úterý 27. října 2020

Den jako stvořený pro nákup jateční pistole


Už jsem si celkem zvykla na fakt divný kontextovky, který mi vyskakují na mobilu. 

Všichni, kdo pracují v datový bezpečnosti, teď nemusí číst. 

Můj mobil totiž používají čtyři lidi – kromě mě je to Em, když se potřebuje podívat na denní menu rozvozu a nechce se mu chodit do vedlejšího pokoje. Žmur u mě občas paří hry, když vyčerpá povolený timing na svým. Čičman si na mým telefonu vybírá dárky k narozeninám (je úplně jedno, že budou až za půl roku).

Že se mi po uplynulých covid týdnech zobrazují reklamy na laborky a vitamíny, asi neohromí. Ale že na mě včera z mobilního prohlížeče spiklenecky mrkne nabídka omračovače? Co si budem. Konečně reklama, co zatahá za oči!

Dobrou desetinu sekundy mi hlavou běhaly asociace na omračovač. Parfém s feromony? Něco silikonově poddajného do podprsenky? Naboostovaná verze Svěžího vánku od AirWick?

Ne. Všichni, kdo pracují v živočišné výrobě, teď nemusí číst.

Omračovač je jateční pistole, hodí se vysvětlit pro lidi z Prahy, kteří si pod pojmem jatka vybaví scénu nového cirkusu a mrtvá zvířata kupují nejčastěji nakrájená na plátky. Nebo pro lidi typu Čičman žijící v představě, že řízek v křupavém trojbalu pochází ze slepice, která podzim svého dlouhého života strávila na kapačkách v domově pro přestárlou drůbež.

 „Postup při zabíjení králíka: Na pracovním stole uchopíme králíka jednou rukou za uši, druhou rukou přiložíme již nataženou pistoli do oblasti mozku, tj. do týla nebo mezi uši, lehce přitlačíme a palcem, nebo dlaní zmáčkneme spoušť.“

Taky vás bodnul ten pichlavý osten sarkasmu v názvu omračovač? Ano, králík má sice díru v hlavě, z kuchyňské linky a obličejů zvědavě přihlížejících dětí stéká mozek jako při natáčení korejského horroru, ale vlastně není vůbec mrtvý – jen kvalitně omráčený!

„Obdobným způsobem lze usmrcovat i ryby, husy, kačeny, kuřata, velmi dobře lze zabíjet krůty a to tak, že krůtu uchopíme za zobák, který ztlačíme až na krk, druhou rukou přiložíme nabitou pistoli na střed hlavy cca 2cm od ušních otvorů směrem k zobáku (spodní část lebky) a vystřelíme. Není třeba dávat krůtu do pytle nebo do koše, protože po výstřelu je ochromena a při zařezávání sebou nemlátí tak aby si zbůsobila podlitiny. SKVĚLÝ VÁNOČNÍ DÁREK PRO CHOVATELE!!“

Copywritera máte? A mohla bych ho vidět? Proběhne mi hlavou ikonická paní Jechová z Kulového blesku.

Druhá myšlenka je ale ještě bolestivější než zbůsopená podlitina. Je to pocit, který zná jen hrstka žen – mezi nimi matka Hitlera nebo Breivika.

„A jak se jmenuje tahle hra? Baví tě střílet na mimozemšťany?“ dívám se Žmurovi přes rameno na mobil. „Jop“ řekne Žmur a chladnokrevně odpálí celou flotilu.

„Měli bychom si promluvit“ pošeptám Emovi, když Žmur v Lidlu trvá na nákupu chlazeného králíka. „Vypadá úplně jak živej, jen svlečenej.“ zasní se. „Já bych ti ho klidně nakrájel…“

Dneska ráno jsem něco hledala na mobilu – a nebyla to polepšovna, ale stránky dětské doktorky.

„Do“ píšu.

„Doplnki pro kralicka“ úslužně nabídne Google. V seznamu vyhledávání vyběhnou růžové mističky, mrkvičky, vodítka a je tam. Omračovač!

„Já bych chtěla k Vánocům zakrslýho králíčka. Koupíš mi ho?“ zašeptá mi do ucha Čičman, co mi kouká přes rameno.

Jo, mimochodem. Tu dětskou doktorku jsem hledala kvůli pásovému oparu. Zdravím do Ostravy, Nomi!


24 komentářů:

  1. S trampotami, které překoná maso na cestě do ledničky, se naše rozený prážata seznámila již docela důvěrně.
    Zřejmě nejlepšími lekcemi byly návštěvy u strejdy v broumovskym výběžku, kde přihlíželi škubání bažanta a bourání bejčka. Ovšem nezapomenutelná byla krátká fotbalová exhibice, kterou někdy předloni v prosinci předvedl syn na zabíjačce. Po krátké prohlídce spařenýho čuníka si šel do sněhu kopat prasečím okem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takovýho broumovskýho strejdu, co má součástky ze zvířat, by Žmur miloval! Já jsem se k podobným zážitkům dostala přirozeně skrz dědu řezníka, ale děti to znají fakt jen z mrazáků (a i mraženýho kuřete se třeba Čičman bojí...).
      Jo, vlastně. Napadla mě jedna zkušenost, kdy se před Zemědělským muzeem dělala zabijačka. Akorát na tom plácku funguje i zookoutek hospodářských zvířat. Podle strnulých pohledů z útulných chlívků a ohrádek to vypadalo, jako když obyvatelé Osvětimi poprvé zjistili, co se ve skutečnosti děje na kraji jejich poklidného městečka...

      Vymazat
    2. Letenská husa a Letenský prase!
      To jsou krásný akce :-)

      Vymazat
  2. No, psice, tak jak se u článku celou dobu chechtám (zatímco zároveň vzpomínám na první synovu brutální hru či vánoční seznamy psané už od srpna), závěr mi vážně vyrazil dech... :-/

    Žmur nebo Čičman? To je fakt pech :-/ Naštěstí děti to zvládají relativně dobře, Tomovi stačila jen mastička Herpesin, jedno menší balení B1 a B12. A desinfekce tekutým Betadinem ještě před namazáním tou mastí.

    Moc držím palce, ať se vám to doma nezabydlí, eM z toho asi radost taky moc nemá, co? :-/

    A co chutě na česnek, už se objevily? :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sorry za popletení písmen u Ema (mi to pořád hlava bere naopak) :-)

      Vymazat
    2. Nomi, Čičman. A jen to dost svědí, takže zatím dobrý. Pamatuju se, že před lety ho měl Em a kroutil se bolestí, tak snad se to ještě nějak strašlivě nerozjede.
      Česnekajda už proběhla a dnes i křenová pomazánka, mhm!

      Vymazat
    3. Jj, děti to fakt snáší naštěstí o dost lépe, Tom měl taky zejména to svrbění (ale chvíli i bolest při doteku látky na kůži) a cca po týdnu od začátku léčby byl OK, i když ty pocity ještě nějakou dobu doznívaly a vracely se, ale v menší intenzitě.

      No, já si po přečtení tipla, že to bude Čičman. Nechci pořád sýčkovat, ale stejně se nemůžu zbavit dojmu, že ten mražený králík v páteři nemusel být jen ze zánětu dutin... Být tebou, tak raději preventivně přidám béčko i céčko a dám česnekovou kůru společně s Čičman. :-)
      Vyskytují se falešně negativní testy, co se tak ke mě doneslo a třeba u Toma jsem na 99,9 % přesvědčená, že to tak bylo taky.

      A docela doporučuji návštěvu imunoložky, po našich zkušenostech.
      A držím palce, ať se to u vás dál neuchytí! :-)

      Vymazat
    4. Po přečtení tvého komentáře králík po dlouhé době zaťal své ledové drápky!:) No, za mě doufám, že ne. S ohledem na to, s kolika lidmi jsem se viděla po negativním testu. Na druhou stranu, nevím o žádných zástupech lidí, kteří by záhadně odpadali a zdánlivě nesouvisející nákazu by spojoval jen kontakt s námi, takže jestli něco proběhlo, zůstalo to mezi námi doma.

      Vymazat
    5. A co je doma, to se počítá :-)
      Na toho zádového králíka by asi byl nejlepší omračovač v tekuté formě :-)

      Vymazat
  3. Omračovač mě tedy dostal! Je pravda, že občas na mě taky vyskakují dost bizarní reklamy, ale proti jateční pistoli jsem pořád na levelu ponožky :-D Akorát se mi teda nechce věřit, že zrovna u toho králíka by měla být pistole lepší než stará dobrá rána za uši. Asi jsem chovatel-staromilec :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Popravdě já jsem na levelu, že bych nedovedla dát ani tu starou dobrou ránu za uši. Myslím, že pokus o vraždu králíka by se tak celkově otočil spíš proti mě:)

      Vymazat
  4. Tak jsem se na začátku článku potěšila, že ta pistole není taková zlá, jak jsem si myslela, že jenom ťukne králíčka do hlavičky a ono nic... Děkuji za záchvěv sdílené naděje na humánní usmrcení a prozření do tvrdé reality.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rádo se stalo. Jak píšeš o tom ťuknutí králíčka do hlavičky, úplně se mi to v hlavě zhudebňuje do nějaké bizár ukolébavky!

      Vymazat
    2. spi králíčku spi, zavři očka svý, ťukneme tě do hlavičky, ťukneme tě bez paličky, nebolí to prý..

      Vymazat
    3. Leží malý králíček, z lebečky má kyblíček. Mozek teče ze stěny, vezmi kartáč drátěný (Twinkle, Twinkle Little Star)

      Vymazat
    4. Holky, tak tohle je neskutečně dobrá helloweenská chvilka poezie :-D

      Vymazat
    5. Twinkle twinkle, what a disaster!

      Vymazat
  5. To by mě zajímalo, jaký kulišák to nazval omračovačem, a divím se, že to Eu stejně jako pomazánkové máslo nezakázala, však je to naprosto klamavá reklama! Totiž klamavější než obvykle. :D

    OdpovědětVymazat
  6. Tak jsem díky tvému článku na chvíli zauvažovala, jestli si ten omračovač náhodou nepořídit. Ale pak jsem to zavrhla. Představa, jak dusím králíka či jinou havěť, abych ji dostala do pozice vhodné pro "omráčení" se mi ani trošku nelíbila. Zůstanu u svého oblíbeného podříznutí. Když má člověk ostrý nůž a trošku zkušeností, tak jedním rychlým řezem oddělí hlavu od těla čistěji než gilotina.
    Výhoda venkova: Děti to zvládnou taky :D

    OdpovědětVymazat
  7. Baryn: Jo, ale patentovaný lebeční průrazník nezní tak sexy prostě:))

    Jitka: No jasně, je to asi jako kráječ cibule. Když máš ostrej nůž a umíš s ním zacházet, tak tyhle všechny udělátka asi jen zbytečně zabírají místo - ať už jde o omráčení rostlin nebo zvířat:)

    OdpovědětVymazat
  8. Omračovač je kouzelné slovo! Ale asi bych ho doma nevyužil, protože i kapra na Vánoce přináším již předem skrznaskrz omráčeného :-).

    OdpovědětVymazat
  9. Místo uspat na věky teď frčí omracit na věky... Pokrok nezastavis

    OdpovědětVymazat
  10. Kde se to dá koupit? Potřebovala bych to tak pětkrát denně na kočky. Já jsem zase nedávno v historii vyhledávání na svým mobilu, který používá Barunka našla slovo "PYPYNA". A už několik dní dumám, jestli nějak víc pátrat po tom, co měla v úmyslu najít. Nebo jestli to radši vědět nechci.

    OdpovědětVymazat