Jen ti nejvěrnější z vás si
vzpomenou na naši bývalou korporátní jídelnu ještě v dobách, kdy tam
kralovalo Sodexo. Ano, ubrusy byly
věčně ucintané a obědy obsahovaly korýše, vousy i glutamáty a to všechno bez
varování pro alergiky. Páteční polévka se sestávala ze zbytků všech
nepopulárních meníček, která si zaměstnanci od pondělí do čtvrtku moc
neobjednávali. Ale přes to všechno byla tak nějak hřejivě lidská, včetně
personálu. S uhrovatým učněm Ládíkem jste mohli prožívat první nesmělé
pohledy do výstřihu. Když se musela Blažena z výdeje předklonit nad várnicí,
měli jste naopak podrobný přehled o cizím dekoltu, včetně všech omáček, které
jej kontaminovaly před tou vaší.
Sodexo od té doby nahradila Perfect Canteen, kde stojí jídlo na
mastným tácu stejně jako byste za něj dali někde na útulným místě (kde se vám nikdo
další v dlouhé frontě nesnaží uskřípnout ledvinu tím, že vám zarazí do beder
svůj tác a po-ma-lu vás s ním piluje ze strany na stranu). Nesporně silnou
stránkou Perfect Canteen je marketing, protože tady se zásadně nepodává nic
jako hovězí plátek v mrkvi, ale zásadně sous-vide s mrkvovým julienne.
Přičemž jde o tentýž flák žilnaté kližky, za jejíž název si v druhém případě
připlatíte plus padesát korun.
Většina zaměstnanců Korporátu už po
několika měsících příkoří přestala svolávat demošky i nostalgicky vzpomínat na
Sodexo a přesunula se do jídelny v budově B, kde vládne Momento, po očněné s rýží
přejmenovaný na Memento. Pokud se
živíte příběhy, sice ani sem nechodíte kvůli obědu, ale ten kedr vám za možnost
nasytit se atmosféry rozhodně stojí.
Dokonce má foto upoutávky jídel. A
neříkejte mi, že po tomhle se vám nezačne někde v hluboko v hlavě roztáčet
příběh o tom, co se tam kurva děje v zákulisí:
P.S. Možná nezačne, no. Třeba M. mě za to strašně utřel, že nadělám s jedním žampionem a kolečkem z olivy. Ale pokud jste vytrénovaní na odhalování původu meníček z jídelny, tak tam ta bulva v horním sektoru prostě je a navíc kouká dost vyčítavě. Ten den se zkrátka zadíváte výdejnímu personálu do očí déle než povolené čtyři sekundy slušného očního kontaktu.
Mně zamrazilo spíš z toho varlátka v dolním sektoru...
OdpovědětVymazatAu!
VymazatNo vůbec se tam dá najít dost podezřelých útvarů, co? Připomíná mi to souboj námořníka s chobotnicí, ale těžko říct, kdo vlastně vyhrál (možná je v zápalu boje sežralo a vyvrhlo něco úplně jiného!)
No - ta rejže - to by klidně mohly bejt mravenčí vajíčka, ne?
VymazatPosypaný trávou jsou to prostě spíš halušky.
VymazatHalušky? ...posypaný trávou?? :-O
VymazatNa to jsem moc konzerva - ty já můžu jen se slaninou a s bryndzou... :-)
já myslela ty druhý halušky:)
VymazatJako... ty se zelim? :-D
VymazatO chlup vážněji - já nevim, jaký druhý halušky... Asi slang, kterej neznám. Ani strejda google nepomoh'.
Halušky jako halucinace:) Teda pokud to není nějaký (o)krajový východočeský výraz?:)
VymazatJo ták... Tenhle výraz znám. Jen jsem ho úplně nepochopil v souvislosti s tou rejží... Teda - mravenčíma vajíčkama...
VymazatSnědlas to oko?
OdpovědětVymazatNevyvolalo to ve mně žádné touhy prozkoumat to osobně - hodí se ještě podotknout, že tohle je vykradený obrázek z ofiko online jídelníčku Mementa (všechna práva vyhrazena)
VymazatVy ste všichni moc cimfrlich:-)
OdpovědětVymazatTo se dalo od návštěvníka včelařské školní jídelny očekávat:)
VymazatVčelí plást se včelími larvičkami jsem jako zákusek taky nedal:-)
VymazatZažil jsem všeliké podnikové jídelny. Momentálně chodím do takové, že jsem kvůli ní i přestal zvažovat nabídku na změnu zaměstnání. Fakt. (A že do práce denně dojíždím dost daleko, skutečně dost daleko.)
OdpovědětVymazatNejhorší jídelny byly vždy ty školní. Ať už od mé paní nebo od mých synů - když přinesli jídlo v miskách, vždy jsem si říkal, proč zrovna ve školách se vaří tak špatně.
Milan
Mně přišlo, že se ty školní docela zlepšily (do doby, než se se mnou Žmur první školní den podělil o polévku, ale to je příliš málo na to, vyvozovat závěry - Žmur si tam chodí údajně obden přidávat). Vyhlášená jídelna je u nás ve školce, kde kuchařka dělá domácí i nudle do polévky a obědy dojídají bez nucení i největší nimralové. Ale akceptovat nabídku na učitelku v MŠ by mě to přesto nedonutilo:)
VymazatDo školní jídelny se občas chodím stravovat teď, protože to mám kousek od pracoviště, a sice to není důvod, proč neuvažovat o změně zaměstnání, ale zatím jsem šla vrátit jenom několik brambor, co mi na ně nezbyla koprovka.
VymazatS mojí základkou, kde donesené polívky nejedl ani můj otec, který jinak sní i lečo a květákový mozeček, se to nedá srovnat.
Navíc se mi líbí, že mě teď kuchařky nabádají, abych předbíhala ve frontě děti. Ale to si dovoluju jenom, když je tam i kolega, protože se bojím, že by mi ty o hlavu větší děti daly přes hubu.
Já furt nechápu, co má spousta lidí proti leču a květákovému mozečku.
VymazatJe třeba to pouze ochutnat od někoho, kdo to alespoň trochu umí připravit.
P.S. Murphyho zákon říká, že všechno je k jídlu, stačí to pouze jemně nakrájet. Praktická aplikace je vidět na kosteleckých uzeninách apod.
VymazatLečo mám rád. Dávám však přednost tomu, když jsou suroviny nakrájeny spíš nahrubo.
VymazatAle květákovej mozeček mi těžko někdo připraví tak, aby mi chutnal. To by ho musel zvládnout udělat bez květáku... Pokud jde o mě, klidně by tu rostlinu mohli vystřelit zpátky do tý galaxie, ze který sem spadla...
Tolik koncentrované nenávisti k nevinnému květáku a zrovna na mým blogu. To si teda od vás nezasloužil. A co podomácku na pánvi (ne ve friťáku!!!) smažené květákové řízečky, nebo květákový krém s muškátovým oříškem, he?
OdpovědětVymazatBeztak ho nemáte rádi jen kvůli tomu, že se do něj nedá nakrájet klobása jako do leča!
Květák mám rád v jakékoli podobě. Stejně tak i brokolici. A většinu ostatních zelenin od celeru po lilky... Na zelenině mi vadí jen to, že to není maso, takže k ní to maso vyjma pátku vyžaduji.
VymazatAle i fotka jídla ve Vašem článku se mi zamlouvá, určitě to bude i dobře chutnat.
Milan
Ale to se hluboce mýlíš, milá psice :-)
VymazatJá ke květáku žádný takhle melodramatický city nechovám. Já prostě jen neznám jídlo, u kterýho bych si řekl, že bez květáku by to nebylo ono...
No, zas lepší květák v talíři, než na hlavě, to musíš uznat:)
VymazatAle beze všeho.
VymazatJá květák snim a bříško mi neprovrtá. Jen si na něm neumim pochutnat.
Protože jsem u něj zatím nic jako chuť nezaznamenal. Brokolice - to je jiný kafe.
K tomu se třeba ještě projíš s věkem. Mně se to nedávno stalo se zeleninovou drožďovou polívkou - to byla moje noční můra ze školky...
VymazatNejedl jsem olivy, dneska bych se některých mohl užrat.
VymazatTakovou červenou řepu jsem kdysi nesnášel, dneska jí bez držkování snim...
Kopr mi byl protivnej. Koprovku si sice ani dneska nedám, ale když ho někdo mocí mermo potřebuje dát třeba do kulajdy, neprotestuju...
Takže to klidně může dopadnout tak, jak říkáš :-)
Já si vůbec poslední dobou jsem čím dál jistější, že za každým jídlem, který člověk nerad, se skrývá nějaký trauma ze školní kuchyně... Taková játra, obvykle podávaná s rýží a přelitá UHO, jsou typickou obětí.
Potvrzuju trauma ze školní jídelny - díky tomu jsem hodně dlouho nejedl rýži - a teď vůbec nechápu počemů????
VymazatJá jsem všechny školní odbourala, ale školkový traumata jsou zasunutý tak hluboko, že bych si na to musela najít nutričního psychoterapeuta. Fakt si nedovedu představit, co by mohlo zlomit odpor ke krupičný kaši, škraloupům a zemlbábě!
VymazatŠkraloupům, ani zemlbábě jsem na chuť nikdy nepřišel. Ale jedinec, kterej dokáže druhýmu znechutit krupicovou kaši, by měl být souzen za zločiny proti lidskosti...
VymazatHaha, játra. To je u nás velké rodinné téma. Přestože jsem loba svým způsobem přípravy naučila jíst zmiňované lečo a hrachovou polévku, tak přes játra se asi nedostanu. Dětem musím odhlašovat oběd, když jsou játra (slovy Horsta "chutnají jako hovínko", což mi poměrně dost vrtá hlavou, jak přišel zrovna k takovém srovnání).
VymazatA přiznání na konec - já játra jím, nejraději smažená, hodně posolená. Ale co třeba nemůžu pozřít, je jazyk. Nebo býčí žlázy.
Nevím, proč jsem si teď vzpomněl, že už jsem dlouho neměl ledvinky! Máma je vařívala tátovi a já je měl vcelku rád...
VymazatAno! Né. Ano, krupičná kaše, škraloupy a zemlbába nee, kopr nee. Květákový mozeček jím, protože když si představím mozeček nekvětákový (to nikdyyy!), jsem vděčná za květákový. Ale proč ne míchaná vajíčka bez květáku, že.
VymazatF.: Popravdě pokud bych se snažila najít ekvivalent chutě a konzistence jater v puse, tak mě napadne hovínko taky jako první (přisámbů, že nemám s čím srovnávat!)
VymazatGalahad: Teď jsi mě vybavil strašně starou vzpomínku, kdy je u nás vařil táta a dostal od mámy sprda, že je špatně propláchl - po baráku z toho táhlo jak na veřejným WC na Černým mostě...
Liška: Je fakt, že na to, jak umíme zužitkovat vnitřnosti, je mozek (možná neprávem?) opomíjený. V Asii si z toho nedělají falešný skrupule a opičí mozek patří mezi elitní gastro - ona je to možná i menší prasárna, než žláza produkující žluč, nebo pročůraný ledviny:)
No dík... Ale to se u nás naštěstí nikdy nestalo :-)
VymazatU leča mám problém s paprikou. U květákové mozečku s tím, co tomu květáku provedli, protože jinak ho taky můžu.
VymazatCo je špatně na paprice v leču? :-O
VymazatVždyť to říkám, že pro většinu lidí je ideální představa leča klobása (bez rajčat a bez papriky).
VymazatChceš říct, že klobása s chlebem je v podstatě speciální případ leča?
VymazatJá zásadně neobědvám, tedy pokud mě někdo nepozve, což je tak 2x do roka. Nemám nervy na upatlané mastné jídlonosiče, v kterých nám vozí stravu.Některé moje zaměšstnankyně odlévají tekutinu/ polévky/ a večer je servírují svým manželům, vždycky si říkám, jak silné pouto mezi nimi musí být...no,láska má mnoho podob.
OdpovědětVymazatDita
Tak presne to z fotky jsem dostala dneska v nasi perfect canteen, akorat v tom plavaly nalozeny cibule. My jsme tu po hodnoceni vybojovali nizsi ceny, protoze na jejich radoby luxusni blbosti neni nikdo zvedavej. I se tu lidi s kucharema hadaj, ze za rajskou 150 proste nedaj. Tak teda zlevnili o 10 korun a davaj tretinovy porce. Hrozna bida. A protoze pracujeme v satelitni vesnici, neni ani kam jinam jit.
OdpovědětVymazatSatelitní vesnici?! V naší satelitní vesnici jsme podle interního průzkumu všichni s perfektní kantýnou spokojení. Jen z nějakého zvláštního důvodu opouští v době oběda areál podezřelé množství aut...
VymazatAsi zhrzení strávníci, na které se ve frontě nedostalo!
VymazatKdo nema auto, ma krabicky!
VymazatDita: Vlastně jsem docela ráda, že si s M. večer nevyměňujeme žádné nastřádané polévky ani žádné další tekutiny:)
OdpovědětVymazatHelča: U nás proběhly dva celofiremní dotazníky a kolikrát se do nich lidi naváží přes den ani nepočítám, ale žádná desetikorunová sleva se nekoná, to jste náhodou urputný a úspěšný podnik! Mně teda jako jejich největší loupež připadají ty moučný bagety za 50, co jsou snad sypaný pískem, jak jsou suchý a smutně z nich plandá jen průsvitný plátek šunky a zvadlý salát.
co je to za manželství bez alespoň občasné výměny tekutin, ptám se?
Vymazatco je to za manželství, kdy žena večer disponuje pouze tekutinami z neznámých zdrojů, které přes den nasbírá během svých pochůzek?
Vymazatani jedno se mi nejeví být šťastným!
VymazatManželství bez výměny tekutin šťastné být nemůže, to bych bral za ložený...
VymazatVyhra to porad neni, obcas je vlastne vyhoda bejt bezlepkova a jsou dny, kdy se proste nenajim.
VymazatZ mistnich baget nam jednou studentka problila celiu noc. Od ty doby si lososovou nikdo nedava.
To oko je jedoznačný a zírá hrozně. A dole ledvinka nebo nějaká jiná vnitřnost (aha, pánové říkají varle, nojo, to by mohlo být) a pak už je jasný, že ta hromádka kdovíčeho jsou vnitřnosti z hodně divných částí těla a ta rejže jsou samozřejmě mravenčí kukly, ne vajíčka!
OdpovědětVymazat:- ) jedoznačný i jednoznačný!!
VymazatDěsivé oko na talíři a ještě děsivější vzpomínky na školní jídelny v komentářích. Že já jsem lezla... ;-)
OdpovědětVymazatŘadím se ke skupině leču stop, krupici v před, játra nebrat :-)
Jak flirtuje, mrška. K nakousnutí!
OdpovědětVymazatnominek: a to se ještě neprobíraly škraloupy a droždí!
OdpovědětVymazatLenin: Jen zamrkat, co? Možná by se v tom UHO rybníčku našel materiál i na víčko...
...já bych zkusil nanést a nechat vytvrdit právě to UHO...
VymazatCo pořáde máte? Mně se to jídlo podle fotky líbí a s chutí bych se do něj pustil. Akorát tý rejže je pomálu.
OdpovědětVymazatMilan