středa 15. září 2021

Ornitologická aktualizace

 

Nesnáším aktualizace officů na mým pracovním notebooku, a to jsem jinak docela vstřícnej člověk. Třeba taková nevtíravá upomínka z knihovny, že za týden končí zápůjční doba, mě dovede vyhecovat k okamžitému sprintu a vyskládání všech půjčených knížek na stůl souhlasně pokyvujícího knihovníka ještě to samé odpoledne.  Ale s upomínkami z Microsoftu je to jiný. Serou mě. Vyskakují na mě úpěnlivě týdny a měsíce. Od falešně natěšeného „Máme pro vás připravené aktualizace“ po ostře formulované výhružky „Váš počítač bude okamžitě restartován, uložte si dosavadní práci“. Cha! Celý naše IT oddělení ani Bill Gates neodhalil můj soukromý tríček.

Stačí padesátkrát kliknout na „cancel“ a v okamžiku, kdy notebook začne vydávat zvuky podobné automatickému sebezničení hlavní desky, odejít ke kávovaru a předstírat, že se vás to ani vzdáleně netýká. Obvykle se vracím v dobrém rozpoložení s hrnkem v ruce a jen letmo přelétnu výčitku o odložené aktualizaci. Hm, tak to fakt zamrzí, že se to zas nepovedlo! Na začátku téhle revolty ještě občas zbystříte, když z chodby zaslechnete mlaskání ortopedických pantoflí. Blíží se zásahové komando IT techniků ze druhého patra? Nebo je to nespojeně mlaskající Bill Gates přikrčený za paravánem? Za čas už odklikáváte upomínky jako profesionální neplatič ČEZu.

Týdny a měsíce plynou jako roky. Tak vám to aspoň připadá, protože odezva notebooku se blíží přenosu neuronů čerstvého devadesátníka, když na narozeninové oslavě přemítá, zda je mazlavé vlhko ve spodním prádle výsledkem zasednutí dortu. Ale mě tyhle nekalý praktiky Microsoftu nemůžou odradit – jakmile se jednou odhodláte žít nezávisle, musíte skousnout i trochu toho nepohodlí.

Pak se to v pondělí stalo. Vůbec nevím jak, asi jsem v rozespalosti padesátkrát potvrdila OK místo CANCEL na obvyklé hlášce o plánované aktualizaci. 

Můj notebook zůstal překvapeně zírat. Myslím, že v tu chvíli Billovi prudce poskočily akcie, jen naše IT oddělení jako obvykle nereagovalo vůbec nijak. Došla jsem si na kávu a když jsem se vrátila, bylo nainstalovaných usmrkaných 12 %. Bylo to jako pustit alkoholika na ranní vínečko k Dádě Patrasový. Můj notebook do sebe dychtivě házel panáka za panákem všeho, o co za ty měsíce aktualizačního detoxu přišel.

Potom si krknul a spustil uvítací obrazovku. Příjemně mě překvapilo, že mi vůbec funguje heslo. To byl jeden z těch světlých okamžiků. Mezi ty tmavší bych zařadila třeba fakt, že při odesílání mailu s přílohou s 80 % pravděpodobností spadne celej Outlook, něco si přej. Bill nejspíš vyhodnotil posílání mailů s přílohou jako bezpečnostní riziko, nebo staromódní výstřelek, který nepatří do Officů dnešní doby. Podobně je to s Excelem, když dostane za úkol složitější matematickou úlohu než součet řádků.

Bill ale taky správně vytušil, že se s tímto přístupem mohou někteří uživatelé cítit rozmrzele, proto chyby záplatoval s automatickým spuštěním zcela zbytečného a zhovadilého webu msn.com. Jakmile mi zamrzne Excel, přispěchá web msn.com s ornitologickým výběrem nejzajímavějších ptáků světa. Věděli jste třeba, drop kori (Chriotis kori) není žádný drobeček? I při výšce až 135 cm a váze dobrých 20 kg dokáže vzlétnout. Totéž se bohužel nedá říct o stejně těžkopádném Excelu, vysíleného počítáním procent.

Snažila jsem se s touto informací blýsknout na schůzce se šéfem, když mi nešla spustit prezentace, ale nepochodila jsem ani se slunečníčkem malým, vážícím pouhých 1.6 gramů. Dá se tenhle osudový aktualizační překlik ještě vzít nějak zpátky? Nebo už jste všichni amatérští ornitologové?


14 komentářů:

  1. :D já ti závidím, že to JDE odkliknout. Moje trapná Home edice mi to kolikrát nainstaluje v totálním bezvědomí, takže dohledávám po všech čertech (ne)uloženou práci a data z anonymních oken prohlížeče jsou v řiti úplně. Zase máš výmluvu, proč pít kafe a koukat se z okna, dokud to ajťáci nespraví (jávim, jávim, i v korporátu tohle může projít jen do určitý míry :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tou neulozenou praci si muzu tisickrat rikat, ze priste uz budu ukladat prubezne, ale nikdy to nevyjde v ten spravny moment. A prubezne ukladani je mi odepreno, protoze mi (uz od minule nezadouci aktualizace) nejede synchro s one drive. Moct byt pipina a divat se z okna, jeee, to bych si prala!

      Vymazat
    2. Mně to většinou uloží LibreOffice průběžně, jinak bych asi brečela víc...

      Vymazat
    3. No, tyvole, tak zrovna dneska mi aktualizací zařvala dvě anonymní okna Chromu plná záložek, čertužabyto.

      Vymazat
    4. Uprimnou soustrast a stesti pri hledani pozustalych zalozek!

      Vymazat
  2. Já to říkám pořád, že nejlepší výsledek aktualizace je, když všechno zůstane stejný! Msn.com je ale každopádně úplně nový level :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim, bohuzel je to nedosazitelny level. Nebo by mohly byt nejaky konzervativni aktualizace, vyhovujici temto standardum;)

      Vymazat
  3. ...a já pořád, co ten náš obchoďák sleduje tim, že místo Excelu sčítá prej ve wordu...
    Tak už je to jasný. Dík! ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je dobra prasarna. Jen nevim, jestli by Word zvladl schroustat i kontingencky a makra:)

      Vymazat
    2. Nezvládl. Ale mám jisté podezření, že i bez toho je ten word chytřejší, než náš obchoďák, takže to vlastně nevadí.

      Vymazat
  4. Ahoj Psice,
    zkus Návratový bod. Pokud ti ho vaše IT oddělení nastavilo, tak k návratu do původního stavu PC postačí 3 návštěvy kávovaru ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkusim, akorat budu po tech 3 navstevach tak napumpovana kofeinem, ze me pak zaseklej Outlook a zajimavosti ze sveta kormoranu, dozenou ke zlym cinum!

      Vymazat
  5. hm, na msn.com jsem úplně zapomněla! To je úplnej prapraweb co? Jsem tam ze zvědavosti zabrousila v domnění, že tam uvidím starej dobrej devadesátkovej lejaut, ale dobrý, je to hezký, je to čtivý, bratr vévodkyně Kate se oženil a Miluše Bittnerová vyzrála na poporodní nadváhu, kdo to je? Já znám akorát "kam se hrabe Bittner, to se nedá srovnat". A díky za pobavení.

    OdpovědětVymazat
  6. Msn mi ani nepřipomínej. Už jsem několikrát nastudoval a v praxi provedl postup, jak to správně a úplně vypnout. Jenže vždy při nové aktualizaci se zdánlivě zlikvidovaná a rozprášená matérie opět poskládá dohromady jako nedostatečně mrtvý praotec Transylván.

    OdpovědětVymazat