středa 2. září 2020

Pravidla kempu

Slepá ulička prázdninové evoluce

Když jsem se poznala s Emem, jezdil v létě s partičkou svých kámošů z Brna na čundr. Původně pánská záležitost se s lineárně vzrůstajícím počtem přítelkyň zvrhla, podobně jako volební právo a holící strojek na nohy.

To byla samozřejmě jenom předehra k tomu, jak se čundry ohnuly po narození dětí (do pobytu v rodinných penziónů s trampolínou). S jejich odrůstáním během ekonomické konjunktury akcie čundru naopak raketově vyletěly na portugalskou pláž a degustační večery přetékající portským a tapas.

Pak přišel koronavirus a nastavil nová pravidla společné letní dovolené. Letenky? Lockdown. Sedm volných míst v penzionu? Zapomeňte. Spacák? Předpověď počasí hlásí mimořádně silné bouřky. Jediné ubytovací zařízení, které neochotně akceptuje naše požadavky, nese hrdý název Autokemp Wilsonka na Dalešické přehradě.

„Mám poslední maringotku. Noční klid je vod desíti a ručníky si vemete vlastní“ diktuje si podmínky recepční kempu a my submisivně souhlasíme.

Na místo přijíždíme za tmy, takže všechno vypadá mnohem dobrodružnější, než se ukáže ráno za světla. Rybářské židličky u přívěsů se octnou v nebezpečném náklonu, když rezidenti nenápadně skenují, jak se sedm lidí vejde do maringotky pro čtyři.

„Takovej českej Ozark“ pokrčí rameny Em s odkazem na produkci Netflixu (konečně dokoukáno!)

„Akorát jsou tady všichni Langmorovi“ dodám ráno, když vylezu z maringotky po noci strávené na karimatce v kuchyňce. Po noci strávené s lidmi, které prokazatelně sužuje syndrom spánkové apnoe a košatou jabloní, odkud na střechu maringotky v nepravidelných intervalech padají nahnilá jablka přesně ve chvíli, kdy se domníváte, že teď už doopravdy usnete, přestože se ve vedlejší místnosti někdo dusí.

1. Válím se a leju

„Když muž se ženou snídá-á-ááá“ line se z rádia v bufetu, kam se vleču na ranní kávu. „Pre-co? Preso?“ utrhne se na mě paní za okýnkem, zatímco za námi netrpělivě podupává manželský pár s dětmi.

Že zdržuju s netypickou ranní objednávkou mi dojde, když roztočí pivo. „Dvanáctku, rumíka a pro děti kofču?“ zeptá se úplně jiným tónem a celá rodina jen blaženě přikývne. Dovolenkový koncept „leju od otvíračky do zavíračky“ tady generace táborníků vybrousily do dokonalosti.

2. Dětské gangy

„A ty tady děláš co? Jak se jmenuješ?“ přepadla mě v umývárně skupina oprsklých výrostků věkově od tří do dvanácti let. V Praze máme na posílení dětské sebedůvěry montessori kurzy. V Dalešicích stačí týden v kempu na to, aby děti vytvořily jednu silnou partu, co umí vykuchat leklou rybu na břehu, hacknout automat na tatranky a krást drobný s magnetem. Všimli jsme si, že lijící rodiče je krmí párky v rohlíku nezávisle na tom, jestli k nim přijde vymrzovat vlastní, nebo cizí dítě. Probírka a rozdělení potomků nastane nejspíš poslední den prázdnin před odjezdem domů.

3. Co se stane v kempu, to zůstane v kempu

Kemp není jen idylické napajedlo před bufáčem, ale taky boj o území a zdroje. Odpoledne jsme byli svědky záboru vedlejšího ohniště rozpínající se rodinou v protější uličce.  

Nejdřív jsme si nebyli jistí, jestli nejde o milostnou tragédii Kapuletovi versus Montekovi, protože k dotčenému přívěsu přitáhl otec rodu v tričku BORN TO GRILL, zatímco jeho patnáctiletá dcera za stanem kouří jointa se synem z rodiny okupanta.

„Ba ne, to vypadá na majetkově-právní spory“ tahá si Václav židličku před maringotku, aby měl dobrý výhled. Em skočí pro chipsy.

Otec Grilák se slovně utká s otcem Trampíkem, což hodnotíme jako divácky chabě atraktivní až do chvíle, kdy do sporu vstoupily manželky. „Celej tejden tady smrdíte s tím vaším chemickým hajzlem a teď eště todle“ ječí paní Griláková a my spekulujeme, jestli se za přízviskem „chemický hajzl“ skrývá toaleta v přístřešku nebo syn na drogách.

„Aby ses neposrala, Jarmilo“ snaží se paní Trampíková trefit klackem s napíchnutým špekáčkem do ohně. „Rádio si tady pouští do dvou do noci kdo?!“ zavrávorala a ostře vysoustružená špička klacku prolétne nebezpečně blízko Jarmilina kolena. „Tak snad něco řekneš!“ zavřískne Jarmila na manžela.

Grilák se prosebně zadívá na Trampíka. „Tak snad by se to dalo vyřešit skrz ňáký žetony do sprchy…“ odpoví Trampík, který ví, co je chlapská solidarita. O hodinu později je potkáme před bufáčem. Chlapi si připíjí tuzemákem. Paní Trampíková s Jarmilou vyměňují recepty na sekanou a sehraně pomlouvají všechny ženy v bikinách.

4. Život je jako langoš se vším

Minimálně tady v kempu. Můžeš si dát jen kousek placky s hoblinkami eidamu, jako byla naše víkendová ochutnávka. Ale opravdovej langoš je jako mastnej volant od obytňáku, pikantně očesnekovaný bitkou před bufáčem a pokropený kečupem sladkým jako Miss pláže. Tak snad příští rok. Prsssk!



15 komentářů:

  1. V kempu jsem byla naposledy před dvaceti lety a teď mě chuť na dalších dvacet let opustila :D

    OdpovědětVymazat
  2. na kempy nesahat! dodnes vzpomínám na příhodu s německou lesbickou dvojicí, přemnoženými chrousty a nejdražší petkou Braníku v dějinách!

    OdpovědětVymazat
  3. Quanti: Popravdě taky tak trochu doufám, že příští rokby mohla proběhnout nějaká ta satisfakce, třeba čundřík na Filipínách nebo v Samoi;)

    lobo: To chci! Kde se to dá zažít? Nejdražší petka Braníku mi žíly netrhá, za mě to není pitelná volba ani kdyby mi někdo za konzumaci připlatil:)

    OdpovědětVymazat
  4. V Hustopečích na koupáku mají langoš s nuttelou, šlehačkou a to celé posypané čokoládovými hoblinkami ! To už i moje děti prohlásily, že to je nějaké moc sladké... Ale zase v kempu večer naše skupinka třech otců a osmi dětí ve věku od 5 do 12 let udivovala místní "opečbuřty" a "stírače ros na kolejích" projektorem, nataženým plátnem a puštěným filmem "Hele vole, kde mám káru"...

    OdpovědětVymazat
  5. Jóóó kempy...
    ...tam jsem prázdniny nebo dovolený nikdy netrávil... :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Dalimil: Ne! To zní jako vlhký mastný sen diabetika, nebo tajně propašovaný kontraband na večírek v obezitologické léčebně. Už jsem v tomhle podání viděla i pizzu, ale teprve fritéza tomu zvrácenému receptu dodává ten správný říz...

    Galahad: Váhám, jestli poblahopřát, nebo držet palce, ať tě ten zážitek nemine.

    OdpovědětVymazat
  7. Kemp u Dalešické přehrady...úplně se mi zhmotnily vzpomínky na prázdniny těsně po maturitě, kdy jsme tam jely se spolužáky....pak jsem tam byla ještě jednou s nějakými zadanými páry a to už nebylo tak vzrušující. Je to přes dvacet let, ale evidentně se tam nic nezměnilo langoš incl. To by mě zajímalo, kdo ty skanceny drží nad vodou. Btw máš tam hroznou hrubku, pst!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Musím si vážně promluvit se svým korektorem! Už je zavedeným zvykem, že na tyhle hrůzy zpravidla upozorňuje Em:) Jinak k těm Dalešicím, ona je to podle všeho vyhledávaná lokalita. Ta poslední maringotka se nám podařila ulovit na začátku prázdnin, jinak bylo všechno plný. Fronty u bufáče, fronty na sprchy, co ani netečou normálně, jen za žetony. Vůbec si nedovedu představit, jak to tam vypadalo během Miss pláže open air, kde hrála Andrea Pomeje a nějakej typ se zřítil ze skály...

      Vymazat
    2. A! Už tam není. :-)

      Vymazat
  8. místo pracování se tu uchechtávám, největší uchecht nad chemickým hajzlem, jdu si toho přečíst víc.. ať žije prokrastinace

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jj, to se povedlo, taky mě tohle rozesmálo nahlas :-)

      Vymazat
  9. Za posledních 20 let jsem vždycky byla v kempu jen v zahraničí. A právě jsem si vzpomněla proč.

    OdpovědětVymazat
  10. Mám podobně otřesný vzpomínky na kemp Sedmihorky v českém ráji.
    Za neuviřitelný obnos si postavíš stan na místě, kde nejbližší stan je 1 m daleko, takže se všichni neustále přerážejí o šňůry. Voda ve sprše teče asi 3 sekundy, jídlo v bufetech děsný a za ceny, že se i bufáče na václaváku rdí studem.
    Tohle už nikdy, radši čundr volnou krajinou a čím dál od lidí, tím lépe...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, příště pod stan, i kdyby se venku měli čerti ženit.

      Vymazat