pátek 8. července 2022

Estonsko: Poslední přání umírajícího psa

 

Po loňské turistické tlačence na Mallorce jsme se navždy zařekli, že v létě už s dětma k moři nepojedeme. Aspoň ne tam, kam lítají tři chartery za hodinu, platíte za led do předražený limonády a vybíravý jsou tam i toulavý kočky. Proto letos padla volba na Estonsko.

Sice jsme mohli doufat, že avízovaná zdržení se týkají jen letů do Středomoří, ale ne. Na pět hodin jsme ztvrdli ve Varšavě i my, z toho na tři hodiny ve frontě na reklamačním centru polských aerolinií. Mimochodem, jen z téhle fronty bych vám mohla napsat příběh o ženský, co vypadala jako Oprah Winfrey a indickém mladíkovi z Uttarpradéše, kteří se spolu ve frontě spřátelili natolik, že na přepážce vyloudili i stejný hotel. Jestli i stejný pokoj vám záměrně psát nebudu, protože kdo jsem já, abych vykrádala zlatý fond erotických historek Oprah Winfrey?

O čem ale padne řeč, jsou vikingské kořeny celé naší rodiny versus já. Jejich koupání v ledovým Baltu ve větru a teplotách, při kterých my Východočeši krademe z panskýho lese dříví na krutou zimu, jsem sledovala z pláže v teplý mikině a s kapucí na hlavě. Jinak je ale místní krajina jako nekonečný příběh lesů a pláží. Nekonečný proto, že se tu v létě přes noc nezhasíná. Slunce okolo deváté večer přestane svítit, ale nezapadne za obzor. Pro váš mozek (a hlavně mozek dětí) je bílá noc hozenou rukavicí k neutuchající aktivitě, nezávisle na plánu vstát tentokrát fakt brzo.

Příjemné zjištění ale je, že se děti rychle přepnuly z módu „jeden pobyt, jeden hotel“ na kočovný způsob „každý den nová postel“ umožňující větší zajížďky.

Jednou z nich byla lamí farma. Jak vznikl nápad založit farmu vysokohorských zvířat v nížině, kde má nejvyšší kopec 300 metrů nadmořský výšky? Je to úplně jednoduchý, k založení spolku esenciálně roztomilých zvířat vám stačí přítomnost dětí. V Estonsku si prodáváním předražených nanuků na rozdíl od Špáňa nevyděláte ani na slanou vodu, takže je potřeba nasadit silnější kalibr. Fluffy lamy, co žerou z ruky a jejich vlna se může dál zpracovat na plyšové medvídky za padesát euráčů v přidruženém kšeftu hned vedle hnojiště.

Čičman tam podle mě chtěla jen proto, že lama patří mezi kopytníky stejně jako ty koně. Žmur tam chtěl hlavně kvůli varování v Tripadvisoru. Lamí stádo totiž hlídá profesionální ovčácký pes.

„Je to dobrák od kosti, ale když vidí běžící objekt, nemůže si pomoct. Prostě ho musí zastavit – jakýmkoliv způsobem“ píše se vágně na webu, ale díky uživatelským recenzím si můžete udělat zcela konkrétní představu:

„Na farmě zakazují dětem pohyb“ stěžuje si Elke z Rakouska. „Když se můj tříletý syn rozběhl, odstartoval tím nejen tu krvežíznivou bestii, ale i vulgární nadávky personálu.“

Následovaly recenze rodičů, kteří utratili nesmyslné částky za psychoterapeuty a plastické chirurgy, zato zájezd kvadruplegiků si stěžoval jen na ožmoulané rukávy od nenechavých alpak. Bylo to jasné – po celém areálu se prostě musíte pohybovat pomalu a předvídatelně, jinak budete nedobrovolně sraženi jako srnka na dálnici.

„Mají tam v plotech elektřinu?“ kladl Žmur celou cestu znepokojivé otázky. Na místě výrazně pršelo. Lamy evidentně před nedávnem vyprodukovaly větší množství plyšových medvědů, protože jim z chlupů zbyla jen ofina. Věděli jste, že když si pohladíte zmoklou lamu, ruka vám bude smrdět jako zapařená králíkárna a nepůjde to dolů ani mýdlem? Nebo že lamám nejede mrkev, kterou si můžete zakoupit v kelímku jako povolené krmivo, takže ji můžete sníst sami? Horlivě jsme si vyměňovali všechny tyto nové poznatky, jen Žmur zůstal zachmuřen. „Není tady.“ povzdychl si na adresu psího zabijáka.

Na nejzazším kraji výběhu ale stálo něco, mohlo být psí boudou. A v ní leželo něco, co mohlo být psem. Před pár lety škubal dětské tepláky na cucky, zakusoval se neposlušným alpakám do zadku a válel se v mršinách. Teď je z něj bachratá hromádka slepených chlupů. Znuděně vyhlíží příděl granulí pro psí seniory a smrt, obojí přicházející se značným zpožděním. Jeho pohled se setkal se Žmuřím a v ten den nejspíš poprvé zvedl hlavu.

Žmur si vyměřil vzdálenost k toaletám, které byly srabácky blízko a rozběhl se. Ovčák se posadil a se zájmem sledoval žmuří nohu podkluzující v bahně a trajektorii jeho těla zoufale hledající rovnováhu. Ovčácký pes dobře ví, že v tuhle chvíli už stačí jen přimáčknout oběť tlapou a překousnout krční tepnu.

 „To nebude bahno“ překřikuju psí štěkot za přesně tři vteřiny poté, když ze zahnědlého Žmura obírám slámu a trávu, zatímco ovčák nadšeně švihá ocasem do boudy. Vsaďte se, že se smál. Sice už nemůže drtit neviňátka mezi svými tesáky, ale rozhodně to umí myšlenkou!








27 komentářů:

  1. Nepřekvapuje mě, že lamí farma je právě v Estonsku. Dávno se ví, že Estonci kdysi prodali své lamí přebytky do Jižní Ameriky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, ale vznikla tim nerizena poptavka, diky ktere uz v Estonsku zbyla jen jedna jedina. A kdovi, jestli i ta nebude ted bez ovcackeho psa rozkradena roztomilosti lacnymi turisty...(hlavne Jihoamericany!)

      Vymazat
    2. Na těch fotkách to vypadá jak na jihu Argentiny.

      Na lamy pozor. Vypadá to jako roztomilé zvířátko, ale byl to původní reservoár americké syfilitidy.

      Jak to od lam chytili Indiáni je politcky nekorektní.

      Vymazat
    3. Diky za varovani, budu si kontrolovat vredy!

      Vymazat
  2. Kdo jsi ty, to bych věděl. Ale kdo je do háje Oprah Winfrey?
    (...ano, fakt jsem byl línej to jméno napsat do vyhledávače... ;-)
    No a teď jdu dočíst zbytek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Az se Oprah urazi, vyridis si to s ni sam, jo?:)

      Vymazat
    2. ...jo, klidně jí za mnou pošli...
      Já jí nepoznám a ona se urazí podruhý. :-D

      Vymazat
    3. Jak to jen popsat. Na pohled vypadá jako tlustá černoška skoto 70 let. Profesí je to přeslavná moderátorka něco jako Šíp. Slavná je asi jako Donald Trump, jen uhlazuje hrany tam, kde on jde do konfliktu.

      Vymazat
    4. Kdybych se dřív divil, že jí neznám, teď bych přestal. :-D

      Vymazat
  3. Ten klid na pláži se mi líbí. Sice mi trochu kazí dojem nepřítomnost nějakého drobného kiosku s pivem, ale ten bych asi pro jednou dokázal oželet.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslim, ze bys spis ozelel mistni znacky piv. Chutna to trochu jako kvas, trochu jako chmelovy pokus o horkou chut, zabity necim odporne nasladlym (ze by lami chcanky?)

      Vymazat
    2. No možná proto tam ten kiosek neni, že...

      Vymazat
    3. Je mi trapný to přiznat, ale mé pivní ochutnávky byly zakončené nákupem plechovkový Plzně v jednom z lépe vybavených supráčů. A to jsem vždycky opovrhovala zbabělci, co se vyhýbají místním produktům...

      Vymazat
    4. No když víš, jak to chutná, tak ses nevyhýbala, ne?
      Zkusilas, nechutnalo, jdeš dál... :-)

      Vymazat
    5. No prosím. Zlepšej pivo a začnou jim tam jezdit Angláni na rozlučky se svobodou. - Nemá to pivo projímavé účinky? Ze bychom to sem začali dovážet a prodávat do lékáren jako projímadlo? U toho dobrou chuť stejně nikdo nečeká.

      Vymazat
    6. Bohužel, nemá žádné jiné účinky než povzdech, že měl člověk ty 2 eura investovat radši do něčeho jinýho. Možná by se to mohlo pít jako aperitiv před škopkem Starobrna, hned by chutnalo lépe.

      Vymazat
    7. Ovšem to je zajímavej podnikatelskej záměr. Prodávat třetinku estonskejch lamích chcanek ke každýmu půllitru brněnskejch koňskejch, aby konzument věděl, že to jde i hůř a vzal alespoň občas Starobrno na milost... :-D

      Vymazat
    8. Král Gustav s Buškem z Viljandi
      teď zasedli si k dubovému stolu —
      ti dva už pili mnohou číši spolu
      a zapěli si z plných plic.
      »Nuž dej sem zlaté číše, páže,
      a nalej piva — dolej výš —
      dnes, pane Bušku, čehos zvíš!«
      král Gustav vesel káže.

      »Zde po tom pivu, Bušku, slyš,
      domácí slunce naše vloni hrálo —
      toť první víno, které v Estonsku nám zrálo —
      aj tedy vzhůru, pijme již!«
      A pili — král však náhle prsknul:
      »To že je pivo? tenhle kvas?
      vždyť křiví ústa, láme vaz!«
      a zlostně rukou mrsknul.

      »Eh — vezu chmele z Žatec sem,«
      král dál a dál si v zlosti svoji vede,
      »a takovouhle peluň mně z ní svede
      ta velebená estonská mi zem!
      Jsem přesvědčen, když broskve vsadím,
      že sčesám trpké trnky z nich,
      a chceš-li klidit pustý smích,
      zde lamy chovat radím!

      Však jaká země — taký lid!
      vás kdyby učit chtěli všichni svatí,
      zda všimnou si Estonci paličatí —
      buď svatý rád, když není bit!
      Jak bych zde mlátil otep slámy!
      Nechť chci co chci, za krátký čas
      se všechno jinak zvrtne zas —
      mám já to bídu s vámi!«

      Přec zase číši k ústům zdvih’,
      a napiv se, své velké dobré oči
      teď kradmo přes stůl po soudruhu točí,
      ten však je jako pěna tich.
      Jen – aby marně nezahálel —
      pan Bušek máčel zub a pysk
      a pivo ku půnebí tisk’
      a po jazyku válel.

      »Ba je to bída«, děl zas král
      a rychle zavdal sobě piva znovu,
      tak rychle, jak by bránil zlému slovu;
      však kolem úst již úsměv hrál.
      »Mám žízní umřít? — na mou víru,
      Ty’s oslep’, páže — nevidíš,
      že přede mnou je prázdná číš? —
      - a dej mi dobrou míru!«

      »Pij, Bušku — již se nezarmuť —
      a poslyš, co Ti král Tvůj moudrý praví:
      můj jazyk je jak známo vybíravý —
      a našel již v tom pivu chuť.
      Víš — zkoumat třeba, Bušku milý!
      to pivo má svůj zvláštní ráz,
      zprv chcanky, ale milé zas —
      my, myslím, se už vpili!«

      »Nu vidíš, králi: tak náš lid!
      Má duši zvláštní — trochu drsná zdá se -
      však květe po svém, v osobité kráse,«
      Teď přerušil svůj náhle klid
      hned rozveselen z Viljandi
      »ach, přibliž k tomu lidu hled
      a přitiskneš svůj k němu ret
      a neodtrhneš více!«

      Vymazat
    9. Věděla jsem, že se to jednou stane a je to tady. Umělecká hodnota komentářů převýšila ubohý původní content. Díky za chvilku středeční poezie krále Gustava a připíjím číší chmeloviny!

      Vymazat
  4. Trochu jsem si článkem rozšířil svoji jinak nehojnou anglickou zásobu - o slovu "fluffy" jsme se domníval, že znamená cosi jiného, a to, co jsme měl na mysli, je prý "spitting". Opravdu se to obešlo bez potřísnění (Žmura nepočítaje, to byl zřejmě jiný extrakt)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu ano. Lamy nejspíš prošly úvodním školením slušného chování k turistům. Nejspíš pár jejich zlolajných kámošek už skončilo v lamaguláši v přilehlém bistru...

      Vymazat
  5. Aaaa zda se prochazime stejnymi vyvojovymi obdobimi- jen teda lamy u nas miluje hlavne Kudrlinka druha. A ja, no, priznavam!

    Ovsem moji lasku si ziskaly nemilosrdnym poplivanim zanovni bundy Hlavy rodiny, jeho bryli a vlastne cele predni pulky… od nas granulku a na Hlavu rodiny plivanecek! Jezis jak ja je v tu chvili milovala…

    Ps: pokud by se Mzur nudil, sousedi maji ty pitbully porad, stale stejne nevychovane… myslim ze se ve sprintech po prazdninach u nas zlepsi. Protoze cokoliv je lepsi nez Krev, psi a skluzy!


    IK

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je krásná historka, kéž by se zadařila i u nás:) Ale bohužel neflusaly, ani za mrkvičku:( Jinak díky za pitbulovou výzvu, ale Žmur si hrdinsky troufá jen na ty psí umíráky... tak leda závody v nějakém dog hospici!

      Vymazat
    2. Tak prosim, az se budete priste vracet do rodneho kraje, tak Castolovice a nezapomente na granulky, za 20 tolika stesti! Flusik i jeho kamosi budou stastnej!

      Bohuzel, jakkoliv bych chtela, zrejme z unafanych kretenu umirajici kusy neudelam!

      Vymazat
  6. Vida - a pak že zvířata nemají smysl pro humor :-) Vzhledem k současnému trendu objevovat u zvířat další a další prvky chování, které jsme donedávna měli za výsadu lidí, je tvůj článek psychologicky velmi perspektivní! Jo a ty fotky jsou fakt krásný :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Obávám se, že zvířata by s našim polidšťováním nesouhlasila - stejně jako my nejspíš neodpovídáme představě psů, že jsme jen bezsrstí a dalšími způsoby handicapovaní členové smečky, ale jinak to máme v hlavě stejně jako oni:)

      Vymazat
  7. Takže lamí vlna se musí napřed odsmradit, aha. Pak teprve z ní štrikovat (Estonci docela dost štrikují na způsob barevných norských vzorů, ty mám ráda). Ne naopak. Doufám. Možná se jim do ní občas připlete i nějaký ten psí ovčácký chlup, aby bylo víc materiálu...

    OdpovědětVymazat