čtvrtek 24. října 2019

Nadávky nás baví


„Co to máš napsaný na ruce? Ty už si píšeš taháky?“ podivím se při večeři a pohledy nás všech se stočí od mísy s vaječnou pomazánkou na Žmurovo zápěstí.

„Mno, jak se tak dívám, tak to asi nebude tahák“ odpoví za Žmura zhrozeně eM, který na rozdíl ode mě nemá problém s krátkozrakostí, ale zase má nejspíš problémy se čtením nahlas.

„Může mi někdo říct, co tam teda má napsaný?“ zeptá se Čičman, která ovládá zatím jen pět písmen a ať se snaží sebevíc, tajenku s touhle limitovanou znalostí prostě nevyluští.

Nakloním se s krajícem přes stůl. „HOVNO, PRDEL, DOJEBAL JSI TO“, píše se na Žmurově zápěstí. Kousek vajíčka pleskne z mazacího nože na stůl.

„Co znamená dojebal?“ zeptá se zase Čičman, která ovládá nejen třicetinu abecedy, ale i stejně chabý zlomek slovníku vulgarit.

„To je stejný jako posral, Čičman“, dovysvětlí ji hbitě Žmur a potom se zdviženým ukazováčkem pokračuje. „Než začnete něco říkat, tak bych jen rád dodal, že jsem si jen zapisoval sprosťárny novýho učitele z toho kroužku Věda nás baví.“

„To je nejšílenější výmluva týdne!“ ozve se eM. Vlastně druhá. První místo pořád patří tomu, jak jsi tvrdil, že vás učitelka přes váš odpor nutí psát „Lyžka Bistrouška“.

„Z toho jsem málem omdlela“, ozvala jsem se jako správný rodinný grammar nazi. „A taky, jak jsi mi snědl čokoládu, protože v ní byly zapečený rybenky. Ale nebyly“, požaluje plačtivě Čičman pod tíhou bolestivé vzpomínky.

„Nezamlouvejte to. Proč sakra chodíš jako rapper z Bronxu s vytetovanejma nadávkama na ruce?“ zeptal se eM.

„Protože přišel ten novej učitel. Nejdřív se nemohl dostat do třídy a začal hned nadávat, že mu ty klíče z vrátnice jsou akorát tak k hovnu. Než přišel školník, tak to docela trvalo. Tak jsme si krátili s Kubou čas tím, že jsme se servali na konci chodby, během toho, co se pan učitel snažil vykopnout dveře. To se mu nepovedlo, takže ze svý vlastní neschopnosti  vypěnil a řekl nám, že s tím máme jít taky do prdele.“

„No a to poslední?“ pobízím jako vděčný posluchač.

„To řekl Kubovi, když mu odevzdával model auta, co jsme vyráběli z lepenky. Víš, že ta lepenka byla z krabice od vína?“

Upřímně – doteď jsem si myslela, že vyhořelí jak krabička sirek v kapse Freddy Kruegera, jsou jen dlouholetí pedagogičtí pracovníci. Ale zřejmě to prosáklo i do nižších pater školní zájmové činnosti. Na příští hodinu se Žmur předvybavil tlustým zápisníčkem, zřejmě v předtuše zlaté žíly nadávek, které se svými spolužáky z učitele vytěží. My jsme si u večeře pro tenhle oživlý vědecký experiment odhlasovali krycí jméno Frankenstein.









22 komentářů:

  1. No to by mě děsně zajímalo, jak ten učitel asi vypadá!

    Na ZŠ na nám.Jiřího z Poděbrad, kam jsem chodila, koncem 80.let vyrazili učitele, co ho měli kluci na dílny. Protože přišel vožralej. Naopak já v té škole vyrazila nepočítaně dveří, když jsme o přestávce čekali před učebnou, až přijde učitel a odemkne. Měli tam hodně vysoký starý dveře a když byly zamčený na jeden západ (tj. skoro pokaždé), stačilo vzít za kliku a prudce trhnout k sobě. To jsem vždycky nakráčela udělat. Potom zazvonilo, přišel učiz¨tel, my si stoupli na pozdrav, ale on nemohl za sebou zavřít dveře, musel je nejdřív odemknout. Jojo. Nevím, do jaké školy v okolí chodí Žmur, ale přeju mu hodně zábavy s dveřmi i učiteli!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lisko, tak to mate stejnou ZS:) Musim ti zjistit, jestli tam mas nekde vystavenou lisci bustu na tvou pocest! Nebo aspon vyskrabany srdicko do lavice;)

      Vymazat
    2. Nemám :) Tam byly vždycky vystaveny jen sportovní rekordy. A mezi nimi já rozhodně nejsem. Když tam jdu volit, koukám, jestli mezi těmi sportovními školními rekordy jsou ještě starý páky, co znám. Dlouho byly. Minue už je překryli nějací novátoři, asi něco berou :)

      Vymazat
    3. Srdíčka jsem neškrábala, leda něco o Třech mušketýrech, Jakešovi nebo název kapely, třeba Team nebo Tublatanka.

      Vymazat
  2. Vidim vyžilýho rockera. Na hlavě odrostlou, trochu umaštěnou a pocuchanou muletu. Na očích sluneční brejle jako nosí Ozzy. V koutku parátko jako náhražku za cígo, protože ve škole se nekouří. Oděv vcelku jednoduchý - černý triko, přes něj bunda M65 tak stará, že by se jí v hospodě už ani neptali na občanku, ošoupaný - možná i prošoupaný džíny a na nohou koně.
    A dneska se naučíme vědecky uvařit kafe tak černý, že bude něco jako černá díra v hrnku.
    ...až to budete mít tak mě vzbuďte...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je rozkosny popis! Uplne jsem si ho predstavila. Urcite je to clovek, ktery ma navic duvod skolu jako takovou nenavidet, nejspis skolnik po rekvalifikacnim kurzu...(pri konverzaci se mu rozjizdi jedno oko k zemi a kontroluje prezuvky).

      Vymazat
    2. Jistě... podoben žoldákovi ani on svoje povolání nevykonává jako poslání, ale jako poslední zoufalý pokus přijít k penězům, což mu vzhledem k výši mezd ve školství nejspíš působí deprese samo o sobě. Důvodů nenávidět školu pak sedí v každé třídě zhruba pětadvacet...
      A pro ten fyzický popis jsem nijak daleko chodit nemusel ;-)

      Vymazat
    3. Kdybych te nevidela, tak podlehnu verohodnymu dojmu, ze popisujes sam sebe. Nechces o nem napsat knizku? To by me bavilo. Prijdu si pak pro podpis na nejakou obskurni cast tela, az budes mit autorsky cteni.

      Vymazat
    4. M65! Díky, to chci! Poprvé mám radost, že mám o 25 kilo víc než zamlada a že to na mě nebude plandat! Moje manšestrová se totiž rychle prošoupala, tohle bude super na lesní plenérové malovací výpravy! Dneska jedu, to už pořídit nestihnu, ale příště!

      Vymazat
    5. Myslíš třeba na... Patu? ;-)
      ...ty hele ale... na povídku bych si možná troufnul. Provokuj mě ještě chvíli, prosimtě!
      Já jinak teda ale popisoval sám sebe. Zhruba tak nějak bych mohl vypadat zhruba za deset let, kdybych si nechal vizáž, kterou jsem měl před zhruba deseti lety :-D
      ...jen ty koně jsem teda nenosil, ty mi s tim podpatkem vždycky přišly takový zženštilý...
      Neztratila ses v tom?

      Vymazat
    6. Liško, jestli můžu doporučit, tak dneska možná místo M65 pořiď český kongo vz.95. Ona je to dost podobně řešená bunda, jen má jinak řešený spodní kapsy.
      A dá se sehnat za pár stovek. Jestli ti teda nevadí, že je flekatá. Ona se jednobarevná tahle bunda snad nešila...
      M65 utrpěla tim, že je to vcelku populární věc a tak jí dneska vyrábí kde kdo, ale zdaleka ne každej jí vyrábí dobře.

      Vymazat
    7. Ajé, flekatý vadí. Kongo měl jeden můj (na chvíli) chlapec, ale jiný, takový dlouhý a letní. No prosím, co se tady u psice všechno nezjistí, to je burza vojenských hadrů, pedagogiky, nadávek, raků, šuplíků a tak.

      Vymazat
    8. Se doma mrknu, co je zač ta moje M65 teda :-)
      ...jestli to teda ještě bude k přečtení - přecijen jí bude nějakejch 22 let... :-D

      Vymazat
  3. Tak jsem si chtěla rýpnout do grammar nazi za ty rybenky, co "byli" a než jsem se dostala k počítači (neb z telefonu mi ze záhadných důvodů nejdou vkládat komentáře), už nejsou :(.
    U nás děti zatím reportují vulgarismy pouze od spolužáků. A jelikož většinu z nich neznají, je pak na nás vysvětlovat pojmy jako "ku*da" nebo "mr*ka". To je větší pakárna, než když při šílenství kolem seriálu Černobyl toužily po výkladu primárního a sekundárního okruhu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si naběhla, co? Oni tam totiž původně byli pavouci:) U nás od spolužáků Žmur reportuje jen fotbalová témata, který jsou pro mě ještě o pár sievertů vražednější, než přimární a sekundární okruhy...

      Vymazat
    2. A to já myslela, že v první větě rybenky byli je schválně, protože to psal Žmur nebo Čičman, a ve druhé větě že je to už dobře schválně.

      Vymazat
  4. Tak je vidět, že je v kroužku baví nejen věda, ale snaživě si obohacují i slovní zásobu :-)
    Jinak teda představou čokolády se zapečenými rybenkami si fakt nechci kazit usínání... a zrovna TO teď nemůžu dostat z hlavy... :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skvostné ! Teda trochu se mi udělalo šoufl při představě čokolády s rybenkou...

    OdpovědětVymazat
  6. nominek, Dalimil: Tak... nebylo by to asi o moc horší, než mravenci v čokoládě, co se prodávají jako fancy pochoutka!:)
    https://www.bestdarky.cz/obri-mravenci-v-cokolade-p-1734.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to nevím, mravence syn ve školce jedl (jsou prý dobře kyselí), kobylky smažil (bílkoviny třetího tisíciletí), ale do rybenek by se asi nepustil. To je už fakt nářez i pro latentní biology :-)

      Vymazat
  7. coby vedoucí obskurního zájmového kroužku toho člověka naprosto chápu a soucítím s ním!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dekuji za doznani a symbolicke uzavreni kruhu! Zmur, jakozto druhy ucinkujici, mi zatim posty nekomentuje...

      Vymazat