čtvrtek 6. prosince 2018

Fjällraven Kanken: Odpadky ze Švédska na vaše záda


Prosím vás, dneska trochu jinak. Potřebuju, abyste mi napsali vy.

Když jsem vám jednou psala, že se v naší rodině dědí jen špatný vlastnosti, zapomněla jsem na jeden hřích, kterým netrpím. Závislost na kabelkách. V tomhle jediným se podobám svýmu dědovi - řezníkovi, co nosil celý život jednu ošoupanou koženou tašku. Na peníze, mariášový karty, fotky polonahých žen s cigaretou a boa, kudlu a klobásu v mastným papíru. Když šel někam večer, bral si přes druhé rameno ještě harmoniku. Jednoduché a efektivní.

Já jsem kabelky vzdala na mateřské. Páteř si můžete stejně dobře vychýlit i nošením kojence na jednu stranu, a když už ho na delší trasy neunesete, tak zjistíte, že potřebujete batoh. Na plínu, vlhčené ubrousky a oblíbené hračky. Jednu dobu jsem chodila po pracovních schůzkách a vytahovala z batohu místo notesu hračky a jablka jako Mikuláš.

Když mi po pár letech odešel můj no name batoh za pár éček z Neapole, začala jsem se pídit po náhradníkovi. Chtěla jsem něco, jako klobásovou tašku mého dědy. Něco malýho, lehkýho a úplně jednoduchýho. Nepotřebuju speciální kapsu na pero Parker, ani nouzovou píšťalku pro případ, že mě zasype lavina. 

A eM mi doporučil Fjällraven Kanken. Švédského krasavce s pověstí ne-zni-či-tel-né-ho. Tohle jediné slovo mělo asi hlavní podíl na tom, že jsem do něj investovala dva litry, protože jsem počítala s variantou, že do tohohle batohu si bude skládat veganskou klobásu v mastným papíře ještě můj vnuk.

Uplynul jeden rok. Já vím, pro brojlera je to třeba celej život, ale pro Kankena to měl být jen jeden z mihotavých okamžiků věčné slávy. Nebyl.

Kraken po tom roce totiž vypadá, že zažil (nejspíš i způsobil) jadernou válku a misi posledního batohu na Zemi. Misi, při které držel za popruhy malé dětské batůžky, když za nimi statečně a bez jediného zaváhání skočil do smrtícího jezera plného kyseliny. Misi, při které zachraňoval neohrabané staré krosny z hořícího domu. Misi, kdy vlezl za bouřky na strom pro koťátko a vrátil se dolů sám, jen s obtiskem přiškvařených chlupů.

Ve skutečnosti se stalo jenom to, že jsem ho nosila každý den. (Ale co jiného by se s batohy, ksakru mělo dělat? Mám se mu za to snad omluvit?) Taky se třikrát pral, takže už to není Kanken, ale značka bílého kolečka. Při zátěži se mu rozjíždí zip a dole se mu začíná rozjíždět díra úplně mimo vaši představu civilizovaného otvoru.

V nejmenovaném e-shopu mi odpověděli, že ho pošlou na prozkoumání výrobci. Do Švédska. Tss, znáte zakladatele Ikea? Vsadím se, že tohle bude stejný škudlil, co mi na to napíše, že šlo o nešťastné nepochopení, protože jsem si zakoupila dekorativní předmět určený k zavěšení na zeď a ikonické fotky na Instagram.

Potřebovala bych nový batoh. Malý (do 16 litrů, jinak jsem ho schopná naplnit zbytečnou zátěží), lehký a ne-zni-či-tel-ný prosím. Má někdo z vás tip?





35 komentářů:

  1. cokoli od Deuter, jeden turistický mám od roku 1999 a stále plně funkční, další má žena asi 6 let a je furt bez jakékoliv vady...

    OdpovědětVymazat
  2. Taky doporučuju Deuter. Mám už 5 let, nosím denně, peru často a furt jako nový.

    OdpovědětVymazat
  3. Deuter určitě jo. Nebo pak ještě Freitag, ty batohy budou asi fakt nezničitelný :-) Je to ve své zemi populární (švýcarská) značka batohů, brašen apod., vyrábí se z použitých kamionových plachet. Ale ne každýmu musí sednout ten design a taky adekvátní švýcarská cena :-) Tom

    OdpovědětVymazat
  4. lia: já jsem holka kabelková, ale podívala bych se na zlínskou značku Playbag. Nejsou levný, ale poctivý a kožený, tj. budou stárnout do krásy. Mají i textilní, kdyby kůže nebyla přijatelná.
    Na notebook mám skejťáckej zn. Burton a jsem celkem spokojená, akorát mě prudí zapínací přezky, už mi mockrát skříply kůžičku na prstech.

    OdpovědětVymazat
  5. Pani, diky za tipy. Co jsem tak letmo objevovala, bavi me asi nejvic Freitag, ale svycarska cena me zase rychle vratila na zem. To me obecne dost stve u vetsiny recyklu, ze jsou mnohonasobne drazsi nez puvodni vyrobek. Neco jako potraviny bez obalu drazsi nez ty zabaleny:/

    OdpovědětVymazat
  6. nezničitelné? pak to může být jedině velká polní vz. 60. navíc tenhle design nevyjde z módy ani po zombie apokalypse. odkaz jsem schoval pod svoje jméno, abych prolezl spamfiltrem :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. VZ vypadá jako hoch do nepohody! Jen jsi neviděl můj současný khaki kabát na zimu. Trochu se bojím, abych v té kombinaci nevypadala jako legionář...

      Vymazat
    2. pochopil jsem tvůj historický vtip - vždyť kde by legionář vzal vz. 60? :-)

      Vymazat
    3. Dobře, tak výstřední pohraničník, dejte mi ho stranou prosím! Kapsu na rtěnku to má kde?

      Vymazat
    4. Jestli myslíš ty dvě bachratý vepředu, tak tam bych ji hledat nechtěla. To chce nějakou malou úzkou - možná ale obsahuje i vnitřní kapsičky na náboje?

      Vymazat
    5. To téměř jistě neobsahuje :-) Na to je zas moc malá, aby to stálo za to. Ale jako šikovná hospodyňka doma třeba najdeš kousek širší textilní gumy, kterou si dovnitř všiješ a získáš tak kýžené poutko ;-)

      Vymazat
    6. Kapsa na rtěnku!
      Uff uff.
      Tak jsem se už dlouho nezasmál.
      Díky.
      Moc díky.
      Milan

      Vymazat
  7. Já jsem trapná, mám batoh za pár stovek z Dekáče, tedy Decathlonu, a drží a drží.

    OdpovědětVymazat
  8. https://www.decathlon.cz/batoh-nh500-10l-sedy-id_8383594.html tydle vidle, já mám fialovou verzi, L modrou, tisíce dějinných dopisů a tak dále ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyjo! A záruka 10 let. To je pro heavy usera jako jsem já jako zamávání červeným hadrem v corridě. Tato výzva bude možná přijata!

      Vymazat
    2. Dej kdyžtak vědět! Dějinných má být samozřejmě děkovných, to měl zas jednou telefon vlastní názor...

      Vymazat
  9. Jinak heavy user nejsem, nosím ho tak 1-3x týdně, ale několik praní už bez úhony zvládl a hlavně je velmi pohodlný na zádech, což je pro mě u batohu podmínka číslo jedna...

    OdpovědětVymazat
  10. Doporucuju Crumpler. Vydrzi hodne a polud se mu neco stane a vy si nehodlate koupit novej, poslete ho zpatky vyrobci a on vam ho spravi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dík moc! Cenově bych si asi moc nepolepšila, ale jo, našla bych si tam rozhodně nového oblíbence:)

      Vymazat
  11. Tak to je masakr! Značky no. Já takhle investovala do converse kecek a rozpadly se po půl roce stejně jako ty z Primarku, takže tak. Co se týká batohů, tři roky zpět jsem přítelovi koupila batoh do práce od Pumy. Byl levný a já to kupovala jen něco dočasného, než si najde nový a kvalitní. Batoh drží do dneška. Takže za 450 nadělalo užitku a parády habaděj.

    OdpovědětVymazat
  12. me se treba batoh cca pred rokem libil, ale kdyz jsem ho zacala vidat u kazdeho druheho na ulici, rikala jsem si, tak to ne, nechci byt ovce ve stádu. a navic ta cena? to me odradilo hned. pak jsem ho objevila na aliexpress za celkem smesnou castku a rekla jsem si ze to zkusim objednat pro kamarádku k narozkam. prisel. a vypada celkem jako original, i kdyz to bude jeho verna teta kopie. ale kamardka nadsena, zatim funguje, i kdyz ona vzdycky kabelky a veci utaha a za rok za dva jsou taky na odpis :D tak uvidime jak dlouho ji batoh z aliexperesu vydrzi :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, to je druhá věc. Že ho před rokem neměl na zádech úplně každej v hipsterský kavárně. Tak držím palce, myslím, že co do výdrže může ve srovnání s originálem snad jen příjemně překvapit:)

      Vymazat
  13. Já ti do toho původně vlastně ani nechtěl vstupovat, protože i když se po novym batohu poohlížim taky, vypadá to, že od něj potřebuju něco jinýho, než ty :-)
    Ale řikám si, že když nahodim zatim nejpravděpodobnějšího kandidáta, nic tim nezkazim ;-)
    https://www.alfatactical.cz/helikon-tex-batoh-helikon-raccoon-mk2-cerny.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten je fajn - ale tak 2x větší než objekt mého zájmu. Nemůžu mít větší, protože pokaždé, když to tak bylo, nosila jsem ve volném prostoru zbytečnosti. Takže jsem se odsoudila k desetilitráčům:)

      Vymazat
    2. To je normální... Já si dřív obvykle jednou za čas vyndal ze žebradla tolik výtisků metra, že kdybych nebyl línej to odnést do sběru, malý pivo bych za utržený obnos asi i dostal :-)
      Pak jsem se naučil těm usměvavým lidičkám, co to rozdávaj, říkat "Ne, dík." a od tý doby vykydávám mnohem méně často mnohem menší množství bince :-)
      Ale jo, vcelku tě chápu. Já hledám nějakej univerzál, kterej bude vypadat přiměřeně, když si v tom do práce ponesu jen oběd a na cestu čtivo, ale bude v něm dostatečná rezerva na nějaký onačejší zásoby na nějakej vejlet. Kapsa na hydrovak je pak příjemnej bonus, kterej se rychle změní v nutnost, když člověk chce šlapat nějakou dálku...
      A ten Raccoon mi z toho vychází zatim asi nejlíp. Teda - když zůstanu nohama na zemi a budu brát v úvahu cenu.

      Vymazat
    3. Přesně takovej na výlety už mám - 25litrovej Dakine. Tohle má být fakt jen na lítačku do města a do práce. Na knížku, klíče, peněženku, flašku s vodou, klíče a skládací tašku na nákup - stačí. Já si nejvíc batoh zakydám svačinkama, co pak děti nejí, nebo jejich nálezy z parku a ulic (jé, tenhle kámen je super, vemeš mi ho žejo. To víš že jo, akorát se po čase divíš, že máš batoh vlastně prázdnej a přesto těžkej...)

      Vymazat
  14. Co třeba klasiceké tele nebo usárna?
    Nebo něco z nějakého loveckého krámu. Nebo z Armyshopu.
    Až to budete kupovat, sleduje šířku sešívacích nití a použití podložky: je-li to sešito provázkem a jako podložky pod šití slouží kůže nebo kov, můžete to koupit. Je-li to šito nití a jako podložka slouží kousek umělé hmoty nebo dokonce tvrdý papír, odhoďte to štítivě na zem a prodavače ihned seřvěte. Bez ohledu na značku zboží nebo krámu.
    Milan

    OdpovědětVymazat
  15. Díky za tip na prověřené švy! Obecně se obávám, že pro tele a usárnu platí objemové omezení jako jsem psala Galahadovi: mají na mě moc volného prostoru.

    OdpovědětVymazat
  16. Ja mam uz rok tenhle: https://m.heureka.cz/hledat/?h%5Bfraze%5D=Wolfskin+ancona

    A zatim mu nelze absolutne nic vytknout. Je maly presne tak, abych nosila jen to nejnutnejsi. Prijemne sedi na zadech a zatim teda nepozoruju zadne znamky opotrebeni. Nosim denne.

    Tak lovu zdar ;).

    OdpovědětVymazat
  17. Alinka: Sakra, to vypadá dobře!

    Tak jo, lov na krasavce uzavřen, nakonec to po návštěvě Dekáče vyhrál doporučený kandidát od Quanti:) Vypadá fakt dobře, má tak akorát vnitřních kapsiček a uvidíme, jak dlouho se mnou vydrží. I kdyby to byl jen rok, tak za 3 čenta to bude pořád krásný výsledek:) Díky všem!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Snad poslouží! Ale na rozdíl od těch ostatních zmíněných značek, tady člověku minimálně nemusí být líto těch prachů, no :)

      Vymazat
  18. Á, koukla jsem se, jak vypadá vítěz a je pěknej! Takovou cenu bych taky preferovala, je to fajn, že ještě něco levnýho pěknýho vůbec existuje...
    Mně akorát na těch věcech z decathlonu (kde jsem ještě nikdy nebyla) vadí, že je na nich ta značka. Hodně viditelná. Mně už vadí jakákoli rychle viditelná značka včetně Ralphů, Laurenů, Gucci, cokoli (je fakt, že na batozích bývá značka hned vidět, na jiných výrobcích naštěstí tak ne). Vyhovuje mi, když je skrytá a jen když já chci, můžu se s ní vyprsit. Když se ocitnu mezi movitějšími, nenápadně obrátit kabát naruby a ukázet cedulku ostatním apod :-)) Jinak značku nechci vidět ani vystavovat. Jenže ten výrobce chce, no.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Liško, tak na to by ti přesně vyhovoval 3x pranej Kanken:) Po značce ani památky. Přemýšlím, jestli by se nedal ještě nějak využít třeba v reklamě na prací prášek. A jo, mám to stejně, se značkama. Naštěstí skoro žádný nenosím, takže mě to může trápit jen u batohu a bot - u těch kvalitu potřebuju, ale naštěstí ty zrovna viditelně označkovaný nejsou.

      Vymazat
    2. Reklama na prací prášek! To je nápad!

      Vymazat