzo na to, aby to mohlo být in. Nepodpořila, naopak umocnila dojem sestřihem na blbečka s efektním dvaceticentimetrovým ocáskem vzadu. (Dobře, přiznávám, ten jsem si pěstovala z vlastní vůle, a i učitelky ve školce mě přemlouvaly, abych si ho ustřihla, že "bych pak byla taková hezká holčička" (jasně, s těma zubama), takže jsem možná byla dobrovolný adept na šikanu:D).

      Vymazat
    6. Mimochodem, aby mi tvůj blog uvěřil, že nejsem robot, dal by deset obrázků, a měla jsem zaškrtnout všechny, na kterých jsou vafle!

      Vymazat
    7. Žena: Já jsem zase měla 2cm ofinu, strašlivě jsem šišlala a při nacvičování mikulášského divadla jsem vyfasovala nejtupější roli kopretiny, která se jen toporně kývala vlevo-vpravo. Nezvládla jsem ani kopretinu, utekla z pódia a smrkala jsem slzy do krepových okvětních plátků. Docela se divím, že si naši nepořídili víc dětí - museli mě považovat za ztracenou investici.

      A ty vafle?! Není to nějaká podprahová reklama? Neměly na sobě logo? Netrápí tě teď nekontrolovatelná chuť na vafle? Nebo jsi už byla ve večerce?

      Vymazat
    8. Možná právě PROTO si nepořídili víc dětí - jaký je level hned po kopretině?;o)

      Mám nekontrolovatelnou chuť na ty kalamáry, co byly hned vedle vaflí!

      Vymazat
  10. Néé, snad bude mít zuby v pořádku!

    OdpovědětVymazat
  11. Mrazilo mě u toho.
    Nicméně - já jsem kvůli vadě skloviny měla horní přední čtyři zuby černé. A s tím jsem prožila školku. Takže, Čičman, radši žádný, než černý!

    OdpovědětVymazat